IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> ET vs. RTCW, czemu ET jest lepsze?
Zaskar
post 13:16, 27 11 2003
Post #41

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 444

No coz. W rtcw przyznam mi sie gralo za...iscie.....doszedlem do niezlego skila, hsy sie walilo na wszystkie strony...bylo za...iscie. Przenioslem sie na ET i porazka. W rtcw najwazniejsza byla szybkosc(dynamika) szybkie strzelanie(hsy), szybkie podnoszenie swoich, szybkie ucieczki z granatem pod nogi itp. Jednym slowem DYNAMIKA.......i te demka, ktore sie nagrywalo, a pozniej cale godziny analizowania(brat moze potwierdzic). Stare dobre czasy. Dlatego do rtcw mam za...isty szacunek i szkoda ze wszystko sie zwalilo i wyszlo cos takiego jak ET. Jednakze przenioslem sie na ET. Na poczatku zalowalem tej decyzji, bylo koniec z akcjami typu 5-6 pod rzad(ta tragiczna szybkostrzelnosc). Tutaj sie liczy raczej spryt i planowanie. Czesciej sa akcje typu, zabicie 1 i wycofanie, pozniej nastepny i tak w kolko. Teraz z kolej po jakims czasie, nie zaluje juz tak bardzo tej decyzji. W rtcw gralem przewaznie medykiem i lojtem, w et juz tylko medem, poniewaz najlepsza klasa w zasadzie. Ale wracajac do tematu.....

KIedys rtcw, teraz ET. Po prostu ewolucja. Trzeba isc z duchem czasu. Nie oszukujmy sie, ale nikt juz nie wroci do rtcw...chyba ze z sentymentu.
Najwazniejsze w sumie ze w obu tych grach czuc klimat.....i to wlasnie wciaga najbardziej. I ciesze sie ze ET nie zostalo tak bardzo spieprzone.
Dlatego ja w obecnej chwili stawiam na ET.

Go to the top of the page

+Quote Post
(?)Carnage
post 14:22, 27 11 2003
Post #42

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 493

Dlaczegp wiecej osób gra w ET niz w RTCW? Oczywiscie ze to darmowa nowosc . Mozna grac wszedzie na kazdym serku. W RTCW trzeba juz niestety posiadac orginał. Moge zostac z...any za to co napisze ale wydaje mi sie ze 65% graczy RTCW gralo na piratach moze nawet 75%. W Polsce dalo sie grac bez orginalnego cd keya. Na zachodzie jest inaczej , tam standartem jest orginalny klucz.Ze swojego doswiadczenia wnioskuje ze 90% serwerów na zachodzie wymaga orginalnego klucza. A u nas? Wszystkie serki zcrackowane, i jak zaczelo ich ubywac to ludzie bez kluczy nie mieli co ze soba zrobic.I tu mamy ET -za darmo , cos tam ma z RTCW i ble ble ble.. Dla mnie RTCW to ciagle numer 1 . Et uwazam niestety za srednia gre. DLugie nudne mapy i slaby tryb ffa, dynamika oraz dzwieki w grze to dla mnie główne wady tej gry.
RTCW- nic nie zastapi tego czekania na szturm przeciwnika [hehe tak tak kazdy wteran dobrze zna uczucie napiecia na NT:)], adrenalina gwarantowana.Grafika super , dzwieki za...iste ,radosc z hedshota, plynne ruchy postaci- no tylko trzeba miec ten orginal.. RTCW NOT DEAD:) moze w POlsce dead ale na zachodzie STILL ALIVE!! i dobrze.. Ten kto che grac to bedzie gral. Serdecznie zachecam do kupienia RTCW.

+Quote Post
Prosper
post 14:44, 27 11 2003
Post #43

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 188

Wy chyba nie dostrzegacie jednej rzeczy. Czemu rtcw w pl umarlo??

Beach&Base....

To chyba byla jedna z glownych przyczyn. Po 2 latach grania na tych samych mapach mozna bylo sie pozygac...

+Quote Post
blinkkin
post 15:09, 27 11 2003
Post #44

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

ten post bedzie troche nie na temat. moj kotakt z grami typu multiplayer shooter zaczal sie od counter strike. ostro sie w niego zagrwalem (te pojedynki z innymi sieciami w bialymstoku), jednak zaczelo mnie nuzyc ciagle kampienie i bieganie przy scianie w obawie przed snajperem. pozniej krotko w q3, glownie na lekcjach informatyki. strasznie szybko sie znudzilo. przyszly wakacje i sprobowalem sie w rctw. zawaliscie mi sie podobalo, taka mieszana cs z q3. duzo dynamiki polaczonej z teamworkiem. pozniej pojawil sie battlefield i trzeba bylo sie sprobowac. cos zupelnie innego, wiecej myslenia niz w rctw, ale dynamika wieksza niz w cs. pozniej z kolegami z sieci gralismy w q2, przyjemna atmosferka i ludzie na poziomie. w kocu pojawia sie et. skoro darmowe to moge zaciagnac (zanim kupie oryginala to musze u kogos przetesowac, w demo pograc itp). co mnie przytloczylo w et? wielkosc map i wojna totalna. jednak powoli zaczelem dostrzegac wady, tak jak w kazdej grze. i tu dochodze to tego topicu. wiec chyba trzeba przyznac, ze kazdy gra w to co lubi i nalezy sie kierowac wlasna opinia, a nie robic z tego masskulture (co inni lubia, to ja tez).

+Quote Post
EmbeZZlemEnt
post 15:38, 27 11 2003
Post #45

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 528

Ja gram w sumie juz dosc dlugo w rtcw (chyba od poczatku) oraz takze szaleje w et (tez od pcozatku O_o)!
Mysle , ze dyanmika gry jest taka sama, chodz byc moze wyglada to troszke inaczej - tzn wolniej! Wystarczy odpalic tc_base i mp_base i porownac jak szybko, moza dojsc z radaru 01 na 02. Okaze sie ze tak samo szybko.
Mapy w et sa zdecydowanie mniej grywane niz w rtcw, to ze wam sie znudzily po 2 latach grania to raczej sprawa oczywista, bo tak samo bedzie w et. W polsce panuje jakies chore zboczenie, ze gra sie w 5-6 map, a reszta nieistnieje. Czesciowo do faktu, ze rtcw sie znudzilo doprawadzili organizatorzy roznych imprez, poniewaz na samym poczatku np ligi d-day mogli wprowadzic cos nowego np electro-dam2 lub jakis nowy beach. Tak samo jesli chodzi o CB. 7 Map i na tym koniec, jak jakies zasrane lemingi :[
Zwiekszona celnosc broni w et podwoduje, ze osoby wczesniej naprawde dobrze grajace ownuja teraz w sposob wyraznie odbiegajacy od "sredniej krajowej", chociaz ilosc pociskow jak mozesz wystrzelcic jest ograniczona w czasie, tak jak swiety juz ot zauwazyl. Et jest bardziej zbagowane i zdeycdowanie bardziej sprzeto chlonne. W rtcw 90fps to po przejscu na et niestabilne 50fps.
W et podoba mi sie jedynie to, iz na dosc wysokim pingu da sie spokojnie grac, chyba ze ma sie naprawde duze PL'ki.
Dlatego byc moze Polacy stoja dosc wysoko w leaderach CB i innych pochodnych! Fakt faktem, ze era rtcw mienla bezpowortnie i raczej nie ma szans zeby powrocila. Zostaly tylko osoby, ktore albo kochaja rtcw albo maja za salby sprzet zeby grac w cokolwiek innego :]

Imho RTCW OwnZ

+Quote Post
Go��_ss|KuBeK
post 15:57, 30 11 2003
Post #46

Goście

Ehhhh wiem powiem krótko mial bym CD-KEYA Do rtcw to bym et nie ruszał . RTCW NIC NIE POBIJE TA GRA TO LEGENDA I ZAWSZE BEDZIE...AMEN:P wink.gif

+Quote Post
KaeL
post 20:56, 30 11 2003
Post #47

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 334

No coz chyba trzeba to podsumowac.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi (chociaz kilka pstow jest imo off topic). Rozjasnily sytuacje.

Przyznam sie, ze mimo tego, ze ET to pierwsza gra w ktora gram, w miare, czesto na necie (czasami pogrywalem w q2) to tez zauwazam wady i zdaza sie, ze zamiast wykonywac zadanie (ile mozna) koncentruje sie na cwiczeniu skila (czyt. zabijam ilu moge smile.gif)

Swoja droga ET jest bardzo dynamiczne jak sie gra 15 vs 15 (lub wiecej). Wtedy jest taka rzez, ze na nude nie da sie narzekac.

Btw. juz ktorys raz czytam, ze w RTCW grane bylo tylko kilka map. Moim zdaniem to zle swiadczy o scenie tej gry, a przeciez wszedzie wszyscy pisza, ze byla lepsza niz ET.

A co do "legendy" to powstala wtedy gdy w RTCW juz prawie nikt nie gra (tak to juz jest z legendami).

Wydaje mi sie, ze czas zrobic EOT, ale jezeli ktos ma cos NOWEGO do dodania to bede wdzieczny.

+Quote Post
Sagitarius
post 22:09, 1 12 2003
Post #48

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 513

ja przeszedlem calego RCTW(single player)i przejscie tej gry sprawilo mi duza satysfakcje..ale jedna podstawowa zecz dlaczego przelozylem sie na ET niestety nie stac mnie na 150 zl na orginalke mialem pirata a tam nie mozna bylo grac przes siec bez zdjecia zabezpieczenie daremnie szukalem crakow itp.pozostawalo mi grac tylko w demko i caly czas w jedna plansze i gralbym po dzis dzien gyby wlasnie nie ET jest darmowy!i to największa zaleta tego produktu..ale multiplayer nie jest lepszy jest taki sam tylko sa inne mapy i bronie itp..a pozatym wiekszosc luda gra teraz wlasnie w et a nie w rtcw ale rctw zawsze pozostanie klasykiem et to zupelnie inna produkcja..w et zalatwiono kilka problemow z rctw ale to nie zmienia sprawy..obydwie gry sa moim zdaniem dobre...jedyne co moge zarzucic to temu kto zdobyl sie na konwersacje mapy ktora byla w demku!Zapsol cala mape!to juz nie to samo!textury ladne ale mi przycina i mapa jest o wiele mnie grywalna a wiem co mowie bo prez okolo 2 lata gralem w tą mape!

+Quote Post
rcube
post 16:57, 2 12 2003
Post #49

Schutze

Nr użytkownika: 221

Przewaga ET to przede wszystkim to ze jest za free :]

+Quote Post
Dajmos
post 18:37, 2 12 2003
Post #50

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 264

zgadzam sie to jest bardzo dobra zaleta - ale tez wada - niemożemy sie po ET spodziewać wiele tzn. komu by sie chciało robić gre zadarmo (doskonała)

+Quote Post
kober
post 19:55, 2 12 2003
Post #51

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Validating
Nr użytkownika: 20

koszt rtcw teraz to kilkadziesiat zlotych...
dziwne jest, ze na komputer ludzie wydaja ponad 3000, za sama karte graficzna ( by im gry lepiej chodzily ) potrafia dac 800z, ale na sama gre ( te kilkadziesiat zlotych ) nie sa w stanie znalezc funduszy dry.gif

+Quote Post
movinG shadoW
post 2:53, 3 12 2003
Post #52

Schutze

Grupa: Zbanowany
Nr użytkownika: 847

lul to iti ma jakieś zalety? pwnd

+Quote Post
Swiety
post 3:42, 3 12 2003
Post #53

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (Sagitarius)

ja przeszedlem calego RCTW(single player)i przejscie tej gry sprawilo mi duza satysfakcje

Sory ale muliplayer i singleplayer w RTCW to jak dzień do nocy. Całkowicie odrębne gry.
W CDA była oddzielna recenzja do multi i oddzielna recenzja do single.
Mp robiło Nerve Software, Singla robiło Gray matter. Nawet oddzielne programy do odpalania mp i sp.

QUOTE (Dajmos @ 16:37, 2 12 2003)
zgadzam sie to jest bardzo dobra zaleta - ale tez wada - niemożemy sie po ET spodziewać wiele tzn. komu by sie chciało robić gre zadarmo (doskonała)

Tak. W gre za którą trzeba dużo zapłacić grają fani gatunku, osoby które wcześniej oczekiwały na dany tytuł.
W darmowej grze jest mnóstwo przypadkowych ludzi, którzy ściągneli sobie gre i zagrali bo jest darmowa a w gdyby już trzeba było zapłacić nie zainteresowaliby się.

Niektórzy mówią że ściągnięcie gry z wareza czy załatwienie sobie oryginalnego cd-key to nie jest problem.
Dla tych którzy tak mówią to nie jest problem ale dla masy innych ludzi to był poważny problem.
Sporo ludzi grało dalej w testa jak wyszedł full.
Większość ludzi grało wyłącznie na polskich serwerach (które były skrakowane) bo nie miała oryginalnego cd-keya. Przeglądając serwis yawn.be zauważyłem że bardzo dużo Polaków ma wspólny oryginalny cd-key RTCW - jeden pożyczał od drugiego (albo podkradał) biggrin.gif

QUOTE (Kober)

koszt rtcw teraz to kilkadziesiat zlotych...
dziwne jest, ze na komputer ludzie wydaja ponad 3000, za sama karte graficzna ( by im gry lepiej chodzily ) potrafia dac 800z, ale na sama gre ( te kilkadziesiat zlotych ) nie sa w stanie znalezc funduszy

Bo albo komputer kupują im rodzice i wydając kase na sprzęt myślą że to już wystarczy. Albo sami kupując komputer spłukali się co do złotówki i nie mają nawet kasy na gre (oryginalny cd-key) w którą tną po kilka godzin dziennie. Poza tym nadal w Polsce jest piracka mentalność - koszty to sprzęt, oprogramowanie zawsze da się "załatwić".

+Quote Post
kober
post 13:21, 3 12 2003
Post #54

Hauptmann
Ikona Grupy

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 2:42, 3 12 2003)
Bo albo komputer kupują im rodzice i wydając kase na sprzęt myślą że to już wystarczy. Albo sami kupując komputer spłukali się co do złotówki i nie mają nawet kasy na gre (oryginalny cd-key) w którą tną po kilka godzin dziennie. Poza tym nadal w Polsce jest piracka mentalność - koszty to sprzęt, oprogramowanie zawsze da się "załatwić".

zgodze sie ,ze dla graczy zazwyczaj kompa kupuja rodzice. zazwyczaj po to, by dziecko moglo sie uczyc, wspomagac nauke internetem, itd... ale skoro tatus dal sie przekonac do kupna k. graficznej za 800z ( ciekawe jak to ma sie do nauki ), to 80z na troszke softu nie sprawilo by dla niego zadnego problemu. wystarczyloby go poprosic. z drugiej strony jesli ma sie piracka winde, to trudno sie przekonac do kupna gry.

+Quote Post
Swiety
post 19:25, 3 12 2003
Post #55

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE (Prosper @ 12:44, 27 11 2003)
Wy chyba nie dostrzegacie jednej rzeczy. Czemu rtcw w pl umarlo??

Beach&Base....

To chyba byla jedna z glownych przyczyn. Po 2 latach grania na tych samych mapach mozna bylo sie pozygac...

Ponieważ ludzie pytają się dlaczego RTCW w PL padło to wyjaśnie to jeszcze raz (chociaż to już raz robiłem w tym topicu no ale jeśli ktoś nie potrafi czytać :/ ). Odniosę się też do wypowiedzi Prospera w związku z base&beach.

Zgadzam się że nie ma sensu dyskutować z Chinczykiem
- bo raz - nie był on na scenie RTCW
- dwa - z jego wypowiedzi wynika, że jak komuś coś nie podoba się w ET to niech nie gra.
No coż nie ma gry idealnej, we wszystkie które grałem nie podobało mi się wiele rzeczy, ale ogólnie zalety przeważały nad wadami.
- trzy - zostały na pierwszej stronie podane argumenty o wadach i zaletach RTCW i ET, których nie dostrzega lub nie chce dostrzec.

Początki RTCW
- 2001 r wrzesień - wychodzi pierwszy test. Ludzie są zachwyceni nowatorską formą rozgrywki (podział na klasy i związany z tym teamwork). Jest jedna mapa - można powiedzieć dzisiaj - kultowy beach, ale ludzie grają non stop przez kilka miechów na jednej mapie - tak dobra jest gra.

- 2001 r grudzień - wychodzi pełna wersja RTCW. Bardzo szybko zdobywa popularność i staje się podobnie jak ET obecnie, jedną z najbardziej popularnych gier sieciowych (pomimo tego że trzeba zapłacić za RTCW aż 160 zł).

- 2002 r zima-wiosna. Sporo serwerów, o każdej porze dnia i nocy gra mnóstwo ludzi. Poziom gry i poziom dyskusji na forach raczej niski (podobnie jak obecnie w ET). Tzn poziom gry wtedy raczej wyższy niż obecnie w ET. Popularny serwer na pass dla najlepszych Byry.

- 2002r wiosna - pierwsza poważna liga RTCW w PL - PRL - wraz z jej końcem, koniec "złotej pionierskiej epoki" w polskim RTCW.

- 2002r lato - Qcon2002 - Nabardziej prestiżowe światowe zawody gier ID Soft (w tym RTCW). Poziom gry i klanów idzie ostro do góry. Gra staje się coraz bardziej "pro". Niektórzy trąbią że po Qconie2k2 RTCW padnie , okazuje się że dotrwa jeszcze w dość dobrym stanie do następnego Qcona za rok.

- 2002r lato (w Polsce) - spadek aktywności FFA w PL. trudno powiedzieć czy to wakacje czy to znudzenie grą po ponad pół roku grania w full i 3/4 roku od wyjścia testu. Po wakacjach coś się rusza.

- 2002r jesień - największa i jak do tej pory ostatnia wielka liga RTCW w PL - D-Day. W lidze wzięło udział ponad 30 klanów. Co prawda część z nich to były klany-widma które równie szybko zaczynały grę jak i kończyły ale wyłoniła się grupa kilkunastu poważnych klanów z tego kilka klanów tzw elity (FF Poison C4 fUzz IC 17) i aspiujących do elity (Riddle, PlHunter). Te klany zasilą później "elite" w ET.

- 2002r zima - finały lan D-Day w Wawie. Apogeum popularności RTCW w Polsce. Od tego czasu systematyczny spadek zainteresowania.

- 2002r jesień i 2003r wiosna - Udział polskich klanów w CB Open Cup, CB Euro Cup, CB Nations Cup oraz rtcw.no . Wszędzie bez znaczących sukcesów (głownie problemy z pingami i imo problemy z temworkiem).
Wsród słabszych klanów i graczy przeszkodą w graniu za granicą jest często brak oryginalnego cd-key czyli jeśli ktoś nie potrafi "załatwić" musi kupić oryginała za 160 zł.

- 2002-2003r - bardzo niepokojące zjawisko na FFA. Ludzie grają tylko na 2 mapach (beach&base). Każdy vote na inną mape z reguły jest skazany na niepowodzenie. Próby wprowadzenie rotacji (odpowiednik kampani w ET) nie powidoły się. Rotacja często wyłączana przez ludzi z klanów których nazwy litościwie przemilczę.
Scena podzielona równo:
1/3 ludzi to lamerzy którzy boją się innych map niż beach&base lub poprostu nie znają innych
1/3 ludzi którym wszystko jedno, cześć klanowców którzy i tak olewają FFA ze względu na niski poziom lub beach&base only - grają wyłącznie klanówki
1/3 ludzi którzy rzygają beach&base only na FFA i powoli odchodzą z RTCW.
Oczywiście dotyczy to tylko FFA bo w klanówkach gra się większość standardowych map a nawet customy (te_ufo).
Coraz mniej serwerów. Większość klanów ma problemy z uzyskaniem własnego serwera do meczów i treningów. Właściwie jedynymi poważnymi serwerami z prawdziwego zdarzenia są 3 serwery Toadie.

Na zachodzie wyraźny podział na serwery dla noobów (jakieś shruby z marketgarden czy depot z 50 slotami)
i serwery dla graczy pro na osp (jolt, telenet, sweRTCW).
W Polsce wszyscy kiszą się na kilku serwerach Toadie, częśc noobów ma problemy ze ściągnięciem kolejnych patchów, osp i PB.
Pomysł na serwer FFA na pass dla najlepszych nie przechodzi. Warzywa są przeciw (chociaż raczej nie mają nic do gadania w sprawie tego serwera). Cześc klanowców ma to gdzieś bo i tak grają tylko klanówki.
Osttecznie scena jest zbyt mała i zbyt mało jest serwerów aby pozwolić sobie na coś w typie serwera Byry.

2002-2003r liga POL, która nie osiąga takiego sukcesu jak D-Day. Jednak dzięki niej sporo gorszych klanów ma szansę dobrze sobie pograć ze względu na podział POL na 3 ligi (w zależności od skilla teamów)

W 2002-2003 r prowadziłem na potrzeby Hive badania liczebności sceny RTCW w Polsce.
Zamieściłem odpowiednią kolumnę na Hive jak mi czas pozwoli zamieszczę zupdejtowaną kolumną na rtcw.pl pt liczebnosć sceny RTCW w 2002-2003 r. W skrócie moge powiedzieć że od jesieni 2002r do lata 2003r w RTCW stale (z różna intensywnością, często z przerwami) grało około 600 osób z tego ok 100-200 na poważnie. Scena PL jak widać nie była dość liczna a odejście nawet pojedyńczych ludzi i klanów miało wyraźny wpływ na liczebność sceny.
Od jesieni 2002r jest coraz mniej nowych graczy (świeżej krwi), oczywiście nowi przychodzą ale równie dużo lub więcej odchodzi starych graczy znudzonych RTCW czy odchodzących z innych powodów.

Od D-Day brak nowej poważnej ligi RTCW w PL, która mogłaby przedłużyć zainteresowanie ludzi RTCW.
Sam mam trochę wyrzuty sumienia że nie wziąłem się poważnie za organizację D-Day II, ale nie tylko ja jestem winny. Scena RTCW jest na takim etapie (jak każda inna istniejąca już dłuższy czas scena) że coraz mniej dochodzi nowych (kto miał zagrać to już to zrobił) a popularność może przedłużyc tylko kolejna liga-zawody.

Pomimo tego do wiosny 2003r scena RTCW jakoś się trzyma.

I najważniejsza rzecz która imo decyduje o umieraniu sceny RTCW w Polsce (wiosna-lato 2003)
Na ET przechodzą czołowe klany RTCW w PL (Poison, C4, IC, 17) pociągając za sobą inne klany RTCW (4Fun, Hunter, Riddle, Kmh) tym samym 2 z 3 serwerów Toadie zostają przechrzczone z RTCW na ET.
- Pierwszy poważny gwóźdz do trumny z napisem RTCW.

Dlaczego przechodzą na ET:
- Et jest nowe (nowości przyciągają ludzi)
- W ET są perspektywy rozwoju bo w ET gra bardzo dużo nowych ludzi (bo jest darmowe).
- Większości znudziło się RTCW po blisko półtora roku gry (a nawet 2 latach włączając test).
- Część z klanów nie osiągnęła nic poważnego w RTCW to próbuje szczęścia w ET.
- Poza tym część ludzi z ciągotami ku mniej dynamicznym grom typu Mohaa czy BF1942 wybiera ET bo spadek dynamiki w porównaniu z RTCW nie przeszkadza im.

- 2003r lato - Chociaż większość lepszych klanów przeszła na ET nadal gra około 10 klanów RTCW w PL. Nadal istnieje FFA na ostatnim dobrym serwerze RTCW w PL - Toadie.

Tylko że Wolf ma to do siebie że do dobrej gry potrzeba dużo ludzi (co najmniej kilkanaście).
Już w momencie wyjścia RTCW (kiedy był on cholernei popularny i nikomu nie chodziły po głowie myśli o upadku sceny RTCW) zdawałem sobie sprawę, że to w momencie kiedy popularność gry zmniejszy się, będzie poważna przeszkoda. Co robią ludzi jak jest tylko kilka osób na serwerze ? Wychodzą. Nie czekają aż ktoś przyjdzie.
To jest takie zamknięte koło albo równia pochyła - Czym mniejsza popularność gry teamowej tym coraz mniej ludzi gra. W kwaku zawsze można zagrac sobie 1/1 i nie potrzeba do tego kilkunastu ludzi. W RTCW było ctf czy badplace na którym też można bardzo fajnie grać 1/1 no ale ile można wciąż grać 1/1 w Wolfie ?

- 2003r jesień - Ostatnie klany RTCW w PL wykruszają się. Zostaje kilka klanów.
Wraz z likwidacją Toadie przestaje istnieć FFA w PL.
Polacy FFA grają teraz głównie za granicą. Niektórzy zatwardziali fani RTCW (np ja albo inco), którzy wczesniej zarzekali się, ze nei będą grać w ET, grają coraz więcje w ET biggrin.gif.
Ba nawet widze czasami w ET (pod fejkami) wymiataczy z RTCW, których nigdy nie posądziłbym o granie w ET (Mario, Mchz, Zero)

A tym czasem za granicą:
- 2003r lato - Qcon2003. Skill zawodników, teamwork i poziom gry w RTCW osiąga swoje apogeum. Porównanie dem z najlepszych meczów, najlepszych klanów RTCW z meczami ET to jak dzień do nocy.
Wynika to z doswiadczeń z prawie 2 letniej gry w RTCW i z tego że większosć najlepszych zostało przy RTCW.
Przejście prawie wszystkich czołowych polskich klanów RTCW na ET to jest fenomen na skalę europejską, bo w Europie większosć najlepszych nadal została przy RTCW lub wróciła do RTCW po krótkiej przygodzie z ET.
Oczywiście jest kilka dobrych klanów ET które wcześniej grały dobrze w RTCW (helix, plan-B, Gs) ale to nie jest poziom na miarę iNfensus, GMPO, 4Kings czy innych czołowych klanów z CB euro Cup.
Z helix jako fUzz graliśmy w CB Open Cup i razem z nimi wyszliśmy z grupy. To co pamiętam z helix.rtcw to że skilla nie mieli zbyt dobrego za to mieli dobry teamwork, zresztą zostaliby bez problemu połknięci przez GMPO, Infensus, SNaps czy Rewind.

Oczywiście frekwencja w RTCW na zachodzie wyraźnie się zmniejszyła ale FFA tam nadal istnieje (w przeciwieństwie do Polski).

Jeszcza na świetej pamięci boardzie Hive były duskusje na temat przyszłości ET. Ja uważałem (i cholernie się myliłem) że ET nie zdobędzie dużej popularności. Nie spodziewałem się że dojdzie tak dużo nowych graczy, nie wiedziałem że darmowość gry będzie miała tak duży wpływ (tym nawet pewnie było zakoczone Activision/ ID Soft). bel mi powiedział że nie dostrzegłaem czegoś takiego jak pokolenia graczy - że starzy się wykruszają (ze starej gry) a dochodzą nowi (w nową grę). Bo tak naprawdę bardzo mało jest ludzi którzy grają w daną grę kilka lat z rzędu. Co prawda znam kolesi z Q1 (klan Axe) którzy grają w Qw juz 7 lat ale większość graczy kończy swoją przygodę ze sceną danej gry po kilku miesiącach max 1-2 roku.

Jednak imo nie myliłem się co do jednego - FFA w ET będzie koszmarne a ci co mówili że FFA w RTCW jest gorsze niż FFA w ET nie mieli racji. Imo ET (podobnie zresztą jak RTCW) to gra stworzona do gry w klanie (co zresztą nieraz potwierdzali twórcy gry mówiać że granie w Wolfa FFA to trochę bez sensu). Tylko z drugiej strony bez FFA scena gry szybko umiera.

Jeszcze jedna uwaga do graczy ET. Tak samo jak było w RTCW - Pamiętajcie że po kilku miesiącach czy latach wam też może znudzić się ET. To jest naturalne na każdej scenie gry (może oprócz potęznego Cs-a)
że z czasem jest coraz mniej ludzi, coraz mniej nowych, ludzie coraz mniej grają. Z czasem może też być coraz mniej serwerów co wpłynie na popularność gry.

Oczywiście jakieś proroctwa na temat upadku ET mogą wydawać się idiotyczne, ale zastanówcie się co będzie za kilka lat albo nawet za kilka miesięcy ? Już teraz można zauważyć jakieś niepokojące oznaki np:
- Na FFA wcześniej w środku nocy serwery były często full, obecnie żadko to się zdara
- Pomimo że ET ma pół roku brak poważnej polskiej ligi (nie licząć kilkudnowych cupów). Co prawda polski ladder ET w CB jest baaardzo aktywny ale imo brak polskiej ligi organizowanej przez polskich graczy z finałami LAN może mieć duże konsekwencje dla popularności ET w Polsce.

Wyjdzie nowa gra, większość przerzuci się na nową.

I wtedy pewnie ktoś założy topic i powie. Hej ludzie nie przerzucajcie się na tą nową gre ona jest zj.ebana. Dlaczego nie zostajecie przy świetnym ET ? Albo założy topic dlaczego nowa gra jest lepsza od ET.

Ja to przechodziłem już nie raz. Kiedyś grałem ponad 2 lata na scenie Q1. Jak wyszedł Q2 sporo ludzi przerzuciło się z Q1 na Q2, do Q2 doszło mnóstwo nowych. Wtedy też były głosy - Ej ludzie nie grajcie w Q2, ono jest zje.bane. Przy Q1 zostali fani a większośc i tak grała w Q2.
To samo jest teraz z RTCW i ET.

Wyszedł Q3 który imo połączył najlepsze elementy z Q1 i Q2 i pogdził wielu.
Ja osobiście czekam na grę (RTCW 2 ? ET 2 ? ) która połączy najlepsze elementy z RTCW i ET, w którą zagrają zarówno fani RTCW jak i ET.

+Quote Post
KaeL
post 0:45, 4 12 2003
Post #56

Leutnant
Ikona Grupy

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 18:25, 3 12 2003)
I wtedy pewnie ktoś założy topic i powie. Hej ludzie nie przerzucajcie się na tą nową gre ona jest zj.ebana. Dlaczego nie zostajecie przy świetnym ET ? Albo założy topic dlaczego nowa gra jest lepsza od ET.

Masz cos do mojego topica?

Rozpisales sie, brawo tongue.gif Btw z twojego tekstu wynika ze... jestes pesymista.

Masz oczywiscie slusznosc, ze Polska to szczegolny przypadek. Nasz narod zawsze byl (jest i, niestety, bedzie) dziwny(lagodnie to ujmujac). Sloniany zapal to normalka. Zreszta sam przyznajesz, ze mimo zarzekan jednak grasz w et.

A jak bedzie z et? Poczekamy, zobaczymy. Czy rtcw2 (jezeli bedzie, nie orintuje sie) spalni pokladane w nim nadzieje? Nie wiem, ale osobiscie jezeli pojawi sie gra o lepszym mp to od razu kupie bo po graniu w et wiem jaka to radocha.

(Mam nadzieje, ze wszyscy zrozumieja o co mi chodzi.)

I jeszcze jedno: wolfszlagier (czy swiety, jak wolisz) zamknij juz ten topic, bo posty (w tym twoj) sa nie na temat. Powaga.

Edit: przyznaje inco racje i cofam prosbe.

+Quote Post
inco
post 0:53, 4 12 2003
Post #57

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 524

może i nie na temat, ale dobrze sie czyta. (w przerwie od topiców w stylu najlepsza klasa itp... )

+Quote Post
kober
post 1:57, 4 12 2003
Post #58

Hauptmann
Ikona Grupy

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 18:25, 3 12 2003)
Ja osobiście czekam na grę (RTCW 2 ? ET 2 ? ) która połączy najlepsze elementy z RTCW i ET, w którą zagrają zarówno fani RTCW jak i ET.

alleluja bracie, alleluja !!!!

a tak btw: jakze marnym istnieniem jest w polsce jakikolwiek board o wolfie bez swietego ??

+Quote Post
blacktyger
post 8:46, 4 12 2003
Post #59

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

hmm Kael

"Edit: przyznaje inco racje i cofam prosbe. "

po tym sforułowaniu wygląda na to że nie masz swojego zdania...ktoś powieział że fajnie się czyta ty lecisz edit...no prawda prawda nie zamykać blink.gif albo jest inne wytłumaczenie...

Kobieta Zmienną Jest tongue.gif (żart nie obrażaj się)

Sorki za tą off-odpowiedź ale tak mi to wygląda tongue.gif choć nie wierze abyś nie miał swojego zdania smile.gif

+Quote Post
KaeL
post 18:51, 4 12 2003
Post #60

Leutnant
Ikona Grupy

Blacktyger: jezeli ktos mowi rozsadnie to czemu mam sie z nim nie zgadzac. Ja po prostu nie popatrzylem na sprawe tak jak inco, wiec gdy przeczytalem post to sie z nim zgodzilem.
Nie warto miec wlasnego zdania dla zasady. Zreszta nie znam inco wiec czemu mialbym sie z nim zgadzac gdyby nie moje wlasne przekonanie.

A wlasne zdanie mam na tyle wyrobione, ze mi wszystko jedno co o mnie myslisz.

A zeby bylo coz na temat to pytanie min. do wolfszlagiera: czekasz na gre laczaca zalety RTCW i ET, ale jeszcze nie widzialem zebys napisal, ze ET ma jakies (wieksze) zalety. Byla tylko mowa, ze ET jest darmowe (co czesc uwaza za wielka wade).

+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi