Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mouse Senstivity
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
eInHeRjER_pL
Z braku pomyslu na nowy temat chcialbym zapytac sie wszytskich C4-o podobnych poisono podobnych graczy na jkiej czulosci myszki gracie??. Bo w wielu poradnikach widzialem ze dobrze jest grac na 4 ale dla mnie to jest za nisko i wogoole zastanawiam sie na jakiej czulosci graja najlepsi??. Bo mimo ze kazdy ma swoja ulubiona czulosc i jednemu lepiej tak a drugiemu tak to moze sproobowal bym grac na takiej jak te wszyskie Prospery i Anciki :)Bo IMO tylko wysoka czulosc moze zrobic z nas dobrcy graczy. Why?? Rozwazmy taką sytuacje: idzie Szwab i Aliant smile.gif, nie widzą sie, jeden z nich wychodzi zza winkla i widzą sie nawzajem. A ze obaj graja bardzo dobrze to strzelają HS-y wiec pierwszy wystrzeli ten ktoory ma wieksza czulosć a tamten mozna powiedziec ze przegral juz mecz bo jak dostal kuke to se trudno trafic (odrzud itp.). Ale to tylko moja opinia. Wiec the best polish soldier wpisujcie sie, to rozkaz smile.gif.
blinkkin
nie zgodze sie z ani jednym zdaniem tutaj podanym. primo czulosc ustalamy odpowiednio do sprzetu jakim dysponujemy - inna myszka ma inna czulosc akceleracje etc. im wieksza czulosc tym mniejsza szansa na trafienie przeciwnika. zamiast hs bedziesz strzelal bo bokach, bo nie mozesz 'zawiesic' celownika na glowie. moze to o czym mowisz sprawdza sie np. w q3, ale w et jest to typowy blad popelniany przez wieksza czesc graczy. rozwazmy jeszcze raz sytuacje podana przez ciebie. szwab ma wieksza czulosc wiec pierwszy odda strzal, jednak raczej nie uda mu sie dobrze przycelowac, poniewaz kursor poleci na bok. w tym czasie aliant spokojnie przymierza i wali hs. przenosze topic na forum 4 noobs, poniewaz nieczego nowego nie wnosi.
[=||=]HanZz
Pierdu pierdu z tym im wyzsza czulosc tym lepiej...

Ja gram na 1,6 a i tak to jest za wysoka imo, ale jeszcze nie moge sie przyzwyczaic na nizsza...

eInHeRjER_pL sproboj zagrac w takim razie na sensie 10 lub wyzszym... zobaczysz jakie masz postepy w grze...
eInHeRjER_pL
Stary ja gram na 12 (sic!) smile.gif. Ale postanowilem zmienic za radą blinkina i calkiem fajnie sie gra szczegoolni jesli chozi o k43 enginera bo na zwyklym karabinie postepoow wikeszych nie zauwazylem.
blinkkin
KROTKI PORADNIK JAK USTAWIC CZULOSC MYSZKI?

powinno sie grac w miare na jak najmniejszej czulosci. na poczatku nalezy pobawic sie z czuloscia ustawiajac ja tak, zeby wykonac obrot o 360 stopi jednym ruchem reki. nie jest to skomlikowane i w wiekszosci wypadkow wystarczy. jednak ja ustawiem sobie troche inaczej. nalezy uwzglednic jeszcze czynnik fov. zupelnie niepotrzebny jest pelny obrot skoro widzimy i tak 100 stopni (przykladowo). przyjrzyjcie sie temu schematowi:

user posted image

z moich doswiadczen wynika, ze tak ustawiona czulosc ma mozliwie optymalna wartosc. jak to wykonac? nalezy stanac na rogu sciany, tak zeby po lewej stronie ekranu (w miejscu gdzie konczy sie wyswietlanie obrazu) bylo widac krawedz. nastepnie wykonujemy obrot w prawo i tym razem krawedz powinna byc widoczna po prawej stronie. nalezy tak ustawic wartosc, zeby widziec rog sciany po jendym ruchu myszka. troche to skomplikowane, ale niedlugo dorzuce sreeny to poradnik sie sklaruje. oczywiscie to jerst tylko moja opinia i tak jak zawsze nie ma zlotego srodka. oto i screeny do poradnika:

krawedz widoczna po lewej stronieuser posted image

obrot jednym ruchem myszki, czyli o okolo 360 stopni minus wartos cg_fov czyli np. 360-100=260

user posted imagekrawedz widoczna po prawej stronie ekranu.
Maczo
Moim zdaniem nic nie da zmiana czułości myszki na ustawienia najlepszych. Każdy człowiek ma inny refleks i koordynację. Dla każdego ta wartość powinna być inna. Celność może się wtedy tylko pogorszyć. Ja optymalną dla siebie czułość dobierałem w ciągu kilkunastu godzin gry. Teraz jestem bardzo zadowolony.
zUBER
ja gram na (uwaga)....... 21 !!!!

zawsze gralem na duzej czulusci myszki i nie potrafie grac na mniejszej :/
druga sprawa to to ze jak gram to jestem rozpieprzony na fotelu prawie w pozycji lezacej i machanie mycha po calym blacie raczej za wygodne nie jest. moze jak kupie sobie jakas dobra i duza podkladke to zaczne grac inaczej ...
blinkkin
kolega gra na czulosci 42!!! jednak ze wzgeldu na to ze jakos et nie lubi mychy i przy sensitivy 5 kursor prawie sie nie rusza. tyczy sie to takze innych gier na engine q3. wszystko zalezy od sprzetu, wiec zmiana na wartosc 5 bo ktos dobry tak gra nic nie zmienie, a raczej pogorszy sytuacje. druga sprawa to trzeba przyzwyczaic sie do niskiej czulosci. na poczatku wydaje sie, ze im mniejsza wartosc tym gorzej sie strzela. druga sprawa zalezy czym i kim gramy? ja zazwyczaj mam ustawione 4.0, jednak jak to z myszka kulkowa troche sie przybrudzi to mam 4,5. mam skrypty dzieki ktorym granat mam przy czulosci 7, tyczy sie to takze strzykawki etc. lepiej wtedy trafic, rzucic (do tego wiekszy cg_fov np. 120). dla fieldow radze sobie ustawic lornetke na bardzo niskiej czulosci.
Kleryk
Sensitivity 1.5. Jak niedawno dla odmiany ustawilem sobie na 5 to nie dalo sie grac. akceleracja wylaczona. Pozatym uwazam ,ze nie ma czegos takiego jak najlepsze ustrawienie sensitivity, kazdy musi czulosc dopasowac "pod siebie".
blinkkin
QUOTE (Kleryk @ 18:12, 11 01 2004)
Sensitivity 1.5. Jak niedawno dla odmiany ustawilem sobie na 5 to nie dalo sie grac. akceleracja wylaczona. Pozatym uwazam ,ze nie ma czegos takiego jak najlepsze ustrawienie sensitivity, kazdy musi czulosc dopasowac "pod siebie".

tutaj sie nie zgodze jest cos takiego jak maximum, minimum, natomiast optimum zalezy juz od przyzwyczajen gracza. zbyt wysoka czulosc to problemy ze skoncentrowaniem celownika w jednym punkcie, czyli nici z hs. przy bardzo niskiej czulosci przeciwnik moze latwo uciec przed celownikiem i/lub obiec delikwenta, a wtedy koniec. ta zasada tyczy sie wszystich, moze wydawac sie ze gra sie lepiej na jakiejs tam czulosci. jednak naprawde nie sa to warunki optymalne, tylko zle przyzwyczajenia. miniamalna czulosc to obrot o 180 stopni jednym ruchem myszki. chyba nie ma co sie tutaj klocic, poniewaz jesli przeciwnik zajdzie nas od tylu to jak sie obrucimy? natomiast maksymalna wartosc to obrot o 360 stopni. taki kat wystarcza to zobaczenia calego pola walki jednym ruchem reki, wieksza wartosc nic nie daje. podawanie czulosci myszki w wartosciach z et to blad, powinno podawac sie ja w katach na jeden ruch myszka. na jednym komputerze przy czulosci 2 myszka bedzie szalala, a na drugim przy 20 ledwo drgnie. napisalem poradnik jak optymalnie ustawic czulosc dla tych ktorzy nie moga wybrac konkretnej wartosci. na jego podstawie mozna sobie ustawic minimalna wartosc czulosci, przy ktorej jednym ruchem reki widzimy cale pole walki. pozniej mozna dostosowac sensitivy to wlasnych upodoban, ale czesto osoby poczatkujace maja z tym problem.
Swiety
OMG

Większość wyjeżdza z lamerskimi tekstami omg sensitivity 20 to za dużo lub wtf ? sensitivity 2 to za mało.

Tylko że ku.rwa nikt sie nie pyta jakich driverów do myszy używamy, jakich myszek bo sesnitivity sensitivitowi nie równy czy też z jakim fovem gramy.

Moje ustawienia w mouseware sprawiają że mój sensitivity w Wolfie (4.8) gówno wam powie o mojej czułości myszy w Wolfie, bo gówno wiecie o moich ustawieniach driverów myszy i jaką myszą gram i jakim fov mam.

Jednak zasada w Wolfie i Csie jest jasna: czym mnijeszy sensitivity tym lepiej. Bo tu liczy się bardzo precyzyjne celowanie, liczą się hsy, rzadziej zachodzi was ktoś od tyłu niż w Quakach.
To nie Quake gdzie dość często trzeba się obracać a w Wolfie jak ktoś was zajdzie od tyłu to rzadko przeżyjecie to i nie ma znaczenia czy się szybko odwrócicie czy nie.

Część ludzi z bardzo małym sensitivity używa skryptów do obrotu o 180 stopni.
Jeszcze inni używają akceleracji - czyli dynamicznej zmiany sensa w zależności od tego jak szybko i długo ruszamy myszą.
Przy czym akceleracja włączona w driverach myszy raczej bardzo ssie dla tego niektórzy używają akceleracji dostępnej w Wolfie - cl_mouseaccel (wartości od o do 1, 0 wyłacza 1 max)

Oczywiście przy akceleracji spada wyczucie myszy, Osoba nie grająca wczęśniej z akceleracją ma wrażenie jakby zmieniał się jej ciągle sensitivity. Ale za to przy akceleracji nie ma żadnych problemów z szybkim obracaniem się.
blinkkin
QUOTE (WOLFszLAGIER @ 18:58, 11 01 2004)
Większość wyjeżdza z lamerskimi tekstami omg sensitivity 20 to za dużo lub wtf ? sensitivity 2 to za mało.

tak jak wspominalem jak podawac czulosc to w stopniach (mozna to latwo zauwazyc wykonujac jeden ruch reka). juz mowilem o koledze, ktory gra na czulosci 42, a mimo to ma wolniejszy ruch celownikiem niz u mnie.

Jednak zasada w Wolfie i Csie jest jasna: czym mnijeszy sensitivity tym lepiej. Bo tu liczy się bardzo precyzyjne celowanie, liczą się hsy, rzadziej zachodzi was ktoś od tyłu niż w Quakach.

nie do konca, poniewaz jest jakas wartosc minimum. jesli bedzie za mala wystarczy szybki strafe jump i nie trafimy w przeciwnika. celownik nie nadarzy za glowa przeciwnika. opisuje tu sytuacje skrajna.

Część ludzi z bardzo małym sensitivity używa skryptów do obrotu o 180 stopni.

skoro jest to tak mala czulosc, wiec obrot o 120 stopni tez zajmie sporo czasu. natomiast przy wykorzystaniu skryptu obracamy sie o 180 stopni i nawet przy cg_fov 120 nie widzimy przeciwnika (180-120/2=120, znajdzie sie on na krawedzi ekranu). czesto zdarzaja sie ataki na nasze boki, szczegolnie w ataku (defensor moze pzykampic i strzelac nam po uszach). jest to czysta matematyka,jednak sprawdza sie to w praktyce. jesli bardzo niskie sensitivy to akceleracja jest konieczna, chyba ze zrobimy skrypt 3-6-9-12 (tak jak w zegarku co 45 stopni). zreszta nie chce sie sprzeczac, ale takie jest moje zdanie.
falubaz
Powiem tak o: mialem sensitiv 21 i pewnego razu kts zaczail rozmowe o sensie na serwerze i najlepsza osoba miala cos okolo 4 a ja mowie LOL ja mam 21 i zmienilem sobie na 5 i od razu hsy mi poszly w gore z trzy razy jak mialem wczesniej 1hs/2,5 to teraz 1/1 no zalezy tez z kim gram. Sensitiv mozna sobie tez ustawic zaleznie od strefow przeciwnika tak aby twoja mysz sie poruszala na boki tak jak przeciwnik vo z sensem 21 to jest na farta ze ustrzelisz hsa-przynajmniej IMHO.I zalezy jak kto lapa rusza szybko czy slamazarnie
Pozdro
Swiety
Zauważyłeś może że większość graczy czym dłużej gra to z reguły cora bardziej zmniejsza swój sensitivity (jesli zaczynała z dużym) ?

QUOTE (blinkkin @ 17:40, 11 01 2004)

jesli przeciwnik zajdzie nas od tylu to jak sie obrucimy?

Jak przeciwnik nas zajdzie od tyłu to:
1) Zazwyczaj giniemy bez względu na to czy mamy sensitivity 0.5 czy 500.
Dobry koleś zachodząc od tyłu może spokojnie przycelować hsy po których dobicie kolesia to tylko formalność. Wychodzimy cało z takiej sytuacji gdy przeciwnik jest do dupy lub mamy szczęście.
2) Podczas obrotu zwiększa się spread (czyli rozrzut) Jeśli nawet obrócimy sie szybciej o 180 stopni niz koleś zacznie strzelać to w tym momencie mamy gigantyczny rozrzut - trudniej trafić i kończy się tym samym -naszą śmiercią

natomiast maksymalna wartosc to obrot o 360 stopni. taki kat wystarcza to zobaczenia calego pola walki jednym ruchem reki, wieksza wartosc nic nie daje.

A po cholere obracać się o 360 stopni jednym ruchem myszy ? Widziałeś jakiegoś dobrego gracza który tak robi ? Jak chesz się dokładnie rozglądać to robisz to poprzez obroty o 180 stopni w lewo lub w prawo.
Max dla sensitivity to właśnie tyle ile potreba na obrót o 180 stopni bez przesuwania myszki po całym stole biggrin.gif
Oczywiście gdyby sensitivity nie miał wpływu na dokładność w celowaniu to moglibyśmy mieć sens który pozwoliłby nam o swobodny obrót o 720 stopni bez odrywania myszy.
Ale ponieważ celność w Wolfie dużo zależy od sensa to poprostu niewarto ustawiać duże sensitivity które co prawda pozwala nam na swobodne obroty ale kosztem celowania, które jest ważniejsze.

skoro jest to tak mala czulosc, wiec obrot o 120 stopni tez zajmie sporo czasu

Skrypty do obracania się są używane razem z odpowiednim ustawieniem cl_yawspeed.
Przy standardowym cl_yawspeed (140 chyba) skrypt do obrotu jest całkowicie bezużyteczny, bo obracamy się nim wolniej niż myszką przy sensie poniżej 1 biggrin.gif
Natomiast wysokie cl_yawspeed pozwala nam na obrót o 180 stopni takim skryptem praktycznie w czasie potrzebnym na wyśietlenie 1 klatki/s. Czyli przy wysokim fps obrót zajmuje nam mniej niż 1/100 sekundy.
Polecam przeczytanie odpowiedniego przyklejonego topicu na forum technicznym.

Oczywiście rozrzut nadal zostaje ten sam, ale przynajmniej osoba z bardzo małym sensitivity nie musi szurać myszką po całym blacie biggrin.gif

chyba ze zrobimy skrypt 3-6-9-12 (tak jak w zegarku co 45 stopni)

No to już jest bez sensu. Zamiast skupiać się na grze musielibyśmy skupiać się na obsłudze takiego rozbudowanego skryptu biggrin.gif
Dochodzi jeszcze problem gdzie zbindować te wszystkie obroty i to tak żeby klawisze były łatwo dostępne.
Dlatego jeśli już ktoś używa skryptów do obrotu to z reguły jest to obrót o 180 stopni.

nie do konca, poniewaz jest jakas wartosc minimum. jesli bedzie za mala wystarczy szybki strafe jump i nie trafimy w przeciwnika. celownik nie nadarzy za glowa przeciwnika. opisuje tu sytuacje skrajna

Chodzi mi o to że sensitivity w Wolfie czy Csie powinien być mniejszy niż w Quakeach.
W Q rzadziej ktoś nas zachodzi od dupy strony i mniej się liczy dokładne celowanie w piksel, bo na końcu mapy zuważyliśmy jakaś postać.
Poza tym w Wolfie najczęsciej mamy po bokach kolegów, ustawia się jakąś linie obrony, najczęściej strzela się w jedno miejsce i trudniej kogoś zajść od tyłu niż w Kwakach.
W duelach też bardzo rzadko zdarza się, żeby ktoś komuś wszeł na plecy.

Jeszcze niektórzy ustawiają sensitivity w zależności od mapy. Np na fueldump z reguły strzela się w jedno miejsce i nie potrzeba nagle przerzucać celownika o 180 stopni. Coś tak jakby bardzo wąski kąt widzenia.
W takich warunkach czym niejszy sensitivty tym możemy łatwiej i dokładniej przycelować w punkt.

Popatrz na configi większosci graczy. Zakładam że większosc z nich ma jakieś optyki Logitecha i standardowe ustawienia w mouseware z wyłączoną akceleracją. Bardzo rzadko sie zdarza żeby ktoś miał sensitivity większe niż 7. Prawie każdy ma coś poniżej 5.

Przy takiej konfiguracji sensitivty 30 w Wolfie powoduje że praktycznie w nic nie możemy trafić.

Rozumiem że chodzi ci o wartości minimalne. Przecież nikt nie gra z jakimiś mikroskopijnymi sensitivity. Imo lepiej w Wolfie grać z sesnitivity zaniżonym niż zawyżonym.
FarSight
NIe zapomnijcie o wplywie r_displayrefresh (odsiwezanie ekranu) na odczuwalnego sensa myszki ... np przestawcie sobie odswiezanie z np 85Hz na 140Hz nie zmieniajac sensa .....

Czyli nie tylko:
1.Myszka + podkladka
2.Drivery
3.Samo sensitivity
4.Cvary od cl_mouseaccel... przez cl_yaw... do in_mouse
ale tesh
5. r_displayrefresh
ma wplyw na odczuwalana czulosc mychy
kober
moja metoda ustawiania sensitivity jest prosta: ruch myszy, od jednej krawedzi podkladki do drugiej, ma wygenerowac obrot postaci o ok. 300 - 320 stopni. tak robilem wczesniej - potem znalazlem poradnik raziela ( [<<] ) i zastosowalem sie do jego porad, co do ustawienia optymalnego sensa ( te filmiki z celowaniem w podstawe mg42 na ctf ) ...

... i w sumie sens wyszledl na ten sam sens co wczesniej biggrin.gif
nGc.pl
Senitivy w dużej mierze zalezy też od czulosci myszki jaka mamy w systemie, dlatego wymiana liczb nie ma sensu.
Ja mam inne pytanie: z akceleracją czy bez ? A jeżeli "z" to na jakim poziomie ? [mowie tu szczegolnie o myszach Logitecha].
Swiety
QUOTE (nGc.pl @ 11:18, 13 01 2004)
Senitivy w dużej mierze zalezy też od czulosci myszki jaka mamy w systemie, dlatego wymiana liczb nie ma sensu.
Ja mam inne pytanie: z akceleracją czy bez ? A jeżeli "z" to na jakim poziomie ? [mowie tu szczegolnie o myszach Logitecha].

Uważam że akceleracja włączana z poziomu driverów Logitecha (Mouseware) totalnie ssie - brak jakiegokolwiek wyczucia myszy. Tzn na brak wyczucia myszy będzie narzekał każdy kto nie grał wcześniej z akceleracją i ją nagle włączy ale poziom wyczucia myszy przy akceleracji włączonej z poziomu driverów to już przegięcie.

Sam ostatnio eksperymentuje z akceleracją za pomocą komendy Wolfa cl_mouseaccel. Przy czym miotam się od 0 do 1 zmniejszając/zwiększając odpowiednio sensitivity. I za cholere nie moge se dobrać odpowiedniego cl_mouseaccel przy danym sensitivity - wszystkie ustawienia wydają się złe biggrin.gif

Pozatym mam wrażenie że w ET jest całkowicie inny feeling myszy i również inaczej działa cl_mouseaccel.
Np w RTCW miałem włączoną akcelerację w grze i grało mi się ok, natomiast na tych samych ustawieniach w ET gra mi się gorzej.
qBa3oo3
Od zawsze grałem z 2 ustawieniami. Pierwszy, na bliskie spotkania:
fov 110, sens 3.5
Na walke na odleglosc natomiast:
fov 90 (bo mniej PB zabrania), sens 3, inny celownik.
W obydwu przypadkach akceleracja wylaczona.

Gralem tak w cs'a, teraz w et.
Od niedawna jestem za!@#iscie szczesliwym posiadaczem magicznego comba IntelliExplorer + IceMat
Wazna sprawa, to wylaczenie akceleracji myszki w Windowsie, bo jest ona do dupy!
Posiadacze win9x/win2k moga to zmienic w ustawieniach mychy, natomiast biedaki z winXP (dzieki ci Bill!)
musza dokonac zmian w rejestrze.

Polecam wspomniany juz poradnik Raziela, jednak znajomosc Angielskiego obowiazkowa!
Inna sprawa: bardzo pomocnym w wyczuciu myszki, a takze polepszenia koordynacji oko-reka sa gierki na www.darktick.com . Polecam reflex 2, bo jest jedyna z wprowadzonym 3 wymiarem. Osobiscie jestem cienki, nie moge przejsc 12A dry.gif , ale widzialem kolesia ktory doszedl do 16A ! tongue.gif

Powodzenia!
blacktyger
ja mam bardzo dużą ustawioną czułość myszki w winie więc w grze mam zaledwie 4

BTW proponuje EOT
[=||=]HanZz
EOT ni9e bedzie bo caly czas ktos dorzuca swoja opcja...
Na razie nie ma tu zadnych spamooff wiec topic zamkniety nie bedzie imo..
4d!
Gram na czulosci 4.2 moj fov to 120 [obrocenie sie o 360stopni to przesuniecie reki o ok. 10 cm] a moja mysz to Logitech Cordless MouseMan Optical
sparrow88
Wszystkie poradniki trąbią że sensivity powinno być małe.
Jednak jakiś czas temu, kilku znajomych twierdziło, że to nieprawda.
Grali na sensivity 20 i twierdzili że jest ono najlepsze, bo mogą bardzo łatwo nadążyć na strefującym przeciwnikiem w duelach.
Spróbowałem grać na 15 i o dziwo po jednym dniu przyzwycziłem sie do tego. Na bliskie odległości gra sie Zajefajnie.
Dodam że ci znajomi są członkami niezłego klanu.
Więc chciałbym abyście napisali, na jakim sensivity gracie, i wyjaśnili dlaczego akurat na takim ( chodzi oczywiście w tym wypadku o graczy troche lepszych).
esto
a nie wystarczy sciagnac pare configow i zobaczyc? chociazby na et.pl masz 4 configi graczy "troche lepszych" cokolwiek to znaczy biggrin.gif
VAssAGO
Kurde ja nie rozumiem o czym wy tu gadacie. Chyba WOLFszLAGIER wyraźnie wam napisał że do każdej myszki, sterownika i ustawień trzeba dobrać odpowiednie sensitivity. Przy grze w CS-a najlepsi grali na około 1.9 tolerancja ustawień +,- 0.5 , ale Cs jest dużo wolniejszą grą od ET i tu ogólnie gra się około 4 +,- 1 . Każdy ma swoje upodobania i przyzwyczajenia, wiadomo że gość z sensem 20 nie trafi tak łatwo heda z dużej odległości co gość z 4 i że gość z 20 szybciej będzie poruszał celownikiem w duelu niż ten z 4. Kwestia tylko wyważenia i dostosowania sensa do własnych potrzeb i możliwości gry.
Swiety
Z jednej strony duży sensitivity zapewnia nam że strejfujący przeciwnik w duelu nie ucieka nam zbyt bardzo w lewo lub w prawo.
Z drugiej strony zbyt duży senisitivity nie pozwala nam się skupić dokładnie na celu. Nie mamy problemu z nadąrzaniem ale mamy problem z dokładnym przecelowaniem.

Zbyt mały sens to problemy z nądżaniem za celem nie mówiać już o obrotach o 180 stopni.
Zbyt duży sens - pozornie nie mamy problemów z nadążaniem za celem ale poprzez wysoki sensitivity (można powiedzieć że sensitivity jest wtedy dziki i narowisty) mamy problemy z dokładnym śledzeniem celu i faktycznie strzelamy obok niego w lewo lub prawo.

W Wolfie chodzi o to żeby przeciwnika cały czas trzymać na celowniku. Żeby nie wyjeżdzał z celownika na lewo i prawo tylko zawsze na nim był, bez względu na to jak bardzo strejfuje.

Jest to dokładnie opisane w poradniku Raziela - przypomne linka
ftp://ftp.ludd.luth.se/pub/misc/swertcw/m...aimingbyraz.zip

Mamy tam kilka poglądowych filmików i opisów do nich które stanowią spory poradnik o tym jak ustawić najlepszy sensitivity. Poradnik co prawda jest o RTCW ale również świetnei nadaje się do ET.
Trudno się nie zgodzić tym bardziej że Raziel to był jeden z najlepszych graczy RTCW w Europie.

Przy małym sensitivity podczas duelu i wogóle podczas gry trzeba się więcej "namachać" myszką. Dlatego używa się dobrych myszek optycznych i dobrych podkładek z jak najmniejszym tarciem - zapewnia to jednocześnie precyzję i nie ma problemów z podążaniem za celem w duelu.

Miałem okazję przejrzeć kilkadziesiąt configów najlepszych graczy RTCW i ET z Polski i Europy.
Zakładam że większośc z nich ma jakiegoś dobrego optyka Logitecha lub Microsoftu w ostateczności lepszego A4techa, odpowiednie drivery i do tego dobrą podkładkę (z reguły Func , Icemat lub 3M ) czyli porównywanie sensitivity z configów ma jakiś sens.

Nie przypominam sobie aby ktokolwiek z tych dobrych graczy miał sensitivity powyżej 10 a przeważająca większosć miała sensitivity poniżej 5.
Większość dobrych graczy kiedy słyszy od kogś "gram na sensitivty 20" zadaje pytanie - "Jak ty możesz dobrze grać na takim sensitivity ?".

Pewnym wyjściem jest oddzielny sensitivity/fov podczas kucania i oddzielny sensitivity/fov podczas stania.
Można to zrobić za pomocą skryptu i podpiąc to pod klawisz odpowiedzialny za kucanie.

Kucamy wtedy gdy strzelamy na dalekie dystanse. Gdy strzelamy na daleki dystans bardzo rzadko odwracamy się, nie potrzebujemy dużo obracać celownika w lewo/prawo.
Liczy się wtedy precyzja i dokładność - celowanie gdzieś daleko w piksel na drugim końcu mapy który jest głową przeciwnika. I do tego przydaje się mały sensitivity i mały fov

Natomiast podczas dueli strzelamy z reguły na stojąco do przeciwnika który szybko przesuwa się w lewo/prawo i jest blisko nas. Tu już może przydać się większy fov i większy sensitivity, bo wtedy ta precyzja nie jest aż tak ważna jak podczas strzelnia przez całą długość mapy a bardziej liczy się nadążanie za celem.
To że ten sensitivity lub/i fov podczas duela powinien być większy niż podczas strzelania na większe odległości to nie oznacza znowu że ten sensitivity powinien być gigantyczny (np 20) bo wtedy o jakimkolwiek precyzyjnym strzelaniu możemy zapomnieć.

O to ten skrypt (kucaniem mam pod SHIFT)

bind SHIFT +vstr s1 s2

seta s1 "+movedown; sensitivity xxx; cl_mouseAccel xxx; cg_fov xxx" // kucanie
seta s2 "-movedown; sensitivity xxx; cl_mouseAccel xxx; cg_fov xxx" // stanie

Oczywiście zamiast xxx wpisujemy odpowiednie wartości. jak ktoś nie używa cl_mouseaccel to wpisuje tam 0.

Np Dankan na którego configu jedzie dużo osób podczas stania ma fov 110 a podczas kucania 90, nie zmienia mu się sensitivity, które cały czas wynosi 2.

Ja znowu mam cały czas fov 90 ale podczas kucania sensitivty 1.6 a podczas stania sensitivity 4 do tego cl_mouseaccel 0.4 podczas stania i 0.9 podczas kucania

Wspomniany przeze mnie Raziel podczas kucania ma fov 90 i sensitivity 1.2
podczas stania fov 112 i sensitivty 2.4

Przy bardzo małym sensitivity są problemy z obraceniem się. Część graczy ma bardzo mało sensitivity - pozwal im to dokładnie celować, powiedzmy nie mają problemów z nadążaniem za przeciwnikiem w duelu
(mają dobrą mysz, podkładkę i są przywzyczajeni do machania myszką) ale napewno ma problemy z szybkim odwracaniem się.
Dlatego niektórzy używają skryptów do obrotu o 180 stopni.

bind x "com_maxfps xxx;cl_yawspeed yyy,+left;wait;-left;com_maxfps 125"

cl_yawspeed dobieramy odpowiednio drogą prób i błędów tak żeby uzyskać np za każdym razem obrót 180 stopni. Pamiętajmy że ten skrypt jest zależny od ilości klatek/s dlatego musimy dobrać odpowiednią ilość fps
(com_maxfps xxx) tak żeby w każdym momencie nie spadała nam ilość fps poniżej wpisanej.
Ewentualnie zmniejszamy cl_yawspeed i zwiększamy ilość waitów (wait;wait;wait itp). Przy jednym waicie cl_yawspeed potrzebne do obrotu o 180 stopni to około 2000.

Jeszcze inni używają akceleracji. Tylko raczej nie akceleracji z poziomu driverów (bo ta ssie i to bardzo i warto ją wyłączyć jeśli jest włączona) tylko w Wolfie poprzez cl_mouseaccel (o brak akceleracji każda inna wartość to włączenie akceleracji - czym większa ta wartość tym większa akceleracja).
Przy używaniu akceleracji i mały sensitivity nei ma problemów z odwracaniem się, szybkim rozglądaniem się na boki.
Ale z drugiej strony większosć dobrych graczy nie używa żadnej akceleracji gdyż słusznie twierdzą, że zmniejsza się wtedy wyczucie myszy.

W sumie akceleracja ma wady i zalety ale raczej więcej wad.
falubaz
Co do sensa to mam pytanie.Po zmianie czestotliwosci odsniezania moja mysz wariuje. Przy sensie 2,5 czuje sie jakbym mial 5 conajmniej a nawet 1 to dla mnie za duzo !!! I mam pytanie czy mozna jakos zmiejszyc sens bez zmiejszania czest. odsn.?? Nie kminie mouse acceleration. Wiec co zrobic sens byl mniejszy dla takich samych wartosci???
Pozdro
Estaloth
Sproboj w Windowsie ustawić nisko. Jak to nie pomoze to w cfg. ustaw poniżej 1. Jak to nie pomoze to nowy mouse i toporna podkladka.
rover
cl_mouseaccel 0.1-0.9 do sens 1.5-2.5 i nie ma problemu z obracaniem sie o 180 stopni, a zachowuje sie mala czulosc myszki, bardzo przydatna przy duelach na duze odleglosci. imo sens typu 15 dodaje tylko spreda, ale jest to kwestia indywidualnych preferencji. kiedys gralem na 20, teraz gram na 2 i cl_mouseaccel 0.2 i MI strzela sie o wiele lepiej.

aha i ktos tu pisal, ze ma maly sensitivity w et, bo duzy ustawil w windowsach. jeszcze ktos o wariacji myszki itp przy zmianie sensa. to jest powiazane wlasnie z ustawieniami systemu operacyjnego. apropos tego - mozna sciagnac taki program ze strony logitecha (nie wiem czy dziala z myszkami innych firm), ktory wylacza zupelnie ustawienia myszy z windowsow w grach. tego tez uzywam.
NeoAD
Ja nigdy nie narzekałem na czułość myszki.Zawsze miałem taką jaka jest ustawiona domyślnie, bo uważam że nic nie trzeba zmieniać.Jednym pociągnięciem myszki po podkładce moge obkręcić sie wokoło o 360 stopni. wink.gif Może moja myszka jest taka dobra rolleyes.gif A zresztą najważniejsza jest wielkość myszki, od której to mamy komfort i wiemy że dobrze nam sie gra
Valkir
Ja gram z sensitivity 2.00 - 2.60 i z cl_mouseaccel 0.1. Niestety mam na razie myszkę kulkową, ale gra się nieźle...
dNkN!
omg

z tego co wiem temat brzmi: Mouse sensitivity - na jakich grają najlepsi?

jak na razie nie wielu najlepszych się tu wypowiedzieło, a temat traktuje raczej o tym jakiego sensitivity nie mieć. czy wy chociaż przez chwilę zastanowiliście się nad tym co odpowiedni sens powinnien wam dać? na c@#! ci obrót o 360 stopni jednym pociągnięciem myszki? po co wam skrypty o obracania się o 180 stopni? jak to nic nie trzeba zmieniać?

Na jakim poziomie powinienem mieć sensitivity?
Na takim żebyś mógł jednym pociągnięciem myszki obrócić się o około 160 stopni (+- 20') - ale nie więcej niż o 180, pamiętając przy tym, o tym, że musi być na takim poziomie żebyś w duelu drobnymi ruchami nie wyprzedzał celownikiem kolesia strejfującego na sprincie, żebyś nie musiał szurać po całej podkładce żeby dogonić kolesia strejfującego na sprincie, żebyś mógł dokładnie ciągnąc mysz do strafe i circle jumpów.

Dlaczego tylko o 150-180 stopni?
Dlatego, że bez względu na sens musisz grać czujnie, znać miejsca gdzie istnieje potencjalne zagrożenie, wiedzieć, z której strony spodziewać się przeciwnika i skąd mogą paść strzały z dystansu, dlatego że pro nie obracają się o 360' bo to bezsens - haha. Większy sens da ci tylko i wyłącznie spread'a.

Dlaczego nie można "nic nie zmieniać" w ustawieniach sensitivity?
Dlatego, że konfiguracja myszy na poziomie windowsa (bez odpowiedniego oprogramowania) bardzo często, a właściwie zawsze ma różny wpływ na sens, i objawia się to tym, że przy takiej samej myszy i tym samym systemie u jednego sensitivity 5.0 nie wygląda tak samo jak ten sam sens u drugiego. Dlatego, że Mouse Acceleration włączone na poziomie systemu (przy braku odpowiedniego oprogramowania) odbija się na sensie z gry.

Dlatego, że różne myszki mają różną częstotliwość odświeżania, różne sensory różnie reagujące. Nie widziałem jeszcze żeby dwie zupełnie różne od siebie myszki przy identycznym sensie zachowywały się identycznie.

Czy warto używać Mouse Acceleration na poziomie gry i systemu?
- na poziomie gry i systemu nie, definitywnie nie.
choćby nie wiem jak "dobrze" ci się z tym grało wyłącz jedno, drugie albo oba. Stosując akceleracje myszki na tych dwóch płaszczyznach w żaden sposób nie da się określić ich rzeczywistego poziomu. Po przeinstalowaniu gry, albo systemu za c@#!a pana nie dopasujesz sens do takiego jakiego miałeś wcześniej. Będziesz w plecy bo zostaniesz tym faktem zmuszony do "przyzwyczajania" się na nowo

- na poziomie systemu też nie, definitywnie nie.
dlatego, że windows to gówno i pod wieloma względami jest bardzo nieprecyzyjny - co widać m.in. przy ustawianiu akceleracji. podobnie jak w poprzednim przypadku po reinstalacji systemu będzie ci ciężko trafić w identyczny poziom akceleracji.

- na poziomie gry można chociaż nie polecam (imho).
jeżeli chodzi o gre to ok, można dać sobie minimalną akceleracje ale nie większą niż 0.125 - to i tak jest już dużo! w przeciwieństwie do dwóch w/w przypadków mouse accel na poziomie gry jest bardzo precyzyjny, zawsze możesz określić identyczny dzięki czemu nie będziesz miał problemów z powrotem do tych samych ustawień

Na jakim poziomie nie powinniem mieć ustawionego sensitivity
Wyczytaj to z punktu pierwszego.

powodzenia ajmerzy

btw. czytajcie świętego i traktujcie jego treści pisane jak dogmat.
di_kamilo
Kiedyś grałem na Senstivity = 5, grało się dość dobrze, ale nie byłem dobrym graczem, teraz gram na Senstivity = 2.02 i gra się bardzo dobrze, i jestem lepszym graczem niż byłem, łatwiej się szczela, dużo hs wchodzi itp. Dla mnie Senstivity większe od 2.5 jest za duże, nie umiem wtedy szczelać smile.gif
st4rf!sh
jeszcze niedawno mając niszową myszkę (<500 dpi) grałem na sens 2, teraz mając inną ze zmianą dpi (600-2000) najlepiej gra mi się na 1200 dpi i sens 0.9
btw. 2000 dpi to nie dla mnie - jakoś gra na sens 0.3 mnie nie satysfakcjonuje [;
di_kamilo
Moja mycha:

http://www.ada.com.pl/opisy/myszy/wop35.htm

Ostatnio prubuje sobie zmenic Senstivity, bo ni moge znaleść odpowiedniej dla mnie wartości...

Co do przyspieszania myszek:

QUOTE(Tweaks.pl @ 07:36, 29 04 2006) [snapback]57552[/snapback]
]
Ten tips ma za zadanie ułatwić granie w dynamiczne gry FPP, a dokładniej sterowanie myszą. Zastosuj go, jeżeli używasz myszy zgodnej z PS/2.

1. Kliknij na Start | Uruchom, poczym w pole uruchom wpisz: DevMgmt.msc.

2. W Menadżerze urządzeń kliknij na gałąź Myszy i inne urządzenia wskazujące, a następnie na Mysz zgodna z PS/2.

3. Zobaczysz nowe okno, w którym kliknij na zakładkę Ustawienia zaawansowane.

4. Ustaw częstotliwość próbkowania na 200, a następnie kliknij na przycisk OK.
Estaloth
Nie rozumiem po co odświeżać topici po ponad 2 latach od ostatniego postu, tymbardziej że robią to ludzie z low endu, którzy nawet nie potrafią podać jaką mają czułość myszy. Każdy normalny gracz gra, a przynajmniej powinien grać tak jak mu wygodnie, a nie podpatrywać innych graczy. Upodobań sie nie zmieni, a nie ma sensu przyzwyczajać sie do czegoś, co nam nie pasuje. Najlepsi gracze (bo nimi najcześciej się sugeruje) robili configi pod siebie i tak samo ustawiali sensitivity. Dlatego też uważam, że wszystkie topici z pytaniami o sensa, fova, drawguna, celownik czy invert są nic nie warte, bo co gracz to inny gust.

Wracając jednak do sensitivity. Dla przykładu Sanctity robił jednym ruchem 4x360°, tj. 1440° wokół siebie, a dla mnie był najlepszym graczem jaki kiedykolwiek grał w ete i jednym z lepszych aimerów (nie najlepszym, ale z powodzeniem rywalizował z najlepszymi). Sądze, że 3/4 osób nie potrafiłoby na takim sensie zagrać, a graliby tylko dużo gorzej. Tak samo dużo gorzej bedzie grał ktoś z low sensem, kto wcześniej grał na high (chociaż do low sensa łatwiej sie przyzwyczaić niż do high).

Oczywiście wcale nie mówię, że wcale nie należy podpatrywać configów i testować ustawień różnych graczy. Jeśli wygodniej gra nam się na cudzych ustawieniach to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sobie skopiować te rzecz/rzeczy i nie ważne czy jest to config kazia[pl] czy mystica. Nie należy jednak przyzwyczajać sie na siłę, tylko dlatego, że ktoś lepszy gra tak, a nie inaczej. Wiadomym jest jednak, że na samym poczatku ciężko się przyzwyczaić do zmian, jeśli były one istotne. Niemniej jednak po jakimś czasie można ocenić, czy zmiana była na lepsze czy na gorsze. Chodzi głównie o sensitvity i bindy ponieważ najciężej zmienić te przyzwyczajenia.
di_kamilo
Estaloth, masz racje, ale tu nie chodzi o to żeby kopiować configi innych i grac na nich bo dany gracz był pro to ja tez będę. Chodzi o to żeby wyprubować inne ustawienia i wybrać najlepsze dla siebie. Ja osobiście przeczytałem kilkanaście poradników, przegladłem trochę connfigów aby poprawić fps w grze. Teraz prubuje ustawić sobie odpowiednie sensitivity.
Estaloth
Aby dopasować sensitivity nie musiałeś odgrzewać topicu sprzed 2 lat tylko po to aby napisać jakiego masz sensa, bo i tak byłeś, jesteś i będziesz nubem jeśli przez 2 lata nie potrafiłeś sobie dopasować sensa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.