IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Jump3r Guid3, Skoki, skoki i jeszcze raz skoki
AdI-O
post 23:14, 8 01 2005
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1724

.......................Jump3r Guid3........................

Dziękuje wszystkim osobom, które przyczyniły się bezpośrednio lub pośrednio do stworzenia tego pseudo-poradnika, szczególnie meine ziomom z LNA Trickjump na #irc-news- dab pl, SHD, F!n!x!? i wielu, wielu innym. Cały tekst jest też po części substytutem moich obiektywnych przemyśleń, więc krytyka nie wchodzi w grę smile.gif
Jeżeli będziecie mieli pytania, piszcie na mail [email protected] , ale nie sądzę żebym mógł wam pomóc. Wszystko co wiem jest zawarte tutaj, reszta to czyste umiejętności.

W opisywaniu przykładów, użyłem numeracji z mapy LNA Trickjump

1.Wstęp

Jumping- ciągle niedoceniany acz ,tak jak każdy inny , ważny element gry.
Nie tak rozwinięty jak w surrealistycznym Quake’u, ale też będący nie odrębnym fundamentem.
Niedoceniany na początku, później odda nam nieocenione profity. Po co iść 30 sec skoro możemy przemieścić się w 10 sec? Jaki jest sens okrążania przeszkody i walki z wrogami, jeżeli możemy przejść niezauważeni obok? I tutaj wchodzimy w sferę trickjumpów.

1.2 Czym są trickjumpy?

W skrócie, trickjumpy to pewne przeszkody, elementy ustawione w szczególnych miejscach mapy, które pokonujemy wykonując odpowiedni skok. Ich użycie albo ułatwia nam życie albo je umila(camping z daszku na radarze rox smile.gif ).Stosowanie ich w walce jest trudne, ale wykonalne ( stfu fuel 4 wacko.gif)

2.Optymalizacja ustawień

2.1 Sprzęt - jak i gdzie?

Tak jak i w zwykłej grze, najpierw spróbujemy dopieścić nasz system, by można było optymalnie grać. Zaczniemy od dopasowania ilości FPS ( od ang. Frames Per Second- klatki na sekundę).
W stosowaniu trickjumpów, stała wartość FPS znacznie nam to ułatwia. Zależnie od tego jakim sprzętem dysponujemy, próbujemy dążyć do stałych wartości FPS.
Są to : 43, 76, 125, 333. Z miejsca trzeba zaznaczyć, iż jeżeli nie uzyskamy przynajmniej 76, stosowanie trickjumpów będzie znacznie utrudnione. Ruchy myszką będą spowolnione, opóźnione i nierównomierne.
Zależnie od tego czy uzyskaliśmy odpowiednią ilość FPS postępujemy zgodnie z krokami:
· Jeżeli uzyskasz FPS>>76- przejdź dalej

&middot; Jeżeli uzyskasz FPS<<76, skorzystaj z tej i tej strony, aby dowiedzieć się jak wyciągnąć najwięcej ze swojego kompa.

2.2 Internet - jak i gdzie?

Przejdźmy do kolejnego elementu, czyli ustawień wpływających na nasz ping.
Ping- w skrócie, ilość wysyłanych i odpieranych pakietów informacji w jakimś okresie czasu.
By uzyskać optymalny efekt, dążymy do zredukowania pingu.
Jeżeli nasz ping wynosi 100<= to możemy się tym nie przejmować
Natomiast jeżeli ping skacze powyżej 100, próbujemy zniwelować to grzebiąc w komendach odpowiedzialnych za ustawienia połączenia. Z tego tematu dowiadujemy się jak to zrobić i gdzie.

2.3 Mouse sensitivity

Kolejna składowa, która wpływa pozytywnie lub negatywnie na nasze skoki. Zależnie od wykonywanych trickjumpów, wartość ta musi być albo większa albo mniejsza. Ważne by podczas tricku, wykonać obrót myszą na całej odległości skoku. tzn. zatoczyć łuk na całym odcinku ruchu.
W ustaleniu odpowiedniej ilości sensitivity, pomoże nam bind na kilka wartości sens. :
Bind x „vstr sens”
Set sens „vstr sens1“
Set sens1 „sensitivity 1.0; set sens vstr sens2“
Set sens2 „sensitivity 1.5; set sens vstr sens3“
Set sens3 „sensitivity 2.0; set sens vstr sens4“
Set sens4 „sensitivity 2.5; set sens vstr sens5“
.......................................................................

Dalej możemy ustawiać tyle wartości ile jest nam potrzebnych do testów.

2.4 Pmove_fixed- po co, i co to daje?

Pmove_fixed to elementarna komenda używana przez trick jumperów.
Sprawia iż nasze skoki są wyższe i bardziej płynne. Często, jej użycie daje nam możliwość wskoczenia na dotąd niedostępne murki, przeszkody np: murek na radarze 2 na LNA trickjump.
Jak użyć?? Wpisujemy w konsoli /pmove_fixed 1. Pmove_fixed przyjmuje także wartość 2 jednak, nie daje to żadnych korzyści( przynajmniej nie zauważyłem tego smile.gif ).

2.5 Przydatne bindy

Oprócz wyżej pokazanego binda na sensitivity, dobrze jest zapisać w swoim configu jeszcze dwa inne: na zmienną pmove_fixed i na różne wartości FPS( jeżeli mamy dobry sprzęt, nie musimy go używać). Wyglądają one następująco:

-Bind na pmove_fixed

bind x "vstr pmove"
set pmove "vstr pmoveon"
set pmoveon "pmove_fixed 1; echo Pmove On; set pmove vstr pmoveoff"
set pmoveoff "pmove_fixed 0; echo Pmove Off; set pmove vstr pmoveon"

-Bind na zmienną wartość FPS

bind x "vstr fps"
set fps "vstr fps1"
set fps1 "com_maxfps 125; echo FPS na Jumpy; set fps vstr fps2"
set fps2 "com_maxfps 76; echo FPS na Jumpy 2; set fps vstr fps3"
set fps3 "com_maxfps 43; echo FPS na FFA; set fps vstr fps1"

Sam używam tego binda gdyż, na większości trickjumpowych map mogę wyciągnąć około 125 FPS, a na zwykłej mapie np. oasis czy battery ledwo 43 blink.gif Każdy ma to, na co zasługuje smile.gif

3. Na sposoby są sposoby- czyli „święta trójca”(speed jump, circle jump, strafe jump)

3.1 Speed jump

Co to jest:

Speed jump’em nazywamy zwykły skok ze sprintem, poprzedzony ruchem myszki z dołu do góry. Technika wykorzystywana do skoków na średnią odległość.

Jak wykonać:

Trzymając sprint (lub nie), wykonujemy szybki i równomierny ruch myszką z dołu do góry. Przeszkodę musimy mieć prosto przed sobą.

Przykład:

Skok na battery 2 (skok obok bunkra axis bez używania rusztowania)

3.2 Circle jump

Co to jest:

Skok do przodu z jednoczesnym zakręceniem „ kółka” myszką.

Jak wykonać:

Wciskamy sprint, wykonujemy skok w ustalonym kierunku i zakręcamy w powietrzu łuk myszką. Robimy to od prawej do lewej strony, lub od lewej do prawej strony. Wszystko jest zależne od typu przeszkody.

Przykład:

Skok na fuel dump 4 ( wyjście z tunelu obok fuel dump’a i wskok na bunkier axis). W tym przypadku drugi jump zaczynamy od prawej do lewej strony.

3.3 Strafe jump

Co to jest:

Najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany typ jump’a. Często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, że właśnie go używamy. Ta prosta technika pozwala nam na dalekie i niekończące się skoki, o ile mamy dostatecznie dużo miejsca( icejump, gamma jump).
Wyróżniamy dwa podtypy strafe jump’ów:
&middot; Pojedynczy
&middot; Wielokrotny
Obydwa robimy tą samą techniką, z tą różnicą że wielokrotny strafe wykonujemy... wielokrotnie : )

Jak wykonać:

Strafe wykonujemy ze sprintem lub bez, your choice. Stojąc w miejscu skaczemy do przodu wciskając jednocześnie któryś z klawiszy kierunkowych: lewo lub prawo. W tym samym momencie wykonujemy obrót myszką w stronę z klawiszem kierunkowym który wcisnęliśmy.
Czyli np. : jeżeli naciśniemy klawisz w lewo i do przodu, to w tym samy momencie wykonujemy obrót myszką od prawej do lewej strony. Ważny jest też, aby przy wielokrotnym strafe odbijać się w momencie styku z ziemią. Za późne lub za wczesne odbicie będzie skutkowało zatrzymaniem w miejscu.

Przykład:

Najlepiej poćwiczyć sobie na gammajumpie, lub goldrush’u w LNA Trickjump.
Jeśli wyciągniesz więcej niż 80 km/h, możesz powiedzieć sobie: Damn, i’m good smile.gif. Mój rekord to 94,6 km/h.

Wszystkie te techniki możemy łączyć ze sobą, co da nam bardziej wymierny efekt

4. Jump = n sposobów czyli jak skakać na różne sposoby.

Jeśli jesteście wystarczająco dociekliwi i nigdy nie macie dość, szukajcie nowe sposoby na przeskoczenie danej przeszkody. Często stare sposoby są gorsze i trudniejsze do wykonania, niż nowo odkryte. Ważne aby całość była dokonywana możliwie jak najszybciej, by w walce nie zaskoczył nas przeciwnik.
Pewien przykład: trickjump na fuel 2. Po co wspinać się na samą górę wznisienia, skoro ten sam efekt możemy uzyskać skacząc z dołu odbijając się od krawędzi??
Tylko czas jest ważny...

Tym miłym akcentem kończę techniczną część poradnika. Nie mam już czasu i chęci więc nara biggrin.gif

Największe strony z mapami do TrickJump'ów

Wolfmap.de- ogromny zbiór map we wszystkich kategoriach

ET-scene.de - kolejna niemiecka strona ze zbiorem map. Nie wszystkie linki działają

www.enemyterritory.sk - słowacka strona poświęcona tamtejszej scenie klanowej. Tutaj też znajdziecie mapy

BTW

Poniżej dodaje listy map i serwerów pomocnych w doskonaleniu waszych umiejętności

LISTA SERWERÓW TYPU TRICKJUMP-SERVER

1.[KWP] Jump Up

IP: 81.169.172.166:27980

2. >QD|Trickjump Server

IP: 63.171.136.28:27960

3. [ sjappie ‘ Server

IP: 130.89.166.69:27960

4. TrickJump Server

IP: 143.89.80.175:27960

5. Jumpholic

IP: 220.108.163.67:27960

6. Jump To Victory !!

IP: 220.130.152.193:27960

7. gi.et ][ Trickjump

IP: 62.75.224.199:27970

8. # irc-news<=LNA-Trickjump

IP: 213.239.196.103:27960

9. n-O_o-b Trick

IP: 80.221.254.247:27960

10. Trixie’s Trickjump Server

IP: 67.83.104.244:27960

LISTA MAP TYPU TRICKJUMP

1. Toiletman Trickjump 2
Odpowiednik pk3: Toiletman2.pk3

2. Toiletman Trickjump 3
Odpowiednik pk3: Toiletman3.pk3

3. [LNA]Trickjump Beta 7
Odpowiednik pk3: LNATrickjumpBeta7.pk3

4. [LNA]Trickjump Beta 3
Odpowiednik pk3: LNATrickjumpBeta3.pk3

5. [LNA]Trickjump
Odpowiednik pk3: LNATrickjump.pk3

6. KoB Trickjump
Odpowiednik pk3: KoB_Trickjump-Final-1.0.pk3

6. HeX Trickjump B4
Odpowiednik pk3: hextrickjumpb4.pk3

7. HeX Trickjump Beta 3
Odpowiednik pk3: HeX-trickjump-b3.pk3

9. Cpt.Hank’s jump [4]
Odpowiednik pk3: hankjump4.pk3

10. Dangerplace ! V2
Odpowiednik pk3: dangerplace!_v2.pk3

11. Area 51 Final Alpha
Odpowiednik pk3: area51_alpha.pk3

12. ralmant_b’s Funpark (beta 4)
Odpowiednik pk3:

13. dmj_a1
Odpowiednik pk3: dmj_a1.pk3

14. Maniac Mansion
Odpowiednik pk3: maniacmansion.pk3
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
err0r
post 20:54, 10 05 2005
Post #2

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 4242

Topik całkeim spoko smile.gif. Sam cwicze trickjumpy (acz nie jestem w to za dobry) umiem te podstawowe. Topic dobry dla całkowitych noobow w temacie im sie to przyda biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
AdI-O   Jump3r Guid3   23:14, 8 01 2005
blacktyger   Żeby nie było że się narobiłeś i nikt nie od...   14:37, 9 01 2005
AdI-O   Przykładowe trickjumpy na LNA Trickjump dla Alies...   23:01, 9 01 2005
yamaro   Ogólnie bardzo dobry pomysł z tym topiciem Pozd...   19:50, 11 01 2005
zamot   mam pytanie do ADI-O. Czy ja jestem ślepy czy Ty ...   21:51, 22 02 2005
AdI-O   Prosze nie zadawać tendencyjnych pytań Nie, p...   21:30, 23 02 2005
paweb   Wszystko idzie pięknie tylko utknąłem na Oasis ...   23:32, 11 03 2005
AdI-O   Już troche dawno nie grałem w LNA ale chyba wiem...   19:54, 12 03 2005
err0r   Topik całkeim spoko . Sam cwicze trickjumpy (acz ...   20:54, 10 05 2005
Dante#   Takie machnięcie myszką takie jak 90% ludzi wyk...   19:55, 11 05 2005
AdI-O   To może to 90 % ludzi nie robi circle jumpa, tylk...   13:40, 12 05 2005
Dante#   Ja wiem ze trzeba to czuć a co do zasady circla t...   19:51, 12 05 2005
sumik   a na tej stronie nieoficjalny poradnik do et, w kt...   14:20, 20 06 2005
Max_90   Tutaj Masz ta samą stronę po polsku, ale długo ...   20:18, 20 06 2005
observe   a powiedzcie, bo widziałem jak gość na supplyde...   18:46, 21 07 2005
keNOOBie|PL   CYTAT (observe) a powiedzcie, bo widziałem jak go...   20:04, 21 07 2005
tzwilk   Moze to was zainteresuje, poradnik dot. TJ http:/...   14:06, 9 02 2006
Murdoc   Podbije wątek - mam pytanie. Na wielu demkach...   21:05, 13 02 2006
conish   Wskakujesz na lewy "filar" patrzac od ro...   23:37, 5 03 2006
jarpen   moze i link juz byl, ale dam go jeszcze raz, bo wi...   16:34, 6 03 2006
tzwilk   Tutaj macie chyba wszystkie TJ z Oasis http://rap...   21:32, 22 03 2006
ezekiel   taka sprawe mam: na mapie hankjumps_v5 nie daje ra...   18:12, 13 03 2006
Docteor Syringe   Siema! Mam może głupi problem, ale za nic ni...   14:30, 22 12 2007

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi