IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> CTF ET CUP - blitzkrieg, 2vs2 na mapie sillyctf
TgcRap4
post 16:14, 16 12 2003
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 54

Strona www: http://www.blitzkrieg.xg.pl/
IRC: #liga.et @ QuakeNet
zasady: http://blitzkrieg.xg.pl/?id=29
zapisy: http://forum.xg.pl/?akcja=t&id_t=389
Sczególy w newsie na stronie oraz na ircu.
^^
Go to the top of the page

+Quote Post
kargon
post 16:20, 16 12 2003
Post #2

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 922

Ja tam bym sobie pograł ale najpierw musze znaleźć klan:)

+Quote Post
TgcRap4
post 16:25, 16 12 2003
Post #3

Hauptmann
Ikona Grupy

QUOTE (kargon @ 14:20, 16 12 2003)
Ja tam bym sobie pograł ale najpierw musze znaleźć klan:)

A po co ?. Cup jescze nie wystartował, jak on bedzie wygladac? Teoretycznie wszystko pisze na stronie ale wszystko może ulec zmianie zalezy kto i ile osob sie zglosi. Imo zeby grac potrzebujesz kumpla do pary nie calego klanu ;P.

+Quote Post
Ghost
post 17:11, 16 12 2003
Post #4

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 539

Niezłe... Chyba się zgłoszę tongue.gif

Najciekawsze to z FO'psami - widać można sobie tylko ammo rzucać pod nogi, zero nalotów ani artów.

P.S.
To się robi w parach czy w jednej dużej grupie? Jak w grupie to nie ma problemu - wezmę pół klanu i jush biggrin.gif

+Quote Post
kargon
post 17:22, 16 12 2003
Post #5

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 922

No no zapowiadają sie gorące święta... tongue.gif jak nie trzeba klanami to ja chyba sie zgłosze żeby tylko na święta ping spadał...biggrin.gif

+Quote Post
TgcRap4
post 17:34, 16 12 2003
Post #6

Hauptmann
Ikona Grupy

Najciekawsze to z FO'psami - widać można sobie tylko ammo rzucać pod nogi, zero nalotów ani artów.

Tak juz sie przyjelo grac w ctf.

Zgloszenia wpisujemy w topicu do ktorego podalem link wyzej wpisujac 2 osoby oraz adres konaktowy irc/mail w ostatecznosci gg, oczywiscie para ktora sie zglasza nie musi grac w zadnym klanie.

+Quote Post
XXXXXX
post 0:52, 17 12 2003
Post #7

Schutze

Nr użytkownika: 928

cool wchodze w to tongue.gif

+Quote Post
Thoro
post 11:50, 17 12 2003
Post #8

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

Ja juz sie zglosilem, ale najgorsze jest to, ze nie znam jeszcze tej mapy, ale wiem skad ja mozna wychaczyc (! wie o co chodzi smile.gif ). Tylko zainstalowac i grac smile.gif.

+Quote Post
Tsunami
post 1:04, 18 12 2003
Post #9

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 464

Mam nadzieje ze bedzie zakaz /kill'a bo narazie tego w rulsach niema

+Quote Post
Nexilis
post 11:00, 18 12 2003
Post #10

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 594

Tsunami nie licz na to. Kill to podstawa na silly.

+Quote Post
Tsunami
post 12:53, 18 12 2003
Post #11

Oberschutze
Ikona Grupy

QUOTE (Nexilis @ 9:00, 18 12 2003)
Tsunami nie licz na to. Kill to podstawa na silly.

Bullshit
Niewiem jak grają polacy tą mape bo niegrałem nigdy 2/2 z polakami, ale grając z graczami czołowych klanow europy to gra sie : FO , bez art/air , i bez self killi.Takie same zasady sa na kazdym zagranicznym turnieju 2/2. Jaki sens ma ta mapa z killami jak tam jest co 15 sek respawn, tutaj chodzi o to zeby cwiczyc skilla i teamplay, a nie wciskanie klawisza odpowiedzialnego za komende "/kill". Jaki sens ma ze gdy przegram duela zostawie przeciwnikowi mała ilosc hp skoro on i tak zaraz bedzie miał respa

+Quote Post
nemroth
post 13:04, 18 12 2003
Post #12

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 448

ej ma nie byc killa bo Tsuna i innych nigdy nie zabije tak przynajmniej jak mu po 3 duelach zostawie ze 30 hp to moze wygram tongue.gif

+Quote Post
whatever
post 13:40, 18 12 2003
Post #13

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 682

Tsunami... kille sa po to, zeby oplacalo sie wygrywac duele. Bo wiesz, inaczej, nastepujaca sytuacja. Wylazi bubik z innym, myslacym inaczej, badidea, i daja sie pojechac w duelach, zostawiajac przeciwnikom po 10 - 30 hp i podstawiajac pod ogien. Nastepnym respem (a juz zwykle wiadomo kiedy przeciwnik ma respawn), na luzaku wjezdzaja, zabijaja dwoch misiow ktorzy nie mogli przeciez zrobic /kill mimo ze maja w sumie 20hp, i radosnie kicaja z dokami w strone zachodzacego slonca.

Innymi slowy nie oplaca sie (!) wygrac duela. Oplaca sie zostawic przeciwnika na 10hp, zrespawnowac sie, i zatluc kolesia sekundy po jego respie, zeby miec gwarancje, ze bedziesz mial 15 sekund na dzialanie.

Albo sami fieldzi i jest kill, albo znacznie lepsze rozwiazanie: dopuszczamy fieldow / medow / engow - ale tylko smg nadal oczywiscie, i killi nie ma. W tym drugim przypadku, teamplay i pomysl na atak / obrone jest znacznie wazniejszy niz w tym pierwszym.

+Quote Post
BadIDea
post 14:20, 18 12 2003
Post #14

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 339

True true. 2 medy i szafa z ammo smile.gif

+Quote Post
TgcRap4
post 16:02, 18 12 2003
Post #15

Hauptmann
Ikona Grupy

Bez /kill imo glupi pomysl :/ . Jak by mi zostalo 10 hp i nie ma killa to bym poprosil kumlpa aby zrobil tk albo zucilbym sobie pod nogi granat....

+Quote Post
Tsunami
post 16:06, 18 12 2003
Post #16

Oberschutze
Ikona Grupy

Taa tylko ze na tej mapie niechodzi o to zeby zabic przeciwnika tylko zeby doniesc złoto, a z killami to ta gra bedzie bardzo długa albo z dobrze killującymi sie goscmi moze trwac w nieskonczonosc. Po drugie taki misiek z 10 hp ktory wie jak sie skampic moze spokojnie pojechac gosca ktory własnie wyszedł z respa.I sam wiesz ze najlepiej zatakowac zaraz po respie przeciwnika, a z killujacymi sie goscmi po 15 sek to jest raczej ciezkie. Dla mnie gra bez kill jest znacznie szybsza i wymagajaca więcej myślenia ( trzeba sie schowac z 10 hp zeby muc cos zrobic wrogowi z 100 hp). Ogulnie jak bedzie mozliwosc killowania sie to ja niebiore udzialu w turnieju bo nieche mi sie grac 2h jedej mapy ktorą mozna skonczyc w 10 min

+Quote Post
Swiety
post 16:38, 18 12 2003
Post #17

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Trudno - zagramy bez Tsunami

Granie na ctfie bez /kill to bardzo idiotyczny pomysł i lamerstwo.

Pierwsza mapa do ctf jaki znamy obecnie w Wolfie to było ctf_multidemo z RTCW, a autorzy pózniejszych map wzorowali się na idei tej mapy. Grając na tej mapie powszechnie przyjęte jest że daje się killa.

Zresztą zabranianie killa na tej mapie ? Ciekawe w jaki sposób ? zawsze można rzucić sobie granat pod nogi, spaść z dużej wysokości czy poprosić kumpla o tk.
Po cholere kombinować ? Nie wystarczy kill ?

Co to znaczy dobrze kilujący się gość ? lol. Kilujemy się jak mamy 1 s do spawan, mało hp i nie jesteśmy
schowani. Nie widze w tym żadnej filozofi aby być lepszym czy gorszym w killowaniu.

Whatever dobrze napisał - gdyby nie kill nie opłacało by się wygrywać dueli - To byłaby jakaś parodia.
Sprzedajemy kolesiowi 2hsy zostawiając mu kilkanaście hp i stajemy czekając aż nas zabije.
Zakładając że nie może dać killa, wyskakujemy ze spawna na niego z full hp gdzie zdejumuemy go jednym strzałem.

Poza tym ctf to jeszcze jedno - taktyka związana z czasem spawnu przeciwnika. Wiadomo że spawn jest róznie - raz 5 sekund przed naszym raz 10 s przed naszym (ale zawsze co 15s) i od tego podejmuje się decyzję:
- czy na ctfie jesteśmy bardziej w defensywie czekając aż przeciwnik popełni błąd (czytaj da się zabić na 15 s przed swoim własnym spawnem - spokojnie zabieramy i donosimy złoto)
- czy bardziej w ofensywie kiedy nasza ewentualna śmierć następuje na kilka sekund przed naszym własnym spawnem (wtedy nie tracimy czasu na spawna)
- od czasu spawnu zależy też która stroną się atakuje. Jak przeciwnik ma spawn ok 3s zaraz po naszym (bardzo niekorzystan sytuacja) to nie ma sensu walić na pałę tylko zaczaić się i próbować przykampić biggrin.gif

Jeszcze nie widziałem meczu na ctf który trwałby 2 godziny, zazwcyzaj mecze trwają max kilkanaście minut.
Bez killa mielibyśmy dwa warianty
1) obydwie druzyny starają się jak najwięcej kampować ograniczając ataki
Zresztą Tsunami sam napisał że koleś z 10 hp musi przykampić aby pojechać kolesia z 100 hp.
Sory ale to nie jest jakiś pieprzony CS. To jest Wolf. Tu chodzi o dynamizm, częste duele których wygrywanie pomaga nam donieść złoto.
2) obydwie drużyny ostro atakują co bez killi oznacza że mecz kończy się po max kilku minutach.

Różne pomysł z graniem medami czy o zgrozo z engami jeszcza bardziej wypaczyły idee ctf-a.
Wtedy zamiast dueli i skilla w strzelaniu (chyba o to chodzi na ctf) mielibyśmy trenowanie skilla w s-(słowo na p)niu medykami z ostrzału i skilla w rzucaniu sobie apteczek pod nogi.
Czy też skilla w podnoszeniu czy skilla w dobijanu ciał aby medyk nie podniósł kolegi.
Poprostu jak ma się grać medami i engami na ctfie to już poprostu lepiej zagrać 6/6 na oasis czy goldrush.

Następny problem to skile w light weapons czy skill w battle-sense.
Co prawda grajac typowego ctfa 2/2 raczej nie grozi nam zdobycie 4 lvl ligt weapons bo tu raczej mecze nie trwają 2 godzin tak jak pisze Tsunami.
Poprostu te wszystkie skille w light weapons wyglądają na ctfie śmiesznie biggrin.gif
Czy nie mówiać już o battle sense - mamy mieć możliwosć omijania min na ctfie ? biggrin.gif

I na koniec mapa.
Imo silly_ctf to bardzo z!@#ana mapa do ctfa. Przekombinowana, niewiele różniąca się od normalnej mapy do Wolfa, mapa do ctf musi być prosta.
Mnóstwo miejsc do kampowania - raczej wyrywa ten kto lepiej zakampi a nie ten kto lepiej strzela (chociaż skilla do kampowania też trzeba mieć biggrin.gif )
Ale z braku lepszych map ctf do ET zabardzo nic innego nie pozostaje :/

+Quote Post
logres
post 17:20, 18 12 2003
Post #18

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 584

ja mam pytanko czy wrazie porażki na samym starcie gra sie jeszcze od tylu, o miejsca czy cuś bo nic nie pisało ???????/ cool.gif

+Quote Post
NIEDZIOWIEDZ'
post 20:00, 18 12 2003
Post #19

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 570

"Trudno - zagramy bez Tsunami"

racja, Ciekawe co byś Tsunami zrobił jak pokonasz 2 za 3 sec masz respawn a ich resp jest za 1 sec. ?!? myslales o tym? no jasne! po co grac z kilem! przeciez jak oni wybiegna i Cie zastrzela to Ty stracisz tylko 15 sec..... w 15 sec mozna wziac doki i doniesc je do celu- szkoda ze nie grales CTF M DEMO za granica wszedzie mozna (a nawet bylo wskazane) uzywanie killa.

+Quote Post
blinkkin
post 23:53, 20 12 2003
Post #20

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

chetnie bym zagral, ale nie mam z kim, potraktujcie to jako ogloszenie matrymonialne. co do kill to podstawa, a w szczegolnosci przy malej ilosci osob. w dodatku nie moze grac medyk, wiec po co kombinowac.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi