0:52, 13 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
Przegladajac ostatnio komentarze na et.pl posty na tym forum doszedlem do wniosku ze zaczynam myslec jak stary dziad. Mianowicie: bron panie boze przed ludzmi w wieku 10-15 lat.
No sry ale jak pamietam za moich czasow (jestem rocznik 77) nie bylo tyle agresji braku szacunku i jakichkolwiek autorytetow. Ba, poziom intelektualny rocznikow 80+ mnie zatrwaza. Wiekszosc z tych osob nie umie pisac podstawowa polszczyzna. Wiekszosc tych osob nie rozumie co sie pisze. I nie wiem, czuje sie w sumie mlodo, ale slabo widze przyszlych polakow. Klotliwych glupich zarozumialych. W sumie zetknalem sie z takim przedzialem wiekowym dzieki ET i jestem troche tym przerazony. Wiem jacy sa mlodzi ludzie bo mam w klanie Acida i d0ktora. Dwie zupelnie rozne osoby w tym samym wieku. I ciesze sie ze mialem okacje ich poznac i w pewnym stopniu zdobyc ich szacunek. Ale ffs nie mozna poswiecac kazdemu swojego prywatnego zycia. Wiekszoc grajacych online smarkaczy tacy wlasnie sa, strasznie hamscy, glupi... i nie majacy zadnych wartosci. W sumie to pewni malo osob przeczyta to co napisalem ,jeszcze mnie zrozumie.... Napisalem to tbh bo troszke wypilem i akurat mam taki weekend ze strasznie mi sie nudzi. Ale to nie zmienia faktu ze jest jak jest. Dlatego najwiekszym mankamentem "polskiej ceny et" jest dla mnie wlasnie to szczeniactwo, glupota i brak szacunku wobec drugiej osoby. przyklad nie na miejscu- edited :DDDDD Do IC przy!@#ie sie przay najblizszej okazji (przepraszam IC nie jest zle tylko maja paru diablow w klanie ps. pijani faceci >all |
|
|
|
![]() |
1:12, 13 06 2004
|
|||||
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 124 Dołączył: 29-09-2003 Nr użytkownika: 334 |
Ej Prosper a w czasie pisania tego cos piles... bo poczatek spox, a juz pod koniec chaos :PPPP
Btw. Imo nie piszesz nic odkrywczego. Sam mam zreszta brata w wieku 13 lat wiec wiem o co chodzi. Trzymam go z dala od gier netowych by bana na ip nie zarobic
imo wiek>=20 lat (pochwale sie ze wlasnie dzis skonczylem
Ech. Ta charakterystyka dotyczy moim zdaniem 50% (a pewnie i wiecej) Polakow (a moze polakow). Chyba mamy to w genach od sarmackich czasow. I nie zalezy to od wieku (patrz na np. polityke). |
||||
|
|
|||||
1:21, 13 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 16-10-2003 Nr użytkownika: 496 |
Prosper zgadzam sie z Tobą
|
|
|
|
1:25, 13 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
Haha, respect dla kolejnego 15-to latka. Moze jednak cos z tej Polski bedzie w przyszlosci.
P.s pilnowanie chaty starszych w dlugi weekend na wsi >all pzdr dla wszystkich szczescliwcow ktorzy mieli choc jedna ciekawsza rzecz w tym weekendzie niz udzielanie sie na tym boardzie :PPP |
|
|
|
3:25, 13 06 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
a moze tak-moze komentarze powinny byc dla zalogowanych na et.pl tak jest to na netszprocie? bo jak tu rozmawiac z kims pod nickiem "xdddd"? i jest to najgorsze ze nawet sie nie przyznaja i wa.la konia (jak juz wiedza o co cho) przed swoim monitorem bo niby weszli do rozmowy ;c . zobaczcie na poziom tych co pisali pod nickiem a tych co pod "czyms". masakra. a najlepiej wejsc pod feikiem i powiedziec "P. to hcuj!" i juz ;c .
imo 18 lat i pijactwo owned me now ;c zedytuje to chyba |
|
|
|
12:24, 13 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 352 Dołączył: 16-04-2004 Skąd: Telefonia Dialog Nr użytkownika: 1724 |
Nie możemy tutaj mówić o całym ogóle w przedziale 10-15. Istnieje duża rzesza "dzieciaków" którzy nie mają takiej skłonności do agresji, wywyższania sie ponad innych. W większości o naszej, takowej osobowości zaważa środowisko w jakim sie wychowujemy. Rodzina z nałogami( papierosy, alkohol), nie wyznawająca żadnych ideałów i autorytetów to pierwszy i najważniejszy stopień do utrwalenia naszej negatywnej osobowości. Przykładowo mój kolega wychowuje sie w "smogu" i zapachu alkoholu i co wyszło?? Małe chuchro, które rzuca mięchem na wszystkie strony. Wodzi sie jak majkel jackson.
Totalny brak kultury, brak poszanowania dla kobiet itp, itd, et cetera. A w rozmowie co drugie słowo k...., h.. Taki sam wpływ ma nie tylko środowisko rodzinne, ale też grupa przyjaciół. Tego chyba nie trzeba tłumaczyć Dlatego ci którzy byli wychowywani w duchu innych ideałów i pod wpływem innej mentalności, są bardziej świadomi swoich słów."Rodzina 2+2 to podstawowa komórka państwa komunistycznego" Trudna sytuacja materialna, większa wstrzemiężliwość robiła swoje. A co do języka to zależy od tego czy przykładasz sie do wypowiedzi czy nie. Wolisz nasuwać slangiem czy poprawną polszczyzną?? Twój wybór. Jeśli nie chce ci sie to walisz takie literówki że główka boli. Wypowiedz ala doktor- docent ale od czasu do czasu trzeba się pomęczyć. Pzdr |
|
|
|
13:21, 13 06 2004
|
|||
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 264 Dołączył: 19-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1539 |
W 100 % zgadzam się z treścia postu Prospera !!!
Dopowiem że moim zdaniem działo sie tak dlatego bo kiedyś bardziej niz w obecnych czasach ludzie trzymali sie razem, liczyła sie grupa a nie pojedyncza jednostka. W obecnych czasach kiedy to pojedynczym jednostkom ludzikim udało się wybić ponad przeciętności--wyjść z szarej żeczywistości domowego podwórka (np. dzięki pracy swoich rodziców którzy sie dorobili duzych pieniędzy....) i zarazem zyskali możliwość szydzenia i wyśmiewania się z innych według nich gorszych ludzi. [QUOTE]Prosper 23:52, 12 06 2004 Wiekszoc grajacych online smarkaczy tacy wlasnie sa, strasznie hamscy, glupi... i nie majacy zadnych wartosci. Dlatego najwiekszym mankamentem "polskiej ceny et" jest dla mnie wlasnie to szczeniactwo, glupota i brak szacunku wobec drugiej osoby. [QUOTE] Co do tych smarkaczy którzy są w obecnych szasach aż do bulu chamscy i którzy niemają zagrosz szacunku do drugiej osoby to ten problem łączy sie według nie z tym oczym napisałem wcześniej. Tak się składa że na moim osiedlu na którym mieszkam jest sporo takich osób a zarazem moich kolegów którzy sa właśnie tak jak ty z rocznika 77, i którzy teraz spokojnie i bez żadnego obciachu mogą wypić zemną browara, i pogadac na jakieś tam tematy. Stało się tak bo kiedyś 10 l. temu starsi koledzy że tak powiem "umieli wychowac mlodszych" a zarazem wpoic im szacunek do starszych. Teraz przez podniesienie się stopy życiowej Polaków i wpływ mediów to właśnie te zjawiska spowodowały niemoznośc wkucia do "makówek" dzieci przez starszych podstawowych zasad moralnych i dlatego obserwujemy zwiekszanie sie chamstwa wszędzie gdzie tylko zachodzi jakakolwiek dyskusja, na jakikolwiek temat !!!!! |
||
|
|
|||
17:10, 13 06 2004
|
|
|
To chyba oczywiste ze nie chcialem na sile uogulniac. Zawsze znajda sie osoby, ktore szanuje i moge powiedziec ze moge nawiazac z nimi kontakt pomimo tego ze sa 2x mlodsi. Na scenie ET tez sa takie osoby.
Chodzilo mi jedna o ocene pokolenia i tu niestety jest jak jest. Bo nastolatkowie grajacy w ET (np) maja odzwierciedlenie wa kazdej grupie (czy to w necie czy w realu). Wiadomo - demokracja, pogon za kasa spadek, zanikanie wartosci. Przeraza mnie tylko to ze skoro ja (czyli w sumie mloda jeszcze osoba) zauwaza takie rzeczy i takie rzeczy powoduja jakies refleksje, to co bedzie za jakis czas. Generalnie z mojego rocznika tez jest duzo zuli, menelow czy po prostu niewychowanych i malo wartosciowych ludzi. Ale jestem przekonany ze gdyby dokonac podobnego podzialu na "lepszych" "gorszych" moralnie np rocznika 87, to odsetek ludzi ktorych balbym sie spotkac wieczorem w jakiejsc ciemnej ulicy ,zdecydowanie jest wiekszy. A najwieksza wada netu jest pozorna anonimowosc i to ze takie glupie neo ma dynamiczne nr IP. Bo w tym momencie taki nastolatek jest bezkarny, piszac co chce nie myslac o tym co pisze i wiedzacy ze jest totalnie bezkarny. I nawiazujac do komentarzy na et.pl przy newsach. Koniecznosc rejestrowania sie pewnie by nie wyealiminowala chamstwa czy buractwa ale moze choc w minimalnym stopniu by je ograniczyla. Zreszta to nie wynika z koniecznosci logowania ale z poziomu serwisu. Jakos na netsports nie ma chamstwa (lub jest to znaczenie marginalne). Na tp.net wogole nie ma flamow choc to nie jest portal a strona klanowa z malym uklonem dla tych ktorych interesuje cos poza cbpl |
|
|
|
18:07, 13 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 352 Dołączył: 16-04-2004 Skąd: Telefonia Dialog Nr użytkownika: 1724 |
Jeżeli ktoś nie może przyjąć takiej agresji, menelstwa i tym podobnyxh zachowań powinien takie osoby omijać szerokim łukiem. Chociaż niesądze żeby ktoś miał w swojej mentalności taki typ zachowania wobec hamstwa i głupoty. "Hamstwa nie zniese"
Jednak przytoczony wcześniej przykład bluzgów wobec "kochanych rodziców" to już ewenement. Tu już nie ma pobłażalstwa. W m@!de ( albo bana Jeden z userów- falubaz coś o tym wie. Przez cały tydzień jechaliśmy po całości.On zachaczał o temat starszych, ja nie. Wreszcie sie zniechęcił. Tak więc ten problem dotyczy takżewyższej kategorii wiekowej. Ale to było pod wpływem emocji, a nie typ schematyczny. Pzdr |
|
|
|
18:40, 13 06 2004
|
|||
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
koljeny z granicy 15 się odzywa =]
wiesz Prosper, spowodowane jest to tym, iż to wiek dorastania, buntu itd. poprostu okres adolescencji tak czy siak każdy musi go przejść, ale jak wiadomo każdy na swój sposób ... sobie oprócz no-skill'a nic nie mam do zarzucenia, ale moje myślenie od Twojego zapewne się różni, gdyż dla mnie co innego może być chamstwem, granica jest bardzo cięka ... co do braku autorytetów, jestem z natury raczej cynikiem, więc nie mam żadnych świętości raczej (może Bóg, ale powiedzmy że to inna bajka) zwykły szacunek dla straszych / lepszych. jeśli widze w kimś wzór z danej dziedziny to go naśladuje, ale nigdy nie skopijuje kogoś i nie będe żył jak ten ktoś bo imo niepowtarzalność / oryginalność > all aha i nei możesz mówić że to polska, to raczej cały świat, tylko Ty mu się tak nie przyglądasz ... (moge się mylić oczywiście) aha no i oczywiście pijani ludzie > all =] jeśli pijani walą takie tematy to r00x P.S. cytując świętej pamięci Dankana
100% true P.S.2 Avatar Prospera > all P.S.3 798 postów > all xDDD |
||
|
|
|||
16:25, 19 06 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 115 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Ostrołęka Nr użytkownika: 526 |
Ja powiem tylko jedno - wiek nie świadczy o dojrzałości...
|
|
|
|
20:57, 19 06 2004
|
|||
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 264 Dołączył: 19-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1539 |
Oczywiście, niemożna powiedzieć że wszystkie zachowania ludzkie (chamstwo,głupota itd. itd.) wywodzą sie jedynie z grupy osób poniżej 16 roku życia (chodzby ostatnia sytuacja na ME w piłce--Totti opluł duńskiego piłkarza !!!!) , ale także niemozna stwierdzić że to ludzie powyżej 16, 17 roku życia są winni całej tej sytuacji jaką mamy obecnie !!!! Jednak musze uczciwie powiedzieć obserwująć dzisiejszą młodzież żę w grupie młodszych ludzi jest więcej chamstwa i podobnych niedobrych zachowań niż w "społeczności" starszych ludzi. Na uzasadnienie mojej tezy wysune prosty argument. IM CZŁOWIEK STARSZY TYM MĄDRZEJSZY !!!!! Wiadomo jest nie od dziś że młody człowiek musi się wyszumieć ale niestety ta możliwośc "wyszumienia się" prowadzi do chamskich zachowań. Z biegiem dni, miesięcy i lat człowiek staje się powarzniejszy a nawet spogląda na swoje zachowania które miały miejsce w przeszłości z pogardą (ja nie |
||
|
|
|||
11:54, 20 06 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Half ProPlay0r Postów: 31 Dołączył: 29-02-2004 Nr użytkownika: 1359 |
Jak to powiedzial kiedys moj znajomy na temat swojego brata (skad inąd 18-sto letniego) "Jego inteligencja jest wprost proporcjonalna do wieku". jednak nie każdy ktory nalezy do grupy <18 zachowuje sie jak kompletny gowniarz. znam kilka osob z tej granicy ktore potrafia sie zachowac lepiej niz niektorzy starsi od nich... wiadomo, nie mozemy sie zachowywac jak kompletne sztywniaki itp. :< ale jednak imo i tak racja. im nizszy wiek tym gorsze zachowania :\ ale sa na szczescie wyjatki :>
btw, mam 16 lat :> |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |