IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Wybory parlamentarne 07
kaurz
post 15:45, 21 10 2007
Post #1

Major
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 3234

taki temat na rozruszanie troche tego boarda.

na kogo zaglosowales/zaglosujesz i dlaczego?

ja na PO, chca obnizyc podatki, niezle sie prezentuja, najbardziej pasuja do moich przekonan. chociaz wahalem sie czy nie glosowac na LiD to jednak zaglosowalem na PO. niech odsuna od wladzy PiS i stworza koalicje z PSL. bede wniebowziety :)
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Swiety
post 22:06, 22 10 2007
Post #2

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

Tusk chce budować drugą Irlandię a nie wiedział jakie podatki są w Irlandii :DDDD (debata z Kwaśniewskim).
Prawda jest taka że za rządów PiS gospodarka się rozwijała bardzo szybko (co raczej nie było zasługą samego Pis-u tylko wejścia do EU oraz poprzednich rządów). I po tych wyborach będzie tak samo albo nawet trochę lepiej.
Dużo się nie zmieni ale po tych wyborach atmosfera polityczna będzie bardziej czysta - nie będzie dzielenia społeczeństwa na my i oni, doszukiwania sie wszędzie spisków i układów.

W sumie chciałem głosować na PO ale z mojego miasta (Łódź) kandydaci PO to dno - jedna pijaczka, druga córka bogatego przedsiębiorcy której tatuś sfinansował wejście do sejmu, trzeci znany z nic nie robienia. Dlatego głosowałem na Wojtka Olejniczaka - chociaż z partii której daleką poprzedniczką jest PZPR to nie pachnie betonem jak Miller czy inne SLD-owi bonzowie.

Wiadomo że poglądy liberalne aka PO są najlepsze dla rozwoju gospodarki ale ja nie jestem biznesmenem ani przedsiębiorcą tylko szeregowym pracownikiem więc głosują na lewicę, zresztą ta lewica za czasów ich poprzednich rządów była bardziej liberalna niż niektóre pseudo-prawicowe partie.

PiS ma swoje wady i ma zalety (tych pierwszych więcej), te 2 lata ich rządów wystarczy, więcej popsuli niż zbudowali.
Mimo tego cieszę się że wygrała Platforma chociaż idealna nie jest. Cieszę się że z polskiej sceny politycznej wyeliminowano ekstrema typu Samoobrona czy LPR (co po cześci jest zasługą wyborców a po części Kaczyńskiego - dzięki ci Jarosławie)

Dziwię się że taki wytrawny gracz polityczny jak J. Kaczyński zdecydował się na wcześniejsze wybory. Mógł spokojnie jeszcze rządzić 2 lata w koalicji ale zachciało mu się wchłonąć elektorat Samoobrony i LPR. Osiągnął to ale kosztem utraty władzy. Być może również po tych 2 latach ich wynik wyborczy byłby dużo mniejszy a takto teraz przez następne 4 lata będą mieli te 1/3 sejmu.

2 lata temu do wyborów poszły moherowe berety. Teraz poszli wszyscy - młodzi, ludzie w średnim wieku, ludzie otwarci na zachód mający dość stylu sprawowania władzy przez PiS. Dlatego wynik jest taki a nie inny.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi