Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z bindem na KILL
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Skrypty
buli2
Teoretycznie rzecz biorac, rezultatem czegos takiego:
CODE
bind MOUSE2 "kill;say kill?"
powinien byc "kill" oraz powiedzenie "kill?" na chacie, a w praktyce czesto to wyglada tak ze dziala tylko samo "kill", tak jakby "say kill?" juz nie bylo a jest... wiecie moze co moze bbyc przyczyna tego iz nie dziala to tak jak ma?? Zaznacze ze czasami to dziala (gdzie tu logika?) ale czasami mam cos takiego jak opisalem powyzej... Prosilbym o jakies rady, rozwiazanie problemu...
Swiety
bind mouse2 "kill;wait;say_team KILL"

jak nie pomoże to:

set killuje_sie "kill;wait;say_team KILL"
bind mouse2 vstr killuje_sie

Jak dalej nei pomoże to wstaw więcej waitów (wait;wait;wait)

I NIE RÓB TEGO BINDA Z SAY TYLKO SAY_TEAM. INACZEJ BĘDZIESZ POTRAKOTWANY ZA LAMERA I SPAMERA -
Na co przeciwnej drużynie informacja o tym że ty się killujesz ? Dlatego robi się to z say_team.
kot
Nie rozumiem po co w ogole mowic "kill?" skoro i tak wyswietlane jest "xxx killed himself". Wg mnie kompletnie niepotrzebny bind.
KAZu (O_o)
imo po jakiego grzyba jest Ci potrzebny ten bind? blink.gif i tak i tak widac, ze sie killujesz, no chyba, ze chcesz zaszpanowac w towarzystwie tongue.gif
Swiety
Już wyjaśniam "mondralom" po co ten bind, zwłaszcza Kazuu który mówi coś o szpanowaniu w towarzystwie.

Podczas meczu klanowego nie zawsze jest czas obserwować to co się przewija w konsoli. Oprócz komunikacji na Ts-ie (albo RW czy Ventrilo co kto woli) używa się czasami bindów. Oczywiście bindy nie zastąpią Ts-a a sam TS w pewnych sytuacjach nie jest tak dobry jak bind. Dodatkowe bindy napewno zmniejszają chaos na Tsie (mniej paplaniny - można bardziej skupić się na grze).

No chyba że ktoś ma na tyle podzielną uwagę że jednocześnie może strzelać, rozglądać się, obserwować pozycje swoich z drużyny, czytać to co się przewija w konsoli itp, mówic i rozumieć to co inni mówią na TS-ie oraz kierować obroną/atakiem drużyny - wtedy bindy dla niego są nieprzydatne biggrin.gif

Informacja o /kill podczas meczu klanowego jest dość ważną informacją dla reszty graczy, czy też wskazówką dla reszty graczy co mają robić. Np TL mówi wszyscy /kill (bo np nasz atak dalej nie ma sensu lub obrona dalej nie ma sensu i lepiej się odrodzić w respie). Ktoś może tego nie usłyszeć, nie trafi do niego (dość często się zdarza podczas meczu) ale dodatkowo zobaczy binda o killu i już wie co ma dalej robić.

Najlepiej żeby taki bind był w "oczo!@#nych" kolorach - łatwo zauważalnych dla reszty teammate. W końcu to co przewija się w konsoli to w większości typowy spam, chociaż też ma jakieś znaczenie (np widzimy ile przeciwników zabił nasz team) a bindy mają nam mówić coś ważnego czyli powinny być łatwo zauważalne w przeciwieństwie od tego co przewija się w konsoli.

Takie typowe bindy to:
- Informacja o /kill lub chęci dania /kill
- Informacja o chęci zmiany klasy na inną
- Informacja o czasie spawnu przeciwnika (to raczej nie bindy tylko spawntimery lub skrypty do spawnów)
- Informacja o reload
- Informacja o zmianie miejsca spawnu

- Dodatkowo jak ktoś ma problemy z komunikacją (TS-em) można sobie zdublować info poprzez tworzenie bindów typu - tutaj obrona padła, widze tutaj przeciwnika, widze tutaj dużo przeciwników, wróg atakuje lewą, wróg atakuje prawą stroną, nie atakuj/czekaj itp. W ET takie bindy mają małe znaczenie bo opis lokalizacji na mapie jest z!@#any (podobnie jak cała gra - off topic) - te F1 G2 mało nam mówią i musimy się domyślać lub wykuć się na pamięc biggrin.gif i poprostu lepiej, łatwiej i dokładniej jest to robić poprzez używanie
Ts-a.

Na FFA większosć takich bindów jest całkowicie nieprzydatna i może być potraktowana jako spam. Najlepiej sobie zrobić config z bindami na klanówkę i config na FFA bez żadnych bindów.
AciD
O zgrozo... swiety - pro esej ;C
Sprobuj: bind mouse2 "kill";say "kill?"
dNkN!
święty dobrze mówi:

wstaw odpowiędnią ilość/wartość wait bo twój problem jest wybikiem sv_floodprotect po stranie serwera (spamowania, które odbija się na takich skryptach, bindach). na ffa taki bind nie jest ci po nic potrzebny, z kolei na serwerach klanowych nie ma sv_floodprotect.

nic tu nie pomoże zmiana formy, vstr nic nie da. tak jak mówiłem - odpowiedni czas wait rozwiąże problem. jeżeli jednak to także ci nie pomoże zamień kolejność...

bind x "say_team kill?; kill"

taki bind raczej nie będzie intepretowany przez serwer jako spam... jak i to nie daje rady - napisz petycje do UNICEF'u :C
AciD
Poza tym bind z say/say_team "kill ?" smierdzi ^^ spam i koniec, czasem w amoku uderzysz killa pare razy i niepotrzebnie smierdzacy spam, jak juz chcesz tym spamic to chociaz daj jakis voicechat bedzie malowniczo a tak to miekko, i Swiety cos dziwne rzeczy opowiadasz ze taki bind pomaga jezeli klanowi potrzebny jest napis KILL w polu chatu to znaczy ze nie widzi ani info z konsoli "has killed himself" i hp w okienku fireteamu i nie potrafia sobie na tsie powiedziec "dalem killa", ogolem naprawde nieciezko jest zauwazyc ze ktos z teamu sie zabil... poza tym pro ci wyszlo podawanie komendy "wait" bez wartosci ... :

user posted image
Xceed
Swiety w koncu zassal ichaa

Swiety wyjezdza z warzywnym spamem

swiat sie konczy

XDDDDDDDDDDDDDDDD
Swiety
QUOTE (AciD @ 16:20, 4 03 2004)
Poza tym bind z say/say_team "kill ?" smierdzi ^^ spam i koniec, czasem w amoku uderzysz killa pare razy i niepotrzebnie smierdzacy spam,

user posted image

Jeśli ktoś uderza kilka razy w ciągu sekundy KILL to znaczy że ma coś z nerwami, powinien iść do psychologa i być mute zarówno w Wolfie jak i na Tsie.
Nie mówie żeby wszyscy używali takiego binda. Najlepiej 1-2 osoby na team (takie które nie walą po kilkanaście razy w klawisz biggrin.gif). Czyli wtedy w przeciągu czasu od jednego respa do drugiego (20-30s) daje to conajwyżej 2 komunikaty o KILL - spam ????.

i Swiety cos dziwne rzeczy opowiadasz ze taki bind pomaga jezeli klanowi potrzebny jest napis KILL w polu chatu to znaczy ze nie widzi ani info z konsoli "has killed himself" i hp w okienku fireteamu i nie potrafia sobie na tsie powiedziec "dalem killa", ogolem naprawde nieciezko jest zauwazyc ze ktos z teamu sie zabil...

Może jeszcze raz przeczytaj tekst w moim poście powyżej i tam pisałem kiedy to się używa. Używa się jak ktoś ma trudności z zauważeniem jak ktoś się zabił. Ja nie mam ty nie masz więc nie używamy tego.
Ale są ludzie którzy mają trudności.

poza tym pro ci wyszlo podawanie komendy "wait" bez wartosci ... :

A tobie pro wyszła odpowiedź. Wait bez wartośći to to samo co wait 1;
AciD
O, swiety, zwracam honor :C
buli - sprobowales to co ci podalem dziala czy nie dziala bo jak imo dziala to moze topic juz teges ekhem fszzzyt delete etc.
falubaz
Acid scyba chodzi ci od /unbind mouse2 ohmy.gif na!@#amy ostro smile.gif ale chyba o to chodzi a potem /writeconfig xxx smile.gif
evil_lord
Ja też mam problem z bindem -> otóż jak nazywają się liczby na klawiaturze numerycznej bo 1 2 3 itd. nie działają dry.gif
nephit
pod cyferka na klawiaturze numerycznej masz poszczegolne nazwy.:
1 - KP_END
2 - KP_DOWNARROW
3 - KP_PGDN
4 - KP_LEFTARROW
5 - KP_5
6 - KP_LEFTARROW
7 - KP_HOME
8 - KP_UPARROW
9 - KP_PGUP

sa jeszcze:
KP_NUMLOCK
KP_SLASH
KP_DEL
KP_INS
* = * biggrin.gif

nie wiem jak jest '+' i '-' rolleyes.gif
evil_lord
Dzięki to wiele mi ułatwiło -> mam natomiast inny (znów ! ) problem. Otóż jak zrobić, aby w zmianie bindowanego nicku (tzn.mam tak że naciskam "i" to zmiania mi na fejk, a "o" na zwykły nick) była możliwość wielka litera ?? dry.gif Z góry dziękuje !
Abigail
chodzi ci o to :
bind i "name fejk"
bind o "name nick"
???
evil_lord
Tak o to mi chodzi, ale o to jak zrobić taki bind nie pytałm. wink.gif Pytam jak zrobić, aby jak zmieniam nick bindem name, była możliwość wielkiej litery?
blacktyger
evil zabiles mnie .... zwatpilem w Ciebie sad.gif

nie da sie

bind x name "lol" zrobic duzej litery chopie poruszane 999999999999999 razy

nie dam Ci odp. poszukaj se jets gdzieś w 10 topicach o tym
Abigail
hm... o ile sie nie myle a moge sie mylic komenda w nejm mozesz pisać jakie ci sie podoba literki...
problem występuje dopiero w komendzie say..
buzka
nie znam innej metody zeby przy bindzie nicku byly duze litery jedynie to co jest nizej !!!
abi bind x name costam nie sa duzymi literami !!! (moim zdaniem) !:D

set xywy vstr xywa1
set xywa1 "name FAKENICK ; set xywy vstr xywa2; echo ^1XYWA FAKE"
set xywa2 "seta name NICK; set xywy vstr xywa1; echo ^1XYWA ^2: NICK^p:^3C^q^q;^po"
bind x "vstr xywy"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.