5:16, 30 07 2005
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
Poniewaz kupilem sobie wczoraj nowa klawiature az za 15 zlotych, nalezy ja solidnie przetestowac...
WARNING: jezeli nie lubisz czytac dlugich tekstow to zlej ten topic, szkoda twojego czasu. Minely juz dwa lata odkad gram w ta z!@#ana gre jaka jest ET. Gralem na wielu platformach: QW, Q2, Q3, CS, ominalem nie wiem czemu sam RTCW, teraz siedze w ET. Poniewaz lubie pisac i nie obchodzi mnie za bardzo czy ktos to przeczyta, chociaz mam po cichu taka nadzieje, a nie chce mi sie pisac o zdupy summercupie, pomimo tego iz obiecalem Gatesowi, zaspamuje sobie forum kolejnym postem. Zacznijmy od poczatku... a moze od konca? whatever... POLSKA SCENA ET Czy wy tez zauwazyliscie mase nowych klanow zlozonych z samych warzyw? Dziwne.. nawet jak ja zaczynalem, bylem warzywem bo kazdy nim kiedys jest (moze i do dzisiaj jestem warzywem, nie mi to oceniac) ale poziom naszej sceny teraz jest zenujacy... chociaz slowo zenujacy nie moze w pelni ukazac wizerunku naszej sceny... nie chodzi o poziom gry, o zachowanie sie ludzi podczas samych rozgrywek, na ircu czy nawet na tym boardzie.. Jak ja zaczynalem byly trzy polskie 1337 klany: C4, poison i IC, teraz tych klanow nie ma chociaz niektorzy ludzie z tych klanow jeszcze graja.. jaka mamy teraz czolowke ? FF ? sa wakacje klany malo graja, zrozumiale.. ale ffs nie mamy klanow high skilled.. okazuje sie rowniez ze scena eu powoli siada.. jest qcon najlepsi nie graja w ladderach, normalka, ale gdzie sa ku.rwa te klany ktore kiedys ownowaly.. jest ku.rwa syf. Wiec teraz coraz czesciej sobie zadaje pytanie: Czy scena ET powoli umiera? pytanie niby jest proste, ale jak sie pozniej okazuje bardziej skomplikowane.. sa dwie odpowiedzi: 1. Scena ktora ja pamietam, z ownerami z poison c4 i IC oraz na eu gunslingers, dsky, plan b umiera - ci ludzie juz nie graja, albo odchodza od gry, sa znudzeni whatever.. 2. Scena zyje, gra sie duzo, tylko ze z poziomu ktory bys duzy teraz scena powoli traci.. polska scena to moze 10 klanow w tym 1 dobry a reszta to klany w kategori ligi pif-paf Jest to przykre Ostatnio siedzialem i przegladalem sobie strony klanowe polskich teamow... o zgrozo.. nawet nie wiedzialem ze jest tyle klanow.. zauwazylem ze 90% z nich to typowe warzywa ffa... no fakt od tego sie zaczyna.. ale nawet kiedys gdy robilismy treny na publiku to nie zachowywalismy sie jak banda wypuszczonych z klatki goryli :x Dla beki kiedys ustawilem mecz z jakims klanem z ligi pif paf, nie pamietam juz nazwy.. oczywiscie na gg bo przeciez szlachta z irca nie korzysta.. bo to za ciezko skonfigurowac... na czym sie skonczylo? na wyzwaniu od cziterow, godzinie czekania az wszyscy wbija sie na serwer, lataniem z publika na publika OMFG Dlaczego to pisze? BO CZASAMI CHCIALBYM ZAGRAC Z POLAKAMI NA PINGU 50 A NIE Z JAKIMIS ESTONCZYKAMI NA PINGU 100, BO CHCIALBYM ABY PL SCENA SIE ROZWIJALA A NIE COFALA? To tyle jezeli chodzi o wstep.. A teraz krotki poradnik KLAN - STRUKTURA - ORGANIZACJA - CO TO WOGOLE JEST KLAN Klan jest to grupa ludzi, ktorzy razem graja w dana gre.. jezeli chodzi o ET, gra klanowa jest najwazniejsza.. po co gramy klanowo? aby czerpac z tego przyjemnosc i aby inni tez mogli bawic sie razem z nami. Fajnie jest ajak przy okazji twoj klan jest znany na scenie i szanowany. jezeli myslisz nad zalozeniem wlasnego klanu, a masz juz grupe znajomych ktorzy chca razem z toba grac.. zaloz swoj klan! Aby scena nie polewala sie z ciebie na kazdym kroku, staraj sie aby twoj klan byl w miare profesjonalny. Nie ma prawdziwego e-gameingu w polsce, ale dlaczego mamy zachowywac sie jak jakies wyplochy? zrobmy nasz klan tak aby wszystko bylo jasne, aby ludzie przeciwko ktorym bedziemy grac nie musieli zalowac ze z nami grali bo popsulismy im nerwy. Rozgrywki klanowe w ET glownie gra sie 6 vs 6, istnieje jeszcze forma 3 vs 3 ale jest ona troszke z!@#ana, w ET poprostu nie ma map pod rozgrywki 3 vs 3 wiec skupmy sie na standardzie.. co nam potrzeba? 1. Ludzi - zakladamy ze ich mamy, albo bedziemy szukac. Mozemy szukac na ircu, na serwerach ffa, lub na et.pl. Dobry klan powinien sie skladac z minimum 6ciu graczy i maksimum 8miu. Dlaczego? Gdy nie mamy szostki ciezko jest grac mecz.. gdy mamy ludzi za duzo ciagle sa konflikty, bo ja jestem dobry i ja nie gram, klotnie w klanie, odejscia ludzi etc.. Majac stabilna 8mke graczy wprowadzajac squad rotation, czyli trenujac glownym skladem nakladajac nacisk na to ze rezerwowi tez czesto graja, napewno nie bedzie sytuacji ze gdy ktos z ierwszego skladu wyleci to nie bedzie zmiennika. Mamy sklad co dalej? 2. Serwer do Et, serwer TS2 lub ventrilo jak kto woli. Bez serwera daleko nie zajedziemy.. niewazne czy to bedzie serwer pozyczany, wlasny czy skradziony. Musimy miec system komunikacji glosowej, wkoncu w tej grze liczy sie teamwork. A wlasny serwer do gry jest potrzebny do omawiania taktyki, suchych treningow. mamy serwer powinnismy teraz 3. Zalozyc wlasny kanal ircowy, najlepiej #tagklany.et lub -et, wtedy bedziemy rozpoznawalni z jakiej sceny jestesmy.. czemu irc? bo 90% klanow uzywa irca, nie bede pisal jak sie ustawia irca od tego jest google. Irc to podstawa, grajac z roznymi przeciwnikami z polski czy tez z eu nabieramy doswiadczenia i zyskujemy znajomosci. Glownym kanalem polskiej sceny jest kanal #wolfpl, tam siedzi masa playorow. Korzystamy z irca, umawiamy treningi z klanami, mamy wlasny serwer tsa i do gry, mozemy cos grac Mozna zrobic sobie strone www gdzie bedziemy umieszczac wyniki, pisac rozne bzdury, mozemy nwet sobie zrobic forum... kazdy dobry klan to wszystko posiada, nie jest to najwazniejsze ale pozyteczne, ludzie sie poznaja, integruja Na czym polega gra w ET? Co jest wazne aby wygrywac, byc szanowanym ? a nie zamykanym w respie? 1. Taktyka - wiadomo, ET jest gra zespolowa, bez dobrej taktyki daleko nie zajedziemy.. dlaczego? przeciez my wszyscy znamy mape, wiemy jki jest objective, co trzeba zrobic gdzie isc.. no tak, niby ale kazdy lepszy team ktory ma taktyke pojedzie was bardzo szybko, czemu? bo wy bedziecie latac po mapie za fragami a oni beda powoli aczkowliek systematycznie zabierac wam teren, a skonczy sie na tym ze beda za wami latrac z nozami w respie, a chyba nie o to chodzi. Jak trenowac i robic taktyke? najlepiej zmobilizowac sie oficjalnym meczem, moze byc drabinka CB Pl, czy nawet pifpaf, nie wazne, ale do kazdego meczu oficjalnego wypadaloby sie przygotowac. Umawiamy mecz, wybieramy mapy. Wchodzimy na pusty serwer, dyskutujemy o taktyce, wybieramy tego ktory ma najwiecej do powiedzenia jako team leadera, niech on pokazuje taktyke i dowodzi. Robimy taktyke na obrone najpierw.. obrona jest wazniejsza, od dobrej obrony zalezy czesto wynik meczu, niech team leader pokaze dokladnie kazdemu gdzie stoi, podzielmy mapy na rozne fazy, pamietajmy o tym ze taktyka nie moze byc statyczna o uzupelnianiu sie med-fo, med-eng, pamietajmy o dobrym spamie (rifla, puszki, granaty, arty - to podstawa), blokujmy ich waskie wyjscia i ustawiajmy sie tak aby nie bylo mozliwosci zalozenia nam crossa. mamy taktyke na obrone.. co teraz? wiekszosc klanow nie robi nic, a co z atakiem? Bez dobrej takty na atak kazdy lepszy team bedzie was wycinal resp po respie, zrobmy taktyke na atak, nauczmy sie dobrze spamowac w ataku, kampic respa, atakowac PO RESPIE, tak aby zabijajac przeciwnika lezeli oni jak najdluzej. ile ja to widzialem dobrych teamow ktorzy wybijali cale respy, ale co z tego jak przeciwnik za chwile wychodzil z respa i walil im po plecach. NIC NA SILE! Kazdy dobry planowany atak jest lepszy od wbijania na chama czyli jak kto woli na warzywo, lepszym rozwiazaniem jest powolne aczkolwiek kasliwe wybijanie przeciwnika, one by one. STAWIAJMY CROSS'A W ATAKU! uzupelniajmy sie med-fo, med-eng, atakujmy ze sprytem! 2. Nie skill a TEAMPLAY. Wiele klanow zapomina iz najwazniejszy w grze jest teamplay a nie skill, ile to ja meczy widzialem ze wybijani w pien ludzie potrafili zrobic objective i wygrac mecz, pomimotego iz byli gorsi skillowo. MYSL JAK GRASZ, NIE ROB NIC NA SILE, znowu sie powtarzam ale to podstawa.. wiele osob nie wie ze NIE DOBITY = PODNIESIONY PRZEZ MEDYKA. Dobijanie to podstawa gry zespolowej, zawsze warto dobic kogos i zginac niz zabic, nie dobic, zginac i zostawic koelgow z dwoma a nie z jednym. Podstawa to nie giniecie na 30 sekund, jezeli zginiesz na 30 sekund, druzyna przeciwna ma juz duze ulatwienie, juz nie jest 6vs6 tylko na te 30 sekund jestescie oslabieni. Wiadomo nie da sie grac tak aby wogole nie ginac, ale mozna to giniecie tez wykorzystac. Zginac aby za chwile wyjsc z respa. Komenda /kill to podstawa i niech cie nie obchodzi ze ci ktos napisze selfkiller lama, to jest element gry, jezeli amsz malo ammo a do respa blisko, dajesz killa. W ataku jezeli twoja druzyna zostala wybita jestes sam, tez daj killa i idz z nimi, no chyba ze trzymasz jakas dobra pozycje i nie grozi ci smierc 3. SKILL - pracuj nad swoim movementem czyli prouszaniem sie, aimem, czyli celnoscia i battlesensem czyli mysleniem. Staraj sie grac tak aby byc coraz lepszym. Graj czesto mecze z lepszymi od siebie, aby pozniej wygrywac z klanami na swoim poziomie. Z gry na gre zdobywasz doswiadczenie, ktore bedzie procentowac w prszyslosci, nie boj sie przegrac mecz, nie denerwuj si jezeli sie nie uda, to tylko gra, niestety wiele osob o tym zapomina, zaczyna narzekac, przez co rodza sie konflikty. Pamietaj ze najlepiej lagodzic konflikty i isc zawsze na kompromis. Aima ne cwicz na ffa, juz lepiej graj duele z kims lepszym, od czasu do czasu mozna sobie porobic tricki, np wyuczenie sie walljumpa zapewni ci w przyszlosci lepsze skoki, pamietaj ze skill to nie tylko aim, strafe'owanie jest tak samo wazne, nawet prone czasami sie przydaje. Ogladaj dema lepszych graczy, obserwuj jak oni sie zachowuja, jak strafe'uja, gdzie zostawiaja arty jak rzucaja apteczki. Po pewnym czasie zauwazysz swoj postep. Nie wazne w klanie kto jest jego liderem, kto ustala mecze, tylko wazne jest to czy stanowicie zwarta grupe przyjaciol (kolegow). Im lepiej bedziecie poznawac siebie tym lepiej bedzie sie wam gralo. Eliminujcie z klanu ludzi slabych (nie skillowo ale mentalnie) ludzi ktorzy psuja atmosfere czy narzekaja (whine'uja). Duzo daja spotkania w realu, wtedy czlowiek nabiera szacunku do innych, mozna tez powspominac czy tez pogadac o czyms innym niz wolf. Staraj sie aby wizerunek twojego klanu na zewnatrz byl jak najlepszy, najgorsze co moze sie wam przytrafic to fama ze jestescie z!@#ami bo wrzucacie innym czy zachowujecie sie jak warzywa. Ja prowadze swoj klan juz ponad dwa lata, dzieki niemu poznalem wielu ciekawych ludzi, jedni odeszli inni przyszli, jednych znam w zyciu prywatnym innych nie, zawsze staralem sie aby moj klan byl szanowany, czy jest, nie wiem. Ale mam cholerna zabawe z tego iz gram w klanie i gram w nim i bede w nim gral, bo gra klanowa jest odskocznia od zycia zwyklego, szarego gdzie trzeba ciezko harowac na chleb... Czemu to wszystko napisalem? bo chcialem przetestowac klawiature dziekuje serdecznie za uwage, jezeli ktos dotrwal do konca to GG fun! |
|
|
|
![]() |
10:16, 3 08 2005
|
|||||||
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 264 Dołączył: 19-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1539 |
Ja osobiście jestem zadowolony że jest na tym forum człowiek pokroju Tranxa który to w bardzo elokwentny sposób umie opieprzyć niesfornych ludzi ^^
Codziennie czytam sobie forum Onet-sport, ogólnie panuje tam bardzo duża "napinka" wsród wypowiadających się !!
To mi "pachnie" sadomasochizmem xD |
||||||
|
|
|||||||
tranx-san readme.txt 5:16, 30 07 2005
blacktyger naprawdę ? 16:19, 30 07 2005
jarpen wzruszająca opowieść o klawiaturze 17:29, 30 07 2005
Estaloth (słowo na p)enie. 17:40, 30 07 2005
splajn Z twoją nową klawą jest wszystko ok, ale żeby ... 23:35, 30 07 2005
tranx-san nie splajn, juz raz napisalem, ba nawet poprawiale... 3:18, 31 07 2005
falubaz o dupie marynie 10:53, 31 07 2005
Estaloth CYTAT (tranx-san @ 2:18, 31 07 2005) dotrwal ktos ... 14:14, 31 07 2005
Zduneq CYTAT (tranx-san @ 2:18, 31 07 2005) dotrwal ktos ... 19:28, 31 07 2005
tranx-san CYTAT (Zduneq @ 17:28, 31 07 2005)
Tak zgadza sie... 20:02, 31 07 2005
D!z3l CYTAT Zduneq 20:28, 31 07 2005
Jak dla mni... 10:32, 1 08 2005
Zduneq n/c, nawet nie chce mi sie tego tlumaczyc.... 19:00, 1 08 2005
tranx-san CYTAT (Zduneq @ 17:00, 1 08 2005) n/c, nawet nie c... 19:59, 1 08 2005
Zduneq CYTAT (tranx-san @ 18:59, 1 08 2005) jak to kiedys... 1:07, 2 08 2005
zaraza Wiesz ogolnie nie lubie czytac dlugich tekstow ale... 2:35, 2 08 2005
shela CYTAT (zaraza @ 0:35, 2 08 2005) ...gram co p... 9:33, 2 08 2005
warmer tranx moja rada. skoncz grac w ET a zacznij pisac ... 10:21, 2 08 2005
tranx-san przykre zduneq ale terminy "ironia i aluzja... 15:37, 2 08 2005
zaraza CYTAT (shela @ 9:33, 2 08 2005) WTF. lol omg are y... 17:35, 2 08 2005
ymma No to i ja wtrącę swoje 3 grosze. Co do dyskusji... 20:54, 2 08 2005
tranx-san CYTAT (ymma @ 18:54, 2 08 2005) No to i ja wtrąc�... 2:12, 3 08 2005
warmer CYTAT Teraz gra jest zdecydowanie szybsza, moze to... 12:42, 3 08 2005
Rafal_Pila CYTAT (tranx-san @ 3:18, 31 07 2005) dotrwal ... 16:34, 18 08 2005
Swiety CYTAT (tranx-san @ 13:37, 2 08 2005) Niestety to f... 23:35, 18 08 2005
ymma CYTAT Ja na to forum zaglądam coraz rzadziej. Pop... 0:58, 19 08 2005
Termit swienty to po kiego wczoraj grales na icp chyba ze... 12:35, 20 08 2005
Swiety Coś w tym jest. Ostatnio jakiś koleś napisał ... 18:47, 20 08 2005
blacktyger a co zrobic jesli ktos gra w jakas gre od poczatku... 8:23, 21 08 2005
D!z3l CYTAT a co zrobic jesli ktos gra w jakas gre od po... 9:42, 21 08 2005
blacktyger aha, czyli musisz isc na grzyby ! 14:08, 21 08 2005
tranx-san ty black mowisz o ffa ? ja na ffa jakos nie umiem ... 19:16, 21 08 2005
Swiety CYTAT (tranx-san @ 17:16, 21 08 2005) ty black mow... 21:35, 21 08 2005
blacktyger ja poznalem paru gejow, dzieki ktorym np. dzis mam... 8:08, 22 08 2005
tranx-san o to imo chodzi, aby ludzi poznanych poprzez net r... 16:45, 23 08 2005
D!z3l CYTAT black ty masz kaca? chyba moralnego, bo tobi... 18:07, 23 08 2005
blacktyger ale ja mogem !!!11 8:56, 29 08 2005
ymma black ty to możesz... wiesz co i komu i za ile...... 17:12, 29 08 2005
blacktyger za przeproszeniem czy Ty wiesz lepiej ode mnie co ... 17:55, 29 08 2005
ymma CYTAT za przeproszeniem czy Ty wiesz lepiej ode mn... 17:59, 29 08 2005
blacktyger hrhrhr 8:29, 30 08 2005
tranx-san noi ch.uj z powaznego topicu zrobiliscie prywate :... 6:06, 11 09 2005
jarpen CYTAT (Estaloth @ 13:14, 31 07 2005) To nie forum ... 20:31, 11 09 2005![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |