IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Jak z klanami..., jak zalozyc nowy klan??
loGiT
post 10:09, 8 04 2004
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1668

GRam juz jakis czas w et probowalem zalozyc klan ale jakos mi to niewyszlo mam 7 chetnych osob......i co dalej ?? niemam pojecia tyle jest rzeczy do zrobienia a od czego mam zaczac?? strona?? serwer?? nazwa?? treningi?? niemam pojecia pomocy!!!!!!

----- edytowany przez moderatora -----
nie wyszlo
nie mam
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
mlody sk8er
post 10:17, 8 04 2004
Post #2

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 344

Skoro nie wiesz co masz zrobić najpierw,to może wogóle nie zakładaj klanu.

Zresztą,każdy CL w inny sposob zakładał klan.Samo założenie klanu to nie jest wielki problem,trudniej jest jednak kierować klanem przez pół roku.
Powstawało już wiele klanów "tygodniowych",więc jeżeli zdajesz sobie sprawe że nie bedziesz potrafił nim kierować to lepiej dołącz do jakiegoś innego.

Pozdrawiam.

----- edytowany przez moderatora -----
w ogóle

+Quote Post
LoLeQ
post 11:21, 8 04 2004
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 1392

Coz,ja sie na tym zbytnio nie znam ale jakies tam pojecie mam.Na poczatku musicie wiedziec jak i kim kto gra i wymyslec nazwe.Pozniej zrobic kanal IRCowy zdaje mi sie ze pozniej moznaby wypozyczyc server i obmyslec jakas taktyke (zalecany TeamSpeak - program do gadania przez mikrofon).Jak wszyscy beda wiedzieli kim graja i znali taktyke umowic pierwszy sparing - najlepiej z klanem ,ktory ma server a jak nie to znowu sprobowac wypozyczyc.Trenowac,grac klanowki,po jakims czasie gdy bedziecie wiedzieli ze zostaniecie w tym klanie sprobowac wykupic server.Wlasciwie to ja nie zalecam tworzenia nowych klanow ,ale to twoj wybor.

+Quote Post
OliK
post 15:12, 8 04 2004
Post #4

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1612

Powinienes moim zdaniem ustawic regularne treningi i umawiac mecze,spary itp. dopiero gdy gracza zaczna byc systematyczni i mozna bedzie liczyc ze caly sklad bedzie potem gral na meczach a nie ze ustalisz z kims spar a jak przyjdzie co do czego to ty skladu nie masz. Strona i kanal na IRC'u powinien byc jak najszybciej imo. A kiedy zaczniecie wygrywac badz remisowac na trenach/sparach zapiszcie sie do CB.
Skoro juz mowa o CB to odradzam wbijac sie tak jak najzybciej i bez przygotowania bo potem efekt ze twoj team przegral juz 3 mecze pod rzad i w tym momencie klan sie sypie.

Najwazniejsze w kolejnosci imo :

1. Zaloz kanal na ircu
2. Ustal treny
3. Zacznij umawiac spary
4. Po miechu proponuje CB
5. Przez caly ten czas od poczatku do konca pracuj nad strona

+Quote Post
Thoro
post 16:30, 8 04 2004
Post #5

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

QUOTE (OliK @ 14:12, 8 04 2004)
Najwazniejsze w kolejnosci imo :

1. Zaloz kanal na ircu
2. Ustal treny
3. Zacznij umawiac spary
4. Po miechu proponuje CB
5. Przez caly ten czas od poczatku do konca pracuj nad strona

No te 3 pierwsze punkty jeszcze mozna sie zgodzic. Co do CB hmm... Po miesiacu grania, panowie raczej nie zawojuja w CB, ale z drugiej strony jest to jakas mobilizacja, bo gra sie o cos blink.gif . Klan CC z tego co sie orientuje, a moge sie mylic tongue.gif zapisal sie do CB po pol roku gry, ale z tego wzgledu, ze ruszal Open Cup, a w ladderkach nadal ich nie ma. Czyli zle robia?? Zle buduja klan?? Imo robia dobrze, ale wsrod poczatkujacych graczy utarlo sie przekonanie, ze klan ktory nie gra w CB jest cienki. Nic bardziej mylnego.

Piaty punkt mnie rozmieszyl. Przypomnial mi sie pewien ludek, ktory zglosil sie do mnie w sprawie przystapienia do klanu. Rozmowa wygladala tak:

ktos (22-03-2004 14:45)
macie strobnke?
Ja (22-03-2004 14:45)
nie
ktos (22-03-2004 14:45)
nie macie strony internetowej?
Ja (22-03-2004 14:45)
a to obowiazek ?
ktos (22-03-2004 14:46)
moim zdaniem to jest podstawa

Na tym skonczylem rozmowe. Strona to podstawa - imo lol. Nic bardziej mylnego. Strona to imo zbedny dodatek, aczkolwiek nic nie mam przeciwko nim. Oczywiscie mozna sie z nich dowiedziec roznych rzeczy o klanie, czasami sobie polookam na newsiki, ale naprawde nie jest to warunek konieczny istnienia klanu. Bez tego klan moze z powodzeniem istniec i wiele klanow daje sobie spokojnie rade bez stronki.

Zgadzam sie z mlodym sk8erem. Jezeli nie masz "wizji" budowania klanu to tego nie rob. Po pierwsze bedziesz sie przy tym meczyl imo, a po drugie taki klan ma bardzo male szasne powodzenia. Lepiej dolacz do jakiegos klanu. Poza tym grajac w czyjms klanie mozesz podpatrzec co robi CL i ewentualnie pozniej zalozyc klan. Bedziesz wtedy mial jakies pojecie o tym jak nalezy prowadzic klan.

+Quote Post
ChoX
post 15:07, 27 04 2004
Post #6

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 1439

A ja preferuje :

- PO 1 PRZECZYTAJ PORADNIK JAK GRAC W KLANIE na stronie www.enemyterritory.pl
- Znajdz sobie chetnych graczy (a moze juz masz), a najlepiej poszukaj takich co juz byli w klanie albo jego CL'em (tych ostatnich rzadko sie znajduje)

To by bylo na tyle tongue.gif
No nie mowcie mu zeby nie zakladal klanu jesli nie wie jak. Ale jesli nie wie jak i zalozy klan to imo bedzie sie krotko trzymal i po jakims czasie sie rozpadnie
(krotkim czasie tongue.gif )

+Quote Post
sparrow88
post 22:02, 27 04 2004
Post #7

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 328

heheh gadałem kiedyś z gościem, który zastanawiał się nad klanem fbi. kiedy mu podałem stronkę, powiedział: "Ee tam, stronke macie c@#!ową, nie ide do was"
rozsmieszył mnie tym
tak na marginesie stronka nie jest aż taka zła- www.klanfbi.prv.pl

+Quote Post
dNkN!
post 8:44, 3 05 2004
Post #8

Nr użytkownika: 200

... ciężko będzie wam znaleźć pośród "białych nicków" ffa ludzi do klanu bo jest coraz mniej postaci, które nie grają już w jakimś klanie , albo lidze FBI huh.gif

+Quote Post
Go��_Owicz_13
post 15:35, 24 06 2004
Post #9

Goście

Wrzystko jest opisane tu -->>> TU KLIKNIJ wink.gif

+Quote Post
tranx-san
post 11:08, 25 06 2004
Post #10

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

lol?
A co to zalozenie klanu i zebranie skladu to taka filozofia ?
wg mnie kazdy glupi moze zalozyc klan, natomiast utrzymac klan ponad pol roku na scenie, to juz jest cos...

Jezeli chcesz zalozyc klan, tez nie musisz miec wizji, jedynie co musisz miec (bo doswiadczenia nie masz) to checi i zapal do pracy...
Zakladajac klan stajesz sie jego CL'em, czlowiekiem odpowiedzialnym za organizacje, za doslownie wszystko... musisz najwiecej(bynajmniej na poczatku) poswiecac czasu klanowi... byc jak ojciec dla swojego dziecka...
Stalowe nerwy to tez podstawa, bo wiadomo, klan jak rodzina, ma dni lepsze i gorsze, TY jestes od tego zeby sie to wszystko wp!#@u nie rozlecialo...
Oczywiscie musisz pamietac o dbaniu o morale klanu... czeste porazki, bynajmniej na poczatku sa ciezke... TY zawsze musisz miec najwiecej zapalu do gry... Dodam rowniez ze musisz lagodzic konflikty a nie wywolywac nowe...
Kazdy czlonek klanu musi wiedziec, ze TY jestes CL'em i TY tu rzadzisz... dyscyplina (moze nie taka jak w wojsku ale musi byc)

Z czasem bedziesz widzial efekty swojej pracy...

Moj klan niedlugo, bardzo niedlugo skonczy roczek... byly dni takie w ktorych chcialem to wszystko rzucic wp!#@u, ludzie odchodzili przychodzili nowi... male klan przetrwal... i zyje nadal... a co najlepsze z tego, to gra w klanie to bardzo ciekawa przygoda...
but everything what has a beggining has an end :/

+Quote Post
Zdun
post 0:09, 27 06 2004
Post #11

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 577

Zakłdałem kiedyś klan i powiem wam, że to chyba nie da się ustalić jak powinno przebiegac coś takiego, bo to chyba zawsze i tak ułoży się inaczej niż według ustalonego prze Was planu smile.gif Wydaje mi sie że trzeba miec jakiegoś dość zaufanego kolege - gracza ET oczywiście, z którym wspólnie założycie klan, który w razie twojej nieobecności zaopiekuje sie klanem (vCL). Pózniej wymyślasz nazwe itp., przeszukujesz FFA w celu znalezienia dobrych, wolnych graczy (jeszce takich można spotkac smile.gif ). Póżniej tylko treba ustalić jakieś treningi, napewno pierwssze treny to jest w sumie czas starcony bez sensu (żadnych taktyk, tylko takie zwykłe granie jak na FFA, lecz później się to wszystko jakoś układa smile.gif ). Jak team nabierze choć troszke zgrania, to można zagrać jakiś pierwszy sparing - zapewne bedzie on bez taktyki (tak było w przypadku kalnu który założyłem wspólnie z kolegą), po gdzieś mniej więcej 2 - 3 sparach zaczniecie myśleć o taktykach :] i je będziecie sobie powoli układać. Pózniej powinno już być tylko lepiej, założycie swój kanał IRC, stronke www, może kanał na TS, a jak będziecie już lepszym klanem to pewnie zainwestujecie w server smile.gif.

PS - co do CB, to mi sie wydaje że nie należy odrazu lecieć do CB, gdyż to może sie skończyć tylko paroma porażkami, które moga negatywnie wpłynąć na dalszy rozwój klanu, nabierzcie troche zgrania, potrenujcie i dopiero do CB, nie ma sensu sie nie potzrebnie spieszyć smile.gif

+Quote Post
ballack13
post 13:01, 28 06 2004
Post #12

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 285

hmm moja rada zrób tak
znajdz kogos (albo juz masz w klanie) kto bedzie gral i bedzie od strony www nie ty ale ktos inny (moze byc webmajster który zrobi stronke za free dla was a nawet neibedzie gral ino bedzie od www)
nastepnie załóż kanal irc i ustal treny ino nie tak jak u mnie w super klanie
(obecnie gram jako *.Fre0n - Stars team) i mam tak co dzien jest mecz i tren (czasami ino mamy odpoczynek ale to zadkosc srednio okolo 5 sparów i 2 meczy cb dry.gif )o 19 tren a potem mecz to jest lol jestesmy jednym z klanów co najwiecej gra - inoi ze ciagle porazki ale to juz sprawa cl ustal tak ze 3 treny na tydzien
załóz kanal TS
ustal takty (najlepiej odrazu jakiegos TL) przynajmiej po jednej na golda i oasis i cwiczcie ja przez jaksi czas potem jaksi spar z tymi taktami itd po paru miechach cb
mozesz tez kogos ustalic VCL zeby Ci pomagal zebys nie mial wszystkeigo na glowie
a co do serva to narazie nie kupuj (chyba ze masz sponsora albo za free gdzies masz ) bo powiedzmy ze klan padnie za tydzien i kasa wydana a tak zawsze znajdziesz jakis pusty gdzie mozesz walnac trening (pamietam jak WaRT zawsze trenowalo na Lanmani (finski serv)
daj oglosznie na et.pl ze szukacie graczy
i i pamietaj o dyscyplinie w klanie :]

+Quote Post
ptOk
post 14:44, 28 06 2004
Post #13

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 864

imo dla mnie najwazniejszy jest dobor takich graczy, ktorzy chca grac duzo i ciagle polepszac swoje umiejetnosci. nawet najbqardziej zaangazowanego CLa dobije "olewka" klanu ze strony graczy, ktorzy chcieli by bez ciezkiej pracy gwiazdke z nieba :X no a poza tym (poruszane to juz bylo w innym topicu) wazny jest wiek graczy. W zasadzie wiekszosc powaznych klanow sklada sie z graczy w wieku powyzej 16 roku zycia.

+Quote Post
Thoro
post 15:47, 28 06 2004
Post #14

Major
Ikona Grupy

(obecnie gram jako *.Fre0n - Stars team) i mam tak co dzien jest mecz i tren (czasami ino mamy odpoczynek ale to zadkosc srednio okolo 5 sparów i 2 meczy cb  )o 19 tren a potem mecz to jest lol jestesmy jednym z klanów co najwiecej gra

Hmmm mysle, ze nie doceniasz innych klanow. Bardzo duzo klanow, gra codziennie po kilka CW. Na przykladzie WoW moge powiedziec, ze gramy praktycznie 2 mecze dziennie (czasami zagra sie 3 mecz, czasami 1 - najwiecej sparow rozegranych jednego dnia - 5), czyli wychodzi zazwyczaj cos kolo 12 na tydzien (bo w soboty rzadko gramy). I nie jestesmy jedynym klanem, ktory tyle gra. Sa klany, ktore graja wiecej, wiec stwierdzenie, ze jestscie "jednym z klanów co najwiecej gra" jest przesada imo smile.gif.

+Quote Post
tranx-san
post 17:40, 28 06 2004
Post #15

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

Thoro zapomnial dodac, ze oprocz CW, co jest oczywiste klan rowniez gra sobie czesto jakiegos CTF'a, chociazby dla rozgrzewki przed jakims sparem.
Czesto bywa rowniez tak, ze po kilku sparach, trenach czy jak to nazwiesz czesc osob (tych najbardziej zaangazowanych) zostaje na ventrilo i gramy ffa, przewaznie 4fun, jakas zdupy kampanie, nawet zdupy covercikami, poprostu zeby sie dobrze bawic...

Wg mnie klan ma stanowic grupe dobrych przyjaciol, ktorzy sie beda wspierac nawzajem, a nie tak jak moj kolega mowil, ze dla niego nie jest wazne z kim gra, byle by wyniki bylo dobre...
Jezeli stanowicie grupe dobrych przyjaciol i nie bedzie wam dobrze szlo, jestescie od tego zeby sie wspierac i napewno przezyjecie ten ciezki okres biggrin.gif

+Quote Post
ballack13
post 18:49, 28 06 2004
Post #16

Feldwebel
Ikona Grupy

Thoro
no spoko pomylka
ale czy według Ciebie to dobrze tyle meczy w tygodniu ??
ja wiem jak jest u nas i jest tak ze sa problemy ze skladem na mecz bo np. ja gram powiedzmy ze 4 razy w tyg mecz a na 3 mnie nei ma bodajze procz 1 czy 2 osob niema nikogo co nie opuszcza meczu bo inni nie maja tyle czasu
ja preferuje np. 3 treny w tygodniu i ze 2 mecze jak wedlug mnie to optymalnie
pozdro

+Quote Post
Thoro
post 19:36, 28 06 2004
Post #17

Major
Ikona Grupy

QUOTE (ballack13 @ 17:49, 28 06 2004)
Thoro
no spoko pomylka
ale czy według Ciebie to dobrze tyle meczy w tygodniu ??
ja wiem jak jest u nas i jest tak ze sa problemy ze skladem na mecz bo np. ja gram powiedzmy ze 4 razy w tyg mecz a na 3 mnie nei ma bodajze procz 1 czy 2 osob niema nikogo co nie opuszcza meczu bo inni nie maja tyle czasu
ja preferuje np. 3 treny w tygodniu i ze 2 mecze jak wedlug mnie to optymalnie
pozdro

I tu dochodzimy do tego o czym mowil ptok

imo dla mnie najwazniejszy jest dobor takich graczy, ktorzy chca grac duzo i ciagle polepszac swoje umiejetnosci.

Ja uwazam, ze grajac 2 mecze tygodniowo, nie zajdzie sie daleko. Oczywiscie nie neguje takich klanow, bo niektorzy maja inne obowiazki przez co nie moga poswiecac tyle czasu grze co inni. I do takich klanow dobieraja sie ludzie, ktorzy nie moga grac duzo i sobie graja 2 razy na tydzien i maja z tego przyjemnosc. Warunkiem przyjecie do naszego klanu jest zobowiazanie sie do czestej gry (w zasadzie wszystkim nowym sie mowi, ze musza byc codziennie smile.gif ) i jak komus takie cos nie pasuje, nie dolacza do naszego klanu. Dzieki temu zazwyczaj nie ma problemu, ze nie ma 6 osob na mecz. Nie przeszkadza nam to, ze gramy codziennie i rzadko sie zdarza, ze kogos nie ma. Oczywiscie sa sytuacje, ze ktos nie moze przyjsc, bo impreza or sth, ale w klanie jest 10 osob, wiec zmiennik jest. Akurat teraz realia sa troche inne, poniewaz sa wakacje i ludzie powyjezdzali, albo opijaja rok itp., ale w przeciagu roku, raczej problemow ze skaldem nie mamy. Reasumujac odpowiednio nalezy dobrac ludzi, ktorzy maja podobna ilosc czasu i podobne checi do gry. A odpowiedz na twoje pierwsze pytanie jest dla mnie jedna: im wiecej meczy tym lepiej smile.gif.

+Quote Post
ballack13
post 17:41, 30 06 2004
Post #18

Feldwebel
Ikona Grupy

CODE
Ogólnie można powiedzieć że graj człowieku sparów ile chcesz tylko pamiętaj czym grasz więcej tym jesteś lepszy "Trening czyni mistrza"  Na początku musisz grać więcej bo chodzi o zgranie w klanie a później to już zależy od ciebie .

no i tu sie niezgodze bo lepiej jest na poacztku zagrac same treny ustalic porzadna takte i dopiac ja na oastatni guzik przed pierwszym meczem/sparem (dopiac tzn ustalic pozycje tak by kazdy wiedzial wszystko co ma robic itp)

(takie moje wlasne doświadczenie bo jakos stars team gra bardzo duzo meczy i niewidac poprawy :]) ale to jest dziwny przypadek dry.gif

+Quote Post
SolFar
post 20:10, 30 07 2004
Post #19

Schutze

Nr użytkownika: 2262

Umiejenosci gry cla nie wyznaczja poziomu całego klanu. Jesli gosciu jest dobrym organizatorem why not? Pozatym 2 sprawa nie każdy jest dobry w duelach i nie są one wyznaczniekiem umiejętnosci. Bardzo mnie zdziwiło jak podczas testu do jednego klanu to włąsnie duel zasadził o tym ze sie nie dostałęm tongue.gif

+Quote Post
Tigerius
post 22:27, 4 08 2004
Post #20

Schutze

Nr użytkownika: 2096

Imo duele sa wazne, bo maja wykazac kal kolesiowi idzie strzelanie... Ale uwazam, ze rekrutacja na zasadzie samych dueli tez jest bez sensu, poniewaz w grze klanowej liczy sie myslenie, a duel tego nie wykarze.
Prosty przyklad, koles potrafi zakampic tak, ze na starcie jest 3 strzaly do przodu, umie zachodzic od tylu itp....
A co do CLa. On jest potrzebny na poczatku i nie wazny jest jego skill. CL to taki manager, chociaz uwazam, ze to stanowisko powinne pelnic tylko odpowiednie osoby, bo BARDZO duzo osob sie do tego po prostu nie nadaja.... Do tego demokracja w klanie tez ma swoje dobre strony biggrin.gif

Pozdro
TrI-kuper aka TrIqp3rR :*

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi