Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gry przygodowe
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
Sagitarius
Ostatnio jestem mało aktywny tu , w hyde bo staram sie poprawic wink.gif ..no ale raz na jakis czas topic mozna napisac..Przejzałem forum i podobnego nie znalazłem.. blink.gif Czyzby ettowcy nie grali w gry przygodowe!!? rolleyes.gif Pochwalcie się jako przygodowke chwalicie i która dostarczyła wam najwięcej radochy.Nie jestem moze jakim specjalnym zwolennikiem tego gatunku..ale niezwykle zauroczyła mnie syberia..szczegulnie grafiką , fabułą..zresztą co tu mówić trzeba zagarc..niedawno pojawiła sie drga częśc[ostatnia sad.gif ] i juz odkładam pieniażki na orginała...A jak tam u was garcie w jkąś przygodówkę??
LETKAS
Witam. Syberia jest niezła chociaż wg mnie jedynka jest lepsza od dwójki - dłuższa, trudniejsza. Moim przygodówkowym fejwritem jest GrimFandango. No i oczywiście SH od 2 do 3 (jesli w zasadzie mozna ją nazwac przygodówką). Pozdro
Thoro
Mialem w swoim zyciu okres, w ktorym gralem w przygodowki (1 i 2 klasa liceum).

Dla mnie najlepsza z nich byla i nadal jest The Curse of Monkey Island (najlepsze texty, fajna grafika i ciekawe zagadki. Przygoda z przygodowkami zaczalem jednak od amigowej gry Operacja Delfin (czy jakos tak). Kolejna gra tego typu byl Teenagent, w ktorej przede wszystkim byly smieszne teksty. Na dlugo utkwil mi w pamieci Jack Orlando - Ciekawa fabula, ciekawe intrygi i jak to w przygodowkach trzeba poglowkowac w dodatku bardzo dobrze zlokalizowana. Pozniej przyszedl czas na najciekawsza i najtrudniejsza jak dla mnie (z tych co gralem) gre Broken Sword, ktora byla naprawde swietna. Sequel juz tak bardzo mi sie nie podobal, ale przeszedlem calosc smile.gif. Ostatnia przygodowka w jaka gralem/przeszedlem byl "Larry 7". Przy tej grze najbardziej sie usmialem (Stuhr zagral swietnie). Przeszedlem jeszcze kilka przygodowek, ale nie utkwily mi jakos specjalnie w pamieci. Przyznaje sie bez bicia, ze nie gralem duzo w Discworld 2 mimo ze to klasyka gatunku, ale jak zaczynalem w to grac to akurat konczylem grac w przygodowki smile.gif.

Zdecydowanie wole przygodowki 2d niz 3d. Co prawda w grach typu Atlantis i Syberia zagadki sa ciekawe, ale jakos nie maja takiego klimatu (zreszta inaczej - maja inny klimat).

Na koniec moja najlepsza 3 (w sumie juz bylo wymienione w tekscie, ale tu wyeksponuje):
- The Curse of Monkey Island
- Broken Sword
- Jack Orlando
Sagitarius
W przeciwienstwie do thora wole przygodowki w trzecim wymiarze.Sam nie wiem jakos syberia tak mnie urzekła..Thoro- moze nie podoba ci sie tajemniczość syberii..wszytstko wymarłe prawie nic sie nie dzieje..takie jakies nudne?Właśnie na tym polega klimat syberii i klasa sokala.

Pozdrawiam.
Thoro
Dokladnie tak jak napisalem wyzej nie podoba mi sie klimat. Wole przygodowki typu Monkey Island, gdzie mozna sie posmiac i trzeba pomyslec. W BS i JO nie bylo moze smiesznych akcji i tekstow, ale byl ten niepowtarzalny klimat, ktorego brakuje mi w przygodowkach 3d.
falubaz
Operacja Delfin rolleyes.gif to byly czasy ;]
heh w przygodowki to raczej malo gralem, przypomina mi sie jeszcze taka smieszna gra, polska, ale nazwy nie pamietam, chodzilo sie tam takimi przyrytymi ziomkami, cos z wackiem w nazwie, ale raczej to juz blizsze czasy, na amige(lol to juz 10 lat temu blink.gif ) bylo pare fajnych ale zazwyczaj szybko je odkladalem. No i nie mozna zapominac o (jezeli mozna ja nazwac przygodowka) Prince of Persia ktorej pierwszej wersji nigdy nie zapomne. Aha i jeszcze na A500 byla taka z pijawkami i doktorkiem co na linach latal ale nazwy tez nie pamietam.
Pozdro
Sagitarius
Swego czasu pamiętam jeszcze taką gierke ace ventura...pamiętam że zawierała duzo śmiesznych dialogów i ciekaweych zagadaek.Nie wiem czemu thorowi syberia nie podpada..nie wiem czy znajdziesz druga taka przygodowke z taką fabułą......
Thoro
QUOTE (Sagitarius @ 19:56, 3 06 2004)
Swego czasu pamiętam jeszcze taką gierke ace ventura...pamiętam że zawierała duzo śmiesznych dialogów i ciekaweych zagadaek.

Ace Ventura - nawet niezla gra, ale nie lubie w przygodowkach elementow zrecznosciowych (poza tym zagadki byly dosc glupawe.

Nie wiem czemu thorowi syberia nie podpada..nie wiem czy znajdziesz druga taka przygodowke z taką fabułą......

Po pierwsze juz napisalem (2 razy), ze wole gry przygodowe rysowane 2-d, a poza tym Syberia wyszlo dlugo po tym jak przestalem grac w przygodowki. Po prostu znudzil mi sie gatunek, a moze nie bylo juz tak dobrych gier jak Monkey Island. Niestety wydawcy idac z duchem czasu nawet suquele kultowych gier przygodowych wydali w grafice 3D i jakos nie chcialem juz do nich siegac (przyklady: "Broken Sword 3", "Escape from Monkey Island" i nadchodzacy "Larry 8"). Niestety juz prawdopodobnie nie uswiadcze przygodowek starego typu.

Sagitarius - w Syberie nie gralem zbyt duzo (imo gralem 5 minut zaledwie smile.gif ), bo po prostu nie podchodzi mi ten typ podejscia do gier przygodowych. Nie oznacza to iz uwazam, ze te gry to totalny badziew. Wrecz przeciwnie uwazam je za bardzo dobre gry, ale poki co nie bede sie w nie zaglebial, bo po prostu nie czuje takiej potrzeby (moze po prostu boje sie, ze zagadki mnie przerosna smile.gif ). Moze w przyszlosci zagram w te gry jak bede mial wiecej czasu i nie beda mnie bawily shootery multiplayer (albo po prostu nie bede mial neta). Na mojej polce wciaz czekaja Atlantis 2 i 3, oraz Aztec.
keNOOBie|PL
omg... ludzie a co z klasykami i best przygodowkami... z czasow kiedy przygodowki to byly przygodownki, a nie teenagent, czy kajko i kokosz tongue.gif

Ja uwielbiam przygodowki i mam skromna ich kolekcje (oryginalna ) :DDDDDDDDDDDD

imo najlepsze z nich to:

Nieoceniona i najtrudniejsza z nich (dzieki ktorej zaczalem czytac ksiazki smile.gif))))))))))))))))

DISCWORLD (SWIAT DYSKU) TERREGO PRACHETA ... jego ksiazki z serii swiata dysku roxuja i poprostu czyta sie jednym tchem... ma fenomenalne poczucie humoru biggrin.gif

Kolejna przygodowka....
-(moja pierwsza gra na cd)-->Woodruff and the Schnibble of Azimuth.. tez niecodzienne pomysly.

-The Dig (sam Spilberg sie zaja gierka, bardzo ciekawa fabula)

-Normality... kolejna smieszna 3d przygodowka

-Course of Monkey Island (zajefajna, ale imo wiekszosc zagadek latwa do odgadniecia)

-of korz seria Indiany Joensa smile.gif

-Grim Fandango.... szkielety rox, imo angielskie poczucie humoru

Reszta jakos mnie nie zaskoczyla... nie bede wymieniac bo imo nie sa to tytuly warte uwagi.

-----------------------------DODANE---------------------------
jeszcze Myst (podobala mi sie grafika)

i Sanitarium smile.gif (nie wazne dlaczego.... dluga historia)
blacktyger
Reah - zmierz się z nieznanym =] jedyna przygodówka w jaką grałem (rok 1998) nie lube trgo gatunku gier
Patrol
Trylogia "Alone in the Dark" - na długo utkwiła mi w pamięci. Oprócz tego lubiłem "The day of the tentacle" - masa śmiechu. Miło wspominam również gry z serii "Gobliiins".
ymma
Wiele nie grałam, ale jednak. I zdecydowanie wg. mnie Syberia 1 najlepszą przygodówką jest!!!! Genialna fabuła, pomysły ok, zagadki do przejścia, bez rozpierniczania kompa ze złości ( jak np. w Schizmie), fantastyczna grafika i klimacik. Syberia 2 tez oki, ale już wiadomo czego się spodziewać, więc nie powala. Post Mortem też mogło być fajowe, ale czegoś mu zabrakło (no i strasznie kruciutkie) No i jest jeszcze jedna gra dla mnie zdecydowanie kultowa i na pewno najzabawniejsza w jaką kiedykolwiek grałam a mianowicie Neverhood!!!!! Najbardziej pojechane pomysły, cudowna, zwariowana muza, grafika!!!( z plasteliny wszystko) i schizowa fabuła. Kto nie grał, ten nic o przygodówkach nie wie!!!!
Sagitarius
Syberia I Syberia II dzięki tym produktom świat stał sie dla mnie piękniejszy.Są to jedyne gry w które grałem za włąśne uzbieranie pieniądze.Oczywiście mowie o orginale.Wspaniałe filmiki.To nie gra..to jedna wielka książka czy film.Szkoda ze 2 to juz ostatnia częśc tej wspaniałej gry.pozdrawiam wszytstkich syberyczyków, smile.gif
evil_lord
Pamięta ktoś grę o nazwie " Trzy Czaszki tolteków" ? blink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.