IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> UT 2004, Wrażenia , opinie ..
Spl!nt3r
post 21:51, 14 02 2004
Post #1

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1138

Jako że jestem pod wrażeniem tej gry pozwoliłem sobie napisać jej recenzje biggrin.gif

Wstęp, czyli ile czego laugh.gif
Po instalacji gry i obejrzeniu ''interka'' (z logo NVidi , jest inne , lepsze niż w ut 2003 ) Od razu przeszedłem do trybu instant celem zapoznania się z zawartością demka.
W demie mażemy pograć we wszystkie tryby jakie dostępne będą w wersji full (oprócz duble domination) tzn. w Deatchmatch . team deatmatch , bombrun , ctf (znane z ut 2003) oraz nowe , czyli Assault oraz Oneslaught. Ponadto mamy do dyspozycji 4 skiny postaci , 2 facetów i 2 laski .

Nowości , czyli różnice między ut 2003.
Przede wszystkim są to dwa nowe tryby czyli assault i oneslaught. Pierwszy tryb jest znany z stareńkiego ut , polega on na wykonywaniu ściśle określonych zadań przez dwa temy ( attack i defense , podobnie jak w wolfie). Mapka dostępna w demie przedstawia jadący konwój paru dużych pojazdów , podobna mapa była w ut tyle że tam był to jadący pociąg. Atakująca drużyna zaczyna w bardziej oddalonym pojeździe i musi się przedostać na dźwig , tam musi przesunąć go , umożliwiając przejście po ramieniu na sąsiedni pojazd. Dalej należy rozwalić drzwi , nacisnąć dwa przyciski otwierające tylne i boczne wrota i przedostać się na pojazd z rakietami nexus i uprowadzić jedną. Broniąca się drużyna stara się oczywiście do tego niedopuścić . Caly ten tryb na kilometr pachnie mi Enemy territory tongue.gif .
Drugi tryb czyli oneslaught jest właściwie sednem tej gry. 2 drużyny zaczynają w bazach zaopatrzonych w generatory , drużyny starają się zniszczyć generator przeciwnika. Jednak to niejest takie hip hop biggrin.gif , gdyż wroga drużyna stara się wybudować ''power node'' które to , połączone ''linią'' z generatorem tworzy pole siłowe wokół niego (generatora) . Zatem gra polega na przechwyceniu wszystkich power nodów i nakoncu zniszczenie generatora wroga.
W ostatnim trybie dostępne są pojazdy !!! Są to :
-Manta , lekki i szybki poduszkowiec wyposażony w działka plazmowe.
-Ciężarówka (nazwy niepamiętam biggrin.gif ) posiadająca oprócz miejsca dla kierowcy , dwa miejsca dla strzelców.
-Wyścigówka ( nazwa też wyleciała mi z głowy laugh.gif ) wyposażona w działko , i dwa ostrza (podobne do nożyc) które służą do koszenia ludzików które przez przypadek znajdą się na drodze pojazdu cool.gif
- goliath ,czyli czołg z potężnym działem i karabinkiem dla drugiej osoby.
-i samolot któey ma działko i samonaprowadzające się rakiety. Pojazdy można naprawiać drugą funkcją strzału Link Guna (tak samo buduje się ''power nodes''). Można też kożystać ze stacjonarnych działek laserowych i karabinów ( w trybach AS i ONS)
Do gry wprowadzono (celem zbalansowania rozgrywki) nowe bronie takie jak m.in. granatnik , pajęcze miny , przeciw pancerne rakiety samonaprowadziające...... , zmieniono też wygląd assault rifla (teraz można strzelać z dwóch sztuk naraz) i link guna.
BTW pojazdów , w demię dostępne są tylko 5 , a na stronie piszę że w wersji full dostępnych będzie 9 !!!!

Boty, czyli kierowca bombowca smile.gif
Z wprowadzeniem pojazdów , trzeba było też popracować nad botami , co by i one miały prawo jazdy.
Muszę powiedzieć że w tej kwestii jestem bardzo zdumiony, momentami boty zachowują się lepiej niż ludzie z którymi grałem huh.gif . Prowadzą skoordynowany ogień z wielu pokładowych broni ciężarówki naraz, umięjętnie wybierają cele dla samo. napro. rakiet samolotu (celują najpierw w czołgi , potem w mniejsze cele). Potrafią także budować ''power nodes'' . Może w pewnych kwestiach przesadziłem ..... jednak tylko torszeczkę tongue.gif

Miąsko i miodzik , czyli gra on-line smile.gif
Tutaj niemam wiele do powiedzienia , oprócz tego iż ta gra jest tak niesamowicie grywalna że w sam piątek przesiedziałem przy niej ponad 7 godzin blink.gif. Oprócz tego muszę nadmienić iż gra posiada wbudowaną wyszukiwarkę serwerów , która w dzień premiery dema wyszukała mi ok.120 serwerów ( po ok. 20 na każdy tryb gry). O jakości tych serwerów powiem tylko że w godzinach ranncyh 7:00 - 9:00 , grając na serwerze japońskim miałem ping nieprzekraczający 100 ohmy.gif . Gra posiada także zintegrowany program do komunikacji online (vide Team Speak lub Roger Wilco).

Podsumowanie , czyli oceny cząstkowe itp. smile.gif
Boże kochany ta gra jest ZA!@#ISTA , Battlefield SUXX , Halo SUXX , Enemy Territory ..... RULES biggrin.gif .
Unreal Tournamment 2004 RZĄDZI
Już uzbierałem 109 zł 46 gr cool.gif
Oceny cząstkowe:
Grafika - 10 , piękne texturki , efekty cząsteczkowe itp.
Dźwięk - 9 , kilka za!@#istych kawałków technicznych , supper voice menu.
Grywalność - 20 biggrin.gif , porażająca grywalność , zarówno w sieci jak i offline ( dzieki inteligentnym botom)

Ufffffff , mam nadzieję że ktoś przeczyta moje wypociny i zdecyduję się spróbować samemu zagrać w tą grę.
Czekam też na ciekawe opinie dotyczące mojej recenzji (IMHO całkiem niezłej chyba laugh.gif , biorąc pod uwagę że po raz pierwszy zareagowałem tak na jakąś grę i jest to moja pierwsza recenzja)
Może mnie wezmą do si di ekszyn biggrin.gif

Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Spl!nt3r
post 14:21, 15 02 2004
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1138

Yo Masta , skoro lubimy jedną grę to może klan założymy biggrin.gif laugh.gif Pozdro
Mała errata do mojej recki. Dostępne będą jeszcze 3 tryby których niewymieniłem :
-Last Man Standing (wszyscy wiedzą o co chodzi )
-mutant , kto pierwszy zfraguje zostaje mutantem i ma do dyspozycji wszystkie bronie i szybkie strzelanie.
Jednak jego energia ubywa może ją uzupełniać zabijając innych. Reszta dostaje tylko punkty za fragowanie mutanta.
-Invasion , gracze są w jednej drużynie i bronią sie przed falami respawnujących się botów ( będą potwory z unreala !!) , każdy ma jedno żytko , po każdej fali następuje respawn tych co je stracili.

A teraz trochę liczb cool.gif
Demo zostało udostępnione 12 lutego i od tego czasu liczba serwerów wynosi 1898 a liczba graczy 6321.
Adekwatnie w ET jest to kolejno 1568 serwów 5493. Są to liczby na daną chwilę ale i tak powiem tylko
WoW blink.gif
Dane z Game Spy stats
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi