Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ET vs. RTCW
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Ogólne
Stron: 1, 2
KaeL
Pytanie dla "starych wyjadaczy" RTCW:
Z tego co wiem z roznych polslowek i tekstow rzuconych mimochodem duza czesc graczy "przezucila" sie z "czystego" wolfa na ET. Ciekaw jestem czemu. Nigdy nie gralem w RTCW wiec nie wiem jaka jest roznica, ale slyszalem w wiekszosci dobre opinie. Wiec w czym jest gorsze od ET? A moze w czyms lepsze?

ps. Prosze o wypowiedzi tych co grali w RTCW, a nie tych co slyszeli, ze podobno itp.

ps2. Jezeli sie moderatorom topic nie podoba to ja nie bede mial do nich zalu gdy go skasuja. Tworze go by zaspokoic moja ciekawosc.
2_Blind
et jest gorsze od rtcw, to pewne i koniec. Dlaczego czesc osob przesla na et ? Zeby jezdzic po glowach lamkom, owczy, slepy ped za moda i nowosciami, dlatego ze nie ma z kim grac w rtcw.Obejrzyj pare dem z quakeconu czy pare meczy klanow z wyzszej polki, zobaczysz dlaczego i w czym rtcw jest lepsze do et.
cwir3k`
ET nie jest lepsze od RtCW... wg mnie nie mozna nawet tego tak porównywać wink.gif

RtCW jest bardziej dynamiczne, mapy sa mniejsze itd wink.gif ... lepsza grywalnosc po prostu biggrin.gif ... nie ustepuje pod rzadnym wzgledem ET... no moze pingi troche lepsze do ET biggrin.gif ... ale po 2 latach grania RtCW stalo sie po prostu zbyt monotonne, ograne i po prostu juz nudne. Klany takie jak C4 osiagnely juz co mialy do osciagniecia w RtCW... bo na polskie realia chyba wiecej sie juz nie da... wiec poszly grac w ET bo jest nowe. Nieznane mapy itp. .... to jak z kinder niespodzianka... nie zobaczysz co jest w srodku dopoki nie otworzysz... a w srodku jest tylko kaka wink.gif ...

ET jednak nie jest jednak jakas cienka gra. Gra jest ciekawa, miny itp, xp smile.gif to sa wszystko newsy ktore testuja po prostu jak sie przyjely wink.gif ludziom sie to podoba... ja sam czesto gram calymi dniami w ET bo w RtCW nie ma czasami nawet gdzie grac to jak zobacze jakiegos znajomego w ET to ide grac smile.gif ... jednak watpie zebym zobaczyl taka precyzyjna gre w ET jak w RtCW... wystarczy sobie demka poogladac jak wczesniej pisali... poza tym dzwieki w RtCW mi bardziej leza wink.gif ... PF w et jest bardziej realistyczny imo... ale lepiej sie gra z tym w RtCW:D

po prostu RtCW > ET 4 EVER biggrin.gif .. ale ludzie poszli na gre za free sad.gif bo do ET nie trzeba tylu paczy itp co do rtcw i takich umiejetnosci biggrin.gif no i oczywiscie keja.... bo bez keja to w polsce moznabylo jedynie grac i na kilq nielicznych zagranicznych serkach :/
Prosper
Bo wiecej osob w to gra?
Wiem ze nie do konca mozna isc tym tokiem rozumowania, ale w porownaniu do rtcw et jest gra dla duzo wiekszej ilosci osob- jest za free.
Mapy sa gorsze i jest ich mniej.
Za to xp engowie stwarzaja wiecej mozliwosc i pod pewnymi wzgledami et jest ciekawsza gra.
Gooral
QUOTE (Prosper @ 20:39, 21 11 2003)
Mapy sa gorsze i jest ich mniej.

Map wcale nie jest mniej (chyba, że tylko te 6 podstawowych wink.gif ) ,ale prawdą jest, że są gorsze sad.gif
BadIDea
Et jest ciekawsze. Wystarczy zrobic mod do ET i juz bedzie takie same tempo strzelania. - chodzenie mozna ustawic w cvarach servera. Rtcw - mnie zwyczajnie znudzilo. Beach?Beach...no to moze beach?

Do Rtcw raczej nie wroce - ET jest bardziej rozbudowane.
LOKI 65t
A mnie wlasnie przyciagnela idea xpa i rozwoju postaci - dlatego ze lubie gierki gdzie postac ktora prowadze zmienia sie w ten czy inny sposob (stad cRPG typu Bg2 to moj favourite genre).
A tu prosze - ladnie postrzelasz to szybszy reload , mniejszy recoil. Troche pobiegasz, pobedziesz na polu walki - lepsza kondycha , wiecej miecha ochronnego dla organow wewnetrznych , podkladasz 10 z kolei dynamit - wiesz jak to zrobic w 2 sekundy zamiast 5.

To jest dokladne przeciwienstwo jakiegos Quakea gdzie co gra to to samo. A tu prosze - jak widzisz lisc na helmie wroga a ty masz jedna kreske to moze byc problem. Ale rzecz jasna expertem co do RTCW nie jestem wiec nie stwierdze co jest lepsze. Ale z tego co widze w ET to na RTCW raczej sie nie przerzuce.
Mad
ja sie pozno przekonalem do et i uwazam nadal ze rtcw jest lepsze, ale w rtcw jzu nikt nei gra i musialme przejsc :/
[flo0w]
moje zdanie:

rtcw > ET

ludzie@rtcw < ludzie@ET

cena rtcw(cd-key) / et jest za free

ET wprowadilo nastepny level do gier fpp(np. XP playera), to samo zrobilo rtcw np. w porownaniu do q3

podsumowujac
uwazam ET za gre gorsza pod wzgledem Gameplaya niz rtcw natowiast lepsza pod wzgledem wprowadzonych rozwiazan.
zatwardzaialsc polskich graczy rtcw nie pozwalal na rotacje map :C, chlopaki co grali to pamietaja ze na na forum zawsze bylo TAK TAK, natomiast jka szedl vote to zradko sie zdarzalo ze przeszedl i nsatapil map change.

aaa no i njawazniejesze, w rtcw jest venom, praktycznie nieuzywany ale jest biggrin.gif

pzdr dla wszytkich ktorzy mnie jeszcze kojarza cool.gif
KaeL
QUOTE (2_Blind @ 18:54, 21 11 2003)
Obejrzyj pare dem z quakeconu czy pare meczy klanow z wyzszej polki, zobaczysz dlaczego i w czym rtcw jest lepsze do et.

Gdzie moge znalesc te demka i czy nie potrzebuje gry by je odtworzyc?

Co do wszystkich odpowiedzi to rtcw ma Waszym zdaniem lepsza grywalnosc. Ale nie piszecie dlaczego. Moze to po prostu sentyment.

Cwir3k' napisales: " ... jednak watpie zebym zobaczyl taka precyzyjna gre w ET jak w RtCW...". Co przez to rozumiesz? Swietne zgranie?

Prosper napisal: "Mapy sa gorsze i jest ich mniej". Oficjalnych owszem, ale jest sporo fajnych map stworzonych przez graczy. Poza tym pojawiaja sie konwersje z RTCW (np. cala masa roznego rodzaju plaz). Sa duzo slabsze? Czy przypadkiem TC Base nie jest konwersja (jest grana dosyc czesto na ktoryms tam srevie)? Ja osobiscie jej bardzo nie lubie (teamy musza miec swietne zgranie, zeby walka byla dluga i ciekawa). Wiec co to znaczy "gorsza mapa"?
MaRIB^
dynamika strzelania

w ET - BUM BUM BUM BUM

w RTCW - TRATATATATATATAT

o wiele szybciej sie strzelalo na jednym magazynku jak byles dobry mogles rozjechac caly team
tutaj natomiast dwoch jest ciezko przejsc wolniejsze strzaly robia swoje i chyba mniej H zabieraja 0_o czy moze tylko wolniejsze nie wiem =]

a dla mnie powinni zrobic jak w shrub jak zabijesz goscia to wypluwa apteczke bierzesz apteczke i rozpruwasz nastepnego =] z q2 wziete ale super =]
kober
dlaczego ET < RtCW ?
bo:

• dluzyzny ( meczenie jednej rundy przez 25 min )
  • brak mrocznego klimatu ( za bardzo 'mohaa' )
  • wolniejsze ( nie ma to jak jeden pojedynczy rush w rtcw, ktorym wygrywalo sie runde )
  • gorsze mapy ( zle rozplanowane, a poza tym godzine sie z respow dobiega, 30sek biegu, 2s strzelania )
  • XP ( co to rpg ?? czy fpp ?? )
  • 10 mapowe kampanie na ffa ( dla tych co nie graja ffa, to bez znaczenia, ale ... )

Cezar
RTCW było bardziej dynamiczne. ET ma w sobie coś co napoczątku mnie odżucało ale w wakację się przekonałem, niestety nie umiem nazwać "tego czegoś"
Mapki, są konwersje i co z tego:
BASE jest może na 2 3 polskiech serwach
BEACH wg mnie straciła klimat z wolfa, a była to przezież KULTOWA mapka

co ASSULTEM (asfaltem) i TRAM (w to się żadko w polsce grało, kolejka linowa i 3 zamki coś jak kolejka na Kasprowy tongue.gif )

Tak na dobrą sprawę to rtcw i et nie mają, wg mnie, ze sobą aż tak dużo wspólnego.

i wielki minus et jest darmowa, wiem że zaraz wielu sie oburzy, ale przez to strasznie obniża sie poziom rozgrywki. ludzie ściągna sobie gierkę, nasrają na serwach, nawet jak bana by dostali (hehe ciekawe jak ph34r.gif ) to i tak to oleja bo nie musieli zapłacić czy kombinowac. może rozwiązaniem by było postawienie takiego serwa jak niedościgniony poison byry. ale to mażenia

przepraszam za mało składny post ale jestem jeszcze bez kawki

pzdr
Swiety
Dla mnie temat rzeka

RTCW > ET

To co najbardziej odróżnia RTCW (nie licząc nowych map, broni i klas) od ET to

1) szybkostrzelność broni.

Mp40 RTCW - 600 strzałów na minutę
Mp40 Et - ok 200 strzałów na minutę

Thompson RTCW - 500 strzałów na minutę
Thompson ET - ok 200 strzałów na minutę

Czyli podstawowe bronie w ET strzelają od 2.5 do 3 raza wolniej niż w RTCW.
I dlatego ET nigdy nie będzie tak dynamiczne jak RTCW.
Tak jak kiedyś ktoś powiedział pociski w ET wypełzają z lufy.
Oczywiście to wolniejsze strzelanie częsci się podoba, częsci nie (mi też).
Zaleta jest taka że chociaż w ET wolniej się strzela to jest jakby czas na zastanowienie się i lepsze przycelowanie czyli hsy lepiej wchodzą smile.gif.
Nie bez powodu mówi się że medyk w ET szybciej rzuca se apteczki pod nogi
niż dostaje hs-y smile.gif

2) Fizyka ruchu
Ograniczenia fizyki ruchu w ET są większe niż w RTCW. Trudniej w ET wykonać trick jumpy. To też jednym się podoba innym nie (mnie też się nie podoba)

W sumie ET bliżej do gier typu MoHaa czy BF1942 a RTCW bliżej do Q3.
Jedni wolą to drudzy to. Ja wole bardziej dynamiczne gry (Quake)

3) RPG w FPS
Et wprowadza elementy RPG czyli klasy, punkty doświadczenia.
To też ma zwolenników i przeciwników. Ja uważam że ten cały system xp tylko psuje grę, ludzie nie grają na objective tylko na nabijanie własnego xp.
Xp tylko powiększa róznice pomiędzy słabymi a dobrymi graczami (dobry szybciej nabija xp stając się jeszcze lepszy)

4) Bronie snajpera i pf
To chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć że snajperki w ET są totalnie zj.ebane.
PF w RTCW też jest lepszy, w RTCW to broń bardziej taktyczna. W ET został sprowadzony do roli pukawki typu rocket launcher z Quakea.

5) Miny
Większości miny się podobają ale to dla mnie kolejny element zwalniający tempo gry. Ludzie zamiast strzelać i walczyć kładą miny.

6) Nowe bronie
To jeden z niewielu elementów które podobają mi się w ET.
mortar, k43, mg które jst dużo lepsze niż w RTCW

7) Mapy
W RTCW też były mapy z d.upy np castle. Ale generalnie mapy z RTCW są jakby lepiej przemyśalne, chociaż róznica w jakości imo nie jest duża.
A propo konwersji to pomysł konwertowania map z RTCW do ET jest z d.upy i ludzi któzy nie grali w RTCW proszę o nieocenianie mapy base na podstawie jej konwersji tc_base. Ostatnio grając na tc_base stwierdziłem że czym dłużej gram na tej mapie tym uzmysławiam sobie większą żałobę ET w porównaniu z RTCW. Imo prawdziwe ET to oasis, radar goldrush a nie tc_base.

Sytuacja RTCW w Polsce.

To jest fenomen bo ludzie w RTCW w Polsce na FFA nie grają (w przeciwieństwie do Europy Zachodniej). Zostało tylko pare klanów sporadycznie grających. Scena RTCW nawet kiedy miała największe rozmiary nadal była bardzo mała, wystarczyło odejście kilku klanów (przy okazji wyjścia ET) aby się załamało.
Poza tym większość ludzi w Polsce w RTCW nic nie osiągnęło, nawet z tych lepszych klanów.
Żaden z polskich klanów nie osiągnął żadnego skucesu w CB, rtcw.no czy w innych zawodach (nie licząc C4 które wygrało II lige CB open cup)
(pewnie naraże się większości ale imo taka jest prawda) i gdy tylko ukazała się gra podobna do RTCW (czyli ET) natychmiast przerzuciło się na nią mając nadzieje że dopiero tu coś osiągną.
Powtórze za jednym z lepszych graczy RTCW który nadal pozostał przy RTCW że RTCW wielu graczy poprostu przerosło i przerzucili się na coś innego.
Częśc ludzi poprostu znudziło się RTCW (sporo oób wróciło do ET które dawno nie grały w RTCW).
W RTCW działał też wspomniany "syndroma beacha" czyli tylko 1-2 mapy grane na FFA, na inne ludzie nie chcieli votować (na zachodzie nie było takich problemów).
Co jeszcze ważne w Polsce były problemy z serwerami. Włąsciwie jedynym porządnym serwerem RTCW Polsce był Toadie.

ET

ET jest darmowe
Inaczej nie byłoby tylu tłumów na FFA, tylu nowych graczy.
Oczywiście to dla niektórych może być wadą bo jest mnóstwo nowych przypadkowych ludzi, poziom jest niższy. Fani fps i tak zagrają w grę obojętnei czy będzie darmowa czy nie. Przypadkowe osoby nie wydadzą kasy na niedarmową grę.

ET jest nowa
A każda nowość przyciąga ludzi

Dlatego ET ma perspektywy, o każdej porze dnia i nocy można zagrać bo dużo ludzi gra w ET. Dlatego sporo ludzi przeszło z RTCW na ET bo w RTCW nie mieli już z kim grać. Co prawda gdyby zebrać do kupy tych wszystkich którzy mówili że nie ma z kim grać to wtedy już byłoby z kim grać smile.gif

Jak dla mnie ET to nowa gra, nowe bronie, darmowość i związana z tym popularność. Pod każdym innym względem RTCW > ET.
Dajmos
wdług mnie RtCw było lepsze , no aleświat idzie dalej i mamy ET które jest bardzije dopracowane - bronie , (hujowe dzwięki)grywalność tongue.gif co prawda mapy są niezłe ale gdyby dodac IDEALNE , powtarzam IDEALNE konwersje map z RtCW do ET było by tak wypaśnieże wszyscy by zaponiieli o RtCW tongue.gif
Prosper
[QUOTE=WOLFszLAGIER,16:28, 22 11 2003]
2) Fizyka ruchu
Ograniczenia fizyki ruchu w ET są większe niż w RTCW. Trudniej w ET wykonać trick jumpy. To też jednym się podoba innym nie (mnie też się nie podoba)
[/QUOTE

Ograniczenia wcale nie sa wieksze. mi sie w et robi duzo latwiej tricki jumby czy strafe-jumpy niz w rtcw. mimo ze mam troche mniej klatek.

3) RPG w FPS
Et wprowadza elementy RPG czyli klasy, punkty doświadczenia.
To też ma zwolenników i przeciwników. Ja uważam że ten cały system xp tylko psuje grę, ludzie nie grają na objective tylko na nabijanie własnego xp.
Xp tylko powiększa róznice pomiędzy słabymi a dobrymi graczami (dobry szybciej nabija xp stając się jeszcze lepszy)
[/QUOTE]

Elementy Rpg- to ciekawostka. jednym sie podoba innym nie. Dobrzy sa jeszcze lepsi, slabi sa slabsi.

4) Bronie snajpera i pf
To chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć że snajperki w ET są totalnie zj.ebane.
PF w RTCW też jest lepszy, w RTCW to broń bardziej taktyczna. W ET został sprowadzony do roli pukawki typu rocket launcher z Quakea.
[/QUOTE]

Zgadzam sie w zupelnosci. Sniperka to jedno wielkie nieporozumienie. PF choc jest slabszy za to bardziej szybkostrzelny. I nie ma w et miszczow pfa- gdzie w rtcw bylo ich kilku. Tzn jest jeden tongue.gif

5) Miny
Większości miny się podobają ale to dla mnie kolejny element zwalniający tempo gry. Ludzie zamiast strzelać i walczyć kładą miny.
[/QUOTE]

miny- dzieki nim jest wiecej taktyk i mozliwosci dla engow. Sa bardzo fajnie pomyslana rzecza imo.

[QUOTE=WOLFszLAGIER,16:28, 22 11 2003] 6) Nowe bronie
To jeden z niewielu elementów które podobają mi się w ET.
mortar, k43, mg które jst dużo lepsze niż w RTCW
7) Mapy
W RTCW też były mapy z d.upy np castle. Ale generalnie mapy z RTCW są jakby lepiej przemyśalne, chociaż róznica w jakości imo nie jest duża.
A propo konwersji to pomysł konwertowania map z RTCW do ET jest z d.upy i ludzi któzy nie grali w RTCW proszę o nieocenianie mapy base na podstawie jej konwersji tc_base. Ostatnio grając na tc_base stwierdziłem że czym dłużej gram na tej mapie tym uzmysławiam sobie większą żałobę ET w porównaniu z RTCW. Imo prawdziwe ET to oasis, radar goldrush a nie tc_base.
[/QUOTE]

Nic dodac nic ujac.
KaeL
Po pierwsze: nie mieszajmy w to poziomu graczy. Pytalem sie o gre nie o ludzi.

Dwa: Wydaje mi sie, ze zmniejszenie szybkostrzelnosci wymusza stosowanie taktyki. Bo co to za zabawa jak jeden gracz rozwala caly team przeciwnika (przyklad MaRIB^a), a reszta moze zwiedzac mape wink.gif.

Trzy: Sa gusta i gusciki. Ja np wole spokojniejsze gry (nieznosze Quake, chociaz w 2 troche gralem).

I po czwarte: Sam system xp nie jest najglupszy tylko troche go zle zrobiono. Nie zrownowazono klas. Najlepiej byc medem lub czasami field opsem. btw Gra soldierem z pf bylaby fajna gdyby byly "combosy" (np za zalatwienie 4 przeciwnikow 1 strzalem duzo wiecej xp, niz za zabicie 4 typkow 4 strzalami).
inco
RTCW > ET ponieważ:

Powtarzana już kilka razy dynamika (w sensie szybkości strzelania). Zabicie kogoś w RTCW zabierało nie więcej niż dwa uderzenia serca (oczywiście mowa o graczach z naprawde dobrym aimem jak np.smirnoff aka whatever , mit0s, MS). Nie była możliwa sytuacja (w przeciwieństwie do ET), że medyk jest w stanie będąc pod ciężkim obstrzałem uciec rzucając sobie pod nogi apteczki... MaRIB^ napisał, że można było na jednym magazynku wybic cały team, według mnie właśnie na odwrót. To w ET można na jednym magazynku wybić więcej wrogów.

Mapy, mapy, mapy. RTCW miało jedne z najlepszych map w historii gier. Wystarczy spojrzeć na rozsławiony beach. Cytując CD-Action 13/2001 (13 lol): "Jest wielopoziomowa, zróżnicowana i nieschematyczna - walki toczą się na szerokich polach plaży, jak i w wąskich korytarzach piwnic". W RTCW było wiele znakomitych map: beach, base, assault, village, ice to tylko kilka przykładów. ET ma tylko jedną b.dobrą mape: Oasis. Inne są conajwyżej średnie, a niektóre nawet fatalne. A konwersje osądzając na podstawie TC_base nie są niczym ciekawym (btw. miny na betonie rox rox).

w RTCW nie ma XP.

w RTCW nigdy nie było takiego odsetku idiotów jaki jest w ET.

Dobijanie rannych. Wielu narzeka, że w RTCW za dużo nabojów trzeba wystrzelać w ciało wroga. Ale dzięki temu medycy mieli pole do popisu i drużyna mogła zdobyć teren niemalże metr po metrze, co wyglądało efektownie (np. NT na Base czy Tavern na Village)

W RTCW grają mocniejsze klany niż w ET co w połączeniu z samą grą sprawia, że mecze są bardzo bardzo ciekawe i efektowne.

Nerve > splash damage

Voice chat w RTCW jest o niebo lepszy. W tekstach wygłaszanych przez postacie czuć emocje.

Płaszcze axisów! O tak, płaszcze jakie mają axis w RTCW są porażające. A nie jakieś lamerskie dresy jak w ET, które są żywcem zerżniete z Szeregowca Rayan'a.

DeL!
QUOTE (KaeL @ 16:45, 22 11 2003)

Dwa: Wydaje mi sie, ze zmniejszenie szybkostrzelnosci wymusza stosowanie taktyki. Bo co to za zabawa jak jeden gracz rozwala caly team przeciwnika (przyklad MaRIB^a), a reszta moze zwiedzac mape wink.gif.

Eee no bez szopek, MaRIB^ zdeka to wyolbrzymil smile.gif Jesli staja na przeciw siebie 2 wyrownane teamy to naprawde najwieksze znaczenie ma tu praca medykow i sprzet ciezki (pf) ;] W ET przede wszystkim funkcja medykowania zostala skopana, przez latwe dobijanie nie ma mozliwosci rushowania przeciwnika z szybkim podnoszeniem kolegow z druzyny, a to jest imo najlepszy efekt jaki widzialem w grach fpp ph34r.gif

Pozatym ta wielkosc map i czas rozgrywania jednej mapy po jakims okresie zaczyna mnie nuzyc i mimo, ze strzelam co jakis czas do przeciwnikow to w sumie poza niektorymi punktami (wykradanie zlota na goldzie, rush do czolgu, itp.) odnosze wrazenie, ze nic ciekawego sie nie dzieje i wtedy wychodze blink.gif

W RtCW serwer z rotacja sprawial, ze wciagalem sie w rozgrywke na kilka godzin nie spogladajac nawet na zegarek, w ET po kazdej rundzie patrze, ktora godzina, bo jakos mi sie ta rozegrana runda przeciagala tongue.gif
Swiety
Racja

W RTCW (początki) raz grałem ponad 40 h non stop z 2h przerwy na czynności fizjologiczne.
W ET nawet nie zbliżyłem się do 1/4 tego rekordu. Et nie wciąga mnie tak bardzo jak RTCW.
Rozbudowane kampanie z długimi czasami map tylko sztucznie przedłużają czas gry.
W sumie to w Et pomimo wielu nowych rzeczych tak naprawdę prawdziwych nowości nie ma.
RTCW to było coś nowego (klasy i teamplay) , ET to kontynuacja tego pomysłu z dodanym nowym deserem który okazuje się zwykłym szajsem - a mianowicie xp.
Oczywiście są nowe bronie, mapy ale te elementy nie decydują o nowatorswie danej gry.
Cezar
wolfszlagier z tymi 40 h to mnie za...aleś na cacy
nawet nie mam co mapisać
szacunek za zdolonści i wytrzymałość
Buli
cezar wolfszlagier to pikus w test 2 bylo paru zapalencow co grali calymi tygodniami po wiecej niz 10 godzin
a pojedyncza sesja w wolfa zalezy od kogo

pamietam jak z dx scigalismy sie kto bedzie na 1 miejsu w rankingach byry
po 3 dniach o 7 rano dalem sobie spokoj widzac jak mu na tym zalezy ;]]

potem mialem polewe jak wszedlem na stronke poison a tam news
"dwoch z poison jest na czolowych miejscach w rankingu byry"

jak to milo powspominac ;=]
KaeL
Czyli jedyna zaleta ET jest iyo (in your opinion smile.gif) ilosc ludzi? A przeciez zwykle wiekszosc "weteranow" narzeka, ze ludzi jest tak duzo.

40h, 3dni - ludzie to juz byl nalog. Moj rekord (zreszta w baldur's gate) to 20h.

Widze, ze wszyscy murem stoja za RTCW. ALe zastanawiam sie czy probowaliscie wrocic do wolfa? Bo moze sie okazac, ze to co wspominacie tak dobrze wcale takie nie bylo. Ludzie to istoty sentymentalne. I pamietaja zwykle wyidealizowany obraz.
2_Blind
w et gralem ostatni raz w czerwcu, totalnie mnie znudzilo.W rtcw gram caly czas, tzn prawie wcale ffa bo nie ma z kim a ctf jest nudny, za to potrzebny :/ Gram troche meczy w cb 3on3, dostajemy w dupe (ping), ubaw mamy niesamowity, gra sie o wiele przyjemniej niz 6vs6. Team jest mniejszy, bardziej zgrany, odpowiedzialny. Walka jest bardzo szybka i zacieta, licza sie sekundy, kazdy metr mapy, o wyniku zawazyc moze chwila nieuwagi, dekoncentyracji i najmniejszy blad. Najwiekszy atut: cicha niepisana umowa na brak gry pfem. Na kampie siedzi sie jak na szpilkach, o nudzie nie ma mowy, kazdy ma cholernie wazna funkcje, maly team prowadzi sie o wiele latwiej niz niekumate 6 ;P jesli ktos ma czas i ochote, goraca i szczerze polecam.
Cezar
Kael to jest nałóg jak każdy inny, ba chyba nawet gożej bo generuje inne, mam wrażenie że ludzie dużo więcej palą i piją po grze bo muszą odstresować huh.gif

ale taka gra po 10 godzin przez np tydzien to może chyba rozwalić psyche. wychodzsz po takiej sesyjce na ulice potkniesz sie i wołasz "I need a medick"
lub z kolesiami na boisku grając w nogę "i need back up" biggrin.gif
blinkkin
w et nie ma innowacji? oto one:

- szpieg - znany problem ze snajperkami
- xp - checi i pomysl byly dobre, ale wykonanie pozostawia wiele do rzyczenia
- nowe bronie - min, mortar, 'granatnik' to akurat jest udane, nawet bardzo
- umiejetnosci enga - w et znacznie wieksza uwage przywiazano do iznyniera

sa to chyba najwazniejsze, ale nie zawsze najbardziej udane zmiany w porownaniu do rtcw. dryga sprawa, jesli rctw jest takie wspaniale to czemu scena jest taka uboga. zgadzam sie z opinia, ze szeregi graczy w et zasilila ogromna ilosc 'inteligencji', jednak powili lepsza czesc graczy zaczyna sie wyodrebniac. wracajac do tematu czemu nie zrobic polskiego moda do et, przeciez mamy tulu zdolnych ludzi. moze i schodze z tematu, ale jednak napisze jak mialby wygladac mod do et wedlug mnie.

- zwiekszona szybkostrzelnosc broni, procz pf, ktory stalby sie wolniejszy, ale smiercionosny
- mapy dla mnijeszej ilosci graczy tak na 8 slotow nie wiecej (czasami trzeba szukac wroga, a i ciezko o taktyczne rozstaiwnie jednostek)
- zmodyfikowac xp, wyruwnujac szanse miedzy klasami i zmienic tempo jego zdobywanie na wieksze
- zwiekszyc ilosc ammo w broin np. w thomsonie 50 pociskow w magazynku
- zrobic cos z miotaczem ognia np. zwiekszyc zasieg na rzecz mniejszych obrazen
- na ffa grac w malych teamach, najlepiej na stopwatchu (to raczej prosba do adminow)
- zwiekszyc tempo i dynamike gry dodatkowo zwiekszacjac szybkosc ruchu oraz zmniejszyc ograniczenia co do praw fizyki, wyzsze jumpy, szybsza zmiana kierunku itp.
- snajperki, tu jest duzo do zrobienia, na poczatek usumnac tlumik i zmienjszyc ruchliowsc celownika, moze zmiejszyc szybkostrzelnosc na rzecz zwiekszonych obrazen
- zrobic z szpiega wazniejsza profesje np. zadanie moze zostac wykonane tylko przy pomocy przebrania
- apteczki wypadaja z dentatow (to juz ktos wymienial) tak jak w shrubie
- moze dodac mozliwosc zacinaniqa sie broni, gra stalaby sie dynamiczniejsza i bardziej nieoczekiwana
- wydluzyc czas spawnowania (np. do 40 sekund), zamiast tego umierajacego kolesia znacznie trudniej dobic - zwiekszona rola medykow
- pokombinowac z mundurami i schematami dzwiekowymi
- nadac mroczniejszy klimat, wiecej lokacji zamknietych typu budynki, zamki, piwnice
- zmienic troche huda, mianowicie usunac gebe i zamiast tego inaczej rozmiescic wskazniki (mapka na dole w ksztalcie kwadratu zamist kola)
- inne zadania na mapach, gra znacznie zyskuje na dynamice przy zadaniach typu steal, np. church (chociaz nie byl on zbytnio udany)
- ograniczenie ilosci pf, artow i nalotow

btw. moj rekord przy kompie to 56h z przerwami na herbate, kawe oraz krotkie posilki (kanapki i zupki instant). dokonalem tego z kolegami z sieci podczas wakacji grajac na znienawidzonym przez wieksza czesc graczy rctw i et, counter strike'u. co ciekawe po tej partyjce spedzilem okolo 16 godzin w lozku, smacznie spiac.

[.dopisek.] ja czuje ogromny setyment do fallouta tactics: b.o.s. jak gry multiplayer. jednak obecnie liga nie istnieje, a szkoda. dlatego mowienie, ze ta gra jest najlepsza na swiecie mija sie z celem (nikt to w prawie nie gra procz kilku osob na gamespy - oczywiscie te same osoby non stop). to samo tyczy sie rctw. koniec kropka.
inco
[.dopisek.] ja czuje ogromny setyment do fallouta tactics: b.o.s. jak gry multiplayer. jednak obecnie liga nie istnieje, a szkoda. dlatego mowienie, ze ta gra jest najlepsza na swiecie mija sie z celem (nikt to w prawie nie gra procz kilku osob na gamespy - oczywiscie te same osoby non stop). to samo tyczy sie rctw. koniec kropka.

o/ Czyli według Ciebie na przykład najlepsze filmy to takie, które obajrzało najwięcej ludzi? Totalny bezsens.

A co do pomysłu z modem. Kup lepiej RTCW skoro chciałbyś takich zmian w ET, bo właśnie duża część tego co chciałbyś zmienić jest w rtcw <: . Imo najlepszym krokiem byłoby wypuszczenie darmowej wersji RTCW, ale ID software pewnie tak nie myśli.

rtcw>et eot o:
Swiety
Z jednej strony można powiedzieć tak:
Skoro coś jest popularne to znaczy że pewnie musi być dobre. Przecież takie tłumy nie mogą grać w coś co jest beznadziejne.

Z drugiej strony masa ludzi kupuje hamburgery (chociaż trudno nazwać je wyrafinowanym żarciem), ogląda sensacyjne filmy klasy B lub C produkcji USA (gdzie też trudno je nazwać arcydziełami), słucha jakiś cycatych popowych wokalistek (chociaż trudno je nazwać piosenkarkami) - taka komercjalizacja.
To samo mamy w ET a komercjalizacje można tu zastąpic słowem darmowy.

Obecnie CS który jest praktycznie tak samo darmowy jak ET jest najbardziej popularną sieciową grą.
To że jest popularny to nie oznacza że ja będe w niego grał bo totalnie nie podoba mi się.

Zresztą dla każdego jest lepsze co innego.
Np dla jakieś wąskiej grupy ludzi najlepszy na świecie może być jakiś undergroundowy mało znany zespół. Dla innej dużo większej grupy najlepsza może być dobrze znana gwiazda.

Jak dla mnie RTCW to obecnie gra dla starych fanów (zapaleńców) i koneserów smile.gif. ET to gra dla wszystkich.

Można sobie pogdybać co by było gdyby RTCW było darmowe od początku. Chociaż na początku RTCW było drogą grą to grały w nią tłumy. Ale również sporo osób miało problemy z oryginalnym cd-key, grało nadal w testa lub nie grąło wogóle.

Nie ma gry bardziej podobnej do ET niż RTCW i niema gry bardziej podobnej do RTCW niż ET. Chociaż są to odmienne gry.
W ET jest mnóstwo nowych graczy, którzy nie grali wcześniej w RTCW.
Pytanie: Co skłoniło ich do tego żeby zagrać w ET i dlaczego nie sięgneli po RTCW ?
KaeL
QUOTE (WOLFszLAGIER @ 3:36, 25 11 2003)

Pytanie: Co skłoniło ich do tego żeby zagrać w ET i dlaczego nie sięgneli po RTCW ?

Powody sa najrozniejsze. Ja np mialem slabego kompa. RTCW nie ruszyl by u mnie, a niedawno zrobilem upgrade i moge grac w niezle graficznie gry. I to jest jedyny powod.

A ludzi przyciaga "darmowosc" ET i dlatego sa takie tlumy. Ale to nie znaczy, ze wsrod tych nowych graczy nie ma "wymiataczy".
blacktyger
Mimo prośby Kael'a odezwe się mimo, iż nie grałem w RTCW rolleyes.gif , ale po tym co tu usłyszałem to chyba jakieś pojęcie mam .. .a bynajmniej w czym jest lepsze od ET smile.gif
Jak dla mnie ET jest dobre i już ... nie jest to jakaś rewelacja, ale taka gierka mi zupełnie pasi jest w niej wszystko co musi być ...... oprócz tych cholernych snajperek dry.gif porażka.... mad.gif mówicie najwięcej chyba o tej dynamice ..... ehh nie rozumiem. to, że koleś wypada i zabija 4 osoby i se idzie dalej a oni (zabici smile.gif ) czkają na respa blink.gif to jest według was fajne ?? tak wam tego brakuje ?, że wystrzeli kilkaset więcej kul niż w ET ?? to dlaczego gracie w ET ?? przeciez skoro wszyscy są za RTCW to już jest z kim grać no nie ? laugh.gif (chodzi mi o to, że jeśli każdy woli grać w RTCW to możecie się gdzieś zebrać i grać ...)
według mnie kłócą się wasze wypowiedzi z obecnością na tym forum .... ale prosze bez obrazy i nie bluzgać na mnie od razu ... że jestem nie doświoadczony bo nie grałem ...wiem że nie grałem dla tego też NIE WYPOWIADAM SIĘ NA TEMAT RTCW - tylko na temat waszych wypowiedzi...... poza tym te xp.... macie racje mogo być dobrze - jest źle, słaby gracz nie ma szans z lepszym z powodu, że on ma więcej xp (oczywiście nie tylko z tego pwoodu, ale jak drastycznie obniża to jego szanse ? ) myśle że xp było by dobre gdyby dostawało się tylko za zabijanie ..... ale nie niosło by to za sobą żadnych jakich kolwiek innych korzyści cool.gif to tyle kończe
Eld
QUOTE (WOLFszLAGIER @ 2:36, 25 11 2003)

odpowiedz jest banalna: LACZE! co z tego, ze mialem swego czasu RTCW jeszcze przed premiera (lol! jedna z 2 gier jakie w zyciu kupilem i to wlasnie po to, zeby grac online) skoro pingi na modemie mialem cholernieeeee duze? praktycznie nie dalo sie grac... teraz mam szybkie lacze i gram w ET. mysle, ze w wielu przypadkach jest podpobnie. przez te 2 lata ceny internetu spadly, siec stala sie tez bardziej dostepna i nie jest to cos dla wybranych jak 2 lata temu

ps. co nie zmienia faktu, ze od kilku tygodni obiecuje sobie, ze jak kupie nowego kompa (oby jak najszybciej), to od razu instaluje RTCW i sobie troche pogram biggrin.gif
blinkkin
QUOTE (inco @ 0:07, 25 11 2003)

o/ Czyli według Ciebie na przykład najlepsze filmy to takie, które obajrzało najwięcej ludzi? Totalny bezsens.

A co do pomysłu z modem. Kup lepiej RTCW skoro chciałbyś takich zmian w ET, bo właśnie duża część tego co chciałbyś zmienić jest w rtcw <: . Imo najlepszym krokiem byłoby wypuszczenie darmowej wersji RTCW, ale ID software pewnie tak nie myśli.

rtcw>et eot o:

juz mi braknie sil na kolejne odpowiedzi. mowimy o grach typu multiplay, a nie o jakis filmach. jest to interaktywna rozrywka, a w przypadku gier online o sile grze stanowia gracze. od ludzi zalezy grywalnosc gry, czyli miodnosc gry na necie. natomiast jezeli nikt nie gra to cos jest nie tak, albo gra sie znudzila albo ukazalo sie cos lepszego. nie chodzi mi tylko o polska scene rctw, ale takze q3 (zostaly niedobitki lub gracze o slabszych umiejetnosciach), falllout tactics: b.o.s, a takze wiele inych gier. wiec skoro sa takie 'ZA...ISTE' i najlepsze pod sloncem to czemu nikt nie gra w te klasyki. jesli mozesz odpowiedziec to slucham, a nie gadzasz o muzyce czy filmach (tam nie ma zadnej interaktywnosci, wiec porownywanie to z grami to nie najlepszy przyklad). jesli szukasz porownan to wez sobie roznego typu rpg lub karcianki (nie chodzi mi tu o zadne crpg typu wroty baldura, neverwinter etc) np. magic, wiedzmin. wiec leje na twoj topic i mowie bull shit, pozniewaz to nie jest pierwszy topic w ktorym rozjasniam sytuacje (juz mnie to dobija). natomiast mowienie, ze et jest darmowe i dlatego wszyscy w niego graja tez mija sie z prawda. wystarczy popatrzec na scene q2, jedna z najwiekszych w polsce. zapewne ktos wyrzuci, ze graja na piratach itp. jesli tak, to czemu scena q3 upadla, skoro ta gre mozna bylo sciagnac z ogromnej liczby mirrorow (to jest niestety smutna prawda). watpie takze, ze wszyscy, a moze nawet wiekszosc grajacych w rctw miala oryginaly. zyjemy w pop...onym kraju, w ktorym nikt nie umie rozmawiac tylko to jest fuuuu a to jest beee bez argumentow lub p...enie o dupie maryny. jeszcze jedna rzecz z pewnoscia padna pytania czy ja mam oryginalki. nie mam, gralem tylko u kumpla na kompie w rctw. nie bede wymienial jakie mam na wlasnosc (trylogia fallout rulez). co do darmowosci gier to najlepiej opdac przyklad starego psa counter strike. po pierwsze trzeba zaplacis za half-life'a, bo drugie ukazal saie niby o niebo lepszy condtion zero. mimo to scena counter strike jest najwieksza na swiecie. co do samego rctw, to nie byla ona taka super. tez miala wiele szczegolow, ktore negatywnie wplynely na grywalnosc, ale jest to stary pies, do ktorego wyszlo multum map, modow, nawet patchow. natomiast et jest gra stosunkowo swieza. koniec kropka. czekam na sensowne odpowiedzi z argumentami, ktore maja jakies odniesienie do rzeczywistosci.

P.S. troche mnie ponioslo, ale czytam i brakuje mi sil. dopomoz mi boze. co do niektorych wypowiedzi to widze, ze niektorzy graja w 'et' z przymusu i maja do niego jakies pretensje bo zabil scene rctw. klany nie upadaja same z siebie, musi dojsc czynnik ludzi. dlatego mam nadzieje, ze nie dojdzie do sytuacji na obecnej scenie et podobnej do rctw.
Evingolis
RtCW jest lepsze. Wcześniej wymienione zostały już prawie wszystkie argumenty dlaczego ale dodam coś od siebie albo chociaż spojrze nieco z innej strony. NAJBARDZIEJ brakuje mi klimatu gry. Na serwer wchodziło się po południu, wszyscy sie nawzajem znali (nawet fejki nie były w większości tajemnicą) i zostawało się na nim do rana. Nic tak nie przekonuje do tej gry jak nocna walka na base lub sub.
Teraz troche spraw bardziej technicznych. W ET króluje pistolet maszynowy ew. "miotły" u engów. Taki jednolity tłum. Tworzyłem taktyke do obu gier i w RtCW było zdecydowanie lepiej pod tym względem. Dobry snajper był na wage złota a ksywy najlepszych znała scena nie tylko z danego kraju ale światowa. Identyczna sytuacja z pf. Tutaj taka sytuacja nie będzie miała miejsca z oczywistych powodów. I to mnie najbardziej razi, broń przestałą mieć w kwesti taktyki jakiekolwiek znaczenie (wyjątek to miny całkiem dobry pomysł). Szczerze to jest mi troche obojętna sprawa szybkostrzelności PM a fizyka ruchu podoba mi się bardziej w et.
Dlaczego scena RtCW padła? Takie dyskusje toczono na dłuuuuugo przed wyjściem ET wink.gif . I nikt nie podał przekonującego powodu/ powodów. Jak już ktoś napisał scena była mniejsza i bardziej podatna na jakiekolwiek wstrząsy. No bo co to za scena której upadek powoduje zniknięcie kilku serwerów?
RtCW jest zdecydowanie lepsze ale dlaczego już się w nie prawie nie gra nikt sensownie nie powie. Oczywiście mówimy o RtCW w Polsce. Na świecie ma się ono doskonale i raczej szybko nie zniknie.

Ps.
Jaga! Jaga! Jagielonia tongue.gif !
blinkkin
dobra trzeba pociagnac temat za jezyk. przyznam racje ze rctw jest lepsze od et. jednak nie jest to duza roznica mozna to opisac nastepujaco rctw to gigahit, a et to megahit. obie sa wspaniale. jednak ogromnie wpieniaja mnie ludzie grajacy w et, ktorzy mowia ze et to gowno, a rctw to kolos i nic nie moze sie roznac z ta gierka. w takim razie mam pytanie czlowieku czemu nie grasz w rctw? przeciez wedlug ciebie et to zadupiasta gra. wydaje mi sie, ze takie osoby portaktowaly rctw jak dziwke, a teraz posuwaja et, zeby udowodnic ze poprzedniczka byla lepsza w lozku. ludzie (jaki odzew) zamiast narzekac na et to idzicie i grajcie w swoje ukochane rctw. ruszcie dupe i odbudujcie polska scene rtcw.

btw. nie wiem czy mi sie wydaje, ale czesc osob ktore udzilily sie na tym topicu to lepperowcy: 'dajcie nam to i tamto, a my dopilnujemy zeby bylo dobrze'. zero konkretow i pomyslow, tylko czekanie na cud, ktory prawdopodobnie nigdy sie nie zdarzy. potrzeba akcji, zeby zaszla reakcja (trzecia zasada dynamiki newtona).

p.s. oskarzenia sa skierowane to mniejszej czesci zamieszkujacej polske, natomiast dla kumatej reszty wieli szacunek.
chinczyk2
podsumuje troche:
1. rtcw jest dynamiczne - nie slimacz sie czlowieku po ET bo innym przeszkadzasz
2. w rtcw szybciej sie strzela - sa gry jeszcze szybsze, pograj w cos innego
3. scena ET ssie - stworz sobie lepsza, skoro w RTCW grali po nocach tacy swietni ludzie
4. nie podobaja ci sie zmiany w ET (nota bene calkiem inna gra, tylko poczatki maja cos wspolnego) - graj dalej w RTCW
5. ET jest dupne, bo darmowe i leszcze w to graja - kup orginalnego RTCW i graj za granica - tam podobno RTCW jest dalej w rozkwicie
6. chcialbym uslyszec opinie dobrych klanow (a nie ze ktos slyszal), ktore przeszly z RTCW do ET - dlaczego to zrobily i czy nie zaluja?
7. gra komputerowa to nie kino artystyczne - w dupna gre nikt nie bedzie gral

bynajmniej nie mowie, ze RTCW jest dupne, bo lubie bardzo nawet singla, w sieci gralem niezbyt dlugo, moze miesiac, nikogo nie poznalem, natomiast w ET mam sporo fajnych znajomych, a nie wierze, ze w RTCW nie bylo tyle samo wkurzaczy, co w ET

rozumiem sentyment itd. ja tez nie zawsze lubie nowe wersje gier (np. Q3 Arena), ale podajcie choc jeden racjonalny argument, ze RTCW jest lepsze, bo jak na razie z poprzednich postow mozna wyczytac, ze RTCW jest lepsze - BO JEST LEPSZE dry.gif

pozdrawiam rozsadnych ludzi a pieniaczy nie
Buli
bo jest lepsze i tyle to tak jakbys ogladal dwa filmy jeden ci sie podoba bardziej a drugi nie
a wy tu nie probujcie ustawiac ludzi
bede gral w co mam ochote a myslec bede swoje
RTCW JEST LEPSZE OD ET
a gram w et bo w rtcw mnie wszyscy jada hyhy ;]
poza tym sa ludzie gracze co nie we wszystko graja pro
imo pograja w jedna gre troche czasu i potem szukaja nastepnych wrazen
tzn co graja sobie for fun
rtcw zylo imo dwa lata
ciekawe jak bedzie z et po 2 latach czy znowu jakas inna gra przjemie paleczke
inco
Czytam te wasze wypociny i aż musze odpowiedzieć. Będzie bez ładu i składu, ale olać.

Chińczyk stfu. Po chuj sie odzywasz skoro KaeL wyraźnie zaznaczył jakie chce odpowiedzi (ludzi którzy grali w rtcw i pewnie nie chodziło mu o single player albo 3 dni gry na necie...).

... a w przypadku gier online o sile grze stanowia gracze. od ludzi zalezy grywalnosc gry, czyli miodnosc gry na necie.

Dokładnie, miodność grania ffa w ET nie istnieje. Arty, pf'y co 5 sek. itd zabijają gre. Pozatym przeważnie minimum 80% ludzi na serwery to warzywa, nooby czy lamerzy i mimo, że jestem średnim graczem jestem w stanie wykręcać kosmiczne staty. Nie bawi mnie to wcale. Grając w rtcw nie mam takich problemów, tam jestem zwykłym średniakiem i zabicie kogoś np. z 4Kings czy innego czołowego klanu sprawia mi radość (wstyd by było napisać, że dume (: ).

nie chodzi mi tylko o polska scene rctw, ale takze q3 (zostaly niedobitki lub gracze o slabszych umiejetnosciach)

lol? Nie znam sie za bardzo na quake'u, ale z tymi niedobitkami to pojechałeś. Mario, matr0x, mess to gracze o słabych umiejętnościach? W tym miejscu popełniasz kolejny błąd. Jeżeli ktoś jest dobry w daną gre i choć troche ją lubi to będzie w nią grał bo jest poprostu dobry o: .

natomiast mowienie, ze et jest darmowe i dlatego wszyscy w niego graja tez mija sie z prawda.

lol numer 2. Gdyby ET kosztowało choć 50 złotych to napewno grało by nie więcej niż 5%, które gra obecnie. Nie ma co sie oszukiwać, ET nie nadaje sie do sprzedaży. Zresztą to miał być płatny mod do rtcw, ID software supportowało developerów jak mogło i nagle ... ID zaniemówiło. Po prostu umyło ręce, tak jakby gra nie spełniła ich oczekiwań. www.idsoftware.com - ani słowa o ET. Boli?

...ale podajcie choc jeden racjonalny argument, ze RTCW jest lepsze, bo jak na razie z poprzednich postow mozna wyczytac, ze RTCW jest lepsze - BO JEST LEPSZE

Niedługo mi nie starczy lol'ów. Argumenty podane tutaj są jak najbardziej trafne, a że Ty czytasz tak jak czytasz to cóż gl&hf.

2. w rtcw szybciej sie strzela - sa gry jeszcze szybsze, pograj w cos innego

Rtcw jest najszybsza grą osadzoną w realiach II wś, ma klimat, więc po co szukać czegoś innego. Zresztą skoro nie grałeś w rtcw mp to tak jak już powiedziałem na wstępie S T F U (: .

Już mi sie nie chce pisać, mogłem sie w ogóle nie odzywać.

PS. Return To Castle Wolfenstein ( rtcw, RTCW, R T C W ) ... <- info dla blinkkin'a
blinkkin
no inco, teraz podales znacznie sensowniejsze argumenty. zgodze sie z toba, ze wieksza czesc serverow typu ffa to kurniki i nie ma co tam grac. sa jednak wyjatki, moze DoD1 nie jest super idealem, ale graja tam naprawde mocne teamy, czesto sa to zawodnicy najmocniejszych polskich klanow. co do q3 to zostaly elitarne klany, ale niedobitki. reszta natomiast to smutna prawda. ostatnio ogladalem demko, w znajomy ktorym gral sam na 4 osoby z jakiegos polskiego klanu. co ciekawe z latwoscia wygrywal. nie bede podawac nazwy ani klanu ani zawodnika, zeby przypadkiem kogos nie urazic. co do daromowosci czesc dalsza. gra musi miec cos jeszcze oprocz tego atutu, zeby w nia pykac. gdyby wszyscy rzucali sie na software typu freeware to takie produkty microsoftu, id, blizzard etc. nie mialyby szans na rynku. a jednak swietnie sie one sprzedaja, a niektore gry posiadaja potezna scene wymienie tu min. neverwintera.

chodzi mi o wywolanie dyskusji z argumentami, a nie rzucanymi slowami na wiatr. widze inco, ze potrafisz obronic swoich racji i za to szacunek.
Swiety
QUOTE (blinkkin @ 8:24, 24 11 2003)
w et nie ma innowacji? oto one:

- szpieg - znany problem ze snajperkami
- xp - checi i pomysl byly dobre, ale wykonanie pozostawia wiele do rzyczenia
- nowe bronie - min, mortar, 'granatnik' to akurat jest udane, nawet bardzo
- umiejetnosci enga - w et znacznie wieksza uwage przywiazano do iznyniera

Wiesz mi chodzi raczej o rewolucyjne i nowatorskie rozwiązania - a takimi były rozwiązania które pojawiły się w RTCW. Natomiast nowe bronie, klasy itp - Przecież w każdej nowej grze mamy nowe bronie. I to że mamy nowe bronie to gra jest od razu nowatorska ? raczej nie.

Niewątpliwie nowatorskim rozwiązaniem jest wprowadzenie xp i leveli ale jak widać taki koktajl zmieszanych elementów RPG i FPS nie jest zawsze dobrze strawny.

QUOTE (blinkkin @ 8:24, 24 11 2003)

Druga sprawa, jesli rctw jest takie wspaniale to czemu scena jest taka uboga. zgadzam sie z opinia, ze szeregi graczy w et zasilila ogromna ilosc 'inteligencji', jednak powili lepsza czesc graczy zaczyna sie wyodrebniac.

O tym pisałem już w swoim wczesniejszym poście - taki grafment pt Sytuacja sceny RTCW Polsce. Wystarczy dokładnie przeczytać to co napisali inni.

QUOTE (Blacktyger)

Jak dla mnie ET jest dobre i już ... nie jest to jakaś rewelacja, ale taka gierka mi zupełnie pasi jest w niej wszystko co musi być

Dla mnie ET też jest dobre i już. Ale mogłoby być lepsze, wcześniejsze gry w które grałem były IMO lepsze niż ET.

QUOTE (Blacktyger)

mówicie najwięcej chyba o tej dynamice ..... ehh nie rozumiem. to, że koleś wypada i zabija 4 osoby i se idzie dalej a oni (zabici  ) czkają na respa  to jest według was fajne ?? tak wam tego brakuje ?, że wystrzeli kilkaset więcej kul niż w ET ?? to dlaczego gracie w ET ?? przeciez skoro wszyscy są za RTCW to już jest z kim grać no nie ?  (chodzi mi o to, że jeśli każdy woli grać w RTCW to możecie się gdzieś zebrać i grać ...)
według mnie kłócą się wasze wypowiedzi z obecnością na tym forum .... ale prosze bez obrazy i nie bluzgać na mnie od razu ... że jestem nie doświoadczony bo nie grałem ...wiem że nie grałem dla tego też NIE WYPOWIADAM SIĘ NA TEMAT RTCW - tylko na temat waszych wypowiedzi...... poza tym te xp.... macie racje mogo być dobrze - jest źle, słaby gracz nie ma szans z lepszym z powodu, że on ma więcej xp (oczywiście nie tylko z tego pwoodu, ale jak drastycznie obniża to jego szanse ? ) myśle że xp było by dobre gdyby dostawało się tylko za zabijanie ..... ale nie niosło by to za sobą żadnych jakich kolwiek innych korzyści  to tyle kończe
Swiety
QUOTE (blacktyger @ 6:32, 25 11 2003)

mówicie najwięcej chyba o tej dynamice .....  ehh nie rozumiem. to, że koleś wypada i zabija 4 osoby i se idzie dalej a oni (zabici smile.gif ) czkają na respa blink.gif  to jest według was fajne ?? tak wam tego brakuje ?,

Nawet nie wiesz jaką frajdę sprawia pojechanie prawie całego teamu przeciwnika smile.gif.
Tylko do tego potrzeba sprytu i inteligencji albo niezłego skilla a najczęsciej jednego i drugiego.
Także osób które to potrafią jest nie wiele i zdarza im sięto tylko w sprzyjających okolicznościach.

Ale jest i druga strona medalu. Na jednym magazynku możesz pojechać prawie cały team przeciwniak ale nie dobijesz go. I tu jest ogromne pole do popisu dla medyków w RTCW. Co z tego że zabijesz 5 gości jak wpadnie 6 medyk i podniesie wszystkich ? To jest ten efekt podnoszenia o czym wspominał Del. Dynamiczne akcje z Podnoszeniem, strzelaniem, dobijaniem dzięki czemu zdobywa siekluczowe miejsca na mapie.

że wystrzeli kilkaset więcej kul niż w ET ??

W ET medyk sobie rzuca apteczki szybciej pod nogi niż dostaje hsy. Jak ucieknie to sie dopakuj do 150 hp i zaczyna do nowa nas denerwować - tragedia.
W ET tak sam jak w RTCW medyk jest najważniejszą klasą. W ET jest jeszcze bardziej wzmocniony.
Tylko o ile w RTCW medyka brało się po to żeby podnosić innych to w ET medyk może grać bardziej sam bez patrzenia się na innych. Dostaje dodatkowy magazynek, ma stojaki z ammo i może zbierać bronie - nie musi
biegać z lojtem. Myśle że większośc bierze meda w ET nie po to żeby skupiać się na podnoszeniu ale dlatego że medyka w ET jest bardzo trudno zabić (dużo apteczek, wolne strzelanie broni).

Jeszcze pare zdań co do szybkości. Ktoś kto wychował się na Cs-ie gdzie gra się z 1 życiem liczy się kampienie i 1 celny hs uśmiercający przeciwnika - dla niego ET nie będzie wolne. Tak samo dla kogoś kto wcześniej grał w MoHaa czy Bf1942 - dla niego Et nie będzie wolne.
Ale dla większości graczy wychowanych na kolejnych Quakeach, ten spadek dynamiki będzie często nie do zaakceptowania. I właśnie dla mnie dynamika ET jest do d.upy.
Dla graczy RTCW grających obecnie w ET ten spadek dynamiki nie przeszkadza, innym przeszkadza.

to dlaczego gracie w ET ?? przeciez skoro wszyscy są za RTCW to już jest z kim grać no nie ? laugh.gif  (chodzi mi o to, że jeśli każdy woli grać w RTCW to możecie się gdzieś zebrać i grać ...)

O sytuacji sceny RTCW już pisałem w tym topicu - nie będe powtarzał. Wystarczy żebyś przeczytał dokładniej.

według mnie kłócą się wasze wypowiedzi z obecnością na tym forum ....  ale prosze bez obrazy i nie bluzgać na mnie od razu ... że jestem nie doświoadczony bo nie grałem ...wiem że nie grałem dla tego też NIE 

Czy na tym forum mogą pisać tylko ludzie którzy uważają ET za cudowną grę. Na tym forum nie pisze że uważam ET za zj.ebaną grę. Chociaż uważam że RTCW > ET to Et uważam za dobrą grę (ale nie rewelacyjną). Jeszcze w czasach forum Hive uważałem ET za tragiczne jednak po obejrzeniu demek z meczy klanowych oraz nielicznych przypadków grania dobrego FFA z kumatymi graczami zmieniłem swoje zdanie.
Teraz gram w ET częściej niż w RTCW. A dlaczego nie gram czesto w RTCW - o tym jużludzi pisali jak wygląda sytuacja na scenie RTCW.

Nikt na ciebie nie bluzga smile.gif Poprostu prowadzimy dyskusje smile.gif
Zaskar
No coz. W rtcw przyznam mi sie gralo za...iscie.....doszedlem do niezlego skila, hsy sie walilo na wszystkie strony...bylo za...iscie. Przenioslem sie na ET i porazka. W rtcw najwazniejsza byla szybkosc(dynamika) szybkie strzelanie(hsy), szybkie podnoszenie swoich, szybkie ucieczki z granatem pod nogi itp. Jednym slowem DYNAMIKA.......i te demka, ktore sie nagrywalo, a pozniej cale godziny analizowania(brat moze potwierdzic). Stare dobre czasy. Dlatego do rtcw mam za...isty szacunek i szkoda ze wszystko sie zwalilo i wyszlo cos takiego jak ET. Jednakze przenioslem sie na ET. Na poczatku zalowalem tej decyzji, bylo koniec z akcjami typu 5-6 pod rzad(ta tragiczna szybkostrzelnosc). Tutaj sie liczy raczej spryt i planowanie. Czesciej sa akcje typu, zabicie 1 i wycofanie, pozniej nastepny i tak w kolko. Teraz z kolej po jakims czasie, nie zaluje juz tak bardzo tej decyzji. W rtcw gralem przewaznie medykiem i lojtem, w et juz tylko medem, poniewaz najlepsza klasa w zasadzie. Ale wracajac do tematu.....

KIedys rtcw, teraz ET. Po prostu ewolucja. Trzeba isc z duchem czasu. Nie oszukujmy sie, ale nikt juz nie wroci do rtcw...chyba ze z sentymentu.
Najwazniejsze w sumie ze w obu tych grach czuc klimat.....i to wlasnie wciaga najbardziej. I ciesze sie ze ET nie zostalo tak bardzo spieprzone.
Dlatego ja w obecnej chwili stawiam na ET.

(?)Carnage
Dlaczegp wiecej osób gra w ET niz w RTCW? Oczywiscie ze to darmowa nowosc . Mozna grac wszedzie na kazdym serku. W RTCW trzeba juz niestety posiadac orginał. Moge zostac z...any za to co napisze ale wydaje mi sie ze 65% graczy RTCW gralo na piratach moze nawet 75%. W Polsce dalo sie grac bez orginalnego cd keya. Na zachodzie jest inaczej , tam standartem jest orginalny klucz.Ze swojego doswiadczenia wnioskuje ze 90% serwerów na zachodzie wymaga orginalnego klucza. A u nas? Wszystkie serki zcrackowane, i jak zaczelo ich ubywac to ludzie bez kluczy nie mieli co ze soba zrobic.I tu mamy ET -za darmo , cos tam ma z RTCW i ble ble ble.. Dla mnie RTCW to ciagle numer 1 . Et uwazam niestety za srednia gre. DLugie nudne mapy i slaby tryb ffa, dynamika oraz dzwieki w grze to dla mnie główne wady tej gry.
RTCW- nic nie zastapi tego czekania na szturm przeciwnika [hehe tak tak kazdy wteran dobrze zna uczucie napiecia na NT:)], adrenalina gwarantowana.Grafika super , dzwieki za...iste ,radosc z hedshota, plynne ruchy postaci- no tylko trzeba miec ten orginal.. RTCW NOT DEAD:) moze w POlsce dead ale na zachodzie STILL ALIVE!! i dobrze.. Ten kto che grac to bedzie gral. Serdecznie zachecam do kupienia RTCW.
Prosper
Wy chyba nie dostrzegacie jednej rzeczy. Czemu rtcw w pl umarlo??

Beach&Base....

To chyba byla jedna z glownych przyczyn. Po 2 latach grania na tych samych mapach mozna bylo sie pozygac...
blinkkin
ten post bedzie troche nie na temat. moj kotakt z grami typu multiplayer shooter zaczal sie od counter strike. ostro sie w niego zagrwalem (te pojedynki z innymi sieciami w bialymstoku), jednak zaczelo mnie nuzyc ciagle kampienie i bieganie przy scianie w obawie przed snajperem. pozniej krotko w q3, glownie na lekcjach informatyki. strasznie szybko sie znudzilo. przyszly wakacje i sprobowalem sie w rctw. zawaliscie mi sie podobalo, taka mieszana cs z q3. duzo dynamiki polaczonej z teamworkiem. pozniej pojawil sie battlefield i trzeba bylo sie sprobowac. cos zupelnie innego, wiecej myslenia niz w rctw, ale dynamika wieksza niz w cs. pozniej z kolegami z sieci gralismy w q2, przyjemna atmosferka i ludzie na poziomie. w kocu pojawia sie et. skoro darmowe to moge zaciagnac (zanim kupie oryginala to musze u kogos przetesowac, w demo pograc itp). co mnie przytloczylo w et? wielkosc map i wojna totalna. jednak powoli zaczelem dostrzegac wady, tak jak w kazdej grze. i tu dochodze to tego topicu. wiec chyba trzeba przyznac, ze kazdy gra w to co lubi i nalezy sie kierowac wlasna opinia, a nie robic z tego masskulture (co inni lubia, to ja tez).
EmbeZZlemEnt
Ja gram w sumie juz dosc dlugo w rtcw (chyba od poczatku) oraz takze szaleje w et (tez od pcozatku O_o)!
Mysle , ze dyanmika gry jest taka sama, chodz byc moze wyglada to troszke inaczej - tzn wolniej! Wystarczy odpalic tc_base i mp_base i porownac jak szybko, moza dojsc z radaru 01 na 02. Okaze sie ze tak samo szybko.
Mapy w et sa zdecydowanie mniej grywane niz w rtcw, to ze wam sie znudzily po 2 latach grania to raczej sprawa oczywista, bo tak samo bedzie w et. W polsce panuje jakies chore zboczenie, ze gra sie w 5-6 map, a reszta nieistnieje. Czesciowo do faktu, ze rtcw sie znudzilo doprawadzili organizatorzy roznych imprez, poniewaz na samym poczatku np ligi d-day mogli wprowadzic cos nowego np electro-dam2 lub jakis nowy beach. Tak samo jesli chodzi o CB. 7 Map i na tym koniec, jak jakies zasrane lemingi :[
Zwiekszona celnosc broni w et podwoduje, ze osoby wczesniej naprawde dobrze grajace ownuja teraz w sposob wyraznie odbiegajacy od "sredniej krajowej", chociaz ilosc pociskow jak mozesz wystrzelcic jest ograniczona w czasie, tak jak swiety juz ot zauwazyl. Et jest bardziej zbagowane i zdeycdowanie bardziej sprzeto chlonne. W rtcw 90fps to po przejscu na et niestabilne 50fps.
W et podoba mi sie jedynie to, iz na dosc wysokim pingu da sie spokojnie grac, chyba ze ma sie naprawde duze PL'ki.
Dlatego byc moze Polacy stoja dosc wysoko w leaderach CB i innych pochodnych! Fakt faktem, ze era rtcw mienla bezpowortnie i raczej nie ma szans zeby powrocila. Zostaly tylko osoby, ktore albo kochaja rtcw albo maja za salby sprzet zeby grac w cokolwiek innego :]

Imho RTCW OwnZ
ss|KuBeK
Ehhhh wiem powiem krótko mial bym CD-KEYA Do rtcw to bym et nie ruszał . RTCW NIC NIE POBIJE TA GRA TO LEGENDA I ZAWSZE BEDZIE...AMEN:P wink.gif
KaeL
No coz chyba trzeba to podsumowac.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi (chociaz kilka pstow jest imo off topic). Rozjasnily sytuacje.

Przyznam sie, ze mimo tego, ze ET to pierwsza gra w ktora gram, w miare, czesto na necie (czasami pogrywalem w q2) to tez zauwazam wady i zdaza sie, ze zamiast wykonywac zadanie (ile mozna) koncentruje sie na cwiczeniu skila (czyt. zabijam ilu moge smile.gif)

Swoja droga ET jest bardzo dynamiczne jak sie gra 15 vs 15 (lub wiecej). Wtedy jest taka rzez, ze na nude nie da sie narzekac.

Btw. juz ktorys raz czytam, ze w RTCW grane bylo tylko kilka map. Moim zdaniem to zle swiadczy o scenie tej gry, a przeciez wszedzie wszyscy pisza, ze byla lepsza niz ET.

A co do "legendy" to powstala wtedy gdy w RTCW juz prawie nikt nie gra (tak to juz jest z legendami).

Wydaje mi sie, ze czas zrobic EOT, ale jezeli ktos ma cos NOWEGO do dodania to bede wdzieczny.
Sagitarius
ja przeszedlem calego RCTW(single player)i przejscie tej gry sprawilo mi duza satysfakcje..ale jedna podstawowa zecz dlaczego przelozylem sie na ET niestety nie stac mnie na 150 zl na orginalke mialem pirata a tam nie mozna bylo grac przes siec bez zdjecia zabezpieczenie daremnie szukalem crakow itp.pozostawalo mi grac tylko w demko i caly czas w jedna plansze i gralbym po dzis dzien gyby wlasnie nie ET jest darmowy!i to największa zaleta tego produktu..ale multiplayer nie jest lepszy jest taki sam tylko sa inne mapy i bronie itp..a pozatym wiekszosc luda gra teraz wlasnie w et a nie w rtcw ale rctw zawsze pozostanie klasykiem et to zupelnie inna produkcja..w et zalatwiono kilka problemow z rctw ale to nie zmienia sprawy..obydwie gry sa moim zdaniem dobre...jedyne co moge zarzucic to temu kto zdobyl sie na konwersacje mapy ktora byla w demku!Zapsol cala mape!to juz nie to samo!textury ladne ale mi przycina i mapa jest o wiele mnie grywalna a wiem co mowie bo prez okolo 2 lata gralem w tą mape!
rcube
Przewaga ET to przede wszystkim to ze jest za free :]
Dajmos
zgadzam sie to jest bardzo dobra zaleta - ale tez wada - niemożemy sie po ET spodziewać wiele tzn. komu by sie chciało robić gre zadarmo (doskonała)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.