IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> ET CZY CS???, PISZCIE W CO LUBICE GRAĆ W ET CZY CS???
Swiety
post 0:24, 1 09 2004
Post #41

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

CYTAT (Ow!cZ @ 18:58, 30 08 2004)
Ja dam swoją opinie na ten temat  dry.gif
----
Według mnie Enemy Territory jest o WIELE lepszą grą niż CS. A oto dla czego:
1. ET jest za darmo!
2. w ET nie ma tyle bug'ów jakich uswiadczamy w CS'ie
3. Ten klimacik...
4. ET jest o wiele bardziej dopracowany pod względem technicznym
5. CS to staroć, w którym nadal panuje zasada "umiesz strzelac - wygrywasz"
6. w ET gra zespolowa to podstawa, bez której gra jest przegrana
7. Jak ktos gra(ł) w ET (chodzi o tych bardziej obeznanych z panującymi tam zasadami), to od razu widac jak ktos jest "CS'owcem". Nie umie tam po prostu grac i sie przystosowac. Realizm II Wojny swiatowej jest SUPER!!
8. W tej grze po prostu jest sens
9. Bardziej dopracowane mapy, poziomy i zadania (mówię oczywiscie o ET)
I wreszcie 10. - (Złóż te wszystkie punkty w kupę, pograj i odejmij możliwosc dodawania botów)
Podsumując: moim zdanie (moim i panów z CDA) smile.gif "Nastała era Enemy Territory"
-----
Historia  całego wolfa :
Kiedy w 1992 roku firma Activision zdecydowała się wydać Wolfensteina 3D wszyscy oszaleli na jego punkcie.

1. To akurat dla mnie nie jest ani wada ani zaleta. Jeśli już miałbym się zdecydować to raczej wada.
3. Klimat to kwestia gustu - jeden woli klimaty WW2 inny odbijanie zakładników
4 eee???
5 eee??? x3. W ET też się wygrywa bez umiejętności strzelania - o kufa nie wiedziałem biggrin.gif
6. We wszystkich team-multiplayer gra zespołowa to podstawa - w jednych mniej w drugich więcej.
7. LOL - gdybyś sie interesował e-sportem to byś wiedział że dla dobrych graczy platforma nie ma żadnego znaczenia. Chociażby z naszego podwórka - Poison zakładali ludzie (i grają w nim nadal) którzy wcześniej grali w Cs-a, takie osoby znajdziesz również w (ex) C4.
8. A w innych nie ma ?

Wracając do Cs-a to należy pamiętać że gra ma już ładne kilka lat ale trzyma się dzielnie (coby o nim nie mówić). Jeśli chodzi o e-sport i fps-y to właśnie w Cs-ie można najwięcej zarobić (a najmniej w ET biggrin.gif)

A co do historii to ludzie nie oszaleli na punkcie Wolfenstein 3D (chociaż było on kamienim milowym w rozwoju gier) ale dopiero Doom i Quake od którego zaczęło się całe sieciowe szaleństwo.
Go to the top of the page

+Quote Post
Bobin
post 10:28, 1 09 2004
Post #42

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 496

CYTAT
3. Ten klimacik...
4. ET jest o wiele bardziej dopracowany pod względem technicznym
8. W tej grze po prostu jest sens

3. Kwestia gustu
4. Buahahah - wytlumacz o co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem biggrin.gif
8. A w innych nie ma, czy jak ?

+Quote Post
Ow!cZ
post 10:49, 1 09 2004
Post #43

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 2696

CYTAT (Bobin @ 9:28, 1 09 2004)

3. Kwestia gustu
4. Buahahah - wytlumacz o co Ci chodzi, bo nie bardzo rozumiem biggrin.gif
8. A w innych nie ma, czy jak ?

Ech, w Csie trzeba najczęściej tłuc sie zabijać itp. a w ET to ma sens ( misje, itp)
ET Rulezzz i tyle ! dry.gif

+Quote Post
Ow!cZ
post 10:57, 1 09 2004
Post #44

Oberschutze
Ikona Grupy

CYTAT (Swiety @ 23:24, 31 08 2004)
1. To akurat dla mnie nie jest ani wada ani zaleta. Jeśli już miałbym się zdecydować to raczej wada.
3. Klimat to kwestia gustu - jeden woli klimaty WW2 inny odbijanie zakładników
4 eee???
5 eee??? x3. W ET też się wygrywa bez umiejętności strzelania - o kufa nie wiedziałem biggrin.gif
6. We wszystkich team-multiplayer gra zespołowa to podstawa - w jednych mniej w drugich więcej.
7. LOL - gdybyś sie interesował e-sportem to byś wiedział że dla dobrych graczy platforma nie ma żadnego znaczenia. Chociażby z naszego podwórka - Poison zakładali ludzie (i grają w nim nadal) którzy wcześniej grali w Cs-a, takie osoby znajdziesz również w (ex) C4.
8. A w innych nie ma ?

Wracając do Cs-a to należy pamiętać że gra ma już ładne kilka lat ale trzyma się dzielnie (coby o nim nie mówić). Jeśli chodzi o e-sport i fps-y to właśnie w Cs-ie można najwięcej zarobić (a najmniej w ET biggrin.gif)

A co do historii to ludzie nie oszaleli na punkcie Wolfenstein 3D (chociaż było on kamienim milowym w rozwoju gier) ale dopiero Doom i Quake od którego zaczęło się całe sieciowe szaleństwo.

Święty ty niewiesz lepiej :/ Gdy pojawił sie Wolf 3D to ludzie kupywali i grali godzinami ( wiesz chodzenie między ścianami, tnieńcie nazistów itp.) Później jak pokazał sie RTCW to połowa sie przesiadła na lepszy model ( grafika, dopracowanie techniczne itp.) a teraz Wolf 3D nie jest może takie dobra jak teraz ET czy RTCW kupe ludzi gra w wolfa i czuje tego blusa. Ja np. gram od 2 lat w wolfa 3D (grafa troche stara) ale ta gra umi wciągnąć . Ty muwisz że to nieprawda bo pewnie nigdy niegrałeś w Wolfa 3D ja grałem i wiem swoje ! Wolf 3D ( ET i RTCW też ) Rulezz ! I nikt nie niesprzeciwi !

+Quote Post
falubaz
post 22:49, 1 09 2004
Post #45

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 367

CYTAT
Święty ty niewiesz lepiej :/ Gdy pojawił sie Wolf 3D to ludzie kupywali i grali godzinami ( wiesz chodzenie między ścianami, tnieńcie nazistów itp.) Później jak pokazał sie RTCW to połowa sie przesiadła na lepszy model ( grafika, dopracowanie techniczne itp.) a teraz Wolf 3D nie jest może takie dobra jak teraz ET czy RTCW kupe ludzi gra w wolfa i czuje tego blusa. Ja np. gram od 2 lat w wolfa 3D (grafa troche stara) ale ta gra umi wciągnąć . Ty muwisz że to nieprawda bo pewnie nigdy niegrałeś w Wolfa 3D ja grałem i wiem swoje ! Wolf 3D ( ET i RTCW też ) Rulezz ! I nikt nie niesprzeciwi !

moge to skwitowac jednym slowem.

lol

ale po kolei.

CYTAT
Gdy pojawił sie Wolf 3D to ludzie kupywali i grali godzinami ( wiesz chodzenie między ścianami, tnieńcie nazistów itp.) Później jak pokazał sie RTCW to połowa sie przesiadła na lepszy model ( grafika, dopracowanie techniczne itp.)

To niby ludzie sie poprzesiadali z wolf3d na rtcw? przeciez to jest jak przesiasc sie z wartburga na nowe bmw 5. przeciez tego nawet nie mozna porownac wiec wtf?

nie kumam Ciebie w tej kwesti.

CYTAT

a teraz Wolf 3D nie jest może takie dobra jak teraz ET czy RTCW kupe ludzi gra w wolfa i czuje tego blusa

imo najlepiej jak sie czuje roznice miedzy singlem a multi.
i przede
wszystkim gra(ja)(m) w 3d chyba tylko z sentymentu.

a moze Ty grales w innego wolfa3d?:C

I przeczytaj dokladnie to co powiedzial Swiety:
CYTAT

Hmm pamietam jeszcze dooma i kwaka 1 na 486 przez modem z kuzynem z lagiem 400 :].
I zauwaz ze gdy te gry powstawaly, byles na koncowym etapie przedszkola(a wolf3d nie bylo jeszcze Ciebie), wiec stwierdzenie:
CYTAT
Wolf 3D ( ET i RTCW też ) Rulezz ! I nikt nie niesprzeciwi !

Jest bynajmniej nie na miejscu.

Co do topicu.
imo cs jest jakas taka specyficzna gra, cs wydaje mi sie szybszy, zwawszy, bardziej trzymajacy w napieciu i przede wszystkim prosta gra, zabij terroryste albo obron sie przed anty-terrorystami, co w pewnym sensie jest ograniczajace, wiec moze dlatego sa takie stereotypy(???????nie wiem jak to nazwac) o cs`owcach.
na informatyce cs>et
w sieci w bloku cs>et
w necie quakeI>all>et>all the rest>cs

a tak naprawde bierki>all

+Quote Post
Ow!cZ
post 14:46, 2 09 2004
Post #46

Oberschutze
Ikona Grupy

TaTaTa jasne dry.gif . Niegrałeś nigdy w Wolfa 3D ... Na serio ludzi wciągała ta gra ! A co do Dooma i Quake ... Doom 1 nie jest taki jak wolf 3D ( Chodzi o grywalność ) A Quake to też spoko giera ale wolf 3D to był szał w tamtych czasach dry.gif Teraz każdemu może sie zdawać że ta gierka to kit ( Grafika itp) mad.gif Ale w tamtych czasach to to była gra ... rolleyes.gif Teraz ludziska wciąga niesamowita grywalność oraz grafa tak jak w csie RTCW czy ET ... Nie są to gry takie wtedy ... dry.gif

+Quote Post
Swiety
post 19:20, 2 09 2004
Post #47

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

CYTAT (Ow!cZ @ 8:57, 1 09 2004)
. Ty muwisz że to nieprawda bo pewnie nigdy niegrałeś w Wolfa 3D ja grałem i wiem swoje ! Wolf 3D ( ET i RTCW też ) Rulezz ! I nikt nie niesprzeciwi !

Hmmm w Wolfa 3D zagrałem krótko po tym jak się pokazał. Nie pamiętam ale to chyba był rok 1991 r ? Byłeś już wtedy na świecie ? biggrin.gif. Posidałem wtedy kompa 386 który był wówczas szczytem techniki.
Był to mój pierwszy fps na PC (wogóle to był pierwszy fps w historii nie licząc wcześniejszych gier podobnych do fps ale w sumie nimi nie będącymi).

Święty ty niewiesz lepiej :/ Gdy pojawił sie Wolf 3D to ludzie kupywali i grali godzinami ( wiesz chodzenie między ścianami, tnieńcie nazistów itp.)

Ludzie nie mogli go kupować bo w tamtych czasach kupno legalnych gier graniczyło z cudem. Dopiero później zaczęli działać na szerszą skalę dystrybutorzy gier jak LEM czy CD-Projekt, powstawały pierwsze sklepy i stoiska z grami (legalnymi). A do tego czasu królowała giełda i dyskietki wymieniane między posiadaczami kompów.

Później jak pokazał sie RTCW to połowa sie przesiadła na lepszy model ( grafika, dopracowanie techniczne itp.) a teraz Wolf 3D nie jest może takie dobra jak teraz ET czy RTCW kupe ludzi gra w wolfa i czuje tego blusa. Ja np. gram od 2 lat w wolfa 3D (grafa troche stara) ale ta gra umi wciągnąć

Zastanawiałeś się jak dużo ludzi którzy grali w Wolfensteina 3D grają teraz w RTCW lub ET ? Połowa ? LOL. Wolf 3D był ponad 10 lat temu, obecnie większość ludzi grających w ET jest poniżej 20 czy nawet 18 roku życia i nie grała w RTCW nie mówiąc już o graniu w Wolfa 3D (bo raczej nie ma dużo 6 czy 8 latków grających w fps-y biggrin.gif).
Jeśli grała to tylko po to żeby zobaczyć jak wyglądała historyczna gra.

A wracając do historii. Wolf3D robił duże wrażenie i przykuł mnie na długie chwile, ale pamiętam jak wszystkim w liceum na przerwie podczas lekcji informatyki opadła kopara jak zobaczyli Doom-a. Poza tym Doom był grą w która można było pograć na LAN-ie co prawda było to dostępne dla nielicznych ale było.
Pózniej pojawił się Doom w klimatach fantasy czyli Hexen, Doom II. Warto wspomnieć również o Descent, chociaż nie był klasycznym FPS-em to był pierwszą grą w pełni 3D.
Następnie nastała era Duke3D - jedna z najlepszych gier z jajem a to za sprawą głownego bohatera kto grał pamięta że mozna było odlać siew kiblu albo wsunąć tańcząćej panience kilka dolców. (w Duke można było pograć równiez po LAN-ie np na zajęciach na uczelni biggrin.gif ).
Niedługo potem przeżyliśmy "wstrząs" za sprawą Quake'a - pierwszy w pełni trójwymiarowy FPS. Niesamowicie mroczna grafika i klimat i również niesamowite wymagania sprzętowe. Mój super jak na tamte czasy P133 ledwo to ciągnął.
Wtedy jeszcze toczyły się dyskusje o wyższości Duke nad Quakiem i na odwrót.
Na początku bardziej podobał mi się Duke (ze względu na jajcarski klimat) ale to się wszystko niebawem zmieniło za sprawą dwóch bardzo ważnych kamieni milowych w rozwoju gier typu First Person Shooter.
- wprowadzenie akceleratorów (3dfx Voodoo)
- QuakeWorld umożliwiający grę po sieci.
Akcleratory - dzisiaj coś normalnego zintegrowanego z każdą kartą graficzną - wtedy robiło ogromne wrażenie. Nie tylko dawało kopa grafice ale polepszało jej jakość.
- Co prawda w Quakea można było grać po sieci i słyszałem bardzo dobre opinie na ten temat ale dopiero przekonałem się gdy ściągnąłem patch umożliwiajcy grę po sieci czyli QuakeWorld. Tak mnie wciągnęło że na scenie Q1 byłem prawie 2 lata. O ile singleplayer w Q1 część osób uznawała za przeciętny to multiplayer za fenomenalny. Nawiasem mówiąc nasuwają się skojarzenia z RTCW - tryb muti i single odp@!@ny odrębnymi programami, singiel przeciętny a multi fenomenalny, obydwie gry to przełomy w historii FPS-ów.
To właśnie od Q1 wszystko się zaczęło - powstała pierwsza scena gry sieciowej, pierwsze klany, spuścizna QW jest do dzisiaj chociażby pod postacią konsoli czy komend itd itp. Nie licze Diablo ale to inny rodzaj gry.
ID Software zebrało wówcza jedną z najlepszych ekip jaka kiedykolwiek robiła grę (no może dorównuje jej trochę ekipa Nerve biggrin.gif ), obecnieostał się jedynie głowny programista - John Carmack.
Później pojawia się Hexen2 wykorzystujący na maxa engine Q1.
Po czym następuje Quake2. Bardziej nastawiony na singleplayer, bardziej cukierkowa grafika (ale również zwalająca z nóg i dużo lepsza niż w Q1), tryb multi dużo mniej dynamiczny (i imo gorszy) niż w Q1 ale to Q2 zdobywa masę nowych graczy a nieliczni pozostają przy Q1. Tu również nasuwają mi się analogie z RTCW i ET (Q1 i Q2).
Następnie mamy wysyp klonów na engine Q2 z których najwazniejszym jest Half-Life do którego stworzono później moda - CS - który okazał się i jest do tej pory najpopularniejszą grą sieciową.
Póżniej ukazuje się Unreal - z grafiką tak piękną i dokładną że aż "nierzeczywistą". Niestety multiplayer w Unreal ssie.
ID odpowiada Q3 - pierwszy FPS w historii który jest przeznaczony wyłącznie do gry sieciowej, najpopaulraniejsza gra sieciowa w historii ID Software. Epic/Gt Interactive odpowiada Unreal Tournament.
Na engine Q3 powstaje RTCW z nowatorskim systemem rozgrywki (podział na klasy, wspólpraca w teamie itd)co powoduje że jest jedną z najlepszych gier sieciowych. No bo byle gówno nie powoduje że jest w stanie przykuć mnie na kilkadziesiąt godzin do monitora bez przerwy i na całe lata z przerwami biggrin.gif
Następnie powstaje mod do RTCW zwany ET który zostaje wydany jako oddzielna gra. Okazuje się tak kiepski że wydają go za darmo co oczywiście nie przeszkadza mu zostać drugą najpopularnijeszą grą na świecie zaraz po Cs-ie biggrin.gif
No i to właściwie koniec historii.

+Quote Post
[mageta]
post 21:03, 2 09 2004
Post #48

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2566

Rany boskie ale pytanie ohmy.gif biggrin.gif Oczywiscie że wole ET niż jakiegoś tam "Kanter Strajka". Wolf jest 100 razy lepszy i są na to dowody. Jeżeli macie wątpliwosci to obejrzyjcie sobie filmik który porównuje "Kanter Strajka" do naszego ukochanego ET!! biggrin.gif

+Quote Post
blinkkin
post 23:00, 2 09 2004
Post #49

Nr użytkownika: 547

CYTAT (Swiety @ 0:15, 1 09 2004)
No dobra a co ty na takie porównanie biggrin.gif. Jakaś hollywodzka szmira z mnóstwem efektów specjalnych vs dobry film z dobrym scenariuszem.
Albo jakiś undergrandowy zespół vs pop gwiazdka w typie Pameli Anderson.

chyba musze znowu skwitowac. zazwyczaj filmy hollywodzkie oglada sie w kinie i zapomina. film, ktory byl hitem i zdobyl wielo milionowa publicznosc odchodzi do lamusa. natomiast kino niezalezne, niskobudzetowe splodzilo wiele kultowych filmow, ktore sa wrecz czczone przez grupe fanatykow (mad max, cube etcera etecera). wszystko tworzone jest na potrzeby biznesu. istnieje ryzyko stworzenia czegos tak dobrego, ze reszta wyda sie marna inspiracja. lepiej produkowac filmy jednosezonowe, poniewaz bardziej to sie oplaca (n-liczba squelow mile widziana). cs'a ma swoje lata i narazie sie nie widac jakiegokolwiek oslabienia. watek moglbym dlugo kontynuowac. jednak po co mam podawac kontrargumenty do twoich argumentow, ktore sie nie pojawily? daj cos konkretnego, a nie wymyslasz porownania na poczekaniu, ktore maja udowodnic, ze cs jest z dupy.

CYTAT (Swiety @ 19:20, 2 09 2004)
- wprowadzenie akceleratorów (3dfx Voodoo)

niedlugo potem nvidia zaczyna walke i w koncu wykupuje cale voodoo, niestety...

CYTAT
ID Software zebrało wówcza jedną z najlepszych ekip jaka kiedykolwiek robiła grę (no może dorównuje jej trochę ekipa Nerve biggrin.gif ), obecnieostał się jedynie głowny programista - John Carmack.

carmack - milosnik nvidi. przepraszam, ze do tego nawiazuje w taki sposob. jednak doom3 okazal sie jednym z gorszych produktow id software - pozostal klimat i dorzucono wysmienita grafike, a gdzie reszta?

CYTAT
Następnie mamy wysyp klonów na engine Q2 z których najwazniejszym jest Half-Life do którego stworzono później moda - CS - który okazał się i jest do tej pory najpopularniejszą grą sieciową.

w hl przerobiono praktycznie wszystko co sie dalo do tego stopnia, ze silnik ma malo wspolnego z pierwowzorem. okreslenie 'klon' moim zdaniem jest nie na miejscu. zreszta hl to takze kultowe single player, a cs przedluzyl tylko (a moze az) zywotnosc gry.

CYTAT
Następnie powstaje mod do RTCW zwany ET który zostaje wydany jako oddzielna gra. Okazuje się tak kiepski że wydają go za darmo co oczywiście nie przeszkadza mu zostać drugą najpopularnijeszą grą na świecie zaraz po Cs-ie biggrin.gif

http://archive.gamespy.com/stats/ - obecnie 4 miejsce.

btw. cos sie po!@#alo i zamiast zedytowanego posta pojawil sie drugi.

+Quote Post
falubaz
post 16:25, 3 09 2004
Post #50

Oberst
Ikona Grupy

CYTAT
TaTaTa jasne  . Niegrałeś nigdy w Wolfa 3D ... Na serio ludzi wciągała ta gra ! A co do Dooma i Quake ... Doom 1 nie jest taki jak wolf 3D ( Chodzi o grywalność )

Przeciez mowie ze gralem :C no dobra, wybaczam ci ze czytanie ze zrozumieniem jeszcze jest dla Ciebie mega trudne :/

CYTAT

Następnie nastała era Duke3D - jedna z najlepszych gier z jajem a to za sprawą głownego bohatera kto grał pamięta że mozna było odlać siew kiblu albo wsunąć tańcząćej panience kilka dolców. (w Duke można było pograć równiez po LAN-ie np na zajęciach na uczelni  ).
Niedługo potem przeżyliśmy "wstrząs" za sprawą Quake'a - pierwszy w pełni trójwymiarowy FPS. Niesamowicie mroczna grafika i klimat i również niesamowite wymagania sprzętowe. Mój super jak na tamte czasy P133 ledwo to ciągnął.

Co do Duke3d podobala mi sie mozliwosc "sporzadzenia" mapy przed pojedynkiem w sieci. Szczegolnie miny laserowe(wiesz o co cho smile.gif ). hrhr. A single`a chyba nigdy nie zapomne i tego jak duke spiewal karaoke :XXX.

Imo Q1 ma jak narazie najlepszy klimat, wg mnie oczywiscie. Taki po prostu jest za!@#isty ;] dobermany etc.

+Quote Post
blinkkin
post 20:51, 4 09 2004
Post #51

CYTAT ([mageta] @ 21:03, 2 09 2004)
Rany boskie ale pytanie ohmy.gif biggrin.gif Oczywiscie że wole ET niż jakiegoś tam "Kanter Strajka". Wolf jest 100 razy lepszy i są na to dowody. Jeżeli macie wątpliwosci to obejrzyjcie sobie filmik który porównuje "Kanter Strajka" do naszego ukochanego ET!! biggrin.gif

ogladalem ten filmik. jest to porownanie archaicznego no-skill ffa z cs'a do klanowej gry w et. wystarczy zrobic adekwatne porownanie i mozna wyciagnac wnioski przeciwne do twoich.

dajcie konkretne argumenty, a nie na-(słowo na p)cie tekstami w stylu "et r0x, cs suX".

+Quote Post
falubaz
post 21:31, 4 09 2004
Post #52

Oberst
Ikona Grupy

po wczorajszym dniu dochodze do wniosku, ze cs jest tak popularny bo terroryzm jest teraz "modny" i kazdy chce zabic terroryste, wiec wnioski same sie nasuwaja :C

+Quote Post
blinkkin
post 16:39, 5 09 2004
Post #53

CYTAT (falubaz @ 21:31, 4 09 2004)
po wczorajszym dniu dochodze do wniosku, ze cs jest tak popularny bo terroryzm jest teraz "modny" i kazdy chce zabic terroryste, wiec wnioski same sie nasuwaja :C

a jesli ktos gra w teamie terrorist?

+Quote Post
[mageta]
post 1:45, 3 10 2004
Post #54

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2566

Imo to CS był kiedys extra grą Online. Poprostu rządził w grach Online. Teraz od wprawie półtora roku Wolfenstein: Enemy Territory czyli nasze ukochane ET pomału zaczęło zajmować miejsce niegdyś ulubionego CS'a. Takie jest moje zdanie.

+Quote Post
tranx-san
post 14:33, 7 10 2004
Post #55

Major
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 551

oO

Ja tez jestem ex-csowcem XDD ex-quakowcem... tylko w ut nie gram bo nie lubie tongue.gif

CS vs ET - kazdy ma swoj gust... na tym forum en temat imo porazka.. bo 99% ludzi napisze nam et>cs, ale skoro juz tak dyskutujemy...

Wolf 3D jak pisal swiety - kamien milowy - ID Software - firma wynalazca cudow.. pozniej Doom, nie wiem bo nie pamietam.. ale wolf 3d chyba nie mial mozliwosci gry przez siec (lan, net) moze pozniej ktos przerobil kod zrodlowy i dodal, z tego co pamietam, to tak naprawde w kanon gier tworzacych strukture fpsow (gier ktore mialy szczegolne miejsce w rozwoju fps) nie tylko wolf 3d bral udzial...
Ja bym to sklasyfikowal tak:
wolf3d
doom
duke3d
quake
i moze unreal (dla fanow tejze gry)

Reszta gier ktore wyszly pozniej w tym cs, byly albo na silnikach quaka albo unreala + jakies zdupy inne shitowate enginy, ktore nie weszly w kanon...
Ogolnie glownie dzieki ID Software mamy takie gry i mozemy grac w cs'a
Nie zapominajmy tez ze CS i et maja wiele wspolnego.. Ktos sie zapyta jakto ? CS ewoluowal tak:
Quake -> half life (przerobiony silnik q1) + mod cs bo cs jest modem jak by ktos nie pamietal (moze nie 1.6, kroy jest sprzedawany jako CS:CZ - oddzielna gra) ale zawsze mody tak ewoluuja...
Quake -> Quake2 niby nowy silnik, nowa gra, inna dynamika, niby silnik tworzony od nowa, ale oparty na doswiadczeniach z robienia swego protoplasty (q1) -> Quake 3 -> tez niby nowy silnik.. ale trojce blizej do jedynki niz dwojki... -> RTCW - poprawiony silnik Q3 z bardzo dobrym kodem sieciowym, najlepszym jaki chyba powstal do dzisiaj -> ET - wiadomo o co chodzi, kosmetyczne wg mnie zmiany

Jak widac ET jest w jakims stopniu pokrewnione z CS'em chociaz te dwie gry sa inne... to takjakby ID Software zaplodnilo Valve i urodzilo sie dziecko Half Life, ktore pozniej mialo brata CS'a. ET znowu jest dzieckiem ID Software i Splash Damage... ET i CS przyrodni bracia XDDDD

Wiec zamiast sie klocic ktora gra lepsza, docencie obie.. i podziekujcie panom z ID Software za to ze dzieki nim macie teraz w co grac.
(Zapomnialem dodac o wkladzie Wolfa3D i Dooma w rozwoj csa i et ale wtedy wyklad bylby za dlugi tongue.gif)

Popularnosc CS'a glownie bierze sie z tego ze:
CS tak naprawde byl pierwsza gra ktora nadawala sie na prawdziwe rozgrywki teamowe (moze nie ma az tak rozbudowanego teamplaye jak et/wolf, ale jest o wiele starszy od swoich pobratyncow). Ludzie jak widzieli cs'a pierwszy raz.. mowili ale super! niezly kod sieciowy sprawil ze powstawaly setki nowych klanow w przeciagu dni. Pozniej wyszlo RTCW i ine gry.. ludzie zaczeli powoli odchodzic od CS'a (teraz scena CS'a nie jest juz tak silna jak kiedys) ale wiekszosc zostala... bo jak juz grasz w jedna gre tyle czasu i jestes dobry to ciezko sie zmienic.. Tymbardziej ze jak ktos gral sobie w domu tylko w singla i odpalal csa poraz pierwszy to byl to dla niego szok! Jak to fajnie sie gra w zespole.. ja razem z innymi...
CS moze nie zyskuje nowych graczy teraz, tak jak kiedys... ale jest najbardziej znany, kazdy porzadny gracz wie co to jest CS, prawie kazdy w niego gral.
Przez CS'a rozpadlo sie wiele scen: QW, Q2, sceny unrelow.
Zapotrzebowanie na takie gry jak CS jest ogromna... a mowiac szczerze 70% ludzi lubiacych fpsy nie interesuje gra w ktorej sie strzela do niemcow.. oni wola prawdziwe bronie.. lubia bic terrorystow itp itd.
Dodatkowo CS ma support od swoich tworcow, jest platny, Firma ktora ja wydawala (nie pamietam nazwy) - stworzyla jako moda, poczatkowo do sciagniecia za free, stala sie jedna z bardziej cenionych firm.. zarobili na nas krocie.. wychodzi duzo nowych dodatkow, map, patchy wszystkiego jest w hcuj... wiec nie ma sie co dziwic ze scena CS'a nie umiera...
Napewno teraz sie podzieli.. wydzie CS Source, czesc zostanie na starych smieciach, czesc pojdzie na nowego CS'a a czesc graczy ktorym nie spodoba sie Source, a nie beda chcieli wracac do starego CS'a przejdzie do nas czy innych gier typu unreal.

Nie mozna pisac CS>ET, chyba ze sie wyraza swoje zdanie... bo w zadnym wypadku CS ani nie jest lepszy od ET ani ET od CS'a
Sa to dwie swietne i chyba najlepsze teamowe fpp (RTCW nie wliczam bo u nas np nie ma duzej sceny RTCW )

+Quote Post
sparrow88
post 21:53, 12 10 2004
Post #56

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 328

Dodam że scena CSa wziąż bije wolfa na głowę - niedawno publikowano w necie najpopularniejsze gry sieciowe - CS - 50 tys graczy a et niespełna 9 tys.

I tak jak tranx pisał - na tym forum nieomal wszyscy powiedzą że CS sux. Ja osobiście preferuje et ale csa od 2 lat nie usuwam z dysku. Czuje sentyment bo to jedna z pierwszysch gierek jakie odpaliłem na normalnym kompie - na początku z kiczowatymi botami walącymi teamkille

+Quote Post
Mtk
post 15:01, 30 10 2004
Post #57

Schutze

Nr użytkownika: 3103

W CS'a nie grałem więc wybór padł na ET.

+Quote Post
K@F@R3K
post 16:51, 4 11 2004
Post #58

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2960

no to z powodu takiej wielkiej dyskusji co lepsze( to jest serwis o et a nie o cs mad.gif ) powiem cicho ET 4EVER! ten gostek co pyta sie co jest lepsze(cs czy et) powinien trafic do dzialu w CD-Action tzw. Action Redaction a szcegolnie powinien sie znalesc w dziale LUDZIE&LUDZISKA bo wiecie widac ze chce byc totalnie zjechany jak tak chce to prosze bardzo no problemo

+Quote Post
tranx-san
post 0:43, 5 11 2004
Post #59

Major
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 551

CYTAT (K@F@R3K @ 14:51, 4 11 2004)
no to z powodu takiej wielkiej dyskusji co lepsze( to jest serwis o et a nie o cs mad.gif ) powiem cicho ET 4EVER! ten gostek co pyta sie co jest lepsze(cs czy et) powinien trafic do dzialu w CD-Action tzw. Action Redaction a szcegolnie powinien sie znalesc w dziale LUDZIE&LUDZISKA bo wiecie widac ze chce byc totalnie zjechany jak tak chce to prosze bardzo no problemo

no to co ? ohmy.gif

czy serwis o et i jego forum nie moze poruszac starej dyskusji co lepsze ? et czy cs ?ohmy.gif
Wiadomo ze taki topic skazany jest z gory na porazke, ale... to nie powod zeby nie dyskutowac na taki temat...
Widac czlowieku ze nie masz zielonego pojecia o csie, o et tez zapewne masz marne...

Sry ale dorosnij wreszcie ohmy.gif to takie trudne ? :<

Piszesz o CDA i o kaciku Ludzie i Ludziska, powiem ci ze z twoim stylem wypowiedzi szybko bys trafil do kacika "Zj.eb Genetyczny" w tygodniku parafialnym "Niedziela"
W dodatku sadzisz sie do ludzi ktorzy maja duzo wieksze pojecie od ciebie o samej grze jak i w pisaniu postow na tym forum, co moze zaowocowac jakims flame'em albo pbmem dla kogos :>

Sry za off topic ale temat jest poswiecony roznicom pomiedzy tymi grami, oraz wysmiewaniem autora tego topiku, nie moglem przejsc obok tego bezs dymu, tymbardziej ze boli mnie to ze jakis nab pisze ze cs ssie wory a et jest zajefajne bo obie gry maja cos w sobie i dlatego warto w nie grac smile.gif

pzdr

+Quote Post
K@F@R3K
post 16:33, 5 11 2004
Post #60

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2960

a ty jako wybryk natury jestes po!@# i tyle

+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi