![]() ![]() |
11:50, 11 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 43 Dołączył: 10-11-2003 Nr użytkownika: 707 |
Z braku pomyslu na nowy temat chcialbym zapytac sie wszytskich C4-o podobnych poisono podobnych graczy na jkiej czulosci myszki gracie??. Bo w wielu poradnikach widzialem ze dobrze jest grac na 4 ale dla mnie to jest za nisko i wogoole zastanawiam sie na jakiej czulosci graja najlepsi??. Bo mimo ze kazdy ma swoja ulubiona czulosc i jednemu lepiej tak a drugiemu tak to moze sproobowal bym grac na takiej jak te wszyskie Prospery i Anciki :)Bo IMO tylko wysoka czulosc moze zrobic z nas dobrcy graczy. Why?? Rozwazmy taką sytuacje: idzie Szwab i Aliant
|
|
|
|
13:38, 11 01 2004
|
|
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
nie zgodze sie z ani jednym zdaniem tutaj podanym. primo czulosc ustalamy odpowiednio do sprzetu jakim dysponujemy - inna myszka ma inna czulosc akceleracje etc. im wieksza czulosc tym mniejsza szansa na trafienie przeciwnika. zamiast hs bedziesz strzelal bo bokach, bo nie mozesz 'zawiesic' celownika na glowie. moze to o czym mowisz sprawdza sie np. w q3, ale w et jest to typowy blad popelniany przez wieksza czesc graczy. rozwazmy jeszcze raz sytuacje podana przez ciebie. szwab ma wieksza czulosc wiec pierwszy odda strzal, jednak raczej nie uda mu sie dobrze przycelowac, poniewaz kursor poleci na bok. w tym czasie aliant spokojnie przymierza i wali hs. przenosze topic na forum 4 noobs, poniewaz nieczego nowego nie wnosi.
|
|
|
|
14:25, 11 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Moderatorzy Postów: 41 Dołączył: 29-09-2003 Nr użytkownika: 333 |
Pierdu pierdu z tym im wyzsza czulosc tym lepiej...
Ja gram na 1,6 a i tak to jest za wysoka imo, ale jeszcze nie moge sie przyzwyczaic na nizsza... eInHeRjER_pL sproboj zagrac w takim razie na sensie 10 lub wyzszym... zobaczysz jakie masz postepy w grze... |
|
|
|
15:11, 11 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 43 Dołączył: 10-11-2003 Nr użytkownika: 707 |
Stary ja gram na 12 (sic!)
|
|
|
|
16:34, 11 01 2004
|
|
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
KROTKI PORADNIK JAK USTAWIC CZULOSC MYSZKI?
powinno sie grac w miare na jak najmniejszej czulosci. na poczatku nalezy pobawic sie z czuloscia ustawiajac ja tak, zeby wykonac obrot o 360 stopi jednym ruchem reki. nie jest to skomlikowane i w wiekszosci wypadkow wystarczy. jednak ja ustawiem sobie troche inaczej. nalezy uwzglednic jeszcze czynnik fov. zupelnie niepotrzebny jest pelny obrot skoro widzimy i tak 100 stopni (przykladowo). przyjrzyjcie sie temu schematowi: ![]() z moich doswiadczen wynika, ze tak ustawiona czulosc ma mozliwie optymalna wartosc. jak to wykonac? nalezy stanac na rogu sciany, tak zeby po lewej stronie ekranu (w miejscu gdzie konczy sie wyswietlanie obrazu) bylo widac krawedz. nastepnie wykonujemy obrot w prawo i tym razem krawedz powinna byc widoczna po prawej stronie. nalezy tak ustawic wartosc, zeby widziec rog sciany po jendym ruchu myszka. troche to skomplikowane, ale niedlugo dorzuce sreeny to poradnik sie sklaruje. oczywiscie to jerst tylko moja opinia i tak jak zawsze nie ma zlotego srodka. oto i screeny do poradnika: krawedz widoczna po lewej stronie ![]() obrot jednym ruchem myszki, czyli o okolo 360 stopni minus wartos cg_fov czyli np. 360-100=260 krawedz widoczna po prawej stronie ekranu.
|
|
|
|
17:42, 11 01 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Moim zdaniem nic nie da zmiana czułości myszki na ustawienia najlepszych. Każdy człowiek ma inny refleks i koordynację. Dla każdego ta wartość powinna być inna. Celność może się wtedy tylko pogorszyć. Ja optymalną dla siebie czułość dobierałem w ciągu kilkunastu godzin gry. Teraz jestem bardzo zadowolony.
|
|
|
|
17:47, 11 01 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 95 Dołączył: 17-11-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 755 |
ja gram na (uwaga)....... 21 !!!!
zawsze gralem na duzej czulusci myszki i nie potrafie grac na mniejszej :/ druga sprawa to to ze jak gram to jestem rozpieprzony na fotelu prawie w pozycji lezacej i machanie mycha po calym blacie raczej za wygodne nie jest. moze jak kupie sobie jakas dobra i duza podkladke to zaczne grac inaczej ... |
|
|
|
18:08, 11 01 2004
|
|
|
kolega gra na czulosci 42!!! jednak ze wzgeldu na to ze jakos et nie lubi mychy i przy sensitivy 5 kursor prawie sie nie rusza. tyczy sie to takze innych gier na engine q3. wszystko zalezy od sprzetu, wiec zmiana na wartosc 5 bo ktos dobry tak gra nic nie zmienie, a raczej pogorszy sytuacje. druga sprawa to trzeba przyzwyczaic sie do niskiej czulosci. na poczatku wydaje sie, ze im mniejsza wartosc tym gorzej sie strzela. druga sprawa zalezy czym i kim gramy? ja zazwyczaj mam ustawione 4.0, jednak jak to z myszka kulkowa troche sie przybrudzi to mam 4,5. mam skrypty dzieki ktorym granat mam przy czulosci 7, tyczy sie to takze strzykawki etc. lepiej wtedy trafic, rzucic (do tego wiekszy cg_fov np. 120). dla fieldow radze sobie ustawic lornetke na bardzo niskiej czulosci.
|
|
|
|
19:12, 11 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 100 Dołączył: 18-08-2003 Nr użytkownika: 108 |
Sensitivity 1.5. Jak niedawno dla odmiany ustawilem sobie na 5 to nie dalo sie grac. akceleracja wylaczona. Pozatym uwazam ,ze nie ma czegos takiego jak najlepsze ustrawienie sensitivity, kazdy musi czulosc dopasowac "pod siebie".
|
|
|
|
19:40, 11 01 2004
|
|||
|
tutaj sie nie zgodze jest cos takiego jak maximum, minimum, natomiast optimum zalezy juz od przyzwyczajen gracza. zbyt wysoka czulosc to problemy ze skoncentrowaniem celownika w jednym punkcie, czyli nici z hs. przy bardzo niskiej czulosci przeciwnik moze latwo uciec przed celownikiem i/lub obiec delikwenta, a wtedy koniec. ta zasada tyczy sie wszystich, moze wydawac sie ze gra sie lepiej na jakiejs tam czulosci. jednak naprawde nie sa to warunki optymalne, tylko zle przyzwyczajenia. miniamalna czulosc to obrot o 180 stopni jednym ruchem myszki. chyba nie ma co sie tutaj klocic, poniewaz jesli przeciwnik zajdzie nas od tylu to jak sie obrucimy? natomiast maksymalna wartosc to obrot o 360 stopni. taki kat wystarcza to zobaczenia calego pola walki jednym ruchem reki, wieksza wartosc nic nie daje. podawanie czulosci myszki w wartosciach z et to blad, powinno podawac sie ja w katach na jeden ruch myszka. na jednym komputerze przy czulosci 2 myszka bedzie szalala, a na drugim przy 20 ledwo drgnie. napisalem poradnik jak optymalnie ustawic czulosc dla tych ktorzy nie moga wybrac konkretnej wartosci. na jego podstawie mozna sobie ustawic minimalna wartosc czulosci, przy ktorej jednym ruchem reki widzimy cale pole walki. pozniej mozna dostosowac sensitivy to wlasnych upodoban, ale czesto osoby poczatkujace maja z tym problem. |
||
|
|
|||
19:58, 11 01 2004
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
OMG
Większość wyjeżdza z lamerskimi tekstami omg sensitivity 20 to za dużo lub wtf ? sensitivity 2 to za mało. Tylko że ku.rwa nikt sie nie pyta jakich driverów do myszy używamy, jakich myszek bo sesnitivity sensitivitowi nie równy czy też z jakim fovem gramy. Moje ustawienia w mouseware sprawiają że mój sensitivity w Wolfie (4.8) gówno wam powie o mojej czułości myszy w Wolfie, bo gówno wiecie o moich ustawieniach driverów myszy i jaką myszą gram i jakim fov mam. Jednak zasada w Wolfie i Csie jest jasna: czym mnijeszy sensitivity tym lepiej. Bo tu liczy się bardzo precyzyjne celowanie, liczą się hsy, rzadziej zachodzi was ktoś od tyłu niż w Quakach. To nie Quake gdzie dość często trzeba się obracać a w Wolfie jak ktoś was zajdzie od tyłu to rzadko przeżyjecie to i nie ma znaczenia czy się szybko odwrócicie czy nie. Część ludzi z bardzo małym sensitivity używa skryptów do obrotu o 180 stopni. Jeszcze inni używają akceleracji - czyli dynamicznej zmiany sensa w zależności od tego jak szybko i długo ruszamy myszą. Przy czym akceleracja włączona w driverach myszy raczej bardzo ssie dla tego niektórzy używają akceleracji dostępnej w Wolfie - cl_mouseaccel (wartości od o do 1, 0 wyłacza 1 max) Oczywiście przy akceleracji spada wyczucie myszy, Osoba nie grająca wczęśniej z akceleracją ma wrażenie jakby zmieniał się jej ciągle sensitivity. Ale za to przy akceleracji nie ma żadnych problemów z szybkim obracaniem się. |
|
|
|
20:27, 11 01 2004
|
|||||||
|
tak jak wspominalem jak podawac czulosc to w stopniach (mozna to latwo zauwazyc wykonujac jeden ruch reka). juz mowilem o koledze, ktory gra na czulosci 42, a mimo to ma wolniejszy ruch celownikiem niz u mnie.
nie do konca, poniewaz jest jakas wartosc minimum. jesli bedzie za mala wystarczy szybki strafe jump i nie trafimy w przeciwnika. celownik nie nadarzy za glowa przeciwnika. opisuje tu sytuacje skrajna.
skoro jest to tak mala czulosc, wiec obrot o 120 stopni tez zajmie sporo czasu. natomiast przy wykorzystaniu skryptu obracamy sie o 180 stopni i nawet przy cg_fov 120 nie widzimy przeciwnika (180-120/2=120, znajdzie sie on na krawedzi ekranu). czesto zdarzaja sie ataki na nasze boki, szczegolnie w ataku (defensor moze pzykampic i strzelac nam po uszach). jest to czysta matematyka,jednak sprawdza sie to w praktyce. jesli bardzo niskie sensitivy to akceleracja jest konieczna, chyba ze zrobimy skrypt 3-6-9-12 (tak jak w zegarku co 45 stopni). zreszta nie chce sie sprzeczac, ale takie jest moje zdanie. |
||||||
|
|
|||||||
0:31, 12 01 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
Powiem tak o: mialem sensitiv 21 i pewnego razu kts zaczail rozmowe o sensie na serwerze i najlepsza osoba miala cos okolo 4 a ja mowie LOL ja mam 21 i zmienilem sobie na 5 i od razu hsy mi poszly w gore z trzy razy jak mialem wczesniej 1hs/2,5 to teraz 1/1 no zalezy tez z kim gram. Sensitiv mozna sobie tez ustawic zaleznie od strefow przeciwnika tak aby twoja mysz sie poruszala na boki tak jak przeciwnik vo z sensem 21 to jest na farta ze ustrzelisz hsa-przynajmniej IMHO.I zalezy jak kto lapa rusza szybko czy slamazarnie
Pozdro |
|
|
|
7:26, 12 01 2004
|
|||||||||||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Zauważyłeś może że większość graczy czym dłużej gra to z reguły cora bardziej zmniejsza swój sensitivity (jesli zaczynała z dużym) ?
Jak przeciwnik nas zajdzie od tyłu to: 1) Zazwyczaj giniemy bez względu na to czy mamy sensitivity 0.5 czy 500. Dobry koleś zachodząc od tyłu może spokojnie przycelować hsy po których dobicie kolesia to tylko formalność. Wychodzimy cało z takiej sytuacji gdy przeciwnik jest do dupy lub mamy szczęście. 2) Podczas obrotu zwiększa się spread (czyli rozrzut) Jeśli nawet obrócimy sie szybciej o 180 stopni niz koleś zacznie strzelać to w tym momencie mamy gigantyczny rozrzut - trudniej trafić i kończy się tym samym -naszą śmiercią
A po cholere obracać się o 360 stopni jednym ruchem myszy ? Widziałeś jakiegoś dobrego gracza który tak robi ? Jak chesz się dokładnie rozglądać to robisz to poprzez obroty o 180 stopni w lewo lub w prawo. Max dla sensitivity to właśnie tyle ile potreba na obrót o 180 stopni bez przesuwania myszki po całym stole Oczywiście gdyby sensitivity nie miał wpływu na dokładność w celowaniu to moglibyśmy mieć sens który pozwoliłby nam o swobodny obrót o 720 stopni bez odrywania myszy. Ale ponieważ celność w Wolfie dużo zależy od sensa to poprostu niewarto ustawiać duże sensitivity które co prawda pozwala nam na swobodne obroty ale kosztem celowania, które jest ważniejsze.
Skrypty do obracania się są używane razem z odpowiednim ustawieniem cl_yawspeed. Przy standardowym cl_yawspeed (140 chyba) skrypt do obrotu jest całkowicie bezużyteczny, bo obracamy się nim wolniej niż myszką przy sensie poniżej 1 Natomiast wysokie cl_yawspeed pozwala nam na obrót o 180 stopni takim skryptem praktycznie w czasie potrzebnym na wyśietlenie 1 klatki/s. Czyli przy wysokim fps obrót zajmuje nam mniej niż 1/100 sekundy. Polecam przeczytanie odpowiedniego przyklejonego topicu na forum technicznym. Oczywiście rozrzut nadal zostaje ten sam, ale przynajmniej osoba z bardzo małym sensitivity nie musi szurać myszką po całym blacie
No to już jest bez sensu. Zamiast skupiać się na grze musielibyśmy skupiać się na obsłudze takiego rozbudowanego skryptu Dochodzi jeszcze problem gdzie zbindować te wszystkie obroty i to tak żeby klawisze były łatwo dostępne. Dlatego jeśli już ktoś używa skryptów do obrotu to z reguły jest to obrót o 180 stopni.
Chodzi mi o to że sensitivity w Wolfie czy Csie powinien być mniejszy niż w Quakeach. W Q rzadziej ktoś nas zachodzi od dupy strony i mniej się liczy dokładne celowanie w piksel, bo na końcu mapy zuważyliśmy jakaś postać. Poza tym w Wolfie najczęsciej mamy po bokach kolegów, ustawia się jakąś linie obrony, najczęściej strzela się w jedno miejsce i trudniej kogoś zajść od tyłu niż w Kwakach. W duelach też bardzo rzadko zdarza się, żeby ktoś komuś wszeł na plecy. Jeszcze niektórzy ustawiają sensitivity w zależności od mapy. Np na fueldump z reguły strzela się w jedno miejsce i nie potrzeba nagle przerzucać celownika o 180 stopni. Coś tak jakby bardzo wąski kąt widzenia. W takich warunkach czym niejszy sensitivty tym możemy łatwiej i dokładniej przycelować w punkt. Popatrz na configi większosci graczy. Zakładam że większosc z nich ma jakieś optyki Logitecha i standardowe ustawienia w mouseware z wyłączoną akceleracją. Bardzo rzadko sie zdarza żeby ktoś miał sensitivity większe niż 7. Prawie każdy ma coś poniżej 5. Przy takiej konfiguracji sensitivty 30 w Wolfie powoduje że praktycznie w nic nie możemy trafić. Rozumiem że chodzi ci o wartości minimalne. Przecież nikt nie gra z jakimiś mikroskopijnymi sensitivity. Imo lepiej w Wolfie grać z sesnitivity zaniżonym niż zawyżonym. |
||||||||||
|
|
|||||||||||
14:41, 12 01 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 207 Dołączył: 13-08-2003 Nr użytkownika: 92 |
NIe zapomnijcie o wplywie r_displayrefresh (odsiwezanie ekranu) na odczuwalnego sensa myszki ... np przestawcie sobie odswiezanie z np 85Hz na 140Hz nie zmieniajac sensa .....
Czyli nie tylko: 1.Myszka + podkladka 2.Drivery 3.Samo sensitivity 4.Cvary od cl_mouseaccel... przez cl_yaw... do in_mouse ale tesh 5. r_displayrefresh ma wplyw na odczuwalana czulosc mychy |
|
|
|
15:19, 12 01 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Validating Postów: 221 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Kraków Nr użytkownika: 20 |
moja metoda ustawiania sensitivity jest prosta: ruch myszy, od jednej krawedzi podkladki do drugiej, ma wygenerowac obrot postaci o ok. 300 - 320 stopni. tak robilem wczesniej - potem znalazlem poradnik raziela ( [<<] ) i zastosowalem sie do jego porad, co do ustawienia optymalnego sensa ( te filmiki z celowaniem w podstawe mg42 na ctf ) ...
... i w sumie sens wyszledl na ten sam sens co wczesniej |
|
|
|
13:18, 13 01 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 13 Dołączył: 10-01-2004 Nr użytkownika: 1076 |
Senitivy w dużej mierze zalezy też od czulosci myszki jaka mamy w systemie, dlatego wymiana liczb nie ma sensu.
Ja mam inne pytanie: z akceleracją czy bez ? A jeżeli "z" to na jakim poziomie ? [mowie tu szczegolnie o myszach Logitecha]. |
|
|
|
16:34, 13 01 2004
|
|||
|
Uważam że akceleracja włączana z poziomu driverów Logitecha (Mouseware) totalnie ssie - brak jakiegokolwiek wyczucia myszy. Tzn na brak wyczucia myszy będzie narzekał każdy kto nie grał wcześniej z akceleracją i ją nagle włączy ale poziom wyczucia myszy przy akceleracji włączonej z poziomu driverów to już przegięcie. Sam ostatnio eksperymentuje z akceleracją za pomocą komendy Wolfa cl_mouseaccel. Przy czym miotam się od 0 do 1 zmniejszając/zwiększając odpowiednio sensitivity. I za cholere nie moge se dobrać odpowiedniego cl_mouseaccel przy danym sensitivity - wszystkie ustawienia wydają się złe Pozatym mam wrażenie że w ET jest całkowicie inny feeling myszy i również inaczej działa cl_mouseaccel. Np w RTCW miałem włączoną akcelerację w grze i grało mi się ok, natomiast na tych samych ustawieniach w ET gra mi się gorzej. |
||
|
|
|||
16:39, 13 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 167 Dołączył: 14-11-2003 Skąd: wawa Nr użytkownika: 729 |
Od zawsze grałem z 2 ustawieniami. Pierwszy, na bliskie spotkania:
fov 110, sens 3.5 Na walke na odleglosc natomiast: fov 90 (bo mniej PB zabrania), sens 3, inny celownik. W obydwu przypadkach akceleracja wylaczona. Gralem tak w cs'a, teraz w et. Od niedawna jestem za!@#iscie szczesliwym posiadaczem magicznego comba IntelliExplorer + IceMat Wazna sprawa, to wylaczenie akceleracji myszki w Windowsie, bo jest ona do dupy! Posiadacze win9x/win2k moga to zmienic w ustawieniach mychy, natomiast biedaki z winXP (dzieki ci Bill!) musza dokonac zmian w rejestrze. Polecam wspomniany juz poradnik Raziela, jednak znajomosc Angielskiego obowiazkowa! Inna sprawa: bardzo pomocnym w wyczuciu myszki, a takze polepszenia koordynacji oko-reka sa gierki na www.darktick.com . Polecam reflex 2, bo jest jedyna z wprowadzonym 3 wymiarem. Osobiscie jestem cienki, nie moge przejsc 12A Powodzenia! |
|
|
|
20:53, 14 01 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
ja mam bardzo dużą ustawioną czułość myszki w winie więc w grze mam zaledwie 4
BTW proponuje EOT |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |