IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Closed TopicStart new topic
> Co nieco o ortografii, Czyli poprawna pisownia na boardzie
BadIDea
post 13:48, 5 11 2003
Post #1

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 339

NIE - POSZŁEM (witaj zasmarkany dresiku) - LECZ POSZEDŁEM

NIE - PRZYSZŁEM ( I ty prymitywny smrodzie grasz w ET?) - LECZ PRZYSZEDŁEM

NIE - WESZŁEM na serwer (chyba do Obory ćwieku) - LECZ WSZEDŁEM

(ONA POSZLA - ON POSZEDŁ)

( Kiedy widze: "poszlem" moja ocena rozmÓwcy spada i balansUje, gdzies w okolicach ZERA.)

KTÓRY - PISZE SIE PRZEZ Ó.

CHUJ - PISZE SIE WLAŚNIE TAK!

NACIĄG (tego buta LOL), DOCIĄG (te tasiemke LOL) , PRZYSZEŁ, POSZEŁ - MOŻECIE SOBIE WSADZIĆ W DUPĘ

MOŻE JESTES GŁUPKIEM (NIE - GUPKIEM)
MORZE - TO DUŻO WODY.

WZIĄŁEM, ZACZĄŁEM ITP
- WZIĘŁEM - MÓWIA CIOTY (bo facet WZIĄŁ A PANI ...WZIĘŁA...)

Mam wszelkie papierki na dysgrafie, dysortografie itp.
Panowie (słowo na k)a bez przesady!
Pisanie KTURY, POSZLEM, PRZYSZLEM itp - to nie błędy - to zwyczajne BURACTWO.
Dresiarze, blokersi i wszelkiej maści prymitywy: nauczcie się choć tego MINIMUM.
Go to the top of the page

+Quote Post
Kv3EdOs
post 14:01, 5 11 2003
Post #2

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 674

co do poszedlem etc. to ok

gupi - no cosz .. buractwo i dresiarstwo powiadasz ? lul.. dresow nie nosze.. no moze burakiem jestem. cala przyjemnosc po twojej stronie

jest cos takiego jak fleksyjnosc jezyka i dostosowywuje sie on do hm... okolicznosci nie odwrotnie. przyklad siedzisz na ircu tudziez innych niepolskich komunikatorach niekoniecznie suportujacych poslkie eł ą ś ź etc. (innymi słowy problem ze stronami kodowymi istnieje od kad polskie znaki do kompa wprowadzili i pewnie istniec dalej bedzie) lub po prostu mieszkasz za granica i nie masz na klawiaturze polskich znakowczy tam w windozie.. niewazne ..

z jezyka polskiego powinienes wiedziec (bo jezeli o takie rzeczy sie czepiasz to pewnie liceum juz konczysz.. lub juz skonczyles) ze mozg czlowieka pracuje tak nie inaczej i napiszesz slowo ktore brzmi blizej tego wypowiadanego. lub po prostu wciskajac z przyzwyczajenia alt+l (i tu zonk.. zalozmy ze twoj klient irc nie obsluguje polskich znakow) po prostu sie nie wyswietla.. bo alt+l to jakies tam np. zaladowanie skryptu...

a reszta to jak najbardziej kojarzy mi sie z dresami.. ale z gupi to przegiales imo

+Quote Post
BadIDea
post 14:12, 5 11 2003
Post #3

Feldwebel
Ikona Grupy

Liceum skonczylem, studia tez.. mam 29 lat. (co mnie raczej nie cieszy)

Polskich fontow nie uzywam prawie nigdy (jak wiekszosc ircownikow) i jakos nie przeszkadza mi to pisac: "ktory" a nie "ktury"

gupi - ty moze wiesz jak napisac ten, jakze trudny i wykrecony wyraz, poprawnie lecz wierz (bo wiara) mi, ze znaczna czesc smarkow tego nie wie.
Zakladam takze, ze wiesz jak poprawnie napisac "no cosz" smile.gif

+Quote Post
Kv3EdOs
post 14:20, 5 11 2003
Post #4

Gefreiter
Ikona Grupy

lul.. "no cosz" to taka gwara z gg (o zgrozo :[ ) wink.gif mama zawsze mi mowila ze zle nawyki szybko sie utrwalaja no i prosze wink.gif

to ze "ktury" "morze" (w wiadomym kontekscie) etc. kuje w oczy kazdy wie i wiadomo ze niektorzy lubia to tepic. ale przeciez dzieci maja prawo do tego "mlodzienczego buntu" wink.gif

+Quote Post
Sierpik
post 14:50, 5 11 2003
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 658

Respekt.... nic wiecej ... normalnie ROTFL qfa nie macie co pisac to sie do ortografji przyczepiacie, ja proponuje do...ac jeszcze interpuncje , synktaktyke oraz semantyke no i nie moze zabraknac w takim wypadku pragmatyki laugh.gif blink.gif , bo przeciesz kto ma dbac o czystosc i poprawnosc jezyka jak nie wolfpayerzy !!! BIG ROTFL & respekt...

+Quote Post
LETKAS
post 15:35, 5 11 2003
Post #6

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 392

ja się zgadzam generalnie z bad`em. błędy totalnie żenujące.
a co do blockers`ów to ja nim jestem i co? Nie przeszkadza mi to zakładać gajer do tyry, a po "robocie" wbić się w dresiaki. proszę mi tu nie ubliżać blockers`om

+Quote Post
marmo
post 15:44, 5 11 2003
Post #7

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 414

wezcie pod uwage ze niektorzy moga miec dysleksje czy inne tam jeszcze ustrojstwo i wtedy, chociaz ciezko w to uwierzyc, nie widza roznicy pomiedzy ktury a ktory biggrin.gif
ale generalnie powinno sie patrzec co sie pisze i nie robic zenady na tak POWAZNYM fourm tongue.gif

+Quote Post
Nexilis
post 15:55, 5 11 2003
Post #8

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 594

Bledy sie zdarzaja!!... ale niekiedy ludzie naprawde przeginaja pale. Takich burakow jak 'morze zagramy?' albo 'ktura godzina?' czy 'alkoCHol' nie powinna tlumaczyc zadna dyslekcja! W koncu nasi rodzice na maturze mogli zrobic 3 orty a nie bylo zadnych papierow zwalniajacych z podstaw polskiego (a przynajmniej moi - zdali). Jeszcze od siebie dodam ze prawie nikt na necie nie pisze dobrze 'w ogole' tylko jakies wymysly typu 'wogule, wogole, fogule' itp.. No i apel do wszystkich panow na boardzie - 'chuj' pisze sie przez 'ch' i 'u'.

+Quote Post
Saari
post 15:58, 5 11 2003
Post #9

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 595

QUOTE (marmo @ 13:44, 5 11 2003)
wezcie pod uwage ze niektorzy moga miec dysleksje czy inne tam jeszcze ustrojstwo i wtedy, chociaz ciezko w to uwierzyc, nie widza roznicy pomiedzy ktury a ktory  biggrin.gif

Dupa Jas pierdzi Stas....

Cala ta moda na dysleksje to jest totalny lol rotfl i smiech na sali ... widzieliscie kiedys dyslektyka? Dyslektyk nie slyszy pewnych rzeczy po prostu! A nie da sie uslyszec roznicy miedzy ktury, a ktory bo taka po prostu NIE ISTNIEJE. To jest do NAUCZENIA SIE i pisanie z takimi bledami uwazam za oznake totalnego nieuctwa i buractwa... nie dysleksje... dysleksje ma moj mlodszy brat, ktory nie rozumie roznicy miedzy siano a ściana... i wszedzie pisze "si".. tak samo nie slyszy czesto litery "y" w slowie i zamiast "cynamon" napisze "cnamon".. i nie ma to nic wspolnego z ortografia typu "dwuja" , "morze" , "ktury"...

Poza tym tepaki nawet jak sie ma dysleksje czy cokolwiek innego to sie to CWICZY CWICZY i jeszcze raz CWICZY... a nie dostaje papier i olewa z gory na dol.. bo to wiesniactwo.

I nie mowcie ze sie przypieprzamy na forum wolfowym bo to ze razem gramy nie znaczy, ze mozemy olewac pisownie w ojczystym jezyku.

+Quote Post
Kv3EdOs
post 16:02, 5 11 2003
Post #10

Gefreiter
Ikona Grupy

ech czepjacie sie... po co pisac poprafnie? pszeciesz i tak karzdy rosumie o zo chozi... a matóra? po co komu matóra ?

+Quote Post
Usagi
post 16:21, 5 11 2003
Post #11

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 210

hyhy ok nie piszemy przyszlem. a zem przyszedl moge napisac? czy tez bede burakiem? wink.gif
walka z wiatrakami smile.gif

+Quote Post
KaeL
post 17:58, 5 11 2003
Post #12

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 334

Oj ludzie ludzie... Nie mowcie o rzeczach o ktorych nie wiecie...
Dyslekcja=problemy z uczeniem sie (czyli przyswajania i przetwarzania informacji).
Istnieje tez dysortografia (zwiazana z ortografia; btw. sam to mam i dlatego przepraszam za wszystkie bledy smile.gif) oraz dysgrafia (paskudne pisanie - tu pomaga kaligrafia, ale zbyt czesto sie tego nie leczy bo w sumie jest "do przezycia").
Zgadzam sie, ze w dzisiejszych czasach papiery czesto (zbyt czesto) dostaja ludzie bez powodu, ale prosze nie uogolniac.
Ja jak mialem test to min. pisalem 20 dyktowanych wyrazow 2 razy (tak, ze nie widzialem poprzednich zapisow) w przeciagu 3 min. I okazalo sie, ze raz robilem bledy, a raz nie. Zreszta w jakims wyrazie (niestety nie pamietam jakim) za kazdym razem popelnilem inny blad.
Co do matury... Mimo, ze nadal mam problemy: kiedy piszemy "ę", a kiedy "en" i "ą",a "on" lub "ol" (zalezy od wyrazu) oraz jak piszemy "nie" w roznych polaczeniach (np. wlasnie chcialem napisac "polONczeniach") to mature z polskiego zdalem na 4 (bez 1 "byka"). Jak? To proste uzywalem wyrazow ktore znam (a slownik mam calkiem niezly smile.gif)
A nasi rodzice (ich pokolenie) uczylo sie ortografii miast (taka staropolska forma smile.gif) samodzielnego myslenia (nie ublizajac nikomu). Chyba widac efekty wsrod polskich "elit". Ja cenie sobie wiedze ktora zdobylem na polskim nie marnujac czasu (bo nauka na pamiec to strata czasu) na ortografie. Dziekuje i do napisania smile.gif

+Quote Post
BadIDea
post 18:49, 5 11 2003
Post #13

Feldwebel
Ikona Grupy

ROTFL.
Moze jestem zboczony, lecz oceniam czlowieka (na necie glownie) po tym jak pisze i mowi.

Kiedy ktos mowi: poszlem itp - dla mnie...coz...nie jest partnerem do jakiejkolwiek dyskusji.

+Quote Post
Prosper
post 18:58, 5 11 2003
Post #14

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 188

bad ma (słowo na k)a racje. Zamiast pisac ktUry grajac w et lepiej zabierzcie sie do nauki.
Braku minimalnej znajomosci polskiego jezyka nic nie tlumaczy.

+Quote Post
Ghost
post 19:10, 5 11 2003
Post #15

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 539

Ech... Nie sądzisz że lepiej było to napisać na off-topic forum?

Teraz do rzeczy - Idea ma rację. Jak widzę że ktoś pisze "ktury ras to ja maam?" to mi palec zaciska za spust...

+Quote Post
duckmaster
post 19:24, 5 11 2003
Post #16

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 654

QUOTE (BadIDea @ 16:49, 5 11 2003)
ROTFL.
Moze jestem zboczony, lecz oceniam czlowieka (na necie glownie) po tym jak pisze i mowi.

Kiedy ktos mowi: poszlem itp - dla mnie...coz...nie jest partnerem do jakiejkolwiek dyskusji.

Proponuje pociągnąć to trochę dalej. Jak czystość języka to czystość języka tongue.gif .
Kiedy ktoś pisze (na necie raczej pisze a nie mówi ) : poszedlem, coz, ktory (zamiast poszedłem, cóż, który) - dla mnie ... cóż ... nie jest partnerem do jakiejkolwiek dyskusji. wink.gif

+Quote Post
Buli
post 19:41, 5 11 2003
Post #17

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 481

sam robię czasem byki ale bez przesady nie popadajmy w skrajność
widzisz Badidea zdarza mi sie ze czasem pisze jedna reką i nie chce mi sie używać drugiej bo jest zajęta a robienie kombinacji zużywa dużo mojej energi ale się wysiliłem i jakoś to napisalem .Więc jak zrobie byka to proszę nie zakańczaj ze mną dyskusji ;]

+Quote Post
blinkkin
post 19:54, 5 11 2003
Post #18

Nr użytkownika: 547

jestem wzrokowcem i widze bledy jak pisze piorem lub dlugopisem. natomiast kiedy klepie w klawiature o 3 w nocy przy zagaszonym swietle, jem obiado-kolacje (najlepsza pora na posilek) i przy okazji czytam gazetke lub jakies czasopismo nie zwracam uwagi na styl, ortografie, fleksyjnosc, spojnosc tresci, gramatyke, interpunkcje i tak dalej bla bla bla. pisze jak mi pasuje lub jak szybciej, a dokladniej z lenistwa czesto zapominam o spacji (zbite w jeden trzon 3 slowa), nie mowiac juz o znakach interpunkcyjnych. nigdy nie poprawiam swoich wypowiedzi czyli wyzej wymienionych bledow.

+Quote Post
eXtreme
post 20:22, 5 11 2003
Post #19

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 81

SAARI gdzie byłaś jak Cię nie było???
I znów zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.
Nic mnie bardziej nie denerwuje jak ktoś zmiena w na f (fogóle) mad.gif
Tego nie można przeczytać.

+Quote Post
Nexilis
post 20:43, 5 11 2003
Post #20

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 594

Nic mnie bardziej nie denerwuje jak ktoś zmiena w na f (fogóle)

A mnie jak pisze 'wogole' (a nie W OGOLE OSOBNO W I OSOBNO OGOLE!!!!!!!!!) [[[:
Szczegolnie jak pisalem o tym we wczesniejszym poscie...

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi