Właśnie - czy Polacy umią robić gry komputerowe?
Moim zdaniem - wypadamy na tle innych krajów całkiem nieźle, czego przykładem jest np. PainKiller czy Chrome.
Jednak chcę znać wasze zdanie - czy Polacy potrafią robić gry komputerowe?
P.S.
Zapewne rozniesiecie mnie za ostatni punkt ankiety - ale nie mogłem się powstrzymać
Co do Chrome, to jest to pierwsza gra od niepaietnych czasow, ktora sie wybila na europjski rynek, ale czy odnisie sukces - nie sadze. Wydawca gry zupelnie zlekcewazy polskich graczy wydajac "beta" wersje do sprzedazy. Ilosc bledow w grze az razi. Polanie 2 - jeszcze nie gralem, ale podobno porownywalne z Warcraft 3. Na pewno trzeba przyznac, ze Polacy zaczynaja powaznie traktowac programowanie, ale daleko jeszcze do swiatowej czolowki, poniewaz nie chce sie placic tyle co za granica. Jedynie te 2 gry, ktore wymienilem (no i moze jeszcze Painkiller) zasluguja na miano dobrych gier, aczkolwiek nie rewolucyjnych. Popatrzmy na czeska producje - Mafia. Gra cudo pod kazdy wzgledem. Nieznana firma zrobila gierke, ktorej nie powstydzilyby sie najwiesze koncerny. Polscy programisci potrafia robic gierki bardzo dobre, co wiadomo nie od dzis, ale wiekszosc z tych programistow pracuje dla zagranicznych firm. Tak jest teraz i ta bylo wczesniej. Przyklad - gra Street Rod stworzona w wiekszosci przez Polakow (ponad polowa skladu). Przyklad dosc odlegly, ale do dzis tak jest i taie sa niestaty realia :/. Dopoki nie zacznie sie inwestowac w gierki to caly czas beda powstawac buble typu Maluch Racer i Poldek Driver (mozna chwile pograc, ale w porownaniu z nfs to kompletne dno).
blacktyger
17:47, 7 12 2003
szczerze na temat polskich produkcji opócz Polanie II nie moge się za bardzo wypowioedzieć wiem poprostu ze jest pare dobrych gier polskich.....podejzewam że jest tak:
Polak robi mało ale jak już zrobi to nie ma Chu.ja we wsi

-------------------------------------------------------------------------------------------
Poza Tym Ghost pisze się UMIEJĄ a nie UMIĄ
Jak Polak chce, to potrafi!

Nasi programiści pokazali to miedzyinnymi w Polanach II, dużo lepsze od Warcrafta 3!
Polak zrobi dobrą grę jak mu dadzą za to dobrej wódki ! Nie ma wódki nie ma gry !
everyman
22:42, 13 12 2003
umia umia... ino im sie nie chce (i za malo funduszy jest poswiecane na ich tworzenie)... trzeba przyznac ze w polsce jest masa genialnych programistow (ostatnio wygrywaja liczne konkursy) i grafikow (przyklad "Katedra")... ale w naszych rodzimych grach brakuje jakos polotu, inowacji, oryginalnosci i wciagajacej fabulki... no i przedewszystkim (bo bym zapomnial) odpowiedniej REKLAMY