IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Prawo Jazdy, Ile razy i jak :)
Thoro
post 22:09, 25 02 2004
Post #1

Major
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 519

Ja swoje prawko zrobilem juz jakis czas temu (w czerwcu beda 3 lata smile.gif ), ale dzis jeden znajomy mial pierwsze jazdy i przypomnialy mi sie moje egzaminy na prawko smile.gif. Postanowilem zarzuc taki temacik, zeby z niektorych sytuacji troche sie posmiac tongue.gif, niektore moze beda jakas przestroga dla przyszlych zdajacych itp.

Ja zdalem egzamin za 3 razem. Pierwszy raz byl najlepszy. Wsiadam do samochodu, blablabla z egzaminatorem, jakos tak szybko zapytal czy jestem gotowy, ja na to ze tak no i ruszam. Dojechalem do pierwszego manewru (rekaw) i egzaminator mi mowi "Dziekuje panu egzamin skonczony" - chwila zastanowienia... No tak pasy niezapiete blink.gif . To byl moj caly egzamin. Ta sytuacja nalezy na pewno do tych, z ktorych nalezy sie smiac, bo to byla niezla glupota z mojej strony, ale przynajmniej od tej pory zawsze pamietam o pasach. Za drugim razem niestety trafilem na zyle-egzaminatora i oblal mnie na placyku :/, a za 3 razem juz luzno poszlo smile.gif.

A wy mieliscie jakies ciekawe historie na egzaminach??
Go to the top of the page

+Quote Post
falubaz
post 22:45, 25 02 2004
Post #2

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 367

Hehe jeszcze egzaminow nie mialem ale kurs wlasnie zaczalem smile.gif Dopiero po 6 h teorii wrrr mad.gif ale moj kuzyn to mial fajne egzaminy:
teoria- zdana za 7 podejsciem- laugh.gif
a z praktyka to mial najlepiej.Dopiero za 8 razem wyjechal na misto i urwal linke od sprzegla smile.gif i oblal hihi. Naszczescie za ostatnim podejsciem czyli 9 zdal ale tylko bo mial egzaminatorke hehe, bo powiedziala ze jezdzic umie ale jest amokiem i ze nie chce mu robic kolejnych kosztow smile.gif
Taki loleq z niego smile.gif

+Quote Post
esto
post 2:10, 29 02 2004
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 889

Yo!

Ja na prawko zdawalem 2 razy smile.gif

Za pierwszym razem nie zdalem wybitnie z powodu mojej glupoty, poniewaz (jeszcze na placu) nie sprawdzilem ustawienia lusterek przed jazda po luku i tak szybko jak wsiadlem do samochodu tak samo szybko z niego wysiadlem smile.gif

Za drugim razem poszlo juz znacznie lepiej i stalem sie szczesliwym posiadaczem tego upragnionego dokumentu smile.gif Jak narazie jezdze bezwypadkowo i bezkolizyjnie biggrin.gif Oby tak dalej !

+Quote Post
Swiety
post 7:39, 29 02 2004
Post #4

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

- B (osobowe) mam już kilkanaście lat - zdałem za pierwszym razem.
Pamiętam że plac wyszedł mi koszmarnie, rękaw zygzakiem, wogóle plac zawsze wychodzi mi koszmarnie i jak tylko wyjade na miasto to wiem że już jest z górki. No ale placyk za pierwszym razem a w mieście egzaminator wydawał sie jakis znudzony albo gdzieś mu się spieszyło i już mnie przepuścił. Podobnie jak zdawałem na inne kategorie to jak egzaminator wydawał sie znudzony to zdawałem biggrin.gif

Niedawno zrobiłem

- C (ciężarowe) - za 2 razem (wyłożyłem się na placu)
- D (autobusy) - za 2 razem (wyłożyłem się na placu)

Na wyższe kategorie jest łatwiej zrobić prawo jazdy - tylko trzeba umieć jeździć biggrin.gif
Tam już nie ma takiego odsiewu jak na B.

Ale to co widziałem ostatnio na B - lol - prawie nikt nie wyjeżdza z placu na miasto.

Na przykładzie Łodzi. Miałem okazje poznać wszystkich egzaminatorów gdyż miałem z nimi kursy na przewóz osób/rzeczy i ATR. W większości to spoko goście. Nie ma tam ludzi którzy na placu z linijką mierzą odległości - wymagania co do placu z latami zmniejszają się.
Poprostu ludzie nie zdają bo zapominają właśnie o takich szczególach jak pasy czy lusterka albo poprostu nie umieją jeździć na placu. Tutaj egzaminator nei ma dużego pola manewru - albo umiesz jeździć albo nie.

Natomiast miasto - tu już jak egzaminator chce to cie może u(słowo na p)ić za cokolwiek.

Z czasem człowiek zdobywa wprawe i tak jak wcześniej manewry (placyk) na B sprawiały mi duże problemy tak teraz żadne. Szczególnie po tym jak zacząłem jeździć większymi pojazdami. Poprostu cały plac na osobowe wydaje się dziecinnie łatwy.
I tu początkujący własnie mają przesrane. W 20 godzin nie da się nauczyć dobrze jeździć i dlatego ludzie tyle razy podchodzą. Pełną wprawę niestety będą mogli osiągnąć jak już będą mieli to prawo jazdy i będą jeździć :/

Co do teorii - to jesli ktoś podchodzi do teorii 7 razy to znaczy że albo jest na tyle głupi albo ma na tyle mało wyobraźni, że wogóle nie powinien dostawać prawa jazdy bo stwarza zagrożenie na drodze.
Nie wiem jak może być problem z zaliczeniem teorii (pod warunkiem że poświęcimy trochę czasu)

Ale i tak chyba najgorszy z możliwych egzaminów to jest duża przyczepa (CE). Kto to zaliczy to inne kategorie jest w stanie przejechać na placu z zamkniętymi oczami biggrin.gif

+Quote Post
sparrow88
post 11:56, 29 02 2004
Post #5

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 328

A tak wogóle to od kiedy teraz można robić prawo jazdy?
Ja nie mam jeszcze 18, ale słyszałem, że jest możliwość robienia prawa jazdy wcześniej ( bodajże od 16 roku życia), ale możesz prowadzić, jeżeli koło ciebie siedzi trzeźwa biggrin.gif osoba z prawkiem.
Czy to prawda??

+Quote Post
Bobin
post 0:26, 1 03 2004
Post #6

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 496

Ja nie mam jeszcze 18, ale słyszałem, że jest możliwość robienia prawa jazdy wcześniej ( bodajże od 16 roku życia), ale możesz prowadzić, jeżeli koło ciebie siedzi trzeźwa  osoba z prawkiem

To w Polsce chyba nie mozliwe, slyszalem ze w USA tak mozna smile.gif

+Quote Post
Swiety
post 1:23, 1 03 2004
Post #7

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (Bobin @ 22:26, 29 02 2004)
To w Polsce chyba nie mozliwe, slyszalem ze w USA tak mozna smile.gif

W Polsce jest coś takiego jak kategoria A1. Nie pamiętam co to dokładnie jest i czy można mieć poniżej 18 lat aby to zrobić.

W Stanach - zależy od stanu biggrin.gif. Np na środkowym zachodzie gdzie jest małe zaludnienie i dzieciaki mają po 40 km do najbliższej szkoły to już dojeżdzają do szkoły własnymi samochodami od 15 lat.

+Quote Post
falubaz
post 17:42, 1 03 2004
Post #8

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 367

Lol Swiety za kierownica autobusu wink.gif Juz sibie wyobrazam jak wjezdza w pelnego spawna na przystanku bo dostal objective od al-kaidy.hihi ;P taki zarcik smile.gif
A sparrow Polska jest tak opoznionym krajem ze na prawko mozna zdawac na 3 miesiace przed 18tka ale dokumencik dostajesz po urodzinkach sad.gif i ja juz mam cala teorie na kursie zaliczona smile.gif teraz punto i na miasto wink.gif A w stanach w Nevadziechyba, od 21 lat jest prawko>tam to wogole jest poryte prawo smile.gif

+Quote Post
Sagitarius
post 22:18, 2 03 2004
Post #9

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 513

moj braciszek zdal ja jestem jeszcze troszke za mlody..

+Quote Post
Guy7
post 22:48, 2 03 2004
Post #10

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 258

Widzę, że nie jestem sam na placu boju laugh.gif . Ja mam już pierwszą jazdę za sobą. Jeszcze parę godzinek ( dokładnie 20 tongue.gif ) do wyjeżdżenia i egzaminek. Zobaczymy jak to będzie laugh.gif .

+Quote Post
MEDIC
post 14:02, 3 03 2004
Post #11

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1202

Ja mam prafko od maja '99 , dziwnym trafem zdałem teorie i jazdy za pierwszym razem ohmy.gif na kursie na egzamie wewnętrzym teorie zdałem jako ... ostatni :> kilkanaście podejśc - zaliczyłem bo zrobiłem ściąge biggrin.gif
na jeździe trafiłem na spoko egzaminatora i bylo ciekawie !!
ograniczenie do 40 pod górke - no to jade 35 :> a koleś mówi super że Pan znak widzał z ograniczeniem ale przydałoby się zredukować z 4 na 2 bieg :> W poznaniu przy wjeździe od Osrodka Szkolenia Kierowców ( czy jak to sie nazywa ) trza przejechać przez 2 pasy ( jak sie skręca od Poloneza w prawo - dla wtajemniczonych ) no i tam robiłem taki popis że masakra!! wymusiłem na maxa - egzaminator prawie zawału dostał ph34r.gif dosłownie 10 sekund przed końcem jazdy!! myśle ale dolina a tak blisko było - koleś sie mnie pyta co "Pan zrobiłem przecież tak dobrze Panu szło" no to mówie, że wymusiłem :> a koleś na to " dobrze, że Pan wie co Pan zrobił, prosze sie zgłościć za 2 tygodnie po odbiór prawo jazdy !!!!!!!!!!!!! Ze 3 razy sie pytałem czy sobie jaj ze mnie nie robi :>

+Quote Post
MPM
post 16:38, 6 03 2004
Post #12

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 233

Ja zdawel prawko 3 razy ehh - pierwsze dwie próby oblalemna placu na rękawie - 3 próba poszła jak z płatka a na miescie bylem moze ze 3 minuty w tym czasie egzaminator kazał zawiesc sie do kiosku kupil gazete i papierosy i kazal wracac smile.gif Prawko mam od 1,5 roku smile.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi