IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

7 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> SERVER ET - poradnik, Jak konfigurować i zarządzać serwerem ET
evil_lord
post 13:08, 5 02 2004
Post #21

Major
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 952

Sprawa wygląda tak: jestem w sprawie servów po prostu noobem. dry.gif Nie wiem jak zrobić np. aby et.pro , lub zmiana mapek. Chodzi mi o link, lub pełną konfigurację servera. Czytałem wcześniejsze opisy, lecz nie znalazłem zadawalającej mnie odpowiedzi...czytałem także rcon na et.pl. dry.gif
P.S Chodzi mi o taką "konfigurację" aby przekazać ją informatykowi, może byc bez zbędnych opisów.
Z góry dzięki, nie bluzgać bo nie po to tu pisałem....z góry dzięki i sorry za zawracanie głowy sad.gif
v43 !
Go to the top of the page

+Quote Post
dNkN!
post 8:38, 12 02 2004
Post #22

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 200

ad.1) żeby odpalić etpro trzeba:
- ściągnąc paczkę etpro i rozpakować ją do katalogu , w którym archiwum paczki, tudzież cały folder ETPRO będzie obok ETMAIN i odpalić et z następującym parametrem
-- pod windows: otwórz skrót do et, wybierz jego właściwości i w wierszu poleceń do ET.EXE dopisz +SET FS_GAME ETPRO
-- pod linux: w konsoli / wierszu poleceń / tagu do ET dopisz +SET FS_GAME ETPRO

ad.2) najłatwiejszym sposobem konfiguracji serwera jest użycie tego programu 4 newbie and lenie... domyślam się, że www.google.pl potrafi stworzyć problemy i doprowadzić do ciemnej uliczyki dlatego wrzuciłem go do siebie na serwer -> kliknuj tu żeby zassać program
- cfg utworzone przez ten program należy przegrać do .../twoje_ete/etmain/ i do skrótu / wiersza poleceń dopisać 'exec server.cfg'

+Quote Post
JacA
post 23:17, 16 02 2004
Post #23

Schutze

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1299

Jestem nowy Forum tak wiec Witam Wszystkich biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Ja mam nastepujace pytanie:

Server mam uruchomiony na win2003server i Host Wolfa odpalam tak :
"C:\Program Files\Wolfenstein - Enemy TerritoryLAN\ET.exe" +set dedicated 1 +exec server.cfg +set net_port 27961 +set fs_game etpro - czyli od razu mam konsole. Zaznaczam , ze inaczej nie moge odpalic wolfa (brak sterownikow do karty graficznej).

Jak odpalic wybrana campanie (nie mape) za poziomu konsoli ??? Szukam, szukam i nic....naprawde nie moglem znalezc.
Czy sa jakies wogole komendy ???

+Quote Post
dNkN!
post 10:37, 18 02 2004
Post #24

Jak odpalic wybrana campanie (nie mape) za poziomu konsoli ??? Szukam, szukam i nic....naprawde nie moglem znalezc.
Czy sa jakies wogole komendy ???

pomijam fakt, że musisz mieć ustawione gametype 4 (kampania) - kampanie możesz w każdej chwili zmieniać wybierając pierwszą mape każdej kampanii. przydkład: (wpisz to na poziomie konsoli)

map radar

w ten sposób odpalisz / włączysz kampanie (radar -> railgun -> fuel dump). jeżeli chciałbyś kampanie north africa musiałbyś napisać 'map oasis'. jednak to nie jest dobry sposób bo przy większej ilości kampanii na serwerze, które będą miały identyczne mapy startowe mogą pojawiać się problemy, które watchdog nie zawsze rozwiąże i serek będzie padać lub po prostu nie będziesz miał dostępu do części kampani. znajdź w katalogu etmain plik 'campaigncycle.cfg', wrzuć go na jaki kolwiek edytor i zmodyfikuj według własnych potrzeb. przydkład:

CODE
set d1 "campaign cmpgn_northafrica; set nextcampaign vstr d2"
set d2 "campaign cmpgn_centraleurope; set nextcampaign vstr d1"

// server doesn't recognise the campaign command when the gamecode isn't running yet.
set d_initial "set g_gametype 4; map oasis; set nextcampaign vstr d2"
vstr d_initial

tak wygląda domyślna treść tego pliku. możesz z nią robić prawie wszystko. dlatego prawie wszystko, że nie możesz usunąć / zmienić nazwy instrukcji 'nextcampaign' - poza tym wszystko dozwolone.

załóżmy, że ściągnąłeś z netu / napisałeś sobie kilka kampanii i chciałbyś zrobić ich rotacje. Kampanie, które sobie zrobiłeś nazwałeś:
- cmpgn_jaca6map
- cmpgn_jaca8map
- cmpgn_jaca4mapy
- cmpgn_jacacustomy
...teraz, żeby wszystko było ok musisz je wklepać wplik, który powinien wyglądać, np. tak:

CODE
set d1 "campaign cmpgn_jaca4mapy; set nextcampaign vstr d2"
set d2 "campaign cmpgn_jaca8map; set nextcampaign vstr d3"
set d3 "campaign cmpgn_jacacustomy; set nextcampaign vstr d4"
set d4 "campaign cmpgn_jaca6map; set nextcampaign vstr d1"

to jednak nie wszystko. bo pozostało jeszcze inicjowanie kampani obowiązujące np przy restarcie serwera. jako pierwszą kampanie umieściłem 'cmpgn_jaca4mapy', której (czysto teoretycznie) pierwszą mapą jest '2hide'. żeby serwer zawsze inicjował tą kampanie jako pierwszą musisz edytować ostatnie linijki tego pliku, które powinny wyglądać, tak:

CODE
// server doesn't recognise the campaign command when the gamecode isn't running yet.
set d_initial "set g_gametype 4; map 2hide; set nextcampaign vstr d2"
vstr d_initial

to chyba tyle. jeżeli ściągnąłeś jakieś kampanie z netu, bardzo ci się podobają a nie wiesz jak je wrzucić do rotacji to otwórz plik kampani albo mapy, w której zawarta jest kampania dowolnym archiwizatorem obsługującym zip. w katalogu 'scripts' każdej paczki .pk3 będziesz miał zawarte najistotniejsze informacje, a w tym przypadku unikatowe nazwy kampani (shortname)

powodzenia

+Quote Post
JacA
post 23:16, 26 02 2004
Post #25

Schutze

Nr użytkownika: 1299

A jednak jest cos nie tak. Jak konczy sie campania, to jest blad ze niemoze znalezc np cmpgn_allmaps6
wejsc na serwer mozna ale sa lagi i po jakims czasie jest ok.
Nie wiem co sie dzieje

+Quote Post
DeViX
post 23:19, 28 02 2004
Post #26

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 873

Jak zainstalować na serwerze PB? Proszę o szczególowy dokładny opis! - serwer 150.254.171.165:27963
Z góry dziękuje!
PS. W ramach akcji anty cheats smile.gif

+Quote Post
maclin
post 0:06, 29 02 2004
Post #27

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 717

Ja mam takie pytanko. Na serwie przy wejsciu pisze ze za 10 sekund kick for inactivity no i faktycznie kopie za 10 sekund jak się nie ruszam. Wylaczylem g_inactivity czy jakos tak ale nadal się pojawia. Co z tym fantem zrobić?

I jeszcze jedno, jak wstawiam nowe hasło na serw, to działa i nowe i stare. Domyślam się ze trzeba zrobić restart serwa zeby chodzilo tylko nowe. Jaka jest na to bezpieczna komenda (sorry moze nie czytalem wyzej)

+Quote Post
DeViX
post 1:36, 29 02 2004
Post #28

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 873

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 9:39, 4 12 2003)
QUOTE ([AS]U.F.O. @ 21:32, 22 11 2003)
Jak zmienic server na polski tak by sie w ASE pokazywal ze server jest polski?? (server nie znajduje sie w pol)

A dla czego ? Chyba pomysł pokazywania serwera znajdującego się w Kambodży jako polski jest ... idiotyczny. O fladze to raczej decyduje skaner ACE.

IP = kraj

+Quote Post
maclin
post 10:13, 3 03 2004
Post #29

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 717

Pierwszy problem zniknął, ale nadal na serv mozna wchodzić na hasło, ktore było poprzednio. CO ZROBIC, ZEBY NA SERWIE DZIAŁAŁO TYLKO JEDNO, AKTUALNE HASŁO?!?! Na nasz serw wchodzą sobie gracze, ktorym dalismy hasło tydzien wczesniej a haslo bylo zmieniane trzy razy od tamtego czasu. CZy moze zeby działało to najnowsze trzeba zrestartować server. Jakąś komendą czy pisząc do admina?

+Quote Post
esto
post 11:06, 3 03 2004
Post #30

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 889

QUOTE (DeViX @ 22:19, 28 02 2004)
Jak zainstalować na serwerze PB? Proszę o szczególowy dokładny opis! - serwer 150.254.171.165:27963
Z góry dziękuje!
PS. W ramach akcji anty cheats smile.gif

ustaw przy pomocy rcona- sv_punkbuster 1

chyba o to Ci chodzilo... smile.gif a jesli faktycznie chodzi o "instalacje" to Oops!

+Quote Post
dNkN!
post 18:26, 8 03 2004
Post #31

CODE
pomijam fakt, że musisz mieć ustawione gametype 4 (kampania) - kampanie możesz w każdej chwili zmieniać wybierając pierwszą mape każdej kampanii. przydkład: (wpisz to na poziomie konsoli)

map radar

w ten sposób odpalisz / włączysz kampanie (radar -> railgun -> fuel dump). jeżeli chciałbyś kampanie north africa musiałbyś napisać 'map oasis'. jednak to nie jest dobry sposób bo przy większej ilości kampanii na serwerze, które będą miały identyczne mapy startowe mogą pojawiać się problemy, które watchdog nie zawsze rozwiąże i serek będzie padać lub po prostu nie będziesz miał dostępu do części kampani

raz...

Campanie o ktorych pisze to sa podstawowe 6 map, wiec nic sie nie sciaga.

dwa...

porównaj treść tych tekstów...widzisz? powiedziałem, że odp@!@nie/definiowanie startowych kampanii może powodować zwisy, niestabilną pracę serwera lub po prostu brak dostępu do pewnych kampani.

dlaczego tak jest?
dlatego, że podstawowa trzy-mapowa kampania i jest sześcio-mapowa siostra mają identyczną startową mapę, oasis. jeżeli masz na serku więcej kampani, których startową mapą jest właśnie oasis to tym gorzej. rozwiązaniem może być (chociaż nie musi) zmodyfikowanie fragmentu skryptu w ten sposób.

CODE
set d_initial "set g_gametype 4; campaign cmpgn_allmaps6; set nextcampaign vstr d2"
vstr d_initial

tak jak powiedziałem - może ale nie musi, nie sprawdzałem tego więc wypowiadam się czysto teoretycznie. jesteś pewien, że kampania którą masz na myśli nazywa się cmpgn_allmaps6?? bo jeżeli tak i w dalszym ciągu jest problem to pogadaj z blackiem (#cichociemni @ qnet)

+Quote Post
ARES
post 23:19, 22 03 2004
Post #32

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1033

QUOTE (maclin @ 9:13, 3 03 2004)
Pierwszy problem zniknął, ale nadal na serv mozna wchodzić na hasło, ktore było poprzednio. CO ZROBIC, ZEBY NA SERWIE DZIAŁAŁO TYLKO JEDNO, AKTUALNE HASŁO?!?! Na nasz serw wchodzą sobie gracze, ktorym dalismy hasło tydzien wczesniej a haslo bylo zmieniane trzy razy od tamtego czasu. CZy moze zeby działało to najnowsze trzeba zrestartować server. Jakąś komendą czy pisząc do admina?

Maclin, jeśli wasz serwer jest od czasu do czasu restartowany, to musicie zmienić hasło w server.cfg np. jeśli wcześniej mieliście hasło rox ( set g_password "rox") i zmieniłeś hasło będąc na serwerze lub przez oko np. na sux to nie zostanie one na zawsze ( po wyłączeniu konsoli i odpaleniu jej ponownie, hasło spowrotem będzie rox ) mam nadzieje, że rozumiesz wink.gif i się nie myle tongue.gif

+Quote Post
K!Lu
post 17:19, 23 03 2004
Post #33

Schutze

Nr użytkownika: 1411

HELP!!!!!!! jak zrobic no XP reset..... bo jak robia serwer to moi kumple mi ciagle jecza zebym zrobil tak aby XP sie nie kasowalo bo grac nie umia..... (lamy)

+Quote Post
evil_lord
post 16:57, 27 03 2004
Post #34

Major
Ikona Grupy

Otóż tak: jestem adminem wink.gif od niedawna i mam problem z tak zwanym bannerami. Otóż potrafię dodać jeden banner, ale 3 już nie. Moja konfiguracja wygląda tak. Chciałbym się dowiedzieć, jak zrobić aby te bannery zmieniały się powiedzmy co 30 sek ?

set b_multiview "1"
set b_banners "3"
set b_banner1 "TeKST nr.1"
set b_bannertime "60"
set b_bannerlocation "4"
set b_brokenlogtimestamps "1"
set b_shove "10"
set b_banner2 "TEKST nr 2"
set b_bannertime "60"
set b_bannerlocation "4"
set b_shove "10"
set b_banner3 "TEKST 3"
set b_bannertime "60"
set b_bannerlocation "4"
set b_shove "10"

Zastanawia mnie czy dobrze zrobiłem wpisując w b banners 3 sad.gif.........pomóżcie - z góry dzięki !

+Quote Post
dNkN!
post 11:58, 28 03 2004
Post #35

QUOTE ( Strona ETPro -> Admin Guide)
Server banners
Rotating server banners are enabled through the cvar b_banners, which specifies the number of banners to display.
If set to 0, it disables rotating banners.

Each banner is defined through the cvar b_bannern, where n is an integer from 1-999.

The location of the banners is defined through the cvar b_bannerlocation:
0 - Player chat area
1 - Left popup area (not recommended)
2 - Centerprint area (where, for example, the 'Arming dynamite...' message is displayed)
3 - Console only
4 - Banner area (the very top of the screen)
The time in seconds between banners is defined through the cvar b_bannertime

Example:
b_banners 3
b_bannerlocation 0
b_bannertime 30
set b_banner1 "This is banner number 1"
set b_banner2 "Banner number 2 is being displayed"
set b_banner3 "Now banner number 3 is shown"

ekhm...

poza tym b_shove nie ma nic wspólnego z banerami, o ile dobrze pamiętam odpada to za moc z jaką każdy playor może popychać innych.

+Quote Post
evil_lord
post 19:05, 29 03 2004
Post #36

Major
Ikona Grupy

Mam takie pytanie: jaka wynosi Domyślna prędkość dla CB (cg_speed) ??

+Quote Post
anuda
post 0:39, 30 03 2004
Post #37

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1417

QUOTE (K!Lu @ 16:19, 23 03 2004)
HELP!!!!!!! jak zrobic no XP reset..... bo jak robia serwer to moi kumple mi ciagle jecza zebym zrobil tak aby XP sie nie kasowalo bo grac nie umia..... (lamy)

Zainstaluj ShrubET i ustaw w konfigu:

g_XPSave "4" (lub 5)

Dokladny opis w manualu.

+Quote Post
dNkN!
post 14:57, 30 03 2004
Post #38

QUOTE (evil_lord @ 17:05, 29 03 2004)
Mam takie pytanie: jaka wynosi Domyślna prędkość dla CB (cg_speed) ??

zapewne miałeś na myśli g_speed smile.gif domyślnie jest ustawione na 320

+Quote Post
booyaka
post 21:07, 30 03 2004
Post #39

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1170

czy jest możliwośc ustawienia nieskonczonej staminy, lub szybkosci odnawiania sie niej ?? chce pocwiczyc strafejumpy, lecz brakuje mi staminy, a cwicze na serverze hostowanym przeze mnie.

+Quote Post
dNkN!
post 21:16, 30 03 2004
Post #40

oczywiście, że jest smile.gif

postaw serwer tak jak robisz to zazwyczaj, jak już odpalisz konkretną mapę zrób coś takiego:

- otwórz konsole i napisz devmap mapa
gdzie mapa napisz nazwę mapy, na której chcesz ćwiczyć, np: oasis, battery, goldrush, radar, railgun, fueldump, tc_base
- po przeładowaniu mapy napisz nofatigue i god

to wszystko smile.gif

+Quote Post

7 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi