IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Komendy subdivisions, r_sub i ui_sub - ???
honoR
post 13:37, 17 08 2004
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 2291

ja mam pytanie do czego słuza kazda z poszczegolnych komend a moze oznaczaja to samo ?

--seta ui_r_subdivisions ""
--seta r_subdivisions ""
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
ArmaGedoN
post 14:44, 17 08 2004
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 265

Nie odpowiem na to pytanie bo olałeś wyszukiwarkę tematów... I innym userom też radzę nie odpowiadanie...

Komendy konsoli, których nie znamy...
Poradnik - Komendy konsoli...
Wyszukiwarka...

Pozdrawiam i polecam wyszukiwarkę... ph34r.gif

+Quote Post
SzakaL
post 19:12, 17 08 2004
Post #3

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2370

CYTAT
Nie odpowiem na to pytanie bo olałeś wyszukiwarkę tematów... I innym userom też radzę nie odpowiadanie...

Sorry, mimo ze mialam nie odpowiadac, userzy tzn. mieli nie odpowiadac...
W komendach, w faq sa troche zle opisane ich znaczenia...
CYTAT
r_subdivisions
jakość oblewania objektów teksturami
wpływ na fps: pozytywny-znikomy różny
szczególne uwagi: im niższa wartość tym objekty o złożonej budowie są dokładniej oblewane teksturami
dostępne wartości: 0-999

r_subdivisions - komenda nie zmieniona jeszcze z q3, dziala identycznie, a jest to parametr krzywych. Im wyzsza wartosc, tym luk jest bardziej kanciasty, zbudowany jest z mniejszej ilosci polygonow. Poprawia poziom fps. 1 jest rownoznaczne z wylaczeniem, luk jest ladnie zaokraglony.
wplyw na fps: duzy
Jakby co - sprawdzilam jeszcze - to napewno od krzywych.

Tej z ui_r_sub... nie znam. r_ to niby cos od grafiki, subdivisions - krzywe, ale ze nie trzeba robic vid_restart...
Sprawdzalam rozne wartosci, ale bez rezultatu, nic sie nie zmienialo.

Jeszcze dot. krzywych.
CYTAT
r_lodCurveError
wartość określa jak blisko tekstury danego objektu możesz się znajdować zanim się załamamie / straci teksture / stanie się niewidoczna

wpływ na fps: żaden
szczególne uwagi: ***
dostępne wartości: 0/1

r_lodcurveerror
kolejny parametr dotyczacy renderowania krzywych. Im wyzszy - tym krzywa ladniejsza, bardziej zaokraglona. Przy 1 - sa to tylko 2 sciany, polaczone tak, ze tworza cos w rodzaju trojkata.
wplyw na fps: spory
szczegolne uwagi: najlepiej widac jej dzialanie na wysokim subdivisions. ustawienie r_sub... np. 32 i r_lodcurveerror 1, spowoduje taki efekt jak opisalam wyzej - dwie proste sciany, polaczone ze soba, tworzace ostry/prosty kat.

+Quote Post
dNkN!
post 15:26, 18 08 2004
Post #4

Nr użytkownika: 200

masz rację, chociaż to nie błędy; trudno było mi wyobrazić sobie jak w prosty sposób zilustrowac ludziom wpływ ilości krzywych/poligonów(trój-, czworo- ściennych) na ogólny zarys obiektów więc przedstawiłem to tak, a nie inaczej. co do wpływu na fpsy się nie zgodzę, ma znikomy i różny wpływ - dlaczego? wiadomo, że na muzealnych kartach różnica 5000 poligónów to pogram albo niepogram, z kolei dla nowszych modeli różnica pomiędzy r_subdivisions 1-999 nie będzie miała żadnego znaczenia w kontekście fpsów.

działanie i wpływ wartości r_subdivisions najlepiej można obadać na przykładzie torów z rail gun'a, na zakręcie, zaraz za mostem obok depot yard'u.

r_lodcurveerror
to samo, celowo opisałem to w ten sposób. koleżanka powiedziała dosyć sporo na ten temat, podając przykład więc nie będę się rozpisywał.

+Quote Post
SzakaL
post 16:22, 18 08 2004
Post #5

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2370

Ah, rozumiem wink.gif
Mam juz to do siebie, ze nie potrafie wyjasnic dosc 'prosto'.
A wplyw na fps - jak wspomniales, zalezy duzo od karty graf. Na rivie czy gf2 to mialo dosc spore znaczenie, prawie kazdy polygon byl wazny. Dzis to 100 czy 5000 polygonow nie robi nikomu wiekszej roznicy.
Zreszta to ja tu jestem noob ;p

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi