IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> ET to wspaniała gra? :-))), DOD o niebo lepszy
nxs
post 12:30, 1 07 2004
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 2205

Witam wszystkich fanów ET . Ja sam do nich nie należę pomimo, że grałem wcześniej w Wolfensteina i trochę w ET. Generalnie trochę mnie denerwują teksty w stylu: "ET to najlepsza strzelanka FPP!" albo "ET to FPP roku!" Czy ktoś grał z Was w Day of Defeat? Wg mnie, i nie tylko, to jest "the best of FPP". Realizm i grywalność nie ma sobie równych. Nie wiem doprawdy co widzicie w ET. Przecież w tej grze:
1. Ciężko kogokolwiek trafić, a jak się trafi to klient ginie dopiero po kilku strzałach.
2. Animacje postaci do bani - wydaje się, że wszyscy biegają w miejscu.
3. Jak ustawi się MG42 , to i tak trudno kogokolwiek trafić. W DOD MG42 po rozstawieniu nóżek to po prostu maszyna śmierci.
4. Koleś po zaliczeniu serii leży i czeka na sanitariusza :-) Po kilkusekundowej rekonwalescencji jest znów świeżutki o gotowy do ataku.
Namawiam wszystkich ET-owców GRAJCIE W DOD-a!!! To jest najlepsza gra FPP tysiaclecia :-))) pozdrawiam
Dodmaniak
Go to the top of the page

+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
ChoX
post 12:48, 1 07 2004
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 1439

To teraz wymień kilka rzeczy, które Ci się podobają w DOD - być może mnie to skusi wink.gif

+Quote Post
lol
post 12:48, 1 07 2004
Post #3

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 980

zryty koles jestes

koniec posta ;\

+Quote Post
LoLeQ
post 13:18, 1 07 2004
Post #4

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 1392

LOL,jak nie umiesz celowac w glowe to idz grac w co innego,chociaz ET i tak sux.RTCW >all>et

+Quote Post
Termit
post 13:28, 1 07 2004
Post #5

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 499

Ojciec za!@#ales avatara Wojtusiowi biggrin.gif , hmm nxs koleś czeka na medyka i na tym polega cała zabawa i teamplay , pozatym byle p!#@a nie położy całego serwera z mg42

+Quote Post
Yogi
post 13:34, 1 07 2004
Post #6

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1014

QUOTE (nxs @ 11:30, 1 07 2004)
ET. Przecież w tej grze:
1. Ciężko kogokolwiek trafić, a jak się trafi to klient ginie dopiero po kilku strzałach.
3. Jak ustawi się MG42 , to i tak trudno kogokolwiek trafić. W DOD MG42 po rozstawieniu nóżek to po prostu maszyna śmierci.
4. Koleś po zaliczeniu serii leży i czeka na sanitariusza :-) Po kilkusekundowej rekonwalescencji jest znów świeżutki o gotowy do ataku.

ad. 1. Fajnie jak w grze liczy sie troche skilla a nie fart :/
ad. 2. Eeee w multiplayerowych grach raczej nie liczy sie grafika, szczegolnie przy tweaku cfg, a tak btw to dod jest na silniku HL, ktory do nowych nie nalezy (sam widzialem te gre i wyglada gorzej od et imo)
ad. 3,4. realizm < grywalnosc mad.gif
W et chodzi o teamplay i skill a nie o fart, ze koles zabije caly spawn ze snajperki badz mg42.

+Quote Post
Estaloth
post 13:36, 1 07 2004
Post #7

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1257

Imho głupie (słowo na p)enie. Nie podoba Ci sie ET, to graj w DoD. Po to jest tyle gierek by każdy znalazł coś dla siebie. Btw to chyba nieodpowiedni dział na taki temat.

Twoje zarzuty:
1. No sry ale jak nie umiesz strzelać to wiesz, taki bug to możesz wytknac każdej grze, że rts za trudny, ze samachodowka za szybka itd. =]
2. Biegaja w miejscu jak jest pauza albo ktoś ma laga xD, można sie przyczepić, że troche nierealistyczne ale to nie jest gra ktora ma miech, a rok no i to tez nie na silniku x-ray czy doom3. Btw jak Swiety pisał, powiedz po co grasz w gry, żeby patrzec na grafe czy sie dobrze bawić? :C
3. Omfg to już niezle, no jak nie umiesz walić z mg42 to też nie moj problem. Masz w DoDzie łatwiej - graj w DoDa (btw to do mg42 trzeba miec skilla niezlego podobno).
4. Po to medycy mają strzykawki, żeby podnosić, pomysl jakby gra wygladala bez Medow, w obronie zabijalo by sie engow przeciwnika i czekalo do nast. ataku i tak w kółko. Byłoby o wiele łatwiej co nie znaczy, ze lepiej. :C

Podsumowujac, wymieniłeś roznice ET vs DoD. Co nie znaczy ze ET jest gorsze. Być moze w DoDzie biegaja jak muchy w smole a strzal w noge zabija z miejsca, mg42 to maszyna zaglady sama w sobie, medów nie ma bo giniesz i czekasz do konca rundy (jak w CS biggrin.gif ), a grafa i realizm jest 2x lepsze niz w Doom 3. Nie wiem czy tak jest ale wiele ludzi wlasnie za to kocha ET, za to ze nie giniesz po 1 strzale, za to ze medycy podnosza, za to ze mg42 nie ma powera jak c@#! wie co, i za te pokraczne ruchy żolnierzy. =]

Pzdr

Edit: Na silniku HL? Buehehehe to rzeczywiście grafa r0x0z, choć fizyka może być lepsza. ph34r.gif

+Quote Post
outsider!
post 13:51, 1 07 2004
Post #8

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1807

Dobra, nxs, poużywałeś już sobie ? Spoko. Myslisz, ze takimi argumentami z dupy naklonisz nas na zmiane gry ? LOL. Jeżeli ranny nie czekal by na medyka, to po kiego HCUJA są medyki ? Do leczenia wlasnej dupy ? bullshit.

Co to by był k#!@a za FPP, w którym gość padał po jednym strzale ?? Masz do ET takiego moda - et_headshot - tam gdy strzelisz headshota gosc ginie od razu. GL HF. Nawet w Q3 Rocket Launcherem nie zabijesz gościa jednym strzałem, gdy ma full hp.

Btw. żołnierz nie jest świeżutki po uleczeniu medyka, ma od 40 do 80 hp mniej niż normalnie.

Jednym słowem - Olać DoD

+Quote Post
LoLeQ
post 13:52, 1 07 2004
Post #9

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1392

Termit ,to nie av wojtka :C.

+Quote Post
nxs
post 18:50, 1 07 2004
Post #10

Schutze

Ok Wielcy Gracze ET :-) Czy ktokolwiek z was grał kiedyś w DOD-a? Wyraziłem tylko swoje zdanie na temat waszej gierki a tutaj od razu prawie bluzgi. Strzelanki multi rajcują mnie nie od dziś, grało się w Quake, CS, UT, Wolfa i wydaje mi się, że taki ostatni nie jestem :-) W mojej kafejce proponuję swoim klientom różne strzelanki. Mają dostęp właściwie do każdej znanej gry, również ET. Oczywiście wśród dzieci króluje CS :-) ale starsi (15 i więcej latek) ciupią głównie w DOD-a i Battlefielda. Kiedy pierwszy raz zobaczyłem tego moda do HL wiedziałem, że to jest to. Sam zrobiłem kilka map do DOD-a i wyobraźcie sobie, że ludzie grają głownie w moje "kultowe" już mapki: dod_bunker i dod_oboz :-) Tak więc, jeżeli nikt z was nie grał jeszcze w DOD-a to serdecznie polecam. Nawet nie wiecie ile jest przyjemności rozpierniczyć jednym granatem trzech kolesi z mg42 w garści w twardym, szarym, szwabskim bunkrze :-). Pozdrawiam wszystkich, również tych bluzgających loli. Hej!

+Quote Post
Swiety
post 19:39, 1 07 2004
Post #11

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (nxs @ 10:30, 1 07 2004)
Generalnie trochę mnie denerwują teksty w stylu: "ET to najlepsza strzelanka FPP!" albo "ET to FPP roku!"

Mnie też biggrin.gif

Czy ktoś grał z Was w Day of Defeat?
Wg mnie, i nie tylko, to jest "the best of FPP".

Najlepsza gra fps wszechczasów to imo
1) Q1 - najbardziej dynamiczna - od niego wszystko się zaczęło.
2) Q3
3) RTCW
4) UT
5) Dalej wstawcie sobie co chcecie biggrin.gif : CS, ET, DoD, UT2k3

Realizm i grywalność nie ma sobie równych.

AKurat realizm imo nie oznacza grywalności, wręcz przeciwnie - co własnie widać na przykładzie Cs-a no ale są ludzie których bawią bardzo realistyczne gry.
Imo to żadna przyjemność czaić się, non stop kampić bo nagle ktoś zdejmie mnie jednym strzałem i będe musiał czekać do końca rundy. Wole pograć sobie bardzo agresywnie, gdzie wiem że jak zgine to mnie podniesie med (Wolf) lub mam zaraz respa (Quake)

Nie wiem doprawdy co widzicie w ET. Przecież w tej grze:

1) Nie moja wina że masz skilla z dupy.
2) Widocznie ktoś dał /pause biggrin.gif. No faktycznie animacje są smieszne ale w sumie mam to w dupie. Liczy się grywalność a nie animacja.
3) Kolejna broń dla no-skilli.
4) Właśnie na tym polega cały urok Wolfa - chodzi o teamwork, teamplay. To podnoszenie powoduje że gracze muszą ze sobą współpracować. Medyk podnosi, fops daje ammo medom itp.

+Quote Post
nxs
post 19:50, 1 07 2004
Post #12

Schutze

Wiem wiem :-) W DOD-a też sobie nie pograsz bez dobrego team-u, a trafić wcale nie jest tak łatwo, zwłaszcza jak koleś kluczy i co chwile zasuwa sprintem. Naprawdę polecam, wydaje mi się, że DOD jest trochę niedocenioną grą, niestety. I wiecie co zauważyłem? W DOD-a grają głównie ludzie myślący! Naprawdę! Jak do kafejki przychodzą łyse lole z gimnazjum lub "zawodufki" :-) to jedyną grą, którą są w stanie zrozumieć jest CS. A tak na marginesie, to kiedyś namiętnie grałem w Wolfensteina, zwłaszcza an mapie mp_beach. Pozdrawiam.

+Quote Post
LouCypher
post 21:59, 2 07 2004
Post #13

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2097

a kto komu powiedzial ze ET to the best FPP? ET to zajefajny RPG (bez fabuły) z w klimacie II wojny światowej (zdobywanie doświadczenia , klasy postaci, wybór broni, nawet mozna podnosic bronie na polu chwały),
tongue.gif:P:P
dla mnie ET to najlepszy Role playin First person shooter.
Ale mnie pogieło smile.gif

+Quote Post
Soker
post 23:08, 13 07 2004
Post #14

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1179

Fajna dyskusja, Pan nxs biggrin.gif uzywa nawet przekonujacych argumentow lecz do mnie nie trafily ET THE BEST

btw. nxs w et tez jest mp_bicz biggrin.gif

+Quote Post
ymma
post 17:55, 27 10 2004
Post #15

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2258

Tak sobie zaglądam ostatnio coraz częściej do Kosza i ciekawe rzeczy tu się trafiają. Topik ów skazany był od początku by trafić własnie tutaj, ale padło pewne stwierdzenie, które mnie lekko męczy od pewnego czasu czytując róznorakie recenzje gier. A mianowicie chodzi mi o określenie "realizm" gry. Nie wiem, czy nie było to omawiane już kiedyś, ale mam kilka uwag względem tej kwestii.
A cóż właściwie znaczy realizm w grze? Często się porównuje np cs-a do et i stwierdza, że ten pierwszy jest realistyczniejszy. To ja się pytam skąd to stwierdzenie? Nie znam żadnej gry, którą można by nazwać "realistyczną" Bo takowej nie da się po prostu zrobić. Są tysiące czynników, których nie da się wprowadzić do gry, bo po pierwsze jak to zrobić technicznie, a po drugie wprowadzało by to zbyt dużą przypadkowość. Teraz kilka przykładów na to co mam na myśli:
- Śmierć:
1 - miejsce trafienia - (będę mówić dla jasności o broniach podobnych do tych z et) - jak określić ile strzałów i gdzie jest śmiertelnych? No właśnie jak? Jest tak naprawdę bardzo niewiele "śmiertelnych" punktów w ludzkim ciele a i to często zależy od kąta pod którym padnie strzał. Np głowa - tylko strzał w tył potylicy, oraz pod brodę dają niemal 100% pewność na śmierć. Wielu było takich, co próbowało popełnić samobójstwo strzelając sobie w skroń i niestety kończyli często jako warzywka, ale żywi. Do tego dochodzi jeszcze hełm, który również chroni głowę, ale to też zależy od kąta pod jakim padnie strzał. Więc jak to wszystko określić i policzyć? A taki np strzał w nogę. Jest zasadnicza różnica między strzaskanym kolanem, które absolutnie uniemożliwia dalsze poruszanie się, od np przestrzelonej gładko łydki. Trzeba by także uwzględnić strzały w ręce i ramiona, które mogłyby wykluczyć ewentualnie dalsze używanie broni (no i uwzględnić prawo i lewo ręcznych). Korpus - strzał w serce śmierć, a reszta? I tu duża zalezność. Itd i itp. Strasznie dużo tych czynników do uwzglednienia. Zresztą gdyby bronie były aż tak skuteczne to żadna wojna nie trwała by dłużej niż kilka miesięcy bo wyczerpały by się zapasy ludzi. Wystarczy też poczytać ilu żołnierzy w danej bitwie, czy kampani zgineło a ilu zostało rannych ( a przecież nie wszyscy łamali sobie nogi o korzenie w drodze do latryny biggrin.gif ) Pamiętajmy również o pourywanych kończynach od np wybuchów, czy granatów, albo o oślepionych.
2 - reakcja - zależy od stanu w jakim się znajduje trafiony. Adrenalina wydzielana wskutek strachu, złości, szoku może przez pewien okres czasu skutecznie blokować informacje o urazach docierające do mózgu. Efekt? Nawet teoretycznie śmiertelnie ranny człowiek może przez pewien okres czasu nie zdawać sobie sprawy z owego smutnego dla niego faktu tongue.gif Inny natomiast nawet lekko ranny nie będzie nadawał się już do dalszej walki.
Jest ogromna ilość takich czy innych czynników składających się na tak pojmowany realizm, każdy pewnie mógłby przytoczyć dziesiątki podobnych. I nie ma gry, która w większym stopniu od innych by je spełniała. Bo i po co? Gra ma być grywalna, sprawiać przyjemność a nie udawać prawdziwe życie. Weźmy chociażby takie strefowanie - spróbujcie to zrobić w realu biggrin.gif, ale wyobrażacie sobie np. ET gdyby go nie było? ohmy.gif
Realizm moim zdaniem to jedynie klimat danej gry - to to czy bawiąc się nią czujesz się jak aliancki żołnież podczas ataku na wybrzeża Normandii, niemiecki as snajperki, czy co tam kto lubi i czego oczekuje. Na realizm myślę bardziej mają wpływ takie rzeczy jak wygląd plansz, broni, różnych obiektów, czy sam pomysł na grę (pewien scenariusz) A mówiąc o wyglądzie też nie chodzi mi o doskonała jakoś grafiki, co właśnie o to, co trudno mi określić innym słowem niż klimat.
Tak więc podsumowując (już tongue.gif ) z dupy są takie texty, że np DoD, czy CS są bardziej realistyczne od czegoś tam, bo w nich sie ginie po jednym strzale itd. Jak już to mówmy raczej o pomyśle na grę autorów, na różne rozwiązania ich, ale to i tak każdemu bedzie podobało sie co innego.
I tyle. Kto dotrwał do tego miejsca to dał się podpuścić, jest ćwokiem, albo tak sie nudzi, że wpadł w desperację. Może wam to jakoś wynagrodzę. tongue.gif Innym razem.

Ps Mnie to musiało dopiero po....lić, żeby takie cóś wysmarować i to jeszcze w koszu hyhy.

+Quote Post
tranx-san
post 18:07, 27 10 2004
Post #16

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

ok w takim wypadku q3 jest bardzo realistyczny bo w 90% przypadkow 1 strzal z raila = 1 kill ? ohmy.gif

gralem w DoD'a! zanim ty jeszcze na swiat wyszedles, gralem w cs'a w wersji 1.0 jak jeszcze wiekszosc z was o nim nie slyszala, gralem w QW, Q2, Q3, UT,ET, tylko w RTCW chyba nie :<... kur.. nawet gralem w dooma i dn3d po lanie :U

imo tutaj jest taka gadka jak np: linux vs windows albo PC vs konsole ohmy.gif

jakis ziom twierdzi ze dod > et, niektorzy pisza ze rtcw > all a jeszcze inni ze et>all
kwestia gustu.. panowie i panie biggrin.gif

Zaraz wam sprowadze ziomka ktory bedzie wam dawal wywod nad realizmem deer huntera albo jeszcze innego twierdzacego ze symalacja jazdy pociagiem to jest dopiero gra!

Moje preferencje sa takie :>
1. QW - niezapomniany, najbardziej dynamiczny FPP swiata
2. Q3 - plazma-jumpy i inny bajerki wink.gif
3. ET - porzadna gra teamowa z elementami 2giej wojny :>

W RTCW nie gralem wiec sie nie wypowiadam.. ale wierze wam na slowo :>

pzdr ymma i ciekawy wywod :>

+Quote Post
ymma
post 18:23, 27 10 2004
Post #17

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2258

CYTAT
pzdr ymma i ciekawy wywod :>

O rany, przeczytałeś go w całości? ohmy.gif Tranx przywracasz mi wiarę w polską brać studencką! biggrin.gif

a i tak Herosi rullez!!!!

no i pzdr pozdrawiającego! biggrin.gif

+Quote Post
Juby
post 8:44, 28 10 2004
Post #18

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3061

CYTAT (tranx-san @ 17:07, 27 10 2004)
gralem w DoD'a! zanim ty jeszcze na swiat wyszedles, gralem w cs'a w wersji 1.0 jak jeszcze wiekszosc z was o nim nie slyszala, gralem w QW, Q2, Q3, UT,ET, tylko w RTCW chyba nie :<... kur.. nawet gralem w dooma i dn3d po lanie :U

a w noge grales kiedys? :s kondolencje

+Quote Post
tranx-san
post 9:39, 28 10 2004
Post #19

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

CYTAT (Juby @ 6:44, 28 10 2004)
a w noge grales kiedys? :s kondolencje

gralem i to nawet w klubie, niestety kontuzja zakonczyla moja kariere...

i co lyso ci ? ph34r.gif

+Quote Post
[mageta]
post 17:05, 28 10 2004
Post #20

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2566

ad 1. ciężko ci zabić bo nie umiesz grac.
ad 2. animacja postaci do bani bo masz do bani karte graficzna tongue.gif
ad 3. ciężko ci trafić bo poraz kolejny mówie: "nie umiesz grac"
ad 4. to gra a nie realny swiat. I tak dalej nie umiesz grac.

ogólem: nie umiesz grac. Ale nie martw sie nauczysz sie grac, ale nie w DOD tylko w ET.

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi