![]() ![]() |
19:32, 25 05 2006
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 4-08-2005 Skąd: stąd Nr użytkownika: 4730 |
Piszę to jako nowy temat, bo jak zedytowałem poprzedni to nikt nie przeczytał
Pierwsza sprawa to pliki .avi. Nie wiem od czego to zależy, ale po stworzeniu takiego pliku (bmp2avi+kompresja na xvid) dziwnie wygląda sprawa z ilością zajmowanego miejsca na hdd. Raz jest tak, że 4 sek. avik zajmuje 200 kb, a innym razem ponad 1,5 mb, albo 30 sekund- 3 lub 15 mb (obydwa tak samo zgrywane i kompresowane xvidem). Myślę, że to ma największy wpływ na to, iż po złączeniu kilkunastu plików vegasem w jeden i skompresowaniu go xvidem 4:51 filmu zajmuje aż 192 mb ;/ Kolejna sprawa ma się z codecami Lame. Zainstalowałem je w sysie, ale nie wiem gdzie można je wybrać do kompresji w vegasie ;c Jak wybieram jakieś codeci w video to w audio lame nie ma (pewnie nie tam szukam oO), natomiast w virtual dub'ie opcja 'audio compression' jest w ogóle nieaktywna. Jak można rozwiązać te problemy?? pzdr |
|
|
|
20:46, 25 05 2006
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 29-02-2004 Skąd: z elity =0 Nr użytkownika: 1356 |
Nie jestem w pelni pewien tego o czym mowie, ale moze Ci troche pomoge. Jezeli chodzi o to zroznicowanie rozmiarow pliku.. Wydaje mi sie, ze to zalezy od obrazu jaki kompresujesz - np. same napisy do filmu zajmuja mniej niz akcje z et (tak mi sie wydaje, nie pamietam). Mozliwe tez, ze gdzies jest opcja stalego bitrate, ktorej Ty nie masz zaznaczonej. To tyle moich pomyslow odnosnie tego.
Co do dzwieku - nie uzywam vegasa wiec nie mam o nim zielonego pojecia. Jezeli chodzi natomiast o vduba to opcja audio compression uaktywnia sie po zaznaczeniu w zakladce audio opcji 'full processing mode'. |
|
|
|
21:19, 25 05 2006
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 17 Dołączył: 16-10-2005 Nr użytkownika: 5086 |
polecam ten tutorial - (url)
|
|
|
|
16:43, 26 05 2006
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 4-08-2005 Skąd: stąd Nr użytkownika: 4730 |
QUOTE (...) Jezeli chodzi o to zroznicowanie rozmiarow pliku.. Wydaje mi sie, ze to zalezy od obrazu jaki kompresujesz - np. same napisy do filmu zajmuja mniej niz akcje z et (tak mi sie wydaje, nie pamietam). Mozliwe tez, ze gdzies jest opcja stalego bitrate, ktorej Ty nie masz zaznaczonej. (...) Najlepsze w tym jest to, że takie zróżnicowanie występuje od razu po zrobieniu filmu z et, czyli nie ma tam nic oprócz obrazu video (sklejona pliki tga do avi). A co do bitrate, to w et albo w bmp2avi nie ma chyba możliwości wyboru, a wahania w rozmiarze pojawiają się już na tym etapie. QUOTE Co do dzwieku - nie uzywam vegasa wiec nie mam o nim zielonego pojecia. Jezeli chodzi natomiast o vduba to opcja audio compression uaktywnia sie po zaznaczeniu w zakladce audio opcji 'full processing mode'. Ok, to działa. Przynajmniej z czymś jestem do przodu :] Przez te wszystkie problemy opóźnia się mój film :c Jako, że będzie pewnie trwał z 15-20 minut przydałoby się by poszczególne aviki zajmowały jak najmniej... najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto się zna na robieniu filmów, np. Thoro |
|
|
|
20:48, 27 05 2006
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
Wszystko zalezy od kodeka ktorego uzyjesz. Generalnie jesli postepujesz w ten sposob:
zgrywasz tga robisz z nich avi (kompresja #1) wrzucasz avi do vega (czy premiere`a) robisz z tego film (kompresja #2) to kompresja #1 nie ma wplywu (przynajmniej ja go nie widze...) na wielkosc pliku po kompresji #2. Osobiscie uwazam, ze plik po pierwszej kompresji moze byc nawet nieskompresowany. Jakos obrazu bedzie najlepsza, a kolejne kompresje nigdy nie wplywaja in plus na jakos filmu. Polecam kodek x264, ktory przy dobrej jakosci filmu zachowuje rozsadne rozmiary plikow. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |