IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Orientacja Polityczna, Czyli kto ma rządzić polską
Jaką partię polityczną popierasz?
Nie możesz zobaczyć wyniku ankiety zanim nie zagłosujesz. Zaloguj się i zagłosuj, aby zobaczyć wynik.
Suma głosów: 51
Goście nie mogą głosować 
MastaBlasta
post 22:46, 6 04 2004
Post #21

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1181

QUOTE (Chronos @ 9:12, 4 04 2004)
Znajde kilka osób które powiedzą że za komuny było lepiej, bo:
1. Wszyscy mieli pracę (duża większość).
2. Wszyscy mieli pieniądze, bo nie bybło co za nie kupować.( no może to raczej minus)
3. Pewexy tongue.gif
i pare inych rzeczy.

i 4. wszystko było na kartki. nie mógł byś być żulem bo denaturat i inne wina tongue.gif były by na kartki. Czyste płytki na kartki (bęben 10 CD-R esperanza 700mb ) . Cenzura w wiodących gazetach komputerowych i o grach (komputer Swiat , CDA , Click )
Go to the top of the page

+Quote Post
sparrow88
post 22:53, 6 04 2004
Post #22

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 328

dotowanie nierentownych państwowych firm (kopalnie)

wiesz święty zgadzam sie ze wszystmim, poza tym jednym zdaniem

nie wiem gdzie meiszkasz, ale u mnie, na śląsku kolą w oczy skutki "restrukturyzacji" górnictwa, szerzy się patologia i bezrobocie ( w moim mieście wynosi 28,5 %)
jeżeli państwo zabiera się do restrukturyzacji, to niech nie daje śmiesznych odpraw ( 25 000 zł na rękę) powinni tworzyć za to miejsca pracy, bo dla wielodzietnej rodziny górniczej 25 000 to jest gówno a nie poieniądze, które nie straczy na zbyt długie życie
kolejna sprawa to zawiłości prawne- bieganie z tonami paiperów od annasza do kajfasza ( od urzędu do urzędu) , po to żeby ząłatwić najgłupsze błahostki, oraz burdel w tych urzędach ( przykładów chyba nie trzeba podawać)

+Quote Post
SoH|Apollo13
post 23:01, 6 04 2004
Post #23

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1649

OMG... Samoobrona w waszej sondzie ma 35% glosów, w sumie sie zastanawiam, czy wasze glosy sa powazne. Mnie osobiscie osoba pana Leppera, nie przekonuje. Nie chce tutaj cytowac jego slynnych wypowiedzi, bo chyba nie o to chodzi, ale do jednej sie musze odwolac. Chca, zeby polska byla bogatsza, ow przewodniczacy chcialby drukowac wiecej pieniedzy smile.gif... Po prostu LOL huh.gif . Nic wiecej nie mam na ten temat do powiedzenia. Ja osobiscie jestem za PO i PiS.

+Quote Post
blinkkin
post 23:18, 6 04 2004
Post #24

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

czytajac niektore posty mam wrazenie, ze polityke znacie tylko z politycznej jedynki lub liberalnego tvn'u. co do komunizmu to kilka spraw:
- nie bylo bezrobocia? poszukaj dobrze - zatajone bezrobocie, czyli zatrudnianie niepotrzebnych pracownikow.
- czysty komunizm? poczytaj postulatu marksa i engelsa. komunizm = utopia. itnieje tylko teoria, a ludzie w polnocnej korei w-(słowo na p)ja liscie z glodu.
- ludzie mieli pieniadze? mieli, ale ich wykorzystanie bylo problemem.

kolejna sprawa. ktos wspomnial o obnizce diet poselskich = korupcja i lobbing.

nikt nie wspomnial jeszcze o usa, czyli nasz senior. jestesmy drugim wasalem bo izraelu. no comments.

teraz mala specyfikacja partii:

sld - gdyby nie miller, moze cos by z tego bylo. partia miala potencjal, teraz nie ma nawet jednosci.
up - czyli partia na papierku.
pis - czyli PiS-dowata partia, trzej bracia - kaczynscy + dorn. na uwage zasluguje ziobro, ktory nie boi sie mowic prawdy, ale w odpowiednim momencie.
po - obecnie znana tylko ze wzgledu na jedna osoba - rokita. popelnianie bledy sld.
samoobrona - partia jednego czlowieka - lepper, czyli przemowy to polanalafabetow funkcjonalnuch.
lpr - skrajnie chrzescijalnie poglady, reszta jest dosyc sensowna.
upr - ultraprawica z pewnymi domieszkami. chociaz felietony korwina sa dosyc sensowne
sdlp - narazie nie ma sprecyzowanych pogladow.

koniec, nie chce mi sie pisac, bo nie ma o czym..........

+Quote Post
VISTORANTE
post 8:36, 7 04 2004
Post #25

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 568

A ja nie mam zamiaru sie kłócić bo poparłbym blinkkina a tego robić nie lubie biggrin.gif

Nieznane oblicze A. Leppera:
user posted image

+Quote Post
xyvec
post 15:03, 8 04 2004
Post #26

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1599

Nie popieram żadnej partii z sondy, zagłosowałem na "inną". Chciałem jednak napisać o czymś innym. Według mnie, to powinni zrobić reformę sejmu (senatu oczywiście też). Miałbym wtedy takie postulaty:
1. Zmniejszyć liczbę posłów do co najwyżej 300
2. Zmniejszyć o 50 % diety poselskie
3. Parlamentarzysta, który byłby w sejmie pierwszą kadencję powinien uczestniczyć w czymś w rodzaju stażu (o 50 % mniejsze zarobki od "starych wyjadaczy")
4. Można by było być w sejmie tylko przez 2 kadencje
5. Maksymalny wiek posła w czasie wyborów - 50 lat

Może wtedy szanowne pasożyty (czyt. parlamentarzyści) zaczęliby by się przykładać bardziej służbie społeczeństwu.

+Quote Post
falubaz
post 23:06, 8 04 2004
Post #27

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

3. Parlamentarzysta, który byłby w sejmie pierwszą kadencję powinien uczestniczyć w czymś w rodzaju stażu (o 50 % mniejsze zarobki od "starych wyjadaczy")

Nie no lol
Suma sumarum, jedna kadencja,
Imo punkt 4 wyklucza 3 bo starych wyjadaczy by nie bylo :C
W ogole projekt ustawy(Twojej) laduje w koszu tongue.gif
Pozdro

+Quote Post
xyvec
post 10:05, 9 04 2004
Post #28

Gefreiter
Ikona Grupy

QUOTE (falubaz @ 22:06, 8 04 2004)

Suma sumarum, jedna kadencja,
Imo punkt 4 wyklucza 3 bo starych wyjadaczy by nie bylo :C
W ogole projekt ustawy(Twojej) laduje w koszu tongue.gif

Starym wyjadaczem byłby ten, co na drugą kadencje zostaje.

I niestety wiem, że nie przeszłoby coś takiego w sejmie - bo prawie wszyscy obecni posłowie to nieroby i pasożyty, niezależnie od tego, czy są z SLD, Samoobrony, PiS-u, PO, LPR-u czy z każdej innej parti sad.gif

+Quote Post
blinkkin
post 13:16, 9 04 2004
Post #29

QUOTE (xyvec @ 15:03, 8 04 2004)
Nie popieram żadnej partii z sondy, zagłosowałem na "inną". Chciałem jednak napisać o czymś innym. Według mnie, to powinni zrobić reformę sejmu (senatu oczywiście też). Miałbym wtedy takie postulaty:
1. Zmniejszyć liczbę posłów do co najwyżej 300
2. Zmniejszyć o 50 % diety poselskie

Może wtedy szanowne pasożyty (czyt. parlamentarzyści) zaczęliby by się przykładać bardziej służbie społeczeństwu.

twoj pomysl w praktyce:

posel dostaje sie na staz na jedna kadencje. zeby troche zarobic robi przekrety (ile wlezie), bo i tak wie ze w nastepnej nie ma szans. max. 50 lat, wiec stara sobie zalatwic jak najszybciej dogodna emeryturke z lewych interesow. takie pomysly to w dupie sobie wsadzcie. co prawda posel ma za duze przywileje, ale obnizanie diet jest najgorszym rozwiazaniem.

+Quote Post
xyvec
post 13:31, 9 04 2004
Post #30

Gefreiter
Ikona Grupy

QUOTE (blinkkin @ 12:16, 9 04 2004)
posel dostaje sie na staz na jedna kadencje. zeby troche zarobic robi przekrety (ile wlezie), bo i tak wie ze w nastepnej nie ma szans. max. 50 lat, wiec stara sobie zalatwic jak najszybciej dogodna emeryturke z lewych interesow. takie pomysly to w dupie sobie wsadzcie. co prawda posel ma za duze przywileje, ale obnizanie diet jest najgorszym rozwiazaniem.

1. I tak robią ciągle przekręty - i nic prócz dokładnej kontroli przez obywateli ich nie powstrzyma. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc jakkolwiek wielkie pensje by dostawali, to i tak będą kraść.
2. Te 50 lat to stąd, że generacja polityków z okrągłego stołu i tak już niczego nie dokona i powinna odejść na emeryturę, czyli dać szansę młodym
3. Dlaczego mamy martwić się o to, że jak dostaną mniejsze diety to będą mniej kraść? A jak pensje zwykłym obywatelom obniżają to co - czy wszyscy idą kraść? Czas, żeby posłowie zrozumieli, że mają służyć narodowi, a nie naród im.

Ciekawym rozwiązaniem mogłyby być też znane z dwudziestolecia międzywojennego "rządy specjalistów", czyli pewna forma technokracji. Szkoda, że to jest obecnie tak trudne do zrealizowania sad.gif , bo wszystko i wszędzie obsadzane jest z klucz partyjnego (vide wyczyny Kaczyńskiego w Warszawie, czyli masowa wymiana kadr ---> warszawiacy we własnym mieście są wymieniani na mieszkańców Suwałk i Białegostoku)

+Quote Post
falubaz
post 1:50, 10 04 2004
Post #31

Oberst
Ikona Grupy

1. I tak robią ciągle przekręty - i nic prócz dokładnej kontroli przez obywateli ich nie powstrzyma. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc jakkolwiek wielkie pensje by dostawali, to i tak będą kraść.
2. Te 50 lat to stąd, że generacja polityków z okrągłego stołu i tak już niczego nie dokona i powinna odejść na emeryturę, czyli dać szansę młodym
3. Dlaczego mamy martwić się o to, że jak dostaną mniejsze diety to będą mniej kraść? A jak pensje zwykłym obywatelom obniżają to co - czy wszyscy idą kraść? Czas, żeby posłowie zrozumieli, że mają służyć narodowi, a nie naród im.

LOL? Zadam pytanie, czy bardziej bys chcial zarobic(czyt. jako zrobic przekret) zarabiajac 5000 PLN czt 12000 PLN?
Tylko nie odpowiadaj jak juz napisales ze apetyt rosnie w miare jedzenia...
Stawiasz wybor wieksze zlo czy mniejsze i uwazasz ze jeden pies, o to chodzi by nie bylo wyboru tragicznego.
Kontrola przez obywateli???? laugh.gif Od tego jest NIK, jedyny chyba jeszcze sprawnie dzialajacy twor tego panstwa.
2.Mlodych juz miales za czasow AWS("co za pies stworzyl AWS"slawne juz powiedzonko), oprocz paru starszych ludzi w rzadzie(geremek-tego lubie smile.gif i reszta ktorej nienawidze mad.gif ) byly same mlode prawicowe niedorobione trepy i co pozostawily po sobie? Jeden wielki szit a teraz pod zmieniona nazwa(czyt. PO i PiS,chociaz bym glosowal teraz na PO chyba smile.gif taki ze mnie typ laugh.gif ) krytykuja SLD, ktore naprawde rzadzilo dla dobra panstwa poza 123874317235878 skandalami... I dzieki temu mamy teraz 4,5%(chyba, cos kolo tego) wzrost PKB... Tia...
3.IMO pensje to co najwyzej pracodawca zmiejsza. Jak cos to rente i emeryture-ale nie zmiejsza, ale tez nie zwieksza w duzym stopniu(bo co da wiecej 3,50 pln?)

Pozdro

+Quote Post
xyvec
post 11:34, 10 04 2004
Post #32

Gefreiter
Ikona Grupy

No to ja już nie mam nadzieji na to, że w tym kraju będzie lepiej. Bo przy obecnym systemie i przy mentalności naszych "polityków" to mamy nikłe szanse na polepszenie sytuacji. Trzeba wyjeźdżać zanim Andrew Lepper dojdzie do władzy... sad.gif

A co do Twojego pytania o to, czy bardziej bym chciał zrobić przekręt zarabiając 5000 PLN czy 12000 PLN to odpowiem tak:
1. Amatorski kieszonkowiec zarabia legalnie 800 PLN/miesiąc, a kradnie torebki o równowartości, powiedzmy 400 PLN/miesiąc
2. Skorumpowany szeregowy celnik na granicy - zarabia 2000 PLN/miesiąc, bierzez łapówy pewnie około też 2000 PLN/miesiąc
3. Poseł w sejmie zarabia z 8000 PLN/miesiąc, ale za to robi przekręty i zgarnia 50 000 PLN/miesiąc mad.gif
Zależność nasuwa się sama - im więcej zarabiasz tym więcej kradniesz (jeśli oczywiście jesteś złodziej). Wiem, że to wszystkiego nie rozwiązuje no bo przecież mają różną władzę kieszonkowiec, celnik i poseł - mimo to można byłoby obniżyć diety i ograniczyć uprawnienia. Chociaż tak właściwie to tylko resocjalizacja pomogłaby naszej scenie politycznej.

A jeśli chodzi o emerytury, to właściwie rząd OBNIŻA je. Dlaczego? Ano dlatego, że mimo małej inflacji wszystko drożeje - chleb, cukier itp. Jest to częściowo spowodowane wejściem do UE, ale nie tylko. I suma sumarum roczny zsumowany wzrost cen wszystkich niezbędnych artykułów jest większy niż 3,50 zł, czyli właściwa wartość emerytury maleje.

Natomiast jeśli chodzi o tych młodych z AWS to lepiej mi o nich nie przypominaj... AWS to jedna z najbardziej nielubianych partii przeze mnie. Bardziej nie lubię tylko PiS-u i LPR-u

LOL, ale się rozpisałem biggrin.gif

+Quote Post
sparrow88
post 17:06, 10 04 2004
Post #33

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 328

xyvec (słowo na p)isz
wyższa płaca ciągnie za sobą wyższe stanowisko, wyższe stanowsiko ciągnie za sobą większe możliwości przekrętu, i nie wmówisz mi że jeżeli poseł będzie zarabiał 4000zł to zrobi mniejszy przekręt, niż jeżeliby zarabiał 8000 zł

+Quote Post
blinkkin
post 18:42, 10 04 2004
Post #34

QUOTE (sparrow88 @ 17:06, 10 04 2004)
xyvec (słowo na p)isz
wyższa płaca ciągnie za sobą wyższe stanowisko, wyższe stanowsiko ciągnie za sobą większe możliwości przekrętu, i nie wmówisz mi że jeżeli poseł będzie zarabiał 4000zł to zrobi mniejszy przekręt, niż jeżeliby zarabiał 8000 zł

to ty (słowo na p)isz za przeproszeniem. tak jak wspominal skutki finansowe obnizki diet poselskich to gowniane pieniadze. korpucja, a calkowicie akceptowany lobbing to dwie rozne rzeczy. i znacznie grozniejszy bylby ten drugi w przypadku wykonania twoich pomyslow z dupy wzietych.

+Quote Post
falubaz
post 21:36, 10 04 2004
Post #35

Oberst
Ikona Grupy

xyvec grrrr, wiedzialem ze mnie nie zrozumiesz wink.gif Mialem na mysli rozne zarobki na takim samym stanowisku, miejscu pracy itd. Chodzilo mi dokladniej o stosunek-w tym przypadku-do ludzi. A to ze niektorzy nie maja sumienia i morali na najlepszym miejscu w kraju to C@#! IM W DUPE :| A to inna sprawa.
A z reszta w Twoim ostatnim poscie sie zgodze tongue.gif
Pozdro

+Quote Post
xyvec
post 12:36, 13 04 2004
Post #36

Gefreiter
Ikona Grupy

Witam znowu wszystkich, bo nie było mnie kilka dni na forum z przyczyn wyższych (czyt. z powodu Wielkanocy) biggrin.gif . Wracając jednak do tematu...

Kombinujecie z tymi pensjami (sparrow88, blinkkin) jak koń pod górę - wszędzie widzicie jakieś tragiczne konsekwencje obniżania diet osłów (czyt. posłów), uważacie, że trzeba się z nimi obchodzić jak z dziećmi. Ktoś mógłby pomyśleć, że sami zasiadacie w sejmie. Ale ja powiadam wam tongue.gif :

1. Jeśli nic nie zrobi się w sprawie mentalności poselskiej kiepsko będzie z Polską - od 10 lat widzicie chyba, że coraz więcej mamy afer.
2. Samo obniżenie pensji nie przywoła posłów do przyzwoitości - byłoby to jednak pomocne w tym szlachetnym czynie tongue.gif . Najważniejsze jest, by poseł przestał się czuć bezkarnie - bo jak na razie to myśli on tak: "Hmm, ukradnę sobie tu 300 tys., tu 200 tys., a jakby mnie wykryli to przedłużę postępowanie o 10 lat, wszystko się przedawni, a jeśliby coś poszło nie po mojej myśli to dam nogę za granicę".
3. Tak więc potrzebne są:
- Reforma sądownictwa
- Ograniczenie immunitetu
- Ograniczenie innych praw posła
- Zmniejszenie diet wink.gif
- Zmniejszenie liczby posłów
- Zmniejszenie wydatków na sejm
- Zwiększenie kar za defraudacje pieniędzy (dla przykładu posłowie powinni mieć większe kary od zwykłych obywateli)
- Całkowity zwrot przez posła skradzionych państwu pieniędzy (a nie, że "Zapomniał gdzie je schował" lub "Dostała je rodzina w USA")
- I kilka innych rzeczy
4. A jeśli to by nie poskutkowało to ja już nie wiem co zrobić z tym burdelem na ulicy Miejskiej M-->W

+Quote Post
falubaz
post 23:21, 13 04 2004
Post #37

Oberst
Ikona Grupy

4. A jeśli to by nie poskutkowało to ja już nie wiem co zrobić z tym burdelem na ulicy Miejskiej M-->W

Lol? Nie trzeba zmieniac liter bo przeciez jest Wiejska :/ a nie Miejska :/
Tutaj sobie mozemy gadac a i tak c@#!a to da, wiec jezeli masz takie pomysly to idz sie zapisz na liste wyborcza...

+Quote Post
xyvec
post 16:46, 14 04 2004
Post #38

Gefreiter
Ikona Grupy

Za młody jestem tongue.gif

+Quote Post
MastaBlasta
post 17:28, 14 04 2004
Post #39

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1181

Zapodam wam kilka obrazków z Lepperem. Przednie są prawda biggrin.gif ??
user posted image
user posted image
user posted imageuser posted image

+Quote Post
falubaz
post 21:47, 14 04 2004
Post #40

Oberst
Ikona Grupy

Za młody jestem 

Widac po twoich z!@#anych i bezsensowynych pomyslach :C
pozdro

+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi