R.I.P.***
0:50, 8 01 2004
Może to głupio zabrzmi, ale takiego Icemata moze w bardzo prosty sposób wykonać każdy sam. Rozejrzyjcie sie dobrze po domu i sprawdzcie czy nie macie jakiegos płaskiego, kawałka szkła grubości okolo 3mm, o rozmiarach pasujacych do biurka oraz czegos czarnego matowego co można by pod te szkło podłożyc (ewentulanie można pomalować farbą na czarno, wtedy są najlepsze efekty, oczywiście z jednej strony). Jest to bardzo łatwe i conajważniejsze działa idealnie z myszkami kulkowymi, natomiast z optycznymi też o ile opowiednio dobierzemy tło pod szkło. Jak widzicie każdy może miec swojego Icemata bez wydawania wielkich sum i czekania, aż go przyślą (jesli go wogole przyślą

).
Uprzedzam, że robicie to na własne ryzyko, radze nie brac szyb z okien

, sądze, że samochodowe będą o niebo lepsze

nara
blacktyger
8:21, 8 01 2004
jeśli to taklie proste to dlaczeg one kosztyują bańke ?? mi się wydaje że tamte są oniebo lepsze i że w tym szkle całym z auta opócz ciężkiej zimy spędzonej w tym pojeżdzie to jescze niewiarygodny hałas w domu kiedy myszka robi zakręt na szkle
Blitztrager
23:41, 8 01 2004
Na IceMata bardzo dobrze nadaje sie szklo ekranowe.
Robimy tak:
Bierzemy nie uzywany monitor, delikatnie i z uwaga odrywamy przedni- plastikowy panel,
nastepnie jakims ostrym narzedziem - skalpel kewlarowy by tu sie nam przydal- wycinamy
pozadany kształt.
UWAGI:
- najlepsze IceMaty wychodza z kineskopow typu Flat, z uwzglednieniem aby byl plaski
nie tylko w pionie ale i w poziomie.
- osobiscie polecam monitory profesjonalnej firmy EIZO FlexScan T57S, jakby ktos chcial takowy nabyc
tanio sprzedam
Ta a kineskop wybucha i nie gramy juz w wolfa i nic innego...
Cos nie mi sie ze takie szklo jest takie same jak w icemacie z prawdziwego zdarzenia bo sami sprawdzcie np na oknie

czuc ze sa tarcia jakies dziwne.
Zamierzam niedlugo kupic Icemata

ale najpierw musze o rozwazyc jeszcze raz bo podkladka z adaxa ma juz 1,5 roku i jest git hehe
przypominaja sie stare dobre czasy, czyli zabawy z kineskopami i katowka. pomysl wydaje sie niezly z tym, ze trzeba jakos wykonac brzeg, zeby nie pociac palcow. mozna wykonac metalowe okucia np. z aluminium, ktore latwo mozna ksztaltowac. do tego nalezy przygotowac gumowy spod. mozna wykonac go z kawalku plaskiego kauczuku i np. tasmy dwustronnej albo jakiegos kleju np. cyjanopan. dzieki tym czynnosciom oszczedzimy sobie bandazu oraz problemu z jezdzaca po stole podkladka, a raczej icemetem. dla osob z czasem polecam wykorzystanie materialu fuerescyncyjnego. mozemy podkleic szklo za pomoaca marailu zielono swiaecacego w ciemnosci, a nastepnie guma. mozna dodac takze inne bajery typu diody. jestem ciekawy czy na icemeta nadaje sie akryl? moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest akrylowe polkole (taki ksztalt jest chyba najbardziej funkcjonalny i fajnie wyglada) podklejone przezroczystym sylikonem. wlasnie brzegi mozna ladnie wylac, jesli umiecie dobrze poslugiwac sie pistoletem do sylikonu. moze czas zmienic podkladke?
hmm to,ze cos jest zrobione w warunkach domowych nie znaczy, ze musi byc gorsze. To tak jak z piwem. Zrobienie butelki za!@#istego borwaru w warunkach domowych kosztuje jakeis ,1,5 zl. To po prostu nie oplaca sie na skale przemyslowa.
R.I.P.***
0:22, 9 01 2004
Ale jazda...
Blinkin ostatnie zdanie było z przymróżeniem oka
Jeśli ktoś na serio by chciał takie coś wykonać, to rzeczywiście bez szklarza by sie nie obyło

Ja osobiście tego nie używam wole blat mojego biurka o dziwo dobrze chodzi z moim optykiem mimo, że powierzchnia jest nieco chropowata. Jednak jak kogoś rzeczywiście nie stac na icemat a bardzo chce go miec to jestem pewiem ze go wykona, wogóle może już ktos próbował go zrobic i podzieli sie tym z nami. Mój prowizoryczny ice mat wykonalem w 2 sec zdjąłem pokrywe z akwarium, położyłem pod nią czarną kartke i oto mam

. Działało nawet dobrze mimo zabrudzen na szybie wiec przy jeszcze lepszych matriałach to już pewnie chodzi idealnie. Nie trzeba od razu kineskopu, ale jak kto lubi.
Przerabia procesory w swoim domowym warsztacie ???? Lutownicą ???

A co do przeróbek to pomoć można również rasować myszki. Ponoć niektórzy kolesie kupują nowe sensory, bawią się elektronika i przerabiają swoje proste myszy na 2 razy lepsze od Mx500 oszczędzając w ten sposób sporo kasy

Jakby ktoś był bardziej zorientowany w tym temacie to prosze o wskazówki
Witam.
Blinkkin - JEŚLi masz jakieś linki do tego rodzauje stron to prosiłbym abyś je zapodał. Sam oczywiście też poszukam - jak znajde to podam. Tak jak już ktoś napisał, wynalezienie czegoś lub zrobienie takiego icemata nie jest, nie możliwe - trzeba się zaangażować.
Pozdro dla wszystkich wynalazców
Blinkin cos tam slyszales wt emacie modowania procow, ale ogolnie to malo wiesz

Poczytajcie to forum:
http://forum.tweak.pl/viewforum.php?f=25 i na przyklad topic "O/C Noeych Duronow 1400/1600"
Klikajcie
tu! Dużo tańszy i łatwiejszy do zdobycia (od filtra do monitora). Wszystko dokładnie opisane i zilustrowane. Polecam.
doskonaly jest ten poradnik maczo
osobiscie od paru dni testuje moja nowa podkladke "TileMat".
zrobienie jej nie wymaga zbyt wielkiej finezji - jest to poprostu duzy kafel ktory zostal po wylozeniu lazienki

zamiast jezdzic mysza po biorku, czy po podkladce za 5 zeta, mam duza (kwadrat o boku, mniej wiecej, dlugosci jaka jest pomiedzy nadgarstkiem, a lokciem) podkladke, z ktorej myszka mi nie spada.
poslizg jest swietny, powierzchnia duza - cud miod
Fajnie.

Napisz poradnik o rodzaju kafelki i sposobie montażu na biurku

i zamieść w Internecie.
A tak serio to nie jest zimna? Musi być gładka, najlepiej ścienna, bez wzorów? Czy byle jaka?
heh djiNn opisz dokladne przygotowanie kafelka

i czy ktos testowal ta patelnie

bo nawet ladnie wyglada i niby dziala ale jestem ciekaw czy aby napewno nie ma problemow

z gory thx
http://www.washi.neostrada.pl/site/blackmoon.htm <= Probowal juz ktos zrobic ? Jesli tak to pisac jakie tarcie, czy sie nadaje itp.
ruscy - hmm... tak jak mówi blinkkin , ci ludzie potrafią być naprawdę ambitni i solidni. najlepsze co ich rąk dostałem to trzy płytowy ut 2003 spakowany na jedną płyte - nie wierzycie? nie wierzcie, dodam tylko, że !@#anieć był spakowany rarem, zip, ace'm, tar i ostatecznie jako iso - niezły lol, co? rozpakowywał mi się dłużej niż go ściągałem, hrhr, jakieś 3,5h
co do podkładek, to ja też mam dobry patent. pewnie nie uniwersalny ale jak dla mnie gut. koszt wykonania mastamata to jakieś 1,20-1,50zł, skład: plastikowa teczka, kolor ciemny, bardzo ciemny, czarny - musi być jednolity kolor, granulacja jak najdrobniejsza, moduł stabilizujący -> w moim przypadku mała póleczka pod monitor. to tez dobry lol, ale bez kitu, podkładka pod mysz optyczną za 49zł (tak mi powiedzieli w sklepie a ja uwierzyłem) nie daje takiego efektu jak ten patent - hyhyhy.