IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> GF FX 5200 vs Radeon 9600 PRO, która wydajniejsza?
ETPleja
post 19:40, 21 03 2005
Post #1

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 3931

Otóż w niedługim czasie będę dysponował skromną sumką 400 zł i postanowiłem wymienić kartę graficzną w kompie. W tej chwili mam GF FX 5200 i karta ta nadaje się chyba tylko do wyrzucenia... sad.gif Czy opłaca mi się wymiana na Radeona 9600 pro i jaki byłby wzrost wydajności w stosunku do karty nvidii (zadkładając, że w ogóle jakiś by był). Gdzieś na forum pclab przeczytałem, że karty ati mają problemy z grami na silniku quake'a, znalazłem nawet post gostka, który napisał, że po przesiadce na radka 9600 pro z gf mx (!!!) wydajność nawet spadła blink.gif

Najlepiej żeby wypowiedzieli się posiadacze Radeona 9600 pro (i tylko pro, bo zwykłe wersje sporo odstają), ale z chęcią przeczytałbym także jak ET chodzi na Radeonach 9550 pro (bo jeszcze się zastanawiam czy może zaoszczędzić na karcie i kupić sobie jakąś podkładkę, np qck tongue.gif )
Go to the top of the page

+Quote Post
conish
post 20:41, 21 03 2005
Post #2

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 79

Mam radka 9600 pro (sapphre). Karta jest calkiem spoko. Nie mam problemow z fps. Cfg tez nie mam specjalnie wysrobowanego. com_maxfps jest taki jak sobie zycze na kazdej mapie.

+Quote Post
Swiety
post 21:48, 21 03 2005
Post #3

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Radeony 9600 Pro występują w wielu wersjach zależnie od producenta z różnym zegarem pamięci. Ten zegar wacha się od 600 Mhz (normalnie) do aż tylko 366 Mhz. Nie musze chyba mówić że w tym ostatnim przypadku przesiadka z FX5200 na takiego zubożonego Radeona chociaż polepszy się troszkę wydajność to nie ma sensu.

Tak Radeony nie najlepiaj działają w środowisku OpenGL gier IDSoftware. W innych grach Direct3D działają bardzo dobrze a nawet lepiej niż porównywalne produkty Nvidii.

Musisz sobie policzyć. Za tego Fx-a na wtórnym rynku dostaniesz 150 góra 200 zł.
Na nową kartę chcesz wydać 400 zł - za tą cenę nie kupisz 9600 Pro wersji z 600 Mhz pamięciami. Taka kosztuje ponad 500 zł.

Jeśli tylko myślisz o grach na engine Quakea to możesz za kasę która dostaniesz za FX5200 kupić (ewentualnie trochę dołożyć) używanego GF4Ti (Sam GF3 jest szybszy od FX5200 biggrin.gif ).

A ja wszystkim polecam kupno GF6600. Co prawda najtańsza wersja na AGP kosztuje ok 550 zł ale porównując jej możliwości i wydajność kupowanie aktualnie nowej innej tańszej karty to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

+Quote Post
ETPleja
post 23:54, 21 03 2005
Post #4

Gefreiter
Ikona Grupy

Szczerze mówiąc (a raczej pisząc tongue.gif ) to chcę kupić kartę tylko do ET. Nie interesuje mnie obsługa DirectX 9.0c i tym podobne bajery. Nie chcę też kupować karty "na lata". Chodzi mi _tylko_ i wyłącznie o kartę do ET. Z chęcią kupiłbym GF 6600 GT i to napewno byłby dobry zakup, ale niestety musiałbym wymienić połowę sprzętu sad.gif .
Prosiłbym tych co posiadają radka 9600 pro o podanie ilości fps w najgorszych momentach, np. po wyjściu na zewnątrz na radarze (napiszcie ile jest z trawą, a ile bez).

A co do wersji 9600 pro to myślałem o 400/466 MHz. Na ile można by podkręcić taką kartę, nie bawiąc się w dołączanie radiatorów?

+Quote Post
southorn
post 0:09, 22 03 2005
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2722

Wtrącę jakieś trzy grosze od siebie.
Otóż Radeon 9600 to dobry wybór (za te pieniądze). Dlaczego?

1. Pełna obsługa DirectX 9 (seria nVidii 5xx0 niestety nie, polecam sprawdzić w np. Half-Life 2)

2. Nie wiem skąd opinia, że w grach OpenGL są problemy. Nie ma, żadnych. Wszystko chodzi jak należy.

3. GF5200 to dzisiaj nieporozumienie (jak pisał Święty, GF4 i nawet dobry GF3 są lepsze w DX8.1 oraz w Quake III, ET i pochodne)

4. Za 400zł można kupić dobrego 9600pro. Jako przykład: mój GeCube 9550 Extreme (układ czyli rdzeń RV360, ten który jest montowany w kartach R9600XT). Taktowania na poziomie R9600pro: rdzeń 430Mhz, pamięć 640Mhz (podkręcona)

5. Na tym układzie pograsz w prawie każdą nową grę. Half-Life 2 w 1024x768 max detale + AAx2 AFx8 osiąga średnio ok 30-50fps (testowałem)

Podsumowując: I tak najlepszym wyborem w tej chwili jest (znów zgodzę się ze Świętym) nVidia GF6600. Pełna obsługa DX9c + Shader-y 3.0 i wydajność naprawdę dobra (karty znakomicie się podkręcają). A cena już nawet 499zł (www.proline.pl, Winfast GF A6600TD 128 AGP)

PS. Mojego GeCube-a oddam od ręki za 200zł (myslę właśnie o GF6600 lub bardziej GF6600 GT)

PS2 <- to taka konsola biggrin.gif

PS3 U mnie przy 1024x768 i wszystko max, stałe 125fps (czasem na otwartym terenie spadnie do 80-90fps). Radar to oczywiście odrębna sprawa tongue.gif ale w trawie stałe 43fps spoko. Zrobiłem demko i średnia timedemo coś ok. 75fps

Pozdrawiam.

+Quote Post
Estaloth
post 10:02, 22 03 2005
Post #6

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1257

Zamiana 5200 na 9600Pro to dobry wybór, o ile pamięci nie maja obnizonego taktowania (o czym pisał juz Swiety). Wydajność w grach podniesie się znacząco, nawet w grach na enginie Q3. Po prostu FX'y najogólniej mówiąc przez spieprzone shadery charakteryzują sie niską wydajnością, zaczęły się wiec kombinacje ze sterownikami, co w efekcie dało pare procent wydajności więcej kosztem pogorszenia obrazu, a mimo to karty te dalej są z dupy.

Co do radeona 9600pro to po wyjsciu 6600 nie jest juz tak opłacalny jak kiedys. Jednak w ET pozwala wyciągnąć 76 klatek (reszta zalezy od reszty sprzetu, cfg'u etc.). Biorąc jednak pod uwagę cenę warto zainteresować się Radeonem 9550 Extreme firmy GigaCube, który posiada taktowania rdzenia/pamieci 430/550, przy czym pamiątki można jeszcze kręcić. Dodam też, że karta ta ma model GPU r360 czyli ten sam jaki posiada Radeon 9600 XT (przez co w windowsie wykryje go własnie jako r9600xt). Przy cenie ~400zł (czyli tyle ile ma ETPleja) moim zdaniem bedzie najlepszym wyborem.
CYTAT
Na ile można by podkręcić taką kartę, nie bawiąc się w dołączanie radiatorów?

Imo glupie pytanie. Kazda karta to lotto i nie ma uniwersalnego limitu na ile dana karta się kreci. Na dzień dobry +20 do rdzenia i +50 do pamięci i test, potem dodawanie +5 do rdzenia i +10 do pamiątek i testowanie. Można trafic na model który swietnie sie kreci, jak i na taki który kręci się słabo.

Kwestię 6600 opisałem TUTAJ.

Dodam tylko, że shadery w 6x00 są w wersji 3.0, które nie są w pełni dopracowane przez co 6600 to karta z rewelacyjnym texturowaniem, rewelacyjnym pixelshaderem, kulejącym silnikiem oświetleń i kulejącym vertex shaderem. Za kilka miesięcy wyjdzie nowy chipset ati z serii r510 (na którym oparty bedzie 32 potokowy FUDO), z dopracowanymi shaderami i dopiero wtedy bedzie mozna docenić dopracowane shadery i ich wpływ na wydajność. Wiele osob zarzuca ati ze ich shadery sa przestarzałe, a imo ati zamiast wydawać shadery 3.0 juz teraz, niedopracowane byleby nie być "gorszym" od nvidii wie co robi i uderzy z FUDO, który bedzie juz miał nie tylko dopracowane shadery, ale takze 32 potoki, pamieci qdr i wieloma innymi bajerami. Piszę to po to by nie zachwycać sie shaderami 3.0, ponieważ wszelkie zarzuty do kart nvidii (choć jest ich niewiele) tyczą sie właśnie shaderów i silnika oświetleń. Ludzie zachwalaja 6600 bo po wpadce z FX'ami nvidia wypuściła w koncu nie całkiem z!@#aną kartę, a ati od 2 lat (od wydania r9700) ciągle wydaje najlepsze moim zdaniem karty graficzne, więc ile można chwalić to samo?

+Quote Post
ETPleja
post 18:18, 23 03 2005
Post #7

Gefreiter
Ikona Grupy

Co sądzicie o tym:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14050

Warto by to kupić?

+Quote Post
Swiety
post 19:29, 23 03 2005
Post #8

General
Ikona Grupy

Kawał dobrego postu podsumowującego 6600 Estaloth.

Jeśli chodzi o gry sponsorowane przez Nvidię to o ile pamiętam to John Carmack najpierw kochał 3dfx później jak 3dfx-a przejęła Nvidia to zaczął kochać Nvidię (czyli zostało w rodzinie).
Co do sponsorowanie gier przez Nvidie - Doom III jest grą mroczną, dużo cieni a mało oświetlenia. Jak już było wspomniane oświetlenie w serii 6xxx kuleje ale chyba bez sensu jest twierdzić, że 6600 ma słabe oświetlenie bo Doom III tego nie wymaga, albo że dlatego że 6xxx ma słabe oświetlenie to ID Soft specjalnie nie zastosowało rozbudowanego oświetlenia.
Z drugiej strony można powiedzieć że HF2 to gra pod ATi - zawsze znajdzie się gra która na tym chipie chodzi lepiej a na tym gorzej.

Co do wyników w 3Dmarkach to nigdy nie przywiązywałem do nich wagi, zostawiając to maniakom, którzy za wszelką cenę chcą się pochwalić punkcikami, siedząć po nocach i szuflując różnymi wersjami sterowników, chłodzeniem i nowymi kartami.
Obrzydzeniem napawa specjalna optymalizacja sterowników pod benchmark, ale to właśnie taki typowy marketing, który niestety w naszych czasach ma najwięcej do powiedzenia w firmach - Wciśnijmy ludziom kłamstwo, oszukajmy ich a nawet utwierdźmy ich w przekonaniu że czarne jest białe i że kupując coś złego kupują dobre - byle by wzrosła sprzedaż (nie dziwne że nie lubie ludzi od marketingu)

A i jeszcze do ETPleja - kupno Gf 6600 nie zmusi cię do wymiany sprzętu jesli kupisz wersję na AGP.

+Quote Post
RazoR
post 10:59, 26 03 2005
Post #9

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3303

Nie dawno kupiłem kartę Galaxy GeForce 6600 GT i… muszę przyznać, że jak odpaliłem 3DMarka05 i było 3491 punktów to pomyślałem, że w ET będzie ze 300 fps i co??
Rozczarowanie:/ nie ma nawet stałego 125!!! Wcześniej miałem Sapphire Radeon 9600 atlantis (podkręcony ze 325/380 na 425/450)a na tym gf czsami spada poniżej 30…
Szczerze mówiąc żałuje, że go kupiłem wcześniej chciałem 9800 pro ale jak zobaczyłem te tytuły testów „pogromca” itp. Mam nadzieje, że to kwestia sterowników, bo jeśli nie to po co mi płynność w doomie skoro gram w ET!!?? Do tej gry to się ona nie nadaje….

+Quote Post
Sir_Ace[PL]
post 12:27, 28 03 2005
Post #10

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1621

Ja mam FX5200 i jakoś niezamierzam go wymienić. Kupilem niecałe 2 lata temu za 150 zł (nowy, na gwarancji). Od tego czasu wszystkie gry chodzą płynnie (nie na pełnych detelach, ale chodzą). HL2, Far Cry i inne (DOOMA 3 nie testowałem). Et też mi nie szarpie i głównie to się liczy biggrin.gif

+Quote Post
Dante#
post 12:34, 28 03 2005
Post #11

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2179

Ja mam FX5200 i jest to shit maxymalny jak najszybciej chce to zmienić i z tego co wiem nikt nie poleca Geforca zseri FX nikomu to jest seria do dupu zresztą wszystkie te FX titanumy i inne dodatki to chwyty marketingowe do tego przwyższają cenowo wydajniejsze radeony.

+Quote Post
Zduneq
post 16:04, 2 04 2005
Post #12

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 869

Chlopie nie kupuj fx'a 5200 jest to syf maxymalny.Ja mam radka 9100 i sprzet o podobnej konfiguracji wymiatam tego fx'a. biggrin.gif
Swiety, nie trzeba byc maniakiem zeby patrzec na ilosc punktow....Chyba kazedego oko cieszy jak zamiast pow. 7000 masz 9000 ptk. w 3dmarqu01(chyba najlepszy jaki wyszedl, w.g. a maniakiem nie jestem,jesli sie myle to mnie wyprowadzcie z bledu).
Estaloth, z czystej ciekawosci skad masz takie info??Tego w gazetachj raczej nie pisza(nie mowie tu o easypc czy o kump. swiat) tylko Chip i PCW.
Co do topicu komentarz kolesia do gf 52000:
"za ta cene i z obsluga direxa 9 u mnie w 3d marku se2003 karta ma ok 1200 pkt to bardzo dobry wynik trzeba tylko wziac poprawke ze byla testowan ana procku p4 2.8 i 2x512mb pc400 w grach takich jak unreal 3 przy maks detalach i rozdzielczosci 1024x768 ok 10klatek na sekunde nie ma sensu kupowac drozszej karty chyba ze ktos ma kasy jak lodu i moze pozwolic sobie na kupno karty ktorej cena przekracza 1000zl ocena jednak nie najwyzsza"
Jak to przeczytalem to malo nie spadlem z krzesla ze smiechu pod biurko.Otoz moj sprzet to D..1,6ghz@2,0ghz,256DDR,asrockk7s8xe+,radeon 9100 gpu 260/pamiec 220(fabrycznie 250/200) i wyciagnalem 1202ptk w 3dmarku03!!! biggrin.gif
Popatrzcie P4(procek z wyzej polki) 2,8ghz vs D(z nizszej)[ponoc gorszego AMD] 2,0ghz
Gf 5200 250/300 vs Radeon 9100 260/220
Ludzie gdzie tu K. WYDAJNOSC????
Fps'y w wolfie...hmmmm.Teraz mam zrabany system i potrafi rwac (ale rzadko) w 800x600 full detale(zaraz poleca wyzwiska n00b tongue.gif ).Ja "wyliczam" srednio 60fps...
Wiadomo ze w pomieszczeniach jest lepiej, nawet 90fps biggrin.gif ale tak srednio ok.60.
Na radarze z trawa gorzej huh.gif ok.35-40 niestety.
A zapomnialem dodac najwazniejszego,opis 5200 128MB(128 bit) i moj radek 9100 tez 128MB(128bit a moze 64??)

+Quote Post
Swiety
post 21:04, 2 04 2005
Post #13

General
Ikona Grupy

Mam dostęp do wielu sprzętów ale w domowym zaciszu u mnie stoi Athlon 64 3000 (oczywiście podkręcony cooler Zalmana - pamięci Twinmos - prawie 500 Mhz !!) plus stary dobry GF4Ti Gainwarda. Przymierzałem się ostatnio do jakiegoś GF6800 na AGP ale w zeszłym roku w bardzo głupi sposób popsułem 2 Athlony XP (jednego w bardzo głupi sposób spaliłem drugiego uszkodziłem przy montażu coolera Zalmana) więc narazie zakup grafy odłożę i w sumie dobrze bo jak ATI zacznie odpowiadać na konkurencję Nvidii to ceny pójdą mocno w dół.
Nie chce kupować 6600GT ze względu na 128 bitową szynę danych.
W normalnych rozdzielczościach różnica pomiędzy 128 bit a 256 zwłaszcza przy szybkim taktowaniu pamięci jak np w 6600 GT jest żadna ale jak szaleć to szaleć - chciałbym sobie pograć w 1600x1200 anizo a tu właśnie przyda się wieksza szyna.

Tak jak napisałem stary dobry Gforce4Ti. Mam go już dość długo chociaż w międzyczasie zmieniałem inne podzespoły. Nie wymieniałem go gdyż jego wydajność w zupełności mi wystarcza (gram głównie w starsze gry np w Wolfa) a w noszych - co prawda w Doom III 1024x768 ultra high mogłob być więcej klatek ale da się grać. Do tego mój egzemplarz fenomenalnie się podkręca.
A to że np w 3Dmark 2003 trochę tnie np w Battle of Proxygon - no cóż do pełni szczęścią brakuje tylko obsługi DirectX 9 w Gforce4.
W powszechnej opinii karty serii GF4 były jednymi z najbardziej udanymi i właściwie Nvidia mogła rozwijać tą architekturę (np dodać DirectX 9).

A to że we wspomnianym 3Dmark03 jakiś FX wypadnie nawet lepiej od GF4 - ja mam stałe 125 fps w każdym miejscu w Wolfie - czego potrzeba więcej do szczęścia ? biggrin.gif

Oczywiście że 3Dmark2001 był najlepszym testem. W 3Dmark03 właściwie można zadać pytanie - gdzie te wspaniałe efekty DirectX 9 ? Przecież 3Dmark2001 wygląda lepiej od 03.

Mimo wszystko kupno nowej karty prędzej czy później bedzie nieuniknione.
Gdy pojawi się więcej gier sieciowych wykorzystujących efekty DirectX 9 np na engine HF2 czy D3 chcąc niechcąc trzeba będzie wpakować te tysiące złotych w nową grafę :/

+Quote Post
Zduneq
post 22:08, 2 04 2005
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

Po 1 niezle musisz zarabiac zeby wlozyc 1tys. w grafe...Ja jak kupowalem swojego R9100 to jak rozstawalem sie z 560zl to mi troche zal bylo(ale matka placila biggrin.gif ) ale wiedzialem ze dostane grafike pozadna...I sie nie zawiodlem, przez 2 lata nie znalazlem gry kora by mi ciela(no moze oprocz lock on co ma wymagania prawie jak DIII).NIestety w DIII grac moge tylko w trybie 640x480(wyzej nie probowalem ale tu tez potrafi pozadnie zaciac).
CYTAT
Mam dostęp do wielu sprzętów ale w domowym zaciszu u mnie stoi Athlon 64 3000 (oczywiście podkręcony cooler Zalmana - pamięci Twinmos - prawie 500 Mhz !!) plus stary dobry GF4Ti Gainwarda

1 slowo co do ramu:WARIAT!!!!! I ty mowisz ze nie jestes maniakiem???Nie krzacza ci??Bo braciak jak podkrecil szyne 266 na 333 to co jakis czas lubil sie pokazac blue screen laugh.gif
Inny natomiast braciak(wariat jakich malo) mial GF(tylko numerka nie pamietam) 3 lub 4 4200Ti podkreconego tak ze przykleil do niego cooler(ale chyba tylko wiatrak,nie widzialem) do jakiegos cpu na kropelke!!!!!Wyciagal wtedy ok.12-13 tys. w 3dmarku01.Nie pamietam tez czy byl przyklejony do gpu czy pamieci.....Posiadal wtedy P4 mial krecone podajze na 3,4 albo 3,2.Orginalnie chyba 2,4 ghz,nie pamietam.I chyba nie posiadal wtedy jeszcze wodnego chlodzenia....
W czasie pisania tego postu doszla mnie wiadomosc ze papiez nie zyje unsure.gif
[*][*]

+Quote Post
conish
post 1:01, 3 04 2005
Post #15

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 79

Sorki, ale nie chce otwierac nowego topicu... Jak to jest z tym chlodzeniem ciecza?

+Quote Post
Zduneq
post 12:04, 3 04 2005
Post #16

Leutnant
Ikona Grupy

Chlodzenie ciecza ma kilka zalet.Po 1 panuje CISZA w pokoju,uparci popmpe uslysza.Po 2 jezeli pomyslisz to mozesz chlodzic cpu,gpu,chipset i nawet zasilacz(tu kwestia odp. zasilacza).Chlodzenie wodne jest BEZPIECZNE pod warunkiem ze wlejesz do niego nie zwykla wode tylko wode destylowana(podobno nie przewodzi pradu i moze ci sie wylac do dzialajacego kompa i nic sie nie stanie)Ja jednak nie zamierzam eksperymentowac bo ciecz to ciecz a prad pradem biggrin.gif Wole wydac kase na zestaw wiatrakow 3 tys. obrotow i miec cisze i nie martwic sie o kompa.

+Quote Post
Estaloth
post 12:13, 3 04 2005
Post #17

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1257

Water Cooling [WC] (wodne chłodzenie) - LINK

Freon Cooling [FC] (chłodzenie freonem) - LINK

Nitrogen Cooling [NC] (chłodzenie azotem) - LINK

To powinno dać ogólny pogląd jak to wygląda. Dodam tylko ze dla zdecydowanej większości overclockerów chłodzenie powietrzem wystarczy, jesli jednak ceni się ciszę i niezły potencjał o/c to mozna pomyśleć nad WC co na pewno będzie rowniez dobrym rozwiązaniem. Chłodzenie freonem zdecydowanie ma wiekszy potencjał choć jest abstrakcyjne (uzupelnianie freonu), choć chłodzenie to oferuje temperatury grubo poniżej 0. Natomiast azotowe chłodzenie to czysta abstrakcja (choć najwydajniejsza) dla bicia rekordów (typu 5Ghz CPU, czy ponad 12000pkt w 3D Marku 2k5), ze wzgledu na b. szybkie parowanie azotu i niebezpieczenstwo dla zdrowia (trzeba b.dobrze wentylowac pomieszczenia, gdzie stosuje się to chłodzenie).

Dla ludzi ktorzy chca krecić swoj sprzet polecam np. Thermalright XP-90C (CPU) i Zalman VF700 (GFX). Sa to standardowe chlodzenia powietrzem, a wiec latwe w instalacji. Na dodatek wymienione wyżej modele sa jednymi z bardziej wydajnych przy nie wygórowanej cenie w stosunku do choćby porządnego zestawu WC nie mówiać juz o FC czy NC.

Co do chlodzenia wodnego, jest to dobre rozwiazanie dla osob lubiacych ciszę. Jednakże jesli ktos chce wydajnosc w WC i ustawi pompę na max to bedzie pracować ona z podobnym hałasem jak chlodzenie powietrzem.

+Quote Post
southorn
post 1:02, 7 04 2005
Post #18

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2722

Zdunek, coś kiepsko z wiedzą u Ciebie (i z praktyką) biggrin.gif

1. 3Dmark01 jest MOCNO zależny od procesora. Na wynik końcowy ma duży wpływ szybkość RAM-u i właśnie procesora. Przykład: mam A64 (1800Mhz) i robię ok. 12700pkt, przy 2500Mhz to już 14200pkt (karta w obu przypadkach bez zmian).

2. 3Dmark03 i 05 natomiast całkowicie odwrotnie, procesor ma mniejszy wpływ (co nie znaczy, że niewielki). Przykład: 1800Mhz - 4000pkt, 2500Mhz - 4100pkt. Jest pewien moment w którym moc zostaje wykorzystana (u mnie ok. 1200Mhz, sprawdzałem) i dalej już wpływ jest mały i nie proporcjonalny do wzrostu taktowania.
Duża tu zasługa shader-ów i mozliwości układu graficznego karty, to jest testowane najbardziej.

3. Święty mając pamięć na 500Mhz miał na myśli dobre, podkreślam dobre pamięci które fabrycznie chodzą powyżej 200Mhz (w jego przypadku ok. 250Mhz czyli DDR500) oficjalna specyfikacja kończy się na DDR400 dalej to możliwości kostek poszczególnych producentów (zresztą 500 to wcale nie taka rewelacja, powyżej DDR600 też da radę, np. A-DATA Vitesta na Samsung-ach TCCD wink.gif, dochodzi sprawa timing-ów itd.)
U Twojego brata natomiast po podwyższeniu z DDR266 (czyli 133Mhz) na DDR333 (166Mhz) wywalała się prawdopodobnie kiepska pamięć. Wystarczyło zamontować choćby najtańsze DDR400 i sprawa załatwiona (chyba, że procesor nie wyrabiał)

4. Ta historia z klejeniem na kropelkę jest odrobinę niespójna. Zakręciłeś nieco...
Owszem przykleja się (jeśli nie ma pod ręką kleju termoprzewodzącego) na kropelkę radiatory do układów: pod radiator normalna pasta a na rogi minimalnie klej i gotowe, można oderwac w razie czego i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Natomiast jeśli przykleił cały radiator do układu kropelką to gratuluję biggrin.gif

5. Wentylatory 3000 obrotów nie są ciche, zapewniam Cię. A woda destylowana faktycznie nie przewodzi prądu więc jest teoretycznie bezpieczna z tym, że obecnie powszechnie sprzedaje się wodę DEMINERALIZOWANĄ a to nieco inna sprawa.

Pozdrawiam.

+Quote Post
Zduneq
post 9:32, 7 04 2005
Post #19

Leutnant
Ikona Grupy

CYTAT
Zdunek, coś kiepsko z wiedzą u Ciebie (i z praktyką)

Z wiedza to sie nie zgodza a z praktyka,no coz....Jak sie nie pracuje to sie nie chce ryzykowac sprzetu bo niewiadomo czy starzy kupia cos nowego czy nie dry.gif (i trzeba miec troszke w glowie inaczej klepiki poukladane zeby wyciskac 7-me poty ze sprzetu,np do ramu wogole sie nie dotykam,z grafa ostroznie ale z procekiem ile sie tylko da!! biggrin.gif)
CYTAT
3Dmark01...... i 3Dmark03 i 05.......

Pisalem ze TAK MI SIE WYFDAJE i ze jezeli jestem w bledzie to WYPROWADZCIE MNIE Z TEGO BLEDU za co DZIEKUJE biggrin.gif
CYTAT
AD 3.....

Co by nie bylo miazdze Gf5200 swoim radkiem 9100 biggrin.gif biggrin.gif
Co do ramu to on sobie "podkrecil" w biosie.Jak mu te "podkrecenie" wylaczylem to juz przestalo mu wywalac, wiec jakas wiedze mam tongue.gif tongue.gif(proc powinien miec taka sam szyne jak ram athlon na 266).
CYTAT
Historia z klejem....

Zakrecilem bo jestem zakrecony tongue.gif tongue.gif A teraz powaznie.Staralem sie przyblizyc sytuacje,ale rozmowa z bratem na temat tego co on zrobil z grafika miala 2-3 lata w stecz i za duzo nie pamietam....Podkreslilem tez ze NIGDY TEGO NIE WIDZIALEM totez ma duze znaczenie(d#@ek pokazac nie chcial dry.gif )Pozostaje wierzyc lub nie mi na slowo wybor pozostawiam czytelnikom.
CYTAT
5. Wentylatory 3000 obrotów nie są ciche, zapewniam Cię.

Wiesz dlaczego nie sa dla Ciebie ciche??Bo nie slyszales moich 5000!!!J. tak warczy,ze na noc(ach te dc++) zakrywam go szlafrokiem,na allegro kupilem korkowe maty wyciszajace(glupota,cos tam daja ale nie tyle ile myslalem) i wylozylem nimi boki kompa lacznie z "dzurkami" w obudowie.
Glosny jest ale chlodzic potrafi,w momencie pisania tego posta mam 37C na D 2,0ghz.ALe wczesniej jak mialem athlona 2100(1,73ghz) to w upalne lato,w najgoretszym pokoju w domu(najmniejszy i od strony wschodu slonca) kiedy stal przy grzejniku(czyli mala mozliwosc wymiany powietrza,a nie dlatego ze w lato pale w piecu) mialem ok.57C(w stresie).Owszem zdazaly mu sie "wpadki" i przekraczal 60C,ale jak WIEM(Ad1 tongue.gif tongue.gif)AMD prcuje bez rzadnych problemow do ok. 90C
Pozdro

+Quote Post
besti
post 11:54, 7 04 2005
Post #20

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 857

Radzę się pozbyć tego FX 5200, to nie jest karta stworzona do gier ale dla biur, można ją nawet dobrze sprzedać na aukcji w zalezności od firmy. Osobiście posiadam ATI 9600XT i jestem zadowolony, kupiłem ją razem z firmowym heatpipe, dlatego mam calkowitą ciszę na komputerze, przy tym naprawdę porządne osiągi. W ET na winxp na żadnej mapie nie mam poniżej 80 FPS przy moich ustawieniach. Jeżeli ktoś ma mało kasy to może z czystym sumieniem kupić radka 9600 pro lub xt.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi