IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> dyskusja, moze jeszcze ktos pamieta...
blinkkin
post 13:37, 9 04 2004
Post #1

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

niektore osoby chyba zapomnialy, ze jest do forum DYSKUSYJNE. radze przeczytac ten maly fragment i zastanowic sie przed napisaniem jakichs wypocin. ku przypomnieniu:

Sztuka dyskutowania (erystyka) jest bardzo stara. Opracowano jej teoretyczne podstawy, zawierające klasyfikacje różnego rodzaju argumentów stosowanych przez rozmówców. Od niepamiętnych czasów ludzie starali się przekonać innych do jakichś prawd lub zachowań, toczyli spory, które przeradzały się często w kłótnie. Prawdziwa dyskusja to rodzaj intelektualnej szermierki. Rozmówcy gromadzą argumenty, którymi atakują przeciwnika. Ważne są przy tym logika i żelazne nerwy. Wyprowadzony z równowagi dyskutant łatwo popada w sprzeczności, co umożliwia przeciwnikowi wykazanie absurdów w jego sposobie myślenia. Dlatego wytrawni uczestnicy intelektualnych sporów potrafią stosować przewrotną taktykę irytowania rywala. Kiedy brakuje logicznych argumentów, nierzadko zdarza się, że rozmówcy obrzucają się wyzwiskami. Nie jest to już jednak dyskusja, lecz zwyczajna kłótnia, w której górę biorą emocje. Obrażanie przeciwnika w erystyce określa się uczonym terminem argumentum ad personom (łac. 'argument do osoby'). Takich argumentów lepiej się wystrzegać. Pamiętajmy poza tym, że uczciwa dyskusja to nie jałowy spór, w którym chodzi wyłacznie o wygraną, lecz drogą do prawdy.

wiecej nie potrzeba.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 16)
Go��_z0rika
post 17:56, 9 04 2004
Post #2

Goście

ekshibicjonizm psychiczny i egocentryzm przebija sie ponad wszystko a scena jest efemeryczna i infantylna?????? blinkkin deprymujesz mnie ph34r.gif

+Quote Post
Outs!d3r
post 18:28, 9 04 2004
Post #3

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 774

_easy.z0rika Wrote :
ekshibicjonizm psychiczny i egocentryzm przebija sie ponad wszystko a scena jest efemeryczna i infantylna?????? blinkkin deprymujesz mnie

Wiesz z0rika, piszesz takim jezykiem, ze nawet moj dziadek nawet by go nie zrozumial, a jest filozofem biggrin.gif.

Btw blinkkin ten cytat jest chyba jak najbardziej na miejscu, patrząc na ostatnie kilka topicow i wypowiedzi jakże to inteligentych ludzi z C4 (no offence)

+Quote Post
Usagi
post 18:35, 9 04 2004
Post #4

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 210

buahaha blinkkin z tego samego podrecznika uczylem sie do retoryki. tzn cytacik sam jest chyba z 1szego rozdzialu owej ksiazki wink.gif
soz za offtop

+Quote Post
blinkkin
post 18:38, 9 04 2004
Post #5

Nr użytkownika: 547

QUOTE (_easy.z0rika @ 17:56, 9 04 2004)
ekshibicjonizm psychiczny i  egocentryzm przebija sie ponad wszystko a scena jest  efemeryczna i infantylna?????? blinkkin  deprymujesz mnie ph34r.gif

nie wiem jak mam identyfikowac twoje zdanie. jako typowa dygresje czy tez aluzyjne postrzeganie tego topicu?

QUOTE (Usagi)
buahaha blinkkin z tego samego podrecznika uczylem sie do retoryki. tzn cytacik sam jest chyba z 1szego rozdzialu owej ksiazki
soz za offtop

gdybym przytoczyl cytat encyklopedyczny 90% nie zrozumialaby jego tresci. zreszta nie wiem czy i ten nie jest zbyt skomplikowany.

+Quote Post
Go��_z0rika
post 21:09, 9 04 2004
Post #6

Goście

twój topic mi bardziej wygląda na dygresję moja odpowiedź to faktycznie aluzja -> abstrac@#!ąc od tematu przechyla cie za bardzo na jedną strone tak jak okręt na pełnym morzu podczas sztormu co grozi zatonięciem

nie osądzaj a nie zostaniesz osądzonym

twoj komentarz był zbyt lakoniczny

jeśli tak bardzo pragniesz prawdziwej dyskusji na poziomie nie zaczynaj od edukowania to zraża na samym początku tym bardziej że nie według mnie nie na temat

+Quote Post
ronin
post 22:12, 9 04 2004
Post #7

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;))
Nr użytkownika: 96

sorr za off toba ale nie moglem sie powstrzymac:

chodzi mi o cenzure slowka "abstrac@#!ac" biggrin.gif tongue.gif biggrin.gif tongue.gif

jesli chodzi o poziom dyskusji to imo nie ma sie czemu dziwic, forum jest pobluczne, jest na nim wielu ludzi wiec nieuniknione jest ze ZAWSZE znajdzie sie ktos nie na poziomie

+Quote Post
sparrow88
post 22:18, 9 04 2004
Post #8

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 328

dokładnie to jest 4um publiczne, a blink napisałe przecież, że prawdziwą dyskusję toczą tylko ludzie inteligentni , i o żelaznych nerwach, a takich na tym forum jest zalewie kilku, dlatego nadzieje że poziom "dyskusji" będzie wysoki, jest utopią

easy.z0rika Wrote :
ekshibicjonizm psychiczny i egocentryzm przebija sie ponad wszystko a scena jest efemeryczna i infantylna?????? blinkkin deprymujesz mnie

Wiesz z0rika, piszesz takim jezykiem, ze nawet moj dziadek nawet by go nie zrozumial, a jest filozofem .

Rzeczywiście, wskazany jest SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO rolleyes.gif , aby w pełni zrozumieć Zorikę

+Quote Post
LoLeQ
post 10:38, 10 04 2004
Post #9

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1392

Ten cytacik to nie z ksiazki Schopenhauera przypadkiem ?smile.gif

+Quote Post
Chaster
post 18:52, 23 04 2004
Post #10

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1715

dobrze jest przypomniec ludziom na tym 4um co to wogule dyskusjsa a z0rike rto nie wiem czy ktokolwiek zrozumie biggrin.gif ale pewnie to bylo cos madrego (tylko ciekawe co? ph34r.gif blink.gif

+Quote Post
esto
post 23:44, 23 04 2004
Post #11

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 889

QUOTE (Chaster @ 17:52, 23 04 2004)
dobrze jest przypomniec ludziom na tym 4um co to wogule dyskusjsa a z0rike rto nie wiem czy ktokolwiek zrozumie biggrin.gif ale pewnie to bylo cos madrego (tylko ciekawe co? ph34r.gif blink.gif

to w pelni obrazuje twoja inteligencje, wez juz nic nie pisz :C

+Quote Post
blacktyger
post 7:17, 24 04 2004
Post #12

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

co wy chcecie od języka ZOriki ? jest jak najabardziej prawidłowy a jesli go nie rozumiecie to może czas wydać 40 zł na słownik ohmy.gif

+Quote Post
esto
post 16:19, 24 04 2004
Post #13

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 889

QUOTE (blacktyger @ 6:17, 24 04 2004)
co wy chcecie od języka ZOriki ? jest jak najabardziej prawidłowy a jesli go nie rozumiecie to może czas wydać 40 zł na słownik ohmy.gif

raczej czas zaczac chodzic do szkoly :|

+Quote Post
AciD
post 2:16, 25 04 2004
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 488

z0rika chyba wziela do siebie moje nabijanie sie z jej wulgaryzmow i stala sie filozofem :X

+Quote Post
Go��_z0rika
post 17:44, 25 04 2004
Post #15

Goście

QUOTE (AciD @ 1:16, 25 04 2004)
z0rika chyba wziela do siebie moje nabijanie sie z jej wulgaryzmow i stala sie filozofem :X

widzisz jaki masz na mnie zbawienny wpływ laugh.gif wub.gif -> joke

+Quote Post
Berti
post 13:59, 26 04 2004
Post #16

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 839

No no, nie wiedzialem ze ktos tu w ogole czyta ksiazki ohmy.gif

btw to co robicie w tym topicu jest bliższe ekshibicjonizmowi słownemu niż jakiejkoliwek konstruktywnej, konkretnej dyskusji ^^

+Quote Post
Evingolis
post 14:43, 26 04 2004
Post #17

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 253

Tłumaczenie na ludzki:

Ten topic to czysty spam. Raczej należało by go zamknąć zaraz po pierwszym poście.

+Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi