IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Linux, Czy warto?
qBa3oo3
post 13:17, 6 12 2003
Post #1

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 729

Mam pytanko do obeznanych w temacie. Zastanawiam sie czy nie zainstalowac sobie drugiego obok winXP Pro systemu, a mianowice Linuxa. Chcialbym wiedziec czy nie groza mi jakies zgrzyty (zakladajac ze Linux i Win beda na tej samej partycji) oraz czy jest to warte zachodu. W czym Linux jet lepszy od Wina? Czy przesiadka jest bezbolesna, tzn. czy obsluga jest w miare intuicyjna? Ile ramu zjada? O co chodzi z roznymi wydaniami Linuxa (tzn. czym sie rozni np. RedHat od Aurox'a?) Jestem kompletnie zielony w temacie, licze na wasza pomoc i rade biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
Swiety
post 16:35, 6 12 2003
Post #2

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

Linux i Windows na jednej partycji ??? Przecież tak się nie da. Inny system plików itp i tak potrzebujesz partycje wymiany do Linuxa także bez nowych partycji nie obędzie się.
Jeśli tylko żaden z systemów nie namiesza w boot recordzie dysku twardego to możesz takich systemów mieć na dysku nawet 50.
Zazwyczaj kolejność instalacji powinna wyglądać tak: win98 -> winxp/w2k -> linux/unix

+Quote Post
qBa3oo3
post 17:10, 6 12 2003
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 729

Dobrze wiedziec biggrin.gif Dzieki Wolf. Ale jakie sa korzysci z korzystania z Linuxa nad Winem?

+Quote Post
Guy7
post 17:12, 6 12 2003
Post #4

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 258

WOLFszLAGIER dobrze radzi, a poza tym nikt nie poleca instalować dwóch systemów na jednej partycji (taki Microsoft to odradza). Pozostaje podzielić dysk na kilka partycji, np. przy użyciu programów sytworzonych do tego celu (Partition Magic).

+Quote Post
Swiety
post 0:22, 7 12 2003
Post #5

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (qBa3oo3 @ 15:10, 6 12 2003)
Dobrze wiedziec biggrin.gif Dzieki Wolf. Ale jakie sa korzysci z korzystania z Linuxa nad Winem?

Teoretycznie przede wszystkim lepsze pingi. I wyraźnie lepsza wydajność na słabsyzch kompach.

+Quote Post
zorrk
post 11:07, 7 12 2003
Post #6

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 600

Witam
Powiem cos od siebie i nie tylko ,o linuxie oczywiscie :
Jezeli chodzi o różnice w graniu pod linuxem i windą w et to niewiele pomoge ,bo nigdy nei grałem w ET pod windowsem i nie mam porównania .Co do pingów to ,nie wiem czy to od tego zalezy ,ale zazwyczaj mam bardzo niskie pingi (do 50 na polskich serwach (no chyba ze cos sie dzieje zlego )) .Szybkosc działania jest większa (widziałem jak et działa na kompie mojego kolegi z 2x lepszym procesorem (reszta prawie ta sama )) i dzialalo nieco lepiej .
Jest inny aspekt uzywania linuxa ....nie wszystko sie da załatwic z trybu graficznego i wtedy trzeba grzebac w plikach konfiguracyjnych (np z X-ów) .Jezeli ktos nie trawi czegos takiego to radze sie zastanowic czy linux bezie dobrym wyborem .Powiem wiecej ,dla osoby która nie potrafi siedziec przez 4 h i sprawic aby np .logitech działał z rolką (chociaz to jest proste ) to usunie linuxa szbyciej niz go zainstalował .dla początującego z wszystkim będzie problem ,na początek może byc tak ze nie bedzie dzwięku ,a wtedy zostaje tylko www.google.pl i szukanie po necie na angielskich stronach (chociaz na polskich tez jest dosc sporo info ) rozwiązania .
Wiele tez zalezy od wyboru dystrybucji ,jezeli wybierzecie auroxa czy mandrake to większosc rzeczy bedzie można załatwic z X-ów ,i nie będziecie odrazu rzuceni na głeboką wode .
Ja bym jednak zachęcał - tu jest chyba najlepszy opis o tym dlaczego warto : http://lubuska.zapto.org/~hoppke/the_right...t_decision.html
Gdyby ktos sie bardziej zaintersował to polecam strone :
http://www.google.pl/search?q=linux&ie=UTF...ogle&lr=lang_pl
Poczytajcie i wtedy bedziecie wiecej wiedzieli co zrobic .....
no i zostaje aspekt legalnosci co w ostatnich (niespokojnych wink.gif ) czasach jest nie bez znaczenia ...
Pozdrawiam

+Quote Post
YARSKY
post 15:05, 7 12 2003
Post #7

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 610

Czesc.

Dobry temat wiec nie zakladam nowego.

Potrzebowal bym pomocy przy konfiguracji Wolfa pod Linuxem. ( a moze odwrotnie )

Udalo mi sie zainstalowac gre ale przy probie uruchumienia skrzyczal mnie i stwierdzil zeby uruchomic ET z parametrem +set r_allowSoftwareGL 1.
Gra sie uruchamia ale tnie tak ze ledwo mozna mysza ruszac.
Jesli jakas cierpliwa osoba byla by chetna pomoc to bede wdzieczny.

GG - 3154629 ewentualnie mail [email protected]

Zapomnialem dodac. Sprzet mam dosyc wydajny bo P4 2.4GHz, 1GB RAM, GF 4 MX400 64MB.
Edycja Linuxa to Red Hat 9 Shirke.

Pozdrawiam.

+Quote Post
TraX
post 0:21, 2 01 2004
Post #8

Schutze

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1023

Jestem posiadaczem windowsa 2000 specjalnie zmienilem go z xp aby poprawic wydajnosc w Et ale durzo niepomoglo. Ostatnio duzo slyszalem ze Et na linuxie wymiata, chcialbym go wyprobowac ale niewiem co jest potrzebne. Mogl by mi ktos doradzic i odp. na proste pytania. Oplaca sie instalowac linuxa na cel 1000mhz 392MB ram Gf4 440mx, na tym sprzecie mam ok 60 fps jak nikt nie strzela i nic sie niedzieje na zewnatrz, a wewnatrz ok. 90 w tych samych przypadkach, wszystkie detale sa ustawione na najmniejsze, ile po instalacji pingwina podskoczy fps ???, czy drukarka HP 3325 zpstanie wykryta??, czy zwykla wersje et (czyli z windows) odpale na linuxie przez Wine ???.

+Quote Post
sayetan
post 2:30, 2 01 2004
Post #9

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 1025

co do pierwzego czyli nstalacji to dlaczego mialoby sie nie oplacac?
pewnie ze sie oplaca, linuks na 120 mhz bedzie chodzil wyajnie(of coz zalezy co bedziesz robil)
klatki podskocza o 5-6 fps czasami moze o 10 fps(tak mial jeden kolega ale nie wiem czy to prawda)
gdybys zobaczyl do dzialu download wiedzialbys ze jest wersja na linuksa tej gry

+Quote Post
ballack13
post 11:25, 2 01 2004
Post #10

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 285

rozumie ze sie na linuxie znasz bo jak nie to niemasz co sie brac bo sie przejedziesz po czytaj troche o nim a potem zacznij bo linux to nie win jeszcze se cos z kompem schrzanisz i bedziesz mial 5 fps
moze wylacz eefekty pogody (śnieg deszcz) itp

+Quote Post
Maczo
post 15:41, 2 01 2004
Post #11

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 795

Zrób tak jak ja. Zainstaluj Mandrake Linux. Jest on uważany za najlepszy dla początkujących. Linux obsługuje drukarkę. Na moim komputerze fpsy wzrosły prawie dwukrotnie, mapy wczytują się w ciągu niecałej minuty, a na winie w ciągu około 4 minut. Proces instalacji Mandrakea i Windowsa na jednym komputerze masz tu. Sam z niego korzystałem.

+Quote Post
TraX
post 21:31, 2 01 2004
Post #12

Schutze

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1023

Wiecie dzisija rano skoczylem na rynek gl. w KRK do Empiku po linuxa wydanie jesienne bo w zwyklych kioskach nie bylo. To nic ze spedzilem 3 godz konfigurujac karte graf. itp teraz sciagam wejsje et dla pingwina. Spoko na poczatku wydawal sie trudny. Ale wiekszosc zadan robi sie podobnie jak w DOS'ie
wiec N/P. Oczywiscie zostawilem windowsa 2000, dlugo wahalem sie nad aurox'em ale czas pokaze.

+Quote Post
virusek
post 1:01, 4 01 2004
Post #13

Schutze

Nr użytkownika: 962

Jak skonfigurowac neo+ na mandrake??

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi