Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: xp - odzwierciedleniem skilla ?
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
Stron: 1, 2
D!z3l
CYTAT
Trenowac mozna na ffa jak i na cw, wszystko zalezy od przeciwnika.. na ffa grajac ze slabszymi raczej duzo z tego nie wyniesiemy.. bedziemy mogli sie pochwalic statami, ale grajac ze slabszym = pokazujemy to co juz umiemy, jezeli nam sie uda kogos zabic to duzo sie nie uczymy

Zgadzam się, ja zawsze wole pujść pograc sobie na taki tenbit gdzie naprawde trzeba sie na pocić żeby nie dostawać po dupie niz grać na jakimś warzywnym ffa i kosić po 2 wrogów naraz przy swoim 60 hp
raChet
tenbit jest warzywbym ffa. :U
tranx-san
CYTAT (blacktyger @ 5:00, 30 05 2004)
secundo jak gram w alies, to lubie jak moj team przegrywa, lubie jak nas axis kkampi, szukam wtedy roznych drog wyjscia i ucze sie samodzielnego myslenia (najtrudniejszy element gry), w przeciwienstwie do typowo "FFA'owego" teamu który biegnie prosto na arta albo cross fire z 10 mp40

a ja nie lubie tak do konca jak moj team przegrywa biggrin.gif
bo czasami z tego wychodzi pr0 kampa.. :> a najlepsze jest to ze pr0 gracze na ffa nawet jak im axisi kampe na respa zakladaja to respa nie zmienia.. nie mowmy tu juz o skryptach.. to przeciez trudne wcisnac L i zmienic sobie na mapie respa Oo

Zgodze sie troche z blackiem.. glownie na warzywnym typowo ffa nie gra sie na obj... chyba ze siedzi z toba na seriwe kilka osob z twojego teamu jestescie na TS'ie i gracie sobie temowo...

Glownie ffa w polsce(sa wyjatki) to complainy, chaos, strzelanie swoim w plecy, zakladanie fajnej kampy np na goldzie i nie donoszenie zlota zeby dluzej pograc + 10 medow i zero enga przy ataku na goldzie czy tez 10 pfow i masa soldatow z mp40 w teamie...

... ale po to jest ffa... ludzie kumaci graja na dobrych zagranicznych serwerach stopwatch(myslacy Polacy czasami na tenbicie), tez graja na fragi ale np gdy czolg dojedzie do banku to nie wychodza do respa allies zeby sobie pokampic, sa ffa i sa ffa... sa gathery, sa mecze klanowe.
Rozni ludzie rozne myslenie, jeden idzie na dobre ffa grac teamowo, drugi idzie na warzywne ffa pograc na fragi a trzeci idzie na pierwszy lepszy serwer pograc pfem czy covertem.

XP nie jest wyznacznikiem skilla to juz ustalilismy, zeszlismy na temat ffa teamowo czy nie teamowo... ja szanuje ludzi ktorzy ida na obojetnie jakie ffa zeby pograc teamowo, jednak czasami jest mi ich zal bo widze ze nie robia rambo medic, nie kreca barier trucka przy starcie.. a caly ich wysilek idzie wp!#@u.. :>

Jezeli komus przeszkadza to ze na ffa wiekszosc graczy nie gra na obj a np na fragi niech sobie znajdzie klan, jezeli na klan nie ma czasu to niech gra gathery, jezeli nie chce grac gatherow, to zapraszam na serwery z duzym poziomem, tam zawsze medyk podniesie, field da ammo i ktos doniesie zloto... tylko jest maly problem.. nie kazdy sobie na takim serwerze poradzi... bo go zniecheci fakt ze jak za kazdym razem wychodzi z respa to dostaje 3 heady i lezy
ymma
CYTAT
to zapraszam na serwery z duzym poziomem, tam zawsze medyk podniesie, field da ammo i ktos doniesie zloto...

A co masz na myśli mówiąc "z dużym poziomem"? Chodzi Ci zapewne o takie na których grają ludzie z dobrych klanów, dobrzy gracze. A moje doświadczenie z takimi jest absolutnie odwrotne - im teoretycznie wyższy poziom, tym większe granie pod fragi i xp. Wiem, teraz wszyscy zaczną krzyczeć, że bredzę, ale nie dam się przekonać - właśnie, że grają na xp!!!! A dlaczego tak uważam? To proste, często, baaaardzo często właśnie na takich serwerach widzę jak medyk nie weźmie ammo od filda (bo dostanie tamten xp), tylko ominie je i poleci po nie do skrzynek, i odwrotnie - ranny będzie skakał nad apteczkami, chyba że ma daleko po inne. Zresztą nie chce mi się wypisywać róznych debilizmów, które robią ludzie dla xp. Wyraźnie też widać, zwłaszcza na polskich serwerach taką szpanerską pozę - ja nie gram na obj, olewam to, bo to warzywniak! Hihihihihihi ludzie to wy tworzycie te warzywniaki!!! Zawsze mnie do bólu śmieszą takie teksty o warzywnych ffa, skoro jak się wejdzie na taki czy inny to sami super klanowicze tam siedzą hyhy. Taaaa, to ja się pytam gdzie się podziały te warzywa? Wykopki były? Mamy taki poziom serwerów jaki sami tworzymy cwaniaki, ale każdy ma przecież o sobie taaaaaaaaakie mniemanie. laugh.gif "To nie moja gra powoduje, że inni mówią, że to warzywny serwer, to inni, nie ja, ja jestem lepszy, tylko czasem mi się nie chce, albo mam taki szpan" hihihihihihi. Normalnie wszyscy to dekadenci z białymi szalikami co to są ponad takie przyziemne głupoty. A ja się z was chłopaki śmieję, po prostu śmieję. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Estaloth
@ymma

Nie no omg, to co piszesz wydaje się smieszne. :<

CYTAT
Wyraźnie też widać, zwłaszcza na polskich serwerach taką szpanerską pozę - ja nie gram na obj, olewam to, bo to warzywniak!

Wniosek?: nie graj na polskich serverach ohmy.gif, jest w c@#! zagranicznych i naprawde dobrych, gdzie ludzie nawet obj wykonują (efterlyst, bio). Najlepiej narzekać na ludzi, którzy maja klan i wchodzą sobie na ffa by sie postrzelać. Mi wystarczy ze na meczu tl bluzga bo sobie ffa ktoś od-(słowo na p). To tak jak z tym drwalem co po pracy rąbie drzewo dla relaksu. Tu jest podobnie. Imho jezeli ktoś gra codziennie cw, a ma jeszcze czas na ffa to raczej nie po to, by grac na obj, a raczej po to, by sie zrelaksowac i niezobowiazujaco postrzelać. Chcesz naprawde poczuć smak tp i grać na obj, to znajdź sobie klan, jeżeli nie masz na niego czasu, to trudno, pograj w coś innego. Po co sie stresować na ffa i narzekać na ludzi, którzy maja klan i nie zawsze im sie chce dawać z siebie wszystko na ffa.

Btw podpisuje sie pod słowami Loleq'a, jeżeli na servie sa naprawde ludzie z pr0 klanów, to imo niektórzy się starają i dająz siebie więcej, co przeklada się na chęć wygranej i granie na obj.

Zapomnialem o jakże ambitnej idei gatherow gdzie ludzie przykladaja sie do gry i do obj. :F

Edit: Skoro masz klan i jeszcze pretensje masz ze na ffa ludzie graja na xp i na fragi, a nie na obj to imo albo mało grasz w tym klanie, albo masz w c@#! dużo czasu. Co do tych polskich servow to pisze o tym bo to jest powiązane. Na naprawde dobrych servach mało kto gra na xp, a ludzie chcą sie jeszcze pokazać z dobrej strony i staraja sie obj wykonywać. Btw to moze to dziwne ale mam zajęcia wazniejsze od przeglądania profili. Wogole po co tego posta pisałem. :<

Eot kk thx bye bye.
ymma
Estaloth, nie twierdzę, że należy traktować ffa zbyt poważnie, ani że nie grając na obj nie może być dobrej zabawy dla wszystkich! Bawi mnie raczej ta taka olewacka poza - głownie w wypowiedziach, bo to takie dziecinne hihihi, jeżeli tego nie widzicie to naprawdę przykro mi. Inna sprawa, że nikt tu się nie przyzna, że gra na xp, choć robi to (zaniżając pewnie) 80% graczy niezależnie od poziomu jaki sobą reprezentują jako gracze i niezależnie od klanu w jakim grają. Uogólniam oczywiście, ale takie jest moje zdanie. Osobiście nic nie mam do tego, sama tak nieraz robię tongue.gif (ale staram się by to nie przeszkadzało innym i nie psuło gry)
Co do grania, czy nie grania na polskich serwerach to masz rację, ale po co to piszesz?
I jeszcze jedno - no wyobraź sobie, że gram w klanie, możesz to łatwo sprawdzić klikając na mój profil, choć oczywiście nie masz takiego obowiązku i wcale się tego nie czepiam biggrin.gif
A co do tematu topika - to podsumowując co chciałam powiedzieć - oczywiście, że xp nie jest wyznacznikiem skilla, ale i tak wszyscy (większość) grają pod xp i tyle. Grają też oczywiście dla zabawy i dla xp biggrin.gif , dla odpręzenia i xp biggrin.gif , dla fragów i xp biggrin.gif , dla treningu i xp biggrin.gif , dla obj i xp biggrin.gif , żeby wygrać i dla xp biggrin.gif .
tranx-san
oj sa serwery stopwatch gdzie sie gra tylko na obj, fakt zawsze sie znajdzie tam jakis stasiarz, ale ten statsiarz gra tez teamowo...

btw nawet jezeli ktos gra na same fragi, to w ten sposob tez pomaga swojemu teamowi, bo to on wybija mase ludzi i dzieki niemu reszta moze sie przebic do dziala i podlozyc.

Pograj ze mna na ffa jak gram, zawsze dostaniesz hp czy ammo, pomimo tego ze gram na fragi czy nawet na xp oO

Serwery z wysokim poziomem maja ta zalete ze wiekszosc z ludzi tam grajacych to ludzie kumaci i grajac wykorzystuja to czego sie nauczyli w klanie.
Przyklad: ostatnio gralem kilka razy na serwerze BiO gdzie poziom jest dosyc wysoki, ludzie raczej chodzili w grupce, med robil kill-revive zawsze wtedy kiedy powinien zrobic, field zawsze po wyjsciu z respa rzucal medykom ammo, a eng chodzil z boku i naprawial czolg na goldzie, podkladal dyny pod bariery.

ffa o dobrym poziomie to naprawde rzyjemna gra, niewazne ze cie tam bija, sa lepsi, ale bardziej to przypomina gre teamowa niz na super serwerach 10 map + xpsave gdzie engowie sie doslownie bija o to kto zbuduje zapore czy wysadzi mur.
ymma
No i o tym właśnie mówię! O odrobinie chęci i dobrej woli. Niezależnie od tego, czy ktoś gra na fragi czy xp, może być i dobra zabawa i przyjemna i na wysokim poziomie. Jednak to wszystko zależy od ludzi a nie serwera. I na BIO trafiają się tacy, że szkoda gadać.
blacktyger
dlatego grając na fragi - gram medem bo jego jedyne zadanie to zabijać i leczyć, to robie (im0 jakoś podnoszenie ludzi daje mi taka satysfakcje jak frag o0 ) ba, zazwyczaj kill-revie bo szkoda mi "many" na apteczki wole siebie paczkowac ^^

ewe. gram miotlą ale niestety dla tych co liczą na enga - nie na obj nigdy nie wysadzam, nie stawiam min itd. tylko lamie szczotą

fildem również na warzywniakach nie daje ammo bo jest tysiąc innych fildów ja wole rzucić nalot = 4-6 fragów i teren czsty, zaś na serverach z zwyzszym poziomem wole dac ammo bo nalotem i skosze 1, góra 2

wszystko zależy (nawet mój skill o.0) od poziomu servera, z jakim nastawieniem wejde i z jakim towarzystwem się spotkam. gram wyłącznie dla zabawy, a jeśli bawi mnie to, co innych nie krzywdzi (TK) to myślę że mogę to z czystym sumieniem robić ?
Valkir
Ja generalnie gram kampanie tylko wtedy kiedy zjadą nas na klanówce - trzeba się dowartosciować tongue.gif A tak to tylko i wylacznie sw, bo tylko w tym trybie mozna sie czegokolwiek nauczyc. Zalez od serwera, ale granie z xp powyzej 500 to bezsens. Widac miny na 4 lv battle sensa, masz akimbo ktore jest smiercionosne, pf ma smg. A na sw rzadko sie zdarza zeby miec np. lv light weapons>2. Chyba ze z botami.
Ja generalnie gram 3 klasami: medic, lojt lub pf. Po prostu lubie i juz. I nienawidze ludkow ktorzy we mnie nawalaja bo chca ammo :<
Cyr4x
Są czasem tacy, co mają 0 gwiazdek z medyka, 4 z karabinu, a medykiem grają od początku. To jest bez sensu. Med najpierw leczy, potem zabija. Niektórzy biorą meda, bo ma więcej hp, może się uleczać i bawią się we fragowanie nie zwarzając na wielokrotne "Need a medic!".
Macho
co do fragów to nie był taki pewien znam gościa co nabija na mape 20-30 fragów z miotły, zdobywa po 150 xp, ale w duelach jest cienki i ma zazwyczaj light weapons na 1 lvl
tranx-san
ta kill revie - omfg na ffa przestalem wogole kill-revive'owac, teraz ich apteczkuje.. kilka razy juz polecial za complainy... najbardziej mnie rozbawila sytuacja ostatnio: zrobilem kolesiowi kill-revive, on rzucil tekst thank you i dal complaina XDDD

rifla ? dla mnie rifla - pure skill. moze noobom latwo jest zabijac z granatow, ale k43/garand to juz inna sprawa. Czesto gram riflom na cw i bardzo duza satysfakcje mam zabijajac 3-4rech pod rzad z k43, a naprawde ciezko jest trafic hsa.. z dystansu wogole z rifli ciezko sie strzela

co do medykow z 4lvl lw a 0 lvl z medykowania... dziwicie sie czemu tak jest ? Warzywa na ffa lataja chu j wie gdzie, naciskaja spacje, daja medom complainy za kill-revive, to co ci biedni medycy maja robic? czasami grajac na ffa nie moglem nikogo uleczyc bo jakies pauki non stop sie gibowaly, wiec latalem, killowalem, a jak ktos sie dawal podniesc, to podnosilem

i tak najbardziej lubie grac lojtem i rzucac cziterskie puchy na respa, wybjac po x przeciwnikow, kampic sie, paczkowac, jechac z nozyka..
niestety dopoki poziom ludzi grajacych na ffa nie wzrosnie to ffa zawsze bedzie m@!downia na staty czy na xp, na szczescie xp nie odzwierciedla poziomu gracza, a samo ffa ssie, kto uwaza inaczej.. niech idzie do jakiegos kumatego klanu i zobaczy co to teamplay, teamwork, podnoszenie medykow, kampienie na respa i wykonywanie obj i taktyka :<
yamaro
muahahahha..... a Ja robie tak jesli ktos mi wlepil complaina:
- Jesli wlepil mi za killrevive complaina... biore go na widelec a kroje nozem i zjadam calkowicie czytaj. Gibuje.
- Jesli complain za z dupy TK. Specjalnie go BLokuje a kazdemu nerwy puszczaja biggrin.gif.

a co do Xp = Skill to bull shit . [=

dlatego SW > KAMPANIA 30 MAPOWA !
Viper
Co do odzwierciedlania skilla na Xp'kach to dużo jest do powiedzenia.
Przede wszystkim istnieje wspomniany już problem nabijania XP. Spotykałem się, i nadal spotykam biggrin.gif dość często - na polskich i zagranicznych serverach. Ostatnio jednak problem ten zdaje się narastać. Przykładem była gra na Goldzie gdzie grałem w Axis.....Mapka się załadowała, kończy się rozgrzewka, słyszę symboliczne "Fight"...i....widzę jak jedyna dwójka engów biegnie na wyścigi budować bariery zamiast bronić czołgu....Ludzie!! Rozumiem że chcecie zaszpanować dużą liczbą XP ale miejcie żesz litość. XP wcale nie musi być odzwierciedleniem skilla danego gracza! Co z tego że gościu ciągle będzie budował jakąś barierę jak jego drużyna dostaje w kość. Ktoś podejdzie i zadźga go z noża bo tamten nie zareaguje w porę albo po prostu nie będzie trafiał biggrin.gif Co innego jeśli kilka punktów brakuje do nowego poziomu - w końcu cały team może z tego skorzystać. Ale jeszcze raz - nie gdy taki eng jest potrzebny...
ROGhAL
Odpowiedz na pierwszego posta: te miny co eng tam przy murze i pompie zalozy to predzej czy pozniej jakis allies sie na nie w!@#ie

Odpowiedz na pierwszego posta na str. 3: tez sie z tym spotykam, bardzo czesto i wg mnie to juz jest porazka i nawet to, ze ktos ma skilla w light wpns, a w medzie dupa to znaczy ze to jednak nie taki do konca proplaya, no bo umie tylko jedno, a mianowicie tylko i wylacznie fragowac, a we wszystkim innym jest zlamany fajfus
blink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.