10:09, 8 04 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 2 Dołączył: 8-04-2004 Nr użytkownika: 1668 |
GRam juz jakis czas w et probowalem zalozyc klan ale jakos mi to niewyszlo mam 7 chetnych osob......i co dalej ?? niemam pojecia tyle jest rzeczy do zrobienia a od czego mam zaczac?? strona?? serwer?? nazwa?? treningi?? niemam pojecia pomocy!!!!!!
----- edytowany przez moderatora ----- nie wyszlo nie mam |
|
|
|
![]() |
10:17, 8 04 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 43 Dołączył: 30-09-2003 Nr użytkownika: 344 |
Skoro nie wiesz co masz zrobić najpierw,to może wogóle nie zakładaj klanu.
Zresztą,każdy CL w inny sposob zakładał klan.Samo założenie klanu to nie jest wielki problem,trudniej jest jednak kierować klanem przez pół roku. Powstawało już wiele klanów "tygodniowych",więc jeżeli zdajesz sobie sprawe że nie bedziesz potrafił nim kierować to lepiej dołącz do jakiegoś innego. Pozdrawiam. ----- edytowany przez moderatora ----- w ogóle |
|
|
|
11:21, 8 04 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 165 Dołączył: 6-03-2004 Nr użytkownika: 1392 |
Coz,ja sie na tym zbytnio nie znam ale jakies tam pojecie mam.Na poczatku musicie wiedziec jak i kim kto gra i wymyslec nazwe.Pozniej zrobic kanal IRCowy zdaje mi sie ze pozniej moznaby wypozyczyc server i obmyslec jakas taktyke (zalecany TeamSpeak - program do gadania przez mikrofon).Jak wszyscy beda wiedzieli kim graja i znali taktyke umowic pierwszy sparing - najlepiej z klanem ,ktory ma server a jak nie to znowu sprobowac wypozyczyc.Trenowac,grac klanowki,po jakims czasie gdy bedziecie wiedzieli ze zostaniecie w tym klanie sprobowac wykupic server.Wlasciwie to ja nie zalecam tworzenia nowych klanow ,ale to twoj wybor.
|
|
|
|
15:12, 8 04 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 14 Dołączył: 27-03-2004 Nr użytkownika: 1612 |
Powinienes moim zdaniem ustawic regularne treningi i umawiac mecze,spary itp. dopiero gdy gracza zaczna byc systematyczni i mozna bedzie liczyc ze caly sklad bedzie potem gral na meczach a nie ze ustalisz z kims spar a jak przyjdzie co do czego to ty skladu nie masz. Strona i kanal na IRC'u powinien byc jak najszybciej imo. A kiedy zaczniecie wygrywac badz remisowac na trenach/sparach zapiszcie sie do CB.
Skoro juz mowa o CB to odradzam wbijac sie tak jak najzybciej i bez przygotowania bo potem efekt ze twoj team przegral juz 3 mecze pod rzad i w tym momencie klan sie sypie. Najwazniejsze w kolejnosci imo : 1. Zaloz kanal na ircu 2. Ustal treny 3. Zacznij umawiac spary 4. Po miechu proponuje CB 5. Przez caly ten czas od poczatku do konca pracuj nad strona |
|
|
|
16:30, 8 04 2004
|
|||
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
No te 3 pierwsze punkty jeszcze mozna sie zgodzic. Co do CB hmm... Po miesiacu grania, panowie raczej nie zawojuja w CB, ale z drugiej strony jest to jakas mobilizacja, bo gra sie o cos Piaty punkt mnie rozmieszyl. Przypomnial mi sie pewien ludek, ktory zglosil sie do mnie w sprawie przystapienia do klanu. Rozmowa wygladala tak: ktos (22-03-2004 14:45) macie strobnke? Ja (22-03-2004 14:45) nie ktos (22-03-2004 14:45) nie macie strony internetowej? Ja (22-03-2004 14:45) a to obowiazek ? ktos (22-03-2004 14:46) moim zdaniem to jest podstawa Na tym skonczylem rozmowe. Strona to podstawa - imo lol. Nic bardziej mylnego. Strona to imo zbedny dodatek, aczkolwiek nic nie mam przeciwko nim. Oczywiscie mozna sie z nich dowiedziec roznych rzeczy o klanie, czasami sobie polookam na newsiki, ale naprawde nie jest to warunek konieczny istnienia klanu. Bez tego klan moze z powodzeniem istniec i wiele klanow daje sobie spokojnie rade bez stronki. Zgadzam sie z mlodym sk8erem. Jezeli nie masz "wizji" budowania klanu to tego nie rob. Po pierwsze bedziesz sie przy tym meczyl imo, a po drugie taki klan ma bardzo male szasne powodzenia. Lepiej dolacz do jakiegos klanu. Poza tym grajac w czyjms klanie mozesz podpatrzec co robi CL i ewentualnie pozniej zalozyc klan. Bedziesz wtedy mial jakies pojecie o tym jak nalezy prowadzic klan. |
||
|
|
|||
15:07, 27 04 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Moderatorzy Postów: 166 Dołączył: 13-03-2004 Skąd: Tychy Nr użytkownika: 1439 |
A ja preferuje :
- PO 1 PRZECZYTAJ PORADNIK JAK GRAC W KLANIE na stronie www.enemyterritory.pl - Znajdz sobie chetnych graczy (a moze juz masz), a najlepiej poszukaj takich co juz byli w klanie albo jego CL'em (tych ostatnich rzadko sie znajduje) To by bylo na tyle No nie mowcie mu zeby nie zakladal klanu jesli nie wie jak. Ale jesli nie wie jak i zalozy klan to imo bedzie sie krotko trzymal i po jakims czasie sie rozpadnie (krotkim czasie |
|
|
|
22:02, 27 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 328 |
heheh gadałem kiedyś z gościem, który zastanawiał się nad klanem fbi. kiedy mu podałem stronkę, powiedział: "Ee tam, stronke macie c@#!ową, nie ide do was"
rozsmieszył mnie tym tak na marginesie stronka nie jest aż taka zła- www.klanfbi.prv.pl |
|
|
|
8:44, 3 05 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
... ciężko będzie wam znaleźć pośród "białych nicków" ffa ludzi do klanu bo jest coraz mniej postaci, które nie grają już w jakimś klanie , albo lidze FBI
|
|
|
|
| Go��_Owicz_13 |
15:35, 24 06 2004
|
|
Goście |
Wrzystko jest opisane tu -->>> TU KLIKNIJ
|
|
|
|
11:08, 25 06 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
lol?
A co to zalozenie klanu i zebranie skladu to taka filozofia ? wg mnie kazdy glupi moze zalozyc klan, natomiast utrzymac klan ponad pol roku na scenie, to juz jest cos... Jezeli chcesz zalozyc klan, tez nie musisz miec wizji, jedynie co musisz miec (bo doswiadczenia nie masz) to checi i zapal do pracy... Zakladajac klan stajesz sie jego CL'em, czlowiekiem odpowiedzialnym za organizacje, za doslownie wszystko... musisz najwiecej(bynajmniej na poczatku) poswiecac czasu klanowi... byc jak ojciec dla swojego dziecka... Stalowe nerwy to tez podstawa, bo wiadomo, klan jak rodzina, ma dni lepsze i gorsze, TY jestes od tego zeby sie to wszystko wp!#@u nie rozlecialo... Oczywiscie musisz pamietac o dbaniu o morale klanu... czeste porazki, bynajmniej na poczatku sa ciezke... TY zawsze musisz miec najwiecej zapalu do gry... Dodam rowniez ze musisz lagodzic konflikty a nie wywolywac nowe... Kazdy czlonek klanu musi wiedziec, ze TY jestes CL'em i TY tu rzadzisz... dyscyplina (moze nie taka jak w wojsku ale musi byc) Z czasem bedziesz widzial efekty swojej pracy... Moj klan niedlugo, bardzo niedlugo skonczy roczek... byly dni takie w ktorych chcialem to wszystko rzucic wp!#@u, ludzie odchodzili przychodzili nowi... male klan przetrwal... i zyje nadal... a co najlepsze z tego, to gra w klanie to bardzo ciekawa przygoda... but everything what has a beggining has an end :/ |
|
|
|
0:09, 27 06 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 19 Dołączył: 27-10-2003 Nr użytkownika: 577 |
Zakłdałem kiedyś klan i powiem wam, że to chyba nie da się ustalić jak powinno przebiegac coś takiego, bo to chyba zawsze i tak ułoży się inaczej niż według ustalonego prze Was planu
PS - co do CB, to mi sie wydaje że nie należy odrazu lecieć do CB, gdyż to może sie skończyć tylko paroma porażkami, które moga negatywnie wpłynąć na dalszy rozwój klanu, nabierzcie troche zgrania, potrenujcie i dopiero do CB, nie ma sensu sie nie potzrebnie spieszyć |
|
|
|
13:01, 28 06 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 98 Dołączył: 22-09-2003 Nr użytkownika: 285 |
hmm moja rada zrób tak
znajdz kogos (albo juz masz w klanie) kto bedzie gral i bedzie od strony www nie ty ale ktos inny (moze byc webmajster który zrobi stronke za free dla was a nawet neibedzie gral ino bedzie od www) nastepnie załóż kanal irc i ustal treny ino nie tak jak u mnie w super klanie (obecnie gram jako *.Fre0n - Stars team) i mam tak co dzien jest mecz i tren (czasami ino mamy odpoczynek ale to zadkosc srednio okolo 5 sparów i 2 meczy cb załóz kanal TS ustal takty (najlepiej odrazu jakiegos TL) przynajmiej po jednej na golda i oasis i cwiczcie ja przez jaksi czas potem jaksi spar z tymi taktami itd po paru miechach cb mozesz tez kogos ustalic VCL zeby Ci pomagal zebys nie mial wszystkeigo na glowie a co do serva to narazie nie kupuj (chyba ze masz sponsora albo za free gdzies masz ) bo powiedzmy ze klan padnie za tydzien i kasa wydana a tak zawsze znajdziesz jakis pusty gdzie mozesz walnac trening (pamietam jak WaRT zawsze trenowalo na Lanmani (finski serv) daj oglosznie na et.pl ze szukacie graczy i i pamietaj o dyscyplinie w klanie :] |
|
|
|
14:44, 28 06 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 46 Dołączył: 7-12-2003 Skąd: nihongo gakka Nr użytkownika: 864 |
imo dla mnie najwazniejszy jest dobor takich graczy, ktorzy chca grac duzo i ciagle polepszac swoje umiejetnosci. nawet najbqardziej zaangazowanego CLa dobije "olewka" klanu ze strony graczy, ktorzy chcieli by bez ciezkiej pracy gwiazdke z nieba :X no a poza tym (poruszane to juz bylo w innym topicu) wazny jest wiek graczy. W zasadzie wiekszosc powaznych klanow sklada sie z graczy w wieku powyzej 16 roku zycia.
|
|
|
|
15:47, 28 06 2004
|
|||
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Hmmm mysle, ze nie doceniasz innych klanow. Bardzo duzo klanow, gra codziennie po kilka CW. Na przykladzie WoW moge powiedziec, ze gramy praktycznie 2 mecze dziennie (czasami zagra sie 3 mecz, czasami 1 - najwiecej sparow rozegranych jednego dnia - 5), czyli wychodzi zazwyczaj cos kolo 12 na tydzien (bo w soboty rzadko gramy). I nie jestesmy jedynym klanem, ktory tyle gra. Sa klany, ktore graja wiecej, wiec stwierdzenie, ze jestscie "jednym z klanów co najwiecej gra" jest przesada imo |
||
|
|
|||
17:40, 28 06 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
Thoro zapomnial dodac, ze oprocz CW, co jest oczywiste klan rowniez gra sobie czesto jakiegos CTF'a, chociazby dla rozgrzewki przed jakims sparem.
Czesto bywa rowniez tak, ze po kilku sparach, trenach czy jak to nazwiesz czesc osob (tych najbardziej zaangazowanych) zostaje na ventrilo i gramy ffa, przewaznie 4fun, jakas zdupy kampanie, nawet zdupy covercikami, poprostu zeby sie dobrze bawic... Wg mnie klan ma stanowic grupe dobrych przyjaciol, ktorzy sie beda wspierac nawzajem, a nie tak jak moj kolega mowil, ze dla niego nie jest wazne z kim gra, byle by wyniki bylo dobre... Jezeli stanowicie grupe dobrych przyjaciol i nie bedzie wam dobrze szlo, jestescie od tego zeby sie wspierac i napewno przezyjecie ten ciezki okres |
|
|
|
18:49, 28 06 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 98 Dołączył: 22-09-2003 Nr użytkownika: 285 |
Thoro
no spoko pomylka ale czy według Ciebie to dobrze tyle meczy w tygodniu ?? ja wiem jak jest u nas i jest tak ze sa problemy ze skladem na mecz bo np. ja gram powiedzmy ze 4 razy w tyg mecz a na 3 mnie nei ma bodajze procz 1 czy 2 osob niema nikogo co nie opuszcza meczu bo inni nie maja tyle czasu ja preferuje np. 3 treny w tygodniu i ze 2 mecze jak wedlug mnie to optymalnie pozdro |
|
|
|
19:36, 28 06 2004
|
|||||
|
I tu dochodzimy do tego o czym mowil ptok
Ja uwazam, ze grajac 2 mecze tygodniowo, nie zajdzie sie daleko. Oczywiscie nie neguje takich klanow, bo niektorzy maja inne obowiazki przez co nie moga poswiecac tyle czasu grze co inni. I do takich klanow dobieraja sie ludzie, ktorzy nie moga grac duzo i sobie graja 2 razy na tydzien i maja z tego przyjemnosc. Warunkiem przyjecie do naszego klanu jest zobowiazanie sie do czestej gry (w zasadzie wszystkim nowym sie mowi, ze musza byc codziennie |
||||
|
|
|||||
17:41, 30 06 2004
|
|||
|
no i tu sie niezgodze bo lepiej jest na poacztku zagrac same treny ustalic porzadna takte i dopiac ja na oastatni guzik przed pierwszym meczem/sparem (dopiac tzn ustalic pozycje tak by kazdy wiedzial wszystko co ma robic itp) (takie moje wlasne doświadczenie bo jakos stars team gra bardzo duzo meczy i niewidac poprawy :]) ale to jest dziwny przypadek |
||
|
|
|||
20:10, 30 07 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 3 Dołączył: 9-07-2004 Nr użytkownika: 2262 |
Umiejenosci gry cla nie wyznaczja poziomu całego klanu. Jesli gosciu jest dobrym organizatorem why not? Pozatym 2 sprawa nie każdy jest dobry w duelach i nie są one wyznaczniekiem umiejętnosci. Bardzo mnie zdziwiło jak podczas testu do jednego klanu to włąsnie duel zasadził o tym ze sie nie dostałęm
|
|
|
|
22:27, 4 08 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 8 Dołączył: 14-06-2004 Nr użytkownika: 2096 |
Imo duele sa wazne, bo maja wykazac kal kolesiowi idzie strzelanie... Ale uwazam, ze rekrutacja na zasadzie samych dueli tez jest bez sensu, poniewaz w grze klanowej liczy sie myslenie, a duel tego nie wykarze.
Prosty przyklad, koles potrafi zakampic tak, ze na starcie jest 3 strzaly do przodu, umie zachodzic od tylu itp.... A co do CLa. On jest potrzebny na poczatku i nie wazny jest jego skill. CL to taki manager, chociaz uwazam, ze to stanowisko powinne pelnic tylko odpowiednie osoby, bo BARDZO duzo osob sie do tego po prostu nie nadaja.... Do tego demokracja w klanie tez ma swoje dobre strony Pozdro TrI-kuper aka TrIqp3rR :* |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |