IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> lekki polityczny flejm, dozwolone od lat 18
falubaz
post 22:06, 14 09 2005
Post #1

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 367

po pierwsze prosze zeby pisaly tu osoby ktore beda glosowac lub moga glosowac. i blaktajgej.

Na kogo zamierzacie glosowac w nadchodzacych wyborach parlamentarnych i prezydenckich?

otoz zaczne:
w parlamentarnych na PO, chociaz maja niejasny program i niecalkiem zgodny(wg. mnie) z ideologia tej partii. glosuje tez na nich, poniewaz uwazam ze demokraci.pl sa troche ludzmi nie z tej epoki, chociaz maja dobre twarze(np. bochniarz-bardzo dobra kandydatka), a platforma korwina mikke ma za male szanse na wejscie do parlamamentu, a szkoda bo wbrew temu co ludzie mowia o mikke to jest madry i racjonalnie postepujacy czlowiek(np. jako pierwszy wystapil o ustawe lustracyjna, jezeli przeszla ona by wtedy, to teraz nie bylo by burdelu). jedyne co mnie razi w tej partii to pozostalosci i to ze pochodzi z aws.

po tym co dzisiaj pokazal cimoszewicz(zabraliscie mi zabawki to ide od was, ukazuje sie jak pokrzywdzone przez tranxa), zaglosuje na tuska. bo to jedyny rozwazony gosc z calego tego teatru. a radykalow nie lubie.

pozdro
Go to the top of the page

+Quote Post
6 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
blacktyger
post 6:59, 15 09 2005
Post #2

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

Poniewaz udzielono mi glosu, to przemowie (wigilia ?)

Osobiscie od paczatku bylem pewny, ze jak tylko cimoszewicz wystartuje to poparcie bedzie w c@#! duze i bedzie mial najwieksze szanse. na poczatku sie nie pomylilem, ale jak widac telewizja potrafi absolutnie wszystko. pare afer + wypowiedzi na szybko cimoszewicza i spasowal. nie dziwie mu sie skoro kubly gnoju wylewane byly na jego rodzine (nie mowie ze jest swiety - ale jaki polityk w polsce jest ?). Kandydatura kaczynskich jakos od poczatku mnie smieszyla, nie potrafie wyobrazic sobie go jako prezydenta. Borowski budzil moj szacunek poki nie zalozyl sdpl i nie zrobil sobie reklamy z piosenka mezo ohmy.gif Wiec chyba zostaje Tusk, ktory mnie smieszy i nie potrafi mowic, a wybory wygra tylko dla tego, ze jako pierwszy w swej reklamowce umiescil rodzine.

btw Korwina Mikke nie wybiora dlatego, ze jego przekonania i wprowadzenie zmian jakie on chce wywolaly by wojne ... chociaz to o czym mowi to true.

Ale na szczesnie nie mam jeszcze prawa glosu i nie musze sie tym przejmowac, a z tego co slysze moi rodzicie do urn nawet nie pojda i ja zaczynam nabierac takiej samej obojetnosci, bo i tak prezydent nic w tym kraju nie zmieni i tak, a wybory parlamentarne to wybieranie wciaz tych samych geb ktore tylko przechodza jak dz!#@i tam, gdzie aktualnie jest lepiej.

wiem ze sie nie znam :S

+Quote Post
Evingolis
post 11:11, 15 09 2005
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 253

Przyznam że po rezygnacji Cimoszewicza mam mały problem. To praktycznie jedyby polityk któremu merytorycznie tak mało można zarzucić. Będe więc raczej głosował na Borowskiego. Dlaczego?
-Ponieważ moje sympatie są niezmiennie lewicowe - program parti w dużej mierze odpowiada moim wyobrażeniom Polski.

-Kaczyński budzi moje obrzydzenie jako człowiek i polityk. Głosi nie tolerancję, poglądy ma mocno prawicowe i jest nie gospodarny (skoro Warszawę zrujnował nic na lepsze nie zmieniając to tym bardziej Polski bym mu nie powieżył).

-Tusk to rozsądniejsza wersja tego co chce mi wcisnąć Kaczyński. Właściwie to nie wiadomo co chce mi sprzedać ten kandydat. Chwytliwe hasełka w rodzaju wszystko uzdrowimy, naprawimy, ujawnimy. Populistyczna papka bez konkretów. Program PO jest za bardzo prawicowy jak na mój gust, raczej nie dużo tu centrowości co usiłują udowadniać członkowie tej partii.

-Roman Giertych...to ja uciekam na zachód. Po prostu faszysta.

-Reszty nawet nie chce mi się wymieniać.

Wybory parlamentarne na pewno na Sdpl. Jak mówiłem poglądy mam lekko lewicowe a SLD pokazało się z marnej strony. Sam byłem w tej parti przez parę lat i naoglądałem się wystarczająco na kościanych dziadków, 70 letnią "młodzież" będącą w rzeczywistości u steru. Może się zmienią za parę lat, zobaczymy.

Na wybory jedna i drugie na pewno pójdę bo uważam to za jeden z obywatelskich obowiązków. Narzekać że jest źle w Polsce i pluć na kolejych polityków może każdy ale próbować coś zmienić w tym względzie idąc na wybory to już ludzie nie umieją.
Oczywiście ze względu na proporcjonalny system wyborczy w Polsce nie będziemy mieli dużego wpływu na to kto i jak umiejętnie kradnie ale zawsze. W sumie tym chyba różnią się partie w Polsce, jedne umieją kraść z głową tak żeby złotonośnej kury nie wykończyć a nawet ją podtuczyć by dawała więcej jajek. Inne nic nie dadzą kurze jeść i pić bo to taniej, poznosi jajka i zdechnie akurat jak będzie ją przejmował nowy gospodarz.
Systemu wyborczego w tak podzielonym, społęcznie kraju jak Polska zmienić się oczywiście nie da. Prezydent musi być średnio-słaby bo silny mógłby zacząć kraj zmieniać radykalnie co w naszej rzeczywistości było by tragedią dla około połowy rodaków. Jedni cierpieli by pod prezydencją lewicowego liberała widząc spadjące wpływy kościoła i tolerancje dla mniejszości. Drudzy mając ultrakatolickiego nacjonalistę rozkradającego Polskę dla siebie czy kościołą a tych z odmiennym zdaniem pakującego do więzień i prześladującego.
Parlament musi być wybierany tak jak jest w systemie proporcjonalnym i musi być silniejszy od prezydenta i rządu. Tylko tak można zapewnić reprezentację i głos mniejszościom które w Polsce są liczne i nie małe.

Na koniec odsyłam do tematu jaki już kiedyś sie tu pojawił:
Orientacja polityczna

+Quote Post
ymma
post 15:22, 15 09 2005
Post #4

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2258

W Polsce najczęstrzym wyborem, jest wybór poprzez negację, czyli wybieramy nie tego co nam najbardziej odpowiada, ale tego, względem, którego mamy najmniejsze zastrzeżenia. I ja tak niestety również wybierać będę.

Pierwsze odpadają oczywiście wszelkie oszołomy typu Samoobrona - rozkradliby co się da nie czekając nawet do końca kadencji, odpadają oczywiście wszelkie partie skrajnie prawicowe i lewicowe, bo niecierpie fanatyzmu, odpadają w ogóle wszelkie partie lewicowe i postlewicowe, bo oni już przez 50 lat pokazali o co im chodzi to raz, a po drugie, trudno mówić o polityce, gdy układy w jakie są ci ludzie oplątani wymuszaja na nich posunięcia takie a nie inne cokolwiek by nie mówili.
Pozostają mi więc do wyboru partie centro-prawicowe, czyli PiS i PO. PiS odpada, bo są jednak zbyt agresywni i tego typu partia i ludzie sprawdzają się raczej jako opozycja niż władza. pozostaje więc tylko PO. I nie dlatego, że darzę ich jakąś spacjalną estymą, ale dlatego, że nie mam innego wyboru jak się okazuję. A głosować będe, żeby właśnie ci "inni" nie doszli wo władzy.

Tak więc smutny to raczej wybór - wymuszony właściwie i tyle.
I na koniec powiem banał, ale powiem, bo jestem Polakiem i taki mój charakter - polityka to szambo i nie da się w tym szambie siedzieć i nie zacząć cuchnąć.

+Quote Post
D!z3l
post 16:11, 15 09 2005
Post #5

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1539

Ja tam w wyborach do sejmu i senatu napewno nie wezme udziału zresztą to już kolejny raz . Z tego względu że po wyborach partie i tak nie będą wykonywać tego co obiecywały społeczeństwu przed wyborami. Jednym słowem całe te głosowanie to dla mnie jedna wielka ściema. Politycy teraz mamią wyborców aby ci oddali na nich swoje głosy a póżniej jak już dostaną się na stołki to wszystkich będą mieli w dupie a zajęci będą tym jak tu zrobić jakąś afere ^^!!.

Jednak jakbym poszedł głosować to napewno nie poparłbym komuchów(czerwoną zaraze !!) !!. Wogóle nie rozumiem jak ludzie s(zczególnie młodzi) mogą głosować na tych którzy w PRL-u byli u steru władzy !?, którzy w owym ustroju byli wasalami ruskich.
Moim zdaniem na początku tej naszej wspaniałej demokracji powinna być przeprowadzona dekomunizacja tak jak to miało miejsce w Czechach która wykluczyła by właśnie z kręgu władzy tych ludzi. Dzięki temu pozbyli byśmy się przynajmniej części tych układów które da się zauważyć dziś pomiędzy politykami, grupą ludzi gospodarki a świadkiem przestępczym ( afera rywina, afera starachowicka i inne tego typu).

Jakbym poszedł głosować zapewne oddał bym głos na PiS lub PO.

Co do wyborow prezydenckich to raczej pójde i zagłosuje. Tak samo jak w przypadku wyborów do sejmu i senatu dziwi mnie to że ludzie chcą aby reprezentował ich człowiek który wywodzi się z parti czerwonych--chodzi mi oczywiście o Cimoszewicza a raczej Cimoszenke^^-(-przydomek nadany na forum onetu hehe). Dobrze że go załatwili i wczoraj wkońcu zrezygnował z kandydowania!!!!.
Głos oddam zapewne na Kaczyńskiego. Jest prezydentem mojej Warszawy, w sumie dobrze sprawuje się na tym stanowisku, obiecał warszawie że jak zostanie prezydentem to wybuduje stadion narodowy w Warszawie ^^. Pozatym wydaje mi się że nie zanotował żadnych większych wpadek w rządzeniu a więc nadaje się na prezydenta nie tylko Warszawy a wszystkich Polaków

+Quote Post
Evingolis
post 18:32, 15 09 2005
Post #6

Leutnant
Ikona Grupy

1. Ymma
CYTAT
odpadają w ogóle wszelkie partie lewicowe i postlewicowe, bo oni już przez 50 lat pokazali o co im chodzi to raz, a po drugie, trudno mówić o polityce, gdy układy w jakie są ci ludzie oplątani wymuszaja na nich posunięcia takie a nie inne cokolwiek by nie mówili.

Przez 50 lat rządzili w Polsce komuniści. Pokaż mi gdzie dziś są komuniści? Która partia ma w swoim programie cokolwiek związanego z komunizmem?
Jako człowiek rozsądny opierający się raczej na argumentach retorycznych niż emocjonalnych bluzgach zapoznaje sie z programem parti oraz działaniami ich reprezentantów. Po tym decyduję kogo lubię a kogo nie bardzo, czyj program budzi mój entuzjazm a czyj obrzydzenie.
W układy zaplątani są WSZYSCY politycy na całym świecie. Nie ma inaczej. Ąby coś znaczyć musisz mieć grupę która cie popiera i pieniądze. Czasy kiedy za politykiem szło sie dla jego charyzmy to przeszłość o ile wogóle kiedyś tak było. Na kogo nie zagłosujesz to wybierzesz jakiś układ który będzie cię doił w mniejszym lub większym stopniu. Tylko jak już pisałem ci z jednego układu wydoją cię nie wykańczając przy okazji a ci z drugiego, wydoją, zarżną a resztki sprzedadzą.

2. D!z3l
Jednak jakbym poszedł głosować to napewno nie poparłbym komuchów(czerwoną zaraze !!) !!. Wogóle nie rozumiem jak ludzie s(zczególnie młodzi) mogą głosować na tych którzy w PRL-u byli u steru władzy !?, którzy w owym ustroju byli wasalami ruskich.

Jak wcześniej, NIE ma w Polsce komunistów te twojej czerwonej zarazy. Podaj mi jakiś merytorycznie uzasadniony argument żeby nie głosować na jakąś partię lewicową. Bo wrzask "czerwona zaraza" to nie argument. Ja mówię pan 35 letni X zna się na gospodarce, wybierzmy go to raczej poprawi niż zepsuje - NIE!! CZ

+Quote Post
Evingolis
post 18:50, 15 09 2005
Post #7

Leutnant
Ikona Grupy

Sorki za to wyżej ale cosik mi się zepsuło.

1. Ymma
...odpadają w ogóle wszelkie partie lewicowe i postlewicowe, bo oni już przez 50 lat pokazali o co im chodzi to raz, a po drugie, trudno mówić o polityce, gdy układy w jakie są ci ludzie oplątani wymuszaja na nich posunięcia takie a nie inne cokolwiek by nie mówili.

Przez 50 lat rządzili w Polsce komuniści. Pokaż mi gdzie dziś są komuniści? Która partia ma w swoim programie cokolwiek związanego z komunizmem?
Jako człowiek rozsądny opierający się raczej na argumentach retorycznych niż emocjonalnych bluzgach zapoznaje sie z programem parti oraz działaniami ich reprezentantów. Po tym decyduję kogo lubię a kogo nie bardzo, czyj program budzi mój entuzjazm a czyj obrzydzenie.
W układy zaplątani są WSZYSCY politycy na całym świecie. Nie ma inaczej. Ąby coś znaczyć musisz mieć grupę która cie popiera i pieniądze. Czasy kiedy za politykiem szło sie dla jego charyzmy to przeszłość o ile wogóle kiedyś tak było. Na kogo nie zagłosujesz to wybierzesz jakiś układ który będzie cię doił w mniejszym lub większym stopniu. Tylko jak już pisałem ci z jednego układu wydoją cię nie wykańczając przy okazji a ci z drugiego, wydoją, zarżną a resztki sprzedadzą.

2. D!z3l

Jak wcześniej, NIE ma w Polsce komunistów te twojej czerwonej zarazy. Podaj mi jakiś merytorycznie uzasadniony argument żeby nie głosować na jakąś partię lewicową. Bo wrzask "czerwona zaraza" to nie argument. Ja mówię pan 35 letni X zna się na gospodarce, wybierzmy go to raczej poprawi niż zepsuje - NIE!! CZERWONA ZARAZA!!. To może 25 letniego Y, ten to sprawny biznesmen, prowadzi też działalnośc charytatywną - NIE!! CZERWONA ZARAZA!! JEGO OJCIEC BYŁ KOMUCHEM!! TO ON TEŻ JEST!! I tak dalej i dalej.

D!z3l
Moim zdaniem na początku tej naszej wspaniałej demokracji powinna być przeprowadzona dekomunizacja tak jak to miało miejsce w Czechach która wykluczyła by właśnie z kręgu władzy tych ludzi. Dzięki temu pozbyli byśmy się przynajmniej części tych układów które da się zauważyć dziś pomiędzy politykami, grupą ludzi gospodarki a świadkiem przestępczym ( afera rywina, afera starachowicka i inne tego typu).

W Polsce dekomunizacja to tylko kolejne narzędzie do walki z przeciwnikami politycznymi. Gdyby to zrobić żetelnie i uczciwie to czemu nie ale w naszym wydaniu to farsa. Sprawy z różnymi teczkami ważne są wtedy kiedy trzeba udupić konkretnego przeciwnika i nic po za tym. Obiektywna prawda nikogo nie interesuje.

D!z3l
Co do wyborow prezydenckich to raczej pójde i zagłosuje. Tak samo jak w przypadku wyborów do sejmu i senatu dziwi mnie to że ludzie chcą aby reprezentował ich człowiek który wywodzi się z parti czerwonych--chodzi mi oczywiście o Cimoszewicza a raczej Cimoszenke^^-(-przydomek nadany na forum onetu hehe). Dobrze że go załatwili i wczoraj wkońcu zrezygnował z kandydowania!!!!.

Jak wyżej, jakiej cholera czerwonej parti??? Merytorycznie to właśnie był najlepszy kandydat. Jak nie on to kto?
Faszysta Giertych który każdego kto nie podziela jego poglądów najchętniej za kraty by pakował??
Lepper który każdemu da gruszki na wierzbie??
Kaczyński który nienawidzi homoseksualistów, "czerwonej zarazy", do rządzenia Warszawą pościągał swoich ludzi nawet z pod wschodniej granicy? Pieniądze odebrał praktycznie wszystkim poza swoimi i kościołem katolickim? Ten Kaczyński który zapisane w Konstytucji prawa obywatelskie ma gdzieś? To on ma być moim prezydentem??? To jak powiedziała Ymma wyborem negatywnym wolałbym już Tuska.
Niech już będzie Borowski, chociaż charyzmy w połowie nie ma tyle ile Cimoszewicz ale w żadną afere jeszcze nie wlazł ani go nie wkręcili (jak by się liczył to też by go załatwili). Poglądy ma wyważone i jeszcze nie pokazał się jako nie kompetentny.

Wrzaski i bluzgi to nie metoda w dyskusji. Jeżeli nie masz argumentów oprócz "komuch", "czerwony" to lepiej nic nie mówić.
Za wszystkie nieszczęscia zawsze winni sa jacyś inni. Żydzi, czarni, masoni, komuniści i inni cykliści.

A całą tą kampanię, politykę w ogólności i całą polską mentalność zawsze kwituje kultowym już cytatem "Moja racja jest mojsza niż twojsza"

+Quote Post
TgcRap4
post 19:38, 15 09 2005
Post #8

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 54

Glosujac w wyborach wspieramy system. Pozwalamy uczestniczyc w politycznej grze, zezwalamy na kapitalizm. Jezeli nie podoba nam sie sytuacja w kraju, mamy dosyc rzadu zlodzieji, bezrobocia, syfiastej edukacji i sluzby zdrowia musimy pokazac ze mamy ich gdzies, wiec nie glosujmy wogole. Jezeli frekwencja nie przekroczy wymaganego minimum bedzie to znak do rewolucji, pokaze ze spoleczenstwo ma ten ustroj gdzies i trzeba go zmienic.
Myslenie w kategorii "Nie glosowales to nie masz prawa narzekania ze jest Ci zle" jest bledne. Nie glosuje, bo nie podoba mi sie ten ustroj, a jezeli bym zaglosowal (nawet wybierajac kogos losowo, lub tak jak ktos juz wspomnial na boardzie, wybierajac na zasadzie najmniejsze zlo) to wtedy zezwalalbym dalej na istnienie tego badziewnego ustroju. Dlatego to powinnismy nie glosowac wogole, frekwencja powinna nie przekroczyc wymaganego minimum!

+Quote Post
D!z3l
post 20:55, 15 09 2005
Post #9

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1539

Evingolis, ja jedynie wyraziłem swoją opinie co do poszczególnych frakcji politycznych--- takie jest moje zdanie i już !, ja nie mam zamiaru ani potrzeby przekonywać cię abyś nie głosował na SLD, SDPL lub na Cimoszewicza zrobisz jak będziesz chciał co więcej ja się nie obraże jak pójdziesz i oddasz głos na komuchów ^^!!.

Co do Cimoszenki ^^ to pokazał on już w 1997r podczas powodzi jaki to on wspaniały jest i jak podchodzi do ludzkiego nieszczęscia !!

+Quote Post
Evingolis
post 21:24, 15 09 2005
Post #10

Leutnant
Ikona Grupy

D!z3l

Właśnie to że wyraziłeś opinie w taki a nie inny sposób jest dla mnie tak irytujące. Znam sporo ludzi którzy mają poglądy prawicowe ale wyrobione na podstawie pewnych danych, faktów albo po prostu bardziej odpowiada im filozofia prawicowa. Mimo że się z nimi nie zgadzam a nawet często drażni mnie ich ślepota biggrin.gif to jednak szanuję bo potrafią sensownie dowodzić swoich racji. Po prostu inaczej patrzą na niektóre sprawy, inna hierarchia ważności.
Jednak oddać kraj w którym się żyje w ręce prawicowych specjalistów dlatego że nienawidzi się żydo masono komuchów. Ot tak sobie, żadnego konkretnego zarzutu. Czysta emocja. To mnie przeraża po prostu. Ja cię pytam czy potrafisz udowodnić że ludzie których nazywasz komuchami mają coś rzeczywiście wspólnego z rządami w PRL a ty że to komuchy. Merytoryczna riposta jak diabli.

Masz swoje zdanie oczywiście i wiem że pójdziesz zagłosowac jak uważasz ale dlaczego tak uważasz? Problem w tym że mało który oddawany głos należy do tzw. "głosów opini" czyli jest wyrabiany dzięki selekcji informacji. Bierzesz pod uwagę takie rzeczy jak:
-polityka poprzedniego rządu
-bezrobocie i ochrona socjalna
-osobowość przywódcy
-dystrybucja dochodu narodowego
-rzadziej polityka międzynarodowa
-ochrona środowiska naturalnego

I sporo innych ale nie chce mi się wysilać i kombinujesz logicznie i obiektywnie. Na takiej podstawie jakoś wynikiem równania nigdy nie jest "komuch!" czy "czerwony!".

+Quote Post
falubaz
post 23:51, 15 09 2005
Post #11

Oberst
Ikona Grupy

CYTAT
Ja tam w wyborach do sejmu i senatu napewno nie wezme udziału zresztą to już kolejny raz . Z tego względu że po wyborach partie i tak nie będą wykonywać tego co obiecywały społeczeństwu przed wyborami. Jednym słowem całe te głosowanie to dla mnie jedna wielka ściema. Politycy teraz mamią wyborców aby ci oddali na nich swoje głosy a póżniej jak już dostaną się na stołki to wszystkich będą mieli w dupie a zajęci będą tym jak tu zrobić jakąś afere ^^!!.

bledne myslenie
nie glosujesz-nie masz wplywu na ten system
nie glosujesz-nie powinienen miec prawa narzekac na politykow, bo nie miales w ich wyborze zadnej roli
nie glosujesz-tracisz swoje najwieksze obywatelskie prawo

CYTAT

Jakbym poszedł głosować zapewne oddał bym głos na PiS lub PO.

a niby pis i po nie rzadzily? a moze bardzo duzo w tych 16 latach?

CYTAT

prostackie gadanie-dobrze ze zalatwili, haha, odebrac mu majatek, bo jest zly i bogaty, nawet obrzucac blotem i klamstwem ale by uje.bac

CYTAT

Głos oddam zapewne na Kaczyńskiego. Jest prezydentem mojej Warszawy, w sumie dobrze sprawuje się na tym stanowisku, obiecał warszawie że jak zostanie prezydentem to wybuduje stadion narodowy w Warszawie ^^. Pozatym wydaje mi się że nie zanotował żadnych większych wpadek w rządzeniu a więc nadaje się na prezydenta nie tylko Warszawy a wszystkich Polaków

obiecacywac tez moge, ale nie przypomina mi sie by w warszawie cos ostatnio jakies przetargi oglaszali itd.
stadion narodowy-bzdura!!! stadion z pojemnoscia mniejsza niz 40 tys. miejsc nie ma prawa byc nazwanym narodowym. kaczor mami ludzi ze beda tam rozgrywane najwazniejsze imprezy pilkarskie w euro2012. wymog by rozegrac runde finalowa i mecz otwarcia to conajmniej 40 tys miejsc. kolejne klamstwo.

kaczor tyle gada o zlym prawie, korupcji itd. ale kto byl ministrem sprawiedliwosci tuz przed aferami? i kto nie ustanowil takiego prawa by takie afery nie wyszly? moze jego koledzy z porozumienia centrum, ktorzy ulatwili start mafiom? przypomne afere fozz i niestety nie ujawnione powiazania kaczorow z fozz-em? kto byl prezesem nik-u w latach 92-95 gdy fozz mogl preznie dzialac? i kto jest trzecim bilzniakiem? bajkopisarz.

pragne przypomniec ze w zasadzie prezydent nie ma duzej wladzy ustawodawczej(ogranicza sie do mozliwego do odrzucenia veta i zglaszania projektow ustaw, ktore nie musza byc przyjete do programu obrad sejmu). jego rola to bycie najwyzszym przedstawicielem panstwa na swiat. a on nie dosc ze ma metr piecdziesiat w kapeluszu, to jego pomysly sa irracjonalne, prostackie i grozne dla wizerunku polski w swiecie.

polityka to bagno i kazdy kto w to wejdzie, musi sie w nim utarzac utarzac-ciagnac mysl ymmy smile.gif

pozdro

+Quote Post
TgcRap4
post 15:37, 16 09 2005
Post #12

Hauptmann
Ikona Grupy

CYTAT
bledne myslenie
nie glosujesz-nie masz wplywu na ten system
nie glosujesz-nie powinienen miec prawa narzekac na politykow, bo nie miales w ich wyborze zadnej roli
nie glosujesz-tracisz swoje najwieksze obywatelskie prawo

Typowy kapitalistyczny beton! Pozatym ignorant, przeczytaj sobie mojego poprzedniego posta w tym topicu.
Napisze to jescze raz i krocej. Nie glosuje bo nie podoba mi sie ten system, chce inny, jak zaglosuje to nic nie zmienie, pseudolewica, katoprawica, centroprawica to zadna roznica, nadal bedzie to samo, bo zmiana darmozjadow sejmowych na innych nic nie zmieni, potrzebujemy radykalniejszej zmiany, rewolucji! Olejmy obecny system, olewajac wybory!

+Quote Post
falubaz
post 16:07, 16 09 2005
Post #13

Oberst
Ikona Grupy

ci co nie glosuja wydaja sie na laske losu-tak jak zaglosuje moj glupi sasiad to takiego bede mial posla czy prezydenta. czy to nie jest irracjonalne?
nie rozumiem ciebie, zaglosuj na jakas racje czy inne. taka jest demokracja i nie sadze by mialo sie to zmienic. a jak ci sie to nie podoba to twoj problem. isn't it?

+Quote Post
Evingolis
post 17:18, 16 09 2005
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

TgcRap4
Ty nic nie proponujesz w zamian. Krzyczeć jezt źle i trzeba to zmienić to każdy potrafi. Wrzasków rewolucja itp było w histori sporo i co? I nic.
Brzmisz jak anarchista a to czysta utopia. Koniec cywilizacji i prawdopodobnie ludzkości jako gatunku. Na poziomie intelektualnym to fajna gadka, zawsz emożna się argumentami wymienić. W rzeczywistośći gorzej nieco.

+Quote Post
TgcRap4
post 18:41, 16 09 2005
Post #15

Hauptmann
Ikona Grupy

Nie mowie o tym co wolalbym zamiast ustroju 3RP bo nie takie brzmialo pytanie. Pytanie brzmialo na co bede glosowac...
Imo najchetniej widzialbym powrot do ustroju ktory panowal przed 89 rokiem, a i go mozna by troche zrefermowac. Wiem ze trudno bylo by powrocic do tego ustroju, bo wielu ludzi jest do tego negatywnie nastawionych ale Towarzysz Lenin mawial "Czasami trzeba zrobic krok w tyl aby isc do przodu", dlatego to rewolucja w polsce powinna byc krwawa, wszystkich przeciwnikow nowego ladu powinno sie zlikwidowac (pozamykac w wiezieniach, wywiesc z kraju). A jezeli socjalizm sie nie uda, to coz pozostaja tyrania, imo dla takiego szarego czlowieka jak ja nie ma roznicy czy bedzie rzadzil jeden samozwanczy tyran czy setki malych demokratycznie wybranych tyraniatek, jedyna roznica bedzie taka ze jednego tyrana utrzymac bedzie taniej... no a i zgodny bedzie...

CYTAT
taka jest demokracja i nie sadze by mialo sie to zmienic. a jak ci sie to nie podoba to twoj problem. isn't it?

W latach 80 ludzie mysleli jest ze socjalizm i nikt nie sadzil ze mialo by sie to tak szybko zmienic, a jednak, boom koniec systemu. A czy to jest tylko moj problem? No nie wiem jak wybuchnie rewolucja to stane po stronie tych co beda zabijac takich jak ty xD

+Quote Post
falubaz
post 0:01, 17 09 2005
Post #16

Oberst
Ikona Grupy

no widzisz w tym sie roznimy, ze jak bedzie rewolucja(albo kaczynscy i trzeci blizniak przejma wladze) to robie out z polski.
jak sie nie myle malo ktora rewolucja miala dluzsza racje bytu.

no i wazne ze kurs lotosu rosnie

+Quote Post
tranx-san
post 1:46, 17 09 2005
Post #17

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

A JA NA WYBORY POJDE I ODDAM SWOJ GLOS :C czemu ? sam nie wiem.. czy to cos zmieni ? nic a na kogo oddam swoj glos?

NIE WIEM

Do wyboru mamy niewiele.. zawsze mozna zaglosowac na pana leppera i jego armie samoobroncow, chociaz z drugiej strony on sie wydfaje bardziej po!@#any niz ja.
Na pedryla kaczynskiego co nam kiedys ukradl ksiezyc napewno nie zaglosuje. czemu ? bo na sam jego widok mam odruchy rzygolotne. PO z janom mariom rokitom.. lysy, podobny do goblina z wowa tylko troche wyzszy niby prawi dobrze a jednak, w jego slowach oraz w programie jego parti jest kolejny skok na kase, wiec nokthx.
Zawsze bylem czlowiekiem lewicy, na sld jednak nie zaglosuje, mam ich w dupie tak jak oni mieli nas wyborcow przez ostatnie cztery lata, sdpl i demokraci.pl to jakies nowe twory - nie znam ich jeszcze nie warto ryzykowac.. Zostaje nam LPR ohmy.gif no na wujka romana to kur.wa zaglosowac trza.. jak widze te ich usmiechniete ryje na bilboardach to mi sie powdojnie niedobrze robi..

PRAWDA JEST TAKA PANOWIE I PANIE.. NIE MA NA KOGO GLOSOWAC.. ci ludzie ktorzy maja wizje zmian i chca cos zrobic to niestety plankton polityczny.. nie maja zaplecza gowno zrobia. Ci z wiekszych parti to zwykly plebs ktory chce zrobic skok na kase.. no ale coz zaglosowac na kogos trzeba.. pewno znowu starego znajomy bedzie jakis startowal to na niego oddam glos, wkoncu trzeba wspierac swoich ziomkow, a jaka to juz bedzie partia nie wiem i nie interesuje mnie to.. pewne jest to iz wygra wybory PO, zrobi z pisem koalicje rzadowa - mam tylko nadzieje ze publika przez te kolejne cztery lata ich rzadu pozna sie na nich, przypomna im sie czasy awsu i wygna ich na stale z zycia politycznego tak jak to zrobilo z sld podczas tej kadencji..

TERAZ PREZYDENT

Jak wiadomo cimoszewicz zrezygnowal, byl moim kandydatem chociaz uwazalem ze powinien sobie dac spokoj i wogole nie startowac. na sile go umoczyli, jak to sie mowi znalezli na niego haka... nie ma go wiec na kogo? henia bochniarz? no k thx, babka wydaje sie dobrze mowic.. ale.. nie ma szans w wyborach badzmy realistami.. w pierwszej turze zapewne zaglosuje na stana tyminskiego, on tez pewno nie wygra ale zaglosuje na niego zeby mu nie bylo przykro i zeby chociaz udalo mu sie uzbierac ten 1 %.. i zeby tusk nie wygral w pierwszej turze...
W drugiej turze juz bede musial oddac glos albo na tuska albo na prezia wawy.. dwie kaczki do wyboru ktora lepsza? w takiej sytuacji zaglosuje na tuska, nie lubie goscia ale jakos on wyglada, jest mlodszy od kaczyniaka, lepiej sie prezentuje w garniaku a ze prezydent c@#!a moze to chociaz niech to bedzie jakis niezle wygladajacy gosc a nie 150 cm ch.uj na kaczych nogach ktory wyzywa biednych warszawiakow od "dziadow"
ah.. czemu nie zaglosuje na pana borowskiego z sdpl ? - z prostej przyczyny... kiedy cimoszewicza probowano osmieszyc, zmieszac z blotem.. nawet nie ruszyl paclem ani go nie wsparl - lewica powinna byc solidarna

fukthx

+Quote Post
ymma
post 4:01, 17 09 2005
Post #18

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2258

CYTAT
lewica powinna byc solidarna

Lewica powinna być martwa! biggrin.gif

Socjalizm, komunizm to jakieś chore twory, kompletnie bezsesu, choć ładnie brzmią w teorii. Socjalizm umrze, prędzej czy później ale umrze. Ja płakać nie będę.

W krajach zachodnich, tych, gdzie podobno króluje socjalizm, tego socjalizmu w socjaliźmie już praktycznie nie ma, zwą tak owo coś z rozpędu. Tylko u nas wciąż świerze tęsknoty za czymś co było w młodości 70 letniej pani Jadzi! Ach te pochody I-szo majowe, te obozy ZMP. I to głównie co dobrego można powiedzieć. A kto tęskni mimo to, zawsze może wyjechać na Białoruś - socjalizm pełną gębą. Zapraszam!!!

+Quote Post
tranx-san
post 4:42, 17 09 2005
Post #19

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

CYTAT (ymma @ 2:01, 17 09 2005)

Socjalizm, komunizm to jakieś chore twory, kompletnie bezsesu, choć ładnie brzmią w teorii. Socjalizm umrze, prędzej czy później ale umrze. Ja płakać nie będę.

k wszyscy narzekaja na komunizm nie doswiadczajac go, bo jak moglismy my go doswiadczyc? ja jedynie pamietam mieso na kartki i dosyc dlugie kolejki w sklepach, ludziom zylo sie ciezko ale zycie wtedy bylo calkiem inne.
Wiem tylko jedno, to co mawia dosyc czesto moj ojciec: "Ludziom bylo ciezko, nie bylo luksusowych aut, sprzetu, owocow z afryki, ale kazdy mial prace, mial zajecie, a nie to co teraz - bezrobocie i bieda"
Socjalizm ma bardzo dobre zalozenia, szkoda ze ktos kiedys zrugal ten termin i kazdy porownuje socjalizm z komunizmem albo z faszyzmem...

Socjalizm - wieloznaczne pojęcie, odnoszące się do prób zmniejszenia nierówności społecznych i upowszechnienia świadczeń socjalnych, albo (i) poddania gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze).

[jak dla mnie - zmiejszanie nierownosci spolecznych jak najbardziej ma sens]

dodam rowniez ze czytam "NIE" i ze jestem ANTYKLERYKALEM :C

+Quote Post
TgcRap4
post 10:45, 17 09 2005
Post #20

Hauptmann
Ikona Grupy

CYTAT

Z doswiadczenia wiem ze dyskusja z prawicowcami nie ma zadnego sensu, dlatego jezeli kiedykolwiek doszedlbym do wladzy to skazal bym beton na smierc :X

CYTAT
A JA NA WYBORY POJDE I ODDAM SWOJ GLOS :C czemu ? sam nie wiem.. czy to cos zmieni ? nic a na kogo oddam swoj glos?

Po co? Przeciesz sam powiedziales ze nie ma na kogo glosowac? Wiec po co glosowac na sile?

CYTAT
dodam rowniez ze czytam "NIE" i ze jestem ANTYKLERYKALEM :C

Ja dodatkowo mam portret Gierka na scianie ( z NIE), plakaty 1 majowe, czerwona flage a moim ulubionym daniem jest surowa cebula. Nie pije tez coca-coli i nie jem hamburgerow!

+Quote Post

6 Stron V   1 2 3 > » 
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi