IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

9 Stron V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Co ulepszyc? I za jaka cene??, co kupic zeby komputer lepiej chodzil...
Kleryk
post 12:41, 10 02 2004
Post #41

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 108

Oferma gratz, kawal dobrej roboty. Imo w tym dziale powinien byc przyklejony topic "Hardware - Co kupowac?" a w nim miedzy innymi ten Twoj mini artykulik. Plebs by wiedzial co kupowac smile.gif Nie polecalbym jednak zasilacza MC ISO450P i widze, ze slabo sie orientujesz w temacie Duronow smile.gif Aha i te ceny co podales to troche z sufitu, mozna sporo taniej kupic normalnie wsklepie,a na gieldzie sie ejszce potargowac.

Go to the top of the page

+Quote Post
TgcRap4
post 15:16, 10 02 2004
Post #42

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 54

Imo mam pytanie aktulany moj komp:
AMD Athlon XP 2000+
256 MB ramu
Gforce 4 ti4200 128 ramu
win 98 se.
Cfg wszytko na low.
com_maxfps 76
i przez wiekszosc gry tyle mam czasem podczas duzych zadym spada do 50.

Planuje dokupic drugie tyle ramu. Co dokladnie zyskam biggrin.gif?

+Quote Post
Kleryk
post 15:42, 10 02 2004
Post #43

Leutnant
Ikona Grupy

Jezeli pod win98 korzystasz z programu Cacheman to w ET po dolozeniu ko;jnych 256 ramu zyskasz szybsze ladowanie mapy :D Jezeli nie korzystasz (win 98 sam zle zarzadza pamiecia) to zyskasz 10-15 fps, chyba , ze masz zasyfiony system to duzo woiecej. Mialem 256 sdram (szybkie M-teci 6ns) i gdy wymienilem je na 512 TwinMosa 400mhz to na win98 defaultowych ustawieniach dostalem w swoim demku testowym 10fps wiecej. btw wlasnie sam jestem w trakcie modernizacji kompa i w prtzeciagu 1 miesiaca przeistoczylem sie w eksperta od spraw hardware'u, wiec jakby co sluze pomoca, bo jestem na biezaco :)

Oferma jaka plyte bys polecil pod O/C? Zastaanwiam sie nad Abit NF7 rev2, epoxem 8rdae, 8krai2 i soltekiem sl-frn2 bodajzwe..

+Quote Post
Estaloth
post 10:54, 11 02 2004
Post #44

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1257

Mój PC:
Płyta Główna AGP x2
Celeron 700
320 RAM'u
GeForce2 MX 400 64 MB

Mam 400zł. Co polecilibyście by do niego dokupić/wymienić? Texty w stylu, "za rok w muzeum dostaniesz za niego majątek" itp. nie przechodzą. dry.gif

+Quote Post
blacktyger
post 11:06, 11 02 2004
Post #45

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

albo procka athlona 1700XP albo grafike smile.gif ram'u chyba sie już nie opłaca dokupować

+Quote Post
Link
post 12:48, 11 02 2004
Post #46

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1195

Estalothowi radził bym kupić nową karte graficzną reszta sprzęstu jest spoxowa biggrin.gif

+Quote Post
Kleryk
post 19:58, 11 02 2004
Post #47

Leutnant
Ikona Grupy

Jak amsz 400zl to:

plyta glowna: Arock k7s8x - ok 140zl
Procesro: duron 1400 - 160zl (ten procesor jak kupisz dobrej serii na "dobrym" sprzecie spokojnie krecisz 11x200, czyli Athlon XP 3000+)
RAM: 256 ddram 400mhz - 160zl (jak dasz swoje 320 powiini ci jeszce doplacic imo)

Jezeli pamiec wymieniles zostaje ci 100zl. za plyte z procem dostaniesz tez ze 100zl i jak dodasz do tego swoja grafe to spokojnie na gieldzie wymieniasz to na jakiegos uzywanego geforce3 lub radka 9200.
aha i potrzebujesz zasilacz min 300wat, narazie starczy jakis shit typu codegen lub megabajt.

+Quote Post
oferma
post 12:22, 12 02 2004
Post #48

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 856

kleryk: ceny podalem takie jak mam, wiem ze mozna taniej - ale jak ludzie policza tyle to wiadomo ze sie zmieszcza i zawsze zostanie zapas na "cos" ciekawego smile.gif
hmm ... ale ty podajesz k7s8x, a ja podawalem xe - roznica w chipsecie (sis746fx->748) i z 50pln w cenie
co do zasilacza to hmm ... za ok 150pln nie ma nic lepszego na rynku, a ten modecom jest sporo lepsiejszy niz klasyczny shit codegena ktory dostaniemy w "nowej" obudowie za te same pieniadze ... tylko po co? :/
co do duronow - wiem ze mozna, ale zalozylem ze wiekszosc ktora skorzysta z tego artykulu nie zna sie na kompach an tyle zeby szukac konkretnych serii, konkretnych plyt, itp itd
zawsze sie to konczy ostrzalem klasy "100 pytan do..." i pewnie do mnie, a ja to nie mam czasu :/
to co polecilem jest ok i dobrze o tym wiesz, ktos kto sobie zadal trud poczytania stron zawartych na koncu posta, sie dowie jakie durony, dlaczego durony, co z nimi mozna i dlaczego tak tanio - dla calej reszty zostaje sciezka "na skroty" ktora tez zla nie jest

jesli beda chetni mozna kiedys siasc dluzsza chwile na irc czy nawet mailowo sie zgadac i poskladac kilka ludzkich konfiguracji, kilka kierunkow upgrade starego kompa, piXoko ceny jakie mozna wycisnac za stare komponenty itp itd
jak cos dajcie znac - chetnie pomoge
teraz mnie czeka 2tyg urlopu wiec mam czas :]

pozdrawiam
i udanych apgrejdow zycze smile.gif))

+Quote Post
Switch
post 18:31, 12 02 2004
Post #49

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 737

QUOTE (oferma @ 17:35, 8 02 2004)
HA!
w koncu jakis topic dla mnie =]
#1 r8500/r8500le/r9100
r8500 taktowanie = 275/275
r8500le/r9100 = 250/250 a czesto nizsze i na dokladke BYWAJA wersje z 64bit pamieciami (maja 8 kosci a nie 16)
i to jest cala roznica
co do wydajnosci - to jest rozsadne min. aczkolwiek jesli znajdziecie gdzies gf4ti4200/4400/4800se/4600/4800 to brac od reki
o ile kosztuja ponizej 500pln
sa szybsze od 9100 a zazwyczaj niewiele drozsze (9100=~350, ti4200=~400+)
w et to raptem kilka klatek - ale umowmy sie, malo kto gra TYLKO w ET
w moim przypadku zmiana z r9100 sapphire 128bit 64MB na gfti4200 64MB pozwolila w nfs:undeground zmienic 800x600 med detail
na 1024x768 full + blur i nadal chodzi plynnie
tak samo halo nie rwie, i parenascie innych gier
bo tak naprawde ET potrzebuje mocnego procesora i karty ktora nie bedzie sie zatykac w 1024x768 (tak - wtakiej powinno sie grac zeby moc bezproblemowo strzelac na odleglosc)
czyli r9100 ok, gf4ti4200 jeszzce lepiej o ile nie jest drogie
bo czesto mozna je znalezc za cene 500+ pln
ale wtedy juz polecam r9500 niepro
nawet przy 4 potokach renderingu (default) jest porownywalne do gf4ti4200, jak kupimy wersje ktora bedzie chodzic z 8potokami jest szybsza (w dx8.1) - a dodatkowo w tej cenie dostajemy najtanszy dx9 sprzetowy na jaki warto zwrocic uwage
r9500 64MB = 500pln
r9500 64MB testowany na 8potokow = 560pln
ponizej 800-1000pln nie ma NIC innego
nastepne w drabince sa r9700 niepro dostepne za ok. 900-1kpln - bardzo dobra karta za rozsadna cene
jesli ktos sie upiera przy nvidii to niestety tylko 5900xt ( w koncu cos niekastrowanego ...) za ok 1000-1100

to tyle na temat grafiki smile.gif

#2 procki/plyty/pamieci
i tu sie zaczynaja schody ...
jesli macie cos klasy gf1/gf2mx/etc. i do tego slaby procesor (ponizej 1400MHz) to naprawde od tego powinniscie zaczac
caly q3 engine ma to do siebie ze najwiekszy przyrost mocy daje wlasnie proc
co moge polecic
jesli ma byc tanio i sensownie (i prosze bez flamewar ze to shit - dopoki sie extremalnie nie podkreca tylko chcemy stabilnosci i sensownej wydajnosci to jest toto jak najbardziej OK)
Asrock K7s8xe rev. 3.0(sis748, lan, sound, usb2, agpx8) za niecale 200pln (albo wersja xe+ z sata za 250 - ale w koncu oszczedzamy nie?)
procesor Athlon 2GHz (ok 270pln) - zadnych duronow, zadnych prockow uzywanych, chyba ze znamy czlowieka i procek jest 101% sprawny
pamieci tylko TwinMos - pare pln drozsze od noname, klasowo na rowni z kingstonem, 5 lat gwarancji, bardzo fajne timingi na nich mozna wycisnac smile.gif zalezy na co nas stac 256MB ddr400 = 180pln, 512MB ddr400 = 340pln
i jesli nie masz kasy, to nie kupuj shitu byle 512MB, wez 256 za jakis czas dokupisz wiecej (512 powinno byc std. w komputerze dla gracza)
roznica w et jest taka ze dluzej mapy sie wczytuja, ale w trakcie gry jest ok - o ile nie mamy full detail, hirestextures itp itd ...
cooler - wazna rzecz .... wielu o tym zapomina i pozniej "komp mi nie dziala" albo sie wiesza albo costam
Spire WhisperRock IV za ok 50pln - dosc cicho, niezle chlodzi i nie pada po 3 miesiacach
last but not least .... ZASILACZ
bolaczka nedznych kompow z supermarketow i komputerow po upgrade
kupuje sie shit, albo zostawia stary i komp sie wiesza, resetuje, albo wogole cuda sie dzieja (szczegolnie jak mamy mocna karte grafiki)
polecam olac obudowe, zostawic stara mimo ze brzydka i te 150 czy 200pln ktore wydamy na obudowe z *** zamiast zasilki
przeznaczyc na porzadny zasilacz 350W
polecam za 150-180pln Enlight'a albo ModeComa 350GT/ISO450P
ogolnie wersja "minimum" to:
200+270+180+50+150=850pln
wersja z 512MB ram to ok 1kpln - i takiej konfiguracji proponuje sie trzymac

teraz cos dla ciut zasobniejszych kieszeni, aczkolwiek nadal oszczedzamy
plyta Epox 8rda3i (nforce2, dual channel, lan, sound, usb2, agpx8) za ok. 330pln
procesor - nadal tylko Athlony 2GHz i wyzsze, a w tym wypadku polecam Bartona 2500 za ok. 400pln
ram: 1x TwinMos 512MB ddr400 za ok. 340pln *
* ja WIEM ze ta plyta ma dualchannel ... ale roznica wydajnosci miedzy single i dual (na nforce2) jest marginalna rzedu 5-10%, a rozbudowac konfiguracje majaca juz 2 kosci jest ciezko - nalezy sprzedac, stracic, kupic 2 wieksze ... po co?
moja propozycja, kupic 1 kosc, za pare miesiecy kupic druga taka sama (wazne sa opisy na kosciach - maja byc takie same)
mamy 1GB ramu, i kazda nowa gra (a wymagaja niestety coraz czesciej min. 512 :/) bedzie smigac
oczywiscie przestajemy korzystac z win98 - przy takim sprzecie tylko win2k/xp
cooler: nadal Spire WhisperRock IV za 50pln
zasilacz: jw. 150-180pln
razem:
330+400+340+50+150=~1300pln

#3 karta muzyczna
wiem ze tutaj herezje opowiadam i wogole ale
IMO:
karta muzyczna na plycie jest zla z zalozenia, nawet soundstorm ssie szczegolnie jak uzywamy go na sluchawkach
bo on tak naprawde poza sprzedowym DSP niewiele daje - wiekszosc i tak psuje guaniasty codec klasy alc650/655, cmi, czy inne adi soundmax :/
a tak to wyglada na plytach z nforce2
moja propozycja - jak macie w tej chwili karte muzyczna, a szczegolnie jak to jest SBlive, SB128, czy wogole cokolwiek co chodzi, nie szumi i nie sprawia problemu .... to go poprostu zostawcie (oczywiscie o ile jest to PCIowe)
celowo w rozpisce nie ma zadnego sprzetu na chipsetach ViA - zbyt problematyczne, zbyt duzo kombinacji, szczegolnie z SBlive przy ktorym sie mozna pochlastac :/
sis748 nie dosc ze ma wydajnosc podobna do kt400a/kt600 to jeszcze bezproblemowo wspolpracuje z sblive
nforce2 tak samo
ALE moze ktos chce kupic porzadna KarteDzwiekowa (a nie ShumBlastera? wink.gif
sam uzywam Herculesa GameSorroundFortissimo 2 (teraz mozna kupic "3"/"7.1") i jest naprawde ok, bardzo fajny dzwiek, czysty, bez znieksztalcen i na moim koffanym amplitunerze JVC brzmi slicznie smile.gif <--- sprawdzalem i live, vortex2 i inne brzmia gorzej :/
chip: Crystal (CirrusLogic) CS4624 i kosztuje toto ok 240pln
druga propozycja to nowe cacka na chipie Via Envy 24HT-s
bardzo fajnie gra, ma naprawde ladne parametry - a ze Terratec uzywa ich w swoim segmencie mid-end (czytaj 300-700pln) swiadczy samo za siebie smile.gif
moja propozycja: Gainward - Hollywood@Home 7.1 za ok. 250pln

#4 podkrecanie itp itd ...
to co podalem wyzej jest dla zwyklych smiertelnikow, ktorzy chca zeby sprzet dzialal w miare szybko, za normalne pieniadze i przede wszystkim STABILNIE
jesli chcemy sie bawic w podkrecanie to super, ale najpierw nalezy SPORO przeczytac zeby sie nei wpakowac w ***
albo bojciebogi spalic/uszkodzic nowo nabyty sprzet ...
www.tweak.pl
www.pclab.pl
www.ocworkbench.com
3 porzadne serwisy gdzie szczegolnie na boardach mozna sie masy rzeczy dowiedziec
zajrzyjcie, poczytajcie, a potem bedziecie wiedzieli co chcecie smile.gif

jak ktos dotarl az dotad, i na dokladke cos z tego sie przydalo - bardzo sie ciesze
jak nie dotarl - tez dobrze, pol godziny wolnego czasu wiecej wink.gif
jak cos - ceny bralem glownie z gieldy komputerowej (wawa) piXoko z pamieci - wiec mozna dostac to moze taniej, a moze drozej

pozdrawiam i zycze udanych zakupow

hmm zgadzm sie z ofermą co do graf, jednak dla tych zamożniejszych jest ciekawa oferta, coś typu przerabianie radka 9500, niektórzy mogą sie domyślać o co mi chodzi - chodzi o radka 9800se od Herculesa, a dokładniej chodzi o Hercules All-in-Wonder 9800 SE (jednak jest to troche loteria bo niektóre sie modują niektóre nie) chodzi tu o odblokowanie 4 dodatkowych potoków renderujących. Wcale to nie jest takie trudne wystarczy usunąć jakiś plik ze sterowników. Karta w sklepach kosztuje ok 1200zł. Jest to ta karta z róźnymi bajerami a dokładniej z kartą tv. Czyli po przeróbce na radka 9800pro zyskujemy wg. cen komputronika równiutkie 1000zł i co wy na to? smile.gif
W www.sklep.pclab.pl były karrt do kupienia na 100% przerabialne ale już nie ma smile.gif jeśli kogoś to interesuej to niech powie jeszcze dodam pare informacji. Wiem że w Komputroniku jest gotowy przerowbiony 9800se na 9800pro za 1699zł gdzie taki sam orginalny 9800pro kosztuje równe 600zł wiecej

qur*** juz sie człowiekowi źle robi jak sie mówi że radek 9200 to syf a kolejne osoby go polecają. Mówie jeszcze raz nie kupujcie tego!

Ja bym ci proponował Athlona XP 2400 jest dosyc tani i pamiec se dodaj . Kup sobie 512 DDR np.Seagate Barracuda i lub producenta obecnej kosci pamieci i dodaj. Bedziesz miał miał 512 +256. A reszte możesz zostawic .

Tego to nie rozumiem, co ma producent dysków twardych do pamięci?

co do płyt głównychto ja jednak jakiś dobbrych firm polecam a nie jakieś tam as-rocki ecs-y bo potem będzie że kom niestabilnie działa

jeszcze jedno jęsli sie ktos decyduje na nforce 2 (szczególnie epox8rda i abit nf7) to niech sie liczy z tym że będzie miał problemy z pamięciami Twinmos> dotyczy to głównie konkretnycj serii więc można trafic na tą dobrą i będzie działać bez probelmu

mógł bym tu pisać jeszcze duże jednak odkąd mi net chodzi dobrze (tzn. mam dobre pingi) to prawie każdą chwile z właczonym kompem spędzam grajac w et
może jeszcze cos napisze, ale narazie ide sobie polamić na jakiś serv tongue.gif

+Quote Post
oferma
post 18:48, 12 02 2004
Post #50

Oberschutze
Ikona Grupy

jerzu gosciu ....(Switch znaczy sie)
polecam asrocki bo wiem ze sa ok, nie polecam pcchipsow/ecs/etc bo wiem ze shit
tanie =/= shit - sa stabilne (asrocki) tylko ze SUROWE, bez bajerow, mniej wydajne, ale (przynajmniej dla mnie) oszczednosc na plycie praiwe 300pln i wydajnosc nizsza o 10% jest jak najbardziej akceptowalna
w tym momencie sie okazuje ze w cenie "dobrej_markowej_supersfietnej_plyty" mamy plyte+ram ...
co do twinmosow i niechodzeniu w dualchannel - zgadza sie, nie pamietam na jakich kosciach
CHYBA twinmosy "na twinmosach" sie wala
na infineonach i hynixach bodajrze jest ok (zeby wszyscy zrozumieli - cala pamiec markowana przez twinmosa, kosci na niej maja logo twinmosa/hynixa/infineona/etc.)
co do grafiki - moze zrobimy tez "mid-endowy" topic o sprzetach z hmm .. sredniej polki?
tam moze-moze by sie zmiescil ten twoj r9800se AIW za 1,2kpln ...
bo widzisz, w tym topicu sa ludzie ktorzy kasy nie maja, o czym swiadczy chociazby sprzet przez nich posiadany
wiec prosze nie wyskakiwac z takimi opcjami
karta za 1200, a na caly upgrade mamy 1500 - i ze niby to jest pomoc?

mam prosbe - jak juz ktos cos pisze, i nie do konca orientuje sie w temacie, to naprawde POMYSLCIE zanim wyslecie posta
pozniej biedny ludek majac guano a nie sprzet i 1kpln w kieszeni wybuli cala kwote na cos co nijak mu nie pomoze
a zdawalo mi sie ze mialo byc o tym jak rozsadnie wydac nasze marne zasoby gotowkowe?
i nie - nie mowimy tu o kompach z plytami za 800pln, prockami za kolejne 1200 i grafikami za 2kpln ...
tu ma byc o tym jak czlowiek zbierajacy pol roku na upgrade kompa 3letniego ma przezyc sajgon na gieldzie i nie dac sobie wcisnac zlomu
ktory albo mu dzialac nie bedzie, albo da 5% przyrost wydajnosci, czy cos rownie idiotycznego ...

dziekuje za uwage
i pozdrawiam

ps.
Switch: jak juz cytujesz to moze nie w calosci? chociaz tasiemcie swietego czy moje tnij :/

+Quote Post
Kleryk
post 19:49, 12 02 2004
Post #51

Leutnant
Ikona Grupy

Oferma, na Asrocka xe imo szkoda pieniedzy, bo lepiej doplacic 80zl do epoxa na nforce2 lub z 60zl na kt600 i do etgo z sata. Sam sie chyba skusze na cos takiego http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6438 , na gieldzie mozna ja dostac ponizej 350zl. Wracajac do Asrocka, to jak ktos nie ma za duzo pieniedzy na modernizacje to lepiej tego k7s8x. Tez slyszalem, ze to dobre istabilne plytki, niektorzy nawet niezle kreca na nich.
Tej zasilki nie polecam bo ma za duze wachania przy 12v, moj stary syfiasty megabajt lepiej trzyma te napiecie :/ Co innego ta http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9592 .
Co do problemow z Twinmoskami i nforcem to z tego co wiem problrm jest tylko z tymi pamieciami z cl 3, na 2.5 jest ok.

Switch daruj sobie teksty, ze 9200 to syf tylko napisz co polecasz komus kto ma w domu "zlom" (bez urazy :) i 400zl na modernizacje, a nie wyjedzasz z jakas "okazja" kupna radka za 1200zl. Imo za ponizej 300zl nieznajdziesz lepsze karty niz uzywany gef3 lub 9200 (128 bit) radek.

aha wlasnie mi sie przypomnialo, poodbno ten nf7 ma jakies zgrzyty z sblive, slyszeliscie cos o tym?

+Quote Post
oferma
post 21:49, 12 02 2004
Post #52

Oberschutze
Ikona Grupy

Oo
ale asrock XE to ~180 max 200pln
wiec gdzie ty chcesz kupic za 280 nforce2?? chyba single channel ktory jest tak samo dobry jak ten sis
bo dualchannel (ktory realnie daje max 5% wydajnosci :]) 310 - a to juz prawie kosc 256MB dodatkowa ...
no ale jak kto lubi
K7s8x tez zla nie jest, tylko ze staram sie nie polecac sprzetu ktorego nie mialem w rekach
i niestety tej nie mialem :/
co do zasilacza to fakt - 350GT jest lepsiejszy, tylko ostatnio go nie widzialem na gieldzie
jak komus sie uda dostac - naprawde fajna sprawa

co do nf7 i sblive - nie slyszalem nic, jedynie co to via + sblive ... oooo powodzenia zycze biggrin.gif
miedzy innymi dlatego never-ever nie zloze komus kompa na via
chyba ze Via Envy24 HT/HT-s (w sensie karta muzyczna smile.gif

pozdrawiam

+Quote Post
Kleryk
post 22:13, 12 02 2004
Post #53

Leutnant
Ikona Grupy

http://www.apollo.pl/?menu=store&grp=9 a na gieldzie zawsze mozesz sie potargowac jeszce smile.gif

nforce ma tez lepsza wydajnosc w single schanell jezeli chodzi o pamiec, sam w sobie jest szybszy, a mozliwosci o/c asrocka w porownaniu do epoxa sa bardzo slabe tak, ze kupujac plyte imo nie ma co zalowac i nawet pozcekac troche czasu i dolozyc te kilkdziesat zlotych.

+Quote Post
hawk
post 0:22, 13 02 2004
Post #54

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 555

Cześć.

Mam do wydania 400zł. co polecacie i dlaczego to.

Mój sprzęt :
Duron 1200
ECS k7s5a v1.0
768mb ddr
gf 2 mx 400 64mb
dysk 60gb Maxtor 7200

Dzięki za pomoc.

+Quote Post
Kleryk
post 9:23, 13 02 2004
Post #55

Leutnant
Ikona Grupy

Oferma, a co do tego SBLive! to juz jestem kompletnie zamotany, jedni mowia, ze wlasnie na via sa problemy, inni, ze n anforce,a na fn7 to juz w ogole ciezko ja zmusisc do pracy. Nawet w instrukcji piszee, zeby ja wsadzac tylko do 3 lotu pci, sajgon :/

Pozatym to juz praktycznie osstanie plyty pod Athlona, nowe pod 64bit procki beda juz na innym sockecie,a najtanszy/najslabszy procek pod takie mobo to bedzie Athlon 3200, wiec oplavas aise kupic teraz lepsza plyte i krecic :D, a starczy nam na bardzo dlugo.

+Quote Post
Switch
post 16:43, 13 02 2004
Post #56

Leutnant
Ikona Grupy

jak dla mnie liczy sie wydajność, możliwości o/c i dalszej rozbudowy, jeśli sie decyduje to tylko na nf2 ewentualnie na kt600. Na płycie nie warto oszczędzać
co do grafy to miała byc ciekawostka, i mimo jej ceny ze sklepów jak sie pokażą to szybko sie sprzedają wiec nie gadaj że tak mało ludzi ma na tyle kasy. Często widze w sygnaturkach na pclab.pl jakieś super wydajne karty (typu 9700pro)

co do probemów Twimossów to nie chodzi i dual chanel tylko że nie chcą pracować na swoich nominalnych częstotliwościach
chodzi tu dokładniej o serie:

TwinMosy na Kostkach M.Tec TTD..E50D, TwinMos TTM...E50D sa w technologii 0,13mikrona

TwinMosy na Kostkach M.Tec TTD..E50B, TwinMos TTM...E50B sa w technologii 0,15mikrona
jak widać są wukonane w innej technologi (013, 0.15) i właśnie przez to coś sie pie***

Jeszcze co do pamięci: ja słyszalem tylko o Twinmosach na kostkach M.TEC Twinmos, elixir, winbond i hynix, skąd Ty wiziełeś takie na kostkach infineon, gdzie takie mozna kupić?

Ludzie co mają zamiar kupić 9800se All in Wonder to chyba na tyle wiedzą że nie warto tego kupować jśli ma sie powiedzmy procek 1200MHz
Juz sama suma za te grafe budzi respect i chyba nikt nie wyda tyle kasy na to skoro jego cały komp jest tyle warty

pozniej biedny ludek majac guano a nie sprzet i 1kpln w kieszeni wybuli cala kwote na cos co nijak mu nie pomoze
a zdawalo mi sie ze mialo byc o tym jak rozsadnie wydac nasze marne zasoby gotowkowe?
i nie - nie mowimy tu o kompach z plytami za 800pln, prockami za kolejne 1200 i grafikami za 2kpln ...
tu ma byc o tym jak czlowiek zbierajacy pol roku na upgrade kompa 3letniego ma przezyc sajgon na gieldzie i nie dac sobie wcisnac zlomu

z tego co ty tutaj scharakteryzowałeś to morzna wywnioskować że na darmo polecasz pamięci Twinmoss. 30 zł w do przodu to już coś. A nie oszukujmy sie dobre pamięci sie kupuje nie mniej nie wiecej do o/c (ewentualnie jak ktoś ma duzo kasy dla pewnoscie że bedzie wszystko działać ok ale tu takich ludzi nie ma wg. ofermy). Po co komu jak to juz wcześniej powiedziałeś 5 % róźnicy? Kupić NONAME i po sprawie. A twinmossy pozostawić dla tych którzy chcą kręcić i utrzymywać magistrale proca/pamięci 1:1. I nierozumiem tego: z jednej strony polecasz asrocka a z drugiej markowe pamięci, cos jest nie tak

Klery faktycznie z tymi athlonami 64 przedymane, jak ktoś będzie chciał zmienić ze zwylkłego na fx to juz tylko wymiana moba sad.gif
aha oferma nie mów że sis a nforce2 singe chanel są takie same w wydajności (LOL)

Cześć.

Mam do wydania 400zł. co polecacie i dlaczego to.

Mój sprzęt :
Duron 1200
ECS k7s5a v1.0
768mb ddr
gf 2 mx 400 64mb
dysk 60gb Maxtor 7200

hawk sharakteryzuj mi tą płyte(tzn. jakie ma mozliwości)
i powiedz czy komp Ci służy do takich gier jak et (pewnie tak bo byś nie znalazł sie inaczej na tym forum) tongue.gif

+Quote Post
Kleryk
post 13:41, 14 02 2004
Post #57

Leutnant
Ikona Grupy

Hawk dozbieraj stowe na radka 9500 (takiego zmoliwoscia odblokowanie dodatkowych 4 potokow), a pozniej wsadz jakiegos durona 1400-1600.

+Quote Post
green
post 16:20, 14 02 2004
Post #58

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 106

Switch Asrock to nic innego jak Asus. Swietne plyty dla tych ktorzy chca miec tanio, szybko, stabilnie i bez zbednych dupereli.

Co do kupna 1x512 vs 2X256, imho kupujcie 2 kostki ale nie u "pana Kazia za rogiem", tylko w sklepie ktory gdy dozbieracie kaske na rozbudowe bez problemu je przyjmie i wymieni za doplata na wieksze.

+Quote Post
Switch
post 16:33, 14 02 2004
Post #59

Leutnant
Ikona Grupy

hmm tak patrząc jak być miał "tylko" 400zł do wydania to byś mógł kupić: za 190 zł Durona 1600, i z tego ci zostaje 210zł, wiec jesteś skazany na karte nie najlepszej wydajności geforce 4 mx 440. Niektórzy to określają jako shit (chociaż je pewnie bede też na to skazany vo wiecej kasy nie bede miał). I tak albo kupisz to alebo dozbierasz i kupissz z drigiej ręzki gf 3 ti/radka 9100/8500 lub jeszcze dozbiersz i kupisz gf4 ti 4200 64/128MB, lub jeszcze dozbierasz smile.gif i kupisz radka 9500 do przerobienie lub też nie
polecam lekture: tego
czyli żeby zmodować do 9700 trzeba kupić radka 9500 NON PRO z układem pamięci L 256bitową magistarlą pamięci, i jeśli dodatkowe 4 potoki będą prawne to...macie radka 9700 smile.gif
P.s co do tych drogich graf to ostatnio przegladając forum widziełem wypowiedz gościa który ma gf fx 5900 i co nie lepiej było kupić radka 9800se AIW? smile.gif

+Quote Post
Switch
post 16:41, 14 02 2004
Post #60

Leutnant
Ikona Grupy

Switch Asrock to nic innego jak Asus. Swietne plyty dla tych ktorzy chca miec tanio, szybko, stabilnie i bez zbednych dupereli.

LOL asrock sie nie umywa do asusa. Co to za nowe torie asrock=asus. No dobra moze byc stabilny, ale wydajnoscią, mozliwościami o/c, wyposarzeniem, możliwościami biosu, i innymi drobniejszymi sprawami to sie do niego nie umywa.

Co do kupna 1x512 vs 2X256, imho kupujcie 2 kostki ale nie u "pana Kazia za rogiem", tylko w sklepie ktory gdy dozbieracie kaske na rozbudowe bez problemu je przyjmie i wymieni za doplata na wieksze.

Takie rozwiązanie było by b. dobre ale także bardzo trudno do zrealizowanie
dual channel daje od średni z 5 % wzrostu wydajnośći, wiec jak ja bym był na miejscu nietórych to bym brał 1x512.

+Quote Post

9 Stron V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi