IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Lagi, duże pingi, zrywane połączenia, Tu wpisujcie swoje problemy z netem
sparrow88
post 9:23, 13 02 2004
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 328

Heh w sumie tytuł wszystko wyjaśnia. Zawsze net dobrze chodizł, ale odkąd wyszła ta kazaa, która uruchamia się przez Internet explorera transfer drastycznie spadł. Gość rozklłąda bezradnie ręce , i mówi że to nie jego wina. Czy istnieje jakaś rada na to??. Kiedyś słyszałem że można każdemu kompowi w sieci przydizelić limit tranferu, tak aby nie blokował reszty, ale czy to prawda?
Go to the top of the page

+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
sparrow88
post 9:28, 13 02 2004
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

zapomniałem dodać że poprzednie kazzy uruchamiały sie osobno, dlatego admin mógł zablokować je na servie a teraz kicha

+Quote Post
Fistach
post 9:54, 13 02 2004
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 411

sparrow mozna nalozyc limit transferu np miesieczny itd ale sam nie wiem ile byc powinno

+Quote Post
dNkN!
post 10:15, 13 02 2004
Post #4

Nr użytkownika: 200

najlepszym sposobem jest jak zawsze blokowanie portów. w ten sposób nie tyle ograniczysz transfery kazy do pewnego poziomu ale go zupełnie wyzerujesz. jak każdy program p2p kazaa używa portów ze ściśle określonej puli, jak każdy p2p zapycha niemiłosiernie ruch w sieci. imho szefo twojej sieci powinnien przyjżeć się tej nowej kazie, ściągnąc ją, odpalić i netstatem albo jakimś bardziej zaawansowanym snifferem obadać jakich portów używa, potem zablokować je na poziomie routera / serwera i zrobić sobie ciepłą herbatkę wyciągając nogi na stól smile.gif

+Quote Post
sparrow88
post 19:14, 13 02 2004
Post #5

Hauptmann
Ikona Grupy

gadałerm z nim już o tym, ale on twierdzi że ta nowa kazaa użuwa tego samego portu co Internet Explorer

+Quote Post
Staleigner
post 0:45, 14 02 2004
Post #6

Schutze

Nr użytkownika: 1281

Mam neo z tpsa to jest 1 mbit na 20 pare osob. Admin zainstalowal shaper ktory kieruje ruchem w sieci.
I teraz problem jest taki
Lacze sie na serwer i ping mam kolo 100 , jednak np po 10 minutach dostaje connection interrupted i wywala mnie. Co ciekawe odrazu proboje sie polaczyc i nie widze zadnych serwerow null tak jak bym wogole nie mial netu.
Jednak odpalam linie komend i pinguje ten ip a takze posylam tracert i wychodzi z niego ze wszystko jest w porzadku.pingi dochodza do ip mimo ze w et nic nie ma.
Po odczekaniu powiedzmy 10 minut znowu moge sie polaczyc ale po tych kilku minutach znowu mnie wywala i znowu nie widze serwerow, i tak w kolko.
Ustawienia polaczenia w et mam sprawdzone i nic nie daje ich zmiana.

+Quote Post
Bobin
post 1:10, 14 02 2004
Post #7

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 496

witam. widze, ze nie tylko ja mam taki problem... robie skanowanie - wszystko gra (eye wyswietla caly czas dobre pingi [40-120] zazwyczaj) wchodze na serek gram na skaczocym pingu i po paru minutach lag... jednakze w moim (a moze i w twoim?) przypadku jest to wina najwyrazniej dostawcy (mam dialog) blink.gif Strony lacza sie dobrze , wszystko gra - dobry limit a ET dupa (of course mam wszystko dobrze poustawiane dry.gif ) Prosze o pomoc - choc sytacja jest beznajdziejna i chyba zupelnie nie zalezna odemnie sad.gif

+Quote Post
Kryan
post 1:27, 14 02 2004
Post #8

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 961

Tego my mamy podobne problemy (siec prawie 200 osob na 3 mb) i admini woogole wylaczyli p2p w dzien tzn ze kazaa dziala tylko w nocy, w tym ze niewazne jakiego uzywa portu poprostu takie ograniczenie filtruje widocznie same pakiety nie wiem dokladnie ale w dzien mozna w miare znosnie grac, zreszta ogolnie siecie osiedlowe ssia jesli chodzi o gry multi ;/

+Quote Post
dNkN!
post 6:34, 14 02 2004
Post #9

ja adminem sieci nie jestem ale imho wcale nie tak łatwo blokować pakiety. niby jakieś pojęcie o tym mam ale jednak nie jestem w stanie zwizualizować sobie tego. zagadaj pm do cioci. może on ci pomoże (chociaż sam nie wiem)

+Quote Post
blacktyger
post 6:49, 14 02 2004
Post #10

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

Hmmm u mnie ostatnio Admi robił operacje i oprzydzielał każdemu ileś tam kb/s i już smile.gif

+Quote Post
blacktyger
post 7:19, 14 02 2004
Post #11

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

no więc skoro sądzicie że macie all dobrze poustawiane no to sami sobie odpowiedzieliście .. DOSTAWCA ... niestety admin jest jak diler jak bedziesz sie do niego plol to Ci tak namiesza ze glowa mala .. ale jakas kulturalna rozmowa? ja osobiscie mam to sczzescie ze a adminem jestem na Ty znam go od lat i już ...

+Quote Post
dNkN!
post 9:26, 14 02 2004
Post #12

1. ja bym na twoim miejscu następnym razem jak cie wywali z giery zapuścił tracert do:

- do serwera pb, z którym w trakcie ostatniej gry łączyło się twoje et - adres serwera zobaczysz w konsoli. adres będzie obok RECIEVED SECURITY INFORMATION albo coś takiego.

- do serwer skanującego i pingującego (jeżeli używasz dwóch różnych od siebie) na poziomie ase - masz go wpisane w opjach

- master serwerów, które są czymś w rodzaju centrali telefonicznej serwer et. to własnie przez te serwery wiadomości o grze, mapie, ilości graczy, etc. wędrują dalej.

master0.idsoftware.com
master1.idsoftware.com
master2.idsoftware.com
master3.idsoftware.com
master0.gamespy.com
master1.gamespy.com
wolfmaster.idsoftware.com
clanservers.net

pewnie jest ich więcej , ja ich adresów niestety nie znam

2. odbaliłbym jakiegoś skanera albo sniffera żeby obadać jak wiele pakietów dolatuje a jak wiele nie daje rady dolecieć do w/w serwerów, no i oczywiście serka et, z którego cie kopnęło

3. sprawdziłbym kwestie techniczą swojego cfg, tudzież np cvary monitorowane przez pb, skinpacki, soundpacki i inne gówna. upewniłbym się czy aby na pewno mam pb_security 0

4. sprawdziłbym czy mam wystarczającą ilość pamięci fizycznej i wirtualnej.

to chyba tyle.

+Quote Post
cyp!s
post 12:49, 14 02 2004
Post #13

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 730

dobre programy do przydzielania limitu transferu to Total Traffic Control (wymaga rutera, ale to na porzadnej sieci musi byc) i Netlimmiter, jes tez kilka dobrych progsow pod linuxa. Limit zwykle mozna przydzielic sztywno (np 25 kB/s na jednego usera) lub dynamicznie (program dzieli lacze na aktywna ilosci userow).
Wiecej info znajdziesz na infojamie i tamtejszym forum

+Quote Post
Staleigner
post 13:11, 14 02 2004
Post #14

Schutze

master0.idsoftware.com
master1.idsoftware.com

nie dzialaja wogole
a wolfmaster czasem nawala

rozomiem ze et korzysta z tych wszystkich serwerow na raz ? i padniecie jednego nie oznacza odrazu awarii.

Poza tym wszystko w porzadku wyglada :/

+Quote Post
Swiety
post 12:10, 15 02 2004
Post #15

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

To że ping czy tracer pokazuje że dany host is alive i to jeszcze z niskimi pingami to wcale nie musi oznaczać że masz połączenie z nim gwarantujące ci normalną grę.
Sam ping wysyła jakieś małe pakieciki a granie w Wolfa to już od c@#!a pakietów udp.
Poza tym konfiguracja łącza, routingu, różnych portów może sie zmieniać dynamicznie w zależności od czasu i obciążenia

Imo w tej sprawie zamiast pisać na forum, to lepiej napisz do swojego admina, który na temat konfiguracji twojego łącza wie lepiej niż my (no bo skąd mamy wiedzieć jak jest twoje łącze skonfigurowane ?)

+Quote Post
blinkkin
post 12:57, 15 02 2004
Post #16

Nr użytkownika: 547

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 11:10, 15 02 2004)
Imo w tej sprawie zamiast pisać na forum, to lepiej napisz do swojego admina, który na temat konfiguracji twojego łącza wie lepiej niż my (no bo skąd mamy wiedzieć jak jest twoje łącze skonfigurowane ?)

dokladnie. z tego co wiem ma to wiekscosz osob z dzielonego lacza na telekomunie. jest to wynik zlej konfiguracji servera. precyzujac podczas gry nastepuje dynamiczna zmiana adresu ip i server sie rozlacza. jest to tylko i wylacznie wina servera stojacego na sieci. z tego co wiem pomaga dobra masqarada lub najlepiej kupienie porzadnego routera zamiast servera.

+Quote Post
Staleigner
post 17:14, 15 02 2004
Post #17

Schutze

znam sie dobze z adminem wiec moge go poprosci zeby cos zrobil na serwie tylko powiedzcie mi dokladnie co.
On przeciez tez nie jest jasnowidzem zeby wiedziec co ma zrobic zeby mi wolf dzialal.

+Quote Post
falubaz
post 17:58, 15 02 2004
Post #18

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

Mialem taki sam problem przez jakis krotki czas. Po pierwsze ty masz chyba DSLke a nie neo tongue.gif I jezeli namcie serwer to jak ktos napisal lepiej kupic sobie pozadny router(tak zrobil moj admin) i popros go zeby zrestartowal serwer(lub router) i jezeli mosze niech to robi co jakis czas (u nas na serweku pomagalo a taki problem byl co pare dni) i jak grasz wlacz ctrl+alt+delete daj na monitowanie sieci i jak cie rozlaczy to zobacz czy ciebie rozlaczylo z serwkiem i nie nagle polaczenie sie zepsulo jakby odcieto ci kabel i nagle znowu dobrze dziala. Przynajmniej tak to u mnie wygladalo. Spawrdz tez tako :wlacz sciaganie jakiegos duzego pliku np get rightem i zobacz czy tez nie ma takich przerw w polaczeniu.Jezeli wszystkop masz git to jakis problem z gra moze byc czy tez ustawienieami.
Pozdro

+Quote Post
Swiety
post 20:49, 15 02 2004
Post #19

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (Staleigner @ 15:14, 15 02 2004)
znam sie dobze z adminem wiec moge go poprosci zeby cos zrobil na serwie tylko powiedzcie mi dokladnie co.
On przeciez tez nie jest jasnowidzem zeby wiedziec co ma zrobic zeby mi wolf dzialal.

A my jesteśmy ????

+Quote Post
Staleigner
post 21:23, 15 02 2004
Post #20

Schutze

wiem ze nie jestescie ale skoro mowisz ze mam sie zwrocic do admina to co ja mu powiem. E stary Wolf mi nie dziala zrob cos ... ?

Poza tym mialem problem z wolfem. A nii wiedzialem ze jest to sprawa configu serwera a wy tu wyjezdzacie ze to nie miejsce na takie problemy.... Moj admin przeciez nie jest z id software zeby wiedziec jak sonfigurowac serwer pd wolfa. Dlatego pytam sie was jako ludzi ktorzy znaja sie na tym lepiej niz ja.

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi