IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> System operacyjny a wydajność ET
Jędras
post 20:11, 26 10 2003
Post #1

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 305

Prosiłbym o opisanie wpływu systemu operacyjnego na wydajność (liczbę klatek itp.) ET. Tzn. jaki system jest najlepszy do grania w ET. Słyszałem że na windzie XP gra wyciąga więcej klatek. Z drugiej strony windows XP zabiera więcej Ramu.
Mój sprzęt (jakby co to podaję biggrin.gif) to:
Duron 600@650 MHz
320 MB SDRAM
Riva TNT 2 32MB
Windows 98 SE

Piszcie na jakim systemie wam się lepiej gra.
Go to the top of the page

+Quote Post
eXtreme
post 9:56, 27 10 2003
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 81

Ja mam XP inie nażekam. Wcześniej miałem Me
i nie zauważyłem jakiś radykalnych zmian
na plus czy minus. Jednak plusem Xp jest brak jakiś
zwiech nie wiadomo skąd. Jeżeli ktoś ma w miarę
pożądny sprzęt to polecam XP.
A mój to:
2500+Barton
MSI K7N2 nForce2 400
GeForce4 440MX 64MB
DDR 256 MB 333MHz
SB Live

+Quote Post
rover
post 10:31, 27 10 2003
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 293

Jedras: winxp zjada wiecej ramu, ale ma tez lepsze zarzadzanie takowym, wiec jednoczesnie nadrabia swoje wady plusami smile.gif w twoim jednak przypadku pomoze chyba niestety tylko zmiana kompa, albo moze sproboj jakos stweakowac swojego durona.

+Quote Post
ArmaGedoN
post 15:40, 27 10 2003
Post #4

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 265

rover <-----

To co powiesz na takiego kompa blink.gif

PIII 600 MHz
128 SDRam-u 133 MHz
GF2 MX 400 32 MB SDRam-u 133 MHz
Samsung 20,4 GB Baracuda 7200 obrotów
Windows Me
Detonatory 45.23
DirectX 9.0b

I powiem, że gra chodzi dosyć dobrze. Tylko mam kłopoty z ładowaniem map w kampani, za mało ramu dry.gif

+Quote Post
Kleryk
post 18:12, 27 10 2003
Post #5

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 108

Rover te lepsze zarzadnie ramem polega na tym ze xp skutecznie wywala z pamieci nieuzwane biblioteki i inne smieci pozostale po uzywanym osttanio programie, jak wlaczasz gre tuz po zaladoniau systemu to nie ma to jakiegokoliek znaczenia. Win XP to fajny system (taki kolorowy i z bajerami tongue.gif) dla kogos kto ma procesor >1.5 GHz, min 512 RAMu i duzy HDD. Ogolnie system ten ma duuzo wieksze wymagania, a ja uwazam, ze system operacyjny to nie gra pod ktora musze upgrejdowac hardware zeby mi dobrze chodzila.

+Quote Post
Jędras
post 18:50, 27 10 2003
Post #6

Leutnant
Ikona Grupy

Czyli jak mam durona 650 i 320 MB Ramu to nie opłaca mi się instalować windy XP???
Słyszałem że jednemu kolesiowi po zmianie systemu z 98 na Xp fpsy prawie podwoiły się !!!

+Quote Post
Erkekjetter
post 19:10, 27 10 2003
Post #7

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 193

QUOTE (EmbeZZlemEnt @ 8:12, 27 10 2003)
A ja marudze bo mam najbardziej kiczowata karte jaka jest na rynq
Ogolnie sprzet mam taki:
P4 2.4 GhZ
VIAPSD (nie pamietam modelu)
256 MB Ram 266MhZ
GeForece 4 MX 440 64MB

Extreme jak mozesz zapodaj jakie sterowniki masz do tej karty bo ja za swoja juz nie moge, chyba s(słowo na k)iela rozp...e na ...ane kawalki do !@#a

A ile masz średnio fps'ów? smile.gif Pociesze Cie- u mnie na prawie max'a i w 1024 i 32 bit'y mam 20-30 fps biggrin.gif

+Quote Post
Kleryk
post 19:25, 27 10 2003
Post #8

Leutnant
Ikona Grupy

"Słyszałem że jednemu kolesiowi po zmianie systemu z 98 na Xp fpsy prawie podwoiły się !!!"
odpowiem tak: buhahahah biggrin.gif

Gdzies kiedys widzialem testy wydajnosci w paru pod win98se, 2000 i xp - roznice byly minimalne, ale xp byl na koncu w tym tescie. (2000 byl najwydajniejszy lol) To bylo juz dosyc dawno wiec serwis packi mogly co nieci zmienic. Ogolnie XP to odbry system jak ktos ma bardzo dobry komputer i sporo dodatkowego osprzetu w nim. Druga sprawa ze ET pracuje na sterownikach opengl ,a nie directx i rodzaj windowsa ma niewielki wplyw na fps smile.gif

W twoim przypadku polecam sciagniecie scrackowanych sterow do tej rivki o nazwie fachman, sam ich kiedys uzywalem jak mialem rive - gralem wtedy sporo w kwaka 2 i mialem na nich kilkadziesiat fps wiecej niz na tych od nvidii. Jak masz SBlive to tez sa scrackowane stery do niego ktore poza zwiekszeniem wydajnosci zamienaija nam sblive w audigy 2.

+Quote Post
Jędras
post 2:02, 28 10 2003
Post #9

Leutnant
Ikona Grupy

A wiesz może skąd można ściągnąć te sterowniki - fachman??
Byłbym bardzo wdzięczny za podanie adresu strony.
Z góry dziękuję biggrin.gif.

+Quote Post
dNkN!
post 9:00, 28 10 2003
Post #10

Nr użytkownika: 200

[off topic]

szukaj tu:

http://www.google.pl
http://filesearcher.com/
http://www.filesearching.com/
http://www.download.com/
http://www.filemine.com/
http://www.filez.com/
http://sunsite.icm.edu.pl/tucows/

+Quote Post
Kleryk
post 18:37, 28 10 2003
Post #11

Leutnant
Ikona Grupy

http://www.nvidia.pl/download.html?Fachman

+Quote Post
Jędras
post 22:18, 28 10 2003
Post #12

Leutnant
Ikona Grupy

Niestety dział download tej strony jest chwilowo niedostępny. Ale wracając do driverów Fachman 1.2
Rzeczywiście przyspieszyły ET, ale jednocześnie pojawiły się bugi w grafice ale tylko na niektórych mapach. Np. na Siwa Oasis widok w promieniu jakichś 10 najbliższych metrów łącznie z bronią jest jaskrawo żółty - tak jakby gamma była ustawiona na maksa. Dotyczy to tylko najbliższego obrazu bo dalej widzę już wszystko normalnie.
No ale jak tylko naprawią dział download ściągnę sobie inną wersję - może pomoże.

+Quote Post
Erkekjetter
post 23:24, 28 10 2003
Post #13

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 193

QUOTE (Jędras @ 20:18, 28 10 2003)
Niestety dział download tej strony jest chwilowo niedostępny. Ale wracając do driverów Fachman 1.2
Rzeczywiście przyspieszyły ET, ale jednocześnie pojawiły się bugi w grafice ale tylko na niektórych mapach. Np. na Siwa Oasis widok w promieniu jakichś 10 najbliższych metrów łącznie z bronią jest jaskrawo żółty - tak jakby gamma była ustawiona na maksa. Dotyczy to tylko najbliższego obrazu bo dalej widzę już wszystko normalnie.
No ale jak tylko naprawią dział download ściągnę sobie inną wersję - może pomoże.

Nie ma sie co dziwić- te stery powstały daaaaaawno przed pojawieniem sie RTCW, a co dopiero ET biggrin.gif

+Quote Post
El_Mariachi
post 0:18, 1 11 2003
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 385

QUOTE (Kleryk @ 19:25, 27 10 2003)
"Słyszałem że jednemu kolesiowi po zmianie systemu z 98 na Xp fpsy prawie podwoiły się !!!"
odpowiem tak: buhahahah biggrin.gif

Zasandiczo on mówił chyba o mnie. A twoja postawa wskazuje jedynie na brak wiedzy. Nie wierzysz, że mam dwa razy więcej fpsów na XP niż na 98? Chcesz loga z timedema z konsoli? Na różnych Deotnatorach na tym samym demie na tej samej mapie z tymi samymi ustawieniami miałem max 23 fpsy (zawsze był reset żeby system był czysty), zainstalowałem Win XP Prof i na tym samym configu na tym samym demie na tych samych ustaweniach miałem coś 43-48 fps. Więc proszę cię nie piedziel głupot jak ci po prostu do głowy coś takiego przyszło i nie zlewaj się ze mnie jak nic w tej kwestii nie wiesz. Nie instalowałeś, nie zmieniałeś systemu, nie próbowałeś więc uprzejmie proszę żebyś się uciszył i nie lał się jak opętany z tego.
Zostało to poparte wieloma doświadczeniami. Na Winie 98 instalowałem system jeszcze raz, Optymalizowałem go jak szalony. Defragmentowałem HDD, formatowałem go, instlowałem różne sterowniki, kombinowałem z configiem ET jak chciałem. Nic. Na Battery jak skakło tak skacze (skakało? smile.gif ). Nic nie pomagało. Ale zainstalowałem Win XP i już jest kewl. U kolegi było właściwie to samo. Instalacja Win XP pomogła.

A co do wymagań XP. Mam Durona 850, 256 SDR RAMu, GF2MX 32 mega. HDD 40 giga. Po ztweakowaniu systemy tak, że wygląda jak Win 98 (raczej bardziej przywiązanie do klasyki niż wymagania sprzętowe chyba) chdozi mi tak samo jak Win 98. Nie zauważyłem żadnej różnicy prawie. Co do zawieszania się to i tak zdarzyło mi się, że zawiesił się na kilka różnych sposobów. Ale ogolnie polecam instalację XP (z ewentualnym zachowaniem jako drugiego systemu 95, 98 albo Me).

+Quote Post
Jędras
post 12:41, 1 11 2003
Post #15

Leutnant
Ikona Grupy

No i co wy na to?? Chyba EL Mariachi nie kłamie. Spróbuję zainstalować XP i miec go razem z 98. Zobaczę różnice. A nóż ET będzie mi chodziło szybciej na XP.
Proszę o pisanie dalej na ten temat i o dzielenie się własnymi doświadczeniami.
Thanx.
PS. Zainstalowałem fachmana 2.9 i błędy w grafice zniknęły - alleluja!!!!

+Quote Post
El_Mariachi
post 14:40, 1 11 2003
Post #16

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 385

Jędras po co miałbym kłamać? Nie lubię XP bo wydaje mi się ze wszystkich Winów najgorszy. Ale używam go bo ET chodzi na nim szybciej. Jeśli wyłączysz w nim wszystkie pierdoły, ładniejszą grafikę i inne takie rzeczy to chodzi całkiem spox. Nie potrzeba nawet aż tak wypasionego kompa.

+Quote Post
SETH
post 19:26, 1 11 2003
Post #17

Schutze

Nr użytkownika: 619

Xpeka Profa warto instalować dla pogrywania w nowsze gry. Bowiem stary poczciwy W98 nie wykorzystuje wszystkich możliwości dzisiejszych procesorów i kart graficznych. Znam to z własnego doświadczenia. Na W98se takie gry jak Silent Hill 2, Need For Speed HP2 i wiele innych śmiały mi skakać w pewnych momentach, i wogóle animacja była jakaś taka szarpana, natomiast w XP te same gry chodziły płynniutko i bez żadnych zacięć.

Mój komp to Dureń 900, 160MB Ram, Winfast Titanium

+Quote Post
Gooral
post 20:07, 1 11 2003
Post #18

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 283

Ja mam celerona 700 512 RAMów i GeForce'a 32MB i ET na win98 chodził jak... nie wiem co, ale strasznie lagowało, a i fpsów było z 8 mad.gif ... na winxp już jest o wiele lepiej, tzn. da sie grać i lagów nie ma biggrin.gif, moim zdaniem WinXP to najklepszy windows w historii... zobaczymy jaki będzie longhorn smile.gif

+Quote Post
Kleryk
post 12:31, 2 11 2003
Post #19

Leutnant
Ikona Grupy

El_Mariachi widzialem swego czasu sporo testow wydajnosci XPka oraz sam mam spore doswiadczenie z korzystania z prawie akzdego windowsa i to co wypisujesz (podwojenie ilosci klatek) to jak dla mnie herezja, cos jakbys probowal mnie przkonac ze ziemia jest plaska smile.gif Jednak przyznam szczerze, ze Et nigdy pod Xpkiem nie widzilem i ciezko zebym tu siwe wdawal w dyskusje z kims kto testowal gre na obu systemach smile.gif Tak wiec na dniacj zainstaluje XPka i podzile sie wrazeniami z gry, mam nadzieje ze moja oponia o XP jest mylna smile.gif pzdr

+Quote Post
DaBi
post 13:04, 2 11 2003
Post #20

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 19

Jednak przyznam szczerze, ze Et nigdy pod Xpkiem nie widzilem i ciezko zebym tu siwe wdawal w dyskusje z kims kto testowal gre na obu systemach  Tak wiec na dniacj zainstaluje XPka i podzile sie wrazeniami z gry, mam nadzieje ze moja oponia o XP jest mylna  pzdr

Co do p[odwojenia liczby klatek to nie wiem czy to tak jest ale jak zauwazylem u siebie i u sąsioada a praktycznie takie same kompy mieliśmy to no jest róznica.
Loadują się szybciej mapy to raz po drugie to no jednak klatki ida w wzwyż. O stabilnosci systemu nie wspominając.
Generalnie po zmianie z Celerona 500 mhz na coś lepszego zrezygnowałem calkowicie z Win 98. Nie wiem wyskoczyły mi jakieś błedy. Może to zwiazane z archotektuja płyty głownej ? ( dual ram ? )

+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi