9:13, 25 06 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 56 Dołączył: 29-04-2004 Nr użytkownika: 1807 |
Hmmm grając ostatnio na ffa typu TenBit, DoD2, Dialog, zaobserwowałem pewien awangardowy odruch wśród graczy - kładzenie się podczas dueli. Osobiście uważam to za lamerstwo i niemożność zagrania duela fair - wiadomo, że niektórym niełatwo jest zbić gościa gdy podczas normalnej walki kładzie sie na ziemie i strzela. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że jest to zwykła opcja movementu, nie mam co do tego pretensji.
Co o tym sądzicie ? Co myślicie ? Proszę wyrażać swoje opinie na temat tego. PS. Chyba pionierem tej taktyki jest afaik LoCk z klanu .dot - ofkoz no offence. Pozdrawiam, Outsider |
|
|
|
![]() |
9:33, 25 06 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 135 Dołączył: 28-03-2004 Skąd: Z Domanic Nr użytkownika: 1621 |
Prone może służyć do ukrycia się (trawa na radarze) a w duelu używam tylko w celu wybicia wroga z rytmu i uniknięcia kul. Raczej nigdy jako stała pozycja. Z resztą już gdzieś na forum pisało (chyba w poradniku strzelania), na duelu kładziesz się - GINIESZ
|
|
|
|
9:48, 25 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 301 Dołączył: 31-07-2003 Nr użytkownika: 54 |
Jescze nie dawno ani razu nie spotkalem sie z takim przypadkiem, a tutaj takie zaskoczenie, ktos wymyslil cos nowego
|
|
|
|
10:51, 25 06 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
imo to stare jest
Kiedys widzialem taki fajny filmik o trick jumpach Essential Trick Jumps by KuB clan(jakis niemiecki klan). Filmik wymiatal... bylem pod wrazeniem... a co to k#!@a mo do tego tematu ? (czytac dalej Zauwazylem rowniez ze wielu graczy nie tyle na ffa, co na CW stosuje to kladzenie sie na trawie na radarze tez duzo nie pomaga... wiekszosc z graczy ma tak podrasowane konfigi ze widza wszystko i wszedzie... mizerna to taktyka... juz lepiej uczyc sie strzelac hsy i zabijac szybko, niz marnowac czas na prone'a podczas duela.. takie moje skromne zdanie... aczkolwiek topic ciekawy |
|
|
|
11:35, 25 06 2004
|
|||
|
Schutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 3 Dołączył: 16-06-2004 Nr użytkownika: 2100 |
To czy się ktoś kładzie czy nie to jest jego prywatna sprawa. Ja nie uważam tego za lamerstwo. Jeśli opracował on taktykę na duel, w której uwzględnia kładzenie się i wychodzi z pojedynków zwycięsko to, czemu nie ? A ty Out' nie wyładowuj z tego powodu swojej frustracji, że nie możesz sobie poradzić z kładącym się graczem, bo są tacy, co sobie świetnie radzą. A to taki sam element jak kucanie, <-|-> itp. Idąc w dal za twoimi poglądami, można stwierdzić, że godnym przeciwnikiem na duela jest ktoś, kto się nie rusza, oczywiście w pozycji na baczność, z uśmiechem machający w twoją stronę, dobrze by było, aby w sumie nie strzelał, no i najgorsze jest to, że nie ma jeszcze czerwonego skina :/ No, ale cóż może za dużo wymagamy Ps. Bez urazy |
||
|
|
|||
13:09, 25 06 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 78 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 18 |
http://www.et-center.com/?page=articles&id=43
Zobaczcie sobie te screeny :/ Wszystko jasne :/ jak sie kładziesz to trudno jest za!@#ac Ci hs`a :/ w takim razie kazdy strzal zabiera ok 20hp i do tego przeciwnik w tym momencie nie wie co jest grane Prone Wars r0x |
|
|
|
13:11, 25 06 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 56 Dołączył: 29-04-2004 Nr użytkownika: 1807 |
Nom, ja też ostatnio grałem sparring z pewnym polskim klanem i podczas dueli kladli sie. Na poczatku miałem z tym kłopot, ale póżniej jakoś ich biłem [; hmmmmm a co do celowania - _easy.Majin pokazał mi ciekawą stronkę dot. celowania. Możecię ją znaleźć TU .
Czekam na kolejne posty. Pozdrawiam, Out |
|
|
|
13:27, 25 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 356 Dołączył: 1-01-2004 Skąd: Biłgoraj Nr użytkownika: 1021 |
Hehe outsider to chyba o nas chodzi
|
|
|
|
13:30, 25 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 352 Dołączył: 16-04-2004 Skąd: Telefonia Dialog Nr użytkownika: 1724 |
Nie używałem prona i nie widze w tym większego sensu:/
O wiele lepszym wyjściem jest korzystanie z croucha. Z zastosowanie m fov 90 daje znakomite efekty. Prone w duelu nie zdaje egzaminu. Chociaż niektórzy korzystają z tego w nadmierny sposób. Może to kwestia treningu i przyzwyczajenia, ale wole korzystać z croucha. Pzdr |
|
|
|
13:49, 25 06 2004
|
|
|
Taaaa spotkałem się z tym również na CW....
Ph4n7om : Hmm jednak nie chodziło mi o was |
|
|
|
13:52, 25 06 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 165 Dołączył: 6-03-2004 Nr użytkownika: 1392 |
OMG,ET ma z!@#ane hitchboxy i za!@#anie hs na pronie jest c@#!owe.Grajcie w RTCW,a nie sie meczycie z jakims za!@#anym pronem oO.
|
|
|
|
14:14, 25 06 2004
|
|||||||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
LOL Co jeszcze uznasz za lamerstwo ? Kucanie ? Strzelania hsów ? Strejfowanie ? bieganie na sprincie ? Tak się składa że ostatnimi czasy bardzo często gram z Lockiem 1/1 na ctfie i bardzo często doświadczam prone (które potrafi czasami bardzo wk#!@ić) , hs-ów z granatów i za!@#istego movementu (on biega 2x szybciej niż przeciętny gracz Wczoraj tak se gadałem z Lockiem i powiedziałem że narzekanie na takie rzeczy w ET to tak jakby narzekać na to żę w Q3/Q2 jest railgun a w Q1 RL. To jest nieodłączny element gry i jeśli komuś to się nie podoba to idąc za radą Loleq najlepiej żeby zrobił:
Tak jak powiedział Phantom prone potrafi wybić z rytmu. Prone jest za!@#iste kiedy przeciwnikowi zostało kilka naboi w magazynku . Przeciętny koleś nie umieści nawet 1 pocisku. Zostaje wtedy na reloadzie, lub ze zmianą na lugera i wtedy wstajemy i go spokojnie kosimy. Albo bez wstawania. Bardzo często można zaobaczyć że ktoś strzelający do kolesia który użył prone wystrzeliwuje prawie cały magazynek - jest wtedy bardzo łatwym celem dla innego. Tak więc prone daje też nam sporo czasu bo przeciętny gracz zabija przeciwnika na prone wolniej niż bez.
Dokładnie - prone używane nagminnie to z dupy taktyka ale używane od czasu do czasu bardzo się przydaje. Lamerstwem jest zaczynanie duela od prone, lub używanie prone gdy toczymy walke w zwarciu bo wtedy jest pewne że gdy przeciwnikiem jest dobry gracz to zginiemy. Natomiast prone świetnie może się sprawdzić na większy dystans. Na każdą taktykę jest kontrtaktyka. Faktycznie na początku grając często z Lockiem całkowicie dawałem sie nabierać (większość kuli leciała ponad) jednak z czasem wyrobiłem sobie nawyk podświadomego strzelania troszkę niżej i to zaczęło dawać rezultaty. Prone również swietnie się sprawdza gdy uciekamy przed strzelającym przeciwnikiem i wiemy że raczej na stojąco nie uciekniemy , gdy chcemy sie schować przed ogniem (zwłaszcza gdy jesteśmy wyżej od przeciwnika np na jakimś murku, ścianie itp). Gdy przeciwnik robi prone to albo sami robimy to samo, albo możemy się schować co też wybija z rytmu przeciwnika. Na krótki dystans nie ma problemu - poprostu obiegamy gościa i zanim wstanie to już z reguły nie żyje. Także nie przeceniajcie prone - to jest imo tylko jeden z wielu elementów. Lock jest dobry bez względu na to czy używa prone, granaty czy poprostu strzela z smg, czy robi backstaby nożem Samo prone przydaje się tylko w konkretnych sytuacjach a imo Lock z smg na stojąco jest lepszy niż Lock na prone czy lock z granatami |
||||||
|
|
|||||||
14:42, 25 06 2004
|
|||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Lock wymyślił prone ??? :OOO |
||
|
|
|||
15:08, 25 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
Prone all.
Bardzo przydaje sie w poszczegolnych sytuacjach, szczegolnie do chowania sie gdy ma sie malo hp. W duelach szczegolnie oplaca sie go stosowac gdy ma sie reload broni. Zwieksza to twoja szanse na przezycie. Nie zgodze sie ze swietym natomiast ze kto zaczyna prona z duela nie zyje. Oczywiscie pewnie inaczej troche rozumiemy "rozpoczecie duela". Doskonalym przykladem jest kampienie na oazie przy wyjsciu z respa axis na allies idacych tunelem. oczywiscie mozna bardzo latwo zginac z rifla, ale jest to doskonaly sposob na to by z latwoscia zabic 2 przeciwnikow i uciec. I ktos kto mowi, ze pronujacy jest lamerem sam jest lamerem. Bo na pronerow sa sposoby i na pewno pronujacy zawodnik nie ma szans z kims, kto umie sie zachowac w takiej syt. Pozatym pronowanie wlasnie wprowadzila jako pierwsza Ocrana i to od zawodnikow tego klanu inni zaczeli sie uczyc. Wlasnie pronowaniem doprpwadzili do pokonananiia najlepszego wowczas w Eu DSky (dla niezorientowanych jesien ubieglego roku). Pozatym nie porownywalbym pronowania na ctfie do pronowania w normalnej grze. Gdyz gra na ctie w zasadzie nie ma za wiele wspolnego z CW/ffa poza fizuka i tymi samymi broniami. Czytaj skill/pronowanie na ctfie nie przeklada sie na CW/ffa i na odwrot. W zasadzie te 2 rodzaje gry nalezy rozpatrywac osobno. EDITED Nawiazujac do poprzednich wypowiedzi niektorych ludkow np QUOTE (outsider! @ 7:13, 25 06 2004) PS. Chyba pionierem tej taktyki jest afaik LoCk z klanu .dot - ofkoz no offence. No offence ale bzdura. Czytaj wyzej. tu wlasnie wychodzi znajomosc sceny ET, a znajomosc sceny "et.pl"... |
|
|
|
16:36, 25 06 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 14 Dołączył: 3-03-2004 Skąd: Bialystok Nr użytkownika: 1376 |
moim skromnym zdaniem to jest idyndywidualna taktyka gracza i karzdy gra jak lubi ja uzywam prone jedynie gdy sie strzelam i zabraknie mi ammo wtedy przeladowuje lub zmieniam na lugera
|
|
|
|
17:41, 25 06 2004
|
|||||||||||||
|
Ok, więc chyba czas wytłumaczyć kilka rzeczy
Hmmmm teraz znam już opinie innych i zrozumiałem mój błąd co do nazywania pronowania lamerstwem, dzieki wam za uswiadomienie kilku rzeczy, ale nie wiem jak mógłbym "przeczytać wyżej" skoro był to mój pierwszy post w tym topicu
To co napiszę tyczy sie obu quotow. Hmm źle sformułowałem wypowiedź
Odpowiem na to cytatem.
Hmm wcalę nie mówiłem, że JA mam z tym kłopot. Przeczytaj sobie dokładnie mojego posta.
PS. swiety wcale nie napisałem, że Lock robi to często i nie porównywałem jego skuteczności "z pronem", "na stojąco" i "z granatem". Poprostu chodziło mi o to, że większość ludzi ze sceny PL własnie od niego nauczyło się tej taktyki. |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
3:58, 30 06 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 152 Dołączył: 15-10-2003 Nr użytkownika: 488 |
Swiety wiem ze to moze wygladac cholernie wrong jezeli padanie nazywa sie lamerstwem ale IMO OMO HOMO ZOMO jest to wykorzystanie zydowskiego gejowstwa tworcy etpro i czlowieka czesciowo odpowiedzialnego za hitboxy - Bani'ego (+ oczywiscie murzynski czlonek nie powinien w nagrode ominac odbytow ludzi odpowiedzialnych za pierwotne hitboxy w et), chodzi tu o to ze czlowieka lezacego na glebie ciezko w ET trafic, i jezeli szybko sie padnie podczas duelu to jakies 5-10 pociskow moze nas ominac, a to cholernie duzo, wiec dla mnie np. rzecza smieszna jest gdy wybiega byle lamus na pale i zaczyna pronowac bo tego go w jego lamerskim klanie nauczono (nikogo tym nie chce obrazac ofkoz to sie tyczy rowniez locka z ktorym juz rozmawialem :C).
Sorry Gregory ale mi to smierdzi, no ale tak to jest, ci ktorych zabijaja pronerzy wkurzaja sie na pronerow a ci ktorzy pronuja nie maja nic przeciwko i obie strony maja racje, zalezy od gustu/skilla xD, jednych bawi wymiatanie kulasnymi trix0rami typu proning jedni chca poprostu walczyc tak jak ich matuszka rosja (rtcw) nauczyla, 2 facetow 2 smg i te same hitboxy :U. Dobra co na temat to na temat a teraz tak ogolnie: nienawidze was, oprocz swietego ktory trzyma poziom swoimi esejami :C |
|
|
|
10:47, 30 06 2004
|
|||
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
myślałem że w tej grze się inych zabija a nie siebie 1. pron niezbędny jest snajperom 2.najczęściej widze jak używają go ludzie, którym brakuje ammo i relodują, chociaż ja wtedy wole poprostu uciec za ściane, skrzynke etc. 3.warzywa > all 4.zazwyczaj ludkowie prone mają zbindowane gdzieś na innym równiku klawiatury, przez co chcą pokazać "swoje pr0" a nim się połąża na brzuchu, to już leżą na plecach 5.100% celności pefa jest tylko wtedy, kiedy leżysz .... Pzdr |
||
|
|
|||
10:55, 30 06 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 264 Dołączył: 19-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1539 |
Z prone bardzo czesto korzystam podczas dueli, przydaje sie do wybicia wroga z rytmu. Gdy gra sie z troche slabszymi playerami bardzo czesto przynosi porzadane rezultaty. Jednak gdy wszedlem sobie na serwer polecony w jednym z topikow przez Swietego---EFTERLYST to stwierdzilem ze tam ta taktyka jest do bani, bo ginelem szybciej niz zdazylem sie polozyc
|
|
|
|
17:33, 30 06 2004
|
|||
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 352 Dołączył: 16-04-2004 Skąd: Telefonia Dialog Nr użytkownika: 1724 |
Może black ma jakąś specjalną wersje. Dla "specjalistów". Owned.. O ile wiem, nie da sie strelać z pf'a leżąc. Tak se mozes postselać z łokća.. |
||
|
|
|||
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |