20:42, 9 09 2005
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 5 Dołączył: 9-09-2005 Nr użytkownika: 4926 |
A wiec : zakupilem sobie nowy sprzet , ktory tez sam zlozylem , mysle ze dobrze bo wszystko dziala za wyjatkiem ... no wlasnie , kochanego ET !
To co posiadam : plyta : gigabyte k8triton ( GA-K8NE ) procek: athlon 64 2800+ ram:Geil 512 DDR twardy : segate barracuda 120 GB SATA grafika: gainward 6600GT 128 Golden Sample PCI - E Po zlozeniu wszystkiego , zainstalowaniu driverow i ich zaktualizowaniu , wlaczylem ET . Pogralem moze z 2 min i amba , gra sie zawiesza . Wiec format XPka i znowu jechana ze sterownikami bla bla...wlaczam ET , kilka chwil zawiecha , i tak z 8 razy ! format gra format ... gdy gra sie wieszala wyskakiwaly bledy w stylu: hungapp , shlwapi.dll , cgame_mp_x86.dll , pbcl.dll...i pare innych.Aktualizowalem tez PB , z katologu pb w ET i tez nic . Za dobry szprzet mam czy co kierwa!?!?!?! Szlag mnie zaczal trafiac i tak od 3 dni ! nie wiem co robic i gdzie tkwi blad , czy cza cos w biosie zmieniac?Oblukalem cale forum , i nic . ah ! dla pewnosci chcialem sprawdzic czy w innych grach tez tak bedxzie wiec odpalilem Thief'a 3 i nic...gra smiga jak przecinak ;] ... czy ten problem da sie rozwiazac ? I need a medic ! |
|
|
|
![]() |
21:08, 14 09 2005
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Też mi to wygląda na problemy z zasilaczem (stabilnością).
Pamięci dobre, płyta w miarę dobra, Gainward to jedna z najlepszych firm produkujących karty grafiki (chociaż nie zaszkodzi sprawdzić stabilności działania wszystkim komponentów np w innym dobrym kompie). Co do Gainwardów golden sample to one już fabrycznie pracują z pewnym overclockingiem, może sie zdarzyć że karta nie trzyma specyfikacji chociaż w przypadku gainwarda to raczej mało prawdopodobne. Nie zaszkodzi też sprawdzić chłodzenia (grafiki i procesora) może coś się przegrzewa ? Czy stosowałeś overclocking ? Co do driverów to jakie instalowałeś do chipsetu płyty głównej, jakie do grafiki ? Nie chodzi o to że masz za dobry sprzęt tylko coś masz ze stabilnością jego pracy o czym świadczą zwiechy po jakimś czasie. A tutaj najsłabszym ogniwem w twoim kompie jest zasilacz. Nawet nie piszesz jakiej marki. Pewnie jakiś noname shit do tego tylko 300W. Problem kiepskich zasilaczy nie raz już był podnoszony na tym forum i wielu innych forach technicznych. Niestety nadal w większości przypadków ludzie nie zdają sobie sprawy jak we współczesnych maszynach wazny jest nie tyle wydajny ile sprawny zasilacz i kupują najtańszy (chociaż tutaj powoli świadomośc klinetów się zmienia). Poradziłbym jeszcze sprawdzić działanie kompa w innych grach bo samo ET i Thief III mało mówi. Najlepiej w benchmarkach (3DMark) w jakimś nowym wymagającym tytule (np Doom III) i w innych grach na OpenGL spokrewnuionych z ET (Q3, RTCW, CoD) Co do GF6xxx vs ET. Też ten temat był poruszany. Żaden z producentów nie optymalizuje nowych produktów pod kątem starych kilkuletnich gier (chociaż w przypadku ATI jak siechce to można) Engine ET wywodzi się od Q3 który już pare lat ma. Skoki fpsów na GF6xxx są charakterystyczne dla tego produktu (tzn wielu narzeka na skoki u innych ich nie ma - ja np nie mam) W przypadku kart ATI średnia fpsów chociaż w wielu testach jest mniejsza to te fpsy są bardziej stabilne. Te skoki częsciej występują w przypadku sprzętów ze słabymi procesorami. Mało kto ma świadomość że stary engine Q3/Wolfa jest bardzo zależny od procesora, jego szybkości, szybkości szyny FSB i ilości cache (powstawał w czasach kiedy pierwsze sprzętowe akceleratory geometri i oświetlenia wchodziły dopiero na rynek) i że w przypadku słabych procków sama wymiana karty grafiki na jakiegoś potwora w ET nam dużo fpsów nie da o ile wcześniej mieliśmy jakoś w miarę przyzwoitą jak na warunki ET kartę (np GF4). To że GF6xxx doskonale daje sobie radę w DoomIII to nie dziwota. DoomIII to trochę gra sponsorowana przez nvidię. DoomIII jako gra nowej generacji używa mnóstwo shaderów a właśnie pod kątem rozbudowanych shaderów była projektowana seria 6xxx i to właśnie tam 6xxx uwidacznia swoją przewagę. Co do Radeon9800Pro vs Gf6600 to karta umiejscowiona zarówno cenowo jak i wydajnościowo gdzieś pomiędzy GF6600 a GF6600GT. Doskonale daje sobie radę w starych grach (bo sama jest dość stara) ale jej zdolnosci przetwarzania spółczensej grafiki są nadal duże. Ale w grach które będa się ukazywać i będą wykorzystywać coraz więcej shaderów to 6600GT bedzie miał duża przewagę, chociaż co tu dużo mówić w przyszłych grach ani Radeon9800 ani Gf6600GT będzie kartą za słabą. 256 bitowa szyna daje wyłącznie kopa w dużych rozdzielczościach przy włączonych efektach typu FSAA czy filtrowanie anizotropowe. W 6600GT 128 bitowa szyna jest nadrabianą bardzo dużą częstotliwościa pracy więc na to samo wychodzi (przepustowość podobna) Sam mam 6800GT Athlon64 3000. Co prawda karta silniejsza niż 6600GT nie mówiac już o 6600 czy RAdeon9800 ale żadnych problemów ze starymi jak i nowymi grami. |
|
|
|
zurawski Nowy sprzet = problemy 20:42, 9 09 2005
shela nie napisales ilu watowy masz zasilacz do zasileni... 21:28, 9 09 2005
zurawski Mowisz : sa problemy z GF serii 6600 pod pci e . h... 21:50, 9 09 2005
shela proboj z roznymi sterwonikami .. tylko tyle moge p... 22:22, 9 09 2005
zurawski zasilacz ma 300 W ale w poniedzialek bede mial 42... 22:41, 9 09 2005
shela 300W to stanowczo za malo na taki sprzet .. podepn... 22:56, 9 09 2005
RazoR CYTAT
proboj z roznymi sterwonikami .. tylko tyle... 23:48, 9 09 2005
zurawski eh...zasilacz mam juz nowy NeoTEC 420 watow . Prob... 10:54, 25 09 2005
conish CYTAT (zurawski @ 8:54, 25 09 2005) Gra labo sie w... 20:39, 25 09 2005
zurawski odnosnie temperatur...tez gdzies o tym czytalem i.... 23:16, 26 09 2005
RazoR Spróbuj z tym BIOSem...
Mi kiedyś pomogło pozmi... 23:05, 27 09 2005![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |