![]() ![]() |
22:27, 15 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 328 |
RELIGIA JEST OSOBISTĄ SPRAWĄ KAŻDEGO CZŁOWIEKA
i nie ma sensu się oto kłócić. w tym poście mieliście pisać w co wierzycie, tymczasem staracie sie jeden drugiego nawracać Ja nie wierze ani w Boga, ani w kościół, i uważam Jezusa za największego spryciarza w historii, bo naprawde trzeba mieć łeb, żeby stworzyć pogląd, z którym sie zgadza kilkaset milionów ludzi na całym świecie jednak rozumiem tych co wierzą, i nie mam zamiaru dzielić ludiz na świętoszków i bezbożników nie obchodzi mnie że przyjaciele noszą koszulkę C.I.A. ( Christ Is Alive), mimo że ja noszę pentagram na szyi, chodź nie wierze też w szatana. Jeżeli ktoś czuje potrzebę wiary, prosze bardzo. Tym bardziej że Jezus w większości nawoływał do eksponowania podstawowych ludzkich wartości. I mam gdzieś to, że za tego posta będą bluzgi, bo jeżeli ktoś sie ze mną nie zgadza, to może to powiedzieć normalnie, a jeżeli mnie zacznie wyzywać i nawracać to uśmieję się, bo uznam że jest poprostu głupszy, u nie potrafi zrozumieć poglądów innych |
|
|
|
6:49, 16 04 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Imo piękna dyskusja - wprost proporcjonalna do wagi tego tematu, bez bluzgow bez wyzwisk.
|
|
|
|
7:30, 16 04 2004
|
|||
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 144 Dołączył: 13-02-2004 Skąd: Krzeszowice Nr użytkownika: 1276 |
Hmmmm Dusza- u człowieka jest aksjomatem w kulturze świata i w każdym narodzie Dusza składa się z wolnej woli i rozumu -Zwierzęta nie mają duszy, gdyż nie spełniają tych warunków Platon- nie można napisać, iż Platon nie był człowiekiem niewierzącym. Cała filozofia( idealistyka ) opiera się na idealizmie, tzn na pewnych formach transcendentalnych. Cały Świat transcendentalny- wynika z duszy człowieka. Dowodu empirycznego nie ma, bo nie było by wiary, tylko byłby fakt. Wiara polega na tym, że nie można udowodnić a priorii. Twierdzisz, że Bóg nie istnieje, że nie ma czegoś takiego jak dusza? Udowodnisz mi to? Pozdro all ------------------------------------- It is our nature to kill, kill, kill! |
||
|
|
|||
9:49, 16 04 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 7 Dołączył: 9-04-2004 Nr użytkownika: 1676 |
jestem ideowym ateistą ale takiej pozycji w ankiecie nie ma
|
|
|
|
16:15, 16 04 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Jimy zblazniles sie ostatnim zdaniem
"Twierdzisz, że Bóg nie istnieje, że nie ma czegoś takiego jak dusza? Udowodnisz mi to?" a Ty mi udowodnisz ze powiedziałem, iż nie wierze w Boga ? czy udowodnisz mi ze Bóg istnieje? czy udowodnisz mi że Platon wierzył w Boga? czy udowodnisz mi ze znasz znaczenie słów których uzywasz ? a na serio to według Platona ludzie się nie uczą, ponieważ już kiedyż żyli w idealnym świecie, gdzie nauczyli się wszystkiego - teraz tylko sobie przypominaja w nowym wcieleniu (reinkarnacja?), czyli dla niego nie było pojęcia "nauki" - ale to tak notabene Next "Dusza składa się z wolnej woli i rozumu" dobrze, ale czy tym zdaniem chciałeś mi udowodnić żę dusza jest nieśmiertelna ? to są poprostu cechy naczelych (hmm właściwie tylko jedengo naczelnego - człowieka), ale nic nie pisze i nie ma dowodu na niesmiertelnosc duszy, a również nie mówiłem że nie wierze w dusze tylko w jej nieśmiertelnosć :/ więc jak już mówiłeś "Dowodu empirycznego nie ma, bo nie było by wiary, tylko byłby fakt. Wiara polega na tym, że nie można udowodnić a priorii." to nie wymagaj ode mnie udowodnienia Ci czegoś, co również nie jest poparte dowodem. Zresztą o nieśmiertelnosci duszy rozprawiali mądrzejsi od nas tacy jak właśnie owy Platon, Arystoteles (który uważał, że dusza jest śmiertelna), lub Einstein (który był zdania że dusza jest czystą energią ) i wielu innych, i jakoś wciąż nikt tak naprawdę, do końca nie potrafi zdefiniować duszy Pzdr |
|
|
|
16:19, 16 04 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 106 Dołączył: 19-09-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 253 |
1. "lol... Najwięcej pedofili jest wśród księży... Dziwne ja żadnego jakoś nie spotkałem... A byłem przez chyba jakiś rok ministrantem i proboszcz nic mi nie proponowali za ołtarzem... "
To masz szczęście, wielu nie może się tym pochwalić. Może słyszałeś o aferze w stanach a na rodzimym podwórku o przygodach ped...yyy...Księdza Pawłowicza (mogłeś nie słyszeć, bo media wszystko, co negatywne na temat kościoła samocenzurują). Ale co tam radio, telewizja czy gazety, media kłamią. Naturalnie oprócz Rydzyjka i telewizji Trwam. 2. Dlaczego tak napisałem? Nie wiem czy wiesz, ale poszczególne elementy pisma świętego nie powstały w tym samym czasie. Nie mam tu na myśli podziału na stary i nowy testament. Zarówno na jedną jak i na drugą księgę składają się pisma pisane przez całe tysiąclecia. Ostatnie dokumenty to wcale nie wczesne średniowiecze. Zatem zastanów się czy to słowo boże czy może pisane to było akurat w momencie, kiedy było potrzebne. 3. "Sam mówisz ze chodzisz do kościoła kilka razy do roku. To powiedz mi skąd tyle o nim wiesz... 1. Telewizja (jak już wspominałem wady wymienia, o zaletach milczy) 2. Rodzice, którzy mogą być tak samo jak ty, negatywnie nastawieni. Pochodziłbyś trochę, znalazłbyś parafie gdzie są młodzi księża czy cos... a nie wyciągał wnioski na podstawie tego, co od kogoś usłyszałeś... " Lol, a z skąd ty wiesz o czymkolwiek? Przecież media kłamią. Twoi rodzice mają określony niekoniecznie słuszny stosunek do różnych rzeczy. Itp. Wystarczy mi, że moja matka usłyszała swoje nazwisko w kościele wymienione w negatywnym kontekście, bo nie dała pieniędzy po kolędzie, że mój znajomy kilka lat temu dał w m@!dę księdzu, gdy ten wsadził mu łapę do rozporka itp., itd. Radzę ci zdejmij różowe okulary. To może być proces bolesny, ale wierz mi wyjdzie ci na dobre. Rozstanie z kościołem nie znaczy rozstanie z wiarą. - |
|
|
|
16:30, 16 04 2004
|
|||
|
Sparrwo lol'u widziałeś tu jakieś bluzgi ? wszyscy jak widać z pokorą przyjmują kontrargumenty w Swoją stronę, i temat jest po to aby dyskutowac i jak narazie jest to jedyny Topic w którym ta reakcja zachodzi bez skazy |
||
|
|
|||
16:47, 16 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 29-02-2004 Skąd: z elity =0 Nr użytkownika: 1356 |
eh rzeczywiscie dyskusja nie ma sensu. Ja pisze o Kosciele na podstawie tego co doswiadczylem w swojej parafii inni pisza na podstawie tego czego doswiadczyli w swojej. Ja u siebie nie mialem ani problemu pedofilii ani wyczytywania nazwisk z ambony, wiec dlatego wydaje mi sie ze ten problem to rzadkie zjawisko i nadal tak uwazam. To ze takich afer bylo kilka a iles tam bylo ukrytych to jednak trzeba by porownac z iloscia parafii w ktorych to sie nie zdazylo. Wy mozliwe ze sie z tym zetkneliscie i dlatego dajecie taki osad. Tak czy inaczej nie sa to obiektywne opinia (moja tez) tylko mocno subiektywne.
|
|
|
|
17:59, 16 04 2004
|
|||
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 37 Dołączył: 25-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1599 |
Właśnie sens tej dyskusji jest taki, że wymienia się tu swoje doświadczenia i osądy. Gdyby każdy oceniał tę sprawę obiektywnie, nie byłoby dyskusji - całkowicie obiektywna opinia może być przecież tylko jedna. |
||
|
|
|||
12:32, 18 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 328 |
Balcktyger przynaje Ci racje, jako-takich bluzgów nie ma ,
|
|
|
|
23:40, 19 04 2004
|
|||
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 144 Dołączył: 13-02-2004 Skąd: Krzeszowice Nr użytkownika: 1276 |
Hmmmm, nie wiem czy się tak zbłaźniłem ostatnim zdaniem Pisałeś, że wierzysz w Boga, ale twierdzisz, iż - , "Po Śmierci poprostu nie żyjemy.", (więc po co wierzysz?) według mnie wiara opiera się na Zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa, a co za tym idzie na Życiu Wiecznym Chciałeś bym odpowiedział Ci na postawione pytania, więc proszę bardzo Ad.1- zasadniczo w sposób empiryczny nie można udowodnić, że Bóg istnieje podobnie jak nie można udowodnić, że Bóg nie istnieje. To poznanie wymyka się poznaniu zmysłowemu. (Jeśli jesteś zainteresowany to poczytaj sobie: "Dowody na istnienie Boga" pięć tzw. Dróg św. Tomasza, w których w sposób filozoficzny dochodzi się do Boga.) Ad.2-czy Platon wierzył w Boga? Kiedy Plato żył był pluralizm religijny, wielobóstwo. Plato nie podaje jednoznacznie swej wiary w bóstwa w swych pismach, jednakże cała jego filozofia, a szczególnie metafora jaskini odkrywa platoński system idealistyczny. W swych pismach niejednokrotnie Plato pisze, że jesteśmy raczej nasze dusze są odbiciem Absolutu. Ad.3-znam znaczenie wszystkich słów, jeśli jakiś nierozumiesz- to napisz, wytłumaczę ich znaczenie Ad.4-co do duszy to w sposób empiryczny nie można wytłumaczyć, że dusza jest nieśmiertelna, ale badania etnologiczne wykazują, że od zarania dziejów, nawet najprymitywniejsze ludy miały pojęcie Boga, a co za tym idzie również pojęcie duszy i nieśmiertelności. Jeśli chodzi o chrześcijaństwo o potwierdzeniem nieśmiertelności duszy jest Pismo św. klasyczne miejsca to Mt 10, 28; Mt 8,37; Łk 12,23; Hbr 10,39; 1 P 1,9 Pozdro;) ------------------------------------- It is our nature to kill, kill, kill! |
||
|
|
|||
7:10, 20 04 2004
|
|||||||
|
znowu troszke źle mnie zrozumuiałeś
Jimmy uwierz ze ja wierze Bóg nie po to walczył będzie z Diabłem (szatanem, belbezubem itd jescze co do Kościołów, nazywają się domami Bozymi
Heh, znów nie do końca mnie zrozumiałeś, były to pytania hmm pół-retoryczne Jesli Bóg by chciał dawać znaki, dawał by je, ale chyba oczywiste jest że wierzyć w Boga mająć dowody na jego istnienie nie było by trudno (to już chyba nie wiara). dlatego też nie wierze w stygmatyków, jasnowidzów itd. Bóg jaasno mówił ze nie życzy sobie przepowiadania przyszłości, dla mnie są to jakieś powiązania z Diabłem (czy wierząć w Boga można nie wierzyć w Diabła ? )ale tacy ludzie już wydali na siebie wyrok. No Jimmy to na tyle Pzdr |
||||||
|
|
|||||||
9:59, 20 04 2004
|
|||||
|
Raj na ziemi?
Hmmmm, zdaje mi się, że do raju idzie tylko dusza człowieka ( chyba nie tylko mi Hmmmm, a co do Kościołów to: -to dużo zależy od xięży w danym Kościele -od ich kazań i zachowania -od wyglądu -od wieku xięży Ja mieszkam w za!@#istej parafii. Xięża się do niczego nie przydoopczają, zdarza się, że przychodzą na boisko zagrać sobie z nami w nogę, albo wpadną na siłownię, ewentualnie zagrająw tenisa. Co do zbierania kasy na "tacę" to tak osobiście nie dałem kasy od dobrych 8 lat Przy okazji chciałbym, obalić mit, że Xięża kasę z "tacy" biorą dla siebie. Te pieniądze idę na rozbudowę Kościoła, albo na jakiś cel, np. dożywienie dzieci z jakiś ubogich rejonów, itp. Xięża mają w p!#@u kasy, ale to są dochody między innymi z: Ślubów, pogrzebów, chrzcin, Komunii, szkoły( jeśli uczą w szkole), za Msze Św.( np ktoś chce, by Msza była w intencji kogoś zmarłego z rodziny to daje "ofiarę" Hmmm, co dalej: W niedzielę chodzi się do Kościoła ze względu na trzecie przykazanie: "W dzień Święty święcić". Co do dewotek- wQoorviające baby w 100% więc trzeba mniej więcej zorientować się o której godzinie jest ich najwiecej i na te Msze nie chodzić Reszta Twojej wypowiedzi jest bardzo ciekawa i w pewnym stopniu ją podzielam Pozdro ------------------------------------- It is our nature to kill, kill, kill! |
||||
|
|
|||||
14:52, 20 04 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 37 Dołączył: 25-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1599 |
Sprawa z ostatecznym odrzuceniem od Boga/ostateczną karą (śmierć ostateczna, piekło itp.) jest dosyć śliska. Jeśli założyć, że "idzie do piekła"/"umiera na amen" człowiek X, to co powie na to kochająca go rodzina? Czy mógłby ktoś żyć szczęśliwie w raju bez którejś z bliskich mu osób? Rozwiązaniem mogłoby być posyłanie na "śmierć wieczną" tylko osób tak zwyrodniałych, tak złych, że ich nikt z ludzi nie kocha. Takich osób musi być jednak bardzo mało, gdyż jak mówi staropolskie powiedzenie - każda potwora znajdze swojego amatora. Nawet przecież Hitlera czy rzeźnika z Pcimowego Lasu ktoś przecież kocha lub kochał. Innym wyjściem byłoby drobe pranie mózgu w Raju u osób kochających takich zwyrodnialców lub u nich samych. Tylko jak to się ma do "wolnej woli" człowieka? W drugim przypadku dodatkowo i tak wszyscy trafialiby do Raju, więc problem piekła/śmierci wiecznej byłby rozwiązany. Nadal jednak stracona zostaje wolna wola.
PS. Boże, o czym ja piszę... |
|
|
|
15:06, 20 04 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 96 Dołączył: 23-03-2004 Skąd: Ziemia -> Polska -> Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 1575 |
Przepraszam, że (chyba
W każdym razie nauczycielka reli w szkole (tej do której chodzę oczywiście) chyba by kogoś przebiła wielką włócznią czy spaliła (albo wystawiła by 1 na koniec roku) oraz tak by się przed tym na taką osobę wydarła, że szkoda gadać... PS. Ja tam z religii na koniec półrocza 5 miałem |
|
|
|
15:06, 20 04 2004
|
|||||||
|
hmm a mi się wydaje że jednak jakieś tam ciało będziemy mieli next
AD1 to chyba oczywiste AD2 zawsze mnie nudziły kazania i te bzdury (dla mnie bzdury), a co do zachowan to patrz AD4 AD3 niestety zazwyczaj starzy, jako ze kasy maja duzo nie stronia od jedzenia i wygladaja dosc "tęgo" AD4 oto moje rozumowanie podzielmy młodych KS na 2 grupy 1. są młodzi, nie mają jakieś pasji, nie wiedzą co w życiu by tu zrobić 2. Xsięża z powołania. są młodzi inetresują się Bogiem itd. kończą szkoły i przez długi okres są mili dla ludzi, robią to własnie z tego "powołania" lecz niestety brak kobiety w każdym wypadku tak samo wpływa na męszczyzn i teraz jest tak : a) robi się pedofilem bo ma dzieci pod ręką b )poprostu starcza mu walenie gruchy c) chodzi po kryjomu na panienki d) starzeje się tak jak w punkcie 1. to jest oczywiście rozumowanie całkowiecie moje, jesli kogoś uraziłem to przepraszam, ale takie są moje poglądy. ale zauważcie (albo Ty Jimmy bo nie wiem czy ktos to czyta next
a jesli ja właśnie w taki sposób jak podałem wyżej obchodze święta, jeśli siąde z rodziną i będziemy sobie rozmawiali o Bogu, z Bogiem czy to będzie złe? Oczywiście ja nie mówie że wszyscy są źli, ostatnio zauwazyłem dosć dobrą rzecz, a mianowicie fakt iż duuże budynki i piękne jakimi są Kościoły na czas braku mszy nie są zamykane, lecz otwierane różne siłownie, sale z grami albo przedszkola dla dzieci, gdzie młodzi z patologicznych rodzin mają "wieczorne przedszkole", Księżą to ludzie i tak jak ludzie są dobrzy i źli, ale warunki w jakich najczęściej przebywają, niestety prowdzą do dość nieprzyjemnych skutków. zresztą sorki ze się tak zagłębiiam ale moja mama studjuje resocjalizacje ---->>>> Slash "Przepraszam, że (chyba ) pisze nie na temat ale zastanawia mnie co by było jak by jakiś ksiądz albo nie daj boże nauczycielka religii z mojej szkoły zobaczyła ten topic... W każdym razie nauczycielka reli w szkole (tej do której chodzę oczywiście) chyba by kogoś przebiła wielką włócznią czy spaliła (albo wystawiła by 1 na koniec roku) oraz tak by się przed tym na taką osobę wydarła, że szkoda gadać... PS. Ja tam z religii na koniec półrocza 5 miałem " czyli ten sam przypadek co u mnie. dla mnie to nie wierząca a fanatyczka, człowiek 2 kategorii, nie nawidze takich ludzi, na graniczu dewoty, która ze strachu przed Bogiem (czyż to nie absurd?) będzie robiła wszystko co jej każe Kościół. Pzdr |
||||||
|
|
|||||||
17:16, 20 04 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 96 Dołączył: 23-03-2004 Skąd: Ziemia -> Polska -> Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 1575 |
Nie, żeby niewierząca. Według mnie poprostu nie toleruje czegoś takiego i już. Tą nauczycielkę można tolerować
Wszystko zależy co się (złego) zrobiło Dobra nie gadajmy o nauczycielkach i szkole bo zbaczamy z tematu |
|
|
|
18:11, 20 04 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
blacktyger na papieza!
IMO jak juz pisalem wszystko zalezy od xionca :C a szczegolnie to 90% nie stosuje sie do PYCHY, na-(słowo na p)ja haty sobie, kosciol na glanc :C wszystko najdrozsze to "chce" sie chodzic do churcha :C szczegolnie z takim ksiedzem ktory ma takie auto Nissan Primera 4-drzwiowa tekna Cena od: 107000,00 PLN nawigacja, komputer pokladowy, 6 poduszek + kurtyny (chodz sam jezdzi pedal) na standardzie :C a potem bencwal grzmi z ambony ze za malo kasy na dzwony daja :x |
|
|
|
20:46, 20 04 2004
|
|||||
|
He, he, he Co do Celibatu to Xięża mają o wiele lepiej niż, np. Bracia Zakonni. Xięża składają coś w rodzaju przyżeczenia, a braciszkowie śluby. Przyżeczenie można złamać( choć nie powinno się), a ślubu nie możesz złamać Więc Xięża są bardziej "uprzywilejowani"
A co do tego to najbardziej obstawiałbym podpunkt c.) Sam pomyśl "Gruszka" na pewno mu się już znudziła, bo przecież ile można Pozdro ------------------------------------- It is our nature to kill, kill, kill! |
||||
|
|
|||||
22:53, 20 04 2004
|
|
|
A mnie ciekawi jak młodsi księża wytrzymują w celibacie ( zakładam że są tacy
Młody mężczyzna, w sile wieku a nie może zaspokoić swoich potrzeb seksualnych no zgoda powiedzmy że nie chodzą na panienki, nie masturbują się, ale nie ma siły, żeby nie mieli zbereźnich myśli czy zachcianek a co do waszych dyskusji na temat religii Widze że Jimmy sztywno trzyma się zasad kościelnych, natomiast Tygrysek nagina zasady na swój sposób i, rozumiem go zanim "oficjalnie" wyparłem się wiary również tak robiłem- np aby łatwiej sobie wytłumaczyć śmierć- wierzyłem w reinkarnację zrozumienie nauk księży i Jezusa jest w praktyce sprawą indywidualną każdego człowieka, bo większość ludzi jakich znam, naginała sobie troszke owe nauki a mimo to głęboko wierzyła w Boga i Święty Kościół Powrzechny |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |