IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Skromny poradik, jak grać daną klasą ....
blacktyger
post 12:50, 9 01 2004
Post #1

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

Hej, artysta to ja może nie jestem ale chciałbym tu napisać parę porad dotyczących 3 postaci w ET ...

1.FieldOps
2.Engineer
3.CoverOps
4.Wyjaśnienia niezrozumiałych terminów
5.Wyjaśnienia odwiecznych sporów

1. Field Ops

a) Jeśli gdzieś usłyszycie nazwy takie jak Lojt, Fops czy koleś z Ammo możecie być pewni ze chodzi właśnie o Tego murzyna (u alies) co się zwie FieldOps. Tak na marginesie to po polsku jest Dowódca wink.gif

b ) na wyposażeniu ma : pistolet .. thompson / mp40, nóż oraz nie standartowe dla każdej innej postaci :
Paczki z amunicją , Lornetkę dzięki której wzywamy wsparcie powietrzne i flarę z kolorowym dymem który daje znać samolotom gdzie mają ostrzelać teren ...

c) Troszkę o największych błędach n00b'ów grających Fopsami

1. Jeśli jesteś na 1 lvl Lojta i zbierasz sobie na rzucenie nalotu a za tobą kolega ryczy "I Need Ammo"
to musisz mu dać paczkę z ammo, twoją myślą przewodnią biorąc Lojta ma być pomoc kolegą .... nie ważne czy zbierasz sobie "pasek broni" czy co robisz jeśli koleś poprosi o ammo masz mu dać ...

2. nigdy ale to nigdy nie biegaj z pełnym "paskiem broni" po mapie ten pasek zawsze musi pracować, zawsze musi być w ruchu jeśli nie masz co zrobić z pełną mocą paska to porostu wyżyć ammo (ale gdzieś gdzie chodzą twoi koledzy ... dry.gif) albo rzuć arta na terytorium wroga, ale nigdy nie chodź z pełnym paskiem, gdyż wtedy twoja przydatność dla drużyny maleje .. spada w stronę zera biggrin.gif

3. Pamiętaj że na 1 lvl Lojta możesz rzucać bardzo rzadko arty i bardzo mało paczek z ammo gdyż zżerają Ci one cały "pasek broni". na początku zawsze zbiera się XP stojąc pod respem bądź chodząc cały czas za kolegami i rzucać im pod nogi ammo , kiedy będziesz już miał około 2-3 lvl to możesz zacząć bawić się nalotami gdyż wykorzystują znacznie mnie energii (oczywiście nie chodzi mi o to żeby wasza gra zamieniła się w stanie pod respem i rzucanie ammo ... )

4. Pamiętaj zawsze iż medyk jest najważniejszy , ma on najmniej ammo i najwięcej hp.. nikt inny Cię nie uratuje jak zginiesz ... a jeśli nie dasz mu ammo to wtedy i on zginie .. proste prawda tongue.gif
pierwszeństwo zawsze mają najlepsi gracze i medycy "taka kolej, rzeczy i nikt nie zaprzeczy ... "
Hmm trzeba by też uwzględnić tu osoby w danej chwili prosząe o amunicje .. myslę żę mimo wszystko to one zawsz potrzebują jej najabrdziej i oni powinni mieć pierwszeństwo ... chyba że jest taka sytuacja

Wylatuje koleś z respa ma 90 naboi na 120 możliwych ... i woła o ammo myślę że takiej osobie nie powinno się dawać gdyż (chyba że grasz na XP) On i tak wykończy 50% tej amunicji po czym zginie .. to marnowanie troszke amunicji którą mógłbyś dać jakiemuś medykowi ...

d) teraz troszkę o punktacji ..

za rzucenie paczki i wzięcie jej przez kogoś dostajesz 1XP
za zabicie kogoś nalotem dymnym 3XP
za zabicie kogoś nalotem zawołanym przez lornetkę 4XP
za zniszczenie celu którymkolwiek z nich 5XP

Aby zdobyć poszczególne levely fielda trzeba mieć kolejno 20XP -> 50XP- > 90XP- > 140XP tak jak w każdej innej klasie

e) Jednym słowem ..

Field jest potrzebny na mapie ale nie w nadmiernych ilościach, jeśli gra się w 6 to jeden (kumaty) Fops wystarczy w zupełności, jest on również troszkę samodzielny gdyż jedną najważniejszych rzeczy czyli ammo ma u siebie w kieszeni, trzeba również pamiętać że grając fieldem nie możemy skupiać się tylko i wyłącznie na rzucaniu artów i ammo , mamy również tak jak medykiem, engiem czy gejem (CoverOpsem) zabijać bo w końcu to jest najważniejsze w grach tego typu .. ZABIJANIE .... praca zespołowa jest równie ważna ale czy zdjęcie wroga żeby eng mógł podłożyć dynamit to nie jest praca zespołowa ? hmm myślę zę można tu przytoczyć pewne przysłowie ..

"szewc bez butów chodzi .."

Ja stosuję się do tej zasady i grając medykiem i Fopsem ... a chodzi o to że kiedy wychodzisz z respa najczęściej pownieneś dawać ammo wszystkim a dopiero na końcu jeśli Ci starczy to sobie .. jeśli zaś Ci nie starczy to masz problm wink.gif pamiętaj o tym iż Tobie ten pasek za nie długi czas sie odnowi i będziesz sobie mógł rzucić ammo a twoi koledzy najprawdopodobniej gdzieś pobiegną ..

2. Enginer

a) Enginer po polsku Inżynier ... jego potoczne nazwy to porostu "Eng" lub "E"
Jest to klasa jak niektórzy mówią najważniejsza w RTCW Enemy Territory
Jej zadaniem jest Wykonywanie głównych celów gry takich jak niszczenie dział przeciw czołgowych czy budowania, niszczenie barykad .... jednym słowem mówiąc koleś ma fach w rękach biggrin.gif

b ) jego wyposażenie od każdej innej klasy różni się tylko tym iż posiada dodatkowo
Kombinerki, szczypce czy jak to kto nazywa służą one do naprawiania danych rzeczy, do uzbrojenia dynamitu oraz min. posiada również wcześniej wspomniany Dynamit który służy do niszczenia wszystkiego gdzie wyświetli się ikona właśnie tegoż dynamitu są to Comand Posty bariery, mury, itd. itp. wyposażony również jest w Miny które można stawiać w każdym miejscy nie pokrytym żadną warstwą betonu.. kafelek i tym podobnych .. miny przeciwpiechotne są bronią typowo taktyczną która służy do wyznaczania szlaku wroga .. czyli stawiasz je tam gdzie najwięcej chodzi Enemy (wrogów) czyli nie stawiasz ich tam gdzie Ci się podoba i gdzie chodzą twoi koledzy bo dostaną szału i będzie server disconnect for unknow reason..
ustawienia min można bardzo szybko sie nauczyć podglądając innych wtajemniczonych Engów ..

c) Porady grania Engiem ..

1. Zawsze proś aby ktoś Cię chronił najczęściej ma być to medyk .. nigdy nie pchaj się na sam przód idącej grupy .. ty masz być wręcz na jej końcu .. Eng ma zawsze przywilej gdyż jest najważniejszy i na jego barkach spoczywa największa odpowiedzialność .. od niego zależy wygrana mapy .. kampanii ... Więc jeśli idzie większa grupka nie pchaj się na początek ...

2. jeśli widzisz już cel który masz zniszczyć bądź zreperować nie wyciągaj swoich kombinerek 10m przed tym obiektem bo jeśli nagle wyskoczy Enemy to zanim zmienisz broń będzie już z Ciebie zimny trup ... dynamit kombinerki czy minę wyciągaj dopiero na miejscu i zawsze najpierw się rozejrzyj czy w około nikogo nie ma ..

3. Engowie czy Medycy ?
Odwieczny Dylemat ... jedni mówią Engowie dródzy medycy ... zasada powinna być taka :
na jednego meda jeden eng czyli na 6 w teamie powinno być 2 medów 2 engów i reszta to fops oraz PF...

Jeśli jesteś Axis zapotrzebowanie na engów jest znacznie mniejsze .. 1 (kumaty) Eng wystarczy do rozbrojenia dynamitu czy postawienia min w strategicznych punktach .... Axis zazwyczaj bronią .. tam powinno być więcej Fopów czy Medów ..

Zaś Jeśli jesteś Alies to Eng i Med jest najważniejszy aby wykonać Objective .... Engowie muszą stanowić conajmniej 30% teamu gdyż ich rola polega na atakowaniu więc analogicznie musi ich być więcej ..

4.Eng z granatnikiem którym potrafi się posługiwać jest naprawdę zabójczą bronią szczególnie na serverach o większej liczbie slotów (graczy) może on być tak samo albo nawet bardziej skuteczny od pf (panzerfausta -> bazooki ) władanie nim jest dość trudne tak jak i mortarem ale to tylko kwestia gustu czasu i czasem naprawdę duże dawki szczęścia

d) Jednym słowem mówiąc....

Eng to razem z medem to bezapelacyjnie klasy bez których nie można wygrać ... Drogi Inżynierze na twoich barkach zawsze spoczywa największa odpowiedzialność , co nie znaczy ze masz się bać brać inyniera bo Cię skrzyczą .... Engów jest też zawsze najwięcej więc jeśli będą mieli Do Ciebie pretensje to po prostu powiedz że nie byłeś jedyny .. łatwa kontra wink.gif

Eng ma wyposażenie dość skromne .. mało ammo mało Hp dlatego Eng bez obstawy to martwy Eng ... taka jest prawda żeby wygrać z kumatą drużyną trzeba engowi obstawy .. i to dobrej obstawy ...

e) punktacja ..

Inżynier dostaje 3 punkty XP za naprawienie pojazdu lub Karabinu stacjonarnego. Dostają punkty XP za budowanie lub niszczenie celów - 5XP za zadanie zabierające 50% paska mocy takie jak naprawienie gniazda Karabinu Maszynowego, 7,5 XP za zadanie zabierające 100% paska mocy takie jak naprawa czołgu lub 10XP za zniszczenie celu. Inżynierowie także dostają 3XP za zabicie przeciwnika Granatem Karabinowym, 4XP za zabicie miną lub dynamitem oraz 4XP za rozbrojenie miny przeciwnika oraz 6 XP za rozbrojenie dynamitu wroga.

3. CoverOps

a) CoverOps - Gej, Zadymiacz, Panienka, Cover i wiele wiele innych, czyli Szpieg

cool.gifWyposażenie CoverOpsa różni się praktycznie wszystkim w stosunku do reszty postaci w ET

- Sten - Typowo szpiegowska broń szybka, cicha i dobrze wykorzystywana - skuteczna
- FG42 - Jest to silna broń lecz jej wadą jest stosunkowo mała pojemność magazynka.. zaledwie 20 naboi, poza tym szybko strzelna i duże damage
- M1 Grand / Sniper Rifle - Nazwy dokładnej nie pamiętam wiem jednak że jest to potocznie zwana Snajperka ... Duży zoom i jeden strzał w głowę -> death ... celowanie nią jest very trudne, i jak większość uważa jest totalnym niewypałem jeśli chodzi o jej skuteczność ..

To były bronie podstawowe posiada on jeszcze zwykły "pistolet" tyle że z możliwością wkręcenia tłumika ..

Teraz jego "magiczne przedmioty"

- Gaz Dymny - jest to zwykła puszka która po wyrzuceniu jej zadymia pewien obszar powierzchni skutecznie zmniejszając widoczność wroga (czasami też kolegów z teamu .. :/ )
- plecaczek z bombą - po wybraniu tejże opcji nasz Covert rzuca plecaczek który wydaje takie "burczenie" jest to nic innego jak zwykła bomba którą możemy detonować w dowolnie przez nas wybranej chwili .. służy ona nie tyle do zabijania ludzi, co do wysadzania punktów strategicznych takich jak comand Post Wroga czy jakieś barykady ...
- lornetka - tak jak u Fopsa lornetka służy do wzywania nalotów, tak CoverOps za pomocą tego urządzenia może wykryć miny wroga. Należy zająć dogodną pozycje i spojrzeć przez lornetkę na teren w którym prawdopodobnie znajdują się miny .. jeśli takowe tam są wyświetli nam się ikona chorągiewki , wtedy po prostu wduszamy LPM i mina została wykryta - teraz zarówno ty jak i twoi koledzy z drużyny widzicie te minę ..

c) zalety i wady Geja

1. Covert ma jedną naprawdę oryginalną zaletę ... potrafi się przebierać za wroga .... kiedy widzicie jakieś ciało Enemy to podchodzicie i sprawdzacie jego stan .. jeśli jeszcze co jakiś czas się podnosi i prosi medyka to trzeba go "dobić" tak aby wypadła mu broń wtedy pokaże nam się ikona która sygnalizuje możliwość zdjęcia gatek "koledze" w tym celu naciskamy domyślne " F " kiedy się przebierzemy zobaczymy wroga bez spodni a po prawej stronie monitora wyświetli nam się znaczek który informuje nas o naszym przebraniu ...
Teraz ktoś pomyśli ze wyc@#!a starych wyjadaczy i będzie grasował wokół wrogów a oni nic .. otóż moi drodzy musze was zmartwić .... gdyż jeśli przebierzecie się za medyka który ma broń thompson lub mp40 a wy będziecie po-(słowo na p)ć ze stenem .. to przykro mi każdy bardziej wtajemniczony was rozpozna i .... zabije

2. Przebranie Coverta wiąże się z jeszcze jednym a mianowicie jak już zauważyliście są pewne drzwi przez które mogą przejść tylko wrogowie ... otóż moi drodzy kiedy jesteście przebrani to i wy możecie przejść przez te drzwi ... bardzo pomocne na niektórych mapach nie kiedy nawet od dobrego Coverta zależy zwycięstwo teamu

3. Covert mimo wielu wymienionych tu zalet, inności i wielu możliwości jest najmniej potrzebną klasą w ET. troszkę paradoks ... Najbardziej wyposażona postać jest najmniej potrzebna .. przykra ale prawda ... mimo iż wielu graczom sprawia granie nim radość to jednak wtedy ich przydatność dla drużyny jest niska ... no chyba że masz Aimbota i zdejmujesz wszystkich jednym, strzałem .. tak to już bywa albo wóz albo przewóz , albo rybki albo akwarium ...

d) Porady ...

NIGDY NIE ŻUCAJ PUSZKI Z GAZEM W MIEJSCU W KTÓRYM JEST WIĘCEJ TWOICH NIŻ WROGÓW , GAZ SŁUŻY DO ZATKANIA WIDOCZNOŚCI WROGA W TUNELACJ I INNYCH CIASNYCH MIEJSCACH, NA OTWARTYM TERENIE JEST ON ZBĘDNY

NIE PROBÓJ BOMBĄ ZABJAC LUDZI, PONIEWAŻ NIE UDA cI SIĘ TO , MIEDZY NACISNIECIEM LPM A JEJ WYBUCHEM JEST OKOŁO 1 SEKUNDY RÓZNICY W CZASIE ..... TO DUŻO ...

JESLI WIDZISZ ZE W DRUZYNIE JEST JUZ 2 LUB WIECEJ COVERTOW TO GO NIE BIERZ, BEDZIESZ TYLKO STRACONYM SLOTEM DLA TWOJEGO TEAMU

PAMIĘTAJ ZĘ BĘDĄC SNAJPEREM JESTEŚ BARDZO ŁATWYM CELEM , CO JAKIŚ CZAS ZMIENIAJ MIEJSCA Z KTÓRYCH STRZELASZ NA ZOOM'IE, PROBUJ WYMYSLAC WLASNE, NIEOKLEPANE MIEJSCA SNAJPOWANIA, ABY ZAPOBIEC SWOJEJ ŚMIERCI

e) Punktacja

Każdy Covert Ops otrzymuje 5XP za zabicie strzałem w głowę, 3XP za zabicie strzałem w korpus lub inną cześć ciała, 3XP za wykrycie każdej miny oraz 5XP za przebranie się we wrogi mundur, 5XP za zabicie ładunkiem radiodetonacyjnym i 7XP za zniszczenie nim celu.

f) Jednym słowem mówiąc .... jak na ironie jest to najlepiej wyposażona ale i najmniej potrzebna klasa w Enemy Territory umiejętne posługiwanie się nią może w mniejszym lub większym stopniu (w szczególności zależy to od mapy) pomóc kolegą którzy jednak woleli by abyś był medykiem albo Fopsem .....

5. WYJAŚNIENIA

Oto wyjaśnienia niektórych wyrażeń niestandardowych użytych przeze mnie w tym poście ..

Comand Post - Jest to skrzynka którą mogą budować Engowie obydwu drużyn, służą one do przyspieszenia ładowania się "paska broni"

Enemy - z angielskiego Wróg

Enemy Territory - Gra o której mowa w tym topicu , z Angielskiego Terytorium Wroga ..

Very - Bardzo ...

6. Wyjaśnienie odwiecznych sporów

a) XP
Jest to jeden z najbardziej poruszanych tematów początkujących graczy ... jedni nabijają XP a inni krzyczą zę ktoś nabija XP a jeszcze inni jedno i drugie ...

Z tym XP to jest tak :

Jest to system punktacji poniekąd zaciągnięty z gier typu RPG czyli zdobywasz punkty nie dla samej idei ich posiadania, ale też pomagają Ci one w grze ( tak zwane levele twojej postaci które dają Ci nowe możliwości ) XP mogło być dobrym rozwiązaniem dla graczy lecz jak to zwykle bywa jest ono źle wykorzystywane ( czy Nobel wymyślając dynamit przewidział tyle nieszczęścia ? sad.gif ) chodzi tu przede wszystkim o ich "nabijanie" czyli robienie zupełnie nie potrzebnych rzeczy które przynoszą na XP
Jednym z najbardziej denerwujących przykładów jest postrzeliwanie swoich przez medyka po czym wciska im apteczki dostając za to punkty ... jest to po prostu karygodne i powinno się takie przypadki jak najbardziej tępić .....

Wielu graczy również uważa iż posiadanie dużej ilości XP całkowicie odzwierciedla ich umiejętności .... oczywiście to bzdura ponieważ jeden XP ma za zabijanie ludzi , 2 XP ma za Postrzeliwanie swoich i wciskanie im apteczek 3 XP posiada za wykonywanie wyznaczonych celów które prowadźi a do wygranej ... Jednym słowem mówiąc XP jest uogólnieniem a więc są niedomówienia i nieporozumienia dlatego według mnie powinno XP podzielić się na 3 grupy
-Objective
-Skill
-Przydatność dla Teamu (czyli rzucanie apteczek ammo itd.)

To tylko moje skromne zdanie jak wiadomo na pewno nie każdy się z tym zgadza .....

b ) CoverOps

Co do tego pana to chyba sprzeczki nigdy się nie skończą ... często tematy o czymś zupełnie innym schodzą właśnie nie wiedzieć czemu na jego temat ..... Oto najczęściej powtarzane myśli :

 Cover Ops jest stratą dla drużyny bo za niego mógłby wejść jakiś medyk albo inżynier
 Gej jest przydatny tylko na wybranych mapach takich jak fuel dump seawall battery czy Rhine Bridge 2
 Umiejętnie wykorzystywany przyda się wszędzie....
 Zależy od drużyny umiejętności gracza i mapy ...
 Fajnie się nim gra ale tylko na FFA za to w kolanówkach jest stratą miejsca ...

Ja oczywiście przychylam się do przed ostatniego ale i w ostatnim jest prawda ... zresztą ja mam tylko przedstawić fakty a nie wyrażać moje zdanie tongue.gif

c) PanzerFaust

To również kontrowersyjna broń, przez większość uważana za broń którą biorą n00by ponieważ nie potrafią trafić w ludzików ...
Oczywiście się z tym nie zgadzam ... jeśli PF jest dostępny w grze to jest po to żeby można nim grać .... o ironie najlepsze jest to iż zawsze jak ktoś zabije 1 kolesia to nic .. za to jak zabije 5 to już najeżdżają na niego „Panzer lama” itd. Skoro udało mu się zabić 5 ludków to chyba jakaś pochwała :/ ja osobiście nic do PF nie mam czasami lubię se nim pograć ... oczywiście jest jakiś umiar .... bo czasami bywa że na jakiś dużych warzywniakach na 12 slotów jest 7 PF albo i więcej to jest oczywiście przesada i taka gra pozbawiona jest sensu więc z takiego serka lepiej uciekać ...sad.gif

Ogólnie rzecz biorąc jeśli gra jest dostępna to po to aby nią grać, ale pamiętajcie że na FFA można robić co sięchce więc nie uświadczycie tam porządnej gry dla drużyny tylko samowolke gdzie każdy robi co mu się podoba i jak mu się podoba często wasze wołanie o pomoc w stylu „”zróbcie to zróbcie tamto , teamy , medyka!!” są na próżno gdyż oni chcą właśnie sobie poćwiczyć streaf jumpy ...

________________________________________________________________________________________________

Poza tym chciałbym prosić o wyrozumiałość autora -=TEGO=- poradnika, gdyż zaczerpnąłem z niego notkę dotyczącą punktacji poszczególnych klas .. chyba nie poda mnie do sądu o kradzież praw autorskich ...

Medyk został już dokładnie opisany przez Świętego a Soldier to stosunkowo łatwa klasa myślę że tu dużo nie trzeba tłumaczyć (o ile w ogóle coś trzeba .. )

To co tu napisałem to dość suche fakty i są raczej oczywiste, może młodym graczom to pomoże ... gdyby nie fakt iż po pierwsze taki (podobny) poradnik znajduję się na ET.pl a po drugie troszkę czytania tutaj jest ... to może byłbym jakiś oryginalny i ten topic był by popularny ... no nic ...miłej lektury życzę
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Maczo
post 14:15, 11 01 2004
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 795

Ja rozpoznaje jeszcze covert opsa po napisie nad głową. Przeważnie po respawnie widzę ksywy gości, którzy wybiegają, a jak za mną biegnie ten jegomość i z naprzeciwka wybiega drugi jegomość o tym samym nicku, to wszystko jasne. biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi