19:40, 21 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 124 Dołączył: 29-09-2003 Nr użytkownika: 334 |
Pytanie dla "starych wyjadaczy" RTCW:
Z tego co wiem z roznych polslowek i tekstow rzuconych mimochodem duza czesc graczy "przezucila" sie z "czystego" wolfa na ET. Ciekaw jestem czemu. Nigdy nie gralem w RTCW wiec nie wiem jaka jest roznica, ale slyszalem w wiekszosci dobre opinie. Wiec w czym jest gorsze od ET? A moze w czyms lepsze? ps. Prosze o wypowiedzi tych co grali w RTCW, a nie tych co slyszeli, ze podobno itp. ps2. Jezeli sie moderatorom topic nie podoba to ja nie bede mial do nich zalu gdy go skasuja. Tworze go by zaspokoic moja ciekawosc. |
|
|
|
![]() |
19:54, 21 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 60 Dołączył: 11-08-2003 Skąd: who knows Nr użytkownika: 86 |
et jest gorsze od rtcw, to pewne i koniec. Dlaczego czesc osob przesla na et ? Zeby jezdzic po glowach lamkom, owczy, slepy ped za moda i nowosciami, dlatego ze nie ma z kim grac w rtcw.Obejrzyj pare dem z quakeconu czy pare meczy klanow z wyzszej polki, zobaczysz dlaczego i w czym rtcw jest lepsze do et.
|
|
|
|
20:10, 21 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 70 Dołączył: 21-09-2003 Skąd: Krosno Nr użytkownika: 274 |
ET nie jest lepsze od RtCW... wg mnie nie mozna nawet tego tak porównywać
RtCW jest bardziej dynamiczne, mapy sa mniejsze itd ET jednak nie jest jednak jakas cienka gra. Gra jest ciekawa, miny itp, xp po prostu RtCW > ET 4 EVER |
|
|
|
21:39, 21 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
Bo wiecej osob w to gra?
Wiem ze nie do konca mozna isc tym tokiem rozumowania, ale w porownaniu do rtcw et jest gra dla duzo wiekszej ilosci osob- jest za free. Mapy sa gorsze i jest ich mniej. Za to xp engowie stwarzaja wiecej mozliwosc i pod pewnymi wzgledami et jest ciekawsza gra. |
|
|
|
23:33, 21 11 2003
|
|||
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 197 Dołączył: 22-09-2003 Nr użytkownika: 283 |
Map wcale nie jest mniej (chyba, że tylko te 6 podstawowych |
||
|
|
|||
23:43, 21 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 95 Dołączył: 30-09-2003 Nr użytkownika: 339 |
Et jest ciekawsze. Wystarczy zrobic mod do ET i juz bedzie takie same tempo strzelania. - chodzenie mozna ustawic w cvarach servera. Rtcw - mnie zwyczajnie znudzilo. Beach?Beach...no to moze beach?
Do Rtcw raczej nie wroce - ET jest bardziej rozbudowane. |
|
|
|
1:44, 22 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 165 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 330 |
A mnie wlasnie przyciagnela idea xpa i rozwoju postaci - dlatego ze lubie gierki gdzie postac ktora prowadze zmienia sie w ten czy inny sposob (stad cRPG typu Bg2 to moj favourite genre).
A tu prosze - ladnie postrzelasz to szybszy reload , mniejszy recoil. Troche pobiegasz, pobedziesz na polu walki - lepsza kondycha , wiecej miecha ochronnego dla organow wewnetrznych , podkladasz 10 z kolei dynamit - wiesz jak to zrobic w 2 sekundy zamiast 5. To jest dokladne przeciwienstwo jakiegos Quakea gdzie co gra to to samo. A tu prosze - jak widzisz lisc na helmie wroga a ty masz jedna kreske to moze byc problem. Ale rzecz jasna expertem co do RTCW nie jestem wiec nie stwierdze co jest lepsze. Ale z tego co widze w ET to na RTCW raczej sie nie przerzuce. |
|
|
|
2:12, 22 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Half ProPlay0r Postów: 77 Dołączył: 31-07-2003 Skąd: Kalisz Nr użytkownika: 48 |
ja sie pozno przekonalem do et i uwazam nadal ze rtcw jest lepsze, ale w rtcw jzu nikt nei gra i musialme przejsc :/
|
|
|
|
4:03, 22 11 2003
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 19 Dołączył: 21-10-2003 Nr użytkownika: 535 |
moje zdanie:
rtcw > ET ludzie@rtcw < ludzie@ET cena rtcw(cd-key) / et jest za free ET wprowadilo nastepny level do gier fpp(np. XP playera), to samo zrobilo rtcw np. w porownaniu do q3 podsumowujac uwazam ET za gre gorsza pod wzgledem Gameplaya niz rtcw natowiast lepsza pod wzgledem wprowadzonych rozwiazan. zatwardzaialsc polskich graczy rtcw nie pozwalal na rotacje map :C, chlopaki co grali to pamietaja ze na na forum zawsze bylo TAK TAK, natomiast jka szedl vote to zradko sie zdarzalo ze przeszedl i nsatapil map change. aaa no i njawazniejesze, w rtcw jest venom, praktycznie nieuzywany ale jest pzdr dla wszytkich ktorzy mnie jeszcze kojarza |
|
|
|
8:44, 22 11 2003
|
|||
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 124 Dołączył: 29-09-2003 Nr użytkownika: 334 |
Gdzie moge znalesc te demka i czy nie potrzebuje gry by je odtworzyc? Co do wszystkich odpowiedzi to rtcw ma Waszym zdaniem lepsza grywalnosc. Ale nie piszecie dlaczego. Moze to po prostu sentyment. Cwir3k' napisales: " ... jednak watpie zebym zobaczyl taka precyzyjna gre w ET jak w RtCW...". Co przez to rozumiesz? Swietne zgranie? Prosper napisal: "Mapy sa gorsze i jest ich mniej". Oficjalnych owszem, ale jest sporo fajnych map stworzonych przez graczy. Poza tym pojawiaja sie konwersje z RTCW (np. cala masa roznego rodzaju plaz). Sa duzo slabsze? Czy przypadkiem TC Base nie jest konwersja (jest grana dosyc czesto na ktoryms tam srevie)? Ja osobiscie jej bardzo nie lubie (teamy musza miec swietne zgranie, zeby walka byla dluga i ciekawa). Wiec co to znaczy "gorsza mapa"? |
||
|
|
|||
13:15, 22 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 63 Dołączył: 6-09-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 192 |
dynamika strzelania
w ET - BUM BUM BUM BUM w RTCW - TRATATATATATATAT o wiele szybciej sie strzelalo na jednym magazynku jak byles dobry mogles rozjechac caly team tutaj natomiast dwoch jest ciezko przejsc wolniejsze strzaly robia swoje i chyba mniej H zabieraja 0_o czy moze tylko wolniejsze nie wiem =] a dla mnie powinni zrobic jak w shrub jak zabijesz goscia to wypluwa apteczke bierzesz apteczke i rozpruwasz nastepnego =] z q2 wziete ale super =] |
|
|
|
16:37, 22 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Validating Postów: 221 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Kraków Nr użytkownika: 20 |
dlaczego ET < RtCW ?
bo:
|
|
|
|
16:39, 22 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 138 Dołączył: 14-10-2003 Nr użytkownika: 465 |
RTCW było bardziej dynamiczne. ET ma w sobie coś co napoczątku mnie odżucało ale w wakację się przekonałem, niestety nie umiem nazwać "tego czegoś"
Mapki, są konwersje i co z tego: BASE jest może na 2 3 polskiech serwach BEACH wg mnie straciła klimat z wolfa, a była to przezież KULTOWA mapka co ASSULTEM (asfaltem) i TRAM (w to się żadko w polsce grało, kolejka linowa i 3 zamki coś jak kolejka na Kasprowy Tak na dobrą sprawę to rtcw i et nie mają, wg mnie, ze sobą aż tak dużo wspólnego. i wielki minus et jest darmowa, wiem że zaraz wielu sie oburzy, ale przez to strasznie obniża sie poziom rozgrywki. ludzie ściągna sobie gierkę, nasrają na serwach, nawet jak bana by dostali (hehe ciekawe jak przepraszam za mało składny post ale jestem jeszcze bez kawki pzdr |
|
|
|
18:28, 22 11 2003
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Dla mnie temat rzeka
RTCW > ET To co najbardziej odróżnia RTCW (nie licząc nowych map, broni i klas) od ET to 1) szybkostrzelność broni. Mp40 RTCW - 600 strzałów na minutę Mp40 Et - ok 200 strzałów na minutę Thompson RTCW - 500 strzałów na minutę Thompson ET - ok 200 strzałów na minutę Czyli podstawowe bronie w ET strzelają od 2.5 do 3 raza wolniej niż w RTCW. I dlatego ET nigdy nie będzie tak dynamiczne jak RTCW. Tak jak kiedyś ktoś powiedział pociski w ET wypełzają z lufy. Oczywiście to wolniejsze strzelanie częsci się podoba, częsci nie (mi też). Zaleta jest taka że chociaż w ET wolniej się strzela to jest jakby czas na zastanowienie się i lepsze przycelowanie czyli hsy lepiej wchodzą Nie bez powodu mówi się że medyk w ET szybciej rzuca se apteczki pod nogi niż dostaje hs-y 2) Fizyka ruchu Ograniczenia fizyki ruchu w ET są większe niż w RTCW. Trudniej w ET wykonać trick jumpy. To też jednym się podoba innym nie (mnie też się nie podoba) W sumie ET bliżej do gier typu MoHaa czy BF1942 a RTCW bliżej do Q3. Jedni wolą to drudzy to. Ja wole bardziej dynamiczne gry (Quake) 3) RPG w FPS Et wprowadza elementy RPG czyli klasy, punkty doświadczenia. To też ma zwolenników i przeciwników. Ja uważam że ten cały system xp tylko psuje grę, ludzie nie grają na objective tylko na nabijanie własnego xp. Xp tylko powiększa róznice pomiędzy słabymi a dobrymi graczami (dobry szybciej nabija xp stając się jeszcze lepszy) 4) Bronie snajpera i pf To chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć że snajperki w ET są totalnie zj.ebane. PF w RTCW też jest lepszy, w RTCW to broń bardziej taktyczna. W ET został sprowadzony do roli pukawki typu rocket launcher z Quakea. 5) Miny Większości miny się podobają ale to dla mnie kolejny element zwalniający tempo gry. Ludzie zamiast strzelać i walczyć kładą miny. 6) Nowe bronie To jeden z niewielu elementów które podobają mi się w ET. mortar, k43, mg które jst dużo lepsze niż w RTCW 7) Mapy W RTCW też były mapy z d.upy np castle. Ale generalnie mapy z RTCW są jakby lepiej przemyśalne, chociaż róznica w jakości imo nie jest duża. A propo konwersji to pomysł konwertowania map z RTCW do ET jest z d.upy i ludzi któzy nie grali w RTCW proszę o nieocenianie mapy base na podstawie jej konwersji tc_base. Ostatnio grając na tc_base stwierdziłem że czym dłużej gram na tej mapie tym uzmysławiam sobie większą żałobę ET w porównaniu z RTCW. Imo prawdziwe ET to oasis, radar goldrush a nie tc_base. Sytuacja RTCW w Polsce. To jest fenomen bo ludzie w RTCW w Polsce na FFA nie grają (w przeciwieństwie do Europy Zachodniej). Zostało tylko pare klanów sporadycznie grających. Scena RTCW nawet kiedy miała największe rozmiary nadal była bardzo mała, wystarczyło odejście kilku klanów (przy okazji wyjścia ET) aby się załamało. Poza tym większość ludzi w Polsce w RTCW nic nie osiągnęło, nawet z tych lepszych klanów. Żaden z polskich klanów nie osiągnął żadnego skucesu w CB, rtcw.no czy w innych zawodach (nie licząc C4 które wygrało II lige CB open cup) (pewnie naraże się większości ale imo taka jest prawda) i gdy tylko ukazała się gra podobna do RTCW (czyli ET) natychmiast przerzuciło się na nią mając nadzieje że dopiero tu coś osiągną. Powtórze za jednym z lepszych graczy RTCW który nadal pozostał przy RTCW że RTCW wielu graczy poprostu przerosło i przerzucili się na coś innego. Częśc ludzi poprostu znudziło się RTCW (sporo oób wróciło do ET które dawno nie grały w RTCW). W RTCW działał też wspomniany "syndroma beacha" czyli tylko 1-2 mapy grane na FFA, na inne ludzie nie chcieli votować (na zachodzie nie było takich problemów). Co jeszcze ważne w Polsce były problemy z serwerami. Włąsciwie jedynym porządnym serwerem RTCW Polsce był Toadie. ET ET jest darmowe Inaczej nie byłoby tylu tłumów na FFA, tylu nowych graczy. Oczywiście to dla niektórych może być wadą bo jest mnóstwo nowych przypadkowych ludzi, poziom jest niższy. Fani fps i tak zagrają w grę obojętnei czy będzie darmowa czy nie. Przypadkowe osoby nie wydadzą kasy na niedarmową grę. ET jest nowa A każda nowość przyciąga ludzi Dlatego ET ma perspektywy, o każdej porze dnia i nocy można zagrać bo dużo ludzi gra w ET. Dlatego sporo ludzi przeszło z RTCW na ET bo w RTCW nie mieli już z kim grać. Co prawda gdyby zebrać do kupy tych wszystkich którzy mówili że nie ma z kim grać to wtedy już byłoby z kim grać Jak dla mnie ET to nowa gra, nowe bronie, darmowość i związana z tym popularność. Pod każdym innym względem RTCW > ET. |
|
|
|
18:34, 22 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 50 Dołączył: 20-09-2003 Skąd: Łaziska Górne Nr użytkownika: 264 |
wdług mnie RtCw było lepsze , no aleświat idzie dalej i mamy ET które jest bardzije dopracowane - bronie , (hujowe dzwięki)grywalność
|
|
|
|
18:35, 22 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
[QUOTE=WOLFszLAGIER,16:28, 22 11 2003]
2) Fizyka ruchu Ograniczenia fizyki ruchu w ET są większe niż w RTCW. Trudniej w ET wykonać trick jumpy. To też jednym się podoba innym nie (mnie też się nie podoba) [/QUOTE Ograniczenia wcale nie sa wieksze. mi sie w et robi duzo latwiej tricki jumby czy strafe-jumpy niz w rtcw. mimo ze mam troche mniej klatek. [QUOTE=WOLFszLAGIER,16:28, 22 11 2003] 3) RPG w FPS Et wprowadza elementy RPG czyli klasy, punkty doświadczenia. To też ma zwolenników i przeciwników. Ja uważam że ten cały system xp tylko psuje grę, ludzie nie grają na objective tylko na nabijanie własnego xp. Xp tylko powiększa róznice pomiędzy słabymi a dobrymi graczami (dobry szybciej nabija xp stając się jeszcze lepszy) [/QUOTE] Elementy Rpg- to ciekawostka. jednym sie podoba innym nie. Dobrzy sa jeszcze lepsi, slabi sa slabsi. [QUOTE=WOLFszLAGIER,16:28, 22 11 2003] 4) Bronie snajpera i pf To chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć że snajperki w ET są totalnie zj.ebane. PF w RTCW też jest lepszy, w RTCW to broń bardziej taktyczna. W ET został sprowadzony do roli pukawki typu rocket launcher z Quakea. [/QUOTE] Zgadzam sie w zupelnosci. Sniperka to jedno wielkie nieporozumienie. PF choc jest slabszy za to bardziej szybkostrzelny. I nie ma w et miszczow pfa- gdzie w rtcw bylo ich kilku. Tzn jest jeden [QUOTE=WOLFszLAGIER,16:28, 22 11 2003] 5) Miny Większości miny się podobają ale to dla mnie kolejny element zwalniający tempo gry. Ludzie zamiast strzelać i walczyć kładą miny. [/QUOTE] miny- dzieki nim jest wiecej taktyk i mozliwosci dla engow. Sa bardzo fajnie pomyslana rzecza imo. [QUOTE=WOLFszLAGIER,16:28, 22 11 2003] 6) Nowe bronie To jeden z niewielu elementów które podobają mi się w ET. mortar, k43, mg które jst dużo lepsze niż w RTCW 7) Mapy W RTCW też były mapy z d.upy np castle. Ale generalnie mapy z RTCW są jakby lepiej przemyśalne, chociaż róznica w jakości imo nie jest duża. A propo konwersji to pomysł konwertowania map z RTCW do ET jest z d.upy i ludzi któzy nie grali w RTCW proszę o nieocenianie mapy base na podstawie jej konwersji tc_base. Ostatnio grając na tc_base stwierdziłem że czym dłużej gram na tej mapie tym uzmysławiam sobie większą żałobę ET w porównaniu z RTCW. Imo prawdziwe ET to oasis, radar goldrush a nie tc_base. [/QUOTE] Nic dodac nic ujac. |
|
|
|
18:45, 22 11 2003
|
|
|
Po pierwsze: nie mieszajmy w to poziomu graczy. Pytalem sie o gre nie o ludzi.
Dwa: Wydaje mi sie, ze zmniejszenie szybkostrzelnosci wymusza stosowanie taktyki. Bo co to za zabawa jak jeden gracz rozwala caly team przeciwnika (przyklad MaRIB^a), a reszta moze zwiedzac mape Trzy: Sa gusta i gusciki. Ja np wole spokojniejsze gry (nieznosze Quake, chociaz w 2 troche gralem). I po czwarte: Sam system xp nie jest najglupszy tylko troche go zle zrobiono. Nie zrownowazono klas. Najlepiej byc medem lub czasami field opsem. btw Gra soldierem z pf bylaby fajna gdyby byly "combosy" (np za zalatwienie 4 przeciwnikow 1 strzalem duzo wiecej xp, niz za zabicie 4 typkow 4 strzalami). |
|
|
|
19:29, 22 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 60 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 524 |
RTCW > ET ponieważ:
|
|
|
|
20:46, 22 11 2003
|
|||
|
Oberschutze Grupa: ProPlay0r Postów: 19 Dołączył: 14-10-2003 Skąd: Barlinek City! Nr użytkownika: 469 |
Eee no bez szopek, MaRIB^ zdeka to wyolbrzymil Pozatym ta wielkosc map i czas rozgrywania jednej mapy po jakims okresie zaczyna mnie nuzyc i mimo, ze strzelam co jakis czas do przeciwnikow to w sumie poza niektorymi punktami (wykradanie zlota na goldzie, rush do czolgu, itp.) odnosze wrazenie, ze nic ciekawego sie nie dzieje i wtedy wychodze W RtCW serwer z rotacja sprawial, ze wciagalem sie w rozgrywke na kilka godzin nie spogladajac nawet na zegarek, w ET po kazdej rundzie patrze, ktora godzina, bo jakos mi sie ta rozegrana runda przeciagala |
||
|
|
|||
21:44, 22 11 2003
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Racja
W RTCW (początki) raz grałem ponad 40 h non stop z 2h przerwy na czynności fizjologiczne. W ET nawet nie zbliżyłem się do 1/4 tego rekordu. Et nie wciąga mnie tak bardzo jak RTCW. Rozbudowane kampanie z długimi czasami map tylko sztucznie przedłużają czas gry. W sumie to w Et pomimo wielu nowych rzeczych tak naprawdę prawdziwych nowości nie ma. RTCW to było coś nowego (klasy i teamplay) , ET to kontynuacja tego pomysłu z dodanym nowym deserem który okazuje się zwykłym szajsem - a mianowicie xp. Oczywiście są nowe bronie, mapy ale te elementy nie decydują o nowatorswie danej gry. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |