![]() ![]() |
14:04, 19 09 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 1 Dołączył: 19-09-2004 Nr użytkownika: 2839 |
Czesc,
Mam problem z ET gram juz od miesiaca i jeszcze nigdy nie udalo mi sie przejsc calej kampani np 6 map bo zawsze (z rózną czestotliwością: co plansze a nawet co 2 minuty) ET mie sie zacina. Jakby tego było malo bardzo czesto ni z tego ni z owego nastepuje reset mojego kompa (co nigdy wczesniej sie nie zdazalo). Bardzo czesto samoczyny reset ma równiez miejsce gdy wychodze z gry, pojawia sie ploansza z twrorcami i oczywiscie resecik Mam Windowska XP ( moze to ma znaczenie) MOze ktos jest w stanie mi pomoc. Dzieki Pozdrawiam |
|
|
|
16:08, 19 09 2004
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Tak pomożemy ci - przeczytaj FAQ zanim coś napiszesz na forum.
|
|
|
|
17:38, 25 11 2004
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 3 Dołączył: 25-11-2004 Skąd: Sieradz Nr użytkownika: 3295 |
yyyyy.....ok a gdzie jest faq. Mam ten sam problem tylko nie wiem na ktora strone wejsc. Prosze o pomoc
|
|
|
|
20:05, 25 11 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 352 Dołączył: 16-04-2004 Skąd: Telefonia Dialog Nr użytkownika: 1724 |
http://board.enemyterritory.pl/index.php?showtopic=933
Jak nie możecie zauważyć tego topicu to czas wybrać sie do specjalisty po szkiełka :{) |
|
|
|
5:01, 27 11 2004
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
imo mialem kiedys podobny problem ze starym kompem...
po sprawdzeniu calej konfiguracji doszedlem do wsniosku ze byla to wina zbyt podkreconego procesora i karty graficznej... sprawdz tez ram, na sprzecie kolegi na ktorym byla wadliwa pamiec ram, komputer resetowal sie/ zawieszal przy probie odpalenia jakiejkolwiek aplikacji moze to jest tez wina karty graficznej (po zmianie na lepsza karte graf uswiadczylem czestych zwiech + restartow poniewaz zasilacz nie wyrabial z napieciem - nowa karta bardziej zaawansowany uklad wymagal poprostu wiekszej dawki energi) monitoruyj stale temperature procesora i napiecia gdy grasz w gry w tym et. Producent twojej plyty glownej napewno ma jakies oprogramowanie umozliwiajace monitorowanie wlasnie tych danych. Ja np mam plyte msi i uzywam PC Health Status - pokazuje wsio od temp przy procku po napiecia dawane na graf. Poczytaj rowniez faq, nawet jak problem wyeliminujesz... wiedzy czysto teoretycznej nigdy za malo btw Adi co ty tak jedziesz tych ludzi... nawet swiety tak nie pojechal tego biednego ludzia :< |
|
|
|
18:28, 27 11 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 85 Dołączył: 24-02-2004 Nr użytkownika: 1333 |
Po pierwsze przeinstaluj et , jak nie pomoże to windowsa . jak dalej nic to posprawdzaj tak jak tranx sugeruje poszczególne elementy swojego kompa. Pamięci np mem testem , grafe itp . jak to nie pomoze przyjrzyj się swojej płycie głównej czy czasem kondensatory na niej nie są napuchnięte , szczególnie częste jest to w przypadku starych płyt , bardzo często spotykam się z takim problemem. musisz wtedy znaleźć jakiegoś szpecucha który ci te kondensatory przelutuje , nie kosztuje to dużo . U mnie w firmie za taką usługę bierze się 30 zł. A jest to dosyć częsta przyczyna wieszania się resetowania kompa . Nie twierdze że tak jest u ciebie ale warto sprawdzić
|
|
|
|
12:39, 15 12 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 87 Dołączył: 10-12-2004 Skąd: aktualnie londynowo... na stale wawa... a rodziłem się w scyzorykolandii Nr użytkownika: 3382 |
Sam mam problem ze zwisami systemu podczas gry. Niestety. Jest to bardzo wk#!@iajace, kiedy w środku bitwy, lub co gorsza pod sam koniec wszystko "zamarza"... i pomaga tylko twardy reset. Próbuje rozwiązać ten problem. Mam w miarę czysty i świeży system (win xp prof) - obowiązkowa reinstalka co jakiś czas i stała kontrola oprogramowaniem do czyszczenia systemu i rejestru.
Zwisy na W:ET sa co najmniej dziwne, bo na sprzęcie Athlon 2400 +, 2 x 512 MB RAM, FX 5200 128 MB powinno to raczej działać bez problemowo. Tym bardziej dziwne, bo np. grając w Doom'a 3 przez całą gierę nie uświadczyłem ani jednego zwisu systemu, a przyznać trzeba, że ma on "nieco" większe wymagania jeżeli chodzi o konfigurację i sprzęt. A co do kwestii "puchnięcia kondensatorów", to pierwszy raz słyszę o czymś takim ;) Fak nie jestem "szpecem" ale lekko mnie to rozbawiło. A "szpece" nudząc się pewnie często przelutowują sobie kondensatory, bo im puchną ;) Hehe Grając powiedzmy w obie gry przy średnich ustawieniach jeżeli chodzi o grafikę jedna (np. Doom 3) chodzi dobrze i nie powoduje problemów, mimo, że jest technologicznie (engine) dużo bardziej zaawansowana, a druga na dość już wysłużonym enginie (Q2) wiesza się... to raczej nie podejrzewałbym sprzętu i "spuchniętych" kondensatorów. I rady typu przeinstaluj windowsa, przeinstaluj Wolfa, to rady z dupy i to żadne rady. To tak jak np. jeżeli nagle przestał Ci się uruchamiać notatnik, informatyk poradzi "Zrestartuj komputer, a jak nie pomoże to zrób reinstalację windowsa". Zamiast dociec przyczyny problemu i znaleźć prawdziwe rozwiązanie proponuje coś takiego. Ech... A co do przyczyny zwisów, to zauważyłem (słuchając rady kogoś, przepraszam nie pamiętam kto to był), że zbyt duża liczba plików .pk3 w etmain może to wywoływać. Trzeba zatem co jakiś czas czyścić ten katalog ze zbędnych śmieci. W tym miejscu może ktoś dokładnie wie jakie pliki .pk3 sa niezbędne. Tak wie, sprawdzę sobie sam, ale może ktoś wie dokładnie, zaoszczędzi mi w tym miejscu czas. Zauważyłem też jeszcze jedno... w ustawieniach samej karty graficznej w windowsie ustawiam na "high performance", a w samym konfigu W:ET także rezygnuje z niepotrzebnych wodotrysków graficznych (pogoda, niebo, słońce, cienie, ślady po pociskach, krew, wybuchy), przy tak żywej akcji i tak się nie ma czasu zachwycać tym wszystkim. No a z drugiej jednak strony nie ma jednak czym ;) No i odpowiednie powiększam w konfiguracji gry ustawienia dot. pamięci. Pewną poprawę zauważyłem, jednak np. wczoraj znów był zwis... czyli czeka mnie znów czyszczenie etmain. Myślę zatem, że jest to błąd programowy... jakiś konflikt z systemem. Choć grzanie się grafiki i ewentualnie za słaby zasilacz także może mieć tu znaczenie. To muszę jeszcze sprawdzić. A może macie jeszcze jakieś swoje doświadczenia i propozycje rozwiązania tego problemu. egzystor |
|
|
|
23:35, 15 12 2004
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Przeczytasz FAQ - będziesz wiedział
PS. Dam ci wskazówkę - ET to gra sieciowa, grasz na serwerze a system wykorzystuje łącze. Natomiast Doom to raczej single-player. Imo tu szukaj problemu. |
|
|
|
1:06, 16 12 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 87 Dołączył: 10-12-2004 Skąd: aktualnie londynowo... na stale wawa... a rodziłem się w scyzorykolandii Nr użytkownika: 3382 |
Święty :)
Dzieki za wskazówkę. Przeglądałem faq, ale przyznam bez bicia i tortur, że nie studiowałem go szczegółowo, a raczej na wyrywki, czyli to co mnie w danej chwili najbardziej frapowało (fragowało? ;). Teraz na spokojnie w jakimś autobusie w drodze do, lub z roboty poczytam go sobie. Wiem, że napisanie go kosztowało Cię sporo pracy i pokłonię Ci sie za to, bo to kawał dobrej roboty. No i mam nadzieję, że znajdę rozwiązanie, a jesli okaże się że jestem tak tępy, że nie wyeliminuję problemu - dam znać ;) Pozdrawiam egzystor |
|
|
|
2:35, 16 12 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 50 Dołączył: 3-09-2004 Skąd: Hindenburg Nr użytkownika: 2722 |
Cześć.
Ja miałem podobne zwisy: mniej więcej 95% padów odbywało się po 1:30 min. od momentu wejścia do gry (łączenie z serwerem ok) zadziwiająco dokładnie Więc tu coś było na rzeczy. Metodą prób i błędów (reinstalacja sterowników karty sieciowej, pożniej całego ET od nowa bez żadnych pozostałości) wykonaniu kilku przysiadów, skłonów, klaśnięć uszami i wypowiedzeniu kilku tajemnych zaklęć (czyli q-rwa, ja 3.1415-erdole) udało się wreszcie pograć do samego rana Może to Ci coś pomoże... Pozdrawiam. Frag'em All! |
|
|
|
22:41, 17 12 2004
|
|
|
Popatrzcie na Stormbringera - Koleś zamiast zaraz lecieć na forum z lamentem "Ratunku wiesza mi się ET" sam próbował najpierw rozwiązać swój problem (tropić), czytał odpowiednie topiki, wyciągał wnioski.
A nie tak jak wielu lamerów, którzy bezradnie rozkładają ręce i liczą że ktoś za nich wszystko zrobi. My i to forum jesteśmy po to żeby wam ułatwić, naprowadzić was na rozwiązanie a nie po to żeby za was odwalić całą robotę. |
|
|
|
16:00, 24 12 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 74 Dołączył: 27-11-2004 Nr użytkownika: 3303 |
Też miałem problem ze zwisami...Najgorsze co może być (czasami chciałem rozwalić kompa:])
I wkońcu trafiłem na te forum. Poczytałem trochę i zaczołem robić wszystko tak jak było w FAQ napsane. Czyli: reinstal ET, sterowniki, lepsze chłodzenie kompa, format c:... Ale o nic nie dało, więc został tylko BIOS albo uszkodzony komp(to było raczej niemożliwe, bo komp był nowy). Przyznam, że na BIOSIE to ja się za bardzo nie znam, ale w jakiejś gazecie o kopach był temat o optymalizacji BIOSu. Pozmieniałem kilka opcji(nie tylko do grafy) i jak na razie wszystko działa:) Aha przy okazji zauważyłem, że częsta przyczyną błędów typu "Wystąpił problem z aplikacją i zostanie ona zamknięta" (czy jakoś tak) jest to, że nie instalujemy gry tylko odpalamy ją po np. przekopiowaniu z płytki lub innego dysku. |
|
|
|
18:37, 24 12 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 20 Dołączył: 28-01-2004 Skąd: Będzin Nr użytkownika: 1170 |
U mnie kiedyś system zawieszał się z powodu niewłaściwego współgrania pb z detonatotrami, równiez po kilku chwilach komp wydawał z siebie charakterystyczne "PIIIII" i system sie restartował... Nowe detonatory rozwiązywały problem.
|
|
|
|
22:23, 11 04 2005
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 3 Dołączył: 25-11-2004 Skąd: Sieradz Nr użytkownika: 3295 |
Mysle ze jeszcze jednym czynnikiem moze byc zasmiecenie systemu tzn. najlepiej sobie sciagnac program czyszczacy rejestr np Easycleaner i program ktory uwalnia naszego pc od spywerow np Spy bot-search and destroy. Pousuwac zbedne programy, wyczyscic dyski z niepotrzebnych plikow oraz sicagnac najnowsze seterowniki do karty graficznej, plyty glownej a nawet do karty dzwiekowej. Potem nalezy zrobic calkowitego scana systemu oraz scan dsika. Na koniec najlepiej zdefragmentowac wszytskie partycje. Pozatym mozna jeszcze scaignac najswiezszego directX'a. Jesli to nie pomoze to nowy system, a jesli nawet nowy system nie pomoze to znaczy ze cos z hardwerem jest nie tak
|
|
|
|
21:22, 12 04 2005
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 98 Dołączył: 28-06-2004 Nr użytkownika: 2179 |
Najczęstszą przyczyną zwiech, restartu systemu jest sprzęt. Na przykład grzejące się ramy słaby zasilacz, zbyt mocno podkręcona karta lub procek, konflikt sprzętowy (w winXP niemożliwy) lub też zwykły kurz na płycie głównej powodujący mikro zwarcia. Powodem mogą być też skoki napięcia w blokach czasami tak bywa
|
|
|
|
15:11, 13 04 2005
|
|
|
No dobra, jak wiecie miałem ten sam problem, ale zniknął. nie powiem, że go usunąłem, bo niemam jednoznaczenj pewności co do przyczyny problemu. Co jednak zrobiłem, że ów problem znikął?
Otóz, tak: - przeinstalowałem stery do grafiki na stery omegi do nvidii (poprawiło się i zwiechy prawie zniknęły, choć raz czy dwa przytrafiło się nieszczęscie - zmieniłem zasilacz, bo stary badziew, który miałem przepalił się, - przeinstalowałem system (z konieczności - zupełny upadek stabilności) i oczywiście na czysto wrzuciłem juz tylko i wyłacznie stery omegi, Od tamtej pory nie miałem żadnej zwieszki w et. Co więc było przyczyną? Hmmmm... albo niewydolny zasilacz, albo sterowniki do grafiki, albo jakieś śmieci i ustawienia w samym windowsie. Stawiłabym na konflikt grafiki, bo dziwne byłoby, gdyby tylu użytkowników miało niewydolne zasilacze, które powodują zwiechy tylko w ET, a co do śmieci w systemie, to wszystko jest możliwe. |
|
|
|
14:20, 21 04 2005
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 98 Dołączył: 28-06-2004 Nr użytkownika: 2179 |
No i tu musze ci powiedzić z czystym sumieniem ze 60% ludzi posiadających komputery ma zasilaczopodobne produkty które dostają razem z obudową. Niestety firma Codagon, Megabajt czy inne produkujące zasilki za 60 zeta to nie jest dobry wybór. A należy wiedzieć ze do poprawnej pracy komp wymaga stabilnego napięcia na odpowiednim poziomie.Niestety zasilacz za 60 zeta nam tego nie zapewni. |
||
|
|
|||
15:30, 21 04 2005
|
|
|
Heh, no zgadzam się z Tobą Dante#, że te marki zasilaczy, które wymieniłeś to pożalsieboże sprzęt i ciężkto to nazwać zasiłkami, ale kwesta jest taka, dlaczego owa "niewydolność zasilaczy" miałaby się ujawniać jedynie podczas gry w ET? Hmmmm... i to własnie mnie zastanawiało, i stąd także mój wniosek, że to raczej nie zasilacz jest przyczyna zwiechów systemu.
|
|
|
|
15:50, 21 04 2005
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 348 Dołączył: 7-11-2003 Skąd: Szczecin Nr użytkownika: 687 |
ja ciagle mam problemy ze zwisami ET, resetami kompa etc.jest to spowodowane jedna mala aczkolwiek bardzo istotna rzecza... TEMPERATURA .. doszedlem do tego metoda prob i bledow lacznie z kreceniem karty tudziez obnizaniem jej zegarow, montarzem dodatkowego wiatraka, otwarciem obudowy i wyczyscilem w koncu kompa z tych zlogow kurzu
|
|
|
|
21:12, 8 05 2005
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 2 Dołączył: 5-05-2005 Nr użytkownika: 4223 |
Nie jestem pewien na 100% ale u mnie to chyba wina et pro. Jak gram normalnie to rzadko sie zdarzaja zwiechy natomiast na et pro po 15-20 minutach gry.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |