![]() ![]() |
10:57, 26 07 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 24 Dołączył: 8-05-2004 Nr użytkownika: 1872 |
mam w domu brata który terz gra w ET i mam pytanie czy da się zrobic jakis skrót do gry który będzie włączał od razu mój profil a nie profil mojego brata (który jest ustawiony na default) bo niechce mi sie za każdym razem kiedy wlącze gre zmieniac profil (to jest troche wkurzające)
wszelkie pomysły mile widziane pozdro all |
|
|
|
| Go��_keNOOBie|PL |
12:45, 26 07 2004
|
||
|
Goście |
Hmm...
kilka slow wstepu.... Zawsze dziwila mnie leniwosc ludzi... szczegolnie, ze po wejsciu do gry w czasie mniejszym niz 5 sec. zmieniasz profil...nie wazne mowisz i masz Kilka slow o profilu i ustawieniach default... Krotko mowiac, profil default`owy niczym nie rozni sie od innych profili w twojej grze. Jeden mosi byc defaultowy i koniec... jakies ustawienia musza byc odpalone. Dane o tym, ktory profil jest defaultowy znajdujal sie w katalogu PROFILES (etmain/etpro) w pliku defaultprofile.dat -(jak wyglada w srodku zostawiam ciekawskim)- Sedno sprawy, czyli wybor automatyczny wybor konfiga... Wykorzystamy tutaj plik defaultprofile.dat podmieniajac jego zawartosc. 1) tworzymy nowy plik w notatniku i nazywamy go BRAT1.txt 2) w pliku wpisujemy nastepujace czity... (tak jak w przykladzie)
Z czym to sie je (opis kodu)... @echo off - komenda ta jest niczym innym jak ukryciem na ekranie czynnosci wykonywanych po niej. cd C:\Progra~1... zmiana katalogu w ktorym sie znajdujemy, na katalog podany za cd , czyli do katalogu z profilem BRAT1. Tutaj sciezka jest czesto rozna u roznych ludzi.. zmien ja wg potrzeb. !!!WAZNE!!! system dos nie interpretuje nazw dluzszych niz 8 znakow. W tym przypadku jezeli nazwa jest dluzsza niz wymagane 8, trzeba ja skrocic jak w przykladzie. copy profile.dat... nic innego jak zastepowanie plikow (nadpisywanie). cd C:\Progra~1\... zmiana katalogu na glowny gry, gdzie znajduje sie plik et.exe et.exe uruchomienie programu et.exe To wszystko ???? Teoretycznie tak.. ten kod juz dziala i ustawia profil defaultowy na BRAT1. z ktorymi odpala gre. Jednak przyda mu sie kilka "poprawek". - utworzymy "program" dla BRATA2 - "zrobimy" z pliku txtowego program - stworzymy mozliwosc zmiany ikony dla naszego "programu" Program BRAT2... otwieramy plik BRAT1.txt i zapisujemy go jako BRAT2.txt (mozna tez wykonac kopie pliku i zmienic nazwe). edytujemy plik i dokonujemy malej poprawki... ------------------------------------------------------------------------------------------------------ @echo off cd C:\Progra~1\Games\Wolfen~1\etmain\profiles\brat2 copy profile.dat C:\Progra~1\Games\Wolfen~1\etmain\profiles\defaul~1.dat cd C:\Progra~1\Games\Wolfen~1\ et.exe ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zapisujemy!!! Program z pliku textowego... Majac juz przygotowane pliki brat1.txti brat2.txt zmieniamy ich rozszerzenia na brat1.bat oraz brat2.bat. Brzydkie pliki bat... chcemy ikonki... Teraz wystarczy przegrac pliki bat w bezpieczne miejsce (np katalog et). i prawym klikiem myszy przeniesc na pulpit tworzac skroty. ikony skrotow na pulpicie zmieniacie do woli, a w przypadku skasowania nic sie nie stanie i to by bylo wsio.... jakiekolwiek watpliwosci ??? pisz Pozdrawiam |
||
|
|
|||
18:52, 26 07 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 24 Dołączył: 8-05-2004 Nr użytkownika: 1872 |
dzieki za całość wszystko dziala i spisuje sie calkem nieźne
z góry dzięki za dalszą pomoc |
|
|
|
| Go��_keNOOBie|PL |
22:00, 26 07 2004
|
|
Goście |
ja takiego "czitu" nie znam i raczej takiego nie ma... biorac pod uwage sposob odp@!@nia gry... gra sprawdza jaka wartosc jest w pliku defaultprofile.dat i z tad pobiera dane, ktore ustawienia z jakiego profilu odczytac... wiec nawet gdyby byl taki parametr, mosialbys podawac ktory profil....wiec raczej nie ma(imo)
cya |
|
|
|
9:05, 27 07 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
1) utwórz na pulpicie cztery skróty do et
2) otwórz okno właściwości każdego z nich; w głównej zakładce, w polu /element docelowy/, zaraz po ścieżce dostępu do /et.exe/ dopisz coś takiego: exec brat.cfg tak żeby całość w polu tekstowym wyglądała np. tak: "d:\gry\wolf\et.exe" exec brat.cfg w ten sam sposób utworzysz/zmodyfikujesz kolejne skróty. "d:\gry\wolf\et.exe" exec bratbrata.cfg "d:\gry\wolf\et.exe" exec mama.cfg "d:\gry\wolf\et.exe" exec tata.cfg "d:\gry\wolf\et.exe" exec szarik.cfg w ten sposób odpalisz gierkę z uwzględniając przy starcie wszystkie róznice zawarte w plikach cfg. |
|
|
|
15:04, 27 07 2004
|
|
|
dankan
to brzmi ciekawie ale jak dla mnie piszesz truche niewyraźnie |
|
|
|
16:50, 27 07 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
w tych plikach zawarte są indywidualne preferencje/ustawienia gry, tj jak np. bindy, sens, skrypty, tweak... mówiąc krócej, różnice pomiędzy odpowiednimi profilami, tudzież konfigami. odrębne profile są zbędne, łatwiej i wygodniej jest wrzucić do etmain kilka plików z konfigami i odpalać je za pomocą binda/skrótu na poziomie systemu.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |