![]() ![]() |
0:50, 8 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 24 Dołączył: 9-12-2003 Nr użytkownika: 874 |
Może to głupio zabrzmi, ale takiego Icemata moze w bardzo prosty sposób wykonać każdy sam. Rozejrzyjcie sie dobrze po domu i sprawdzcie czy nie macie jakiegos płaskiego, kawałka szkła grubości okolo 3mm, o rozmiarach pasujacych do biurka oraz czegos czarnego matowego co można by pod te szkło podłożyc (ewentulanie można pomalować farbą na czarno, wtedy są najlepsze efekty, oczywiście z jednej strony). Jest to bardzo łatwe i conajważniejsze działa idealnie z myszkami kulkowymi, natomiast z optycznymi też o ile opowiednio dobierzemy tło pod szkło. Jak widzicie każdy może miec swojego Icemata bez wydawania wielkich sum i czekania, aż go przyślą (jesli go wogole przyślą
Uprzedzam, że robicie to na własne ryzyko, radze nie brac szyb z okien nara |
|
|
|
8:21, 8 01 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
jeśli to taklie proste to dlaczeg one kosztyują bańke ?? mi się wydaje że tamte są oniebo lepsze i że w tym szkle całym z auta opócz ciężkiej zimy spędzonej w tym pojeżdzie to jescze niewiarygodny hałas w domu kiedy myszka robi zakręt na szkle
|
|
|
|
17:02, 8 01 2004
|
|||
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
raczej szklo hartowane nie nadaje sie do tego typu rzeczy. chyba najlepszym rozwiazaniem jest szklo z filtrow na monitor. zreszta i tak samorobka nie dorowna profesjonalnemu produktowi. |
||
|
|
|||
23:41, 8 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 25 Dołączył: 8-01-2004 Skąd: Lublyn Nr użytkownika: 1064 |
Na IceMata bardzo dobrze nadaje sie szklo ekranowe.
Robimy tak: Bierzemy nie uzywany monitor, delikatnie i z uwaga odrywamy przedni- plastikowy panel, nastepnie jakims ostrym narzedziem - skalpel kewlarowy by tu sie nam przydal- wycinamy pozadany kształt. UWAGI: - najlepsze IceMaty wychodza z kineskopow typu Flat, z uwzglednieniem aby byl plaski nie tylko w pionie ale i w poziomie. - osobiscie polecam monitory profesjonalnej firmy EIZO FlexScan T57S, jakby ktos chcial takowy nabyc tanio sprzedam |
|
|
|
23:57, 8 01 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
Ta a kineskop wybucha i nie gramy juz w wolfa i nic innego...
Cos nie mi sie ze takie szklo jest takie same jak w icemacie z prawdziwego zdarzenia bo sami sprawdzcie np na oknie Zamierzam niedlugo kupic Icemata |
|
|
|
0:03, 9 01 2004
|
|
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
przypominaja sie stare dobre czasy, czyli zabawy z kineskopami i katowka. pomysl wydaje sie niezly z tym, ze trzeba jakos wykonac brzeg, zeby nie pociac palcow. mozna wykonac metalowe okucia np. z aluminium, ktore latwo mozna ksztaltowac. do tego nalezy przygotowac gumowy spod. mozna wykonac go z kawalku plaskiego kauczuku i np. tasmy dwustronnej albo jakiegos kleju np. cyjanopan. dzieki tym czynnosciom oszczedzimy sobie bandazu oraz problemu z jezdzaca po stole podkladka, a raczej icemetem. dla osob z czasem polecam wykorzystanie materialu fuerescyncyjnego. mozemy podkleic szklo za pomoaca marailu zielono swiaecacego w ciemnosci, a nastepnie guma. mozna dodac takze inne bajery typu diody. jestem ciekawy czy na icemeta nadaje sie akryl? moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest akrylowe polkole (taki ksztalt jest chyba najbardziej funkcjonalny i fajnie wyglada) podklejone przezroczystym sylikonem. wlasnie brzegi mozna ladnie wylac, jesli umiecie dobrze poslugiwac sie pistoletem do sylikonu. moze czas zmienic podkladke?
|
|
|
|
0:06, 9 01 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 99 Dołączył: 20-09-2003 Skąd: z Nienacka! Nr użytkownika: 262 |
hmm to,ze cos jest zrobione w warunkach domowych nie znaczy, ze musi byc gorsze. To tak jak z piwem. Zrobienie butelki za!@#istego borwaru w warunkach domowych kosztuje jakeis ,1,5 zl. To po prostu nie oplaca sie na skale przemyslowa.
|
|
|
|
0:20, 9 01 2004
|
|||
|
dokladnie. rzeczy produkowane na mala skale i to za granica sa zazwyczaj bardzo drogie. w przypadku wlasnorecznego wykonania zazwyczaj mozemy liczyc na sasiedzka pomoc oraz brak kosztow robocizny. czesto cena spada nawet kilkukrotnie. nie zawsze wlasnoreczne wykonanie oznacza brak profesjonalizmu. czy zlozone wlasnorecznie glosniki sa gorsze od profejsonalnych kupionych w sklepie? zreszta icematy nie wziely sie z nikad. jak zwykle prekursorkie, amatorskie pomysly szybko znajduja komercyjnych nasladowcow. ciekawi mnie kiedy wymysla myszke z podkladka wykorzystujaca elektormagnesy (zerowe tarcie)? jesli bede mial chec i czas to znajde jakis stary kineskop na zlomie (cena okolo 5-15 zlotych) kupie przezroczysty sylikon do szkla i zrobie sobie icemate. to odwaznych swiat nalezy. |
||
|
|
|||
0:22, 9 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 24 Dołączył: 9-12-2003 Nr użytkownika: 874 |
Ale jazda...
Blinkin ostatnie zdanie było z przymróżeniem oka Jeśli ktoś na serio by chciał takie coś wykonać, to rzeczywiście bez szklarza by sie nie obyło |
|
|
|
0:37, 9 01 2004
|
|||
|
wiekszosc mojej wypowiedzi byla z przymrozeniem oka, jednak znam osoby, ktore robily znacznie dziwniejsze rzeczy niz jeden icemat. sasiad jest wybitnym elektronikiem. powiem tylko, ze przerobil telewizor na monitor pod pc (kto sie zna chociaz troszke na elektronice wie ile to zachodu), kroi spalone athlony i robi z nich duronki (chodzi o cache spalone L2 i L1). wiec raczej zrobienie glupiego icemate nie sprawi mu problemu (nie mowi konkretnie o tej osobie). |
||
|
|
|||
16:22, 9 01 2004
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Przerabia procesory w swoim domowym warsztacie ???? Lutownicą ???
A co do przeróbek to pomoć można również rasować myszki. Ponoć niektórzy kolesie kupują nowe sensory, bawią się elektronika i przerabiają swoje proste myszy na 2 razy lepsze od Mx500 oszczędzając w ten sposób sporo kasy Jakby ktoś był bardziej zorientowany w tym temacie to prosze o wskazówki |
|
|
|
17:15, 9 01 2004
|
|||||
|
musze powiedziec cos wszystkim, ktorzy nie orientuja sie na rynku procesorow. wszystkie celerony, durony i inne tansze produkty sa nieudana wersja athlonow lub pentiumow. zamiast wyrzucac procesory na smietnik laserowo kroi sie cache (L1 i L2) i wychodza tanie, ubozsze wersje. jesli jestes zainteresowny poszukaj na necie - moze zrobic takze odrotnie. wystarczy zmostkowac na takim duronku cache i wyjdzie cos lepszego (dokladnie co nie moge powiedziec, poniewaz koledze wykrywalo procka jako comrela!!!), zywotnosc takiego produktu bedzie dosyc krutka, ale zawsze cos.
zaloze sie, ze to robota rosyjskich elektronikow. pewnie padl z waszej strony smiech. jednak to naprade utalentowani ludzie, ktorzy sa jednak kojarzeni z waritami, ktorzy chca zbudowac perpetum mobile. w przeciwienstwie do bogatego amerykanina, ktory woli wyrzucic stare i kupis nowe, rosjanie kombinuja jak sie da (reali wschodu np. wysokosc zarobkow i ceny podzespolow). przerobienie geforce2 na quadro to 15 minut pracy, pomyslodawca oczywiscie byli koledzy z zagranicy. ostatnio slyszalem, ze 'wolodzi' udalo sie zlamac regiony na dvd (pewnie wiekszosc osob nie rozumie o czym mowie). napolmnialem o tym, poniewaz najlepiej, jesli znasz jezyk rosyjski poszukac na wschodnich stronach. wystarczy glebiej pogrzebac i na bank znajdziesz cos o przerobkach myszek optycznych. pisze calkowicie powaznie. |
||||
|
|
|||||
18:30, 9 01 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 16-10-2003 Nr użytkownika: 496 |
Witam.
Blinkkin - JEŚLi masz jakieś linki do tego rodzauje stron to prosiłbym abyś je zapodał. Sam oczywiście też poszukam - jak znajde to podam. Tak jak już ktoś napisał, wynalezienie czegoś lub zrobienie takiego icemata nie jest, nie możliwe - trzeba się zaangażować. Pozdro dla wszystkich wynalazców |
|
|
|
13:44, 23 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 100 Dołączył: 18-08-2003 Nr użytkownika: 108 |
Blinkin cos tam slyszales wt emacie modowania procow, ale ogolnie to malo wiesz
|
|
|
|
18:05, 10 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Klikajcie tu! Dużo tańszy i łatwiejszy do zdobycia (od filtra do monitora). Wszystko dokładnie opisane i zilustrowane. Polecam.
|
|
|
|
18:26, 10 02 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Half ProPlay0r Postów: 15 Dołączył: 2-01-2004 Nr użytkownika: 1030 |
doskonaly jest ten poradnik maczo
osobiscie od paru dni testuje moja nowa podkladke "TileMat". zrobienie jej nie wymaga zbyt wielkiej finezji - jest to poprostu duzy kafel ktory zostal po wylozeniu lazienki zamiast jezdzic mysza po biorku, czy po podkladce za 5 zeta, mam duza (kwadrat o boku, mniej wiecej, dlugosci jaka jest pomiedzy nadgarstkiem, a lokciem) podkladke, z ktorej myszka mi nie spada. poslizg jest swietny, powierzchnia duza - cud miod |
|
|
|
20:56, 10 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Fajnie.
A tak serio to nie jest zimna? Musi być gładka, najlepiej ścienna, bez wzorów? Czy byle jaka? |
|
|
|
22:49, 10 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 139 Dołączył: 31-12-2003 Nr użytkownika: 1006 |
heh djiNn opisz dokladne przygotowanie kafelka
z gory thx |
|
|
|
0:56, 12 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 16-10-2003 Nr użytkownika: 496 |
http://www.washi.neostrada.pl/site/blackmoon.htm <= Probowal juz ktos zrobic ? Jesli tak to pisac jakie tarcie, czy sie nadaje itp.
|
|
|
|
7:03, 12 02 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
ruscy - hmm... tak jak mówi blinkkin , ci ludzie potrafią być naprawdę ambitni i solidni. najlepsze co ich rąk dostałem to trzy płytowy ut 2003 spakowany na jedną płyte - nie wierzycie? nie wierzcie, dodam tylko, że !@#anieć był spakowany rarem, zip, ace'm, tar i ostatecznie jako iso - niezły lol, co? rozpakowywał mi się dłużej niż go ściągałem, hrhr, jakieś 3,5h
co do podkładek, to ja też mam dobry patent. pewnie nie uniwersalny ale jak dla mnie gut. koszt wykonania mastamata to jakieś 1,20-1,50zł, skład: plastikowa teczka, kolor ciemny, bardzo ciemny, czarny - musi być jednolity kolor, granulacja jak najdrobniejsza, moduł stabilizujący -> w moim przypadku mała póleczka pod monitor. to tez dobry lol, ale bez kitu, podkładka pod mysz optyczną za 49zł (tak mi powiedzieli w sklepie a ja uwierzyłem) nie daje takiego efektu jak ten patent - hyhyhy. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |