15:31, 27 11 2003
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Ja niestety necik mam od wrzesnia dopiero, ale wiem, ze wielu z was grala juz po sieci w wiele gier. Chodzi mi przede wszystim o CS-a gdzie sponsoring jest bardzo rozpowszechniony. Wiem, ze firma sponsorujaca zazwyczaj stawia serwer klanowi na swoim laczu lub wyupuje w jakiejs firmie. Czasami tez rzucaj sie z jakas kasa w tych lepszych kalnach. Ja jestem natomiast ciekaw co klan ma w zamian robic. Na pewno jakis banerek na stronce, przy ladowaniu serwera tez pewnie jakis napis, ale to chyba nie wszystko?! Czy zamiast taga klanowego trzeba nosic ich logo?? No i najwazniejsze jak znalezc takiego sponsora
|
|
|
|
![]() |
17:25, 27 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Mnie też to interesuje, ciekawy temat, pochwalam, pochwalam!
|
|
|
|
17:31, 27 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 73 Dołączył: 26-10-2003 Nr użytkownika: 575 |
Wydaje mi sie ze w Polsce nie jest to jeszcze tak rozpowrzechnione jak za granica. Sam robie troche w Advertisingu i musze przyznac ze polskie firmy jak slysza slowo reklama to albo pytaja sie co to jest? albo te bardziej kumate: a po co mi to?
Musi jeszcze uplynac wiele wody by polskie firmy oraz sami Polacy zaczeli rozumiec range reklamy w Biznesie. A jak nadejda te czasy to klany beda mialy swoje hotele, konferencje i imprezy z tzw funduszu reprezentacyjnego |
|
|
|
17:50, 27 11 2003
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Ale ja slyszalem o polskim klanie CS, ktory byl sponsorowany. A poza tym nie wiesz jak wyglada taki sponsoring??
|
|
|
|
18:01, 27 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 76 Dołączył: 2-11-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 653 |
Moge powiedziec co ja wiem!
Wiec tak: W polsce tak jak powiedzial Hannibal sponsoring dla klanow jest rzecza ktora malo interesuje firmy! Ale jednak niektore to robia z wlasnego dos wiem ze chodzi tylko o reklame na stronie na wlasnym servie i na innych servach przez podanie adresu internetowego strony! Znam przyklad juz Bardziej rozwinietego sponsoringu w pol w cs. Osoba ktora dostala sponsoring (osoba nie klan) dostawala pieniadze na wszystkie mecze, dostala karte graficzna no i server za to musiala w nick miec nazwe sponsora i oczywiscie a stronie klanu w ktorym byla musial byc link do jej sponsora! |
|
|
|
18:30, 27 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Half ProPlay0r Postów: 77 Dołączył: 31-07-2003 Skąd: Kalisz Nr użytkownika: 48 |
a po co komus w cs dobra karta graficzna jak to jest gra zabytek
|
|
|
|
19:33, 27 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 120 Dołączył: 15-09-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 218 |
Ja nie mogę.... LUDZIE OBUDŹCIE SIĘ!!! Sponsoring klanów rtcw w Polsce nigdy jakoś poważniej nie istniał i raczej nie ma szans zaistnieć, bo prym jeśli chodzi o popularność gier sieciowych dalej wiedzie CS i o wiele bardziej się opłaca sponsorować jakiś klan z tamtej sceny. Po co więc robić sobie złudne nadzieje?
|
|
|
|
19:47, 27 11 2003
|
|
|
Nie chodzi o to, ze robie sobie nadzieje, bo zeby takie sobei robic trzeba naprawde dobrze grac, ale wedlug mnie ET w najblizszym czasie (powiedzmy za rok
|
|
|
|
20:51, 27 11 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 40 Dołączył: 3-09-2003 Skąd: Gdynia Nr użytkownika: 181 |
|
|
|
|
22:13, 27 11 2003
|
|||
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 184 Dołączył: 20-09-2003 Skąd: Polska, Radom Nr użytkownika: 258 |
Sorki, że co? |
||
|
|
|||
17:17, 28 11 2003
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Jak ktoś sie chce nieco zorientować o forsie w e-sporcie to polecam mój artykuł: http://www.rtcw.pl/?pl:pages:show:975::: Co moge dodać ? Sponsoring w Polsce nie istnieje nie licząc chyba 2-3 klanów CS-a - linki podawał Xaoo (ale Cs to najpopularnijesza gra sieciowa) i jeszcze jednego multiklanu. Czasami jakiś klan uzyskuje od pseudo-sponsora serwer czy strone www ale trudno to nazwać sponsoringiem. To raczej pseudo-sponsoring, a klany mówiące w takiej sytuacji że są sponsorowane chcą sobie tylko dodać prestizu. Prawdziwy sponsoring to jest pokrywanie wyjazdów na międzynarodowe imprezy, zapewnienie najnowszego sprzętu komputerowego a w przypadku najlepszych nawet jakieś stałe dochody pozwalające najlepszym z najlepszych nie tylko utrzymywać się z gry ale odłozyć nawet większą sumkę. Ponieważ słabo orientuje się w ET to nie wiem jak jest ze sponsoringiem najlepszych klanów ET. Chyba słabo. Jeśli chodzi o RTCW to też słabo, chociaż jest kilka teamów poważnie sponsorowanych jak 4Kings czy GMPO. Największa kasa jest w Cs-ie i Warcrafcie/Starcrafcie. Kiedyś sporo zarabiali Kwakerzy. Zero4 nosił koszulki z logo Nvidii I znowu najwięcej kasy jest do zarobienia w Cs-a i Warcrafta. RTCW był na Qconie, może ET będzie na przyszłorocznym Qconie, Et będzie na CyberXgaming i byc może CAL. Ale dotychczas brakuje imprez gdzie można zarobić w Wolfa wiekszą kasę. Oczywiście wszystko co pisze nie dotyczy Polski, ba nawet ze sponsoringiem w Europie Zachodniej nie jest najlepiej. Prawdziwy sponsoring to USA i Daleki Wschód. Nie sądzę żeby ET wygryzło Cs-a i nawet nie pomoże tu darmowość ET (dzięki czemu jest tak popularne) Jesli nawet z Cs-a przejdzie do ET tyle ludzi że scena ET zwiększy się poważnie to dla Cs-a będzie niewielki ubytek bo scena CS-a to potężna scena. Poza tym CS jest dużo prostrzy, Csa można odpalić nawet na zabytkowym kompie. Na niekorzyśc CS-a działa tylko to że jest dość starą grą. A na niekorzyść ET działa jeszcze to że ID Soft i Activision jakby nie przyznawały się do tego produktu/ odcinały, chociaż o sponsoringu decydują sponsorzy a jak będzie dużo graczy to będzie i dużo sponsorów Co musi robić sponsorowany klan ? To wszystko zależy od umowy pomiędzy graczem/klanem a sponsorem. Często sponsorowane klany/gracze noszą w tagu nazwe sponsora, bannery, reklamy na stronach www itp. Jak zdobyć sponsora ? Lamerskie pytanie. Tak samo jak zdobywa się prace - czyli ruszyć głową , poszukać popytać, nie zrażać się tym że po 200 telefonie czy mailu wciąż są odmowy Nie licząc udostępnianych serwerów czy hostowanych stron www ale to ma być sponsoring ? Ale przecież to są śmieszne kwoty - Postawienie serwera niecałe 200 zł co po przeliczeniu na klan wyhcodzi po kilkanaście złotych. Tyle to ja więcej na fajki w tygodniu wydaje. |
|
|
|
0:22, 29 11 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 40 Dołączył: 3-09-2003 Skąd: Gdynia Nr użytkownika: 181 |
co do sponsoringu polecam jeszcze to: http://esports.pl/?id=post&post_id=1879077493
wystarczy byc w czyms dobrym, miec troche szczescia a niemozliwe moze okazac sie mozliwe. |
|
|
|
19:42, 5 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 147 Dołączył: 20-10-2003 Skąd: Gliwitz Nr użytkownika: 528 |
Sprawa sponsoringu nie jest tak odlegla, jak sie mysli oraz jak sie mowi. Tak naprawde wydaje mi sie, iz brak sponsoringu w polsce jest dwojaki:
1)-brak zaangazowania graczy 2)-brak zaangazowania firm 1)Klany, ktore reprezentuja pewien europejski poziom czesto zapraszane sa na jakies turnieje, jednak w naszje polskej rzeczywistosci ciezko o pieniadze ( jak mawial moj wykladowca inf. "w ryj nawet za darmo dostac nie mozna, bo trzeba sie postarac"). Klany, ktore staraj sie o sponsoring, czesto szukaja w najblizszych kregach i nie pytaja o pomoc duzych firm, ktorych zaplecze finansowe jest o wiele wieksze. Nawet, gdy zwracaj sie o pomoc do takiej firmy, sami o konca nie wiedza czego oczekuja i jak za taka pomoc chca odplacic - reklama/baner/koszulki ?? -wtf ? W dzisiejszym swiecie sukces zalezy od tego jak sie sprzedamy, od image'u! Liczy sie odpowiednie nakrecenie ewentualnego sponsora, postawienia mu jasnych warunkow i jasnych rzadan, a nie zastanawianie sie nad tym czego chcemy w momencie przekroczenia progu delikwenta. Dziwne, ze np francuski armateam potrafil sie dogadac z intelem i jest obecnie przez niego sponsorowany. W Polsce taka filia tez na pewno jest , ale nie wydjae mi sie zeby ktos kierowal sie kiedykolwiek z prosba o finansowa pomoc. Niektore zachodnie (jak i juz coraz wiecej wschodnich klanow) maja ludzi od publicrelations oraz managerow (czy jakos tak), ktorzy sie takimi rzeczami zajmuja na plapie pol-profi. 2)Z drugiej strony ludzie siedzacy za biurkami nie kwapia sie do wysypania chodz odrobiny pieniedzy od czasu do czasu. W Polsce wszystko wyglada mniej wiecej tak "jak cos chesz to sobie zapracuj". Reklama tez nie jest dla nich istotna apropos takich imprez, bo w polsce naglasnianie roznego typu lan party/clanbase jest intelektualna bzdura. Jesli ludzie slysza, ze na zachodzie zarabia sie grajac w gry to otwieraja szeroko oczy i usta ze zdziwienia. Tak czy srak e-sport( tak nazywaja elektroniczna rozrywke gracze) jest to forma sportu i ludzie poswiecaja czas, aby doskonalic swoje umiejetnosci tak samo jak w szachach, boksie czy plywaniu. Dla mnie dziwne jest, ze faceci zarabiaja (nie mala kase) za siedzenie przez 6h i przesuwanie paru pionkow, albo lanie sie po ryju. Polska jest krajem dosc uprzedzonym do wszelkich nowosci i udziwnien dlatego duzo rzecz spotyka sie z niezrozumiemem Sorrki za bledy i zamoty myslowe, mam nadzieje ze jestem chodz w min. stopniu zrozumialy |
|
|
|
21:02, 5 01 2004
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
W Polsce jest nadal bardzo znikomy dostęp do internetu a jak jest to na niskim poziomie (pingi)
To ogranicza dostępność. Mniejsza dostępność = mniejszy rynek Mniejszy rynek = nie opłaca się wykładać kasy. Bo firmy to nie dobrzy wujkowie którzy rzucą kasą, tylko za zainwestowane pieniądze chcą coś osiągnąć z reguły chodzi o reklame. Tylko po co się reklamowac jak docelowy ryenk odbiorców takiej reklamy jest bardzo mały ? Lata komunizmu zrobiły swoje -> słaba infrastruktura sieciowa plus mentalność ze jak ktoś chce zarobić mniej to tylko jakąś ciezką fizyczną pracą a jak chce zarobić więcej to tylko przez jakieś przekręty i szwindle. Natomiast USA Kraj przodujący w infrastrukturze sieciowej i dostępności do netu. Stopień informatyzacji USA jest jednym z najwyższych na świecie. Jeden z najbogatszych krajów. Siedziby największych firm wydawców gier. Siedziby firm z branży elektornicznej które są naturalną klientelą graczy. Do tego mentalność. W Ameryce da się zarobić nawet na najbardziej dziwnych rzeczach. Daleki Wchód (Korea Japonia) To samo co USA - dostępność netu dla prawie wszystkich mieszkańców. Zamożność mieszkańców i również wiele firm z branży komputerowej elektronicznej i softwareowej. Do tego Japończycy czy Koreańczycy są zafascynowani różnymi nowościami z brańzy elektronicznej. W naszym kraju nadal komputer często wywołuje strach (zwłaszcza u starszych wiekiem) Nie dziwne że największy rynek e-sportu, najwięcej wielkich imprez z dużymi nagrodami, najwięcej najbogatszych graczy pochodzi własnie z Korei i USA. |
|
|
|
23:49, 5 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 37 Dołączył: 5-01-2004 Skąd: GMT+01:00 Nr użytkownika: 1053 |
A wiec powiem sponsoring nie konczy sie na wykupie serwa.... sponsor oplaca , kaucje wpisowe na roznych turniejach itp .. funduje sprzet ( sluchawki myszki itp... ) polecam od takich rzeczy dwa klany ... www.arcy.esports.pl oraz www.specster.ico.pl te dwa klany sa przykladem wyrwania bardzo dobrych sponsorow !!:D
|
|
|
|
18:24, 30 03 2004
|
|||
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 48 Dołączył: 20-11-2003 Skąd: Grajewo Nr użytkownika: 774 |
Chyba jednak jeden z polskich klanów ET Jest sponsorowany....zapomnieliście tu panowie o FF. Prawdą jest, że FF jest jednym z najlepszych polskich multiclanów (jeśli nie najlepszym). Mają o ile wiem jednego lub dwoch sponsorów - DamiNet oraz Icemat. DamiNet stawia im serwery do gry, np :
ET no2 - DamiNet-Radom | #ff.org||82.139.8.29:27962 lub ET no3 - DamiNet-Rzszow | #ff.org||213.76.164.248:27961 Icemat - chyba wiadomo co moze sponsorować Nie należy jednak wykluczać, że te firmy mogą sponsorować też inny osprzęt, zloty or smth. BTW - Sponsoring klanów jest w polsce możliwy, macie wyżej przykład :-) Wystarczy jak to powiedział Xaoo:
To tyle ODE MNIE... |
||
|
|
|||
23:31, 31 03 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 192 Dołączył: 12-12-2003 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 889 |
klan [UTP] jest rowniez sponsorowany - przez Promontel - co daje gratisowy serv.
|
|
|
|
14:58, 3 04 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Moderatorzy Postów: 42 Dołączył: 3-11-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 662 |
Klan NF ma rowniez sponsora
|
|
|
|
1:17, 17 04 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 152 Dołączył: 15-10-2003 Nr użytkownika: 488 |
A jakiego sponsora interesuje reklama na scenie ET o ktorej przecietny gracz wie tylko tyle ze ma nazwe jak ten film o kosmicie...
|
|
|
|
11:35, 17 04 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Moderatorzy Postów: 42 Dołączył: 3-11-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 662 |
Ale jak rozni ludzie tak rozne potrzeby
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |