IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Kościół Katolicki, Co o nim sądzisz?
Co sądzisz o działalności Kościoła Katolickiego?
Nie możesz zobaczyć wyniku ankiety zanim nie zagłosujesz. Zaloguj się i zagłosuj, aby zobaczyć wynik.
Suma głosów: 28
Goście nie mogą głosować 
sparrow88
post 22:27, 15 04 2004
Post #21

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 328

RELIGIA JEST OSOBISTĄ SPRAWĄ KAŻDEGO CZŁOWIEKA
i nie ma sensu się oto kłócić. w tym poście mieliście pisać w co wierzycie, tymczasem staracie sie jeden drugiego nawracać
Ja nie wierze ani w Boga, ani w kościół, i uważam Jezusa za największego spryciarza w historii, bo naprawde trzeba mieć łeb, żeby stworzyć pogląd, z którym sie zgadza kilkaset milionów ludzi na całym świecie

jednak rozumiem tych co wierzą, i nie mam zamiaru dzielić ludiz na świętoszków i bezbożników
nie obchodzi mnie że przyjaciele noszą koszulkę C.I.A. ( Christ Is Alive), mimo że ja noszę pentagram na szyi, chodź nie wierze też w szatana. Jeżeli ktoś czuje potrzebę wiary, prosze bardzo. Tym bardziej że Jezus w większości nawoływał do eksponowania podstawowych ludzkich wartości.

I mam gdzieś to, że za tego posta będą bluzgi, bo jeżeli ktoś sie ze mną nie zgadza, to może to powiedzieć normalnie, a jeżeli mnie zacznie wyzywać i nawracać to uśmieję się, bo uznam że jest poprostu głupszy, u nie potrafi zrozumieć poglądów innych
Go to the top of the page

+Quote Post
blacktyger
post 6:49, 16 04 2004
Post #22

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

Imo piękna dyskusja - wprost proporcjonalna do wagi tego tematu, bez bluzgow bez wyzwisk.

+Quote Post
j!mmy
post 7:30, 16 04 2004
Post #23

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1276

QUOTE (blacktyger @ 6:27, 15 04 2004)
moje stanowisko co do smierci - umieramy i poprostu nie żyjemy. nieśmiertelna dusza ? pwoiem wam coś :
mit o nieśmiertelnej duszy wymyślił Platon, czyli kompletny Ateista jako że był filozofem, zresztą wtedy jescze nie było Chrześcijaństwa, po czym pan Św. August (chyba ohmy.gif) z Akwinu pomyślał że to dobry patent, i zapożyczył nieśmiertelną dusze od Platona. Tym sposobem twór Ateisty jest jedną z największych (dla mnie) bzdur Katolickich. Skoro ludzie mają dusze to dlaczego nie zwierzęta, dlaczego Bóg miał zwierzęta skontruowac gorzej niz nas ? więc jak już mówiłem, Po Śmierci poprostu nie żyjemy. czekamy na ten cały sąd ostateczny i albo dostajemy tą ostanią kare (czyli śmierć) albo idziemy do raju na ziemi smile.gif na ten temat raczej wypowiedzieć się nie moge, gdyż i w piśmie jets mało opisany ten fakt, i raczej nie będe zagłębiał się w te tajniki, bo jeszce moge zostac płatnym m@!dercą, któż wie co będzie za 10, 20 lat smile.gif

Pzdr

Hmmmm

Dusza- u człowieka jest aksjomatem w kulturze świata i w każdym narodzie

Dusza składa się z wolnej woli i rozumu
-Zwierzęta nie mają duszy, gdyż nie spełniają tych warunków

Platon- nie można napisać, iż Platon nie był człowiekiem niewierzącym. Cała filozofia( idealistyka ) opiera się na idealizmie, tzn na pewnych formach transcendentalnych.

Cały Świat transcendentalny- wynika z duszy człowieka.

Dowodu empirycznego nie ma, bo nie było by wiary, tylko byłby fakt.
Wiara polega na tym, że nie można udowodnić a priorii.

Twierdzisz, że Bóg nie istnieje, że nie ma czegoś takiego jak dusza? Udowodnisz mi to?

Pozdro all wink.gif

-------------------------------------
It is our nature to kill, kill, kill!

+Quote Post
Remo
post 9:49, 16 04 2004
Post #24

Schutze

Nr użytkownika: 1676

jestem ideowym ateistą ale takiej pozycji w ankiecie nie ma smile.gif

+Quote Post
blacktyger
post 16:15, 16 04 2004
Post #25

Generalmajor
Ikona Grupy

Jimy zblazniles sie ostatnim zdaniem sad.gif

"Twierdzisz, że Bóg nie istnieje, że nie ma czegoś takiego jak dusza? Udowodnisz mi to?"

a Ty mi udowodnisz ze powiedziałem, iż nie wierze w Boga ?
czy udowodnisz mi ze Bóg istnieje?
czy udowodnisz mi że Platon wierzył w Boga?
czy udowodnisz mi ze znasz znaczenie słów których uzywasz ? tongue.gif

a na serio to według Platona ludzie się nie uczą, ponieważ już kiedyż żyli w idealnym świecie, gdzie nauczyli się wszystkiego - teraz tylko sobie przypominaja w nowym wcieleniu (reinkarnacja?), czyli dla niego nie było pojęcia "nauki" - ale to tak notabene

Next

"Dusza składa się z wolnej woli i rozumu"

dobrze, ale czy tym zdaniem chciałeś mi udowodnić żę dusza jest nieśmiertelna ? to są poprostu cechy naczelych (hmm właściwie tylko jedengo naczelnego - człowieka), ale nic nie pisze i nie ma dowodu na niesmiertelnosc duszy, a również nie mówiłem że nie wierze w dusze tylko w jej nieśmiertelnosć :/

więc jak już mówiłeś

"Dowodu empirycznego nie ma, bo nie było by wiary, tylko byłby fakt.
Wiara polega na tym, że nie można udowodnić a priorii."

to nie wymagaj ode mnie udowodnienia Ci czegoś, co również nie jest poparte dowodem.
Zresztą o nieśmiertelnosci duszy rozprawiali mądrzejsi od nas tacy jak właśnie owy Platon, Arystoteles (który uważał, że dusza jest śmiertelna), lub Einstein (który był zdania że dusza jest czystą energią ) i wielu innych, i jakoś wciąż nikt tak naprawdę, do końca nie potrafi zdefiniować duszy smile.gif

Pzdr

+Quote Post
Evingolis
post 16:19, 16 04 2004
Post #26

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 253

1. "lol... Najwięcej pedofili jest wśród księży... Dziwne ja żadnego jakoś nie spotkałem... A byłem przez chyba jakiś rok ministrantem i proboszcz nic mi nie proponowali za ołtarzem... "
To masz szczęście, wielu nie może się tym pochwalić. Może słyszałeś o aferze w stanach a na rodzimym podwórku o przygodach ped...yyy...Księdza Pawłowicza (mogłeś nie słyszeć, bo media wszystko, co negatywne na temat kościoła samocenzurują). Ale co tam radio, telewizja czy gazety, media kłamią. Naturalnie oprócz Rydzyjka i telewizji Trwam.

2. Dlaczego tak napisałem? Nie wiem czy wiesz, ale poszczególne elementy pisma świętego nie powstały w tym samym czasie. Nie mam tu na myśli podziału na stary i nowy testament. Zarówno na jedną jak i na drugą księgę składają się pisma pisane przez całe tysiąclecia. Ostatnie dokumenty to wcale nie wczesne średniowiecze. Zatem zastanów się czy to słowo boże czy może pisane to było akurat w momencie, kiedy było potrzebne.

3. "Sam mówisz ze chodzisz do kościoła kilka razy do roku. To powiedz mi skąd tyle o nim wiesz... 1. Telewizja (jak już wspominałem wady wymienia, o zaletach milczy) 2. Rodzice, którzy mogą być tak samo jak ty, negatywnie nastawieni. Pochodziłbyś trochę, znalazłbyś parafie gdzie są młodzi księża czy cos... a nie wyciągał wnioski na podstawie tego, co od kogoś usłyszałeś... "

Lol, a z skąd ty wiesz o czymkolwiek? Przecież media kłamią. Twoi rodzice mają określony niekoniecznie słuszny stosunek do różnych rzeczy. Itp.
Wystarczy mi, że moja matka usłyszała swoje nazwisko w kościele wymienione w negatywnym kontekście, bo nie dała pieniędzy po kolędzie, że mój znajomy kilka lat temu dał w m@!dę księdzu, gdy ten wsadził mu łapę do rozporka itp., itd.

Radzę ci zdejmij różowe okulary. To może być proces bolesny, ale wierz mi wyjdzie ci na dobre. Rozstanie z kościołem nie znaczy rozstanie z wiarą.
-

+Quote Post
blacktyger
post 16:30, 16 04 2004
Post #27

Generalmajor
Ikona Grupy

QUOTE (sparrow88 @ 21:27, 15 04 2004)
RELIGIA JEST OSOBISTĄ SPRAWĄ KAŻDEGO CZŁOWIEKA
i nie ma sensu się oto kłócić. w tym poście mieliście pisać w co wierzycie, tymczasem staracie sie jeden drugiego nawracać
Ja nie wierze ani w Boga, ani w kościół, i uważam Jezusa za największego spryciarza w historii, bo naprawde trzeba mieć łeb, żeby stworzyć pogląd, z którym sie zgadza kilkaset milionów ludzi na całym świecie

jednak rozumiem tych co wierzą, i nie mam zamiaru dzielić ludiz na świętoszków i bezbożników
nie obchodzi mnie że przyjaciele noszą koszulkę C.I.A. ( Christ Is Alive), mimo że ja noszę pentagram na szyi, chodź nie wierze też w szatana. Jeżeli ktoś czuje potrzebę wiary, prosze bardzo. Tym bardziej że Jezus w większości nawoływał do eksponowania podstawowych ludzkich wartości.

I mam gdzieś to, że za tego posta będą bluzgi, bo jeżeli ktoś sie ze mną nie zgadza, to może to powiedzieć normalnie, a jeżeli mnie zacznie wyzywać i nawracać to uśmieję się, bo uznam że jest poprostu głupszy, u nie potrafi zrozumieć poglądów innych

Sparrwo lol'u widziałeś tu jakieś bluzgi ? wszyscy jak widać z pokorą przyjmują kontrargumenty w Swoją stronę, i temat jest po to aby dyskutowac i jak narazie jest to jedyny Topic w którym ta reakcja zachodzi bez skazy

+Quote Post
nephit
post 16:47, 16 04 2004
Post #28

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1356

eh rzeczywiscie dyskusja nie ma sensu. Ja pisze o Kosciele na podstawie tego co doswiadczylem w swojej parafii inni pisza na podstawie tego czego doswiadczyli w swojej. Ja u siebie nie mialem ani problemu pedofilii ani wyczytywania nazwisk z ambony, wiec dlatego wydaje mi sie ze ten problem to rzadkie zjawisko i nadal tak uwazam. To ze takich afer bylo kilka a iles tam bylo ukrytych to jednak trzeba by porownac z iloscia parafii w ktorych to sie nie zdazylo. Wy mozliwe ze sie z tym zetkneliscie i dlatego dajecie taki osad. Tak czy inaczej nie sa to obiektywne opinia (moja tez) tylko mocno subiektywne.

+Quote Post
xyvec
post 17:59, 16 04 2004
Post #29

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1599

QUOTE (nephit @ 15:47, 16 04 2004)
eh rzeczywiscie dyskusja nie ma sensu. Ja pisze o Kosciele na podstawie tego co doswiadczylem w swojej parafii inni pisza na podstawie tego czego doswiadczyli w swojej.

Tak czy inaczej nie sa to obiektywne opinia (moja tez) tylko mocno subiektywne.

Właśnie sens tej dyskusji jest taki, że wymienia się tu swoje doświadczenia i osądy. Gdyby każdy oceniał tę sprawę obiektywnie, nie byłoby dyskusji - całkowicie obiektywna opinia może być przecież tylko jedna.

+Quote Post
sparrow88
post 12:32, 18 04 2004
Post #30

Hauptmann
Ikona Grupy

Balcktyger przynaje Ci racje, jako-takich bluzgów nie ma ,

+Quote Post
j!mmy
post 23:40, 19 04 2004
Post #31

Leutnant
Ikona Grupy

QUOTE (blacktyger @ 15:15, 16 04 2004)
Jimy zblazniles sie ostatnim zdaniem sad.gif

"Twierdzisz, że Bóg nie istnieje, że nie ma czegoś takiego jak dusza? Udowodnisz mi to?"

a Ty mi udowodnisz ze powiedziałem, iż nie wierze w Boga ?
czy udowodnisz mi ze Bóg istnieje?
czy udowodnisz mi że Platon wierzył w Boga?
czy udowodnisz mi ze znasz znaczenie słów których uzywasz ? tongue.gif

Hmmmm,

nie wiem czy się tak zbłaźniłem ostatnim zdaniem dry.gif ale masz rację- nie mówiłeś, że nie wierzysz w Boga.

Pisałeś, że wierzysz w Boga, ale twierdzisz, iż - , "Po Śmierci poprostu nie żyjemy.", (więc po co wierzysz?) według mnie wiara opiera się na Zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa, a co za tym idzie na Życiu Wiecznym wink.gif

Chciałeś bym odpowiedział Ci na postawione pytania, więc proszę bardzo smile.gif

Ad.1- zasadniczo w sposób empiryczny nie można udowodnić, że Bóg istnieje podobnie jak nie można udowodnić, że Bóg nie istnieje. To poznanie wymyka się poznaniu zmysłowemu.
(Jeśli jesteś zainteresowany to poczytaj sobie: "Dowody na istnienie Boga" pięć tzw. Dróg św. Tomasza, w których w sposób filozoficzny dochodzi się do Boga.) cool.gif

Ad.2-czy Platon wierzył w Boga? Kiedy Plato żył był pluralizm religijny, wielobóstwo. Plato nie podaje jednoznacznie swej wiary w bóstwa w swych pismach, jednakże cała jego filozofia, a szczególnie metafora jaskini odkrywa platoński system idealistyczny. W swych pismach niejednokrotnie Plato pisze, że jesteśmy raczej nasze dusze są odbiciem Absolutu.

Ad.3-znam znaczenie wszystkich słów, jeśli jakiś nierozumiesz- to napisz, wytłumaczę ich znaczenie wink.gif

Ad.4-co do duszy to w sposób empiryczny nie można wytłumaczyć, że dusza jest nieśmiertelna, ale badania etnologiczne wykazują, że od zarania dziejów, nawet najprymitywniejsze ludy miały pojęcie Boga, a co za tym idzie również pojęcie duszy i nieśmiertelności. Jeśli chodzi o chrześcijaństwo o potwierdzeniem nieśmiertelności duszy jest Pismo św. klasyczne miejsca to Mt 10, 28; Mt 8,37; Łk 12,23; Hbr 10,39; 1 P 1,9

Pozdro;)

+Quote Post
blacktyger
post 7:10, 20 04 2004
Post #32

Generalmajor
Ikona Grupy

QUOTE (jimmy_ @ 22:40, 19 04 2004)

nie wiem czy się tak zbłaźniłem ostatnim zdaniem dry.gif  ale masz rację- nie mówiłeś, że nie wierzysz w Boga.

Pisałeś, że wierzysz w Boga, ale twierdzisz, iż  - , "Po Śmierci poprostu nie żyjemy.", (więc po co wierzysz?) według mnie wiara opiera się na Zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa, a co za tym idzie na Życiu Wiecznym  wink.gif 

znowu troszke źle mnie zrozumuiałeś smile.gif

Po Śmierci poprostu nie żyjemy. czekamy na ten cały sąd ostateczny i albo dostajemy tą ostanią kare (czyli śmierć) albo idziemy do raju na ziemi  na ten temat raczej wypowiedzieć się nie moge [...]

Jimmy uwierz ze ja wierze smile.gif to jest moje rozumowanie, poprostu dla mnie karą nie jest smareznie się w piekłach, lecz poprostu śmierć, jeśli za życia popełniliśmy takie zbrodnie, które pozbawiają nas miana człowieczeństwa to poprostu nie jesteśmy godni życia, a jeśli nie jesteśmy godni życia to umieramy ....
Bóg nie po to walczył będzie z Diabłem (szatanem, belbezubem itd biggrin.gif) żeby ludzie. którzy nie pójdą do raju (nie dostaną życia wiecznego) smazyli się w jego "komnatach". to jets moje pojmowanie, moja wiara, każdy wierzy w co chce, nikt nie ogłosił (tylko kościół :/) wszem i w obec w jakiego Boga ma wierzyć, jaki Bóg jest , powiedziane jest tylko jak trzeba postępować aby zblizyć się do Boga po sądzie ostatecznym.

jescze co do Kościołów, nazywają się domami Bozymi ohmy.gif czyli mówią żę Bógjest wszędzie ale Kościół to jego dom. hmm jedni księżą tłumaczą się że Kościół to ludzie, więc dlaczego nie moge się w niedziele spotkać z kolegami w domu albo na ławce w parku pomodlić się pogada.ć z Bogiem ? musze iść, Dać na tace Księdzu, słuchać jego pierduł, fłaszowac jakieś melodyjne modlitwy ohmy.gif, czuć pot starych Dewod siedzących obok ...

Ad.4-co do duszy to w sposób empiryczny nie można wytłumaczyć, że dusza jest nieśmiertelna, ale badania etnologiczne wykazują, że od zarania dziejów, nawet najprymitywniejsze ludy miały pojęcie Boga, a co za tym idzie również pojęcie duszy i nieśmiertelności. Jeśli chodzi o chrześcijaństwo o potwierdzeniem nieśmiertelności duszy jest Pismo św. klasyczne miejsca to Mt 10, 28; Mt 8,37; Łk 12,23; Hbr 10,39; 1 P 1,9

Heh, znów nie do końca mnie zrozumiałeś, były to pytania hmm pół-retoryczne biggrin.gif chodzi o to, że nie spodziewałem się raczej odp. (dziękuję że ją podałeś smile.gif ) tylko o to, żę wiara jest wiarą bo nie da się jej udowodnić, bo stała by się faktem (co już mówiłeś smile.gif ) więc ciężko jest powiedzieć jak jest, poprostu rozwaliłeś mnie zdaniem "udowodnij że Bóg nie istnieje" ,to były takie parafrazy Twojego zdania, imo było troszku glupie, że mówiąc cały czas o wierze (albo wiarze biggrin.gif) nagle wyskakujesz z tekstem "udowodnij".
Jesli Bóg by chciał dawać znaki, dawał by je, ale chyba oczywiste jest że wierzyć w Boga mająć dowody na jego istnienie nie było by trudno (to już chyba nie wiara). dlatego też nie wierze w stygmatyków, jasnowidzów itd. Bóg jaasno mówił ze nie życzy sobie przepowiadania przyszłości, dla mnie są to jakieś powiązania z Diabłem (czy wierząć w Boga można nie wierzyć w Diabła ? )ale tacy ludzie już wydali na siebie wyrok.

No Jimmy to na tyle smile.gif, aaa jescze jedno znaczenie słów znam ale czsami !@#niesz jakimś Hasełkiem to na liczniku www.pwn.pl pojawia sie cyferka więcej ohmy.gif
Pzdr

+Quote Post
j!mmy
post 9:59, 20 04 2004
Post #33

Leutnant
Ikona Grupy

QUOTE (blacktyger @ 6:27, 15 04 2004)
czekamy na ten cały sąd ostateczny i albo dostajemy tą ostanią kare (czyli śmierć) albo idziemy do raju na ziemi smile.gif

Raj na ziemi? cool.gif

Bóg nie po to walczył będzie z Diabłem (szatanem, belbezubem itd ) żeby ludzie. którzy nie pójdą do raju (nie dostaną życia wiecznego) smazyli się w jego "komnatach"

smile.gif Czyli jednak wierzysz Życie Wieczne w raju? smile.gif
Hmmmm, zdaje mi się, że do raju idzie tylko dusza człowieka ( chyba nie tylko mi smile.gif ), a ciało zamienia się w popiół. Więc dusza musi być nieśmiertelna i musi istnieć smile.gif

Hmmmm, a co do Kościołów to:
-to dużo zależy od xięży w danym Kościele
-od ich kazań i zachowania
-od wyglądu wink.gif (nikt, by chyba nie chciał iść do Kościoła i patrzeć się na jakiegoś spasionego "wieprza" tongue.gif )
-od wieku xięży

Ja mieszkam w za!@#istej parafii. Xięża się do niczego nie przydoopczają, zdarza się, że przychodzą na boisko zagrać sobie z nami w nogę, albo wpadną na siłownię, ewentualnie zagrająw tenisa. cool.gif Nikomu nic nie narzucają.

Co do zbierania kasy na "tacę" to tak osobiście nie dałem kasy od dobrych 8 lat biggrin.gif
Przy okazji chciałbym, obalić mit, że Xięża kasę z "tacy" biorą dla siebie. Te pieniądze idę na rozbudowę Kościoła, albo na jakiś cel, np. dożywienie dzieci z jakiś ubogich rejonów, itp. Xięża mają w p!#@u kasy, ale to są dochody między innymi z: Ślubów, pogrzebów, chrzcin, Komunii, szkoły( jeśli uczą w szkole), za Msze Św.( np ktoś chce, by Msza była w intencji kogoś zmarłego z rodziny to daje "ofiarę" wink.gif dla Xiędza)- więc widzisz ile Xięża mają "kapusty". Tak naprawdę im to wisi czy dasz na sQuadkę czy nie, ale zdarzają się Xięża w niektórych parafiach, że stoją i czekają, aż coś dasz- to jest bardzo chamskie zachowanie, ale na szczęście nie praktykowane w moim Kościele.

Hmmm, co dalej:
W niedzielę chodzi się do Kościoła ze względu na trzecie przykazanie: "W dzień Święty święcić".
Co do dewotek- wQoorviające baby w 100% więc trzeba mniej więcej zorientować się o której godzinie jest ich najwiecej i na te Msze nie chodzić cool.gif

Reszta Twojej wypowiedzi jest bardzo ciekawa i w pewnym stopniu ją podzielam smile.gif

Pozdro wink.gif

+Quote Post
xyvec
post 14:52, 20 04 2004
Post #34

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1599

Sprawa z ostatecznym odrzuceniem od Boga/ostateczną karą (śmierć ostateczna, piekło itp.) jest dosyć śliska. Jeśli założyć, że "idzie do piekła"/"umiera na amen" człowiek X, to co powie na to kochająca go rodzina? Czy mógłby ktoś żyć szczęśliwie w raju bez którejś z bliskich mu osób? Rozwiązaniem mogłoby być posyłanie na "śmierć wieczną" tylko osób tak zwyrodniałych, tak złych, że ich nikt z ludzi nie kocha. Takich osób musi być jednak bardzo mało, gdyż jak mówi staropolskie powiedzenie - każda potwora znajdze swojego amatora. Nawet przecież Hitlera czy rzeźnika z Pcimowego Lasu ktoś przecież kocha lub kochał. Innym wyjściem byłoby drobe pranie mózgu w Raju u osób kochających takich zwyrodnialców lub u nich samych. Tylko jak to się ma do "wolnej woli" człowieka? W drugim przypadku dodatkowo i tak wszyscy trafialiby do Raju, więc problem piekła/śmierci wiecznej byłby rozwiązany. Nadal jednak stracona zostaje wolna wola.

PS. Boże, o czym ja piszę... wink.gif

+Quote Post
Slash-PL
post 15:06, 20 04 2004
Post #35

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1575

Przepraszam, że (chyba tongue.gif) pisze nie na temat ale zastanawia mnie co by było jak by jakiś ksiądz albo nie daj boże nauczycielka religii z mojej szkoły zobaczyła ten topic... rolleyes.gif
W każdym razie nauczycielka reli w szkole (tej do której chodzę oczywiście) chyba by kogoś przebiła wielką włócznią czy spaliła (albo wystawiła by 1 na koniec roku) oraz tak by się przed tym na taką osobę wydarła, że szkoda gadać...

PS. Ja tam z religii na koniec półrocza 5 miałem biggrin.gif

+Quote Post
blacktyger
post 15:06, 20 04 2004
Post #36

Generalmajor
Ikona Grupy

CODE
jednak wierzysz Życie Wieczne w raju?  
Hmmmm, zdaje mi się, że do raju idzie tylko dusza człowieka ( chyba nie tylko mi  ), a ciało zamienia się w popiół. Więc dusza musi być nieśmiertelna i musi istnieć

hmm a mi się wydaje że jednak jakieś tam ciało będziemy mieli smile.gif mniejsza o to upieranie się przy swoim już po kilku Topicach dało do zrozumienia, że nikt nie popuści tongue.gif i bardzo dobrze, asertywność to podstawa smile.gif

next

CODE
Hmmmm, a co do Kościołów to:
-to dużo zależy od xięży w danym Kościele
-od ich kazań i zachowania
-od wyglądu  (nikt, by chyba nie chciał iść do Kościoła i patrzeć się na jakiegoś spasionego "wieprza"  )
-od wieku xięży

AD1 to chyba oczywiste smile.gif
AD2 zawsze mnie nudziły kazania i te bzdury (dla mnie bzdury), a co do zachowan to patrz AD4
AD3 niestety zazwyczaj starzy, jako ze kasy maja duzo nie stronia od jedzenia i wygladaja dosc "tęgo"
AD4 oto moje rozumowanie smile.gif

podzielmy młodych KS na 2 grupy

1. są młodzi, nie mają jakieś pasji, nie wiedzą co w życiu by tu zrobić smile.gif no to wykorzystajmy fakt Polaka Papieża, fakt dużej (znacznej) ilośći ludzi w wierze rzymsko-katolickiej, fakt DEWOT, i fakt tego żę to dobra posadka - masz jedzenia, dach nad glową i kase, tylko brak kobiet. ale co tam wytrzymam dla takiego rozpustnego życia smile.gif no i na początku jest fajny, zachowoju się tak jak mówisz gra w tenisa na siłownie chodzi itd. ale później zachamowanie jak najbardziej naturalnej potrzeby człowieka (sex) powoduje pewne zachwianie w jego psychice, zaczyna być bardziej zgredziały, zaczyna mu wiele rzeczy obojętnieć, aż w końcu zaczyna być nieprzyjemny "dawaj na tace i spier...."

2. Xsięża z powołania. są młodzi inetresują się Bogiem itd. kończą szkoły i przez długi okres są mili dla ludzi, robią to własnie z tego "powołania" lecz niestety brak kobiety w każdym wypadku tak samo wpływa na męszczyzn i teraz jest tak :

a) robi się pedofilem bo ma dzieci pod ręką
b )poprostu starcza mu walenie gruchy smile.gif
c) chodzi po kryjomu na panienki
d) starzeje się tak jak w punkcie 1.

to jest oczywiście rozumowanie całkowiecie moje, jesli kogoś uraziłem to przepraszam, ale takie są moje poglądy. ale zauważcie (albo Ty Jimmy bo nie wiem czy ktos to czyta smile.gif ) ze tylko w wierze rzymsko-katolickiej jest ten "Celibat", imo nie wiem czy Pan Bóg rzeczywiscie chciał, aby jego "powiernicy" musieli tak cierpieć, raczej Bóg chce dla nas dobrze ja tak to pojmuje

next

CODE
Hmmm, co dalej:
W niedzielę chodzi się do Kościoła ze względu na trzecie przykazanie: "W dzień Święty święcić".

a jesli ja właśnie w taki sposób jak podałem wyżej obchodze święta, jeśli siąde z rodziną i będziemy sobie rozmawiali o Bogu, z Bogiem czy to będzie złe?

Oczywiście ja nie mówie że wszyscy są źli, ostatnio zauwazyłem dosć dobrą rzecz, a mianowicie fakt iż duuże budynki i piękne jakimi są Kościoły na czas braku mszy nie są zamykane, lecz otwierane różne siłownie, sale z grami albo przedszkola dla dzieci, gdzie młodzi z patologicznych rodzin mają "wieczorne przedszkole", Księżą to ludzie i tak jak ludzie są dobrzy i źli, ale warunki w jakich najczęściej przebywają, niestety prowdzą do dość nieprzyjemnych skutków. zresztą sorki ze się tak zagłębiiam ale moja mama studjuje resocjalizacje cool.gif

---->>>> Slash

"Przepraszam, że (chyba ) pisze nie na temat ale zastanawia mnie co by było jak by jakiś ksiądz albo nie daj boże nauczycielka religii z mojej szkoły zobaczyła ten topic...
W każdym razie nauczycielka reli w szkole (tej do której chodzę oczywiście) chyba by kogoś przebiła wielką włócznią czy spaliła (albo wystawiła by 1 na koniec roku) oraz tak by się przed tym na taką osobę wydarła, że szkoda gadać...

PS. Ja tam z religii na koniec półrocza 5 miałem "

czyli ten sam przypadek co u mnie. dla mnie to nie wierząca a fanatyczka, człowiek 2 kategorii, nie nawidze takich ludzi, na graniczu dewoty, która ze strachu przed Bogiem (czyż to nie absurd?) będzie robiła wszystko co jej każe Kościół.

Pzdr

+Quote Post
Slash-PL
post 17:16, 20 04 2004
Post #37

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1575

Nie, żeby niewierząca. Według mnie poprostu nie toleruje czegoś takiego i już. Tą nauczycielkę można tolerować biggrin.gif czasami nawet trzeba blink.gif.
Wszystko zależy co się (złego) zrobiło biggrin.gif Czasami na lekcjach mam nieźle prze!@#ane laugh.gif

Dobra nie gadajmy o nauczycielkach i szkole bo zbaczamy z tematu ohmy.gif

+Quote Post
falubaz
post 18:11, 20 04 2004
Post #38

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

blacktyger na papieza!

IMO jak juz pisalem wszystko zalezy od xionca :C
a szczegolnie to 90% nie stosuje sie do PYCHY, na-(słowo na p)ja haty sobie, kosciol na glanc :C wszystko najdrozsze to "chce" sie chodzic do churcha :C
szczegolnie z takim ksiedzem ktory ma takie auto
Nissan Primera 4-drzwiowa
tekna
Cena od: 107000,00 PLN
nawigacja, komputer pokladowy, 6 poduszek + kurtyny (chodz sam jezdzi pedal) na standardzie :C a potem bencwal grzmi z ambony ze za malo kasy na dzwony daja :x

+Quote Post
j!mmy
post 20:46, 20 04 2004
Post #39

Leutnant
Ikona Grupy

QUOTE (blacktyger @ 14:06, 20 04 2004)
to jest oczywiście rozumowanie całkowiecie moje, jesli kogoś uraziłem to przepraszam, ale takie są moje poglądy. ale zauważcie (albo Ty Jimmy bo nie wiem czy ktos to czyta smile.gif ) ze tylko w wierze rzymsko-katolickiej jest ten "Celibat", imo nie wiem czy Pan Bóg rzeczywiscie chciał, aby jego "powiernicy" musieli tak cierpieć, raczej Bóg chce dla nas dobrze ja tak to pojmuje

He, he, he tongue.gif

Co do Celibatu to Xięża mają o wiele lepiej niż, np. Bracia Zakonni. Xięża składają coś w rodzaju przyżeczenia, a braciszkowie śluby. Przyżeczenie można złamać( choć nie powinno się), a ślubu nie możesz złamać dry.gif
Więc Xięża są bardziej "uprzywilejowani" tongue.gif w takich rzeczach.

2. Xsięża z powołania. są młodzi inetresują się Bogiem itd. kończą szkoły i przez długi okres są mili dla ludzi, robią to własnie z tego "powołania" lecz niestety brak kobiety w każdym wypadku tak samo wpływa na męszczyzn i teraz jest tak :

a) robi się pedofilem bo ma dzieci pod ręką
b )poprostu starcza mu walenie gruchy
c) chodzi po kryjomu na panienki
d) starzeje się tak jak w punkcie 1.

A co do tego to najbardziej obstawiałbym podpunkt c.) biggrin.gif
Sam pomyśl cool.gif taki młody Xiężulek wink.gif po co ma "łatać" małe dzieci ( już na samą myśl robi się niedobrze huh.gif ) , skoro może wziąć i wyjechać na weekend np. do Zakopca, albo do jakiegoś innego miejsca, gdzie jest dużo niezłych panienek i nikt go nie zna laugh.gif Ma kasę, jest młody, ma dobry samochód, pewnie jest jeszcze w miarę przystojny ( jeszcze nie zdążył się "upasić jak świnka" tongue.gif ) więc co stoi mu na przeszkodzie, by nieco "Zamoczyć" biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

"Gruszka" na pewno mu się już znudziła, bo przecież ile można tongue.gif tongue.gif

Pozdro wink.gif

+Quote Post
sparrow88
post 22:53, 20 04 2004
Post #40

Hauptmann
Ikona Grupy

A mnie ciekawi jak młodsi księża wytrzymują w celibacie ( zakładam że są tacy biggrin.gif )
Młody mężczyzna, w sile wieku a nie może zaspokoić swoich potrzeb seksualnych
no zgoda powiedzmy że nie chodzą na panienki, nie masturbują się, ale nie ma siły, żeby nie mieli zbereźnich myśli czy zachcianek

a co do waszych dyskusji na temat religii

Widze że Jimmy sztywno trzyma się zasad kościelnych, natomiast Tygrysek nagina zasady na swój sposób i, rozumiem go

zanim "oficjalnie" wyparłem się wiary również tak robiłem- np aby łatwiej sobie wytłumaczyć śmierć- wierzyłem w reinkarnację
zrozumienie nauk księży i Jezusa jest w praktyce sprawą indywidualną każdego człowieka, bo większość ludzi jakich znam, naginała sobie troszke owe nauki a mimo to głęboko wierzyła w Boga i Święty Kościół Powrzechny

+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi