IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> tepsa i limity, wkur... sie mozna
VISTORANTE
post 23:08, 29 08 2004
Post #21

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 568

CYTAT (Phantom @ 12:25, 28 08 2004)
OMFG!!! ohmy.gif
ta no to super. 5 GB > all modem > all

Hyh widzisz a jeszcze kilka dni temu mi nie wierzyles biggrin.gif

To jest kpina z klienta - Jak mamy sie rozwijac skoro nakladaja nam ograniczenia?

Ja rozumiem 20GB - nawet 10-15GB. Ale 5? imo ludziom sie w dupie poprzewracalo :>

Tyle ze z przekroczonym limitem mozna spokojnie grac w gry sieciowe - niedawno MPM grał kilka godzin na ffa po czym wszedl na irca i oznajmil ze kilka dni temu skonczyl mu sie limit biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Mengele
post 0:08, 30 08 2004
Post #22

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 834

OMG STFU ALL...

primo:
Poczkejamy az to wejdzie w zycie wtedy bedziemy sie martwic.
Jak na razie licznik danych na stronce sux ( mi pokazuje 25Gb, Netlimiter pokazuje kolo 60, lobowi po odswiezaniu diametralnie zmienial wyniki ...od 15 do 30)
Nie ma ani jednej informacji na stronce neo...

secundo:
Juz kiedys kcieli cos podobnego zrobic na poczatku ( poczatki Neostrady) , jednak liczba wymowien umowy dosc szybko zmienila ich zdanie....

Jaki wniosek???

Dopuki nie ma oficjalnych doniesien na ten temat nie ma na co jeczec. Jesli cos takiego zajdzie (wejda limity) , cala nadzieja w NAS...jak spora liczba osob wypowie umowy i zrezygnuje z neo+ moze sie opamietajal.Tylko ja jakos nie wierze w Polska solidarnosc...TPSA o tym wie i robi jak robi, wiec moze udowodnijmy im ze jest inaczej????(obysmy nie musieli)

pozdrawiam

+Quote Post
RobertG
post 0:49, 30 08 2004
Post #23

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1907

A ja neo pier*.* choc mialem 3 lata
Ale okazalo sie zeby dostac fakture to trzeba telefon przepisac (zrobic cesje) z osoby prywatnej na firme (notabene ta sama osobe z tym samym nipem) i trzeba za to zaplacic.
Jak zapomnialem ze mi sie umowa konczy to przedluzyli mi na czas nieokreslony (oczywiscie nikt nie przypomniakl ze umowa sie konczy) za ok 50zl/mies wiecej :/
A jak chcialem rozwiazac umowe na narzuciny czas nieokreslony to sie okazalo ze trzeba to zrobic z miesiecznym wypowiedzeniem i uwaga .... najlepsze ze sprzet trzeba oddac odrazu gdy wypowiada sie umowe i placic jeszcze za miesiavc nie mogac uzywac neostrady!!! k#!@A!!!

A najlepsze jest ze 3 miesiace po rozwiazaniu umowy te C@#!HE przysylaja mi dalej rachunki za noe grazac odlaczeniem telefonyu jak nie zaplace. Mimo ze dzwonie na BLEKITNA GEJO LINIE to dalej dostaje rachunki z neo sad.gif

JA (słowo na p)E TPSA !!!! I NAWET JAK PING BEDE MIAL lepszy niz gdziekolwiek, nawet jak cena bedzie nizsze niz u innych operatorow TO NIE DAM k#!@OM ZAROBIC ZLOTOWKI......

A gdybym skonczykl prawo to sadzil bym sie z FIUTMI do sadnego dnia ;-P

Pijany i sflustrowny Robert aka King kong ;-P

+Quote Post
Mengele
post 1:16, 30 08 2004
Post #24

Gefreiter
Ikona Grupy

King Kongu nie obraz sie...ale offtopic wrzuciles ostry...mowimy o limitach , to mowmy o limitach ( a nie o fakturach , platnosciach itp itd.)

Imo jesli TPSA wprowadzi limity , tylko czkeac az zrobi to Netia, Dialog , Aster...:/
Tak wiec, nie chwalcie dnia przed zachodem slonca biggrin.gif

+Quote Post
tranx-san
post 2:11, 30 08 2004
Post #25

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

CYTAT (Phantom @ 14:34, 29 08 2004)
To jest troche dziwne posuniecie ze strony tpsa wkoncu konkurencja (dialog i netia) tez maja lecza 1024/640i bez limitow wiec tpsa straci na tym wielu klientow.
No chyba ze w niedlugim czasie dailog i netia tez wprowadza limity ;o (odpukac oby nie biggrin.gif)

nie kazdy mieszka w warszawie czy innym duzym miescie ze u niego jest dialog/netia... ja osobiscie mieszkam w Płocku i jest albo tepsa, albo jakas zdupy kablowka - multimedia (tez z limitami) albo sretrotel(tez z limitami) wiec alternatywy na neo raczej nie mam.. chyba ze zaloze sobie 1mbps i podziele na kilka osob, ale najpierw trzeba chetnych znalezc..

co do offtopica ktory zrobil robertg zgadzam sie z jego frustracjami, tepsa to dziady, c@#!e, zlodzieje, punkt obslugi klienta nigdy nie jest w stanie ci wyjasnic co jest grane...
dobrym tego przykl;adem jest to, iz panowie pod numerem 0800 costam i POK nie byli w stanie jasno mi udzielic informacji dot limitow.. oni sami k#!@a nie wiedza czy co ?

teraz ja zrobie maly off topic... czasami jest tak ze sa problemy z neo cos sie polaczyc nei chce itp itd.. ja zawsze dzwonie do chui.. chocby byla 3cia w nocy i skladam reklamacje, pozniej zanosze im pisemko zdupy ze nie bylo neo i maja mi odliczyc od rachunku... nie jest to wprawdze duzo czasami pare zlotych, ale zawsze to jest cos... tymbardziej ze net powinien byc a go nie ma...

ktos pisal limit 10-15-20 giga to w miare limit... dla sredniego zasysacza to c@#!a limit.. min. 50 giga to jest limit..

btw widze ze moj topic przynajmniej sie na cos przydal tongue.gif

+Quote Post
Rafal_Pila
post 8:30, 30 08 2004
Post #26

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1319

Wlaśnie sie zastanawialem nad zmianą łącza na neo z tepsy, bo moje obecne lącze radiowe to głównie powód do wq.rwiania się z powodu potężnej ilości traconych pakietów, często uniemożliwiających mi granie w klanókach.
A tu na szczęście przeczytałem post Tranxa, bo teraz na bank nie skorzystam z usług tej złodziejskiej firmy. 5GB to totalnie śmieszny limit. W trakcie gry w ET mój e-Muł jest oczywiście wyłączony, ale nocami i gdy jestem w pracy e-mule ssie jak szalony biggrin.gif i 5GB nawet jako limit tygodniowy bym olał.

A jeśli tpsa zmieni warunki osobom, które podpisały umowę przed ewentualnym oficjalnym wprowadzeniem limitów, to byłby to kolejny wielki skandal i zwykłe złodziejstwo.

+Quote Post
RobertG
post 11:19, 30 08 2004
Post #27

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1907

CYTAT (Mengele @ 0:16, 30 08 2004)
King Kongu nie obraz sie...ale offtopic wrzuciles ostry...mowimy o limitach , to mowmy o limitach ( a nie o fakturach , platnosciach itp itd.)

Imo jesli TPSA wprowadzi limity , tylko czkeac az zrobi to Netia, Dialog , Aster...:/
Tak wiec, nie chwalcie dnia przed zachodem slonca biggrin.gif

E tam oftopicznie.... jak TPSA ma w dupie klientow to ma. I wszystko jedno czy chodzi to o niekorzystne umowy czy limity. Panstwo chronilo im dupe 15 lat ograniczajac mozliwosci konkurencj.

W tej chwili neo ze swoimi pseudo transferami, wyzszym niz u innych operatorow i niskiej cenie, kosi konkurencje. Przylaczyli wiecej ludzi niz sa w stanie obsluzyc wiec co mozna zrobic ... limity. Inaczej zaczna tracic klientow. Przeciez gdzies te niebotycznie transfery 1Mb o ktorych cos tam przbakiwali trzeba kompensowac smile.gif fizyka ma to do siebie ze nie da sie oszukac. naraz nie przeslesz wiecej pakietow niz jest w stanie obsluzyc lacze. Generalnie moga obiecac i 10Mb. A co tam. to jest do zrobienia (choc para drutow tego nie dzwignie) do pierwszego urzadzenia na centrali.
Sprzedali 100tys neo? Da sie wcisnac neo kazdej gospodyni domowej. Neo na kazdej wiosce! Neo w chlewiku! Sen menagera TPSA ;P. tylko zo zrobic zeby to jeszcze dzialalo i zeby za bardzo nie inwestowac...

Mnie wk#!@ia to ze robia z ludzi balona a teraz maja ich jeszcze glebiej w dupie wprowadzajac limity.
Ale ja na nich juz polozylem laske i poki nie bede mial wyboru poty TPSA na mnie nie zarobi zlotowki, nawet jak bede mial gdzie indziej doplacac .... no chyba ze pozostali operatorzy tez pozamieniaja sie na lby i beda sie wzorowac na "najlepszej firmie telekomunikacyjnej w europie"

Ale mnie ponosi ... czekam tylko jak wylacza mi telefon i bede sie sadzil ... a co ;P
Po amerykansku ... odrazu o odebranie koncesji TPSA ;-)

+Quote Post
tranx-san
post 16:45, 30 08 2004
Post #28

Major
Ikona Grupy

Czytac to!!!

kk tepsa sie wypowiedziala...

a teraz tekst ktory mnie rozwalil kompletnie...

Z badań ruchu wynika, że limity te nie przeszkodzą internautom w swobodnym korzystaniu z zasobów sieci, zapobiegną natomiast sprzecznemu z regulaminem neostrady tp tworzeniu "lokalnych sieci" (do takich rozwiazań dedykowana jest usługa dostęp do Internetu DSL, oparta na tej samej technologii).

Natomiast tego nie kumam

Dotychczasowi użytkownicy neostrady tp, którzy nie zdecydują się na skorzystanie z nowych opcji, będą mogli korzystać z usługi na wcześniejszych zasadach.

czyli co.. jezeli mam neo ii nie bede chcial miec szybszego tylko wolniejsze (512-640) to nie bede mial limitow ? bez sensu

Juz wiemy wszystko... limit 15 GB co to k#!@a jest ? na tydzien mi starczy oO a pozniej bede musial co.. omfg co za syf!!!!

Panowie bierzemy widly, kosy, noze, kije i jedziemy do wawy pod centrale tepsy zastrajkowac laugh.gif

+Quote Post
AdI-O
post 17:04, 30 08 2004
Post #29

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1724

CYTAT
Juz wiemy wszystko... limit 15 GB co to k#!@a jest ? na tydzien mi starczy oO a pozniej bede musial co.. omfg co za syf!!!!

To co ty qrwa robisz?? Jesteś głównym dostawcą oprogramowania na stadion
10- lecia że potrzebujesz więcej niż 15 GB??
W zime mógłbyś ogrzewać sie samym ciepłem komputera ohmy.gif

15 GB to świat i ludzie. 15 GB=22 płyty blink.gif

CYTAT
Natomiast tego nie kumam

Dotychczasowi użytkownicy neostrady tp, którzy nie zdecydują się na skorzystanie z nowych opcji, będą mogli korzystać z usługi na wcześniejszych zasadach.

czyli co.. jezeli mam neo ii nie bede chcial miec szybszego tylko wolniejsze (512-640) to nie bede mial limitow ? bez sensu

Tylko ty chciałbyś mieć lepiej. TP'sa robi coś za coś. Więcej limitu=mniejszy transfer, większy transfer=mniejszy limit.Nigdy nie można mieć wszystkiego naraz... sleep.gif Dobrym wyjściem jest skorzystanie z usług kablówki, gdzie albo nie ma limitów(Aster>>all smile.gif ), albo są bardzo wysokie(Chello-jeśli sie nie myle 20 GB). A ceny albo porównywalne albo niższe w zależności od transferu.
Ogranicznikiem jest miejsce zamieszkania...

+Quote Post
tranx-san
post 18:32, 30 08 2004
Post #30

Major
Ikona Grupy

co ja qrwa robie ze by mi limit 15 giga nie starczyl ? oO lol ?
i nie wcale nie jestem glownym dostawca oprogramowania na rynku, wbrew pozorom nie ciagne jakichs zdupy gier czy softu, ciagne glownie filmy ktore po obejrzeniu laduja w koszu

mowisz 15 giga limit to duzo.. dodam ze dzisiaj moje polaczenie chodzi 22h z czego odebranych danych mam juz 3 giga... dodam ze sciagalem w nocy(rano) tylko przez 8h jakies seriale ok (1.7 giga) + fragmovie snype.et (300 mega) ten 1 giga to surfowanie po necie, granie w wolfa i reszta badziewia nie wiem co...

jak widzisz troche to by bylo malo i nie tylko dla mnie, ale dla wiekszosci uzytkownikow neostrady, nie trzeba byc namietnym zasysaczem... 15 giga to gowno a nie duzo

co do stwierdzenia ze tepsa robi cos za cos... gowno robi.. po c@#! mi 1mbit lacze jak i tak pingi lepsze nie beda (no moze troche) a jak bede mial limit 15 giga i transfer ok 100+ kilo/sek to go zjem chyba w 10 dni...

tepsa nie daje cos za cos... tepsa dba tylko o wlasna dupe, za duzo ludzi podlaczyli teraz musza dowalic limity zeby ludzie sie jakos opamietali i nie zapychali lacz..
a moje stwierdzenie (ktore cytujesz na koncu) bylo troche ironiczne.. bo niby czemu ci starsi uzytkownicy co maja neo wczesniej maja miec lepiej od tych uzytkownikow ktorzy dopiero teraz zakladaja neostrade...??

a topic ten stricte dotyczy neostrady a nie zdupy kablowek..

+Quote Post
snow131
post 20:02, 30 08 2004
Post #31

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 931

Takie ściąganie to imo głupota... ale to moje zdanie i ja jestem zadowolony że w mojej opcji mam 10 GB:D 5 to trochę mało... a na nowy rok na pewno wejdzie jakas promocja... może powiększą jeszcze limit?albo utrzymają to co rzekomo jest w promocji:D

+Quote Post
Mengele
post 0:13, 31 08 2004
Post #32

Gefreiter
Ikona Grupy

CYTAT
To co ty qrwa robisz?? Jesteś głównym dostawcą oprogramowania na stadion
10- lecia że potrzebujesz więcej niż 15 GB??
W zime mógłbyś ogrzewać sie samym ciepłem komputera 

15 GB to świat i ludzie. 15 GB=22 płyty

Mowilem cos o solidarnosci ?? biggrin.gif Mamy doskonaly przyklad.

Co do kwestii nie wprowadzania limitow dla starych uzytkownikow, to jest to prosty zabieg majacy zatrzymac masowy odplyw klientow. Jak juz sie z tym oswoimy ze limity sa, wprowadza to na cala neo. Zrezygnuje o wiele mniej ludzi niz by zrezygnowalo na samym poczatku smile.gif ( do tego mimo wszystko dojda nowi klienci i TPSA nie bedzie miala tak w plecy).

+Quote Post
Mengele
post 11:34, 1 09 2004
Post #33

Gefreiter
Ikona Grupy

Po rozmowie z BOK TPSA wszystko jak dla mnie jest jasne:

- starzy uzytkownicy neostrady 320/640 moga pozostac przy danej usludze ( nie musze zmieniac na szybsza/ wolniejsza limitowana neo). Na czas nieokreslony/okreslony.

- mozna nadal podpisywac umowy na czas okreslony na starych warunkach.
Nalezy 30 dni pzred koncem umowy zglosic sie do telepunktu i podpisac aneks.( jak ktos pzrespi okres 30 dni tez moze ale za jeden miesiac zaplaci 50zl wiecej)

Wiec w sumie limit dotknie tylko nowych uzytkownikow neo+...starzy na jakis czas sa bezpieczni.
Na jak dlugo? Zobaczymy.

pozdrawiam

+Quote Post
falubaz
post 12:56, 1 09 2004
Post #34

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

ufff cisnienie zeszlo troche ;].

ale imo i tak mb-owe polaczenie po 1 stycznia to dla mnie jest nielogiczne.

5 gb limitu na 1024kbs. hmmm :C

+Quote Post
Swiety
post 18:22, 1 09 2004
Post #35

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

CYTAT (evil_lord @ 12:51, 29 08 2004)
im0 80% sieci jest właśnie z tpsa....więc netia także.ale im0 netia nie bierze jakiś limitów..tak samo dialog....coś w tym jest... a jeśli chodzi o oferty netii...link... wink.gif

Chyba niektórym trzeba wytłumaczyć na czym polega internet.

Trochę historii:
Internet to był pomysł armi w USA. Ministerstwo obrony USA założyl sieć łączącą główne miasta w USA przy czym sieć została zrobiona tak że jeśli padnie połączenie Nowy York - Los Angeles przez Denver (bo ruskie zrzuciły na Denver bombe atomową) to cały ruch pójdzie np przez Houston.
Takiego schematu trzymają się obecnie prawie wszyscy więki operatorzy ale są wyjątki (np nasz NASK biggrin.gif )

Wracając do tematu - początkowo internet był na potrzeby wojskowych, póżniej dołączyły duże ośrodki naukowe, uniwersytety, ostatecznie internet się skomercjalizował i dołączyło mase większych i mniejszych komercyjnych operatorów i providerów. Każda z tych instytucji dysponuje własną dużą siecią oplatającą wiele miejscowości, które to sieci są znowu ze sobą połączone przez odpowiednie węzły.

Ale nadal wojsko w USA odgrywa duża role jesli chodzi o internet i większość potęznych routerów, punktów styku sieci jest przez nie zarządzane i gdyby to odłączyć to by były problemy (w USA a właściwie na całym świecie bo jakby niepatrzeć to USA odgrywa głowną rolę jeśli chodzi o internet).

Operatorzy internetu - posiadają łącza o dużej przepustowości łączące różne ośrodki (miasta). Są to bardzo szerokie łącza światłowodowe obsługiwane przez potężny sprzęt sieciowy.

Np provider X ma łącza z Warszawy do Łodzi - powiedzmy 1 Gbit. Z Łodzi do Poznania też ma 1 Gbit. Znowu z Poznania do Warszawy ma 2 gbit. To samo może dotyczyć innych miast - tworzy się w ten sposób wielka pajęczyna - sieć oplatająca całe kraje a nawet kontynenty.

W Polsce największymi operatorami są m/n
POL34 - początkowo sieć akademicka obecnie częściowo komercyjna.
TPSA, Dialog, Netia - wiadomo, NASK - dodatkowo zarządza domenami .pl
Oprócz tego wielu mniejszych operatorów jak np multimedia.pl
TelEnergo - sieć energetyki. Również PKP ma swoją sieć.
Większe firmy też mają swoje duże sieci, chociaż z reguły są wyłącznie na użytek danych firm (Intranety) np sieć bankowa.

Z reguły w krajach głowną rolę odgrywają narodowe Telecomy np w Polsce TPSA w Niemczech Deutsche Telecom itd. W USA jest np America Online. Oprócz tego są też operatorzy ruchu miezypaństwowego czy miedzykontynentalnego np szwedzka Telia przez łącza której idzie sporo ruchu Europa-USA.

W większych miastach są sieci miejskie tworzone przez wiele instytucji, ale z reguły zarządzane przez ośrdoki akademickie w danym mieście np Lodman w Łodzi.

Providerzy jak sama nazwa wskazuje dostarczają siec indywidualnym użytkownikom. NP wspomiana firma X w wielu miastach Polski połączonych własną siecią zestawia punkty dostępowe, które obłsugują setki czy tysiące indywidulanych użytkowników. Oczywiście wykorzystuje w tym celu swą rozbudowaną sieć - dzięki czemu np setki osób z Poznania podłączonych do providera X mogą grać na serwerze w Warszawie biggrin.gif

No dobrze a co gdy my jesteśmy podłączeni do operatora X a serwer stoi w firmie która korzysta z usług operatora Y ?

Większość operatorów zestawia ze sobą tzw punkty międzyoperatorskie - poprostu wymieniają się ruchem. Oczywiście to jest korzystne i dla samych providerów i dla użytkowników bo powiększa się dzieki temu zakres sieci. Np w Warszawie jest WIX - jest do niego podłączonych kilkadziesiąt różnych operatorów np Netia i ACN.
Popularny (kiedyś) serwer Toadie korzystał z łącz Netii i dlatego użytkownicy ACN mogli się cieszyć bardzo niskim pingiem na tym serwie.

Powiedzmy firma A ma łącza 10 Gbit firma B też ma łącza 10 Gbit. stawiają miedzy sobą punkt wymiany np o przepustowości 2 Gbit i dzięki temu użytkownicy podłączeni do A mogą korzystać z zasobów B i na odwrót.
Z reguły w takim przypadku wymiana pomiędzy A i B jest darmowa - firmy dogadują się że nie będą sobie nawzajem płacić.

Ale co w przypadku gdy np mamy małą firmę i dużą firmę ? To z reguły duża firma za wymiane już każe sobie płacić. I tak właśnie jest z naszym kochanym monopolistą TPSA która za wymiane ruchu z innymi polskimi operatorami każe sobie płacić.
Płaci sie albo ze przeszłane Gbity (za ruch) albo za przepustowość zestawionego łącza.

NP pakiety użytkowników Dialogu w dużej części podróżują siecią TPSA ale Dialog ma również dość dobre łącza na zachód dlatego połączenia DIalogu z zachodem idą z pominięciem TPSA.
Oczywiście Dialog i wielu innych operatorów nie musi korzystać z usług TPSA i może wymieniać siebezpośrednio lub poprzez innych providerów ale w końcu większość uzytkowników internetu korzysta z TPSA i dostawcy internetu chcąć niechcać muszą również brać łącza od TPSA.

Oprócz tego istnieje setki czy tysiące mniejszych lokalnych providerów - do dużych operatorów kablówek jak ACN Chello Toya czy ICP poprzez mniejsze kablówki w mniejszych miastach kończąć na jakieś osiedlowej sieci oplatającej kilka bloków która z reguły ciągnie jakiegos DSL-a od TPSA.

Jak widać z powyższego to że TPSA daje limity swoim użytkownikom a Dialog czy Netia nie, chociaż Dialog i Netia korzysta z łącz TPSA to nie ma ze sobą nic wpółnego.
TPSA Dialog czy netia to wielcy hurtownicy, wielcy producenci, wielkie supermarkety.
Produkują ruch (np przy pomocy swoich wielkich sieci łączących tysiące użytkowników) wymieniają się ze sobą tym ruchem (hurtownia) i na końcu sprzedają go odbiorcom indywidulanym (supermarket).
To jest całkowicie inna skala inny poziom. My jesteśmy detalistami - odbiorcami końcowymi i to że jeden ma limit a drugi nie to jeśli chodzi o współpracę pomiędzy operatorami to nie ma żadnego znaczenia.

Mogę zrozumieć decyzję TPSA. W tej chwili w Polsce jest już kilkaset tysięcy użytkowników Neostrady. Pomyślcie sobie co by było gdyby wszyscy zaczęli zasysać 24h/7dni - to potrafi położyć każdą nawet największą sieć.

zadko który provider ma łącza które uciągneły by ruch gdyby włączyli siena maxa naraz wszyscy użytkownicy. Poprostu stawianie takich sieci jest nieopłacalne. Cała filozofia polaga na tym - np firma A ma łącze 100 Mbit. Oferuje tą przepustowość 400 użytkownikom i kązdemu oferuje 1 Mbit. Jak widać 400x1 to jest 400 Mbit, czyli 4 razy więcej niż oferuje. Ale na szczęście rzadko się zdarza że wszyscy naraz korzystają z łącza. Jesli jednak tak się stanie to co wtedy ? łacze przeciążone zaczynają się lagi, packet losty pingi etc.
Czyli provider to taki hurtownik - kupuje dużo i sprzedaje mniejszym.

Dlatego coraz więcej providerów wprowadza limity aby się zabezpieczyć.
I nie tylko chodzi tutaj o wycyckanie biednych klientów. Chodzi tu o zapewnienia optymalnych warunków dla wszystkich a nie tylko dla grupki ssaczy.
Np Chello dzięki limitom w sumie Chello chodzi jako tako, gdyby ich nie było problemy z szybkością netu mieli by wszysyc userzy Chello.

Część z was korzysta z małych sieci np kilku sąsiadów podłaczonych do np Neo+.
I pewnie wiecie jak wk#!@iające jest jak mamy w takiej sieci zawodowego ssacza który ma włączone Kazze 24h/7. Reszcie net chodzi koszmarnie i jesli nei wprowadzi się limitu to poprostu nadal będzie chodził koszmarnie.

Ludzie ponato się przyzwyczaili że w internecie mają wszystko za darmo. Koleś może sobie ściągnąć 1000 pirackich CD i tylko zapłaci za prąd plus stałą opłate za łącze.
Ale to się powoli zmienia. Jeśli nawet nie pod postacią płacenia autorom za ich dzieła to pod postacią limitów na ruch w sieci.

+Quote Post
falubaz
post 20:38, 1 09 2004
Post #36

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

CYTAT
...

Mogę zrozumieć decyzję TPSA. W tej chwili w Polsce jest już kilkaset tysięcy użytkowników Neostrady. Pomyślcie sobie co by było gdyby wszyscy zaczęli zasysać 24h/7dni - to potrafi położyć każdą nawet największą sieć.

...

Z drugiej strony popatrzec na stara UE a na Polske, gdyby nagle statystycznie w Polsce byloby tyle samo lacz DSL co np. w niderlandach(proporcjonalnie of korz) to bym zrozumial, poki co zamiast wprowadzania limitow, TPSA moglaby pomyslec nad rozwinieciem sieci. Bo i co z tego ze jest kilkaset tysiecy userow Neo, jak jest ono w co 50 (?), czy 70 polskim domu.
Tak jak mowie ja bym zrozumial gdyby to wygladalo tak jak na reklamach TPsy, gdzie dziadek wysyla swojej babci maila. A badz co badz w polsce tak u nas nie jest.

A co do histori pierwsza "siec" powstala w 1964 roku, a tak naprawde zapoczatkowal to ruski sputnik, ktorego sie zeschizowali amerykance =)

Pozdro

+Quote Post
Mengele
post 2:29, 6 09 2004
Post #37

Gefreiter
Ikona Grupy

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=108

wpisywac sie...macie neo / nie macie ...da cos / nie da, nie wazne!!!

Wpisywac sie !!!

pozdrawiam

+Quote Post
Zduneq
post 15:34, 6 09 2004
Post #38

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 869

SKU$%^&*^%!!!!!!!!Nie oszczedzili nawet "stalych klientow"!!Mam neo od ponad roku.Na umowie na czas nieokreslony.Place o bodajze 50zl wiekszy abonamet a tu bez rzadnego powiadomienia wrzucili juz mi limicik dry.gif Gadalem z bratem,wczoraj o neo 1024/kbs i stwierdzil ze daja na nia promocyjny limit 15gb a na 640 nie ma limitow dlatego zostanie przy 640.Chyba sie troche wkurzy jak go uswiadomie.Mieszkam pod warszawa i jest 2-3 innch dostarczycieli netu.W 1 z nich net wiecej nie dziala niz dziala albo slimaczy sie jak cholera(wiekszosc blokow jest podpieta), 2 bodajze jest netia.Nie wiem jak z tym.Qumpel ma radiowke u 3 dostarczyciela.Tez syf.Wynika z tego ze najdrozsze na rynku neo+ jest moze nie najlepszym ale najbardziej pewnym internetem mad.gif Z tego co sie orientuje Dialog nie jest taki rewelacyjny bo nie raz grajac na serw. Dialogu w et pingi byly duze,moze to wina serw.?odleglosci(w koncu dialog to bodajze dolny slask)?Choc w to ostatnie watpie bo grajac w et na GER. lub F. serwie pingi byly duzo lepsze.Jezeli chodzi o transfery po wykorzystaniu limitow to nie wierze w to aby transfer spadl do 56kbs lub 32!!! A jednak musze uwierzyc!!nie mam pojecia jak to mozna nazwac, kij im w oko!!! dowiedzialem sie przed chwila ze skasowano 640 i 320!!Abonament pewnie place ten sam ale transfer na 512 sk#!@iele obnizyli mad.gif Jednak nie.Ten link powinien zaspokoic kazdy glod.Jest wszystko co potrzeba wacko.gif

+Quote Post
Mengele
post 9:26, 7 09 2004
Post #39

Gefreiter
Ikona Grupy

Nie mieli prawa sami z siebie wrzucic Ci limit . Wymaga tego podpisanie aneksu do umowy ( czyli po prostu zmiany warunkow umowy ). Musza tego dokonac obie strony. Jedyne co moga zrobic bez konsultacji z klientem to zmieniac ceny.

Interweniuj.

pozdrawiam

P.S. Btw skad wiesz ze masz limit ? oO

+Quote Post
Zduneq
post 11:38, 7 09 2004
Post #40

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 869

Ano czytalem sobie ten topic i sie zainteresowalem czy aby u mnie nie ma tego swinstwa.Postanowilem wejsc na www.neostrada.pl i zobaczyc.I co widze?Nic nie ma.Wziolem odswiezylem i co widze do dzisaj?LICZNIK sciagnietych danych.Ale cos zepsuty bo ciagle stoi na 300,40 mb laugh.gif biggrin.gif Zobczymy co bedzie dalej.Moj braciak tez ma 640 i tez pokazal mu sie licznik.NA razie to mi ten pakiet wali bo moj komp jest nie sprawny wiec pakiety mopga mi przechodzic na kolejne miesiace cool.gif , ale lepiej zeby ich nie bylo to bedzie tragedia.5gb w tydzien moze dwa a potem to??Bedzie mi sie bardziej oplacalo podlaczyc modem 56 ph34r.gif

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi