![]() ![]() |
18:42, 1 01 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
jeszcze coś ... Święty albo ktoś mógłby mi powiedzieć jaka komenda odpowiada za 2 bronie pod jednym klawiszem ? np. apteczka i igiełka ? albo dynamit i mina itd. z góry dzięki ... chyba gdzieś to już bylo .. hmm nie pamiętam
|
|
|
|
18:45, 1 01 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Half ProPlay0r Postów: 81 Dołączył: 15-10-2003 Nr użytkownika: 474 |
A może ktoś powiedzieć jakie są najważniejsze komendy do tego żeby uzyskać dobre FPS ?? Mam Atlona1700xp+ 256ddr Radeona7500 128ddr czy mógł by mi ktoś podąć najbardziej optymalne ustawienie najważniejszych komend Bo w zamkniętych przestrzeniach osiągam nawet 200 fps ale np na Radarach w trawie spada mi do 30-40
|
|
|
|
19:41, 1 01 2004
|
|||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Przełączanie dwóch wybranych broni na jednym klawiszu ? Do tego potrzeba skryptu, który sobie napisałem Moja wersja jest troche zagmatwana i rozbudowana ale mniej więcej tak to wygląda Przełączanie luger/mp40 na q. W każdej sytuacji pierwsze nacisnięcie q przełącza najpierw na mp40 Przełączanie ammo/airstrike na e. W każdej sytuacji pierwsze naciśnięcie e przełącza na ammo/apteczki Dodatkwo dla apteczek, strzykawek itp jest włączony widok broni (cg_drawgun 1) a dla samej broni (mp40, luger) widok broni jest wyłączany SKRYPT // BINDY bind q "vstr alias_q" // przełączanie luger/mp40 bind e "vstr alias_e" // przełączanie ammo/nalot lub apteczka/strzykawka lub dynamit/mina bind 2 "vstr alias_2" // granaty bind 4 "vstr alias_4" // nalot lub strzykawka lub mina bind 5 "vstr alias_5" // nóż bind 6 "vstr alias_6" // miny set w1 "weaponbank 1; cg_drawgun 1" // nóż set w2 "cg_drawgun 0; weaponbank 2" // luger set w3 "cg_drawgun 0; weaponbank 3" // mp40 set w4 "weaponbank 4; cg_drawgun 1" // granaty set w5 "weaponbank 5; cg_drawgun 1" // airstrike set w6 "weaponbank 6; cg_drawgun 1" // ammo set w7 "weaponbank 7; cg_drawgun 1" // miny set wq2 "bind q vstr wq3;bind e vstr we6;vstr w2" set wq3 "bind q vstr wq2;bind e vstr we6;vstr w3" set we5 "bind e vstr we6;bind q vstr wq3;vstr w5" set we6 "bind e vstr we5;bind q vstr wq3;vstr w6" set alias_q "vstr alias_q_w3" set alias_q_w2 "vstr default; set alias_q vstr alias_q_w3; set alias_e vstr alias_e_w6; vstr w2" set alias_q_w3 "vstr default; set alias_q vstr alias_q_w2; set alias_e vstr alias_e_w6; vstr w3" set alias_e "vstr alias_e_w6" set alias_e_w5 "vstr default; set alias_e vstr alias_e_w6; set alias_q vstr alias_q_w3; vstr w5" set alias_e_w6 "vstr default; set alias_e vstr alias_e_w5; set alias_q vstr alias_q_w3; vstr w6" set alias_2 "set alias_e vstr alias_e_w6; set alias_q vstr alias_q_w3; vstr w4; bind mouse1 vstr granat" set alias_4 "vstr default; set alias_e vstr alias_e_w6; set alias_q vstr alias_q_w3; vstr w5" set alias_5 "vstr default; set alias_e vstr alias_e_w6; set alias_q vstr alias_q_w3; vstr w1" set alias_6 "vstr default; set alias_e vstr alias_e_w6; set alias_q vstr alias_q_w3; vstr w7" // 4 level soldier bind h "vstr 4_lvl_s" set 4_lvl_s "bind q vstr alias_q_s; bind e vstr alias_e_s; echo ^3 4 ^3LEVEL ^1SOLDIER" set alias_q_s "vstr default; vstr w3" set alais_e_s "vstr default; vstr w3; wait; vstr w3" // default set default "-attack; vstr mouse_default" set default_all "vstr default;bind q vstr alias_q;bind e vstr alias_e; echo ^1ALL ^3DEFAULT" bind b "vstr default_all" // Sktypt do granatów set granat "vstr granat_on" set granat_on "+attack; set granat vstr granat_off" set granat_off "-attack; set granat vstr granat_on" // Skrypt do wYłączania skryptu granatów set gr1 "-attack;echo ^3GRENADE ^3SCRIPT ^1ON;set gr vstr gr2;bind 2 vstr gron" set gr2 "-attack;vstr mous;echo ^3GRENADE ^3SCRIPT ^1OFF;set gr vstr gr1;bind 2 vstr groff" set gr "vstr gr2" // bind 7 "vstr gr" KONIEC SKrypt na zmiane broni na 1 klawiszu jest powiązany u mnie ze skryptem do granatów i skryptem soldiera 4 lvl dlatego też je zamieściłem Przy 4 lvlu soldiera z mp40 aby nie wciskać dwa razy q do zmiany broni, jest osobny skrypt uruchamiany u mnie przez litere h - co elieminuje wade tego skryptu. Do granatów mam oddzielny skrypt polegający na tym, że gdy chce przetrzymać granat nie musze trzymać cały czas palca na przycisku myszy. Tak mi jest wygodniej - wciskam raz mysz aby wyjąć zawleczke i drugi raz wciskam aby wyrzucić granat. Oprócz tego używam innych skryptów i czasami coś zaczyna działać nieprawidłowo. Np zabijają cię w momencie działania skryptu na granat. I do tego służy u mnie klawisz b który ustawia wszystkie wartości w skryptach na default. |
||
|
|
|||
7:53, 2 01 2004
|
|||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
CO USTAWIĆ NA 0 ? cg_atmosphericeffects - wyłączanie efektów atmosferycznych (deszcz,śnieg) cg_wolfparticles - wyłączanie efektów wybuchów cg_coronas - wyłączanie punktów świetlnych cg_coronafardist cg_brassTime - np wyłączanie efektów wylatujących łusek, strzałów w ziemie itp cg_shadows - wyłączanie cieni cg_marktime - wyłączanie efektów na ścianach cg_bloodTime - wyłączanie krwi cg_blooddamageblend cg_showblood r_detailtextures r_ext_texture_filter_anisotropic r_highQualityVideo r_stencilbits r_swapInterval -wyłączanie synchronizacji poziomej (tzv V-Sync) CO NIE USTAWIAĆ NA 0 A USTAWIAĆ NA 1 r_ext_multitexture - włączenie multitekstirowania r_ext_compressed_textures - włączenie kompresji tekstur r_ext_compress_textures r_vertexLight - wyłączenie zbędnego oświetlenia (duże znaczenie) r_ext_compiled_vertex_array r_allowExtensions r_fastsky r_ignoreGLErrors CO NIE USTAWIAĆ NA 0 , A USTAWIAĆ JAK NAJWIĘCEJ ? (podane przykładowe wartości) r_picmip 3 - rozmycie tekstur r_picmip2 3 - rozmycie tekstur modeli r_lodbias 2 - detale r_subdivisions 999 r_lodCurveError 250 r_roundImagesDown 5 KOLORY I ROZDZIELCZOŚĆ JAK NAJMNIEJSZA r_depthbits 16 r_colorbits 16 r_texturebits 16 r_mode 3 (640x480) r_mode 4 (800x600) EFEKT KAFLI NA TEKSTURACH zamiast: seta r_textureMode "GL_LINEAR_MIPMAP_NEAREST" wpsiujemy:seta r_textureMode "gl_nearest" USTAWIENIA SIECIOWE Ustawienia sieciowe też mogą mieć wpływ na fpsy Ustawienia sieciowe są opisane w innym przyklejonym topicu DŹWIĘK Dzwięk też ma wpływ na ilość fpsów ale nie tak duży jak grafika s_doppler 0 - wyłącza tzw efekt Doplera s_khz 22 - Ilość khz czym mniej tym gorszy dźwięk/ więcej fpsów s_mixahead 0.2 - Ogóleni odpowiada za jakość dzieku - czym mniejsze tym gorszy dźwięk/więcej fps INNE Oprócz tego jest jeszcze wiele innych komend których jednak wpływ na fpsy jest znikomy. Oczywiście można sobie wyłączyć kompas czy tabelke z fire team, pomijając już sens wyłączania tego - tylko po co ? Po to żeby mieć 0.1 fpsa więcej ? Zawsze sprawdzić czy fpsy nie ogranicza nam zbyt niskie ustawienie com_maxfps Ilość fpsów sprawdzamy komendą cg_drawfps 1. NAJLEPSZY SPOSÓB NA DOKŁADNE SPRAWDZENIE ILOŚCI FPS Średnią ilość fpsów w nagranym lub oglądamym demie sprawdzamy poprzez wpisanie w konsoli /timedemo 1 /demo nazwa_dema Po skończeniu wpisujemy /timedemo 0 Na koniec wyświetla nam się średnia ilość fps w demie |
||
|
|
|||
16:35, 2 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 194 Dołączył: 25-09-2003 Skąd: Szczecin Nr użytkownika: 305 |
Dzięki WOLFszLAGIER. O większości z tych komend wiedziałem, ale dodałeś tutaj kilka, o których nie miałem pojęcia
Aha i mam jeszcze pytanko. Czy ktoś zna maksymalne wartości lodbias i subdivisions wogóle i maksymalne wartości lodbias i subdivisions dopuszczane przez CB? Plis, zależy mi na odpowiedzi. |
|
|
|
17:10, 2 01 2004
|
|
|
Podawałem możliwe maksymalne wartości dla wszystkich komend
(tak mi sie wydaje że są maksymalne - nie jestem pewien) Maksymalne znacze ograniczane tylko przez gre a nie przez PB Komendy o które się pytasz nie podlegają restrykcjom PB CB Ograniczanie przez PB to już zupełnie inna sprawa. Admin może w configu PB serwera ograniczyć co mu się podoba. Może was zmusić żebyście grali z picmip 1 albo z picmip 3. Jednak w 90 % przypadków na serwerach z PB obowiązuje config CB Całą listę ustawień serwera zgodną z CB PB znajdziecie tutaj http://www.clanbase.com/ladderrules.php?lid=1102#server Swoją drogą niektóre rzeczy w tym configu PB są zbędne bo i tak gdyby np nie było PB to i tak r_gamma nie można ustawić na więcej niż 3. To samo tyczy się innych komend. Czyli aby mieć config i usatwienia zgodne z PB CB trzeba poniższe ustawienia mieć następująco: - Jesli jest tylko 1 wartość - tylko taka można mieć inaczej będzie kopać. - Jeśli podawane min xxx max yyy tzn że można ustawić dowolne wartości pomiędzy xxx a yyy włącznie z xxx i yyy. // SIECIOWE cl_maxpackets min 30 max 100 cl_timenudge min -20 max 0 rate min 7000 max 25000 snaps min 20 max 40 // PORUSZANIE SIĘ cl_freelook 1 cg_bobup min 0 max 0.005 m_pitch poniżej -0.015 lub powyżej 0.015 m_yaw 0.022 // WIDOCZNOŚĆ cg_fov min 90 max 120 cg_shadows min 0 max 1 cg_thirdperson 0 // GRAFIKA com_maxfps poniżej 0.00001 lub powyżej 40 r_allowextensions 1 r_ati_fsaa_samples 0 r_ati_truform_tess 0 r_drawentities 1 r_drawfoliage 1 r_ext_ATI_pntriangles 0 r_ext_NV_fog_dist in 0 r_ext_texture_filter_anisotropic 0 r_flares min 0 max 1 r_gamma min 1 max 3 r_intensity min 1 max 1.5 r_lightmap min 0 max 1 r_mapoverbrightbits min 0 max 3 r_overbrightbits min 0 max 1 r_picmip min 0 max 3 r_rmse 0 r_showtris 0 r_showmodelbounds 0 r_shownormals 0 r_uifullscreen 0 r_wolffog 1 |
|
|
|
14:22, 3 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 48 Dołączył: 28-12-2003 Nr użytkownika: 993 |
Swiety, moze po prostu udostepnij swojego configa
|
|
|
|
8:34, 14 01 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
faken - święty, masz świętą moc. co ty robisz, że chce ci się smażyć taki posty? uczęszczać na jakąś yoge? tantre albo coś w tym stylu?
pzdr |
|
|
|
20:41, 14 01 2004
|
|||
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Zgadzam się Święty mógłbyś confa udostępnić ? BTW hehhe Dankan .... on poprostu wie po co tu jest .... wie że 4um nie jest do spamowania tylko do pomagania bądź oczekiwania pomocy zresztą jeśli chciał zostać Adminem to również usiał wiedzieć czego chce DLa mnie osobiście jst to najwartościowszy user forum |
||
|
|
|||
20:58, 14 01 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
po co ci cały jego cfg? ten skrypt jest banalnie prosty - skopiuj i wklej do swojego cfg
// DWIE BRONIE -> FLARA/AMMO, IGLA/APTECZKA, KOMBINERKI/DYNAMIT, SWIECA/SATACZEL bind x "vstr bron_56" set bron_56 "vstr bron_5" set bron_5 "weaponbank 5; set bron_56 vstr bron_6" set bron_6 "weaponbank 6; set bron_56 vstr bron_5" możesz dopisać do tego też cg_drawgun 0/1 żeby widzieć lub nie to co trzymasz w łapie. to samo możesz zrobić np z smg/puk-puk. // DWIE BRONIE -> THOMSON/COLT, MP40/LUGER bind x "vstr bron_32" set bron_32 "vstr bron_3" set bron_3 "weaponbank 3; set bron_32 vstr bron_2" set bron_2 "weaponbank 2; set bron_32 vstr bron_3" możesz do tego też dodać coś takiego. // DWIE BRONIE -> THOMSON/COLT, MP40/LUGER bind x "vstr bron_32" set bron_32 "vstr bron_3" set bron_3 "weaponbank 3; set bron_32 vstr bron_2" set bron_2 "weaponbank 2; set bron_32 vstr bron_3tor" set bron_3tor "weaponbank 3; set bron_32 vstr bron_reload" set bron_reload "+reload; wait 38; -reload; set bron_32 vstr bron_3" w ten sposób będziesz miał taki cykl operacji pod jednym klawiszem: THOMSON/M40 -> COLT/LUGER -> THOMHON/MP40 -> PRZEŁADOWANIE THOMSONA/MP40. Jest do bardzo poręczny skrypt , chociaż ja osobiście wole robić to ręcznie. Jego zaletą jest to, że po wystrzeleniu całego magazynku SMG zmieniasz na PUK-PUK, po wystrzeleniu całego magazynka PUK-PUK naciskasz dwa razy ten sam klawisz i zmienia ci się broń na SMG i od razu jest przeładowywana. Wadą jest to, że nadal trzeba ręcznie przeładowywać i pilnować ammo w PUK-PUK pzdr, nara |
|
|
|
19:49, 15 01 2004
|
|
|
// DWIE BRONIE -> FLARA/AMMO, IGLA/APTECZKA, KOMBINERKI/DYNAMIT, SWIECA/SATACZEL
bind e "vstr bron_56" set bron_56 "vstr bron_5" set bron_5 "weaponbank 5;vstr bron_6" set bron_6 "weaponbank 6;vstr bron_5" // DWIE BRONIE -> THOMSON/COLT, MP40/LUGER bind q "vstr bron_32" set bron_32 "vstr bron_3" set bron_3 "weaponbank 3;vstr bron_2" set bron_2 "weaponbank 2;vstr bron_3" Skopiowałem dokładnie to .... i dupa jedyne co zieniłem w tym skrypcie to bindy :/ poza tym mam pytanie czy jak wkleje ten skrypt to bindy takie jak bind q "weaponbank 3" bind 1 "weaponbank 2" bind e "weaponbank 5" bind 3 "weaponbank 6" mam w ogóle usunąć pozmieniać czy jak .. tzn co z nimi zrobić ... bo to sie chyba może kłócić jakos ? ehh lamka to ja jestem nie zaprzeczalnie .. :/ |
|
|
|
20:34, 15 01 2004
|
|||||
|
Hauptmann Grupa: Validating Postów: 221 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Kraków Nr użytkownika: 20 |
bo powinno byc tak: // DWIE BRONIE -> FLARA/AMMO, IGLA/APTECZKA, KOMBINERKI/DYNAMIT, SWIECA/SATACZEL bind e "vstr bron_56" seta bron_56 "vstr bron_5" seta bron_5 "weaponbank 5; set bron_56 vstr bron_6" seta bron_6 "weaponbank 6; set bron_56 vstr bron_5" // DWIE BRONIE -> THOMSON/COLT, MP40/LUGER bind q "vstr bron_32" seta bron_32 "vstr bron_3" seta bron_3 "weaponbank 3; set bron_32 vstr bron_2" seta bron_2 "weaponbank 2; set bron_32 vstr bron_3"
w tym momencie beda ci juz zbedne, bo obsluga tych weaponbankow zostala wykonana w tych powyzszych skryptach |
||||
|
|
|||||
1:23, 11 02 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 13 Dołączył: 31-01-2004 Skąd: Częstochowa Nr użytkownika: 1195 |
Mam pytanie.
Znacie komende żeby wyłączyć trawe na Wurzburgu kradnie fps a nie posiadam super sprzętu :\ |
|
|
|
7:48, 11 02 2004
|
|||
|
B O S H E pytałs ię już chyba o to każdy uder 4um .... NIE DA SIĘ WYŁĄCZYĆ TRAWY NA MAPKACH !!! |
||
|
|
|||
20:09, 11 02 2004
|
|||
|
r_drawfoliage ? Komenda jest typu cheat-protected - czyli na normalnym serwerze jej nie odpalicie. Można ją uruchomić kiedy admin załaduje mapę poprzez devmap nazwa_mapy (czyli gdy serwer działa w trybie czitów i jest możliwość wpisania sobie god mode czy noclip) CB miało zamiar wprowadzić możliwość używania tej komendy (pb_sv_forcecvar) ale ostatecznie się z tego wycofało, za to da nam możliwość wyłączenie mgły :/ |
||
|
|
|||
21:35, 11 02 2004
|
|||
|
I chociaż cieszmy sie z tego , właśnie miałem o tym pisac myśle ze to duże ułatwienie ... na railu to b.edzie neizła pomoc, bieda tym , którzy się na cfg nie znają .... ciekawe ile to fps da ? |
||
|
|
|||
8:26, 12 02 2004
|
|
|
w zależności od karty graficznej wyłączonie mgły daje 10-20fpsów. czy to duże ułatwienie? nie do końca... każdy proplay0r jak ja czy święty (buaha) wie, że patrząc się pod pewnym kątem usuwa się mgłe z danego obszaru bo jest ona generowana sferycznie. owszem, nieco wyostrzy bo grafe gdzieś tam daleko ale do pewnej granicy, tudzież granicy renderowania objektów na którą niestety wpływu nie mamy. wszystko będzie tak jak było, tyle, że nie-proplay0rzy będą widzieli dalej, hrhr
|
|
|
|
12:24, 13 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 295 Dołączył: 10-02-2004 Skąd: Lublin Nr użytkownika: 1257 |
cg_atmosphericeffects "0" ta komenda. Nie mogę jej znaleźć wiec wnioskuję, że trzeba ja dopisać?
|
|
|
|
13:12, 13 02 2004
|
|
|
hmm...na przyszłość
jeżeli nie znacie jakiejś komendy, nie jesteście pewni jak się ją pisze, zapomnieliście jak wygląda, etc. możecie posłużyć się "uzupełniaczem", przykładowo: chcesz obadać sobie jakimi komendami r_cośtam dysponuje et poczyń następnujące kroki: 1) otwórz konsole za pomocą klawisza "~" , klawiszy "ctrl + ~" lub "alt + ~" (wybór wielkości konsoli) 2) wklep w konsoli "r_" i naciśnij "TAB" 3) napisz "condump komendy_r.txt" 4) wyjdź z gry 5) otwórz folder moda pod którym wykonałeś w/w czynności, odszukaj plik "komendy_r.txt" i otwórz go w ten sposób zrzucisz do pliku wszystkie dostępne komendy et, które mają prefix "r_" . nie zawsze musisz to robić w ten sposób, możesz to zrobić np tak: cg_atmo (teraz TAB) a konsola uzupełni ci brakujący człon... inny przykład cg_drawrei (TAB) , pojawi ci się gotowa komenda cg_drawreinforcementtime itd. tak można robić w komendami o różnych prefixach (com_ , cg_ , r_ , ui_ , etc.) druga sprawa... jeżeli chcesz zdefiniować wartość jakiejś komendy tymczasowo użyj samej tylko komendy i wartości, np. r_mapove (naciskasz tab) 3.0 ... w ten sposób wartość tej instrukcji będzie zachowana jedno razowo, po zamknięciu i pownownym odpaleniu et wartość może być / będzie różna. jeżeli jednak chciałbyś określić domyślną wartość jakiejś komendy / instrukcji napisz przed nią 'seta' , np. seta r_mapoverbrightbits 3.0 ... od tej chwili 3.0 będzie domyślną wartością r_mapoverbrightbits jeżeli mało ci komend cfg, napisz "cmdlist" albo "help" (generowane wyniki tych komend będą różne na poziomie etplayora i rcona) pzdr |
|
|
|
3:29, 18 02 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 15 Dołączył: 18-02-2004 Nr użytkownika: 1304 |
Ja tylko chcialem zaznaczyc, ze w q1 nie da sie(przynajmniej na pozadnych serwerach, na innych nie gralem:)) sprawdzic w grze czasu do pojawienia sie powerupow typu pent, quad... To jest raczej sprawdzona informacja bo gram w ta gra jakies 3 lata
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |