Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Celownik - różne rodzaje i kolory
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Dla początkujących
Stron: 1, 2
Newbie
Pytanie jest proste aczkolwiek ciekawy jestem, jaki jest najlepszy celownik wg. was. Ja uzywalem "+" jako celownik, kolor magneta, wielkosc - tiny (czyli ta najmniejsza), ale mialem z tym taki problem, ze w niektorych momentach nie widzialem celownika, bo zlewal sie z krajobrazem :/. Ostatnio zmienilem na kropeczke z "otoczka" smile.gif. Kropeczka nadal w kolorze magneta, a ta otoczka w light green (chyba), dzieki temu na jasnej scianie widze kropeczke, a na ciemnej otoczke smile.gif. Wielkosc, oczywiscie wciaz tiny. Nie jest to zly celownik, ale moze macie lepsze. Chetnie sie dowiem na jakich i dlaczego na takich tongue.gif graja lepsi gracze i moze tez skorzystam.

Forum przejrzalem tematu nie bylo biggrin.gif, wiec mam nadzieje, ze sie nie naraze smile.gif.
MastaBlasta
IMO najlepsza jest sama, biała kropka oraz wyłączone "pulsowanie" celownika. Wtedy najlepiej mi sie strzela oraz o dziwo po zmianie celownika poprawił mi sie aim o 5-7 %. Dużo osób gra na kropce .
falubaz
lol ale topic... To chyba dla poczatkujacych przeniesc :/
A ja mam za!@#iista small czerwona kropeczke
to tyle
buzka
ja tez small (tzn 38) ale biala kropeczka biggrin.gif
sayetan
tu masz config`i zagranicznych graczy razem ze screen`ami
mozesz podpatrzec na jakich celownikach oni graja

http://www.team-arise.com/config/etcfgs.php

do panow z bialym celownikiem: jak Wy celujecie na rail albo fuel?
eVs
Skorzystalem z czyjejs rady i gram z czerwona kropeczka z przezroczysta otoczka (LOL jaki opis - kazdy sie zwierza wink.gif a ja mam 18 a ja 24 cm ;P ) a na powaznie to najgorszy jest chyba ten defaultowy. Nic przez niego nie widac i zajmuje pol ekranu wink.gif Po zmianie staty mi sie poprawily... chyba, ze to kwestia samorozwoju i lepszej gry biggrin.gif
LoLeQ
Czerwona kropka rozmiar - 42 ,bez otoczki,bez pulsingu chociaz zastanawiam sie nad graniem z pulsingiem.Kto z was z tym gra?
evil_lord
heh..........ja widać jestem inny niż wy i gram na celowniku takim jak ma pan Gatess z 4fun w jego cfg na et.pl - polecam biggrin.gif
Swiety
Najwięcej dobrych graczy gra z małą kropką.
Nieliczni grają z kropką z otoczką czy jakimś kółkiem ale ono raczej przeszkadza. Poprostu mała kropka świetnie nadaje się do celowania w punkt - czyli do strącania czapek z głów (head-shoty)

Jeszcze imo można grać z małym krzyżykiem który imo przydaje się do celowania z pfa lub riffle grenade na większe odległości - mnie osobiście lepiej celuje się dokładnie w poziomie gdy mam mały krzyżyk, dlatego z pfem i granatnikeim gram na krzyżyku a z mp40/thompson na kropce.

Jaki kolor ? To zalezy od mapy. Wiadomo że na radar (gdzie dużo trawy) bez senus jest grać z zielonym celownikiem a na oasis (gdzie dużo piachu) z żółtym a na railgun (gdzie dużo sniegu) białym. Najlepiej porobić sobie bindy, skrypt lub wrzucić do autoexeców wybór koloru celownika oddzielnie na każdą z map.
Z reguły na większości map najlepszy jest czerwony na niektórych używam jeszcze zółty i zielony.

Jaka wielkość ? Jak najmniejsza - ale są pewne granice. Zbyt mały celownik powoduje że jego kolor staje się jakby "wyblakły" i zlewa się z otoczeniem.
Dla kropki to chyba minimalny rozmiar to (komenda) cg_crosshairsize 48 (albo 40 - nie pamiętam) dla innych (krzyżyk) to 40 (36 ?)

Czy grać z pulsacją czy bez ? Imo z pulsacją. Co prawda przy pulsacji celownik powiększa się i może wam przesłaniać cel. Tylko że wielkość celownika przy pulsacji pokazuje jak duży aktualnie macie rozrzut.
Czyli wtedy powiększanie celownika jest dla was sygnałem - uważaj masz bardzo duży rozrzut - nie trafisz nawet w stodołę z 5 metrów. Odczekaj chwilę aż zmniejszy się rozrzut, strzelaj przerywanymi seriami.
Co prawda przy pulsacji cleownik moze wam przesłaniać cel ale to znaczy że macie duży rzorzut czyli strzelanie wtedy do celu to tylko marnowanie amunicji. Tak czy siak imo lepiej włączyć pulsacjęcelownika.
LoLeQ
Ogladajac demo C4 vs. & widzialem ,ze Prosperowi sie zmienia wielkosc celownika w zaleznosci od czegos tam ,wie ktos moze jak to ustawic ?
dNkN!
Jaka wielkość ? Jak najmniejsza - ale są pewne granice. Zbyt mały celownik powoduje że jego kolor staje się jakby "wyblakły" i zlewa się z otoczeniem.
Dla kropki to chyba minimalny rozmiar to (komenda) cg_crosshairsize 48 (albo 40 - nie pamiętam) dla innych (krzyżyk) to 40 (36 ?)

to zależy od ustawień kart gfx i częściowo od samych kart gfx. odpowiedzialne są za to mipmapy, a raczej ich jakość. poza mipmapami swoje robi antialiasing lub jego brak. ja na swojej karcie (gforce 4 mx 440 64mb) przy maksymalnej jakości mipmapów i AA=0 nie mogę zmniejszych kropki bardziej niż do 32, poniżej tej wartości rozmywa się. Jednak na radeonie 9600 pro coś tam 128mb , przy maksymalnych mipmapach kropka jest wyraźna do wartości 26 (!!!).

loleq -> czytaj

Czy grać z pulsacją czy bez ? Imo z pulsacją. Co prawda przy pulsacji celownik powiększa się i może wam przesłaniać cel. Tylko że wielkość celownika przy pulsacji pokazuje jak duży aktualnie macie rozrzut.
Czyli wtedy powiększanie celownika jest dla was sygnałem - uważaj masz bardzo duży rozrzut - nie trafisz nawet w stodołę z 5 metrów.

btw. skoro widziałeś to na demie u siebie na kompie tzn , że już masz to ustawione ohmy.gif
LoLeQ
Moze mam ustawione i nie zauwazam,tylko sek w tym ze nic w configu nie grzebalem rolleyes.gif .
sayetan
to ze celownika sie powieksza to takajkby podpowiedz o tym jaki masz rozrzut
im wieksza kropka tym wiekszy rozrzut broni a co z tym idzie trudniej trafic
odpowiada za to wartosc cg_crosshairPulse(albo pulsing?)
mi to tam bardziej przeszakdza niz pomaga
majcok
Ja gram z pulsacja i cg_crosshairsize 48 a kolor czerwony i wszedzie wszystko dobrze widac i ladnie sie celuje.

Pzdr
djiNn
dokladnie, to przeszkadza, ludzie pomniejszaja sobie celowniki zeby latwiej je umieszczac na glowach przeciwnika, a tu im dluzej strzelasz tym celownik tobie sie powoli w ziemniaka zamienia :/ cg_crosshairPulse na 0 imo
dNkN!
QUOTE (djiNn @ 22:31, 11 03 2004)
dokladnie, to przeszkadza, ludzie pomniejszaja sobie celowniki zeby latwiej je umieszczac na glowach przeciwnika, a tu im dluzej strzelasz tym celownik tobie sie powoli w ziemniaka zamienia :/ cg_crosshairPulse na 0 imo

patrzcie, no patrzcie - taki mastalamero a czasami coś mądrego powie smile.gif hrhr
Swiety
QUOTE (djiNn @ 22:31, 11 03 2004)

Jak jest duży rozrzut to szansa na trafienie hs-a jest jak trafienie 6 w totolotka - czyli po co nam wtedy mały celownik ?
LoLeQ
Coz,ja poki co wlaczam pulsing zeby przyzwyczaic sie walic tylko krotkimi seriami.Jak sie naucze to wylacze....
falubaz
Poki co jestem lolem i nie umiem wyczuc rozrzutu procz podstawy np. duzego rozrzutu po skokach itd blahh
I mam pulsowanie wlaczone bo to naprawde pomaga mi, co jak dla niektorych jest to powod do bycia vegetable czy lamka no coz takie czasy
cg_crosshairPulse 1 imo :PPPPP
Pozdro
dNkN!
zamiast cg_crosshairpulse włączcie sobie "cg_drawspreadscale 2", efekt będzie ten sam, a estetyka zostanie zachowana.
LoLeQ
Probowalem z tym grac ,ale niewygodnie - trzeba patrzec zbytnio na bok i ciezej sie przez to celuje na duelu.IMO ofcorz.
dNkN!
hehe, no przecież nikt ci nie będzie strzelał w duelu seriami - czy jestem w błędzie?... to chyba normalne, że w duelach dobrze jest tylko pierwsze kilka strzałów skupić na głowie a reszte przeznaczyć na górną część korpusu (szyja, klata)
Maczo
Od pewnego już czasu bawiłem się z celownikami. Teraz gram z czerwoną kropką z pulsującą aureolą, rozmiar 48.
Można dokładnie przycelować, włączony pulsing też nie przeszkadza, gdyż powiększa się tylko aureola, a nie sama kropka.
Uznałem to za rozwiązanie najbardziej optymalne i polecam je wszystkim.
LoLeQ
Tak,ale podczas tych pierwszych 3-5 strzalow nie moge sie skupic na czyims lbie.Tak czy inaczej wole pulsing,bo mam dosc maly(35) celownik i mi nic nie przeslania ,nawet jak wale to 6-10 naboji smile.gif.
falubaz
cg_drawspreadscale 2 imo ownz dobry wujek Dankan jak zwykle dopomoze
THX wielkie!
cg_crosshairPulse 1 IMO sux
nagla zmiana zdania w ciagu jednego dnia. daje do myslenia
Pozdro
EDIT:
black nie, mezczyzna tongue.gif cicho siedz tongue.gif
blacktyger
nagla zmiana zdania w ciagu jednego dnia. daje do myslenia
Pozdro

Jesteś kobietą ohmy.gif

ja mam czerwona kropka bez pulsacji i jak kucam to juz Dankanowy celownik smile.gif
pzdr
GenQcide
Ja gram na celowniku medium ... kropka ... zielona ... imho miałem jużwiele celowników ale ten jest naj lepszy ... celność mocno mi podskoczyła po zmianie na ten celownik (jak dla mnie to kolor celownika czerowny lub zielony ... białego po prostu nie widać a jak widać to ledwo ... )
terrorysta pl
Panowie (i panie) sprawa prosta biała kropka z otoczką i spokuj smile.gif
RyFeK
zwykła czerwona kropka RULES !!! cool.gif a rozmiar to niewiem, taka średnia ph34r.gif no i oczywiście bez pulsowania.

BTW.
loleq a nie lepiej jest zrobić większą kropke bez pulsowania ????
LoLeQ
Nie,mi to pulsowanie odpowiada wiec juz se darujcie te rady.Mi sie gra z tym wygodnie,bo chociaz wiem w kazdym momencie kiedy mi rozrzuca ,bo i tak patrze na ten celownik .
AdI-O
Just a small kropka without otoczka. Najlepiej w czerwonym kolorze. No i bez pulsowania.
Oj loleq, jesteś w mniejszości smile.gif
D!z3l
AdI-O  18:07, 12 06 2004
Najlepiej w czerwonym kolorze

Zgadzam się co do koloru, otóż sprawdzając połączenia kolorów z dostępnymi celownikami najbardziej przypasował mi kolor czerwony i ten mały wskażnik--- "+"
kubux
Czerwona kropka, mala, bez pulsacji. Najlepsza. Probowalem grac z kropka z otoczka - nie ma sensu. Probowalem grac z kropka plus pulsing - nie ma sensu. Wiele innych celownikow - nie ma sensu.
Schmidt
krzyzyk nr.9 ---|--- i do tego pokazuje HP jak dla mnie najlepiej dziala. trzeba po prostu probowac po kolei i wtedy sami zobaczycie jaki dziala najlepiej. nie ma uniwersalnego rozwiazania i 100% recepty na sukces dla kazdego.
NieMieC_PL
Dla mnie jest najlepszym celownikiem te kółko z kropką w środku biggrin.gif
Las3r
ja gram na czerwonej kropce ,rozmiar 38 (cg_Crosshairsize 38) dobra do hs'ów wink.gif. Chciałem dac mniej ale przy 37 u mnie sie juz rozmazuje dry.gif
LoLeQ
zamiast cg_crosshairpulse włączcie sobie "cg_drawspreadscale 2"
Ta,tylko ze to wyswietla rozrzut jak przestaniesz strzelac lol.I wlasnie mam pytanie ,to niby w RTCW ale na to samo wychodzi.Gdy biore maly celownik kolory mi sie rozmazuja itd(o dziwo w ET biegam na bialej kropce rozmiar 32 i wszystko jest OK!).Dlatego chcialbym wiedziec,czy to ustawienia w configach jakies zle ?.Da sie to jakos zrobic ,zeby na mniejszej wielkosci sie rozmazywaly?Bo na 44 sie ciezko celuje z daleka :/.
TrickStyle
Ja gram rowniez na bialej kropce, ale kolor kropki zmienia sie wraz z iloscia hp np. jak mam malo to mam czerwona itd....
outsider!

cg_CrossHairSize "38"

Używam czarnej kropki z żółtą wypełnioną otoczką, za!@#iscie mi sie tym strzela, pulsing 0.

Zastanawiam sie nad zmianą celownika na zieloną kropkę >....
LostGirl
Celownik: cg_crosshairaltcolor magneta (czy jakos tak)
cg_crosshaircolor magneta (czy jakos tak)
cg_drawcrosshair 3
cg_crosshairsize 32-50

Celownik praktycznie nie znika na zadnej mapie i jest zawsze swietnie widoczny
ChoX
Ja gram z czerwoną kropką i czerwoną otoczką biggrin.gif. Po zmianie na kropkę wzrosła mi ilość hs'ów o jakieś 6% blink.gif. BTW rozmiar 24 czyli maluśka ale widoczna smile.gif Polecam każdemu.
kaczor
A ja gram na bialej kropce rozmiaru 38. Jak sie przezucilem na nia to nie zauwazylem wzrostu hs-ow czy celnosci ale jakos sie lepiej gra biggrin.gif
Estaloth
Typ: Kropka/Kolor: blue/Rozmiar: 35/Pulsing: 0
ChoX
Dodam jeszcze, że próbowałem grać bez celownika ale jakoś nie umiałem dry.gif . Wychodziło to na dobre tylko w Q3 bo raczej nie ma Real Damage'u. Nie ważne w jakie miejsce się trafi to tyle samo HP zabiera.
Lt.Winterson
No cóż... to chyba zależy od gustu. Ja mam -+- i jest git smile.gif Mi odpowiada, ale jak chcesz. Co do kolorów to mi się wydaje że wszystkie są takie same tongue.gif, a na dodatek ja niemam problemów z tym moim -+- bo widzę go dokładnie nawet na fuel dumpie (ziima, i wszędzie pełno śniegu, dla neewbisów) smile.gif
mk89
Kropka czerwona z pulsowaniem. Ale chyba sobie je wylacze ;] Bo troche denerwojace jest ph34r.gif
I doszlem do wniosku ze kropka gra sie najlepiej, mozna sobie podrasowac celność wink.gif
keNOOBie|PL
zgadzam sie... kropka wymusza na nas dokladniejsze celowanie... celnosc imo sie poprawia.. a z czasem juz sie nie patrzy na kropke...
Rafal_Pila
Small Red Dot - long range (tzn. daleki zasięg)
Small Cyan Dot - short range (tzn. bliski zasięg)
tanaka
Ja mam czerwona kropke z czerwona pelna otoczka , na tiny , nie odosc ze fajowo sie wali na duze odlelosci w leb to przy szybkim smiganiu w zwarciu ten zelownik ci nie ucieka np. jak to masz przy samej kropce... oczywiscie wylaczone pulsowanie
raChet
z daleka mój celownik to zielona kropka (size 40) w czerwonym okręgu.
z bliska cg_drawcrosshair 4 czyli mały krzyzyk (+) czerwony size 43.

dobrze mi sie tak gra bo mam troche słabny wzrok i w ten sposob nie gubie nigdy celownika co mi sie zdarzało na samej czerwonej kropce :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.