IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Jump3r Guid3, Skoki, skoki i jeszcze raz skoki
AdI-O
post 23:14, 8 01 2005
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1724

.......................Jump3r Guid3........................

Dziękuje wszystkim osobom, które przyczyniły się bezpośrednio lub pośrednio do stworzenia tego pseudo-poradnika, szczególnie meine ziomom z LNA Trickjump na #irc-news- dab pl, SHD, F!n!x!? i wielu, wielu innym. Cały tekst jest też po części substytutem moich obiektywnych przemyśleń, więc krytyka nie wchodzi w grę smile.gif
Jeżeli będziecie mieli pytania, piszcie na mail [email protected] , ale nie sądzę żebym mógł wam pomóc. Wszystko co wiem jest zawarte tutaj, reszta to czyste umiejętności.

W opisywaniu przykładów, użyłem numeracji z mapy LNA Trickjump

1.Wstęp

Jumping- ciągle niedoceniany acz ,tak jak każdy inny , ważny element gry.
Nie tak rozwinięty jak w surrealistycznym Quake’u, ale też będący nie odrębnym fundamentem.
Niedoceniany na początku, później odda nam nieocenione profity. Po co iść 30 sec skoro możemy przemieścić się w 10 sec? Jaki jest sens okrążania przeszkody i walki z wrogami, jeżeli możemy przejść niezauważeni obok? I tutaj wchodzimy w sferę trickjumpów.

1.2 Czym są trickjumpy?

W skrócie, trickjumpy to pewne przeszkody, elementy ustawione w szczególnych miejscach mapy, które pokonujemy wykonując odpowiedni skok. Ich użycie albo ułatwia nam życie albo je umila(camping z daszku na radarze rox smile.gif ).Stosowanie ich w walce jest trudne, ale wykonalne ( stfu fuel 4 wacko.gif)

2.Optymalizacja ustawień

2.1 Sprzęt - jak i gdzie?

Tak jak i w zwykłej grze, najpierw spróbujemy dopieścić nasz system, by można było optymalnie grać. Zaczniemy od dopasowania ilości FPS ( od ang. Frames Per Second- klatki na sekundę).
W stosowaniu trickjumpów, stała wartość FPS znacznie nam to ułatwia. Zależnie od tego jakim sprzętem dysponujemy, próbujemy dążyć do stałych wartości FPS.
Są to : 43, 76, 125, 333. Z miejsca trzeba zaznaczyć, iż jeżeli nie uzyskamy przynajmniej 76, stosowanie trickjumpów będzie znacznie utrudnione. Ruchy myszką będą spowolnione, opóźnione i nierównomierne.
Zależnie od tego czy uzyskaliśmy odpowiednią ilość FPS postępujemy zgodnie z krokami:
· Jeżeli uzyskasz FPS>>76- przejdź dalej

&middot; Jeżeli uzyskasz FPS<<76, skorzystaj z tej i tej strony, aby dowiedzieć się jak wyciągnąć najwięcej ze swojego kompa.

2.2 Internet - jak i gdzie?

Przejdźmy do kolejnego elementu, czyli ustawień wpływających na nasz ping.
Ping- w skrócie, ilość wysyłanych i odpieranych pakietów informacji w jakimś okresie czasu.
By uzyskać optymalny efekt, dążymy do zredukowania pingu.
Jeżeli nasz ping wynosi 100<= to możemy się tym nie przejmować
Natomiast jeżeli ping skacze powyżej 100, próbujemy zniwelować to grzebiąc w komendach odpowiedzialnych za ustawienia połączenia. Z tego tematu dowiadujemy się jak to zrobić i gdzie.

2.3 Mouse sensitivity

Kolejna składowa, która wpływa pozytywnie lub negatywnie na nasze skoki. Zależnie od wykonywanych trickjumpów, wartość ta musi być albo większa albo mniejsza. Ważne by podczas tricku, wykonać obrót myszą na całej odległości skoku. tzn. zatoczyć łuk na całym odcinku ruchu.
W ustaleniu odpowiedniej ilości sensitivity, pomoże nam bind na kilka wartości sens. :
Bind x „vstr sens”
Set sens „vstr sens1“
Set sens1 „sensitivity 1.0; set sens vstr sens2“
Set sens2 „sensitivity 1.5; set sens vstr sens3“
Set sens3 „sensitivity 2.0; set sens vstr sens4“
Set sens4 „sensitivity 2.5; set sens vstr sens5“
.......................................................................

Dalej możemy ustawiać tyle wartości ile jest nam potrzebnych do testów.

2.4 Pmove_fixed- po co, i co to daje?

Pmove_fixed to elementarna komenda używana przez trick jumperów.
Sprawia iż nasze skoki są wyższe i bardziej płynne. Często, jej użycie daje nam możliwość wskoczenia na dotąd niedostępne murki, przeszkody np: murek na radarze 2 na LNA trickjump.
Jak użyć?? Wpisujemy w konsoli /pmove_fixed 1. Pmove_fixed przyjmuje także wartość 2 jednak, nie daje to żadnych korzyści( przynajmniej nie zauważyłem tego smile.gif ).

2.5 Przydatne bindy

Oprócz wyżej pokazanego binda na sensitivity, dobrze jest zapisać w swoim configu jeszcze dwa inne: na zmienną pmove_fixed i na różne wartości FPS( jeżeli mamy dobry sprzęt, nie musimy go używać). Wyglądają one następująco:

-Bind na pmove_fixed

bind x "vstr pmove"
set pmove "vstr pmoveon"
set pmoveon "pmove_fixed 1; echo Pmove On; set pmove vstr pmoveoff"
set pmoveoff "pmove_fixed 0; echo Pmove Off; set pmove vstr pmoveon"

-Bind na zmienną wartość FPS

bind x "vstr fps"
set fps "vstr fps1"
set fps1 "com_maxfps 125; echo FPS na Jumpy; set fps vstr fps2"
set fps2 "com_maxfps 76; echo FPS na Jumpy 2; set fps vstr fps3"
set fps3 "com_maxfps 43; echo FPS na FFA; set fps vstr fps1"

Sam używam tego binda gdyż, na większości trickjumpowych map mogę wyciągnąć około 125 FPS, a na zwykłej mapie np. oasis czy battery ledwo 43 blink.gif Każdy ma to, na co zasługuje smile.gif

3. Na sposoby są sposoby- czyli „święta trójca”(speed jump, circle jump, strafe jump)

3.1 Speed jump

Co to jest:

Speed jump’em nazywamy zwykły skok ze sprintem, poprzedzony ruchem myszki z dołu do góry. Technika wykorzystywana do skoków na średnią odległość.

Jak wykonać:

Trzymając sprint (lub nie), wykonujemy szybki i równomierny ruch myszką z dołu do góry. Przeszkodę musimy mieć prosto przed sobą.

Przykład:

Skok na battery 2 (skok obok bunkra axis bez używania rusztowania)

3.2 Circle jump

Co to jest:

Skok do przodu z jednoczesnym zakręceniem „ kółka” myszką.

Jak wykonać:

Wciskamy sprint, wykonujemy skok w ustalonym kierunku i zakręcamy w powietrzu łuk myszką. Robimy to od prawej do lewej strony, lub od lewej do prawej strony. Wszystko jest zależne od typu przeszkody.

Przykład:

Skok na fuel dump 4 ( wyjście z tunelu obok fuel dump’a i wskok na bunkier axis). W tym przypadku drugi jump zaczynamy od prawej do lewej strony.

3.3 Strafe jump

Co to jest:

Najbardziej popularny i najczęściej wykorzystywany typ jump’a. Często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, że właśnie go używamy. Ta prosta technika pozwala nam na dalekie i niekończące się skoki, o ile mamy dostatecznie dużo miejsca( icejump, gamma jump).
Wyróżniamy dwa podtypy strafe jump’ów:
&middot; Pojedynczy
&middot; Wielokrotny
Obydwa robimy tą samą techniką, z tą różnicą że wielokrotny strafe wykonujemy... wielokrotnie : )

Jak wykonać:

Strafe wykonujemy ze sprintem lub bez, your choice. Stojąc w miejscu skaczemy do przodu wciskając jednocześnie któryś z klawiszy kierunkowych: lewo lub prawo. W tym samym momencie wykonujemy obrót myszką w stronę z klawiszem kierunkowym który wcisnęliśmy.
Czyli np. : jeżeli naciśniemy klawisz w lewo i do przodu, to w tym samy momencie wykonujemy obrót myszką od prawej do lewej strony. Ważny jest też, aby przy wielokrotnym strafe odbijać się w momencie styku z ziemią. Za późne lub za wczesne odbicie będzie skutkowało zatrzymaniem w miejscu.

Przykład:

Najlepiej poćwiczyć sobie na gammajumpie, lub goldrush’u w LNA Trickjump.
Jeśli wyciągniesz więcej niż 80 km/h, możesz powiedzieć sobie: Damn, i’m good smile.gif. Mój rekord to 94,6 km/h.

Wszystkie te techniki możemy łączyć ze sobą, co da nam bardziej wymierny efekt

4. Jump = n sposobów czyli jak skakać na różne sposoby.

Jeśli jesteście wystarczająco dociekliwi i nigdy nie macie dość, szukajcie nowe sposoby na przeskoczenie danej przeszkody. Często stare sposoby są gorsze i trudniejsze do wykonania, niż nowo odkryte. Ważne aby całość była dokonywana możliwie jak najszybciej, by w walce nie zaskoczył nas przeciwnik.
Pewien przykład: trickjump na fuel 2. Po co wspinać się na samą górę wznisienia, skoro ten sam efekt możemy uzyskać skacząc z dołu odbijając się od krawędzi??
Tylko czas jest ważny...

Tym miłym akcentem kończę techniczną część poradnika. Nie mam już czasu i chęci więc nara biggrin.gif

Największe strony z mapami do TrickJump'ów

Wolfmap.de- ogromny zbiór map we wszystkich kategoriach

ET-scene.de - kolejna niemiecka strona ze zbiorem map. Nie wszystkie linki działają

www.enemyterritory.sk - słowacka strona poświęcona tamtejszej scenie klanowej. Tutaj też znajdziecie mapy

BTW

Poniżej dodaje listy map i serwerów pomocnych w doskonaleniu waszych umiejętności

LISTA SERWERÓW TYPU TRICKJUMP-SERVER

1.[KWP] Jump Up

IP: 81.169.172.166:27980

2. >QD|Trickjump Server

IP: 63.171.136.28:27960

3. [ sjappie ‘ Server

IP: 130.89.166.69:27960

4. TrickJump Server

IP: 143.89.80.175:27960

5. Jumpholic

IP: 220.108.163.67:27960

6. Jump To Victory !!

IP: 220.130.152.193:27960

7. gi.et ][ Trickjump

IP: 62.75.224.199:27970

8. # irc-news<=LNA-Trickjump

IP: 213.239.196.103:27960

9. n-O_o-b Trick

IP: 80.221.254.247:27960

10. Trixie’s Trickjump Server

IP: 67.83.104.244:27960

LISTA MAP TYPU TRICKJUMP

1. Toiletman Trickjump 2
Odpowiednik pk3: Toiletman2.pk3

2. Toiletman Trickjump 3
Odpowiednik pk3: Toiletman3.pk3

3. [LNA]Trickjump Beta 7
Odpowiednik pk3: LNATrickjumpBeta7.pk3

4. [LNA]Trickjump Beta 3
Odpowiednik pk3: LNATrickjumpBeta3.pk3

5. [LNA]Trickjump
Odpowiednik pk3: LNATrickjump.pk3

6. KoB Trickjump
Odpowiednik pk3: KoB_Trickjump-Final-1.0.pk3

6. HeX Trickjump B4
Odpowiednik pk3: hextrickjumpb4.pk3

7. HeX Trickjump Beta 3
Odpowiednik pk3: HeX-trickjump-b3.pk3

9. Cpt.Hank’s jump [4]
Odpowiednik pk3: hankjump4.pk3

10. Dangerplace ! V2
Odpowiednik pk3: dangerplace!_v2.pk3

11. Area 51 Final Alpha
Odpowiednik pk3: area51_alpha.pk3

12. ralmant_b’s Funpark (beta 4)
Odpowiednik pk3:

13. dmj_a1
Odpowiednik pk3: dmj_a1.pk3

14. Maniac Mansion
Odpowiednik pk3: maniacmansion.pk3
Go to the top of the page

+Quote Post
blacktyger
post 14:37, 9 01 2005
Post #2

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

Żeby nie było że się narobiłeś i nikt nie odpowiedział (docenił) bo cos o tym wiem ( :[ ) to naskrobie tu coś wink.gif

po Pierwsze, za mało przykładów, po 2 mógłbyś dorzucić linka do jakiejś strony z mapami (jak już zakładzasz, że czytający muszą znać nazwy map z tj, to można założyć że nie będą sobie umieli ich znaleść), mógłbyś też troszke szczegółowiej co nieco wyjaśnić (acz kolwiek tak jak jest, jest dobrze)

pisze co bym poprawił, bo nie będę przecież pisał co jest w porządku bo to chyba nie na tym polega :] to co nie jest źle, jest dobrze biggrin.gif

więc dla bardzo poczatkujących może byc wink.gif

pzdr

+Quote Post
AdI-O
post 23:01, 9 01 2005
Post #3

Hauptmann
Ikona Grupy

Przykładowe trickjumpy na LNA Trickjump dla Alies.

W opisywaniu trudności skoku użyje skali 5 stopniowej: Very Easy, Easy, Medium, Hard, Very Hard. Skoki opisuje kolejno tak jak są na mapie.

Radar I

Znane mi są dwa sposoby:

I. Stoimy na najwyższym wzniesieniu (pierwszy punkt na rys.1) . Ustawiamy sie tak aby mieć przed sobą wystający kant. Wciskamy sprint, robimy długi speed jump, upadamy na drugi punkt, a następnie dajemy lewego strafe'a (ostatnia strzałka).

Stopień trudności: Very easy

grafika zapastowana przez użytkownika
Rys. 1

II. Idziemy na sam koniec wzniesienia z lewej strony od strony spawna( w przeciwną strone niż drabinka). Idziemy jak najwyżej tak żeby się nie ześlizgnąć.
Stojąc przed murkiem musimy go widzieć pod kontem około 45-50 stopni.
Wykonujemy krótki skok do przodu , a następnie prawy strafe.

Stopień trudności: Medium

Fuel Dump I

Tutaj jest n-sposobów ale opisze tylko dwa.

I. Wchodzimy na jakies 2 m do góry( nie wiem jakiej skali używać , rys. 2), i odwracamy sie w strone domku. Stoimy pod kontem 15 stopni do domku. Wykonujemy circle jumpa z prawej do lewej z miejsca (strzałka do punktu na domku)

Rys. 2

Stpień trudności: Easy

II.Stajemy troche wyzej niz poprzednio. Wykonujemy krotki skok do przodu bez sprintu, a następnie speed jumpa ze sprintem na dach.

Fuel Dump II

Ilość sposobów: 2

I. Stoimy na najwyższym wzgórku w samym koncie skały. Stojąc przy skale wykonujemy zwykły skok bez sprintu, tak żeby ślizgać sie po skalnej ścianie.
Próbujemy wylądować w miejscu zakończenia skały lub troszke wcześniej.
W chwili zetknięcia z ziemią wykonujemy długiego circla od prawej do lewej, czyli w lewą strone smile.gif Powiniśmy znalezc sie na kancie dachu.

II. Stoimy jakiś metr od zakończenia skały(kanta) skierowni pod kątem ok 50 stopni w lewo (pierwszy punkt). Teraz szybkim ruchem wykonujemy strafe w lewo tak żeby zeskoczyć ze skały z przyśpieszeniem na kant dachu.(punkt drugi) Musimy szybko zmienić kierunek wzroku na dach, gdyż w przeciwnym wypadku wyskoczymy do góry a nie w w lewą stronę.

Rys. 3

Stopień trudności: Hard

CDn..

+Quote Post
yamaro
post 19:50, 11 01 2005
Post #4

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 1870

Ogólnie bardzo dobry pomysł z tym topiciem smile.gif Pozdro

+Quote Post
zamot
post 21:51, 22 02 2005
Post #5

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 3019

mam pytanie do ADI-O. Czy ja jestem ślepy czy Ty grasz bez celownika? biggrin.gif

+Quote Post
AdI-O
post 21:30, 23 02 2005
Post #6

Hauptmann
Ikona Grupy

Prosze nie zadawać tendencyjnych pytań biggrin.gif
Nie, poprostu jpg jest zwalony

+Quote Post
paweb
post 23:32, 11 03 2005
Post #7

Schutze

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 2095

Wszystko idzie pięknie tylko utknąłem na Oasis 2 nie wiem jak wskoczyc na ten ostatni mórek sad.gif

+Quote Post
AdI-O
post 19:54, 12 03 2005
Post #8

Hauptmann
Ikona Grupy

Już troche dawno nie grałem w LNA ale chyba wiem o co chodzi.
Jeśli chodzi o wskoczenie na murek po którym dostajemy się na góre do spawna axis, to zrób tak.

Gdy stoisz przed murkiem i widzisz wystający kant (Rys)
, stań na linni opisaną jako "krzywa". Patrząc w dół łatwo ją zauważysz. Można skakać z innych miejsc, ale z tego jest najłatwiej.
Gdy ustawisz się w m.w. połowie odległosci tej linni, trzymając sprint skaczesz do przodu. Żaden speed jump, czy circle-zwykły skok do przodu.
Pamiętaj aby wybić się odpowiednio szybko.
Pozdro

+Quote Post
err0r
post 20:54, 10 05 2005
Post #9

Schutze

Nr użytkownika: 4242

Topik całkeim spoko smile.gif. Sam cwicze trickjumpy (acz nie jestem w to za dobry) umiem te podstawowe. Topic dobry dla całkowitych noobow w temacie im sie to przyda biggrin.gif

+Quote Post
Dante#
post 19:55, 11 05 2005
Post #10

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2179

Takie machnięcie myszką takie jak 90% ludzi wykonuje w et to nawet nie jest to circle jump. I napewno nie jest to skok do przodu z zakręceniem kółka. Zresztą et nie nadaje sie do strafejumpów no chyba ze jest z górki. Prawdziwe strafy są w q3 a dla ludzi chcących trikować polecam defraga smile.gif

+Quote Post
AdI-O
post 13:40, 12 05 2005
Post #11

Hauptmann
Ikona Grupy

To może to 90 % ludzi nie robi circle jumpa, tylko poprostu kręci myszką ph34r.gif
Circle to troche wyższy skok z równoczesnym przesunięciem w lewo lub prawo.
Nie ma jakiejś zasady, jak robi sie circla. To trzeba czuć, że właśnie robimy circle'a. Mój opis to tylko podpowiedz. Reszte trzeba dopracować samemu.

+Quote Post
Dante#
post 19:51, 12 05 2005
Post #12

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2179

Ja wiem ze trzeba to czuć a co do zasady circla to takowa istnieje prosze bardzo klik. Inna gra lecz ta sama zasada mozna poczytac. Zresztą jak juz pisałem fizyka et do tego sie nie nadaje już lepiej wychodzi to w RTCW.

+Quote Post
sumik
post 14:20, 20 06 2005
Post #13

Schutze

Nr użytkownika: 4470

a na tej stronie nieoficjalny poradnik do et, w którym opisane są także trickjumpy tylko, ze po angielsku. Dla osób chociaz troszke rozumiejacych angielski nie powinno sprawic problemu tongue.gif

+Quote Post
Max_90
post 20:18, 20 06 2005
Post #14

Schutze

Nr użytkownika: 3942

Tutaj Masz ta samą stronę po polsku, ale długo nie aktualizowana.

+Quote Post
observe
post 18:46, 21 07 2005
Post #15

Schutze

Nr użytkownika: 4471

a powiedzcie, bo widziałem jak gość na supplydepot2 wskoczył na kamień obok wschodniej ściany, tak, że miał dobrą pozycję do zestrzeliwania axis, ale też do wskoczenia bez wysadzania. jak na ten kamol wleżć??

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 20:04, 21 07 2005
Post #16

Goście

CYTAT (observe)
a powiedzcie, bo widziałem jak gość na supplydepot2 wskoczył na kamień obok wschodniej ściany, tak, że miał dobrą pozycję do zestrzeliwania axis, ale też do wskoczenia bez wysadzania. jak na ten kamol wleżć??

To jest jeden z trickjumpow... a jak go wykonac...

Zacznij od wykonywania trikow np na mapce LNA, Maniac Mansion i wielu wielu innych...

im wiecej bedziesz potrafil wykonac.. tym latwiej bedzie ci wskoczyc chociaz na ten kamien

GL&hf

+Quote Post
tzwilk
post 14:06, 9 02 2006
Post #17

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 5153

Moze to was zainteresuje, poradnik dot. TJ smile.gif
http://members.lycos.co.uk/wilcz3kpoland/phpbb2/viewtopic.php?t=12

+Quote Post
Murdoc
post 21:05, 13 02 2006
Post #18

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2482

Podbije wątek - mam pytanie.
Na wielu demkach widze coś w stylu Lagometera, tylko że dla skoków. Na pomarańczoow sfare, na zielono i żółto zwykłe, na czerwono najlepsze skoki są pokazywane wink.gif. Chyba już każdy wie o co chodzi... taki mały kwadracik. Poakzane są wysokości skoków. No i podobno to bardzo pomoaga w wyczuciu "tego czegoś" ^^. I pytanie - jak to uruchomić? Pewnie tylko na etpro. I nie mówić, że /b_drawspeed 4 bo to daje tlyko pokazania szybkości numerkowo wink.gif

EDIT:
No skoro tu już pisze:
Jak wykonać na LNA trickjump skok na sewall battery, obok pierwszej plaży do działka MG? Męcze sie z tym pare ostatnich godzin i ani razu mi się nie udało -.-
Jakieś porady? Pozdrawiam

+Quote Post
conish
post 23:37, 5 03 2006
Post #19

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 79

Wskakujesz na lewy "filar" patrzac od rozsuwanych drzwi. Przykucnij od razu po wskoczeniu. Wskakuj biegnac prawie rownolegle do balkonu z mg. Z tego miejsca to juz chyba prosto?

+Quote Post
jarpen
post 16:34, 6 03 2006
Post #20

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3186

moze i link juz byl, ale dam go jeszcze raz, bo widze ze niektorym sie przyda.
velocity.lunarpages.com
tu macie chyba wszystkie TJ i trickplanty i demka do nich.
jest tez 1 moj trickplant cool.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi