![]() ![]() |
23:52, 12 12 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Witajcie!
Ostatnio grając w ET przyszła mi do głowy pewna myśl. Ta gra traktuje o II wojnie światowej, są tu te same bronie, co w czasie tego największego konfliktu zbrojnego były narzędziem m@!du wielu, często niewinnych ludzi. Od tego dnia gram w ET z czcią dla poległych w tym czasie ludzi. Na tym forum nie ma topica o II wojnie światowej i jej realiach. Dlatego go tutaj umieściłem. Niech będzie on ku chwale Polaków i aliantów poległych na frontach II wś, ku pamięci niewinnych ofiar tej wojny oraz ku pamięci nazistów, którzy często nie chcieli, ale musieli walczyć dla fuhrera. |
|
|
|
23:59, 12 12 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Zbanowany Postów: 38 Dołączył: 12-10-2003 Nr użytkownika: 452 |
Też o tym często myśle. Walczyli i ginęli. Niewinni ludzie. Chwała tym którzy walczyli o naszą wolność.
|
|
|
|
0:11, 13 12 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 46 Dołączył: 30-11-2003 Nr użytkownika: 834 |
Idz sie leczyc Maczo
|
|
|
|
0:17, 13 12 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 126 Dołączył: 26-08-2003 Skąd: Częstochowa Nr użytkownika: 144 |
MAsz racje maczo wiec sluchaj oszczedzajac szczatki twoich dziadkuff zeby sie zabardzo podczas przewracania w grobie nie poobijaly przestan w ET grac i wogole wywal PC to szatanski wynalazek a NET to narzedzie spaczenia
|
|
|
|
0:21, 13 12 2003
|
|||
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 24 Dołączył: 11-08-2003 Nr użytkownika: 83 |
dla Twojej wiadomosci: nazizm (niem. Nazismus) polit. ideologia i doktryna Narodowo-Socjalistycznej Niemieckiej Partii Pracy (NSDAP, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) – hitlerowskiej partii, która głosiła hasła nacjonalistyczne, rasistowskie i socjalistyczne, m.in. dotyczące nadrzędności rasy aryjskiej oraz całkowitej likwidacji Żydów; hitleryzm, socjalizm narodowy. |
||
|
|
|||
0:44, 13 12 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Dla ciebie IC|Daxx zmienię nazistów na hitlerowców lub faszystów, nie wiem jeszcze kogo. Nie łap mnie za słowa, bo dobrze wiesz o co chodziło.
Słyszałeś może o czymś takim jak propaganda, wcielanie siłą do armii niemieckiej, Hitlerjugend. Co? Nie chciało się zajrzeć do podręcznika od historii. Za czasów Hitlera Niemcy od najmłodszych lat byli kształceni na "nazistów". Ty myślisz, że oni zabijali tak dla przyjemności, prawda były takie jednostki, ale byli też tacy, co nie chcieli tej wojny i tym trzeba współczuć. |
|
|
|
0:45, 13 12 2003
|
|
|
Na razie tylko Ryś zrozumiał moją intencję.
|
|
|
|
0:56, 13 12 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 24 Dołączył: 11-08-2003 Nr użytkownika: 83 |
nie robisz tego dla mnie, poprostu zwrocilem Ci uwage na bledy merytoryczne w wypowiedzi. Nie rozumiem dlaczego przyczepiles sie do mojej odpowiedzi. Nie mieszaj tu indoktrynacji i nie oceniaj znajomosci historii przez mnie. Ci ktorzy nie chcieli byc nazistami "ladowali" w obozach ale to juz
inny temat a ci ktorzy sila zostali wcieleni do armii niemieckiej wcale nie musieli byc nazistami. Ksiażke od historii studiowalem byc moze dluzej od Ciebie wiec nie uciekaj sie do tak "prostych" txt-ow. Ps. Nie wysilaj sie z kolejna wypowiedzia pod moim adresem bo poprostu nie bede na boardzie prowadzil z Toba polemiki. Pozdrawiam Ps. W mojej opinii board gry, jaka jest ET , nie jest miejscem do tego typu patriotycznych uniesien. Bo wychodzi sie na hipokryte jak to zauwazyl Khain. |
|
|
|
1:09, 13 12 2003
|
|
|
Ale warto chociaż coś wspomnieć o tych milionach ludzi, które zginęły w latach 1939-1945.
Szczególnie na forum o grze w realiach II wojny światowej. Myślę, że ten topic ma sens. |
|
|
|
1:37, 13 12 2003
|
|
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
moze przez szacunek dla tych osob wykasujesz ten topic. podczas ii wojny swiatowej zginelo okolo 20 milionow ludzi, nikt nie wie jaka czesc stanowili cywile. porownanie tragedii cywilizacji ludzkiej do gry to wielki blad. mozesz mowic o realiach 2ws, ale odczep sie od ofiar. nie chce, zeby ktos reflektowal na temat gry mowiac o ofiarach wojny hitlera i odwrotnie. po prostu zostaw przodkow w spokoju. gdybys mial troche rozumku, a dokladniej poczucie odpowiedzialosci to inaczej okraslil bys zdarzenia sprzed ponad 60 lat. widze, ze nie zaglebiales sie w ten temat, jesli chcesz prozmawiac na ten tamat to prosze bardzo , ale nie mieszaj w to gry i ofiar.
|
|
|
|
2:09, 13 12 2003
|
|
|
czy ja mieszam w to grę? mówię tylko, że grając w ET przyszła mi do głowy ta myśl. Nie przyrównuje tragedii do gry, skąd ci się to wzięło? Nikogo nie chciałem obrazić! Chyba źle mnie zrozumiałeś. Przepraszam wszystkich, których w jakikolwiek sposób uraził ten topic.! Widzę, że nie warto go ciągnąć! Trzeba go zamknąć!
|
|
|
|
2:14, 13 12 2003
|
|
|
Jeszcze raz przepraszam!
Zrozumiałem! To miało znaleźć się na jakiejś stronie o holokauście, a nie tu. Proszę też o zamknięcie albo najlepiej usunięcie całego topica. |
|
|
|
2:49, 13 12 2003
|
|||
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 68 Dołączył: 13-09-2003 Nr użytkownika: 212 |
Bzdury gadasz, poogladaj troche Discovery channel program "Dzieci Hitlera" kazdy z czlonkow Hitlerjugend byl dumny z tego w tamtych czasach , teraz to zrozumieli. Hitler byl mistrzem manipulacji i ludzie lgneli do niego jak muchy kochali go, byli gotowi za niego umrzec w tym tkwi "fenomen" jego osoby w negatywnynm tego slowa znaczeniu oczywiscie. Szkoda tylko ze wyznawal ideologie faszystowska. Wcielenia na sile byly ale wiekszosc ludzi wstepowala bo chciala umierac za hitlera , ci co nie chcieli uciekli z niemiec. |
||
|
|
|||
3:50, 13 12 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Moderatorzy Postów: 41 Dołączył: 29-09-2003 Nr użytkownika: 333 |
Co do jednego zgodze sie z autorem tego topicu - TO nie jest miejsce na takie rzeczy.
Mysle, ze kazdy Polak wie czym byla II WS i jej konsekwencje. Mysle rowniez, ze wiekszosc co roku (np 1 wrzesnia) przezywa to na swoj sposob... Ale stary... Tylko ze Liga Polskich Rodzin wywiera na tobie taki wplyw, a slowa Giertycha manipuluja Toba jak slowa Adolfa wspomniane wyzej dzieci, nie jest to powodem zeby TU poruszac takie tematy. Mylisz sie ze taki topic moglby sie znalezc na stronie o holokauscie... i tu wychodzi TWOJ brak znajomosci historii i znaczenia poszczegolnych slow (wiec zwracanie uwagi Daxxowi, ktory nota bene jest od Ciebie duzo starszy, jest nie namiejscu - to Ty musisz postudiowac ksiazki i slowniki). Macho: "Na tym forum nie ma topica o II wojnie światowej i jej realiach." Racja bo to nie to forum (powtorze po raz drugi). Tylko, ze akurat grasz w ET a w szkole ucza Cie histori ubieglego wieku, to nie powod zeby traktowac Board jako blog, "bo akurat mi sie skojazylo"... Blinkkin: "moze przez szacunek dla tych osob wykasujesz ten topic." Oto sa slowa madrosci. Spanz: "Wcielenia na sile byly ale wiekszosc ludzi wstepowala bo chciala umierac za hitlera , ci co nie chcieli uciekli z niemiec." Albo skonczyli tragicznie w obozach zaglady... ps. na przyszlosc zastanow sie 3 razy zanim poruszysz taki temat (dosc drazliwy dla wielu Polakow, ktorzy na przyklad stracili swoich bliskich na tejze wojnie), bo moze obrazasz czyjes uczucia umieszczajac tak szczegolny i powazny temat na takim forum i przyrownujac ich smierc do glupiej gry... "Myslenie jest kluczem do mądrości" - Ptolomeusz ZAMKNAC TOPIC |
|
|
|
4:04, 13 12 2003
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
Powiem wam tak gralem raz sobie w chacie wieczorkiem i byl u mnie dziadek(bo cos tam). I wpadl do mnie do pokoju i jak zobaczyl na ekranie karabin krew zabitych ludzi to jakos cicho sie zrobilo i bylo mi po prostu glupio. grandpa walczyl na wojnie i chyba mu przypomnialem mu przez przypadek te cierpienie. I mi wjechal na morale
|
|
|
|
11:27, 13 12 2003
|
|||||
|
Gefreiter Grupa: Zbanowany Postów: 38 Dołączył: 12-10-2003 Nr użytkownika: 452 |
Discovery Civilization , tak konkretnie;] No wiesz , ciekawe co wplynelo tak na mozg tych malych istotek z hitlerjugend ze zabijali z przyjemnoscia? P R O P A G A N D A O B O W I A Z K O W A S L U Z B A W O J S K O W A Dla tych co nie kumaja co mial na mysli maczo , tzn hanzz , polecam animal planet |
||||
|
|
|||||
11:29, 13 12 2003
|
|||
|
racja.. moja babcia mowi ze stalin byl gorszy od hitlera ;] |
||
|
|
|||
11:32, 13 12 2003
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 7 Dołączył: 10-12-2003 Nr użytkownika: 878 |
[QUOTE=spanzik,1:49, 13 12 2003]
[/QUOTE] Bzdury gadasz, poogladaj troche Discovery channel program "Dzieci Hitlera" kazdy z czlonkow Hitlerjugend byl dumny z tego w tamtych czasach , teraz to zrozumieli. Hitler byl mistrzem manipulacji i ludzie lgneli do niego jak muchy kochali go, byli gotowi za niego umrzec w tym tkwi "fenomen" jego osoby w negatywnynm tego slowa znaczeniu oczywiscie. Szkoda tylko ze wyznawal ideologie faszystowska. Wcielenia na sile byly ale wiekszosc ludzi wstepowala bo chciala umierac za hitlera , ci co nie chcieli uciekli z niemiec. [/QUOTE] Spanz Adolf Hitler nie był Kaszpirowskim. Na fenomen tego polityka złozyło sie kilka istotnych elementów. Lata 30 w niemczech to czas zacietej walki miedzy komunistami a kapitalistami. Dzieki sprawnie przeprowadzonej kampani wyborczej sponsorowanej za kapitalistyczne pieniądze Hitlerowi udaje sie dojść do władzy. Hitler daje narodowi to czego naród oczekuje a mianowicie dobrobyt. Niestety wszytsko ma swoją cene. Państwo niemieckie od początku zyje na Kredyt. W dalszej perspektywie bez prowadzenia wojny było by zwykłym bankrutem. Z eknomicznego punktu widzenia dzieki śmiałym a jednocześnie ryzykownym posunięciom gospodarczym Hitler zdobywa olbrzmi kredyt zaufania od narodu. Niestety polityka ekonomiczna Rzeszy nie jest stworzona do funkcjonowania w pokojowym świecie. Hitler od początku zdawał sobie sprawe z tego ze wojna bedzie i do tego celu trzeba bedzie wychować sobie naród. Wszytskie te dogmatyczne przemówienia były tylko dodatkiem do polityki socjalnej i ekonomicznej III Rzeszy. Czyli propaganda+ ryzykowna ekonomia dała cos w postaci takiego tworu jakim było państwo narodowo-socjalistyczne. Naród kochal Hitlera bo on spełnial oczekiwania tlumów , ale niestety nic nie ma za darmo. Zeby panstwo dalej mogło kontynuowac polityke ekonoiczną potrzeba byla wojna bo inaczej 3 Rzesza szybko by zbankrutowała. Historia jedoznacznie oceniła Adolfa HItlera. Mimo to był to jeden z najleprzych polityków 20 wieku. |
|
|
|
11:51, 13 12 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 76 Dołączył: 21-10-2003 Skąd: poproszę inny zestaw pytań... Nr użytkownika: 539 |
Maczo - takie jest życie, przeżycie na własnej skórze II Wojny Światowej i przetrwanie to nie lada wyzwanie - dlatego mamy gry komputerowe, aby się pobawić i zrobić coś, czego w normalnym życiu nie zrobimy...
A propo, dziadek mojego starszego kuzyna jak chce się rozerwać to sobie Call of Duty odpala - cieszy się, rozwalając kolejnego niemieckiego Tygrysa II z bazooki |
|
|
|
12:01, 13 12 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 50 Dołączył: 20-09-2003 Skąd: Łaziska Górne Nr użytkownika: 264 |
Maczo nie przesadzajmy , po pierwsze jak by to byłą gra czystko NAZISTOWSKa to twórcy odrazu by przyczynili sie do tego ze flagi były by ze sfastyką , inne mundury , wszędzie sfasty i zdjęcia Adolfa .Wolf zato jest troche odbiegający od tamtej rzeczywistości.Co powiesz o grach typu Call of Duty , Medal of Honor , Battlefield ??? to gry też rozgrywane w czasie II Wojny światowej
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |