IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> codeci, xvid/lame
st4rf!sh
post 19:32, 25 05 2006
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 4730

Piszę to jako nowy temat, bo jak zedytowałem poprzedni to nikt nie przeczytał sad.gif.

Pierwsza sprawa to pliki .avi. Nie wiem od czego to zależy, ale po stworzeniu takiego pliku (bmp2avi+kompresja na xvid) dziwnie wygląda sprawa z ilością zajmowanego miejsca na hdd. Raz jest tak, że 4 sek. avik zajmuje 200 kb, a innym razem ponad 1,5 mb, albo 30 sekund- 3 lub 15 mb (obydwa tak samo zgrywane i kompresowane xvidem). Myślę, że to ma największy wpływ na to, iż po złączeniu kilkunastu plików vegasem w jeden i skompresowaniu go xvidem 4:51 filmu zajmuje aż 192 mb ;/
Kolejna sprawa ma się z codecami Lame. Zainstalowałem je w sysie, ale nie wiem gdzie można je wybrać do kompresji w vegasie ;c Jak wybieram jakieś codeci w video to w audio lame nie ma (pewnie nie tam szukam oO), natomiast w virtual dub'ie opcja 'audio compression' jest w ogóle nieaktywna. Jak można rozwiązać te problemy?? pzdr
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
st4rf!sh
post 16:43, 26 05 2006
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 4730

(...) Jezeli chodzi o to zroznicowanie rozmiarow pliku.. Wydaje mi sie, ze to zalezy od obrazu jaki kompresujesz - np. same napisy do filmu zajmuja mniej niz akcje z et (tak mi sie wydaje, nie pamietam). Mozliwe tez, ze gdzies jest opcja stalego bitrate, ktorej Ty nie masz zaznaczonej. (...)

Najlepsze w tym jest to, że takie zróżnicowanie występuje od razu po zrobieniu filmu z et, czyli nie ma tam nic oprócz obrazu video (sklejona pliki tga do avi). A co do bitrate, to w et albo w bmp2avi nie ma chyba możliwości wyboru, a wahania w rozmiarze pojawiają się już na tym etapie.

Co do dzwieku - nie uzywam vegasa wiec nie mam o nim zielonego pojecia. Jezeli chodzi natomiast o vduba to opcja audio compression uaktywnia sie po zaznaczeniu w zakladce audio opcji 'full processing mode'.

Ok, to działa. Przynajmniej z czymś jestem do przodu :]

Przez te wszystkie problemy opóźnia się mój film :c Jako, że będzie pewnie trwał z 15-20 minut przydałoby się by poszczególne aviki zajmowały jak najmniej...

najlepiej jakby wypowiedział się ktoś kto się zna na robieniu filmów, np. Thoro biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi