13:01, 13 04 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 37 Dołączył: 25-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1599 |
Topic polityczno-religijny
_________________________ Wierzę w Boga, a nie w xsiędza |
|
|
|
![]() |
15:06, 13 04 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
dokladnie, Wierze w Boga a nie w księdza
wierzacy niepraktykujacy, nienawidze kosciola - wystarczy zajzec do historii - Św. Inkwizycja - zabila wiecej ludzi niz Stalin i Hitler razem wzieci, w ime Boga ? czy Bóg chcial aby tylu ludzi zginelo, nie mam nic do Katolków,ale nienawidze za to Dewot i dewotów ... stare babki ktore tylko patrza jak tu Ks. podejsc aby jej rozgrzeszenie dal bo ona zjadla bulke o 10:01 a nie 10:02. Ks. zazwyczaj gburowaci bo działają przeciw naturze - Celibat jest tylko w religi rzymsko katolickiej, niestety bez ciumciania czlowiek nie bedzie taki jak inny, a jesli KS jest fajny to znaczy ze ma na boku panienki albo jest pedofilem i ministrantow za oltarz bierze. jesli urazilem czyjes uczucia religijne to przepraszam ale to jest IMO Pzdr |
|
|
|
16:11, 13 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 328 |
trochę mało odpowiedzi
ja nie jestem przeciwny instytucji kościoła, tylko wk#!@ia mnie ogromna większość głupich księży, którzy mają chore podejście do kościoła, i ludzi kościół tworzący właściwie to księża spowodowali ze przestałęm być katolikim, i przestałem wyznawać jakąkolwiek wiarę |
|
|
|
17:59, 13 04 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 54 Dołączył: 29-01-2004 Skąd: Salusa Secunda !;o Nr użytkownika: 1181 |
W boga wierzę ale nie w kośiół i księży jako posredników . Trzeba dawać na tace a i tak pingwin ci reszty nie wyda. Lub jak Miller obiecuje "bóg zapłać" i jakoś konto nadal puste :L
|
|
|
|
21:36, 13 04 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 144 Dołączył: 13-02-2004 Skąd: Krzeszowice Nr użytkownika: 1276 |
Hmmm
Ksiądz nie jest Bogiem, ksiądz jest drogowskazem, lecz żaden drogowskaz nie idzie do miasta. ------------------------------------- It is our nature to kill, kill, kill! |
|
|
|
17:02, 14 04 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 37 Dołączył: 25-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1599 |
No, po lekturze tego topicu trzeba przyznać, iż polska scena ET nie daje omamić się kościołowi katolickiemu. Szczerze mówiąc, spodziewałem się co najmniej jednej osoby, która wzięła by w obronę kościół. Ale cóż, zawiodłem się
Dużo musi być w takiem razie ludzi w Polsce, którzy nie wierzą kościołowi. Szkoda tylko, że media (zarówno prywatne, jak i publiczne) ciągle starają się kryć kościół katolicki. Musimy więc, towarzysze Ups, poniosło mnie |
|
|
|
17:29, 14 04 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 39 Dołączył: 28-09-2003 Skąd: bartoszyce Nr użytkownika: 329 |
Jak szukasz osoby, co broni kościół to weź sobie pogadaj z moją katechetką, "świeżą". Ta to dopiero ma skrzywienie na punkcie Boga.
|
|
|
|
19:11, 14 04 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 85 Dołączył: 24-02-2004 Nr użytkownika: 1333 |
Według mnie ta czarna chołota która zwie się kościołem pierwsza na sądzie ostatecznym poleci do piekielnego kotła , za to że robią kasę na słowie boga - a to chyba najgorsze co może być , bogacenie się na ludzkiej wierze .
Wierzę tylko w boga a nie pieprzony kościół który się pod niego podpina. Jesus he loves me , all my life oh yes he knows me , and he know im right sorry za błędy |
|
|
|
20:22, 14 04 2004
|
|||
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 144 Dołączył: 13-02-2004 Skąd: Krzeszowice Nr użytkownika: 1276 |
Hmm, twierdzisz, że wierzysz w Boga " a nie w pieprzony kościół" hmmm to w takim razie odmawiałeś kiedyś modlitwę: "Wierzę w Boga Ojca..." pod koniec jest coś takiego:" Wierzę w Ducha Świętego, Święty kośćiół powszechny, Świętych obcowanie..." Więc teraz pomyśl czy tak naprawdę wierzysz w Boga... ------------------------------------- It is our nature to kill, kill, kill! |
||
|
|
|||
21:06, 14 04 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 9 Dołączył: 25-02-2004 Nr użytkownika: 1339 |
Przecież Shynshylla napisał, że nie wierzy w kościoł, więc nie wierzy też w tą modlitwę lansowaną przez Kościoł. Każdy ma swoje zdanie i może wierzyć w co mu się podoba. A że żyjemy w Polsce większość rodziców wybiera nam wiarę bez naszego zdania (chrzest). Ja nie wierzę w Kościoł i nie chce dawać żadnych argumentów żeby nikogo nie obrazić. Wierze w Boga ale i także Szatana na równi, a nie jak w katolicyzmie że Szatan jest niżej od Boga, jak by ktoś mówił że wymyśłiłem to sobie to powiem że jest to wiara zwana Manicheizmem. Ale jak jest naprawdę przkonamy się po śmierci i wtedy bedzie można powiedzieć kto ma dziś z nas rację dotyczącą kościoła. Niestety jest możliwośc że nikt z nas nie ma racji bo niema ani Boga ani Szatana.
|
|
|
|
22:11, 14 04 2004
|
|||
|
Shynshyla napisał, że nie wierzy w kościół, ale wierzy w Boga. Jednym ze sposobów komunikowania się z Bogiem jest modlitwa. A "Wierzę w Boga..." przecież jest modlitwą |
||
|
|
|||
23:40, 14 04 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 9 Dołączył: 25-02-2004 Nr użytkownika: 1339 |
"Wierzę w Boga..." jest oczywiście modlitwą dla katolików, ale dla niewierzącego w kościół katolicki już modlitwą nie jest. Każda wiara ma swoje modlitwy inne mają chrześcijanie inne muzułmanie. Rozumiem o co ci chodzi jeśli Shynshylla uważa sie za katolika to powinien wierzyć w kościoł ale nie napisał że czuje się katolikiem tylko że wierzy w Boga. Muzułmanie też wierzą w Boga ale nie uznają przecież modlitw chcrześcijan. Ale piszesz prawdę że wielu ludzi psioczy na kościół (bo księża tacy a tacy, że kościół glosi to a to) ale uważa sie za katolików, tylko ci ludzie nie wiedzą już co to wyznanie danej wiary.
|
|
|
|
7:27, 15 04 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
lul
dlaczego wierząc w Boga, mam odmawiać jakieś narzucone mi modlitwy ? a nie moge porozmawiać z Bogiem w normalny soposób, tak jak z ludzmi, Kościół wciąż kreuje wizerunek Boga, taki, że jest on straszny i jak przeklniemy to nas wy(słowo na p)i na zbity pysk, a nie daj Bóg ( moje stanowisko co do smierci - umieramy i poprostu nie żyjemy. nieśmiertelna dusza ? pwoiem wam coś : mit o nieśmiertelnej duszy wymyślił Platon, czyli kompletny Ateista jako że był filozofem, zresztą wtedy jescze nie było Chrześcijaństwa, po czym pan Św. August (chyba Pzdr |
|
|
|
14:08, 15 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 29-02-2004 Skąd: z elity =0 Nr użytkownika: 1356 |
Skoro ludzie mają dusze to dlaczego nie zwierzęta, dlaczego Bóg miał zwierzęta skontruowac gorzej niz nas ?
DLaczego? Przeciez jest napisane, ze Bog stworzyl nas na swojego podobienstwo i roznimy sie od Niego tylko sklonnoscia do grzechu. Co do modlitwy to imo Wierze w Boga i inne tego typu formulki to sa dla dzieci przygotowujacych sie do 1 komunii sw. Pozniej czlowiek czesto z tego rezygnuje i skupia sie na rozmowie z Bogiem. Nie wiem o co wam chodzi z tymi ksiezmi... Rzeczywiscie ksiezy starej daty jest bardzo duzo, uwazaja oni ze codziennie trzeba odmowic wszystkie litanie ale chyba nie spotkaliscie ksiedza z prawdziwego zdarzenia. Ja mialem mozliwosc wysluchania kazan takowego ksiedza i jest to cos zupelnie innego niz: "Unia Europejska jest fe" itp. Według mnie ta czarna chołota która zwie się kościołem pierwsza na sądzie ostatecznym poleci do piekielnego kotła , za to że robią kasę na słowie boga - a to chyba najgorsze co może być , bogacenie się na ludzkiej wierze Wiesz co? Jakos nie udalo mi sie zauwazyc tej ogromnej kasy jaka zbija Kosciol... I nikt nie mowi ze dawanie na tace to jest Twoj obowiazek i jest to XI przykazanie... Kosciol nie dostaje dotacji od panstwa i chyba musi sie z czegos utrzymywac, a Ci co daja na tace wiedza ze to idzie na utrzymanie Kosciola. Jakos nigdy nie zauwazylem zeby koscielny chodzacy z taca mowil do kogos: Nie dales na tace... idz sie wyspowiadaj lepiej... Jeszcze jedna sprawa. Jest takie przykazanie: Pamietaj aby dzien swiety swiecic. Czy moze w przykazania tez nie wierzycie? Jezeli nie to w co wierzycie? Wierze ze jest Bog... no to fajnie to skoro juz wierze to moge isc sie uchlac, nacpac i zgwalcic kogos... przeciez On mi wybaczy... A jezeli wierzycie w przykazania i staracie sie je wypelniac to jak swiecie ten dzien (zeby nie bylo watpliwosci.. dzien swiety to nie tylko Wielki Piatek ale to kazda niedziela)? Mniej gracie czy co? Pojscie do kosciola jest wlasnie takim sposobem na pokazanie ze sie w ten dzien pamieta o Bogu. Na koniec dodam ze chyba rzadko bywaliscie w kosciele... albo na was ktorys ksiadz nakrzyczal i sie obraziliscie... teraz sluchacie w telewizji ze jakis ksiadz okazal sie pedofilem czy cos... a tylko to uslyszycie. bo o ksiedzu ktory ma madre kazania to sie raczej nie bedzie mowilo... no i na tej podstawie tworzy sie taki wizerunek kosciola jaki sie tworzy... |
|
|
|
15:19, 15 04 2004
|
|||
|
1. A słyszałeś o nowej wersji "Przykazań Kościelnych"? Któreś z nich mówi o obowiązku utrzymywania materialnego wspólnoty kościelnej. Możnaby to przetłumaczyć jako "dawaj na tacę". 2. A jeśli chodzi o dotacje państwowe, to co drugi kościół został odnowiony z pieniędzy podatników. Można też do tej kategorii włączyć wszelkie fundacje katolickie wspomagane przez państwo. Dodatkowo księżom jest łatwiej, bo w 99%, z Rydzykiem na czele, nie płacą podatków. To prawie tak jak dotacja... 3. Nie widziałeś przykładów bogacenia się Kościoła? To przyjedź do mnie! Kościół mojej parafii wygląda jak Malbork - wielki, z czerwonej cegły (5 zł od jednej!!!). z wieżą z zegarem. Co ciekawe, sam właściwy Kościół (ołtarz, ławy etc.) jest niewielki. Z dwa razy większa jest plebania - podobno jest w niej basen. 4. Ja tam nie twierdzę, że nie ma dobrych księży. Są to jednak niestety tylko chwalebne wyjątki. Często są oni odsuwani od głównych spraw Kościoła przez swoich, już nie tak dobrych przełożonych. 5. Chciałbym wierzyć w Kościół, i właśnie dlatego nie jest mi on obojętny. Kościół potrzebuje wielu wielkich reform. |
||
|
|
|||
15:37, 15 04 2004
|
|||
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
Wierzy sie w Boga bez wzgledu na to jaki jest xionc :C Kosciol nie potrzebuje reform, to ludzie "czarni" potrzebuja zmiany. Jestem so called niepraktykujacy(nie praktykuje bo wk#!@ia mnie ksiadz polityk, bizmesmen, hazardzista)... I kolejny radz ci poradze, sporzadz Sobor Malborski wyslij maila do papieza :x A tak pozatym dzien swiety swiec :| :/ ciezko z tym, do churcha chodze od swieta :/ tzn na wielkanoc i pasterke i na dodatek stoned. A tak pozatym to sie dowiecie wszystkiego po smierci Pozdro. |
||
|
|
|||
17:30, 15 04 2004
|
|||
|
W praktyce ----> ludzie "czarni" = kościół, więc kościół jednak potrzebuje reform. Tylko nie dawaj mi tu katechezy i nie pisz, że "kościół" to wspólnota ludzi itp.. Kościół może być wspólnotą ludzi tylko do szczebla parafii - później jest już prawie sama biurokracja. Mówisz, że "wierzy się w Boga bez względu na to jaki jest" bazz, zresztą falu (wiem jakie to orginalne PS. Thx za radę - napewno gdybym się zastosował wiele bym wskórał w tej sprawie. Swoją drogą powinieneś napisać podręcznik - "Porady jak zmienić Świat" |
||
|
|
|||
18:12, 15 04 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 106 Dołączył: 19-09-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 253 |
1. "Przecież jest napisane, ze Bóg stworzył nas na swojego podobieństwo i różnimy się od Niego tylko skłonnością do grzechu.” Jak można się łatwo domyślić napisane zostało przez człowieka. To jedno z najbardziej bzdurnych twierdzeń, jakie słyszałem. Nie wiem czy wiesz, ale konstrukcja człowieka to straszliwa lipa. Każdy lekarz czy biolog to potwierdzi. Daleko nam do istoty wszechmocnej. Nie sądzę żeby Bóg mógł być podobny to tak marnego tworu jak my. To tylko człowiek tak wykombinował personifikując coś, czego prymitywna hołota by nie zrozumiała.
2. Co do księży polecam odcinek nr. 192847924 sagi o tych, że panach pt. "Pedofile wśród kleru". Jak dowodzą badania jest to najbardziej skażona tym zboczeniem grupa zawodowa na świecie. To samo z homoseksualizmem, ze świecą szukać zawodu, w którym byłoby tylu ludzi o tej preferencji. Niby homoseksualizm to nic złego, (choć osobiście nie skorzystam 3. Kościół a pieniądze. Nooo to temat rzeka. Powertuj wszelkie ustawy podatkowe z załącznikami i Konkordat. Bo mnie się nie chce aż tyle pisać o zwolnieniach i ulgach. Co do darowizn to sytuacja jest tragiczna. Kościół pokazuje, co kiedyś należało do niego a państwo mu to oddaje z powrotem nie licząc się z upływem czasu i zastaną sytuacją. Wszelkie problemy z np. aktualnymi mieszkańcami takich nieruchomości załatwia państwo na swój, (czyli nasz) koszt. Przykładem "odzysku" niech będzie głośna swego czasu sprawa pewnego klubu sportowego z bogatą historią, który miał zniknąć z powierzchni ziemi, bo pewien zakon żeński upomniał się o swoją ziemie. Mnożą się sytuacje sprzedaży nieruchomości w ręce kościelne różnych działek czy nieruchomości z 99% bonifikatą lub po prostu za symboliczną złotówkę. Przekręty i afery, przy których te, w których umoczyło się SLD to pikuś. Zresztą zabawna sprawa, po dość długim milczeniu mediów elektronicznych nagle pojawiła się w nich straszliwa afera wydawnictwa "Stella Maris". Cały czas powtarzano nazwisko pewnego barona Sld jak i nazwę samej partii. Tylko, że to akurat zupełnie poboczny wątek sprawy a księża i pewien zakon w ogóle się w kontekście tej sprawy nie pojawili. Ot typowe w Polsce. Powiązania kleru z przeróżnymi biznesami jak szpitale, zakłady pogrzebowe. Opłaty za każde pierdnięcie, ślub, pogrzeb, chrzest, komunie itp. Co okazja to płać a jak nie to spadaj na drzewo brudny capie. Papcio Rydzyk to historia na książkę nie forum. I tak dalej, po prostu już mi się nie chce. 4. Przykazania. Strasznie zabawne, bo ja kieruje się raczej moralnością, poczuciem sprawiedliwości itd. Dekalog jest mi zbędny, szczególnie w tak kazuistycznym, nieżyciowym wydaniu. Nie znam NIKOGO włączając najświętszych ludzi z bliskiego i dalszego otoczenie, kto mógłby uczciwie powiedzieć, że nie łamie tych zasad. 5. Fakt ostatni raz na serio w kościele byłem na bierzmowaniu, później tylko zmuszany przez rodzinę święciłem jajka i tym podobne zabobony. I jakoś żyje uważam się za człowieka uczciwego i sprawiedliwego. Widzę księży jako ludzi i to w większości ludzi, do których nie mogę czuć sympatii. Zapewne nie wszyscy księża to pedofile, alkoholicy, dusigrosze. Nic nie łapie się w tak ogólną kategorię. Ale tacy księża to reguła a są od niej, co najwyżej wyjątki. |
|
|
|
19:27, 15 04 2004
|
|||||
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 29-02-2004 Skąd: z elity =0 Nr użytkownika: 1356 |
lol... najwiecej pedofili jest wsrod ksiezy... dziwne ja zadnego jakos nie spotkalem... a bylem przez chyba jakis rok ministrantem i proboszcz nic mi nie proponowal za oltarzem...
sam mowisz ze chodzisz do kosciola kilka razy do roku. to powiedz mi skad tyle o nim wiesz... 1. telewizja (jak juz wspominalem wady wymiania, o zaletach milczy) 2. rodzice, ktorzy moga byc tak samo jak ty, negatywnie nastawieni. pochodzilbys troche, znalazlbys parafie gdzie sa mlodzi ksieza czy cos... a nie wyciagal wnioski na podstawie tego co od kogos uslyszales... |
||||
|
|
|||||
20:39, 15 04 2004
|
|||
|
1. To się, ciesz, że żadnego nie spotkałeś... Niestety pewnie sporo osób dostąpiło tego wątpliwego "zaszczytu" 2. Tu się z Tobą, nephit, trochę zgadzam 3. Ale w sprawie telewizji już nie - powiedziałbym, wymienia zalety, wady ukrywa. Wiesz, jeden film o Rydzyku i dwa newsy w Wiadomościach o pedofilskich księżach wiosny nie czynią... |
||
|
|
|||
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |