IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Płyta główna, ale jaka ??
falubaz
post 0:25, 4 03 2004
Post #1

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 367

Ostatnio noszę się z zamiarem kupna płyty głownej bo mam najwiekszy szit na swiecie(CLAYTON beeee) .Nie pisze narazie na jakies tweak forum bo tu jest blizej smile.gif
Mam procka 1,7 ghz celerona williamete
Radeon 9000
256 MB RAM sdram czy cos takiego :/
No i obudowe tez bym zmienil od razu z zasilka.Oraz jeszcze 256 pamieci...
Jaka plytke do tego czegos i jaki zasilacz proponujecie??
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
oferma
post 19:49, 4 03 2004
Post #2

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 856

blinkkin: wszystko sfietnie ale falabuz napisal: "Mam procka 1,7 ghz celerona williamete"
wiec kt600/nforce2 to chyba jako tapeta na sciane ;P

co moge polecic:

AsRock P4I45PE Intel 845PE + LAN za 240pln
AsRock P4I45PE Intel 845PE + LAN + SATA za 260pln
AsRock P4S55FX SiS 655FX + LAN za 250pln ale bez sdramowych slotow :/
Asus P4P800S Intel 848 +LAN +SATA za 382pln jw. bez sdram

po pierwsze
jak mamy intela, trzymajmy sie chipsetow intela bo co by nie mowic, lepszych chipsetow do pc (i nie mowie o serverach tongue.gif) nikt poza intelem nie robi
aczkolwiek tego sisa polecic moge ze wzgledu na cene i naprawde ciekawa wydajnosc - ale tylko wtedy jak NAPRAWDE musimy oszczedzic te 100pln
wiec realnie albo asus na i848, albo asrock na i845pe lub sis655fx

po drugie
p4/celeron + sdramy to POMYLKA i to powazna - to najgorsza kastracja jaka mozemy peczworce zrobic :/
te procesory z zalozenia sa bardzo pazerne na czas reakcji/transfery pamieci, wiec samo to ze celeron chodzi na fsb400 jest mocno niefajne, ale dodatkowo na sdramach???? litosci :/
jw. jak nie masz kasy i na sdramach musisz zostac to je zostaw, wez ktoregos z asrockow na i845pe (maja 2xddr i 2xsdram slot) i NIE dokupuj drugiej kosci 256MB sdram ... pozbieraj, i zamien ja na 1x512ddr
najlepiej ddr400 i to twinmosa - efektownie bedziesz jej uzywal pewnie jako ddr266, wiec timingi spadna ci do 2-2-2-6-2 czy cos kolo - a to swoje zrobi

po trzecie
obudowa - jesli jestes ze swojej zadowolony (w sensie nie razi cie w oczy jaka ona pasqdna wink.gif, i jeszce sie qpy trzyma
to porponuje ja zostawic a kupic porzadny zasilacz
bo nie oszukujmy sie - naprawde ciezko dostac obudowe ponizej 250-300pln ktora bedzie miala na starcie porzadny zasilacz
nawet obudowy modecoma (ktory robi calkiem fajne zasilacze) maja taki *** wsadzony ze az boli
efekt - 100-200pln na ladna obudowe, kolejne 140-180 na porzadny zasilacz
gdzie porzadny zasilacz = modecom 350GT czy jakos tak - cichy, mocny, trzymajacy parametry, i na dokladke niedrogi
na gieldzie mozna kupic za 140-150pln, w sklepach blizej 200
ale to chyba najrozsadniejsza opcja

to tyle odemnie
pomysl, poczytaj, moze odczekaj jeszcze z miesiac - i kup z sensem
pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi