IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Problem z cieniem w grze
Masio1
post 12:27, 18 01 2004
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1122

Mam strasznie ciemny obraz i nimoge go rozjasnic w grze tez w grze niedziala mi komenda r_gamma 2 wiem ze czeba cos pogrzebac w configu ale niewiem jak jesli ktos moze pomuc z gory dzieki
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
YaQ
post 13:26, 18 01 2004
Post #2

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1090

Komenda odpowiedzialna za gamme to "r_gamma" i może być w przedziale 1-3 np. "r_gamma 2.5". Jeśli nadal obraz jest zbyt ciemny to na pewno masz w ogóle zbyt ciemny obraz w monitorze i rozjaśnić bardziej w ten sposób nie można. Zdarza się to wielu monitorom po dłuższym okresie czasu. Aby temu zaradzić nie trzeba (jak wielu mysli, albo daje sobie wmówić) oddawać monitora do serwisu. W paru krokach wyjaśnie ci jak rozjaśnić monitor na stałe (oraz, jeśli to potrzebne, podostrzyć obraz).
- odłącz zasilanie od monitora (nie musisz tego robić jeśli skonczyłeś elektronikę albo uważasz się za fachowca, jednak nawet jeśli nim jesteś to proponuję założyć jakieś buty z gumową podeszwą);
- odkręć obudowę;
- znajdź transformator (taka mała czarna skrzyneczka, powinna być z boku tyłu kineskopu);
- na tranie powinny znajdować się przynajmniej 1-4 pokrętła;
- jedne pokrętło służy do ustawiania gammy, inne do ostrości, czasem jak są inne to do kolorów itp.;

Podkręcaj bardzo delikatnie i ostrożnie, pokrętła są bardzo wrażliwe na dotyk i przesunięcie go nawet o 2 milimetry może rozjaśnić monitor za bardzo. Ustaw sobie wszystko elegancko. Za taką impreze zapłaciłbyś w serwisie ~50 zł (sam tyle koszę).
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi