13:17, 6 12 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 167 Dołączył: 14-11-2003 Skąd: wawa Nr użytkownika: 729 |
Mam pytanko do obeznanych w temacie. Zastanawiam sie czy nie zainstalowac sobie drugiego obok winXP Pro systemu, a mianowice Linuxa. Chcialbym wiedziec czy nie groza mi jakies zgrzyty (zakladajac ze Linux i Win beda na tej samej partycji) oraz czy jest to warte zachodu. W czym Linux jet lepszy od Wina? Czy przesiadka jest bezbolesna, tzn. czy obsluga jest w miare intuicyjna? Ile ramu zjada? O co chodzi z roznymi wydaniami Linuxa (tzn. czym sie rozni np. RedHat od Aurox'a?) Jestem kompletnie zielony w temacie, licze na wasza pomoc i rade
|
|
|
|
![]() |
16:35, 6 12 2003
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Linux i Windows na jednej partycji ??? Przecież tak się nie da. Inny system plików itp i tak potrzebujesz partycje wymiany do Linuxa także bez nowych partycji nie obędzie się.
Jeśli tylko żaden z systemów nie namiesza w boot recordzie dysku twardego to możesz takich systemów mieć na dysku nawet 50. Zazwyczaj kolejność instalacji powinna wyglądać tak: win98 -> winxp/w2k -> linux/unix |
|
|
|
17:10, 6 12 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 167 Dołączył: 14-11-2003 Skąd: wawa Nr użytkownika: 729 |
Dobrze wiedziec
|
|
|
|
17:12, 6 12 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 184 Dołączył: 20-09-2003 Skąd: Polska, Radom Nr użytkownika: 258 |
WOLFszLAGIER dobrze radzi, a poza tym nikt nie poleca instalować dwóch systemów na jednej partycji (taki Microsoft to odradza). Pozostaje podzielić dysk na kilka partycji, np. przy użyciu programów sytworzonych do tego celu (Partition Magic).
|
|
|
|
0:22, 7 12 2003
|
|||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Teoretycznie przede wszystkim lepsze pingi. I wyraźnie lepsza wydajność na słabsyzch kompach. |
||
|
|
|||
11:07, 7 12 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 28 Dołączył: 29-10-2003 Skąd: opole/raszczyce Nr użytkownika: 600 |
Witam
Powiem cos od siebie i nie tylko ,o linuxie oczywiscie : Jezeli chodzi o różnice w graniu pod linuxem i windą w et to niewiele pomoge ,bo nigdy nei grałem w ET pod windowsem i nie mam porównania .Co do pingów to ,nie wiem czy to od tego zalezy ,ale zazwyczaj mam bardzo niskie pingi (do 50 na polskich serwach (no chyba ze cos sie dzieje zlego )) .Szybkosc działania jest większa (widziałem jak et działa na kompie mojego kolegi z 2x lepszym procesorem (reszta prawie ta sama )) i dzialalo nieco lepiej . Jest inny aspekt uzywania linuxa ....nie wszystko sie da załatwic z trybu graficznego i wtedy trzeba grzebac w plikach konfiguracyjnych (np z X-ów) .Jezeli ktos nie trawi czegos takiego to radze sie zastanowic czy linux bezie dobrym wyborem .Powiem wiecej ,dla osoby która nie potrafi siedziec przez 4 h i sprawic aby np .logitech działał z rolką (chociaz to jest proste ) to usunie linuxa szbyciej niz go zainstalował .dla początującego z wszystkim będzie problem ,na początek może byc tak ze nie bedzie dzwięku ,a wtedy zostaje tylko www.google.pl i szukanie po necie na angielskich stronach (chociaz na polskich tez jest dosc sporo info ) rozwiązania . Wiele tez zalezy od wyboru dystrybucji ,jezeli wybierzecie auroxa czy mandrake to większosc rzeczy bedzie można załatwic z X-ów ,i nie będziecie odrazu rzuceni na głeboką wode . Ja bym jednak zachęcał - tu jest chyba najlepszy opis o tym dlaczego warto : http://lubuska.zapto.org/~hoppke/the_right...t_decision.html Gdyby ktos sie bardziej zaintersował to polecam strone : http://www.google.pl/search?q=linux&ie=UTF...ogle&lr=lang_pl Poczytajcie i wtedy bedziecie wiecej wiedzieli co zrobic ..... no i zostaje aspekt legalnosci co w ostatnich (niespokojnych Pozdrawiam |
|
|
|
15:05, 7 12 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 28 Dołączył: 30-10-2003 Skąd: Siemianowice Śląskie Nr użytkownika: 610 |
Czesc.
Dobry temat wiec nie zakladam nowego. Potrzebowal bym pomocy przy konfiguracji Wolfa pod Linuxem. ( a moze odwrotnie ) Udalo mi sie zainstalowac gre ale przy probie uruchumienia skrzyczal mnie i stwierdzil zeby uruchomic ET z parametrem +set r_allowSoftwareGL 1. Gra sie uruchamia ale tnie tak ze ledwo mozna mysza ruszac. Jesli jakas cierpliwa osoba byla by chetna pomoc to bede wdzieczny. GG - 3154629 ewentualnie mail [email protected] Zapomnialem dodac. Sprzet mam dosyc wydajny bo P4 2.4GHz, 1GB RAM, GF 4 MX400 64MB. Edycja Linuxa to Red Hat 9 Shirke. Pozdrawiam. |
|
|
|
0:21, 2 01 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 3 Dołączył: 2-01-2004 Nr użytkownika: 1023 |
Jestem posiadaczem windowsa 2000 specjalnie zmienilem go z xp aby poprawic wydajnosc w Et ale durzo niepomoglo. Ostatnio duzo slyszalem ze Et na linuxie wymiata, chcialbym go wyprobowac ale niewiem co jest potrzebne. Mogl by mi ktos doradzic i odp. na proste pytania. Oplaca sie instalowac linuxa na cel 1000mhz 392MB ram Gf4 440mx, na tym sprzecie mam ok 60 fps jak nikt nie strzela i nic sie niedzieje na zewnatrz, a wewnatrz ok. 90 w tych samych przypadkach, wszystkie detale sa ustawione na najmniejsze, ile po instalacji pingwina podskoczy fps ???, czy drukarka HP 3325 zpstanie wykryta??, czy zwykla wersje et (czyli z windows) odpale na linuxie przez Wine ???.
|
|
|
|
2:30, 2 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 157 Dołączył: 2-01-2004 Nr użytkownika: 1025 |
co do pierwzego czyli nstalacji to dlaczego mialoby sie nie oplacac?
pewnie ze sie oplaca, linuks na 120 mhz bedzie chodzil wyajnie(of coz zalezy co bedziesz robil) klatki podskocza o 5-6 fps czasami moze o 10 fps(tak mial jeden kolega ale nie wiem czy to prawda) gdybys zobaczyl do dzialu download wiedzialbys ze jest wersja na linuksa tej gry |
|
|
|
11:25, 2 01 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 98 Dołączył: 22-09-2003 Nr użytkownika: 285 |
rozumie ze sie na linuxie znasz bo jak nie to niemasz co sie brac bo sie przejedziesz po czytaj troche o nim a potem zacznij bo linux to nie win jeszcze se cos z kompem schrzanisz i bedziesz mial 5 fps
moze wylacz eefekty pogody (śnieg deszcz) itp |
|
|
|
15:41, 2 01 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Zrób tak jak ja. Zainstaluj Mandrake Linux. Jest on uważany za najlepszy dla początkujących. Linux obsługuje drukarkę. Na moim komputerze fpsy wzrosły prawie dwukrotnie, mapy wczytują się w ciągu niecałej minuty, a na winie w ciągu około 4 minut. Proces instalacji Mandrakea i Windowsa na jednym komputerze masz tu. Sam z niego korzystałem.
|
|
|
|
21:31, 2 01 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 3 Dołączył: 2-01-2004 Nr użytkownika: 1023 |
Wiecie dzisija rano skoczylem na rynek gl. w KRK do Empiku po linuxa wydanie jesienne bo w zwyklych kioskach nie bylo. To nic ze spedzilem 3 godz konfigurujac karte graf. itp teraz sciagam wejsje et dla pingwina. Spoko na poczatku wydawal sie trudny. Ale wiekszosc zadan robi sie podobnie jak w DOS'ie
wiec N/P. Oczywiscie zostawilem windowsa 2000, dlugo wahalem sie nad aurox'em ale czas pokaze. |
|
|
|
1:01, 4 01 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 9 Dołączył: 22-12-2003 Nr użytkownika: 962 |
Jak skonfigurowac neo+ na mandrake??
|
|
|