11:19, 19 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 57 Dołączył: 6-11-2003 Nr użytkownika: 682 |
Sprawa jest ciezka, a ze uzycie funkcji "search" oraz "google" nie przynioslo rezultatow, wrzucam pytanko.
Generalnie, szukam JAK NAJPROSTSZEGO skryptu do zmiany klas. Niestety, te ktore sam znalazlem, sa albo polaczone z jakimis gowienkami do zmiany spawn pointu a do tego autor dorzucil jeszcze gratisowo cos w stylu skryptu na automatyczne kucanie (wtf?), albo oferuja zmiane klas pod jednym (niekonczace sie przewijanie, brrr) albo dwunastoma (omg, lol) przyciskami. Czy ktos widzial, zna, moze napisac (niepotrzebne skreslic) skrypt ktory: 1. Bedzie obslugiwal eng / med / fo (eh, w koncu mozna inne skasowac a mi nie potrzeba wiecej...) 2. Bedzie mial (WAZNE!) uzywane 3 klawisze. Jeden dla eng, jeden dla med, jeden dla fo. I, co wazne jeszcze bardziej, nie bede musial wybierac team r / team b. Bo to wola o pomste do nieba, naciskam bind na zmiane na fo, gram w axis, pomylkowo dusze ten odpowiedzialny za allies, i w srodku klanowki laduje w przeciwnym teamie... lol. Moze da sie jednak jakos uzaleznic te axis / allies od teamu w ktorym sie obecnie znajduje, a nie obarczac mnie koniecznoscia uzycia 6 przyciskow zamiast 3 (3 dla allies, 3 dla axis)? :/ Mam nadzieje, ze Ci ktorzy mogli by mi pomoc, byli w stanie zrozumiec o co mi chodzi |
|
|
|
![]() |
15:05, 19 11 2003
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 4 Dołączył: 19-11-2003 Nr użytkownika: 766 |
Afaik nie da sie zrobic tak zeby te same klawisze dzialaly dla obu stron jak w rtcw-jest to kwestia skladni podczas wybierania klasy. Ale mozna do 2 oddzielnych plikow umiescic odpowiednie bindy zawierajace te same klawisze i odpowiednio je wlaczyc zaleznie od klasy ktora chcemy grac; mozna to zrobic recznie wpisujac z konsoli oppowiednio "exec *.cfg" lub poprostu wczesniej zbindowac w autoexec.cfg, np.:
bind x "team red; exec axis.cfg" //dolaczenie do axis i wybranie odp. bindow bind a "team blue; exec allies.cfg" //analogicznie bind z "team spectator" //spectator i teraz w odpowiednich w/w plikach nalezy umiescic dla axis: bind Home "team r 1 8 38; say_team ^7Medic" bind PGUP "team r 2 8 38; say_team ^7Eng mp40" bind PGDN "team r 2 23 38; say_team 7Eng K43" bind Ins "team r 3 8 38; say_team 7^FieldOps" a dla allies: bind Home "team b 1 8 37; say_team ^7Medic" bind PGUP "team b 2 8 37; say_team ^7Eng Thompson" bind PGDN "team b 2 24 37; say_team ^7Eng Garand" bind Ins "team b 3 8 37; say_team ^7FieldOps" kolorki etc mozna sobie oczywiscie zmienic; cyferki za "team" to odpowiednio strona, klasa, bron glowna i pdodatkowa (tutaj domyslnie dual pistol jesli sie zdobedzie 4lvl). Jesli ktos zna sposob na uniwersalne bindy dla smialo ;p Jesli nie to radze wyrobic sobie nawyk wciskania klawisza z wyborem strony po kazdym koncu rundy |
|
|
|
15:27, 19 11 2003
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Widze Whatever że na dobre przechodzisz z ciemnej strony mocy (RTCW) na jasną strone mocy (ET)
Chcoiaż ciemna strona mocy roxx. Nie da się zrobić skryptu do zmiany 3 klas dla axis i allies na 3 przyciskach. (no chyba że chcesz pod jednym przyciskiem mieć zmiane pomiędzy dwiema klasami :/ ) Musi być dodatkowy klawisz do zmiany pomiędzy axis/allies Akurat w Et zrobili tak nie inaczej. off-topic: To imo jeden z wielu niedopracowanych lub zje.banych elementów ET. Dla przypomnienia kody poszczególnych klas, teamów i broni - jakbyś pogłówkował to na tej podstawie sam byś zrobił sobie skrypt bez spamowania forum AXIS medic: team r 1 3 lt: team r 3 3 eng smg: team r 2 3 eng garand team r 2 23 ALLIES medic: team b 1 8 lt: team b 3 8 eng smg: team b 2 8 eng garand: team b 2 24 Dobra piszemy skrypt (nie chce mi sie sprawdzać, pisze z głowy - może nie działać i gdzieś sie walnąłem a srypt jest z d.upy) set medic-axis "team r 1 3; echo Biore medyka" set lt-axis "team r 3 3; echo Biore lt" set eng-axis "team r 2 3; echo Biore enga" set medic-allies "team b 1 8; echo Biore medyka" set lt-allies "team b 3 8; echo Biore lt" set eng-allies "team b 2 8; echo Biore enga" set team-wybierz "vstr team-axis" set team-axis "set medic vstr medic-axis; set lt vstr lt-axis; set eng vstr eng-axis ;set team-wybierz vstr team-allies;echo Wybieram axis" set team-allies "set medic vstr medic-allies; set lt vstr lt-allies; set eng vstr eng-allies; set team-wybierz vstr team-axis;echo Wybieram allies" bind F9 vstr team-wybierz bind F10 vstr medic bind F11 vstr lt bind F12 vstr eng Koniec F9 - wybór teamu F10 - wybór meda F11 - wybór lt F12 - wybór enga Oczywiście zawsze musimy przed wyborem klasy (F10, F11, F12) wybrać team (wystarczy raz czy dwa nacisnąć klawisz F9 przed meczem), poźniej tylko zmieniamy klasy. Tym sposobem tymi samymi klawiszami wybieramy te same klasy axis/allies tylko pilnujemy czy F9 jest ustawione na xaxis czy allies. Jeszcze pozstaje wybór pomiędzy eng smg/garand - to też można zrobic na jednym klawiszu ale nie chce mi się komplikować tego skryptu ani pisać więcej. W przypadku tego skryptu można tylko wybrać enga-smg. Analogicznie można zrobić dla pozostałych klas, w tym wybór poszczególnych broni soldiera i covera na jednym klawiszu, skrypt stanie się trochę bardziej rozbudowany (rozumiem Whatever że całą klawe masz zasraną w bardzo potrzebnych bindach i szkoda ci cennych klawiszy marnować i musisz mieć skrypt tylko na 4 klawiszach Jesli ktoś tego skryptu nie rozumie (chociaż tutaj imo nie ma nic do nie zrozumienia) to można porobić kilka oddzielnych configów odpalanych przez poszczególne klawisze komendą exec, ale ja osobiscie wole mieć przegląd wszystkiego w jednym configu. |
|
|
|
16:33, 19 11 2003
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
a nie da się tego zrobić tak?
set r_medyk "team r 1 3" set b_medyk "team b 1 3" bind x "team r 1 3; vstr b_medyk" bind x "team b 1 3; vstr r_medyk" |
|
|
|
17:14, 19 11 2003
|
|
|
Eeee...
1. Dankan, nie wiem czy da sie czy nie. Nie znam sie, dlatego pytam 2. Swiety, Darth Vader rox, wciaz. Gdyby tylko nie istnial problem pewnego uszczuplenia sil imperialnych, i to do wielkosci, przy ktorej wyzej wspomnianemu osobnikowi brakuje juz nowych misiow do duszenia, nigdy bym nie opuscil Coruscant 3. Kody do teamow i broni znalazlem, skrypt na 12 przyciskach pewnie bym napisal i ja. Twoj powinien dzialac, ale nie spelnia podstawowego zalozenia niestety :/. Innymi slowy, przy moich "umiejetnosciach", jestem PEWNY ze w jakis cupie czy innym ladderze wyladuje w przeciwnym teamie. 4. Wiem ze da sie to zrobic, chyba, w ET pro. Urywek FAQ: /class command allows easier scripting for class-change-scripts. Syntax: /class classname primaryweapon# classname can be one of s,m,e,f,c for Soldier, Medic, Engineer, Field Ops, Covert Ops. Primaryweapon# is the weapon number as it appears in the limbo menu. Czyli, jesli mp40 oraz thomson maja numer 1 w menu limbo (bo maja), to wystarczy walnac cos w stylu /bind F5 class m 1. Albo jakos tak. Nie znam sie, nie jestem skrypciarzem. Co nie zmienia faktu, ze fajnie by bylo miec takie cus takze i pod et_main... :/ |
|
|
|
22:39, 24 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 167 Dołączył: 14-11-2003 Skąd: wawa Nr użytkownika: 729 |
http://www.enemyterritory.pl/index.php?opt...&id=31&Itemid=3 <-- tu jest bardzo dobry skrypt, i w dodatku prosty w edycji. Napisz mi DOKLADNIE na maila jaki skrypt ci jest potrzebny (napisz nawet pod jakim guzikiem co ma byc) a moze sie pofatyguje i ci go napisze
|
|
|
|
11:28, 25 11 2003
|
|
|
Heh... skrypt napisalem sobie sam, bazujac na tym info z bani. Well, skrypt. 3 bindy. Ale dziala, tylko na et_pro, ale i tak na innych serwerach sie nie pojawiam. Mam pod F5 meda, pod F6 fielda a pod F7 enga, i to niezaleznie od teamow i innych dziwnych rzeczy jakie wprowadzilo ET =)
Za to mam problem z innym skryptem. I moze tutaj ktos poradzi cos znow (licze na Swietego). Skrypt ktorym ustawia sie miejsca respawnow. To juz totalnie przekracza moje mozliwosci, ale wiem w zarysach jak chcialbym zeby wygladal, i, o dziwo, chyba wiem jak mozna to napisac (co nie zmienia faktu, ze nie poradzilbym sobie sam). Zalozenia: A. Skrypt maksymalnie prosty w obsludze. B. Nie uzalezniony od strony (allies / axis) C. Maksymalnie mala liczba klawiszy (3 badz 1) Pomysly: 1. ET ma te mila wlasciwosc, ze plik wrzucony w main o nazwie nazwa_mapy.cfg, na przyklad oasis.cfg (bodajze?) startuje automatycznie w momencie wgrania sie mapy. Mozna wiec typowe dla map spawny (bo jak rozumiem, jest to tutaj mocno posrane i kazdy ma swoj wlasny numer, a nie ma allies side / axis side?) wgrywac wlasnie w ten sposob. 2. Co do funkcjonalnosci, rozwiazanie najlepsze to bindy pod 1 badz 2 klawiszami. W przypadku 1, wyobrazam sobie ze mogloby to wygladac w ten sposob: wciskam F8 1 raz, i (dajmy na to na goldrush, jako axis) spawn zmienia mi sie z flagi na ten dolny. Wciskam F8 po raz drugi, i spawn zmienia sie na flage znowu. Oczywiscie, dajac say_team gdzie bede sie spawnowal. Kiedy na mapie sa 3 spawny, dziala to analogicznie. Co do 3 klawiszy (a jest to rozwiazanie BARDZO preferowane przeze mnie), powinno to byc o wiele prostsze (?). F9, spawn no1, F10, spawn no2, F11, spawn no3. Ktory jest 1, ktory 2 a ktory 3 na danej mapie, to juz oczywiscie kwestia praktyki i gry tam... badz dobrej pamieci. Anyone? |
|
|
|
13:56, 25 11 2003
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 4 Dołączył: 19-11-2003 Nr użytkownika: 766 |
To ja powiem tyle ze w et spawny dzialaja inaczej, tzn kazdy numerek spawna to scisle okreslone miejsce na mapie (ustalone przez mappera, a nie jak w rtcw blizej/dalej axis/allies); co wiecej 1 ten sam numer oznacza najczesciej 2 rozne spawny zaleznie od strony !:D Czyli niezly bajzel ;U skrypt da sie oczywiscie zrobic, na kazda mapa musi byc inna konfiguracja bindow (na mapie mamy maxymalnie 2-3 spawny podczas gdy ilosc numerkow to 6- "setspawnpt" od 0 do 5) - tutaj jest mozliwosc wrzucenia wszystkiego pod 1 klawisz i robienia "cycle", co oczywiscie nie nadaje sie do szybkiej zmiany spawna+kill, lub ustawiamy 3 rozne klawisze (railgun ma 3 spawny, battery ma 6 roznych
|
|
|
|
15:38, 25 11 2003
|
|||
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 54 Dołączył: 3-11-2003 Skąd: Gliwice :> Nr użytkownika: 658 |
Nie... bo 1. x dwa razy zbindowany wienc przypisuje do x to ostatnie czyli -> bind x "team b 1 3; vstr r_medyk" 2. naciskasz x raz wybieraz meda alajs potem dajmy na to potrzeba enga zameinasz sie na enga , znow naciskasz x i jestes w axis 3.Mozna zrobic tak ze xem zmieniamy med alajs/axis ale wybieramy go klawiszem y - dzieki temu raczej sie nie pomylimy ale zato zwieszy sie czas na reakcje potrzebny :/ 4. Probowalem cos z auto zmiana axis na alajs i odwrotnie po koncu rundy - niestety w intermision nie dziala nic bindowane klawisze ani "/polecenie" (np nie mozna zrobic scrshoota z awardsami ) EDIT: przy wykorzystaniu wait mozna zrobic scrshoota - ale przed intermision trza nacisnac "x" wienc tez lipa :/ Jedyne sensowne rozwiazanie to te z etpro |
||
|
|
|||
17:12, 25 11 2003
|
|
|
Ok, szybka notka, i bardziej precyzyjne pytanie zarazem. Czy jest jakakolwiek komenda / metoda na to, zeby po wejsciu, dajmy na to, do axis, ET rozpoznawalo ze my jestesmy w axis? Tak jak rozpoznaje jaka mape gramy (vide, oasis.cfg), moze istnieje metoda na to, zeby rozpoznawal czy jestesmy w "team red" czy w "team blue"?
|
|
|
|
22:58, 25 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 167 Dołączył: 14-11-2003 Skąd: wawa Nr użytkownika: 729 |
http://www.enemyterritory.pl/index.php?opt...&id=33&Itemid=3 <-- tu masz opisy 3 pierwszych map, na 3 kolejnych musialbys poeksperymentowac, ALE zmiana respa liczy sie wlasciwie tylko na battery (gdy jestes axis i ktos podlozy dynamit) i gold kiedy ciezarowka jest za pierwsza bariera (allies) i cofasz sobie respa. Do tego wystarcza 2 klawisze
|
|
|
|
10:49, 26 11 2003
|
|
|
Bardzo proste. "Skrypt":
bind F1 setspwnpt 1 (albo jakos tak) bind F2 setspwnpt 2 bind F3 setspwnpt 3 bind F4 setspwnpt 4 I to jest WSZYSTKO (ok, uogolniajac) co jest mi potrzebne, jesli tylko skrypt "wie" ze jestes w axis badz allies. Bo jesli nie, to musisz wczesniej dusic klawisze odpowiedzialne za te allies badz axis, a to jest za duzo na i tak przeladowany informacjami mozdzek bubika (czyli mnie, dla nieznajacych 100 i 1 moich ksywek). Zdaje sobie sprawe z tego, ze spawny beda rozne w zaleznosci od map, ale nie przeszkadza mi to. Po kilku pierwszych meczach bede pamietac, ze, przykladowo, na radarach F3 to boczny spawn a F1 flaga, za to na oasis F1 odpowiada za Old City... |
|
|
|
17:21, 29 11 2003
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
W skrypcie w którym podawałem ja i inni nie ma problemu że znajdziesz się w przeciwnym teamie !!
Po prostu przed meczem wybierasz czy jesteś axis czy allies i później tylko wybierasz klasy bez obawy że znajdziesz się w innym teamie ! To samo można zastosowac do wyboru spawnów ! Osobiście uważam że podstawowe klasy i spawny powinny być zbindowane na pojedyńczych klawiszach. Bo wielokrotne naciskanie jednego przycisku w celu zmiany spawna lub klasy to kojarzy mi się z cycle weapons i medykiem który zmienia wszystkie bronie po kolei aby wyciągnąć strzykawkę Co do repsawnów. To jest 6 różnych numerów spawnów które w zależności od mapy odpowiadają za dany spawn. Na niektórych mapach działają tylko 3 numery na innych 4 inne itp. Może jest ich nawet więcej ale nie sprawdzałem. Poza tym róznice pomiędzy spawnami często są kosmetyczne. Np 2 metry przed flagą lub 2 metry za flagą. Ale to często może mieć duże znaczenie podczas klanówek że zrespawnujemy się 4 metry bliżej lub dalej. Najlepiej niech każdy sobie sam pokombinuje. Np na oasis można zrepsawnować się jako allies odrazu przy półkach z ammo. Na railgun oprócz wyboru miejsca samego spawnu możemy spawnować się albo przy barierce albo w głębi za flagą. Mapa radar - działa tam chyba wszystkich 6 punktów respanowych. Teraz pytanie czy w niektórych nietypowych spawnach moze zrespawnować się cała drużyna ? czy też częśc losowo zostanie przydzielona do spawnu kilka metrów dalej ? jakby to ktoś mógł sprawdzić w więcej ludu na serwerze. W RTCW np na beach na sniper hill mógł się zrespawnować tylko 1 czy 2 graczy, reszta pomimo że wybrała ten niestandardowy spawn spawnowała się w domyślnym bo pojemnosć spawnu na sniper hill była ograniczona. Nie gram na serwerach z 50 slotami ale czy jest np możliwe aby cała 25 osobowa drużyna zrespawnowała się przy command post na radar ? Czy w ET jest coś takiego jak pojemność spawnu ? (jak było w RTCW) Jeśli nikt nie wybiera spawnu to wszsycy spawnują się w jednym miejscu. Ale tu też jest jakaś losowość bo jeden spawnuje się trochę za flagą drugi trochę przed flagą trzeci po środku Na radar przy fladze są 3 miejsca respawnowe - jeden koło flagi dwa po przeciwnych stronach. Czy jeśli kilku kolesi wybierze respawn po jednej stronie flagi to reszta zostanie przerzucona na środek lub po drugiej stronie flagi ? Albo czy jest to wtedy całkowicie losowo generowane (tak chyba było w RTCW). Jeszcze jedno. Znowu o RTCW bo znam się na nim trochę lepiej niż na ET. Na jednym z demek iNfensus zauważyłem taką akcję, że kolesie stanęli dokładnie co do centymetrów w miejscu którym spawnuje się przeciwnik, dzięki czemu przeciwnik spawnował się w innym miejscu ! Jakby zajęli ich miejsca spawnu nie pozwalając zrespanwoać się w tym punkcie ! Czy coś takiego działa może w ET ? też trzeba by sprawdzić w więcej ludzi. |
|
|
|
19:02, 29 11 2003
|
|||
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 54 Dołączył: 3-11-2003 Skąd: Gliwice :> Nr użytkownika: 658 |
Jako osoba ktora troche mapowaniem sie ost zajmowala moge powiedziec jak to wyglada "od srodka" . Na tych standarwodych mapach przy spawanie jest dobre 25-30 miejsc dla pojedynczego gracza. (i przesuniete trohe dla axis i alajs zeby nie nachodzily na siebie) To ze rozrzuca ich troche to dalego ze te 25 to troche miejsca zajmuje a zeby sie nie "sklejac" i zapewne jest to poprostu randomowo przydzielane. Takze raczej nie zapchasz spawna na clanowkach Propo ost motywu z blokowaniem spawnu - jest to zapewne zrobione tak by nie bylo teleportfragow - tak jak w q1,q2,q3.. jednak biorac pod uwage liczbe miejsc to raczej sie ten walek nie uda w et :/ (przy 6v6 ofqrx) |
||
|
|
|||
1:44, 30 11 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Half ProPlay0r Postów: 30 Dołączył: 18-08-2003 Nr użytkownika: 106 |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |